Linkuri accesibilitate

Ştiri

Valeriu Boboc decorat post mortem cu Ordinul Republicii

Valeriu Boboc, tinarul ucis in aprilie 2009 in circumstante ce nu au fost inca pe deplin elucidate, a fost decorat post mortem cu Ordinul Republicii, cea mai inalta distinctie de stat din Republica Moldova. Valeriu Boboc a murit in noaptea de 7 spre 8 aprilie in piata Marii Adunari Nationale. Initial procuratura a pus ca tinarul a murit intoxicat, insa expertiza medicala internationala a declarat ca moartea sa a fost provocata de batai. Imagini video date publicitatii saptamina trecuta arata ca tinarul a fost batut cu brutalitate pina la moarte de catre politisti. Investigatiile continua si este asteptat la audieri un tinar student din Franta care a declarat si postului nostru de radio ca ii poate recunoaste pe asasinii lui Valeriu Boboc.

Chișinău: ceremonii de aniversare a protestelor împotriva fraudării alegerilor

La Chisinau au fost organizate ceremonii legate de aniversarea a 1 an de la violentele post electorale de la 7 aprilie. Au fost de fata oameni simpli, politicieni si participanti la protestele de acum un an. Mitingul de la Chisinau a fost organizat de guvern si de primaria capitalei.

State de urgență în Kirghistan după proteste la Bișkek împotriva președintelui Bakiev

Proteste de amploare au avut loc in mai multe orase din Kirghistan, protestatarii cerind demisia presedintelui Kurmanebek Bakiev. Politia a intervenit in forta si, potrivit ultimelor informatii, 17 oameni ar fi fost omoriti si 180 raniti. Postul de televiziune de stat si-a intrerupt emisiunea, dupa ce un grup de protestatari a patruns in cladirea sa si in sediul presedintiei. Presedintele Kirghistanului a decretat stare de urgenta. Mai multi lideri ai opozitiei au fost arestati sub acuzatia de tentativa de lovitura de stat.

Presedintele Bakiev a preluat puterea acum 5 ani, in ceea ce s-a numit „ revolutia lalelelor”, dupa violente proteste de strada impotriva presedintelui Akar Akaiev. Akar Akaiev se afla in Rusia.

Vladimir Putin participă la ceremoniile de comemorare a 70 de ani de la masacrul de la Katyn

Premierii Poloniei si Rusiei, Donald Tusk si Vladimir Putin au luat parte la ceremoniile de comemorare a 70 de ani de la masacrarea ofiterilor polonezi in padurea de la Katyn, de catre fortele sovietice. 22 de mii de militari polonezi au fost omoriti. Istoriografia sovietica a dat vina pe armata germana pentru acest masacru, care, in realitate a avut loc la ordinul lui Stalin. Documentele care dovedesc vinovatia autoritatilor sovietice au fost facute publice in 1992 de catre Boris Yeltin. Cei doi premieri au pus piatra de temelie pentru o biserica ortodoxa ce va fi ridicata pe locul masacrului de la Katyn.

Dmitri Medvedev cere la Bratislava liberalizarea vizelor UE pentru cetățenii ruși

Presedintele Rusiei Dmitry Medvedev este in Slovacia unde a luat parte la ceremoniile de aniversare a 65 de ani de la eliberarea Bratislavei. Dupa convorbirile pe care le-a avut cu presedintele slovac Ivan Gasparovici, Medvedev a cerut Uniunii Europene sa anuleze vizele pentru cetatenii rusi, „ daca suntem parteneri seriosi”.

”Trebuie sa cautam noi domenii unde am putea face eforturi comune. Am semnat astazi documente care pun bazele unei colaborari pentru citiva ani in ceea ce priveste furnizarea de energie nucleara, productia de vagoane de marfa, dar sunt si alte domenii pe care astazi numai le-am discutat si in viitor ar trebui sa le transpunem in documente”, a declarat presedintele rus.

Presedintele Slovaciei a raspuns ca spera ca Uniunea Europeana sa ofere Rusiei aceleasi conditii de viza precum tarilor din Balcani, dar a spus ca tarile Uniunii sunt divizate asupra acestui subiect. Un grup de protestatari au scandat lozinci cerind Rusiei sa isi ceara public iertare pentru invadarea Cehoslavaciei, impreuna cu tarile Pactului de la Varsovia, in 1968.

Presedintele Medvedev se va afla miine la Praga unde va semna, impreuna cu presedintele american Barack Obama, tratatul pentru reducerea armelor nucleare, START 2.

Stockholm: arestarea unui sîrb suspectat de crime de război în Kosovo

Politia suedeza a anuntat ca au retinut un sirb, despre care se crede ca ar fi comis crime de razboi in Kosovo in 1999. Autoritatile suedeze il banuiesc pe arestat ca ar fi fost implicat in masacrul de la Cuska, unde zeci de kosovari musulmani au fost omoriti. Nu este limpede daca autoritatile din Suedia intentioneaza sa il extradeze pe cel retinut.

750 de militari georgieni dislocați în regiunea afgană Helmand

Georgia a anuntat desfasurarea a 750 de militari in Afganistan in aceasta luna. Cei 750 se vor alatura fortelor internationale din regiunea Helmand. Georgia a avut 2000 de militari desfasurati si in Irak, in cadrul operatiunilor internationale si care au fost amplasati la granita dintre Irak si Iran. In 2008, cind a izbucnit razboiul ruso-georgian, militarii georgieni au fost retrasi din Irak.

Kabul: demisia președintelui și vice-președintelui Comisiei Electorale Centrale

Doi importanti oficiali afgani din cadrul Comisiei Electorale Centrale au demisionat dupa ce presedintele Hamid Karzai a acuzat ambasadele occidentale ca i-ar fi amenintat si mituit. Purtatorul de cuvint al presedintelui Karzai a spus ca demisiile presedintelui Comisiei Electorale Centrale si ale adjunctului sau au fost acceptate. Karzai a acuzat Occidentul ca ar incerca sa ii submineze autoritatea si ar dori un guvern slab la Kabul. Mai multi importanti lideri occidentali, printre care si presedintele american Barack Obama au solicitat autoritatilor afgane sa ia masuri ferme si eficiente impotriva coruptiei la nivel inalt.

Herman Van Rompuy: „Ar fi straniu ca UE să nu apeleze la FMI pentru a ajuta Grecia”

Presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy a repetat ca tarile Uniunii au promis un ajutor financiar Greciei, daca Atena nu reuseste sa dobindeasca banii pentru plata datoriilor ei externe de pe piata bondurilor. Declaratia a fost facuta in Parlamentul European. Presedintele Uniunii Europene a spus ca „ar fi straniu sa nu apelam la banii Fondului Monetar International” pentru a ajuta Grecia, cu atat mai mult cu cit FMI-ul este sustinut financiar si de tarile Uniunii.

Un colaborator al Comisariatului general de poliție reținut ca suspect de omorîrea lui Valeriu Boboc

Procuratura Generală a anunţat că un colaborator al Comisariatului general de poliţie a fost reţinut, sub bănuiala de a-l fi omorât pe Valeriu Boboc. În vîrstă de 27 de ani, Boboc a fost găsit mort după demonstraţiile violente din aprilie 2009. Iniţial s-a spus că a murit intoxicat, după expertiză s-a constatat însă că ar fi murit în urma unor leziuni. Un tânăr moldovean aflat la studii în Franţa este aşteptat acum să depună mărturie în cest caz, el afirmând că l-ar fi recunoscut, în înregistrări video, pe posibilul făptaş.

Guvernul de la Chișinău a început plata compensațiilor pentru majorările de prețuri la energie

Ieri a început distribuirea compensaţiilor la gaz, căldură şi curent pentru persoanele cu venituri reduse. Până la Blajini, acestea pot primi câte 390 de lei pentru a-şi achita facturile. Ministrul de finanţe Veaceslav Negruţă a spus că guvernul are la dispoziţie pentru plata compensaţiilor în zilele următoare aproximativ 60 de milioane de lei. Se apreciază că de compensaţii vor beneficia cam un sfert de milion de moldoveni.

Președintele Dmitri Medvedev în vizită în Slovacia

Preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev se află în Slovacia, înaintea summitului americano-rus care va avea loc zilele următoare la Praga. La Bratislava, liderul rus urma să participe astăzi la ceremonii marcînd a 65-a aniversare a eliberării oraşului de către Armata Roşie, spre sfârşitul celui de-al doilea război mondial.
Medvedev va veni apoi la Praga, unde urmează să semneze cu preşedintele american Barack Obama un nou tratat de reducere a arsenalelor nucleare.

Secretarul General ONU se pronunță la Astana împotriva proliferării armelor nucleare

Aflat în vizită la Astana, secretarul-general ONU Ban Ki Moon a spus că liderii internaţionali ar trebui să urmeze exemplul Kazahstanului şi să renunţe la armele nucleare. Secretarul general ONU a făcut această remarcă după ce a survolat aşa-numitul „kilometru zero” al fostului poligon nuclear sovietic de la Semipalatinsk. În vremea războiului rece, acolo au fost detonate aproximativ 450 de bombe nuclear şi bombe cu hidrogen.

Demonstrații ale opoziției anti-prezidențiale în Kirghistan

În Kirghistan ar putea avea loc astăzi noi demonstraţii de protest, în ciuda avertismentelor guvernului. Marţi, mii de protestatari au atacat o clădire administrativă din oraşul Talas, în nord-vestul ţării, cerînd demisia preşedintelui kirghiz Kurmanbek Bakiev. Se relatează că forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a-i scoate pe demonstranţi din clădire, dar aceştia au redobândit controlul asupra birourilor guvernamentale, în cursul nopţii. Mai mulţi lideri ai opoziţiei au fost arestaţi.

Numeroase victime la Rio de Janeiro ale inundațiilor și alunecărilor de teren

Cel puţin 95 de oameni au murit în alunecări de teren şi inundaţii în regiunea oraşului brazilian Rio de Janeiro.
Primarul oraşului, Eduardo Paes, a cerut locuitorilor să rămână în casele lor, iar şcolile au fost închise.
Dezastrul a fost provocat de ploile abundente, începute luni seara, şi care continuă să cadă. Oficialii locali spun că în oraşul cu 6 milioane de locuitori, alunecările de teren ameninţă cel puţin 10.000 de locuinţe.

Un cutremur de 7.8 grade pe scara Richter s-a produs în Indonezia

Un cutremur de 7.8 grade pe scala Richter, produs în largul mării, a zguduit astă-noapte insula Sumatra din nordul Indoneziei. Oficii meteo din Indonezia şi din insulele americane Hawaii au emis avertizări de tsunami, care au fost însă ridicate după două ore. Oficialităţile indoneziene spun că deocamdată nu există informaţii despre eventuale victime şi despre pagube materiale.

Cetățean american condamnat la 8 ani muncă silnică de un tribunal din Coreea de Nord

Un tribunal nord-coreean a condamnat un american la opt ani de muncă silnică pentru că a intrat ilegal în ţară şi a comis alte „acte ostile” care n-au fost făcute publice. Agenţia oficială de ştiri de la Fenian a informat că Aijalon Mahli Gomes, un bărbat de 30 de ani din Boston, şi-ar fi recunoscut faptele. El lucra ca profesor de engleză în Coreea de Sud şi a intrat în nordul comunist al peninsulei, venind din China, în luna ianuarie.

Cel puțin 35 de ziariști iranieni se află închiși conform Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor

Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor apreciază numărul ziariştilor din închisorile iraniene la cel puţin 35.
Comitetul susţine că jurnaliştii iranieni întemniţaţi sunt supuşi unor presiuni fizice şi psihice imense, fiind forţaţi, unii dintre ei, să recunoască delicte pe care nu le-au comis, inclusiv din cele care pot fi pedepsite cu moartea.

Colaborator al Comisariatului general de poliţie reţinut sub bănuiala de a-l fi omorît pe Valeriu Boboc

Procuratura Generală a anunţat că un colaborator al Comisariatului general de poliţie a fost reţinut, sub bănuiala de a-l fi omorît pe Valeriu Boboc.
În vărstă de 27 de ani, Boboc a fost găsit mort după demonstraţiile violente din aprilie 2009. Iniţial s-a spus că a murit intoxicat, după expertiză s-a constatat însă că ar fi murit în urma unor leziuni. Un tânăr aflat la studii în Franaţa, Damian Hâncu este aşteptat acum să depună mărturie în cest caz, el afirmând că l-ar fi recunoscut, în înregistrări video, pe posibilul făptaş.

Victor Catan: peste 20 de colaboratori MAI bănuiți de maltratarea demonstranților au fost suspendați din funcție

Ministrul de interne Victor Catan a acuzat fosta conducere a ministerului de interne şi forţele de poliţie că pe 6,7 şi 8 aprilie 2009 nu au reuşit să menţină ordinea şi să asigure securitatea parlamentului şi preşedinţieii. În schimb, a acuzat Catan, s-a „declansat o operatiune violenta de retinere si arestare a protestatarilor si a persoanelor care se aflau în piata din curiozitate”.

Totodată, Catan a anunţat că peste 20 de colaboratori ai MAI, care sint banuiti de maltratarea participantilor la evenimentele din aprilie 2009, au fost suspendati din functie .

PCRM readuce în discuție teza „loviturii de stat” din aprilie 2009

Partidul comuniştilor a dat publicităţii un comunicat deosebit de dur, cu ocazia împlinirii unui an de la demonstraţiile violente din aprilie 2009 – comunicat în care manifestaţiile sunt din nou calificate drept „lovitură de stat”, pusă la cale de partidele liberale aflate acum la putere. Mai mult, partidul comuniştilor neagă că alegerile din aprilie 2009 au fost falsificate.

Coraportorii APCE pledează pentru aplicarea recomandărilor Comisiei de la Veneția

Aflaţi la Chişinău, coraportorii Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei pentru Republica Moldova au recomandat partidelor aflate la guvernare să țină cont de recomandările Comisiei de la Veveţia când decid asupra modului cum va fi rezolvată actuala criză contituţională. Potrivit unui comunicat al guvernului, Josette Durrieu i-a reamintit premierului Vlad Filat că susţinerea financiară internaţională pentru guvernul său depinde de stabilitatea politică din Republica Moldova.

Plata compensațiilor pentru majorarea tarifelor la energie

De astăzi se plătesc compensaţiile pentru majorarea tarifelor la gaze, căldură şi energie electrică, a anunţat ministrul de finanţe Veaceslav Negruţă, citat de portatul “Jurnalul zilei”. Potrivit ministrului, vor primi câte 390 de lei, pentru primele trei luni ale anului, toţi cei care au depus cereri pentru compensaţii . Plata compensaţiilor se va încheia în 4 zile, a mai precizat Negruţă, citat de aceeaşi sursă.

În ianuarie, preţul mediu al gazelor naturale s-a majorat cu 13,9, la sută, al electricitîţii cu 20,9 la sută, iar cel pentru energia termică cu 29,2 la sută.

Washington: administrația Obama prezintă strategia nucleară revizuită a Statelor Unite

Cu două zile înainte de semnarea la Praga a noului acord Start de reducere a armelor nucleare strategice, administraţia Obama prezintă strategia nucleară revizuită a Statelor Unite, strategie care încearcă să îmbine limitarea cazurilor posibile de utilizare a armelor nucleare cu garantarea securităţii naţionale şi a aliaţilor.

Înainte de publicarea strategiei nucleare americane, Moscova a făcut un pas înapoi şi a avertizat că ar putea face uz de o clauză a noului tratat START; clauză care-i permite să se retragă dacă scutul anti-rachetă, pe care Statele Unite vor sa-l amplaseze în Europa, ar schimba echilibrul nuclear între Rusia şi Statele Unite.

Bagdad: serie de atentate cu bombă - cel puțin 28 de morți

La Bagdad au avut loc o serie de explozii, soldate cu moartea a cel puţin 28 de persoane. Mai multe clădiri au fost distruse. Zeci de oameni au fost răniţi. Potrivit autorităţilor locale, exploziile au avut loc în 3 cartiere diferite. Ele survin la numai 2 zile de la atacurile simultane cu automobile capcană, împotriva unor ambasade din Bagdad, soldate cu moartea a peste 40 de persoane.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG