Linkuri accesibilitate

Ştiri

Carnea și produsele din carne, peștele si sucurile pentru alimentația copiilor pe lista mărfurilor cu adaos comercial de pînă la 20%

Guvernul de la Chisinau a introdus pe lista marfurilor la care adaosul comercial nu poate depasi 20 % carnea si produsele din carne, pestele si sucurile pentru alimentatia copiilor. De pe lista au fost excluse insa incaltamintea pentru copii, detergentii, materialele de constructii cu exceptia cimentului –informeaza agentia Info Prim Neo citind declaratia viceministrului economiei Octavian Calmic.

Oleg Voronin nu se prezintă la procuratura anti-corupție

Omul de afaceri Oleg Voronin nu s-a prezentat astazi la procuratura anti coruptie, unde ar fi trebuit sa fie audiat. Oleg Voronin a cerut sa fie investigate modalitatile prin care au fost date publicitatii informatii referitoare la tranzactiile sale bancare facute pe card. Oleg Voronin este in investigatiile centrului pentru combaterea crimelor economice si coruptiei pentru evaziune fiscala si spalare de bani. Potrivit centrului, Oleg Voronin ar fi cheltuit, de pe cardul proriu 67 de milioane de lei in ultimii 2 ani, desi in declaratiile sale de la fisc veniturile sale au fost declarate mult mai mici decit sumele cheltuite.
Oleg Voronin urmeaza sa fie citat din nou, dar, potrivit Info Prim Neo, nu se stie inca pe ce data.

Iacob Gumeniță se internează subit și scapă pînă pe 12 aprilie de o audiere la Procuratură

Consiliul medicilor de la spitalul Sfinta Treime din Chisinau au interzis audierea fostului sef al politiei municipale Iacob Gumenita, de catre procurori, pina saaptamina viitoare, pe 12 aprilie. Gumenita a fost ieri internat in spital. El este investigat in dosarul 7 aprilie, fiind banuit ca si-ar fi depasit atributiile de serviciu si ca datorita acestui fapt multi tineri au fost maltratati in noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, iar Valeriu Boboc a fost omorit. Iacob Gumenita apare in inregistrari video din acele zile batindu-i pe protestatarii pasnici in Piata Marii adunari Nationale.

Speakerul Ghimpu se întîlnește cu tinerii care au avut de suferit în aprilie 2009

Tinerii care au avut de suferit in aprilie 2009 si parintii acestora au cerut sprijin financiar din partea statului, in convorbirile pe care le-au avut in cursul zilei cu presedintele interimar si speaker al parlamentului Mihai Ghimpu. Ghimpu le-a solicitat tinerilor sa depuna marturie cu curaj despre cele intimplate in urma cu un an, pentru ca vinovatii sa poata fi adusi in fata justitiei.

Mihai Ghimpu a declarat, la aceasta intilnire, si ca va solicita dezhumarea celorlalti tineri despre care se crede ca au decedat ca urmare a evenimentelor din 7-8 aprilie 2009.

Ministrul de interne Catan: La comanda lui V. Voronin procuratura a distrus foarte multe probe despre reprimările din aprilie

Intr-un interviu acordat azi dimineata Europei Libere, ministrul de interne Victor Catan a declarat ca procuratura a lucrat initial la ordinele fostului presedinte Vladimir Voronin 6 luni dupa evenimentele din aprilie anul trecut si ca in acea perioada ar fi fost sterse foarte multe urme, inclusiv documente, materiale video care dovedeau implicarea organelor de drept in maltratari. Catan a mai spus si ca aceste lucruri au fost constatate de o ancheta interna in cadrul ministerului pe care il conduce.

Din evidențele contabile ale acțiunii de ajutorare a sinistraților în 2008 lipsesc 25 de milioane de lei și date despre 600 de tone de motorină

25 de milioane din cele 64 de milioane de lei depuse in conturile pentru ajutorarea sinistratilor in urma inundatiilor din Moldova din anul 2008, nu pot fi gasite, a anuntat astazi deputatul liberal Gheorghe Brega, presedintele comisiei parlamentare de ancheta. Domnul Brega a spus ca din evidentele contabile ar lipsi si date despre 600 de tone de motorina declarate la vama, dar care nu ar fi ajuns la beneficiari. Deputatii comunsti care fac parte din comisie au declarat ca nu au putut studia materialele prezentate si au solicitat ca la sedinta viitoare a comisiei sa participe si reprezentanti ai societatii civile. Investigatiile comisiei vor continua.

Credite BERD și BEI pentru dezvoltarea serviciilor de aprovizionare cu apă potabilă la Florești, Soroca, Hîncesti, Ciadîr Lunga, Orhei, Leova

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana de Investitii impreuna cu proiectul politicii de vecinatate al Uniunii Europene au anuntat ca vor acorda Moldovei un sprijin financiar de 30 de milioane de euro pentru realizarea unui program de dezvoltare a serviciilor pentru aprovizionarea cu apa potabila in localitatile Floresti, Soroca, Hincesti, Ciadir Lunga, Orhei, Leova. Termenele de imprumut sunt pentru 15 si 25 de ani.

Dinu Patriciu plănuiește lansarea în cîteva luni a edițiilor pentru Moldova ale ziarelor Adevărul și Click

Ziarele Adevarul si Click vor avea in citeva luni si editii pentru Republica Moldova, a anuntat intr-un interviu, proprietarul holdingului de presa Adevarul, omul de afaceri din Romania Dinu Patriciu. Potrivit declaratiei sale, ziarele pe care planuieste sa le publice in Moldova vor fi si in limba rusa, si vor fi pro europene.

Obama și Medevedev semnează la Praga tratatul START II

Presedintii Statelor Unite Barack Obama si Rusiei Dmitri Medvedev au semnat la Praga tratatul pentru limitarea armelor nucleare, Start 2. Acordul este considerat o piatra de hotar in relatiile dintre Statele Unite si Rusia.

„ Astazi este un moment de cotitura pentru securitatea nucleara si neproliferarea nucleara, precum si in relatiile americano-ruse. Ne-am atins obiectivul de a negocia acest nou tratat de reducere a armelor nucleare. El include reduceri importante ale arsenalelor nucleare, reduce aproape la jumatate numarul vehiculelor ce le pot transporta si include masuri cuprinzatoare de verificare care ne permit sa ne intarim increderea reciproca”, a spus presedintele american.

Cei doi presedinti au vorbit, la conferinta lor de presa comuna si despre nevoia impunerii de noi sactiuni regimului de la Teheran.

Pe de alta parte, Kremlinul a dat publicitatii o declaratie in care avertizeaza asupra extinderii planurilor americane pentru un scut anti-racheta in Europa, care, in opinia Kremlinului, ar putea pune in pericol noul acord START. Potrivit declaratiei, tratatul poate functiona numai daca nu va exista o extindere cantitativa si calitativa a sistemului defensiv american, dar nu precizeaza ce anume inseamna acest lucru.

Bișkek: președintele Bakiev nu vrea să demisioneze deși a părăsit capitala în cursul tulburărilor de ieri

Presedintele Kirghistanului Kurmanbek Bakiev a anuntat, intr-un interviu cu postul de radio Echo Moskvii,ca nu intentioneaza sa demisioneze si nici sa paraseasca tara. Bakiev a declarat ca este in continuare seful statului si ca nu va accepta nici o infringere. Bakiev s-a retras in sudul Kirghistanului, in orasul sau natal, dupa violentele de ieri din intreaga tara soldate cu cel putin 70 de morti si peste 400 de raniti. La Biskek, un lider al opozitiei, Rosa Otunbaeva a anuntat ca este premier interimar si ca a semnat un decret prin care politia va putea folosi arme de foc impotriva celor care vandalizeaza magazine si locuinte, dupa violentele de ieri.

Coordonatoarea politicii externe a Uniunii Europene Catherine Ashton a cerut autoritatilor de la Biskek sa stabilizeze situatia si sa puna capat violentelor si confruntarilor. Ashton a promis un sprijin financiar de urgenta pentru normalizarea situatiei. Secretarul general al ONU, Ban Ki Moon a anuntat ca trimite de urgenta un emisar in Kirghistan.

Rusia va trimite trupe suplimentare în Kirghizstan pentru protecția bazei militare de la Kant

Rusia a anuntat, potrivit sefului Statului major al armatei ruse, generalul Nikolai Makarov, ca va trimite in Kirghistan 150 de militari care sa asigure protectia bazei militare rusesti de la Kant, din apropiere de Biskek.

Kiev: Curtea Constituțională respinge contestația înaintată de Yulia Timoșenco

Curtea Constitutionala a Ucrainei a anuntat ca este legala formarea coalitiei compusa dupa succesul in alegerile prezidentiale de Viktor Ianukovici. Cazul a fost adus in fata instantei de catre fostul premier Yulia Timosenko. Decizia Curtii Constitutionale de la Kiev inseamna ca alegeri parlamentare vor avea loc in anul 2012.

CCCEC deschide dosar penal pentru evaziune fiscală rețelei de pizzerii La plăcinte

Centrul pentru combaterea crimelor economice si coruptiei a deschis dosar penal pentru evaziune fiscala in proportii deosebit de mari retelei de pizzerii si cafenele Andys si La placinte. Potrivit ofiterilor de la Centrul pentru combaterea coruptiei, conducerea firmei ar fi incasat zilnic, fara a trece banii in registrele financiare, jumatate de milion de lei. Potrivit sefului directiei pentru combaterea crimelor economice Iurie Ciorba, citat de site-urile moldovene, in localurile retelei functiona „o schema frauduloasa, foarte bine pusa la punct”. Potrivit lui Iurie Ciorba, nu a fost gasita vreo legatura intre aceasta firma si omul de afaceri Oleg Voronin.

Președinții Statelor Unite și Rusiei au semnat la Praga noul tratat de reducere a armamentelor nucleare strategice

Președinții Statelor Unite și Rusiei, Barack Obama și Dimitri Medvedev au semnat la Praga noul tratat de reducere a armamentelor strategice. Vorbind la ceremonia desfășurată în Sala spaniolă a Castelului praghez, Barack Obama a calificat tratatul drept o piatră de temelie pentru securitatea nucleară și relațiile dintre Statele Unite și Rusia. După spusele președintelui american, tratatul este un pas înainte, dar numai unul pe un drum mai lung. Barack Obama a mai spus că a căzut de acord cu omologul său rus la o extindere a discuțiilor asupra planurilor americane referitoare la sistemul de apărare anti-rachetă.
Cu același prilej, Dmitri Medvedev a criticat Iranul pentru eșecul de a răspunde la ceea ce a numit „numeroasele propuneri constructive” ce i-au fost avansate. Liderul rus a mai afirmat că Moscova nu poate închide ochii în fața refuzului Iranului de a se conforma obligațiilor sale în baza Tratatului de neproliferare nucleară și a apreciat că o discuție în Consiliul de Securitate ONU asupra unor noi sancțiuni internaționale a devenit necesară.

Barack Obama a sosit la Praga în vederea semnării astăzi a noului tratat de reducere a armelor nucleare strategice

Președintele Statelor Unite, Barack Obama a sosit la Praga, unde în jurul orei 12 este așteptat să semneze, împreună cu omologul său rus, noul tratat de reducere a armelor nucleare, succesor al tratatului START din 1991, care a expirat în decembrie trecut.
După convorbiri la Praga, cu președintele Cehiei, Vaclav Klaus, președintele Rusiei, Dimitri Medvedev a declarat miercuri seara că noul tratat ar putea juca un rol important în viitor, în eforturile de dezarmare la scară mondială.
Tratatul, definitivat după luni de negocieri dificile, prevede reducerea încărcăturilor nucleare strategice la un număr de 1550, pe parcursul următorilor 7 ani, cu o treime mai mult decît numărul permis la ora actuală. Rusia și Statele Unite dețin 93% din armele nucleare actuale în lume.
Pentru a intra în vigoare, tratatul trebuie ratificat de Parlamentele celor două state semnatare.

Ceremonii de comemorare a protestelor din aprilie 2009 la Chișinău

La Chişinău au avut loc ieri manifestări de comemorare a protestelor din aprilie 2009. Vorbind la un miting în centrul capitalei, premierul Vlad Filat şi alţi lideri ai coaliţiei de guvernămînt au lăudat curajul tinerilor care au ieşit în stradă după alegerile de la 5 aprilie.
Tot ieri a fost prezentat proiectul unui monument care ar urma să fie dezvelit la Chişinău la a doua aniversare a protestelor.
Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a conferit o decoraţie lui Valeriu Boboc, singura victimă confirmată a violenţelor din aprilie, anul trecut.
Şi tot ieri procuratura generală l-a învinuit de maltratarea lui Valeriu Boboc pe poliţistul Ion Perju, care a fost arestat pentru 15 zile.

Roza Otunbaieva, lidera opoziției kirghize a preluat conducerea unui guvern interimar la Bișkek

Lidera opoziţiei din Kirghistan, Roza Otunbaieva, a declarat că este şefa a ceea ce a numit „guvernul interimar” de la Bişkek, după răsturnarea de la putere a preşedintelui Kurmanbek Bakiev. Otunbaieva, fost ministru de externe sub Bakiev, a făcut această declaraţie după o zi de ciocniri între protestatari şi forţele de ordine, în urma cărora au murit cel puţin 65 de persoane.
Se relatează că suporterii opoziţiei au preluat controlul asupra instituţiilor de securitate, unui canal al televiziunii publice şi altor clădiri administrative.
Otunbaieva a spus agenţiei Reuter că va conduce guvernul interimar timp de jumătate de an, până ce se redactează noua Constituţie. Membri ai opoziţiei politice spun că preşedintele Bakiev ar fi fugit din capitala Bişkek la Osh, oraş din sudul ţării.

Premierul Vladimir Putin afirmă că Rusia nu a jucat nici un rol în evenimentele din Kirghistan

Premierul Rusiei, Vladimir Putin, a negat că ţara sa are vreun rol în evenimentele din Kirghistan. Ieri, Putin a declarat că a fost luat prin surprindere de ceea ce pare să fie înlăturarea de la putere a preşedintelui kirghiz Kurmanbek Bakiev. Putin l-a criticat pe Bakiev pentru că ar fi repetat greşelile fostului lider Askar Akaiev, care a fost înlăturat de la putere în 2005. Premierul rus mai adăugat însă că evenimentele violente din Kirghistan constituie o problemă internă, a kirghizilor.

Noul tratat americano-rus de dezarmare nucleară urmează să fie semnat astăzi la Praga

Preşedinţii Statelor Unite şi Rusiei urmează să semneze astăzi la Praga un nou tratat de reducere a arsenalelor nucleare. Noul acord înlocuieşte tratatul START, semnat în anii 90 ai secolului trecut, şi va fi parafat într-una din sălile castelului din Praga, unde îşi are sediul preşedinţia Cehiei.
Preşedintele rus Dmitri Medvedev a sosit la Praga aseară, iar preşedintele Statelor Unite Barack Obama este aşteptat să aterizeze la ora 10, ora Chişinăului.

Cel puțin 113 morți urmare a inundațiilor și alunecărilor de teren din Brazilia

Bilanţul ploilor torenţiale din Brazilia, care au provocat inundaţii şi alunecări de teren, se ridică la cel puţin 113 morţi. Zeci de oameni sunt daţi încă dispăruţi. Ploile căzute începînd de luni la Rio de Janeiro, al doilea oraş brazilian ca mărime, au fost cele mai abundente înregistrate în regiune în ultimele cinci decenii. Alunecările de teren şi puhoaiele de apă au lovit mai ales cartierele cele mai sărace ale oraşului, aşa-numitele „favelas”.

Convorbiri ONU cu participarea Chinei pe tema unor noi sancțiuni la adresa Iranului

China ar urma să participe astăzi la discuţii cu reprezentanţii altor mari puteri, sub egida ONU, pe tema unui nou set de sancţiuni împotriva Iranului. La reuniunea programată să aibă loc la sediul ONU din New York vor mai participa Statele Unite, Marea Britanie, Rusia şi Franţa, toate membre permanente ale Consiliului de securitate ONU, dar şi Germania.
Până acum, China se opunea unor noi sancţiuni împotriva Iranului, preferînd abordarea diplomatică a crizei. Iranul este acuzat de multe guverne şi organizaţii internaţionale că ar vrea să construiască arma atomică, dar susţine că programul său nuclear are exclusiv scopuri civile.

Incident într-un avion United Airlines în Statele Unite

Autorităţile din Statele Unite investighează un incident petrecut aseară la bordul unui avion de pasageri.
Un bărbat despre care se crede că este din emiratul arab Qatar a fost bănuit iniţial că ar fi vrut să-şi dea foc la pantofi în avionul companiei United Airlines care făcea legătura între oraşele americane Washington şi Denver. Dar potrivit ultimelor relatări, se pare că cetăţeanul nu făcea decât să fumeze în toaleta avionului, iar când a fost luat la întrebări de personalul de bord, a reacţionat nepotrivit şi a fost calmat de un aşa-numit „şerif al aerului”, aflat în avion.
Avionul a aterizat cu bine la destinaţie şi a fost încercuit imediat de vehicule de securitate. Pasagerul aflat la originea incidentului a fost arestat. AP scrie că el ar fi un diplomat din Qatar şi că primele investigaţii arată că n-ar fi avut asupra sa nici un fel de substanţe explozive.

Judecătorul spaniol Baltasar Garzon trimis în fața magistraților pentru depășirea atribuțiilor sale într-o anchetă mai veche

Cel mai cunoscut judecător din Spania, Baltasar Garzon, urmează să fie judecat pentru că şi-ar fi depăşit atribuţiile într-o investigaţie asupra regimului fostului dictator spaniol Franco. Garzon s-a făcut cunoscut mai ales pentru că a încercat să-l aducă în instanţă pe dictatorul chilean Augusto Pinochet.
În 2008, Baltasar Garzon a lansat o anchetă penală a atrocităţilor comise în cele patru decenii ale dictaturii generalului Franco. Acum, procurorii spanoli susţin că judecătorul ar fi acţionat fără jurisprudenţă când a cerut deschiderea imediată a gropilor comune în care crede că ar fi fost înhumaţi adversarii politici ai fostului dictator.

Bișkek: președintele Bakiev dă bir cu fugiții - Roza Otunbaeva preia funcția de premier

Presedintele Kirghistanului Kurmanbek Bakiev a parasit capitala si premierul Danyar Usenov si a dat demisia. Informatiile au fost confirmate de colegii nostri de le serviciul kirghiz al Europei Libere. Fostul ministru de externe Roza Otunbaeva este noul premier.

Ultimele date anuntate de oficialitati privind numarul victimelor interventiei politiei impotriva demonstrantilor sunt cel putin 30 morti si 180 de raniti. Potrivit unui lider al opozitiei, citat de agentia Associated Press, cel putin 100 de oameni ar fi fost omoriti in violentele de astazi dupa ce politia a folosit munitie de razboi impotriva protestatarilor.

Noua strategie nucleară americană salutată de Germania și înfierată de Iran

Ministrul german de externe, Guido Westerwelle a salutat noua strategie americana nucleara anuntata ieri. Potrivit acesteia, Statele Unite nu vor folosi arme nucleare impotriva unor tari care nu detin astfel de arsenale si care sunt semnatare ale tratatului de neproliferare nucleara. Nici Iranul si nici Coreea de Nord nu fac parte din aceasta categorie. Presedintele Iranului Mahmud Ahmadinejad a avertizat astazi administratia Obama în legatura cu aceasta noua strategie, pe care ministrul iranian de externe a calificat-o drept „propaganda”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG