Linkuri accesibilitate

Ştiri

Misiuni de evaluare ale Comisiei Europene așteptate la Chișinău în septembrie

In Moldova vor sosi in luna septembrie doua misiuni de evaluare din partea Comisiei Europene in cadrul dialogului privind ridicarea obligativitatii vizelor pentru moldoveni in spatiul comunitar. Potrivit Molpres, care il citeaza pe ministrul moldovean de externe Iurie leanca, misiunile vor verifica probleme legate de securitatea documentelor de calatorie, probleme legate de traficul de persoane si de migratia ilegala cit si problemele legate de securitate.

Belgrad: parlamentul sîrb cere Națiunilor Unite să dezbată din nou statutul Kosovo

Parlamentul de la Belgrad a avut astazi o sesiune extraordinara pentru a discuta situatia din Kosovo dupa ce saptamina trecuta a Curtea Internationala de Justitie a decis ca declaratia de independemta din 2008 a acestei provinci nu a incalcat legislatia internationala. La sedinta a participat presedintele si intregul guvern. Ministrul de externe Vuk Ieremici este citat cu declaratia ca vremurile vor fi foarte grele pentru Serbia si ca cel putin 55 de tari vor recunoaste in perioada imediat urmatoare noul stat balcanic, dupa decizia instantei internationale.

Parlamentul a dezbatut textul unei rezolutii prin care se cere Natiunilor Unite continuarea convorbirilor legate de statutul Kosovo. Este a 5-a rezolutie pe tema Kosovo din 2005 incoace aprobata de parlamentul de la Belgrad.

Opozitia a cerut demisia guvernului pentru ceea ce considera a fi un esec de proportii.

Autoritățile ruse împiedică intrarea în țară a lui Vasile Ovsienko, coordonator al programului Harkov pentru drepturile omului

Vasile Ovsienko, fost profesor de limba si literatura ucraineana, coordonator al programului Harkov pentru Drepturile Omului, fost impiedicat la sfirsitul saptaminii trecute sa intre in Federatia Rusa. Potrivit colegilor nostri de la serviciul ucranian al Europei Libere, Ovsienko intentiona sa mearga la Perm la muzeul din localitatea in care a fost un mare lagar de munca sovietic, in care, el insusi a fost inchis intre 1981 si 1987. Intr-o scrisoare adresata ambasadorului Rusiei la Kiev, Ovsienko cere precizari despre statutul sau si explicatii pentru acest caz.

In 1973, Vasile Ovsienko a fost arestat pentru prima data, fiind acuzat de agitatie anti-sovietica. A fost in detentie sovietica, in total 14 ani.

Putin cîntă imnul neoficial al serviciilor secrete sovietice cu rușii expulzați din SUA sub acuzația de spionaj

Premierul Rusiei Vladimir Putin a afirmat ca s-a intilnit cu cei 10 rusi expulzati din Statele Unite recent sub acuzatia de spionaj. Declaratia a fost facuta in timpul vizitei sale in Ucraina de la sfirsitul saptaminii trecute. Premierul Putin a declarat ca impreuna cu cei 10 agenti sub acoperire ar fi cintat imnul neoficial al serviciilor secrete sovietice.

Union Fenosa va investi peste 6 milioane de lei în proiecte energetice în zona afectată de inundații

Compania Union Fenosa a anuntat ca va investi peste 6 milioane si jumatate de lei in proiecte energetice in zona afectata de recentele inundatii din Moldova – adica in satele Nemteni, Sarateni si Obileni si in infrastructura pentru noua localitate prevazuta de guvern, pentru cei stramutati din Cotul Morii, informeaza agentia Moldpres. Pina acum in conturile pentru ajutorarea sinistratilor au fost adunati peste 16 milioane de lei.

Autoritățile de la Tbilisi vor finanța construcția a 10 case pentru sinistrații din Nemțeni

Guvernul Georgiei a anuntat ca va finanta constructia a 10 case pentru citeva familii sinistrate din Nemteni, precum si a unei gradinite. La Chisinau a sosit o delegatie georgiana pentru a coordona cu autoritatile moldovene acest proiect umanitar.

„Tinerii împotriva corupției” - școală de vară susținută de EUBAM

A fost deschisa astazi Scoala de Vara „Tinerii impotriva coruptiei”, un program realizat de guvernele Moldovei si Ucrainei, cu suportul misiunii Uniunii Europene la frontiera moldo-ucrainiana, EUBAM. La deschiderea solii a aparticipat si premierul Vlad Filat.

3 colaboratori ai Comisariatului de poliție din raionul Șoldănești suspectați de luare de mită

3 colaboratori ai comisariatului de politie din raionul Soldanesti au fost retinuti fiind suspectati de luare de mita. Potrivit agentiilor de presa moldovene, printre ei se afla si vicecomisarul raionului. Daca vor fi gasiti vinovati, cei trei ar putea fi condamnati la inchisoare intre 5 si 10 ani. Anuntul a fost facut intr-o conferinta de presa de catre procurorul Adrian Popenco. Acesta a mai spus si ca sunt deschise 167 de dosare impotriva unor angajati ai ministerului de interne. Printre infractiunile de care sunt investigati angajatii ministerului de interne sunt si 21 de cazuri de tortura.

Părinții lui Ilie Cazac cer din nou Tiraspolului să le permită să-și viziteze fiul în detenție

Tatal lui Ilie Cazac, aflat in detentie transnistreana din 19 martie, a anuntat, intr-o conferinta de presa ca a primit o scrisoare de la o banca din regiune, de la care Ilie a luat un imprumut de 500 de euro, prin care banca anunta ca a deschis actiune in instanta impotriva sa. Prin intermediul OSCE, informeaza agentia InfoPrim Neo, parintii lui Ilie Cazac au trimis inca o scrisoare liderilor de la Tiraspol cu rugamintea de a li se permite sa isi viziteze fiul in detentie. Parintii lui Ilie Cazac protesteaza din 12 iunie in fata ambasadei Rusiei de la Chisinau, cerind sa li se permita sa isi viziteze fiul in detentie. Ilie Cazac este acuzat de inalta tradare si spionaj.

Liberalii din România cer președintelui Băsescu să-i retragă pastorului Laslo Tokes ordinul Steaua României

Purtatorul de cuvint al Partidului National Liberal din Romania, Mihai Voicu i-a cerut presedintelui Traian Basescu sa ii retraga ordinul Steaua Romaniei acordat pastorului reformat Laslo Tokes, vicepresedinte al Parlamentului European, pentru ca, in opinia liberalilor romani, declaratiile sale „ instiga la iesiri in strada pentru actiuni care vin sa incalce Constitutia Romaniei”. Laslo Tokes a primit Steaua Romaniei in 2009 ca semn al curajului si demnitatii de care a dat dovada, declansind, prin exemplul personal, revolta romanilor din decembrie 1989. Tokes a spus joia trecuta ca daca o regiune precum Kosovo si-a dobindit independenta si Tinutul Secuilor din Romania ar trebui sa obtina autonomie.

București: proiect de lege vizînd impozitarea averilor care nu pot fi justificate

Guvernul de la Bucuresti a anuntat ca analizeaza un proiect de lege pentru impozitarea averilor ce nu pot sa fie justificate. Declaratia a fost facuta de premierul Emil Boc la postul public de radio. Guvernul Romaniei a lansat un ambitios program de austeritate bugetara, care cuprinde si reduceri masive in personalul agentiilor guvernamentale si diminuarea cu 25 % a salariilor bugetarilor.

WikiLeaks publică documente secrete legate de războiul din Afganistan

Un site specializat in publicarea de informatii confidentiale, WikiLeaks a publicat si a transmis catre 3 importante publicatii internationale – New York Times, The Guardian si der Spiegel - 92 de mii de documente secrete referitoare la razboiul din Afganistan. Potrivit fondatorului acestui site, informatiile arata ca numarul victimelor civile ale acestui razboi este mult mai mare decit se anunta, ca exista echipe speciale americane care i-ar urmari pe liderii taliban cu intentia de a-i ucide, ca serviciile de informatii pakistaneze ar colabora cu talibanii impotriva fortelor NATO si ca Iranul ar sustine militar lupta talibanilor. Potrivit acestor documente, situatia pe teren a talibanilor ar fi mai buna decit se arata in documentele oficiale si ei ar fi chiar in posesia unor rachete sol-aer. Statele Unite, Alianta Nord Atlantica, Marea Britanie si Pakistanul au criticat publicarea documentelor.

Francezul răpit sîmbătă în Mali a fost decapitat de membri ai rețelei Al Qaida

Presedintele Frantei Nicolas Sarkozy a confirmat astazi ca Michel Germaneau a fost decapitat de filiala nord africana a retelei teroriste Al Qaida. Francezul, in virsta de 78 de ani, lucra in cadrul unei misiuni umanitare in Sahara si a fost rapit simbata in Mali. Intr-o inregistrare difuzata de reteaua Al Jazeera, seful Al Qaida din Magrebul Islamic a anuntat ca francezul a fost decapitat ca raspuns la moartea a 6 militanti al Qaida din Mali, saptamina trecuta, in urma unui raid al fortelor franceze si mauritane. Presedintele Frantei a confirmat participarea franceza la raidul impotriva militantilor Al Qaida si a spus ca Parisul va riposta.

Nou set de sancțiuni UE împotriva regimului de la Teheran

Uniunea Europeana a adoptat oficial un set de noi sanctiuni impotriva regimului de la Teheran. Ministrii de externe din cele 27 de tari comunitare au decis un pachet de sanctiuni similar cu cel adoptat de administratia americana. Masurile sunt menite sa forteze regimul de la Iran sa revina la masa negocierilor cu Agentia ONU pentru energie atomica, in legatura cu programul sau nuclear, despre care tarile occidentale cred ca are o importanta dimensiune militara. Teheranul dezminte aceasta acuzatie.

Declarație de protest OSCE în legătură cu ultrajul comis sîmbătă împotriva ziaristului sîrb Teofil Pancic

Reprezentanta pentru Libertatea Presei a OSCE, Dunja Mijatovic a condamnat astazi atacul brutal impotriva jurnalistului sirb Teofil Pancic. Pancic, un editorialist la saptaminalul independent Vremea si colaborator al serviciului sud slavic al Europei Libere, a fost batut cu violenta simbata intr-un autobuz cu pasageri. Nimeni nu a intervenit si nu a dorit sa depuna marturie.

„Violenta impotriva jurnalistilor este egala cu violenta impotriva societatii si democratiei si trebuie condamnata cu tarie iar cei care o practica trebuie adusi in fata instantei. Nu poate exista adevarata libertate de opinie, atita timp cit jurnalistii se tem pentru viata lor atunci cind isi fac meseria”, se arata in declaratia de protest a reprezentantei pentru libertatea presei a OSCE.

Demonstrație la Osh împotriva deciziei OSCE de a desfășura un contingent de poliție în zonă

In orasul Osh, din sudul Kirghistanului, in jur de 1500 de oameni au protestat fata de planurile guvernamentale de a desfasura in regiune o forta internationala de politie. Protestul a avut loc in fata sediului OSCE. Nu au fost inregistrate violente. OSCE a decis saptamina trecuta sa desfasoare in zona o forta internationala de politie de 52 de politisti neinarmati. Sudul Kirghistanului a fost scena unor violente confruntari interetnice - intre majoritatea kirghiza si minoritatea uzbeca, soldate cu sute de morti.

Torționar al Kmerilor Roșii condamnat la 35 de ani închisoare de un tribunal ONU

Un tribunal ONU l-a condamnat la 35 de ani de inchisoare pe fostul tortionar-sef al Kmerilor Rosii din Cambogia. Kaing Guek Eav, cunoscut drept „tovarasul Duch” a condus centrul de detentie Toul Sleng, in care au fost torturati si ucisi circa 14.000 de oameni.

Judecatorii l-au gasit vinovat pe „Duch” de omucidere, tortura, viol, acte inumane, crime impotriva umanitatii. El va petrece in inchisoare numai 19 ani din cei 35 ai sentintei, pentru ca se afla deja de multi ani in arest.

A fost primul verdict asupra crimelor Kmerilor Rosii, o miscare comunista care a ucis aproximativ 1,7 milioane de oameni in anii 1975-1979. Anul viitor tribunalul urmeaza sa ii judece pe alti 4 inalti lideri politici ai Khmerilor Rosii.

Belgrad: sesiune extraordinară a Parlamentului pentru dezbaterea deciziei Curții de la Haga în dosarul Kosovo

Parlamentul de la Belgrad urmeaza sa dezbata astazi in sesiune extraordinara decizia de saptamina trecuta a Curtii Internationale de Justitie de la Haga, care a decis ca declaratia de independenta a Kosovo nu a incalcat legislatia internationala. Serbia a anuntat ca va cauta sa rediscute statutul Kosovo in cadrul ONU, Belgradul nerecunoscind independenta Kosovo.

Falsă alertă cu bombă la Procuratura generală din Chișinău

O falsă alertă cu bombă a fost rezolvată astăzi în centrul capitalei prin implicarea personală a ministrului de interne Victor Catan şi a procurorului general, Valeriu Zubco. Cei doi oficiali au negociat cu un tânăr de 30 de ani din Ialoveni, care a ameninţat să detoneze o bombă în faţa Procuraturii generale. Până la urmă, s-a dovedit că „bomba” era doar un mulaj.
Tânărul susţine că în urmă cu cinci ani i s-a deschis un dosar penal sub acuzaţii false şi că ar fi fost maltratat de poliţiştii din Ialoveni. Moldpres scrie că dosarul penal de care s-a plâns protestatarul va fi redeschis.

În Marea de Est a Coreei se desfășoară manevre navale americano-sud-coreene

Nave de război şi elicoptere militare americane şi sud-coreene desfășoară manevre anti-submarin în Marea de Est a Coreei, cu participarea a aproximativ 8000 de militari. Exerciţiul de patru zile „Invincible Spirit”, început duminică, are loc ca răspuns la distrugerea unei nave militare sud-coreene în luna martie.
Ancheta sud-coreeană a stabilit că nava a fost scufundată de o torpilă nord-coreeană, dar Fenianul a negat orice implicare.
Coreea de Nord comunistă a condamnat exerciţiile militare începute ieri în apropierea coastelor peninsulei nord-coreene şi a ameninţat să pornească un „război sfânt” împotriva ţărilor participante.

Hugo Chavez amenință Statele Unite cu întreruperea livrărilor de petrol venezuelean

Preşedintele din Venezuela, Hugo Chavez, a ameninţat că va opri livrările de petrol către Statele Unite dacă Washingtonul ajută Columbia să lanseze un atac militar împotriva ţării sale. Chavez a rupt legăturile diplomatice cu Columbia joi, după ce preşedintele columbian, Alvaro Uribe, a spus că Venezuela găzduieşte tabere de antrenament pentru formaţiuni de gherilă care luptă împotriva guvernului de la Bogota.
Preşedintele Chavez a spus că dacă Statele Unite vor fi de partea columbienilor în această dispută, va opri livările de petrol către americani „chiar dacă asta va însemna ca venezuelenii să mănânce pietre”.
Venezuela, membră în Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), este cel mai mare producător şi exportator de petrol din America de Sud.

Președintele Sarkozy convoacă consiliul de securitate al Franței după uciderea unui ostatec francez de Al Qaeda în nordul Africii

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a convocat o şedinţă de urgenţă a structurilor de securitate după ce militanţii islamişti din nordul Africii au anunţat că ar fi ucis un ostatic de naţionalitate franceză. Anunţul a fost făcut într-o înregistrare audio transmisă de televiziunea arabă Al-Jazeera. În mesaj, Abu Musad Abdul Wadud, şeful filialei magrebiene a reţelei Al Qaeda, spune că francezul de 78 de ani Michel Germaneau, lucrătorul unei organizaţii umanitare, a fost „executat” la 24 iulie.
Militanţii au mai spus că „execuţia” a fost o ripostă la uciderea de către militarii Franţei şi Mauritaniei a şase insurgenţi islamişti într-un raid efectuat săptămâna trecută în Mali.

Un fost torționar kmer roșu condamnat de un tribunal ONU la 35 de ani închisoare

Un tribunal ONU l-a condamnat la 35 de ani de închisoare pe fostul torţionar-şef al Kmerilor Roşii din Cambogia. Kaing Guek Eav, cunoscut drept „tovarăşul Duch” a condus centrul de detenţie Toul Sleng, în care au fost torturaţi şi ucişi cam 14.000 de oameni. Judecătorii l-au găsit vinovat pe „Duch” de omucidere, tortură, viol, acte inumane, crime împotriva umanităţii etc. El va petrece în închisoare numai 19 ani din cei 35 ai sentinţei, pentru că se află deja de mulţi ani în arest.
A fost primul verdict asupra crimelor Kmerilor Roşii, o mişcare ultracomunistă care a ucis aproximativ 1,7 milioane de oameni în anii 1975-1979.

O publicistă din România în greva foamei

Potrivit unui comunicat de presă, publicista Angela Furtună, de la Suceava, membră a Uniunii Scriitorilor din România, doctorantă în literatura exilului românesc, cu o teză despre opera Monicăi Lovinescu, a intrat în greva foamei pe durată nelimitată, în clădirea Bibliotecii Bucovinei.
In scrisoarea făcută publică și adresată președinției României și autorităților județului Suceava, Angela Furtună afirmă că protestează împotriva deciziei de demitere a ei din Biblioteca Bucovinei, de către o conducere, afiliată unui grup „intelectual, ideologic extremist“, cunoscut între altele pentru „traseism politic și turism politic oligarhic” și pentru atacurile împotriva intelectualilor români care suțin valorile europenizării”.

Grigori Karasin, adjunct al ministrului de externe rus în vizită la Chișinău

Adjunctul ministrului de externe al Rusiei, Grigori Karasin este aşteptat astăzi în Republica Moldova. Potrivit unui comunicat de presă citat de Itar-TASS, Karasin va discuta la Chişinău mai ales căile de soluţionare a conflictului transnistrean, dar şi situaţia politică internă din Moldova. În acelaşi document se spune că oficialul rus va insista că problema transnistreană poate fi soluţionată numai prin menţinerea suveranităţii şi neutralităţii Moldovei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG