Linkuri accesibilitate

Ştiri

Explozia unei bombe artizanale într-o biserică ortodoxa aflată sub oblăduirea Patriarhiei Ruse

Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe ruse a marcat astăzi ziua creștinării rușilor cu o slujbă religioasă la Kiev. Luna trecută, președintele Medvedev a decretat ziua de 28 iulie, Ziua creștinării țării, drept sărbătoare națională.

Pe de altă parte, autoritățile ucrainiene anunță că 9 persoane au fost rănite de o bombă artizanala, care a explodat într-o biserică din sudul țării, biserică aparținând Bisericii Ortodoxe Ucrainiene, dependentă de Patriarhia Rusiei.

Uniunea Europeană cere Teheranului să reia negocierile cu grupul 5+1

Uniunea Europeană a declarat că Iranul ar trebui să reia cât mai repede negocierile internaționale, legate de controversatul sau program nuclear. Încă din octombrie anul trecut s-au blocat negocierile între Teheran și așa-numitul grup 5 plus 1, format din Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania.

Tiraspol: Grigori Karasin reafirmă sprijinul economic al Rusiei pentru Transnistria

Aflat la Tiraspol, adjunctul ministrului de externe rus Grigori Karasin a declarat ca Rusia va continua să sprijine economic Transistria – relatează agenţia locală de presă OLVIA. Alte detalii ale discuţiilor de la Tiraspol nu au fost date publicităţii.

Serbia cere Națiunilor Unite să pună din nou pe agenda Adunării Generale problema independenței Kosovo

Serbia a cerut Naţiunilor Unite să organizeze noi dezbateri pe marginea independenţei regiunii Kosovo deşi Curtea Internaţională de Justiţie a decis că declaraţia de independenţă nu încalcă legislaţia internaţională. Serbia consideră că declararea independenţi nu este „o modalitate acceptabilă” de rezolvare a crizelor teritoriale – se arată în cererea înaintată astăzi de ministrul sirb de externe Naţiunilor Unite.

Premierul Filat: Moldovenii vor călători fără vize în UE la 18 luni după obținerea „foii de parcurs”

În septembrie este aşteptată o nouă misiune a Uniunii Europene care să evalueze progresele făcute de Republica Moldova pentru a obţine liberalizarea regimului de vize. După vizita de ieri la Bruxelles, premierul Vlad Filat a declarat că în funcţie de evaluările experţilor europeni , Republica Moldova va primi o aşa-numită foaie de parcurs. „Luând în calcul experienţa altor ţări, dar şi modul în care merg lucrurile în R. Moldova, cetăţenii moldoveni vor putea călători în Uniunea Europeană fără vize peste 18 luni după ce obţinem foaia de parcurs”, a precizat premierul.

Reluarea traficului la punctul de trecere Palanca-Maiaki

A fost reluat traficul transfrontalier între Palanca-Maiaki. Agenţia infoprim relatează că acum toate punctele de trecere ale frontierei cu Ucraina şi România funcţionează normal.

Islamabad: 152 de morți în urma prăbușirii unui Airbus al companiei Airblue

Oficialii pakistanezi au anunţat că toate cele 152 de persoane aflate la bordul avionului prăbuşit în apropiere de Islamabad, au murit. Iniţial se relatase că ar fi 5 supravieţuitori. Cauzele accidentului nu sunt cunoscute. Airbusul 321, aparţinând companiei pakistaneze Airblue, venea de la Karachi. În momentul aterizării, cerul era înnourat şi ploua.

Explozia unei mine pe o șosea din sudul Afganistanului se soldează cu 25 de morți

25 de civili afgani au fost ucisi, când autobuzul în care călătoareau a lovit o mină plasată pe şosea, se pare, de militanţii Taliban. Alte 27 de persoane au fost rănite. Atentatul a avut loc în sudul Afganistanului.

Washington: Camera Reprezentanților aprobă cererea de suplimentare a contingentului de soldați dislocați în Afganistan

La două zile după publicarea documentelor secrete despre evoluţia războiului din Afganistan, Camera Reprezentanţilor a aprobat proiectul de lege prin care preşedintele Obama cere mărirea cu 30 de mii a numărului de militari dislocați în Afganistan.

Totodată a fost aprobată mărirea bugetului pentru misiunea din Irak. În total, noua strategie a administraţiei costă aproape 59 de miliarde de dolari.

Ejup Ganic revine la Sarajevo după ce un tribunal britanic a respins cererea Belgradului de a-l extrăda

Fostul lider al Bosniei Ejup Ganic a sosit la Sarajevo de la Londra, unde era reţinut de la 1 martie, la cererea Serbiei. Guvernul sârb îl acuză că ar fi ordonat un atac împotriva militarilor sârbi, care se retrăgeau din Sarajevo. Un tribunal din Londra a respins însă cererea de extrădare a lui Ganic, iar fostul lider bosniac a fost eliberat.

Patriarhul rus Kirill sărbătorește Ziua Creștinării la Kiev

Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse a marcat astăzi Ziua creştinării cu o slujbă religioasă la Kiev. Luna trecută, preşedintele Medvedev a decretat ziua de 28 iulie, ziua creştinării ţării care a devenit astfel sărbătoare oficială.

Premierul Vlad Filat: UE este gata să dubleze cota pentru exporturile de vinuri moldoveneşti

Premierul Vlad Filat a spus că UE este gata să dubleze cota pentru exporturile de vinuri moldoveneşti, dar a recunoscut că această decizie, odată luată, nu va intra în vigoare de îndată. Într-un interviu acordat EL după vizita sa de marţi la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu comisarii europeni ai agriculturii şi extinderii, premierul Filat a spus că Moldova va cere ajutorul europenilor pentru a-şi moderniza laboratoarele de testare a calităţii vinurilor.

Discuţiile premierului cu UE pe tema vinurilor au loc pe fondul ameninţărilor serviciului sanitar al Rusiei că va impune un embargou unor companii exportatoare de vinuri din Moldova, din cauza problemelor frecvente de calitate.

Islamabad: prăbușirea unui avion al companiei Airblue cu 152 de oameni la bord

Autoritățile pakistaneze au început recuperarea cadavrelor dintre rămăşiţele avionului de pasageri prăbuşit astăzi în apropierea capitalei Islamabad cu 152 de persoane la bord. Un oficial citat de Reuters a infirmat relatări anterioare potrivit cărora ar fi fost găsiţi cinci supravieţuitori şi şi-a exprimat temerea că este imposibil ca vreunul din pasageri să fi supravieţuit.

Aeronava de tip Airbus 321 aparţinea companiei Airblue şi venea la Islamabad din portul pakistanez Karachi. Avionul s-a izbit de unul din dealurile înalte care înconjoară capitala.

Ministrul de externe german Westerwelle: Nimeni nu poate garanta că Turcia va deveni membru UE

Aflat în vizită la Istanbul, ministrul de externe german Guido Westerwelle a lăudat astăzi Turcia pentru efortul de mediere în chestiunea programului nuclear iranian. În chestiunea aderării Turciei la UE, şeful diplomaţiei germane a spus însă că acest proces „nu are un termen final” şi că nimeni nu poate garanta că Turcia va deveni într-adevăr membru al Uniunii.

Germania şi Franţa conduc grupul ţărilor UE care se opun primirii Turciei în organizaţia cu 27 de membri, propunînd în schimb un „parteneriat privilegiat” cu Ankara.

Catalonia scoate în afara legii coridele

Catalonia a devenit prima regiune spaniolă în care sunt interzise luptele de tauri. Votul de astăzi din legislativul regional de la Barcelona a fost însoţit de demonstraţii pro şi contra coridelor. Partizanii interdicţiei cereau oprirea cruzimii împotriva animalelor, dar suporterii coridelor spuneau că ele fac parte din cultura spaniolă şi catalana, de multe secole.

Agenţia Reuter scrie că efectul practic al interdicţiei va fi minor, pentru că regiunea catalană are o singură arenă în care se ţin cam 15 coride pe an, în faţa unor tribune mai mult goale. În întreaga Spanie au loc în fiecare sezon în jur de 1000 de reprezentaţii de acest fel.

Premierul Filat a avut întîlniri la Bruxelles cu comisarii UE pentru agricultură și extindere Ciocloș și Fuele

Comisarul european al agriculturii, Dacian Ciolos i-a spus ieri, la Bruxelles premierului Moldovei Vlad Filat ca Uniunea Europeana ar putea mari cota exporturilor de vinuri moldovenesti pe piata comunitara.

Vlad Filat s-a intâlnit ieri si cu comisarul pentru extindere si relatii cu vecinii, Stefan Fuele. Potrivit serviciului de presa al guvernului moldovean, oficialul european a spus ca in toamna va fi evaluat din nou gradul pregatirilor Moldovei pentru liberalizarea vizelor.

Fuele a promis de asemenea sprijin european pentru inlaturarea urmarilor indundatiilor din Moldova.

Ministerul de externe de la Tiraspol cere ONU să recunoască ”independența” Transnistriei

Ministerul de externe transnistrean cere Natiunilor Unite sa recunoasca grabnic independenta transnistrenilor, mai ales ca ei traiesc de facto intr-un stat independent de 20 de ani. Olvia Pres relateaza ca ministerul de externe de la Tiraspol a a salutat decizia de saptamâna trecuta a Curtii Internationale de Justitie, potrivit careia secesiunea provinciei sârbe Kosovo in 2008 nu a incalcat dreptul international.

Iurie Ciocan (CEC): partidele înscrise la referendum nu au prezentat rapoartele financiare

Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan a declarat nici unul dintre partidele care s-au inscris pentru a participa la referendumul constitutional din 5 septembrie nu au prezentat rapoartele financiare, asa cum cere regulamentul. Este vorba de cele 4 partide membre ale Aliantei pentru Integrare Europeana, Miscarea Actiunea Europeana, PPCD, Partidul Republican si Miscarea social-politica Ravnopravie.

Consiliul Municipal Bălți (comuniștii majoritari) decide boicotarea referendumului

Consiliul Municipal Balti a votat ieri pentru boicotarea referendumului din 5 septembrie. Potrivit site-ului Unimedia.md, decizia a fost luata cu votul celor 15 consilieri comunisti din cei 23 prezenti la sedinta. In explicatia deciziei se spune ca potrivit modificarilor legii referendumului, “cele mai importante decizii vor fi adoptate de circa 17 % din populatia tarii, ceea ce va favoriza organizarea altor referendumuri care vor satisface interesele politice ale guvernarii actuale”. Pentru ca referendumul sa fie valabil este necesara prezenta la urne a cel putin 33% din populatia cu drept de vot.

Robert Blake (Departamentul de stat) avertizează asupra încercărilor islamiștilor afgani de a infiltra sudul Kirghistanului

Asistentul secretarului de stat american pentru afaceri central si sud asiatice, Robert Blake a declarat ca autoritatile kirghize trebuie sa fie ingrijorate de incercarile militantilor islamisti afgani de a patrunde in partea sudica a tarii, scena unor recente confruntari interetnice violente. Declaratia a fost facuta in cadrul audierilor de la Comisia Helsinki a Statelor Unite. Ingrijorarile exprimate de inaltul diplomat american au fost sustinute de declaratia reprezentatului noilor autoritati kirghize la Washington, potrivit caruia, sudul Kirghistanului este foarte vulnerabil in fata islamistilor radicali.

Autoritățile de la Bișkek obțin un ajutor internațional de peste 1 miliard de dolari pentru stabilizarea țării

Donatori internationali au oferit un ajutor financiar de peste 1 miliard de dolari Kirghistanului pentru urmatorii 2 ani si jumatate pentru a se restabili dupa recenta perioada de instabilitate politica si de violente interetnice.

Armatei americane i se impută o contabilizare proastă a fondurilor de reconstrucție în Irak

Serviciul General de Inspectie, o agentie care evalueaza cheltuirea banilor publici in Statele Unite, a criticat armata americana pentru ca nu poate justifica corect modul de cheltuire a miliarde de dolari primiti pentru a sustine reconstructia Irakului. Potrivit inspectorilor financiari, Ministerul american al apararii nu poate justifica peste 8 miliarde si jumatate de dolari. Potrivit oficialilor de la ministerul apararii banii nu au disparut, ci deconturile ar fi fost deja arhivate.

Washington: Camera Reprezentanților aprobă bugetul pentru operațiunile din Afganistan, Irak și Haiti

Camera Reprezentantilor a aprobat ieri, la fel ca si Senatul, cheltuirea a aproape 60 de miliarde de dolari pentru operatiunile militare din Afganistan, Irak si de reconstructie din Haiti. Peste 37 de miliarde de dolari sunt destinati operatiunilor militare din Afganistan si Irak. Proiectul de lege urmeaza sa fie semnat de presedintele Barak Obama.

Președintele Obama: documentele publicate de WikiLeaks nu dezvăluie lucruri noi

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama s-a declarat ingrijorat de scurgerea masiva in presa a unor de informatii secrete despre razboiul din Afganistan. Dar in prima sa luare de pozitie pe aceasta tema, presedintele de la Washington a spus ca documentele nu dezvaluie lucruri noi.

Documentele publicate duminica pe un site de internet si comentate de trei mari publicatii occidentale se refera printre altele la pierderile mari de vieti omenesti din randul civililor afgani si la dovezi ale lipsei de incredere dintre Statele Unite si Pakistan.

Geneva: rundă de negocieri ruso-georgiene încheiată fără rezultate

La Geneva au avut loc ieri o noua runda de negocieri antre reprezentantii Rusiei, ai Georgiei si ai celor doua regiuni separatiste ale Georgiei Abhazia si Osetia de Sud. Desi toate partile au fost prezente la convorbirile mediate de Natiunile Unite, Uniunea Europeana si OSCE, negocierile s-au incheiat fara vreun progres. Potrivit mediatorului european Pierre Morel, partile nu au reusit sa isi apropie punctele de vedere asupra nici unui subiect.
Negocierile au fost declansate dupa razboiul ruso-georgian din 2008.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG