Linkuri accesibilitate

Ştiri

Guvernul de la Islamabad criticat de premierul britanic Cameron și președintele afgan Karzai

Pakistanul a fost ținta unor critici dure din partea vecinilor și aliaților, pentru faptul că nu ar lupta suficient împotriva teroriștilor care și-au stabilit taberele în zonele de frontieră ale țării. Premierul britanic David Cameron, aflat în India, a declarat că toată lumea știe că în Pakistan există grupări teroriste. La rândul său, președintele afgan Hamid Karzai a declarat azi la Kabul că nu înțelege de ce forțele occidentale nu atacă bazele Taliban din afara granițelor Afganistanului.

Islamabadul a reacționat iritat la ambele critici și a cerut explicații din partea președintelui afgan.

Moscova: dejucarea unei tentative teroriste la bordul unui avion sosit de Caucaz

Forțele de ordine au reușit să aresteze o persoană care preluase controlul asupra unui avion care a aterizat la Moscova. Avionul, se relatează, venea din localitatea Mineralnîi Vodi, din Caucaz. Toți pasagerii au fost eliberați. Se pare că teroristul ceruse să se adreseze presei si instituțiilor desemnate să impună legea.

România și Bulgaria vor lua măsuri comune pentru a asigura repatrierea romilor din Franța

România și Bulgaria vor lua măsuri comune pentru a asigura repatrierea romilor din Franța, după ce guvernul de la Paris a anunțat că în decurs de trei luni vrea să desființeze tabele ilegale ale romilor, autohtoni și străini (majoritatea români și bulgari) .

Pe de altă parte, premierul român Emil Boc a declarat că toate țările din Uniunea Europeană au o obligație comună pentru a sprijini integrarea romilor – o reacție la criticile venite din partea Franței că România nu ar fi făcut nimic în această direcție deși a primit un ajutor financiar substanțial din partea Uniunii Europene.

Chișinău: guvernul decide majorarea salariilor profesorilor începînd din ianuarie 2011

Guvernul a decis să majoreze, începând cu 1 ianuarie 2011, salariile profesorilor. Guvernul a revenit și la vechea metodă de salarizare a profesorilor în perioada vacanțelor. Profesorii primesc acum, pe perioada vacanțelor, salariul de funcție și sporul pentru vechime. De la 1 septembrie ei vor primi un salariu mediu calculat pe parcursul întregului an școlar.

Marina georgiană sechestrează un vas ucrainean care a părăsit portul abhaz Poti

Georgia a sechestrat astăzi un vas ucrainean, care acostase în portul Poti, din regiunea separatistă Abhazia, fiind încărcat cu cereale. Georgia nu permite nici o activitate economică în regiunile separatiste fără aprobarea guvernului de la Tbilisi. Anul trecut, Georgia a sechestrat, din acelați motiv, cel puțin 4 vase.

Sondaj de opinie CBS-AXA: AMN nu ar mai intra în parlament dacă alegerile ar avea loc dumica asta

Potrivit ultimului sondaj de opinie CBS-AXA, realizat la comanda fondului rus „Priznanie”, numai 4 partide ar intra în parlament, dacă alegerile ar avea loc duminica aceasta. Este vorba de Partidul comuniştilor, Partidul Democrat, Partidul Liberal Democrat şi Partidul Liberal.

În cazul alegerilor prezidentiale, Vladiir Voronin ar primi cel mai mare numar de voturi (27 la sută), urmat de liderul democrat Marian Lupu (22 la sută) .

Sondajul a fost realizat în perioada 28 iunie-9 iulie si a avut 2000 de respondenti. Comparativ cu rezultatele Barometrului de Opinie Publica, realizat la comanda IPP în perioada aprilie-mai, cu participarea a 1115 de respondenti, PCRM si PDM au crescut, electoratul Partidului Liberal ramâne constant ( 8%) iar cel al Partidul Liberal Democrat se reduce (de la 19% la 15%.)

Expert Grup: ploile abundente vor afecta producția agricolă din Moldova

Nu iundaţiile, ci ploile abundente vor avea cel mai puternic impact asupra producţiei agricole, sunt de părere experţii independenţi de la “Expert Grup”.
Potrivit agenţiei Info Prim, directorul grupului Valerui Prohniţchi este de părere că securitatea alimentara a tarii va fi asigurata. Totodata, „Expert-Grup” nu exclude o majorare a pretului pâinii. Mai ales ca si pe pietele internationale se prognozeaza o scumpire a cerealelor în urmatoarele luni.

Centrul european pentru drepturile romilor protestează deciziei guvernului de la Paris

Centrul european pentru drepturile romilor a protestat împotriva intenţiei guvernului francez de a distruge aşezările ilegale ale romilor, autohtoni şi străini şi de a-i deporta pe romii străini, care comit infracţiuni. Cum a precizat biroul preşedintele francez, este vorba in primul rând de romi din România şi Bulgaria, acuzaţi că ameninţă ordinea publică, participă la traficul cu persoane, mai ales minori si prosituţie.

Într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Nicolas Sarkozy, Centrul european pentru drepturile romilor atrage atenţia că prin astfel de afirmaţii este stigmatizat un întreg grup etnic. Mai mult, centrul avertizează că expulzarea unor cetăţeni ai Uniunii Europene ar putea încălca dreptul la liberă circulaţie în cadrul Uniunii Europene.

Ucraina obține de la FMI un credit stand-by de peste 15 miliarde de dolari

Fondul Monetar Internaţional a aprobat un credit de peste 15 miliarde de dolari pentru Ucraina. Creditul este gândit să ajute Ucraina să depăşească efectele crizei economice şi va fi acordat în tranşe, timp de 29 de luni. Prima tranşă, de aproape 2 miliarde de dolari ar putea fi dată Kievului imediat.

Sanitarul-şef al Rusiei susține că guvernul de la Chișinău nu a luat măsuri pentru îmbunătățirea calității vinului exportat

Sanitarul-şef al Rusiei a Ghenadi Onişcenko a criticat din nou guvernul Moldovei, spunînd că n-a luat deocamdată nici un fel de măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii vinului exportat în Rusia. „Declaraţiile contradictorii şi nesistematice (ale oficialilor moldoveni) arată că ei nu înţeleg cum ar putea să caute căi de ieşire din situaţia creată”, a spus şeful „Rospotrebnadzor”, citat de agenţia Interfax.

Onişcenko a mai spus că vineri ambasadorul Moldovei la Moscova ar urma să prezinte un plan de redresare a situaţiei şi că în funcţie de ce cuprinde acel plan, Rusia „va lua o decizie privind noi măsuri legate de vinul moldovenesc”.

Ploile din Ucraina și România determină o nouă creștere a nivelului apelor Prutului

Apele Prutului cresc din nou, din cauza ploilor abundente căzute pe cursul superior al râului, în Ucraina şi România. Infoprim relatează că la Lipcani nivelul Prutului s-a ridicat cu 90 cm, ajungînd la 3,36 m, iar la Şirăuţi creşterea a fost chiar mai mare, de 1,65 m.

Specialiştii din România citaţi de Infoprim spun că noul val de pe Prut poate fi atenuat de barajul Stânca-Costeşti, care are momentan o rezervă de 300 de milioane metri cubi de apă.

Președintele afgan Karzai: Prin publicarea documentelor secrete, WikiLeaks periclitează viața unor informatori afgani

Preşedintele Afganistanului, Hamid Karzai a condamnat publicarea pe site-ul Wikileaks a informaţiilor secrete despre războiul din ţara sa, spunînd că dezvăluirile pun în pericol vieţile unor informatori afgani menţionaţi în documente. Vorbind la Kabul, Karzai a calificat publicarea documentelor, duminica trecută, drept „extrem de iresponsabilă şi şocantă”.

Administratorul site-ului Wikileaks susţine că nu a publicat cam 15.000 de documente în care sunt numiţi informatorii afgani care ajută trupele străine. Dar ziarul britanic „The Times”, care a studiat documentele deja publicate, în număr de peste 90.000, spune că a reuşit să găsească zeci de nume de informatori afgani.

Zi de doliu în Pakistan în urma accidentului aviatic de la Islamabad soldat cu 152 de morți

Secretarul-general NATO Ban Ki-moon a transmis condoleanţe Pakistanului în urma catastrofei aviatice petrecută ieri în apropierea capitalei Islamabad.
În Pakistan este astăzi zi de doliu în memoria celor 152 de persoane ucise în accidentul aeronavei companiei „Airblue”, care s-a lovit de un deal din preajma capitalei, în condiţii de ploaie şi vizibilitate redusă.

Clădire administrativă din orașul Khimki atacată cu petarde fumigene aruncate din rîndurile adversarilor proiectului noii autostrăzi Moscova- St. Petersburg

În apropierea Moscovei adversarii unui proiect de construcţii care prevede defrişări masive au atacat ieri o clădire administrativă. În jur de 90 de demonstranţi au aruncat cu pietre şi petarde fumigene asupra clădirii în oraşul Khimki, pe unde ar urma să treacă noua autostradă Moscova-St. Petersburg.
Iniţiatorii ecologişti ai protestului spun că nu ei au atacat clădirea, ci extremişti care s-au alăturat demonstraţiei.

Președintele rus Medvedev promulgă legea care sporește prerogativele serviciului de informații FSB

Preşedintele Rusiei, Dmitrii Medvedev a semnat astăzi o lege care măreşte puterile principalului serviciu de informaţii al ţării. Potrivit noii legi, aprobată recent de ambele camere ale parlamentului rus, FSB va avea dreptul de a emite „avertismente oficiale” persoanelor ale căror acţiuni „creează condiţii pentru delicte”. Adversarii legii spun că ea va fi folosită cu uşurinţă de putere pentru a reduce la tăcere opoziţia politică.

Guvernul de la Baku achiziționează din Rusia rachete antiaeriene în valoare de 300 de milioane de dolari

Se relatează că Azerbaidjanul a cumpărat din Rusia rachete antiaeriene în valoare de 300 de milioane de dolari. Ziarul rus „Vedomosti” scrie că azerii au probabil nevoie de rachete în perspectiva unei eventuale deteriorări a situaţiei din Iranul învecinat. Agenţiile de presă consideră că acordul ruso-azer privind rachetele este cea mai mare achiziţie de arme ruseşti făcută vreodată de ţările post-sovietice.

Ministrul de interne Victor Catan: Mai sunt multe de făcut pentru a avea o poliție în folosul cetățeanului

Ministerul moldovean de interne, Victor Catan a declarat Europei Libere ca se fac eforturi pentru ca politia sa raporteze toate infractiunile si sa fie combatuta coruptia si abuzurile din politie. In opinia sa, salariile politistilor nu sunt coresponzãtoare, asa cum sunt in Georgia ( intre 600 si 800 de euro). dar acest lucru nu poate explica intreaga situatie. Catan a mai spus ca are documente care arata implicarea politiei in actiuni politice si ca mai sunt multe de facut pentru a avea o politie in folosul cetateanului. Ministrul moldovean de interne a fost de acord ca imaginea politiei in Moldova este pe buna dreptate proasta.

Chișinău: un an de la venirea la putere a Alianței pentru Integrare Europeană

Astazi se implineste un an de la alegerile parlamentare anticipate care au adus la putere Alianta pentru Integrare Europeana. In pregatirea viitoarelor alegeri parlamentare anticipate si a referendumului pentru modificarea constitutiei, cele 4 partide nu au ajuns la o concluzie legata de o echipa comuna pentru perioada electorala ce urmeaza. Potrivit declaratiilor liderilor Partidului Democrat Liberal, Vlad Filat si Partidului Democrat, Marian Lupu, formatiunile aliantei ar urma sa aiba echipe electorale separate. Partidul Liberal si Alianta Moldova Noastra considera ca o singura echipa electorala pentru toate cele 4 partide ar fi in folosul Aliantei.

Grigori Karasin declară la Tiraspol că Germania se va implica în reglementarea transnistreană

Aflat la Tiraspol, adjunctul ministrului de externe rus Grigori Karasin a declarat ca Rusia va continua sa sprijine economic Transistria, iar furnizarea banilor va incepe luna viitoare. Intr-un interviu cu agentia Ria Novosti, ministrul adjunct de externe al Rusiei a declarat ca Moscova acorda deja ajutor umanitar autonomiei Gagauze, mai ales in motorina, iar soarta cetatenilor rusi din regiunea Transnistreana continua sa preocupe Moscova. In Transnistria insa, a spus Karasin, e nevoie de o transparenta a folosirii banilor acordati de Moscova.

In ceea ce priveste reluarea negocierilor in formatul 5 plus 2 pentru Transnistria, ministrul adjunct de externe de la Moscova a spus ca este de asteptat un rol mai mare asumat de Germania in cadrul acestor negocieri, situatie salutata de autoritatile ruse. Grigori Karasin a spus, potrivit sursei citate ca a fost numit un reprezentat special al Germaniei pentru aceste negocieri, cu care Moscova asteapta sa colaboreze pragmatic.

FMI acordă Ucrainei un credit de 15 miliarde de dolari pe o perioadă de 2 ani și jumătate

Fondul Monetar International a aprobat un imprumut pentru Ucraina in valoare de peste 15 miliarde de dolari. Aproape 2 miliarde de dolari vor fi acordati Kievului în regim de urgenta, iar acordul se intinde pe o perioada de 2 ani si jumatate. Potrivit declaratiei directorului adjunct al FMI, John Lipsky, Ucraina iese dintr-o perioada dificila in care economia a fost grav lovita atit de factori externi cît si de vulnerabilitatii interne. Acum, a spus Lipsky, citat de agentiile internationale de presa, autoritatile de la Kiev sunt hotarîte sa adopte masurile reformiste necesare pentru reluarea cresterii economice.

Moscova: guvernul speră să obțină 30 de miliarde de dolari din privatizarea a 11 companii de stat

Guvernul rus a decis sa privatizeze 11 firme, între care Banca de stat SBERBANK si concernul petrolier Rosneft. Se estimeaza ca privatizarea va aduce la bugetului statului aproape 30 de miliarde de dolari.

UE cere Iranului să revină la negocierile cu grupul 5+1

Uniunea Europeana a declarat ca Iranul ar trebui sa reia cat mai repede dialogul international, legat de controversatul sau program nuclear. Inca din octombrie anul trecut s-au blocat negocierile intre Teheran si asa-numitul grup 5 plus 1, format din Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Rusia, China si Germania. Rusia a caracterizat zilele trecute noile sanctiuni impuse regimului de la Teheran de catre Uniunea Europeana drept “inacceptabile”.

Nicolas Sarkozy: Taberele romilor din România și Bulgaria sunt o problemă de securitate pentru Franța

Dupa sedinta de urgenta de ieri a guvernului, prezidata de presedintele Nicolas Sarkozy, autoritatile franceze au anuntat ca in rastimp de 3 luni vor fi darimate toate taberele ilegale din Franta, iar persoanele care nu au forme legale de munca, vor fi expluzate. Ministrul francez de interne a spus ca in Franta erxista aproximativ 300 de astfel de tabere ale romilor si ale nomazilor francezi, iar romii din alte tari comunitare vor fi expulzati în tarile de origine.

Presedintele Frantei a declarat ca existenta acestor tabere reprezinta “o problema de securitate” pentru Franta.

Majoritatea romilor din Franta provin din Romania si Bulgaria. Ca urmare a acestei situatii, Parisul a anuntat ca ar putea sa se opuna aderarii Romaniei si Bulgariei la acordul Schengen.

In replica, guvernul de la Bucuresti a criticat declaratiile facute la Paris si a spus ca rezolvarea situatiei romnilor in Europa nu este numai problema Romaniei, dar a tuturor celorlalte tari europene si a spus ca trebuie facuta distinctia între romi si romani, si ca nu trebuie facute generalizari.

Islamabad: prăbușirea avionului companiei Airblue datorată condițiilor meteorologice nefavorabile?

Secretarul general al ONU, Ban Ki Moon a adresat condoleantele Pakistanului pentru moartea ieri, in cel mai grav accident aviatic din aceasta tara, a 152 de oameni, in apropiere de Islamabad. Potrivit oficialitatilor pakistaneze cauza accidentului ar fi fost conditiile meteorologice, dar o investigatie se afla în desfasurare.

Washington: raport cu dovezi ale încălzirii globale

Oamenii de stiinta sustin, intr-un raport dat publicitatii de guvernul american, ca dovezile privind incalzirea globala sunt de netagaduit. Raportul a fost intocmit de 300 de oameni de stiinta din 48 de tari, si ei spun ca dovezile pentru existenta incalzirii globale sunt: crestetea temperaturilor la sol, cresterea temperaturii in apa marilor si oacenelor, cresterea umiditatii in atmosfera, cresterea nivelului marilor, topirea ghetarilor. In ultimul deceniu s-au inregistrat cele mai inalte temperaturi de cînd se fac astfel de masuratori in lume.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG