Linkuri accesibilitate

Ştiri

Moscova: V. Voronin conferă cu șeful administrației prezidențiale și cu vice-ministrul de externe rus

Biroul de presă al PCRM a informat că liderul comuniştilor, Vladimir Voronin s-a aflat astăzi în vizită la Moscova. El a stat de vorbă despre relaţiile bilaterale cu şeful administraţiei prezidenţiale Serghei Narîşkin, iar cu viceministrul rus de externe Grigori Karasin a discutat şi despre evoluţiile politice interne din Republica Moldova.

Primarul Moscovei Iuri Lujkov promite fonduri municipale pentru proiecte de reconstrucție în 2 regiuni afectate de incendii

Agenţiile de ştiri din Rusia susţin că primarul Moscovei a fost criticat de oficiali nenumiţi de la Kremlin pentru că a lipsit din capitală în perioada incendiilor.
Întors din concediu, Iuri Lujkov a apărut astăzi la o conferinţă de presă în compania premierului Vladimir Putin şi a promis sprjinul capitalei pentru zonele cele mai afectate. Iuri Lujkov a spus că Moscova va aloca o parte din rezervele ei financiare pentru proiecte de reconstrucţie în regiunile Riazan şi Voronej, mai ales în domeniul infrastructurii sociale.

Accident aviatic în Alaska - șeful companiei aerospațiale EADS printre victime?

La bordul unui avion prăbuşit luni seara în Alaska se aflau fostul senator republican american Ted Stevens şi fostul şef NASA, Sean O’Keefe, devenit şeful companiei aerospaţiale europene EADS. Un oficial din stafful fostului senator a declarat că Stevens a murit. Compania EADS a confirmat că O’Keefe se afla în avion dar a spus că nu se ştie dacă este printre pasagerii decedaţi.

Unele surse spun că din nouă persoane aflate la bordul avionului de mici dimensiuni, de tip Havilland Canada, ar fi supravieţuit patru.

Bișkek: arestarea fostului premier Igor Chudinov

Fostul premier al Kirghistanului, Igor Chudinov a fost arestat, dar nu este clar sub ce acuzaţii. Serviciul de securitate de la Bişkek a declarat Europei Libere că Chudinov s-ar fi predat autorităţilor. El a fost prim-ministru între anii 2007 şi 2009, în timpul preşedintelui alungat de la putere Kurmanbek Bakiev.
După ce a fost dat afara de la şefia guvernului, Chudinov a primit postul de şef al Fondului kirghiz de dezvoltare, care este anchetat în prezent sub bănuiala de deturnare de fonduri şi alte delicte.

Guvernul va cumpăra peste 70 de case pentru sinistrații care nu pot să aștepte construirea caselor noi promise

Guvernul a hotărât să cumpere 71 de case pentru sinistraţii care nu vor să aştepte până ce vor fi construite case noi. Într-un comunicat de la guvern se spune că negocierile pentru cumpărarea caselor le va purta Comisia Naţională pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor. Casele vor fi plătite din contul special deschis pentru sinistraţi.

Guvernul a promis că până la 1 noiembrie va construi 700 de case noi pentru cei rămaşi fără adăpost în urma inundaţiilor de luna trecută.

Guvernul decide ca ziua de 30 august să fie liberă și să fie recuperată în 18 septembrie

La sfârşitul lunii curente angajaţii instituţiilor de stat vor avea o vacanţă de cinci zile, de vineri 27 august până marţi, 31 august. Decizia a fost aprobată astăzi de guvern. 27 august este Ziua Independenţei, iar 31 august este sărbătoarea „Limba Noastră”, iar ziua de luni, 30 august, care ar fi întrerupt vacanţa, a fost declarată astăzi liberă, urmând să fie recuperată în 18 septembrie, o zi de sâmbătă.

Chișinău: Ministerul de Interne a elaborat un proiect de lege reglementînd mai aspru deținerea armelor de către civili

Ministerul de interne vrea reglementări mai aspre privind deţinerea armelor de către civili, ca să reducă numărul infracţiunilor. Potrivit Moldpres, şeful Direcţiei Generale Ordine Publică Nicolae Macovei a spus astăzi că proiectul de lege a fost deja finalizat şi se referă mai ales la aşa-numitele arme civile, de pildă pneumatice, cu gaze, cu gloanţe de cauciuc ş.a.m.d. În prezent, aceste arme nu necesită permis special.

Oficialul de la interne a mai spus că în ultima vreme au fost inspectaţi peste 53.000 de cetăţeni şi aproape 500 de firme care au arme. În această acţiune au fost confiscate din diferite motive aproape 3000 de arme şi au fost anulate peste 300 de permise de port de armă.

Teheran: prim-vicepreşedintele Rahimi anunță represalii la recentele sancțiuni ONU

Presa iraniană relatează că un oficial de rang înalt de la Teheran a spus că ţara sa va înceta să mai accepte în schimbul exporturilor dolari şi euro, ca represalii la noile sancţiuni ONU împotriva Iranului. Prim-vicepreşedintele Mohammad Reza Rahimi este citat de cel mai important ziar economic iranian cu afirmaţia că dolarul şi euro sunt monede „murdare”. Ele ar urma să fie înlocuite în comerţul extern cu moneda iraniană, rial, şi cu monedele altor ţări.

Luna trecută, Consiliul de Securitate ONU a impus a patra rundă de sancţiuni împotriva Iranului, din cauza lipsei de transparenţă a programului său nuclear.
Prim-vicepreşedintele a mai spus că Iranul va începe să limiteze achiziţiile din Uniunea Europeană. El nu a spus însă când ar putea intra în vigoare restricţiile anunţate.

Baku: condamnări în procesul privind masacrul din 2009 de la Academia Petrolului

În Azerbaidjan trei bărbaţi au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, iar al patrulea la 11 ani de închisoare pentru masacrul din aprilie 2009 de la Academia de Stat a Petrolului, în care au murit 12 persoane, studenţi şi profesori. Împrejurările şi motivele crimei nu sunt încă pe deplin elucidate. Iniţial, autorităţile au dat vina pe un georgian de origine azeră suferind de boli psihice, care s-a sinucis la locul masacrului.

Mai târziu, poliţia a arestat însă patru etnici azeri din Georgia, care au fost condamnaţi astăzi pentru terorism, omucidere şi contrabadă cu arme, Părinţii celor patru au declarat Europei Libere că vor face apel împotriva sentinţei.

25 de formațiuni politice înregistrate de CEC în campania electorală pentru referendumul de la 5 septembrie

Comisia Electorală Centrală a anunţat că în campania pentru referendumul constituţional de pe 5 septembrie s-au înregistrat 25 de formaţiuni politice din cele 30 existente în Moldova. Potrivit Moldpres, Comisia a mai informat, la expirarea perioadei de înregistrare, că 16 partide înscrise în campanie se pronunţă în favoarea revenirii la alegerea şefului statului prin vot popular – chestiunea supusă referendumului la iniţiativa alianţei de guvernare. Un partid este contra, Partidul Comuniştilor, iar cinci formaţiuni extraparlamentare nu şi-au exprimat nici o opţiune.
Înregistrarea în campanie le oferă partidelor politice între altele dreptul la timp de antenă gratuit la posturile publice de radio şi televiziune.

Marian Lupu își face publică neîncrederea în premierul Filat

Agenţiile de ştiri îl citează pe liderul democrat Marian Lupu cu declaraţia făcută postului Publika TV că are tot mai puţină încredere în colegul său de coaliţie, premierul Vlad Filat. Marian Lupu nu a exclus că primul ministru s-ar afla în spatele fostului consilier prezidenţial Sergiu Mocanu, care l-a acuzat pe liderul democrat de legături obscure cu omul de afaceri Vladimir Plahotniuc.
Schimbul de replici publice între Marian Lupu şi Vlad Filat a început cu două săptămâni în urmă, când primul ministru a declarat că poate candida la alegerile prezidenţiale şi că vechea înţelegere din alianţa de guvernare de a susţine candidatura liderului democrat îşi pierde valabilitatea dacă se revine la alegeri prezidenţiale directe.

Creștere semnificativă a victimelor civile în conflictul din Afganistan

Naţiunile Unite au spus astăzi că numărul civililor ucişi sau răniţi în Afganistan a crescut cu 31 % în primele şase luni ale acestui an, forţele anti-guvernamentale fiind responsabile de aproximativ trei pătrimi dintre victime. Staffan De Mistura, principalul emisar al ONU în Afganistan a spus astăzi la difuzarea noului raport la Kabul că „victimele printre civili se înmulţesc substanţial”. Potrivit raportului, 1,271 de afgani au murit şi 1,997 au fost răniţi în prima jumătate a anului.
76 % dintre victime sunt puse pe seama forţelor rebele, în creştere cu 53 % faţă de anul trecut. 12 % dintre victime au fost cauzate de forţele americane, ale NATO sau alte forţe pro-guvernamentale din Afganistan, în scădere cu 30 % faţă de anul trecut.

Un sfert de milion de pakistanezi evacuați în urma unei alerte noi de inundații

Un sfert de milion de oameni părăsesc astăzi un oraş important din centrul Pakistanului după avertismentul difuzat de autorităţi despre riscul ca regiunea să fie inundată de râurile ieşite din albie. Avertismentul a fost lansat noaptea trecută prin megafon la moscheile din Muzaffargarh, un oraş al provinciei Punjab.
Lucrătorii umanitari ai ONU spun că numărul oamenilor afectaţi de inundaţii în Pakistan în ultimele două săptămâni a ajuns la aproximativ 14 milioane, mai mult decât numărul total al refugiaţilor din timpul valurilor ţunami în oceanul Indian în 2004, cutremurul de pământ din Kashmir în 2005 şi cutremurul din Haiti din 2010. Însă bilanţurile victimelor în fiecare din acele catastrofe au fost mult mai ridicate decât numărul de 1,500 de oameni morţi în inundaţiile din Pakistan.

Alegeri parlamentare în Kirghistan anunțate pentru 10 octombrie

Guvernul interimar din Kirghistan spune că va organiza alegeri parlamentare pe 10 octombrie. Data a fost anunţată într-un decret semnat de preşedinta Roza Otunbaeva.
De asemenea, guvernul a anulat starea de urgenţă în sudul ţării, scena recentelor violenţe inter-etnice. Cel puţin 350 de oameni au murit în timpul ciocnirilor dintre uzbeci şi kirghizi în luna iunie în regiunile Osh şi Jalal-Abad, iar 400 de mii de oameni, majoritatea uzbeci s-au refugiat.

Incendiul din apropierea unui centru nuclear rus din Urali ar fi sub control

Autorităţile ruse spun că pompierii au reuşit să controleze incendiul izbucnit în apropierea oraşului Snejinsk din munţii Ural unde se află unul din principalele centre de cercetări nucleare ale Rusiei, iar un militar a murit luni, încercînd să stingă flăcările care au ajuns în apropiere de un centru asemănător la Sarov.
Aproape două săptămâni de incendii de pădure sau turbă au distrus sute de case în zona rurală din centrul Rusiei şi au făcut peste 50 de morţi.
La Moscova, fumul s-a rarefiat astăzi, dar centrele meteo avertizează că smogul poate reveni iar calitatea aerului rămâne periculos de redusă. Autorităţile ruse au respins criticile că au fost slab pregătite pentru valul de căldură şi incendii, preşedintele Dmitri Medvedev apărîndu-se cu declaraţia că „stinsul incendiilor la Luxembourg este mai simplu decât în Rusia”.

Echipe de salvare caută cei peste 1000 de oameni dispăruți în alunecările de teren din China

Echipele de salvare din nordul Chinei se află în căutarea a peste 1000 de oameni dispăruţi în timpul imenselor alunecări de teren care au făcut 700 de victime. Cel puţin trei sate au fost acoperite de o avalanşă de pietre şi nămol provocată de ploile puternice sâmbătă într-o regiune izolată din provincia Gansu.
Agenţia de ştiri Xinhua relatează că premierul Wen Jiabao a condus o şedinţă a liderilor Partidului Comunist pe tema gestionării crizei.

Coreea de Sud condamnă barajul de artilerie nord-corean la sud de linia de demarcație

Armata Coreei de Sud a spus astăzi că va acţiona „cu hotărâre” împotriva provocărilor viitoare după ce Coreea de Nord a lansat un baraj de artilerie în apele din apropierea graniţei disputate în Marea Galbenă. Oficialități ale armatei de la Seoul au spus că aproximativ 10 din 130 de obuze trase luni seara au căzut la sud de linia de demarcare, înteţind tensiunile care durează de mai multe luni. Într-un fax trimis Coreei de Nord, armata sud-coreeană a descris tirul de artilerie drept o „provocare semnificativă” care violează armistiţiul şi acordul de neagresiune între cele două Corei.
Ca răspuns la recenta scufundare a unei nave sud-coreene, armata Coreei de Sud a organizat cel mai mare exerciţiu anti-submarin, care a durat cinci zile şi s-a încheiat cu puţin timp înainte de salvele nord-coreene.

45 de secții de votare suplimentare în străinătate pentru referendumul de la 5 septembrie

Comisia Electorală Centrală şi Curtea de Apel au respins contestaţia Partidului Comuniştilor împotriva sporirii numărului de secţii de vot peste hotare pentru referendumul de pe 5 septembrie. Comuniştii spun că deschiderea secţiilor noi în afara misiunilor diplomatice moldovene nu s-a înscris în termenul prevăzut de lege.
Dar Comisia Electorală Centrală a spus că depăşirea termenului nu reprezintă o ilegalitate iar asigurarea dreptului cetăţenilor la vot este mai importantă.
Ministerul de externe spune că a obţinut acordul verbal al ţărilor gazdă pentru deschiderea a 45 de secţii de votare noi, suplimentare celor 33 existente la misiunile diplomatice moldovene.

De la 1 septembrie religia va fi predată opțional în școlile din R. Moldova

Ministrul educaţiei, Leonid Bujor a declarat că religia va fi predată opţional în şcoli de la 1 septembrie pe baza unui manual din 2005 elaborat împreună cu Mitropolia Moldovei şi a unui ghid întocmit zilele acestea cu participarea Mitropoliei Basarabiei. Bujor a precizat că elevii vor putea asista numai la un curs introductiv de religie pentru că ministerul nu a avut suficient timp pentru întocmirea unui program de studii complet.
Guvernul a decis vara aceasta să introducă studiul opţional al religiei în toate şcolile pe fundalul campaniei Mitropoliei Moldovei şi politicianului Valeriu Pasat de a organiza un referendum pentru predarea obligatorie a ortodoxiei.

Moldova are suficient grîu pentru acoperirea consumului intern

Ministrul agriculturii, Valeriu Cosarciuc a spus că recolta de cereale este anul acesta mai bună decât anul trecut, iar producătorii au surplusuri de grâu furajer care pot fi exportate. Recolta de grâu alimentar de 300 de mii de tone împreună cu grâul din rezerva de stat ar fi suficientă pentru a acoperi consumul intern, a mai spus ministrul Cosarciuc.

Prognoze sumbre în Rusia pentru recoltele de grîu, cartofi și sfeclă

Premierul rus, Vladimir Putin a micşorat din nou prognoza pentru recolta de grâu pe care o aşteaptă Rusia în acest an. Putin a spus că din cauza secetei şi incendiilor care au afectat plantaţiile de cereale, recolta de grâu poate fi de aproximativ 60- 65 de milioane de tone, faţă de 97 de milioane de tone anul trecut. Autorităţile ruse cred că seceta şi temperaturile înalte pot reduce cu o treime recolta de cartofi şi producţia de zahăr.
Săptămâna trecută Rusia a anunţat interzicerea exporturilor de grâne cel puţin până la sfârşitul acestui an.

Reduceri de personal în armata americană

Ministrul american al apărării, Robert Gates a dat publicităţii planurile pentru reducerea birocraţiei din armată.
El planifică să elimine 50 de funcţii pentru generali şi amirali, să închidă o unitate de comandă şi să reducă folosirea contractorilor externi pentru a micşora cheltuielile armatei.
Bugetul militar al Statelor Unite s-a dublat din anul 2000, ajungînd la aproximativ 700 de miliarde de dolari pe an.

Cezi zece medici executați de talibani în Afganistan aparțineau unei organizații de caritate creștină

Organizaţia caritabilă creştină, Misiunea Internaţională de Asistenţă a confirmat că zece medici ucişi în Afganistan săptămâna trecută erau angajaţii săi. Directorul organizaţiei, Dirk Frans a spus că printre victime se numără doi afgani şi opt străini care lucrau în regiunea nord-estică a Afganistanului.
Ambasada americană la Kabul a confirmat că din cei opt, şase din opt medici ucişi erau americani, unul – german şi unul - britanic. Frans a spus că organizaţia sa nu se va retrage din Afganistan unde desfăşoară activităţi dn 1966.

Starea de urgență din sudul Kirghistanului anulată de autorități

Autorităţile kirghize au anulat starea de urgenţă în sudul ţării, scena recentelor violenţe inter-etnice. Cel puţin 350 de oameni u murit în timpul ciocnirilor dintre uzbeci şi kirghizi în luna iulie în regiunile Osh şi Jalal-Abad, iar 40 de mii de uzbeci s-au refugiat.

Premierul rus Putin: recoltă de grîu cu 10 milioane de tone mai mică decît se aștepta

Premierul Rusiei Vladimir Putin a anuntat ca productia prognozata de griu pentru acest an este cu 10 milioane mai mica decit a fost planificat, adica va fi de 60- 65 de milioane de tone. Anul trecut recolta de grine a Rusiei a fost de 97 de milioane de tone.

Seful institutului meteorologic al Rusiei a spus ca din cauza secetei vor fi probleme si cu productia de cartofi si cu cea de zahar. Recoltele ar putea fi cu o treime mai mici.

Saptamina trecuta Rusia a anuntat interzicerea exporturilor de grine cel putin pina la sfirsitul anului, incepind cu 15 august.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG