Linkuri accesibilitate

Ştiri

Paris: autoritățile au închis alte 40 de tabere ilegale ale unor imigranți roma

În Franţa, autorităţile au închis astăzi 40 de tabere ilegale de roma, în care trăiau circa 700 de persoane. Ministrul de interne Hortefeux a precizat că romii imigraţi vor fi trimişi în ţările de origine, la bordul unor avioane închiriate special pentru acest scop.

La sfârşitul lunii iulie, când guvernul francez a vorbit prima dată de închiderea a 300 de tabere ilegale, s-a precizat că majoritatea romilor care trăiesc acolo sunt din România şi Bulgaria. România a reacţionat critic la decizia franceză de expulzare a romilor, Bulgaria a declarat să sprijină iniţiativa Parisului.

Zece ani de la scufundarea submarinului nuclear rus Kursk

S-au împlinit 10 ani de la scufundarea submarinului atomic rus Kursk în Marea Barent. În toată Rusia au fost coborâte steagurile în bernă. Pe 12 august 2000 la bordul submarinului Kursk, unul din cele mai moderne din flota rusă, au avut loc două explozii care s-au soldat cu moartea întregului echipaj de 118 persoane.

Petrol turkmen pompat prin conducta Baku-Tbilisi–Ceihan

Turkmenistanul a început să pompeze ţiţei prin conducta Baku-Tbilisi – Ceihan, o conductă care-i permite să evite tranzitul prin Rusia. Conducta are un volum de 800 de mii de barili, iar Turkmenistanul va folosi cam 5 la sută din această capacitate.

Ministrul agriculturii Cosarciuc infirmă relatarea Reuters că Rusia ar fi impus un embargou pe importul de vin din Moldova

Ministrul agriculturii Valeriu Cosarciuc a respins ştirea Reuters potrivit căreia Rusia ar fi impus un embargou pe importul de vinuri si coniac din Republica Moldova. Ministrul a declarat Europei Libere că a contactat încă de miercuri seară ambasada Republicii Moldova de la Moscova, care nu avea nici o informaţie privind un posibil embargo. Mai mult, la Moscova se afla până vineri o echipă de experţi moldoveni care negociază cu autorităţile sanitare ruse. Cosarciuc a mai declarat că în acest moment, camioanele cu vinuri trec normal graniţa, în Rusia.

În ştirea difuzată, agentia Reuters susţinea că a intrat în posesia unui ordin distribuit de serviciul federal vamal al Rusiei tuturor punctelor de control vamal, în care se spune ca nu au voie sa accepte „vinuri, material vinicol si coniacuri produse în Republica Moldova”.

Premierul Filat și președintele BM Zoellick semnează 2 proiecte vizînd modernizarea infrastructurii și prevenirea catastrofelor climaterice

Guvernul moldovean a reuşit să îmbunătăţească remarcabil climatul de afaceri din ţară, dar rămân multe de făcut – a apreciat preşedintele Băncii Mondiale Robert Zoellick, la o conferinţă de presă la Chişinău. Zoellick a precizat că Banca Mondială poate acţiona cel mai eficient în cooperare cu alte instituţii financiare şi ţări donatoare, cum a demonstrat-o reuniunea de la Bruxelle, la care Republicii Moldova i s-a promis un sprijin de 2,6 miliarde de dolari, în decurs de câţiva ani. Efectul acestor credite, a continua Zoellick, va depinde insă numai de eforturile depuse în Republica Moldova.

Declaraţiile au fost făcute la Chişinău, unde Zoellick a semnat astăzi, împreună cu premierul Vlad Filat, două proiecte care vor fi aplicate cu sprijinul Băncii Mondiale. Unul prevede modernizarea infrastructurii, cel de al doilea se concentrează pe prevenirea catastrofelor climaterice.

Marian Lupu susține că Vlad Filat ar fi declanșat, din motive electorale, o campanie de denigrare a PD

Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, a dat de înţeles că premierul Vlad Filat, aliatul său din Alinaţa pentru Integrare europeană, ar putea sta în spatele campaniei , cum o numeşte el, de „denigrare a mea şi a partidului meu”. Motivul campaniei , a precizat Lupu, este pur electoral vizând posibilele alegeri prezidenţiale directe.

Marian Lupu şi Partidul Democrat au fost menţionaţi de fostul consilier prezindeţial Sergiu Mocanu drept posibili clienţi ai controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc.

Stingerea a 6 incendii izbucnite în regiunea Bryansk care a fost infestată radioactiv după accidentul de la Cernobil

Incendiile din regiunea Bryansk ar putea provoca răspândirea particulelor radioactive care au căzut în aceasta zonă din vestul ţării, după accidentul nuclear de la Cernobîl, din 1986. Ministerul pentru stări de urgenţă a informat că în zona Bryansk au fost depistate şi stinse 6 incendii. Specialişi în probleme de radiaţii au declarat că până acum nu s-a constatat o creştere a poluării radio active în zona afectată, care este la graniţa cu Ucraina şi Belarus.

Moscova: președintele Medvedev declară că incendiile și seceta au distrus o treime din recolta de cereale

Incendiile şi seceta au distrus o treime din recolta de cereale din Rusia, a declarat preşedintele Dimitri Medvedev. Preocuparea tuturor trebui să fie acum stabilizarea pieţei de cereale – a mai declarat Medvedev la o întâlnire cu fermieri şi comercianţi de produse agricole. Între 15 august şi 31 decembrie, Rusia va aplica un embargo temporar pe exporturile de cereale.

Pericolul unui nou val de inundații în Punjab

Un nou val de inundaţii ar putea afecta regiunea Pundjab din Pakistan, au avertizat meteorologii locali. În acest moment, Pakistanul este lovit de cele mai puternice inundaţii din istoria ţării – peste 14 milioane de oameni sunt afectaţi, 1.600 au murit. Naţiunile Unite estimează că este nevoie de ajutoare internaţionale în valoare de peste 460 de milioane de dolari.

Barack Obama: Statele Unite vor retrage ultimul contingent de soldați din Irak la sfîrșitul lui 2011

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a declarat că forţele americane pot pune capăt, fără probleme, activităţii combative din Irak la sfîrşitul acestei luni. Ultimul militar american va fi retras din Irak până la sfârşitul anului 2011, a mai declarat Obama.

Șeful statului major irakian declara miercuri că forţele sale vor avea nevoie încă 10 ani de sprijin american, înainte de a putea singure asigura securitatea ţării.

București: Simon Peres mulțumește românilor că au salvat de la deportări evrei în timpul celui de al doilea război mondial

Aflat la Bucureşti, preşedintele Israelului Şimon Peres a mulţumit românilor pentru faptul că au salvat evrei români de la deportări în timpul celui de al doilea război mondial. Peres nu s-a referit la atrocităţile comise de armata şi autorităţile române împotriva evreilor din afara graniţelor ţării în timpul ofensivei spre est.

Peres se află în România pentru a participa la ceremonia în memoria celor 6 soldaţi israelieni care au murit într-un accident de elicopter împreună cu un coleg român.

PCRM acuză din nou AIE că s-ar pregăti să falsifice rezultatele referendumului de la 5 septembrie

Partidul comuniştilor şi-a exprimat din nou dubii că referendumul de la 5 septembrie va fi corect. La o conferinţă de presă, deputatul PCRM Grigore Petrenco a spus că AIE s-ar pregăti să falsifice rezultatele.
El a spus că guvernanţii au dat indicaţii verbale ca listele de alegători să fie reduse în mod artificial, pentru ca proporţia participării la vot să fie mai ridicată. Petrenco a atras atenţia că la secţiile de votare din străinătate riscul fraudelor este şi mai ridicate, mai ales prin eventuala votare multiplă.
Într-un interviu acordat Europei Libere astăzi-dimineaţă, secretarul CEC Iurie Ciocan a dat asigurări că au fost luate toate măsurile pentru ţinerea în condiţii corecte a referendumului şi că formaţiunile politice care au dubii sunt invitate să asiste direct la votare, la 5 septembrie.

Ceremonii de comemorare a victimelor în Rusia la zece ani de la scufundarea submarinului nuclea Kursk

Drapelele pe navele militare ruseşti au fost astăzi coborâte în bernă, iar în mai multe localităţi ruseşti au loc ceremonii în memoria celor 118 victime ale dezastrului submarinului nuclear Kursk, de la care se împlinesc zece ani.
Unul din cele mai avansate submarine ruseşti, Kursk s-a scufundat la 12 august, 2000, în urma a două explozii puternice, în timpul unor manevre în Marea Barents. Cadavrele marinarilor au fost recuperate când epava a fost scoasă la suprafaţă, în anul 2001.

Pakistanul amenințat de un al doilea val de inundații

Departamentul meteorologic al Pakistanului a avertizat astăzi că al doilea val de inundaţii ar ameninţa noi regiuni din provincia Punjab. Şeful departamentului, Qamur-u-Zaman, a spus că încă nu se poate anunţa sfârşitul celor mai catastrofale inundaţii din istoria ţării şi că următoarele zece zile, în care viitura va trece prin partea de sud a Punjabului, vor fi „cruciale”.
Primul val de inundaţii a devastat regiuni întinse ale Pakistanului, omorând 1600 de oameni şi afetând în total 14 milioane de locuitori. Naţiunile Unite au lansat un apel guvernelor lumii, cerînd o sumă de cel puţin 460 de milioane de dolari pentru a acorda ajutoare de urgenţă unui număr de 6 milioane de refugiaţi aflaţi în situaţia cea mai gravă.

Shimon Peres, președintele Israelului, se află la București

Preşedintele Israelului, Shimon Peres, a sosit în România pentru a participa la o ceremonie în memoria a şase militari israelieni şi a unuia român care au murit luna trecută într-un accident aviatic, în timpul unor manevre militare comune.
Shimon Peres a fost întâmpinat la Palatul Cotroceni din Bucureşti de preşedintele României, Traian Băsescu.
Ceremonia va avea loc la o sinagogă din Bucureşti. Peres are planificate discuţii politice cu Băsescu şi cu premierul Emil Boc înainte de a se întoarce vineri în Israel.

Urări de Ramadan transmise de președintele Obama musulmanilor

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a transmis urări de bine tuturor musulmanilor cu ocazia sărbătorii islamice a Ramadanului. Într-o declaraţie de presă, preşedintele Obama spune că ritualurile Ramadanului „ne amintesc de principiile pe care le avem în comun şi despre rolul Islamului în promovarea dreptăţii, progresului, toleranţei şi demnităţii tuturor fiinţelor umane”.
Ramadanul, luna postului, a început pentru majoritatea musulmanilor suniţi miercuri.

Embargo rusesc asupra importurilor de vin și coniac din R. Moldova

Agenţia Reuters relatează că Rusia a interzis importurile de vinuri şi coniac din Republica Moldova. Reuters susţine că a intrat în posesia unui ordin distribuit de serviciul federal vamal al Rusiei tuturor punctelor de control vamal, în care se spune că nu au voie să accepte „vinuri, material vinicol şi coniacuri produse în Republica Moldova”.
Reuters nu a reuşit să obţină comentarii pe tema acestui document, nici de la oficialii vamali ruşi, nici de la serviciul de protecţia consumatorilor, Rospotrebnadzor. De câteva luni, şeful acestui serviciu, Ghenadi Onişcenko, a dat de înţeles că vinurile moldoveneşti ar putea fi interzise din nou în Rusia, ca şi în 2006, dacă nu se îmbunătăţeşte calitatea lor.

Ministerul de externe cere Federației Ruse să nu participe la manifestările de la Tiraspol de la 2 septembrie

Ministerul de externe de la Chisinau a facut apel la autoritatile Federatiei Ruse să nu participe la actiunile ce vor avea loc la Tiraspol pe 2 septembrie, cu prilejul aniversarii independentei nerecunoscute international a Transnistriei. Potrivit ministerului moldovean de externe, astfel Federatia Rusa si-ar arata „prin fapte concrete atasamentul fata de principiile dreptului international si ale bunelor relatii intre state”. Totodata ministerul moldovean de externe califica drept „tendentioasa si eronata” critica ministerului rus de externe fata de decorarea de catre presedintia Moldovei a „grupului Ilascu”.

Chisinău: Părinții lui Ilie Cazac au încetat greva foamei în fața ambasadei ruse

Parintii lui Ilie Cazac, lucrător financiar din Bender arestat de militiile transnistrene in primavara sub acuzaţia de spionaj, au anuntat ieri ca renunta la greva foamei din fata ambasadei ruse de la Chisinau, după 60 de zile.
Mama tinarului a spus ca l-a vizitat la Tiraspol, luni si ca este fericita ca traieste. Stela Surchicean i-a multumit, din partea fiului ei, sefului misiunii OSCE la Chisinau Philip Remler pentru grija pe care i-o poarta.
Parintii tinarului spun ca nu vor sa se intoarca la Bender pentru ca le este frica ca vor fi arestati, si ca si-ar putea relua protestele daca, dupa ultimul mandat de arest, care exipra la 20 septembrie, termenul detenţiei lui Ilie va fi prelungit.

ONU solicită statelor membre 460 de milioane de dolari pentru ajutorarea victimelor inundațiilor din Pakistan

Naţiunile Unite au cerut statelor lumii 460 de milioane de dolari pentru a ajuta cât mai curând victimele inundaţiilor din Pakistan. Şeful agenţiilor umanitare al Naţiunilor Unite John Holmes a spus că şase sau şapte milioane de sinistraţi au nevoie urgentă de adăpost, hrană, apă potabilă, instalaţii sanitare şi asistenţă medicală. Până acum, Statele Unite au promis cea mai mare sumă, 71 de milioane de dolari.
Maurizio Giuliani, un purtător de cuvânt ONU, a spus că inundaţiile au afectat 14 milioane de oameni, inclusiv 6 milioane de copii, şi că aproape jumătate dintre ei au nevoie de ajutor rapid ca să poată supravieţui.

Nivelul radiației în regiunea Briansk a rămas în limite normale în ciuda incendiilor din Rusia

Incendiile de vegetaţie au ameninţat să readucă în atmosferă particule radioactive rămase în vestul Rusiei după catastrofa de la Cernobîl din 1986. Ministerul rus al Situaţiilor Excepţionale a spus că săptămâna aceasta cel puţin şase incendii au fost depistate şi stinse în regiunea Briansk, cea mai afectată dintre toate regiunile Rusiei de catastrofa nucleară de acum 14 ani.
Un purtător de cuvânt de la Moscova a spus că experţii ruşi în radiaţii au constatat la faţa locului că temerile nu s-au adeverit, şi că nivelul radiaţiei în regiunea Briansk a rămas în limite normale.

Barack Obama încrezător că trupele americani se vor retrage din Irak în 2011

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, este încrezător că trupele americane combatante din Irak îşi vor încheia misiunea la sfârşitul lunii curente, iar întreaga prezenţă militară americană în Irak va lua sfârşit cel mai târziu la sfârşitul anului viitor.
Preşedintele Obama a făcut această declaraţie după o şedinţă cu miniştrii săi de externe şi ai apărării ţinută la Washington, dar la care a participat prin videotelefon şi comandantul trupelor americane din Irak, Ray Odierno.
Un purtător de cuvânt a spus că Barack Obama a fost pus la curent şi cu eşecul irakienilor de a-şi forma un guvern, la câteva luni de la alegeri.

14 ani de închisoare pentru un colaborator al lui Osama bin Laden

Un tribunal militar american l-a condamnat la 14 ani de închisoare pe fostul bucătar şi şofer ocazional al liderului reţelei Al Qaeda, Osama bin Laden. Agenţiile de presă spun însă că sudanezul Ibrahim al Qosi ar putea petrece în închisoare doar câţiva ani, în baza unei înţelegeri cu tribunalul, al cărei conţinut rămâne secret.
Încă de la începutul procesului, care s-a ţinut la baza militară americană Guantanamo, din Cuba, Qosi s-a declarat vinovat de a fi complotat cu al Qaeda şi de a fi furnizat sprijin material teroriştilor.

Washington:Hillary Clinton cere Senatului să urgenteze votul asupra tratatului START 2

Secretarul de stat american Hillary Clinton s-a declarat încrezătoare că Senatul va ratifica noul tratat cu Rusia privind reducerea arsenalelor nucleare, START 2, dar a cerut senatorilor să nu întîrzie acest vot pentru ca acordul va proteja interesele de securitate americane. Vechiul tratat START a expirat în luna decembrie a anului trecut. Saptamina trecuta, Comitetul de relatii externe al Senatului american a planificat votul asupra asupra noului tratat abia la jumătatea lunii septembrie.

Chișinău: părinții lui Ilie Cazac sistează greva foamei din fața ambasadei ruse

Parintii lui Ilie Cazac, tinarul retinut de militiile transnistrene in primavara, au anuntat intr-o conferinta de presa ca renunta la greva foamei din fata ambasadei ruse de la Chisinau. Greva lor a durat 60 de zile.

Mama tinarului a spus ca si-a vazut fiul la Tiraspol, luni, la sediul ministerului de securitate si ca este fericita ca traieste. Stela Surchicean i-a multumit, din partea fiului ei, sefului misiunii OSCE la Chisinau Philip Remler pentru grija pe care i-o poarta.

Parintii tinarului spun ca nu vor sa se intoarca la Bender pentru ca le este frica ca vor fi arestati, si ca si-ar putea relua protestele daca, dupa ultimul mandat de arest, care exipra la 20 septembrie, termenul va fi prelungit.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG