Linkuri accesibilitate

Ştiri

Economia germană a înregistrat o creștere de 2,2% în al doilea trimestru al anului

Economia germană a înregistrat cea mai mare rată de creştere de la reunificare: în ultimele trei luni, economia a crescut cu 2,2, la sută. Pentru tot anul 2010 se aşteaptă o creştere de 3 la sută, arată serviciul european de statistică Eurostat. Cu numai un an în urmă, în plină criză economică mondială, economia germană a scăzut cu 5 la sută.

Întreaga economie a ţărilor din zona euro profită de pe urma succesului german, înregistrând o creştere medie de 1 la sută.

Amenințare cu atentat cu bombă la Lourdes

La Lourdes, renumit loc de pelerinaj din Franţa, poliţia a evacuat capela după ce a primit un avertisment că ar exista pericolul unei explozii.
La Lourdes se află acum, apreciază poliţia, circa 30 de mii de catolici, pentru a sărbători Sfânta Maria.

Protest al romilor francezi și est-europeni la Bordeaux unde autoritățile au desființat o tabără ilegală

Pentru prima dată, romii francezi şi străini (majoritatea est-europeni) au organizat un protest împotriva deciziei guvernului Sarkozy de a desfiinţa peste 300 de tabere ilegale de romi, în următoarele 3 luni. Protestatarii au blocat intrările în Bordeaux cu peste 250 de camionae, autoturisme şi rulote, protestul fiind provocat de desfiinţare sâmbătă a unei tabere din apropiere de oraş. Blocada a provocat ambuteiaje mari.

Potrivit agentiei FP, se estimează că în Franţa ar fi la ora actuală circa 15 mii de romi din România şi Bulgaria, care ar putea fi repatriaţi dacă vor comite ilegalităţi.

Președintele interimar Mihai Ghimpu în vizită la Tbilisi

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a sosit astăzi în Georgia, unde se va întâlni cu preşedintele Mihail Saakașvili, şi cu preşedintele parlamentului de la Tbilisi, David Bakradze. Vizita durează până marţi.

Conducerea PCRM cere primarilor și președinților de raioane comuniști să boicoteze referendumul

Partidul comuniştilor a cerut deputaţilor săi, structurilor raionale de partid, și primarilor și președinților de raioane comuniști să susţină decizia PCRM de a boicota referendumul din 5 septembrie.

Pe de altă parte, Partidul Liberal Democrat a lansat sâmbătă campania de informare în vederea referendumului din 5 septembrie, sub lozinca “Fii puternic, alege preşedinte”. Toate partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană susţin schimarea consituţiei prin referendum, astfel încât preşedintele ţării să fie ales prin vot direct.

Chișinău: CEC cere MAE să prezinte lista secțiilor de votare de peste hotare

Comisia Electorală Centrală a solicitat Ministerului de externe să prezinte, în termen de 7 zile, lista tuturor secțiilor de votare de peste hotare, cu descrierea succintă a fiecăreia din ele. ”Această cerință vine ca urmare a faptului că tot mai multe întrebări apar referitor la organizarea secțiilor de votare din străinătate”, a explicat secretarul CEC, Iurie Ciocan.

Reprezentantul comuniştilor la CEC, Sergiu Sârbu afirmă că nu se ştie dacă cele 45 de secţi de votare din afara misiunilor diplomatice respectă standardele cerute. În total, în străinătate vor fi deschise 78 de secţii de votare în 27 de ţări.

Eurostat: economiile Ungariei, României și Bulgariei continuă să sufere de recesiune

Spre deosebire de economiile zonei euro, care se refac mai repede decât era de aşteptat, economiile ţărilor central şi est europene din Uniunea Europeană ies cu greu din criza economică. Ultimele date statistice Eurostat arată că ţările baltice, Cehia şi Slovacia au economii în creştere, în timp ce economiile din Ungaria si Bulgaria continuă să scadă.

România a anunţat că a înregistrat prima crestere economică, de 0,3 la sută, în ultimele trei luni dar per total, în acest an economia o să se contracteze cu 1,9 la sută. România a trecut prin una din cele mai grele recesiuni din Uniunea Europeană.

Secretarul General ONU evaluează la fața locului situația victimelor inundațiilor din Pakistan

Secretarul general ONU, Ban Ki-moon se află în Pakistan pentru a analiza eficienţa ajutoarelor internaţionale acordate victimelor inundaţiilor. Se estimează că în jur de 20 de milioane de pakistanezi sunt afectaţi de cele mai puternice inundaţii din istoria ţării, ceea ce reprezintă 10 la sută din populaţia ţării.

Moscova: intrarea în vigoare a embargoului asupra exporturilor de cereale

De astăzi, în Rusia intră în vigoare, embargoul pe exportul de cereale, o măsură temporară impusă pentru a preveni o penurie de grâne, respectiv creşterea prețului pentru pâine sau produse de panificație. Preşedintele Medvedev aprecia în cursul acestei săptămâni că un sfert din recoltă a fost distrusă de caniculă şi incendii.

Rusia este unul din cei mai mari producători de cereale din lume. Reacţionând la situaţia din Rusia, ministerul american al agriculturii şi-a revizuit prognoza anuală, afirmând că producţia mondială de cereale o să scadă cu 2,3 la sută. Nu se pune problema unei penurii alimentare.

65 de ani de la capitulare: premierul Japoniei cere iertare țărilor vecine pentru suferințe îndurate în cel de al doilea război mondial

Pentru prima dată în istoria postbelică a Japoniei, primul ministru nu s-a dus la monumentul ridicat victimelor japoneze ale celui de al doile război mondial, victime printre care se numără şi mulţi criminali de război. În schimb, cu ocazia zilei capitulării, premierul liberal Naoto Kan a ţinut un discurs în care a cerut scuze ţărilor vecine pentru suferinţele provocate de Japonia în timpul celui de al doilea război mondial.

Președintele Obama vizitează coasta Floridei afectată de scurgerile de petrol de la platforma avariată a companiei BP

Preşedintele american Barack Obama a promis din nou că guvernul său va sprijini refacerea economiilor în zonele de coastă, care au fost afectate de scurgerile de ţiţei. Sîmbătă, Obama s-a aflat în Florida şi într-un gest simbolic, a intrat în apa oceanului pentru a demonstra că este curată, că nu reprezintă nici un pericol pentru turişi.

Explozia, în aprilie, a unei platforme petroliere din Golful Mexic, aparţinând companiei BP, a provocat cel mai mare dezastru ecologic din istoria Statelor Unite. Scurgerea de petrol a fost între timp oprită.

Specialiștii Rospotrebnadzor invitați să viziteze laboratoarele de testare a vinurilor din Moldova

Specialişti ruşi ai Biroului sanitar şi de protecţie a consumatorilor (Rospotrebnadzor) au fost invitaţi să viziteze producătorii de vinuri şi laboratoare de testare a vinurilor din Republica Moldova. Potrivit agenţiei Interfax, invitaţia a fost înaintată vineri de ambasdorul Republicii Moldova la Moscova după ce s-a încheiat misiunea unui grup de experţi moldoveni, care s-au interesat de metodele de testare folosite de partea rusă.

Vineri, biroul sanitar rus a infirmat, oficial, speculaţiile că ar fi impus un nou embargou asupra vinurilor moldovene.

PLDM lansează campania de informare a electoratului despre plebiscitul din septembrie

Partidul Liberal Democrat a lansat astăzi campania de informare în vederea referendumului din 5 septembrie. Campania se desfășoară sub lozinca “Fii puternic, alege preşedinte”.

WikiLeaks anunță publicarea iminentă a unor noi documente secrete despre războiul din Afganistan

Publicaţia on-line WikiLeaks va prezenta încă 15 mii de documente noi despre desfăşurarea războiului din Afganistan, în pofida presiunilor la care este supusă din partea Pentagonului. Ministerul american al apărării susţine că aceste documente ar putea fi şi mai periculoase pentru cei implicaţi în război decât primele aproape 80 de mii, publicate luna trecută. WikiLeaks se apără, afirmând că nu face decât să arunce o nouă lumină asupra războiului şi să informeze opinia publică.

Președintele american Obama conferă la telefon cu omologul său afgan Karzai

Preşedintele american Barack Obama şi omologul său afgan Hamid Karzai și-au reafirmat hotărîrea să continue lupte împotriva miliţiilor Taliban.
În cadrul unei teleconferinte, cei doi șefi de stat au discutat şi despre viitoarele alegeri parlamentare, despre problema corupţiei şi numărul victimelor civile .

Statele Unite au trimis la Moscova echipamente speciale de combatere a incendiilor

Trei avioane americane pline cu ajutoare pentru combaterea incendiilor au aterizat la Moscova. Avioanele au adus echipamente, rezervoare cu apă, medicamente şi îmbrăcăminte specifică pentru pompieri. Rusia se confruntă cu cele mai mari incendii din istorie. Atenţia se îndreaptă în aceste zile către centrul de cercetare nucleară de la Sarov, care rămâne ameninţat de flăcări. Peste 50 de oameni au murit în cursul incendiilor, sute au fost obligaţi să se refugieze.

Noi alunecări de teren în sud-vestul Chinei

În sud-vestul Chinei au avut loc noi alunecări masive de teren, 32 de persoane sunt date dispărute. Săptămâna trecută, alunecări masive de teren au ucis peste 1.200 de persoane Se aşteaptă ca ploile torenţiale să continue cel puţin până duminică.

Președinții Ghimpu și Băsescu susțin într-un interviu unitatea AIE

„Alianţa pentru Integrare europeană există şi funcţionează şi va funcţiona”, a declarat între altele preşedintele interimar Mihai Ghimpu într-un interviu acordat, împreună cu preşedintele României Traian Băsescu, portalului de ştiri Hotnews.ro.

Aflat vineri la Bucureşti, Ghimpu explicat că supravieţuirea alianţei este necesară şi din motive pragmatice: „Bugetul Republicii Moldova este 17 procente format din veniturile din exterior si acest ajutor a fost acordat anume Aliantei. Cel care va incerca sa sparga aceasta Alianta isi asuma saracia si mai mare dupa alegeri. Fiecare dintre noi este constient de acest lucru si daca mai sunt unele declaratii, eu cred ca astea sunt declaratii sunt de campanie... Alianta a fost, este si va fi.”

Preşedintele Băsescu şi-a exprimat la rândul său sprijinul pentru Alianaţa pentru Integrare europeană, considerând că este singura forţă politică din Republica Moldova interesată să împingă ţara spre integrare europeană. Referitor la rumorile din presa occidentala privind practica României de a reacorda cetăţenia româna, cetăţenilor republicii Moldova, Traian Băsescu a ţinut să facă următoarea precizare: „Va pot spune ca sa ieism din cifrele exagerate, aruncate, anul acesta Romania a acordat circa 17.000 de cetatenii. Cetatenilor care si-au pierdut abuziv cetatenia romana din Republica Moldova”. Dintr-un total de 53 de mii de cereri, depuse la consulatele româneşti.

La rândul său, preşedintele interimar Ghimpu a declarat că marea majoritate a moldovenilor aflaţi peste graniţă nu au cetăţenia română.

Sistemul european de avertizare privind starea vremii introdus și în R. Moldova

Începînd de luni, 16 august, în Republica Moldova va fi introdus un nou sistem de avertizare privind starea vremii, indentic cu cel din România şi din alte ţări ale UE. Sistemul va avea patru culori, sau patru coduri: verde, galben, portocaliu şi roşu.
Verdele semnalează vreme normală, fără pericole, iar galbenul – vreme potenţial periculoasă. Portocaliul avertizează despre pericole mai mari, iar roşul indică riscul mare al unor fenomene extreme: furtună, ploi abundente cu grindină, caniculă, ger, risc de inundaţii majore etc.
Noul sistem, cu explicaţiile de rigoare, va fi prezent de luni şi pe site-ul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, la adresa meteo.md.

11 secții de votare la referendumul de la 5 septembrie în localități din regiunea transnistreană

Comisia Electorală Centrală a informat că la referendumul de la 5 septembrie, alegătorii cu reşedinţa în stânga Nistrului aflaţi la Chişinău vor putea vota numai la o secţie, 113, aflată în incinta Direcţiei Căilor Ferate, pe strada Vlaicu Părcălab, nr. 48.
CEC a mai anunţat că în regiunea transnistreană vor fi deschise în vederea referendumului 11 secţii de votare în localităţile unde Republica Moldova îndeplineşte controlul constituţional.

Pakistanul anulează ceremoniile de serbare a zilei independenței

Din cauza inundaţiilor fără precedent, în Pakistan au fost anulate toate ceremoniile care urmau să marcheze astăzi, ziua independenţei. Între timp, Naţiunile Unite au confirmat apariţia primelor cazuri de holeră, în nord vestul ţării.

Barack Obama sprijină proiectul construcției unei moschee pe locul clădirilor distruse în atentatul terorist de la 11 septembrie 2001

Preşedintele american Barack Obama a declarat că sprijină ridicarea unei moschee şi a unui centrul cultural islamic în apropiere de Ground Zero, locul unde erau turnurile gemene, distruse de atentatul terorist din 11 septembrie 2001. Obama le-a reamintit celor care critică proiectul că în baza Constituţiei, fiecare american are dreptul să-şi practice liber religia, ceea ce implică şi dreptul la un loc de cult.

Rusia va începe operațiunile de încărcare cu combustibil nuclear a reactorului iranian de la Bușer

Rusia a anunţat că pe 21 august va începe să încarce combustibil în reactorul nuclear de la Bușer, din Iran – un moment cheie înainte de punerea reactorului în funcţiune. Buşer va fi prima centrală nucleară a Iranului. Puterile occidentale au critcat Rusia pentru că a construit reactorul centralei dar Moscova argumentează că este vorba de o centrală civilă care nu poate fi utilizată în scopuri militare.

Dispută între Rusia și Belarus pe tema recunoașterii independenței regiunilor separatiste georgiene

S-a angajat sau nu preşedintele Belarusiei Lucaşenka să recunoască independenţa regiunilor separatiste din Georgia, Abhazia şi Oseţia de sud ? Aceasta este tema unei noi dispute între Belarus şi Rusia care pune din nou sub semnul întrebării trăinicia relaţiilor bilaterale.
Preşedintele Medvedev susţine că Lucaşenka a făcut această promisiune, pe care însă nu a mai respectat-o şi ameninţă acum să facă publice notele unei şedinţe a Tratatului colectiv de securitate, care să documenteze spusele sale.

Chișinău: nou sistem de avertizare meteorologică

Începînd de luni, 16 august, în Republica Moldova va fi introdus un nou sistem de avertizare privind starea vremii, indentic cu cel din România şi din alte ţări ale UE. Sistemul va avea patru culori, sau patru coduri: verde, galben, portocaliu şi roşu.

Verdele semnalează vreme normală, fără pericole, iar galbenul – vreme potenţial periculoasă. Portocaliul avertizează despre pericole mai mari, iar roşul indică riscul mare al unor fenomene extreme: furtună, ploi abundente cu grindină, caniculă, ger, risc de inundaţii majore etc.

Noul sistem, cu explicaţiile de rigoare, va fi prezent de luni şi pe site-ul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, la adresa meteo.md.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG