Linkuri accesibilitate

Ştiri

Mihail Saakașvili: Georgia și R. Moldova sînt libere dar nu și „teritorial”

Preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili a apreciat că Republica Moldova şi ţara sa se aseamănă mult. Potrivit agenţiei Interfax, în cursul unei vizite într-o tabără de copii împreună cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu, Saakaşvili a precizat că şi Georgia şi Moldova sunt acum libere dar nu „teritorial” pentru că „parte din teritoriile lor se regăsesc în vechea grădină zoologică sovietică”.
Ghimpu la rândul său i-a îndemnat pe tineri să lupte pentru un singur lucru, libertatea – relatează agenţia Interfax.

Primul secretar al ambasadei române la Moscova arestat sub acuzația de spionaj militar

La Moscova, serviciul federal de securitate (FSB) a reţinut un înalt diplomat român, sub acuzaţia de spionaj. Agenţia France Presse relatează că ar fi vorba de Gabriel Grecu, prim secretar cu probleme politice al ambasadei României.
Contactat telefonic de AFP, un purtător de cuvânt al serviciului federal de securitate a declarat că diplomatul român ar fost prins în timp ce încerca să cumpere informaţii militare.

Premierul Filat dă asigurări că există resursele necesare de despăgubire și ajutorare a sinistraților

Premierul Vlad Filat a declarat astăzi că pierderile de pe urma inundaţiilor sunt estimate la 65 de milioane de dolari. Aflat în vizită în raionul Hânceşti, Filat a asigurat că guvernul are resursele necesare pentru a-i despăgubii pe sinistrați. Totodată, premierul a anuţat că pe 23 august va începe construirea noilor case, prioritatea fiind ca acestea să fie gata până la venirea frigului. Tot astăzi au fost selectate primele firme care vor contrui case pentru sinistraţi. În total vor fi ridicate 560 de case noi.

Veaceslav Negruță: Ratingul Moody's pentru Moldova este un semn de stabilitate

Ministrul de finanţe, Veaceslav Negruţă a apreciat că ratingul acordat Republicii Moldova de agenţia internaţională Moody’s este sub aşteptări dar un semnal de stabilitate. Potrivit portalului Unimedia, Negruţă a subliniat semnalul pozitiv dat de Moody’s şi anume faptul că a reluat monitorizarea Moldovei, încetată în 2009 din lipsă de informaţii fiabile.
Ratingul Moldovei este de B3, sub nivelul la care agenţia recomandă o ţară pentru investiţii.

Curtea Supremă de Justiție va decide marți în cazul legalității deschiderii secțiilor de votare din străinătate

Curtea Suprema de Justitie o să decidă marţi, dacă decizia Comisiei Electorale Centrale de a deschide, în străinătate, peste 40 de secţii de votare în afara reprezentanţelor diplomatice este legală. Deschiderea acestor secţii este contestată de Partidul comuniştilor, care suţine că prin ele ar putea fi fraudat votul în referendumul din 5 septembrie.

CEC anunță începutul verificării listelor electorale

Comisia Electoralî Centrală informează că de astăzi, cetăţenii cu drept de vot pot verifica listele electorale afişate în secţiile de votare. Dacă nu se regăsesc pe liste sau observă alte greşeli, cetăţenii pot contesta lista până pe 30 august. Tot începând de azi si pâna la data de 4 septembrie pot fi ridicate certificate cu drept de vot de la biroul sectiei de votare. Acest document permite alegatorilor să voteze în orice secţie de votare din ţară.

Vladimir Voronin repetă apelul la boicotarea referendumului de la 5 septembrie

Fostul preşedinte al ţării şi lider al partidului comuniştilor, Vladimir Voronin a adresat un nou mesaj electoratului, în care îndeamnă la boicotarea referendumului din 5 septembrie. Argumentul lui Voronin este că aceste referendum nu ar fi decât o nouă încercare a Alianţie pentru Integrare Europeană de a rămâne la putere.

Uniunea Jurnaliștilor din Moldova îngrijorată de amenințările lui Vlad Plahotniuc împotriva presei

Uniunea Jurnalistilor din Moldova se declară îngrijorată de ameninţările la adresa presei, proferate de omul de afaceri Vlad Plahotniuc. Într-o declaraţie de presă, citată de agenţia Info Prim, Uniunea Jurnaliştilor avertizează şi asupra ameninţării pe care o reprezintă presiunile exercitate de lumea de afaceri asupra presei. Pe fundalul conflictului cu fostul consilier prezidenţial Sergiu Mocanu, omul de afaceri Vlad Plahotniuc a avertizat presa că va da în judecată orice organizaţie media care va relata despre acest scandal sau despre acuzaţiile ce i se aduc.

Președintele Iranului a ratificat legea referitoare la continuarea programului nuclear

Preşedintele Iranului, Ahmadinejad a ratificat legea care prevede continuarea programului de îmbogăţire a uraniului. Totodată, legea limitează la maximul colaborarea cu Agenţia ONU pentru Energie Nucleară.
Statele Unite tocmai declaraseră că după ce este deschisă centrala de la Buşher, construită de Rusia, guvernul de la Teheran nu mai are motive să continue programul de îmbogăţire a uraniului. Statele Unite si o serie de aliaţi bănuiesc Iranul că ar avea un program nuclear militar pe lângă cel civil.

Prelungire a termenului de detenție pentru omul de afaceri rus Hodorkovski

Un tribunal din Moscova a decis să prelungească până în noiembrie, termenul de detenţie al omului de afaceri Mihail Hodorkovski şi al asociatului său, Platon Lebedev. In 2005, cei doi au fost condamnaţi la 8 ani închisoare pentru fraudă fiscală – verdict pe care mulţi l-au considerat fiind motivat politic.
Acum, cei doi sunt judecaţi într-un alt dosar în care sunt acuzaţi că ar fi furat milioane de tone de petrol şi ar fi spălat bani. În aceste condiţii, a precizat unul din avocatul celor doi oameni de afaceri, oricum ei nu putea fi eliberaţi.

Raport critic al Human Rights Watch la adresa autorităților kirghize

O prestigioasă organizaţie internaţională pentru drepturile omului a spus că unele forţe din conducerea Kirghistanului au facilitat atacurile împotriva cartierelor locuite de etnicii uzbeci în oraşele din sudul ţării, în luna iunie. Într-un nou raport, Human Rights Watch, care îşi are sediul la New York, a criticat de asemenea guvernul de la Bişkek pentru „lipsa voinţei” de a efectua o investigaţie completă şi justă a ciocnirilor. Raportul constată că au existat „abuzuri” chiar şi în ancheta guvernamentală asupra violenţelor soldate cu sute de morţi, mii de răniţi şi alungarea a sute de mii de persoane.

57 de formațiuni politice intenționează să trimită candidați în alegerile generale din Kirghistan

În octombrie, în Kirghistan sunt programate alegeri generale. Din cele 148 de partide existente, 57 au înaintat cererea pentru a participa în cursă şi 26 au fost deja înscrise, a anunţat Comisia Electorală Centrală de la Bişkek.

Generalul Petraeus sceptic în privința retragerii americane din Afganistan din iulie 2011

Comandantul forţelor americane şi NATO din Afganistan, generalul David Petraeus a declarat că s-au înregistrat progrese importante dar că nu este sigur că trupele americane vor putea începe să se retragă în iulie 2011, aşa cum a anunţat preşedintele Barack Obama.
Într-un interviu televizat, Petraeus a atras atenţia că nimeni nu poate prognostica, astăzi, cum va merge războiul. Ministrul american al apărării, pe de altă parte, a declarat cotidianului Los Angeles Times, că nu este nici un dubiu că retragerea va începe în iulie 2011.

ONU avertizează asupra riscurilor de îmbolnăvire a copiilor din Pakistan afectați de inundații

Naţiunile Unite avertizează că în Pakistan peste 3 milioane 500 de mii de copii s-ar putea îmbolnăvii grav, în urma epidemiilor provocate de inundaţiile fără precedent. Cea mai mare problemă este furnizarea apei potabile.
La sfîrşitul săptămânii, premierul Pakistanului a estimat că aproape 20 de milioane de oameni au fost afectaţi de inundaţii.

Centrul de cercetare nucleară rusă de la Sarov în afara primejdiei incendiilor

Autorităţile ruse informează că centrul de cercetare nucleară de la Sarov nu mai este ameninţat de flăcări. În total însă, incendiile s-au întins pe 200 de mii de hectare iar peste 50 de persoane au murit.

Incetinire semnificativă a creșterii economiei japoneze

În ultimele trei luni, economia Japoniei s-a restrâns din nou, arată datele statistice publicate astăzi. Creşterea economică a fost de numai 0,4 la sută, mult mai puţin decât era de aşteptat. Principalii concurenţi ai Japoniei, Statele Unite şi Germania au avut creşteri economice mult mai mari, de 2,4 şi respectiv 2,2 % în ultimele trei luni.

Talibanii afgani ar fi dispuși să coopereze în anchetele referitoare la uciderea unor civili

Talibanii afgani au semnalat că ar fi de acord să coopereze cu forţele internaţionale în investigarea uciderii unor civili. Într-un comunicat dat duminică seara, Talibanii a spus că ar trebui alcătuită o comisie mixtă, cu participarea Organizaţiei Conferinţei Islamice şi a Naţiunilor Unite.
Luna trecută, ONU a spus că în Afganistan, în prima jumătate a anului curent, numărul victimelor din rândul civililor a crescut cu 31% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Majoritatea covârşitoare a deceselor au fost puse pe seama militanţilor islamişti.

Iranul intenționează să construiască o a treia instalație de îmbogățire a uraniului

Iranul vrea să înceapă anul viitor construcţia celei de-a treia uzine de îmbogăţire a uraniului, în ciuda avertismentelor puterilor globale, care au impus sancţiuni împotriva Teheranului, invocând lipsa de transparenţă a programului său nuclear. Directorul agenţiei atomice a Iranului, Ali Akbar Salehi, a fost citat duminică de site-ul televiziunii iraniene de stat cu afirmaţia că lucrările la noua uzină vor începe cel mai probabil la primăvară.
Iranul îmbogăţeşte deja uraniu la principala sa uzină de la Natanz, în centrul ţării şi construieşte a doua uzină la Fordo, localitate aflată la sud-vest de Teheran.

Cod roșu pentru raioanele din sudul Moldovei - temperaturi de 39 de grade

Serviciul Hidometeorologic de Stat a început să folosească de astăzi pe pagina sa de internet şi în comunicatele date presei codurile colorate. Codul roşu, care avertizează asupra unor fenomene extreme, este folosit astăzi pe pagina meteo.md pentru raioanele din sudul ţării, unde temperaturile au atins 39 de grade şi mai mult.

Codul portocaliu, care semnalează pericole medii, în acest caz temperaturi foarte înalte, este folosit pentru toată partea centrală a Moldovei, în vreme ce codul galben, pentru raioanele din nord. Pe pagina meteo.md este explicată în detaliu semnificaţia fiecărei culori.

Teheranul anunță că 2011 va începe construcția unei a 3-a instalații de îmbogățire a uraniului

Iranul vrea să înceapă anul viitor construcţia celei de-a treia uzine de îmbogăţire a uraniului, în ciuda avertismentelor marilor puteri, care au impus sancţiuni împotriva Teheranului invocând lipsa de transparenţă a programului său nuclear. Directorul agenţiei atomice a Iranului, Ali Akbar Salehi, a fost citat duminică de site-ul televiziunii iraniene de stat cu afirmaţia că lucrările la noua uzină vor începe cel mai probabil la primăvară.

Iranul îmbogăţeşte deja uraniu la principala sa uzină de la Natanz, în centrul ţării şi construieşte a doua uzină la Fordo, localitate aflată la sud-vest de Teheran.

Talibanii afgani propun ca reprezentanți ai OCI să participe la investigarea incidentelor armate soldate cu morți în rîndul civililor

Talibanii afgani au semnalat că ar fi de acord să coopereze cu forţele internaţionale în investigarea uciderii unor civili. Într-un comunicat dat duminică seara, Talibanii a spus că ar trebui alcătuită o comisie mixtă, cu participarea Organizaţiei Conferinţei Islamice şi a Naţiunilor Unite.

Luna trecută, ONU a spus că în Afganistan în prima jumătate a anului curent numărul victimelor din rândul civililor a crescut cu 31% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Majoritatea covârşitoare a deceselor au fost puse pe seama militanţilor islamişti.

HRW acuză guvernul de la Bișkek că nu are voința politică de a investiga circumstanțele ciocnirilor interetnice de la Osh

O prestigioasă organizaţie internaţională pentru drepturile omului a spus că unele forţe din conducerea Kirghistanului au facilitat atacurile împotriva cartierelor locuite de etnicii uzbeci în oraşele din sudul ţării, în luna iunie. Într-un nou raport, Human Rights Watch, care îşi are sediul la New York, a criticat de asemenea guvernul de la Bişkek pentru „lipsa voinţei” de a efectua o investigaţie completă şi justă a ciocnirilor. Raportul constată că au existat „abuzuri” chiar şi în ancheta guvernamentală asupra violenţelor soldate cu sute de morţi, mii de răniţi şi alungarea a sute de mii de persoane.

Președintele interimar Ghimpu a început duminică o vizită în Georgia

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu face începînd de ieri şi până marţi o vizită în Georgia. Liderul moldovean avea pe agendă întrevederi cu preşedintele georgian Mihail Saakaşvili şi cu preşedintele parlamentului de la Tbilisi, David Bakradze.

Potrivit unui comunicat de presă de la preşedinţia moldoveană, Ghimpu şi Saakaşvili urmau să viziteze tabăra de vară din Anaklia, unde se află in vacanţă 120 de copii din localităţile moldovene afectate luna trecută de inundaţii.

CEC lansează o campanie de informare a populației în legătură cu referendumul constituțional

Comisia Electorală Centrală urmează să lanseze astăzi o campanie de informare a populaţiei în legătură cu referendumul constituţional de la 5 septembrie, în care cetăţenii vor decide dacă să revină la alegerea preşedintelui ţării prin vot popular, sau să menţină actuala procedură, în parlament.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută Europei Libere, secretarul CEC Iurie Ciocan a recunoscut că populaţia este puţin informată în legătură cu referendumul, dar a adăugat că speră ca situaţia să se schimbe în urma campaniei de presă ce începe la 16 august.

Generalul David Petraeus: Capturarea lui Osama bin Laden rămîne o prioritate a trupelor americane din Afganistan

Generalul de armată american David Petraeus, comandantul trupelor americane şi NATO din Afganistan, a spus că în operaţiunile din Afganistan sunt „zone de progres”. Vorbind într-un interviu televizat, Generalul Petraeus a mai spus că pentru respectarea calendarului retragerii trupelor americane din Afganistan, care ar urma să înceapă în iulie 2011, trebuie îndeplinite anumite condiţii. În acelaşi interviu, generalul american a spus că Statele Unite nu au renunţat la capturarea lui Osama bin Laden, insistînd că aceasta „rămâne o prioritate”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG