Linkuri accesibilitate

Ştiri

Asistentă medicală acuzată de omucidere în legătură cu incendiul de la maternitatea Giulești

În România o asistentă medicală a fost învinuită de omucidere în legătură cu incendiul petrecut în urmă cu o săptămână la maternitatea Giulești, din București, în care au murit cinci nou-născuți, iar alți șase au fost răniți. Procurorii spun că Florentina Cârstea, care trebuia să supravegheze bebelușii, a părăsit încăperea în mod nejustificat.

Presa de la București a scris că în momentul declanșării incendiului mai mulți angajați ai spitalului sărbătoreau la locul de muncă Sfânta Marie.

Declarație PD despre Pactul Ribbentrop-Molotov

Partidul Democrat, condus de Marian Lupu, a dat publicităţii o declaraţie despre Pactul Ribbentrop-Molotov, semnat de Germania hitleristă cu Uniunea Sovietică la 23 august 1939. În declaraţia PD se spune că pactul este „doar unul din evenimentele triste ale acelei perioade”, se reaminteşte că el a fost condamnat de primul parlament al Moldovei independente în 1991 şi se mai spune că înţelegerea nu mai are astăzi nici o importanţă practică.

Pactul Ribbentrop-Molotov a avut printre altele efecte anexarea de către Uniunea Sovietică a celor trei ţări baltice, a unor părţi din Polonia şi Finlanda şi a regiunii de est a României.

Drama ostatecilor de la Manila s-a soldat cu cel puțin 7 morți

Drama ostatecilor dintr-un autobuz turistic în capitala Filipinelor, Manila, s-a încheiat cu moartea a cel puţin şapte pasageri. Agresorul, un poliţist de 55 de ani concediat anul trecut, pe nume Rolando Mendoza, a fost ucis când forţele speciale au luat cu asalt autobuzul în care se aflau mai ales turişti chinezi. Mendoza era înarmat cu un pistol-mitralieră.

Autorităţile spun că Mendoza a luat ostateci 25 de pasageri şi a eliberat nouă înaintea asaltului, promiţînd că va da drumul tuturor dacă i se restituie slujba. Nu este deocamdată limpede cum au murit ostatecii aflaţi în autobuz în momentul asaltului.

Temeri internaționale în legătură cu soarta jurnalistului ucrainean Vasil Klimentiev

Institutul Internaţional de Presă şi-a exprimat astăzi îngrijorarea în legătură cu soarta ziaristului ucrainian Vasil Klimentiev, care a dispărut la 11 august.
Tot astăzi, o organizaţie ucrainiană de apărare a libertăţii presei, Institutul Informării în Masă, şi-a formulat temerea că ziaristul n-ar mai fi în viaţă, după ce mobilul său ar fi fost găsit pe o barcă în regiunea Harkiv.

Klimentiev este redactorul-şef al publicaţiei „Novi Stil”. Ziarul cu circulaţie redusă s-a specializat în investigaţii de corupţie, iar criticile lui Klimentiev la adresa oamenilor legii i-au adus o oarecare notorietate. AP a relatată că ziaristul dispărut ar fi fost ameninţat după ce a refuzat să accepte mită în schimbul nepublicării unui articol compromiţător la adresa unui procuror regional.

Săptămâna trecută preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici a promis că va supraveghea personal ancheta asupra dispariţiei jurnalistului.

Ridicarea stării de urgență în regiunea rusă Riazan

Starea de urgenţă a fost ridicată astăzi în ultima dintre cele şapte regiuni ruseşti afectate de incendii, Riazan, aflată la aproximativ 200 de kilometri vest de Moscova. Anunţul pune capăt oficial unei crize în care au ars 200.000 de hectare de teren, au murit peste 50 de oameni, iar câteva sate au fost complet distruse.

Președintele interimar Ghimpu respinge ideea unei uniuni interstatale cu România

Într-un interviu în direct acordat unor site-uri de internet, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a spus că intrarea Republicii Moldova într-o uniune interstatală cu România ar fi „o prostie”. Răspunzînd întrebărilor primite de la cititorii site-urilor privesc.eu şi unimedia.md, Ghimpu a spus că o asemenea uniune sau confederaţie ar putea duce la destrămarea României, întrucât ar da prilej unor grupuri etnice de pe ambele maluri ale Prutului să-şi ceară autonomia.

Accident rutier în localitatea maghiară Artand - șase moldoveni care circulau cu un microbuz venind din Italia, își pierd viața

Şase moldoveni au murit într-un accident rutier petrecut în Ungaria, în timp ce se întorceau într-un microbuz din Italia. Potrivit InfoPrim, alte trei persoane au fost rănite, una dintre ele se află în stare gravă. Poliţia spune că microbuzul s-a ciocnit cu un camion cu numere de înmatriculare româneşti, care ieşise pe contrasens. Accidentul a avut loc în localitatea ungară Artand, la patru kilometri de graniţa cu România.

Manila: baie de sînge în cursul luării cu asalt a unui autobuz în care un fost polițist ținea ostateci turiști și călători locali

La Manila, forţele speciale au luat cu asalt un autobuz în care un fost poliţist, destituit anul trecut, ţinea ostateci, inclusiv turişti din Hong Kong, de mai bine de zece ore. În timpul intervenţiei, fostul poliţist Rolando Mendoza, care avea un pistol-mitralieră, a fost ucis. Potrivit poliţiei filipineze, numai jumătate din turiştii care se aflau în autobuz în momentul asaltului au supravieţuit. Nu este limpede dacă ceilalţi au fost ucişi de Mendoza sau au murit în ciocnirea dintre agresor şi forţele speciale. Mendoza susţinea, inclusiv în interviuri date prin telefon în timpul crizei, că a fost dat afară pe nedrept.

Ajutoarele internaționale promise sau acordate Pakistanului se ridică la peste 800 de milioane de dolari

Ministrul de externe din Pakistan a mulţumit comunităţii internaţionale pentru ajutoarele umanitare promise sau acordate deja, în sumă totală de peste 800 de milioane de dolari. Ministrul Shah Mehmood Qureshi a mai spus că generozitatea internaţională faţă de victimele indundaţiilor din Pakistan este cu atât mai lăudabilă cu cât tragedia are loc într-o vreme de recesiune economică globală.

Între timp, din Pakistan se relatează că zeci de mii de locuitori din sudul ţării au fost nevoiţi să se refugieze din nou în locuri mai înalte din cauza unei noi viituri anunţate pe fluviul Ind.

Atentate în două regiuni tribale din Pakistan - cel puțin 21 de morți

Cel puţin 21 de oameni au fost ucişi astăzi în două explozii separate produse în regiunile tribale Vaziristanul de Sud şi Kurram, din Pakistan. Printre victime se numără un fost parlamentar proeminant din Pakistan, Maulvi Noor Muhammad. El a murit împreună cu alţi 15 oameni în oraşul Wana, unde un atentator sinucigaş cu bombă a atacat o moschee în care elevii studiau Coranul. Ceva mai devreme, un atac sinucigaş a făcut cinci morţi în satul Khomsa, în timpul unei reuniuni a şefilor de triburi. În cele două atacuri au fost răniţi în jur de 40 de oameni.

Dușanbe: printre islamiștii evadați se află cetățeni uzbeci, afgani și ruși

Autorităţile din Tajikistan spun că aproximativ 25 de militanţi islamici condamnaţi la mulţi ani de închisoare au evadat dintr-un centru de detenţie în capitala Duşanbe, omorînd cel puţin cinci gardieni. Oficialii spun că unii din evadaţi fuseseră condamnaţi abia săptămâna trecută. Printre ei se află uzbeci, afgani şi ruşi.

În întreaga ţară forţele de securitate au fost puse în stare de alertă, iar guvernul tajik a spus că va colaborarea cu Afganistanul şi Rusia în efortul de-a-i prinde pe fugari.

Liderul social democrat german Steinmeier donează un rinichi soției sale

Fostul ministru de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, lider al opoziţiei social-democrate, a anunţat că-şi ia o vacanţă pentru a dona un rinichi soţiei sale. Elke Buedenbeder, cu care Steinmeier este căsătorit de 15 ani, suferă de o boală de rinichi, iar starea sănătăţii ei s-a înrăutăţit mult în ultimele săptămâni.

Steinmeier a fost ministrul de externe al Germaniei între anii 2005 şi 2009 şi conduce fracţiunea parlamentară social-democrată.

Riga: ministrul de externe belorus propune o rută de aprovizionare cu petrol din Venezuela

Ministrul de externe din Belarus, Serghei Martinov, a spus că ţara sa studiază posibilitatea de a aduce petrol din Venezuela prin tranzitarea ţărilor baltice, nu a Rusiei. Vorbind în timpul unei vizite în capitala Letoniei, Riga, ministrul din Belarus a propus crearea unei „rute strategice” în regiunea baltică pentru importurile de energie.

Un tanker cu peste jumătate de milion de barili de petrol din Venezuela, destinat Republicii Belarus, este aşteptat săptămâna aceasta într-un port din Lituania. Rusia şi Belarus au avut în ultima vreme dispute pe tema importului de petrol rusesc, dar şi a tranzitării petrolului rusesc destinat Europei prin Belarus.

PLDM în topul cotei de încredere a alegătorilor

Pentru prima dată, Partidul Democrat şi PCRM se bucură de aceeaşi cotă de încredere a alegătorilor, respectiv 35 la sută. Pe primul loc se situează însă Partidul Liberal-Democrat al premierului Vlad Filat – arată sondajul dat astăzi publicităţii de IMAS Chişinău. Cota de încredere a Partidului Liberal este de 30 la sută.

Sondaj IMAS: două treimi din alegătorii moldoveni vor vota la referendum

Două treimi dintre alegătorii din Republica Moldova spun că vor participa la referendumul din 5 septembrie, arată datele sondajului realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS. Potrivit sondajului, nouă din zece alegători ar vota pentru modificarea Constituţiei şi alegerea şefului statului de către cetăţeni.

Managerul general al IMAS Chişinău, Doru Petruţi a declarat în această dimineaţă Europei Libere că asupra IMAS au fost făcute presiuni pentru a schimba unele date ale sondajelor realizate.

Barometrul socio-politic a fost realizat în perioada 26 iulie - 12 august pe un eşantion de 2012 persoane.

Chișinău: deschiderea listelor cu alegătorii care vor vota acasă din motive medicale

De astăzi, alegătorii care nu vor putea merge la centrul de votare cu ocazia referendumului, pot cere să fie înscrişi pe lista persoanelor care vor vota acasă. Solicitanţii vor trebui să prezinte certificatul medical.

Şeful „Rospotrebnadzor” refuză să viziteze întreprinderile vinicole moldovenești

Serviciul sanitar rus nu va vizita, deocamdată, întreprinderile vinicole moldoveneşti. Anunţul a fost făcut de sanitarul şef al Rusiei, Ghenadii Onişcenko agenţiei de presă RIA Novosti. Şeful „Rospotrebnadzor” a confirmat că a primit o invitaţie din partea autorităţilor moldoveneşti, adăugînd însă că ultimile declaraţii făcute la Chişinău l-au determinat să respingă invitaţia. Onişcenko nu a explicat la ce declaraţii se referă.

Rusia a înteţit controalele de calitate după decretul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu despre declararea Zilei ocupaţiei sovietice şi a returnat aproximativ un milion de litri de produse vinicole din Moldova.

Teheran: începerea construirii unor nave militare de la bordul cărora pot fi lansate rachete de croazieră

Iranul a început construirea a două nave de asalt, de pe care vor putea fi lansate rachete de croazieră. Agenţia iraniană de ştiri IRNA îl citează pe ministrul apărării Ahmad Vahidi spunând că acum „armata poate asigura securitatea în Golful Persic, Marea Oman şi strâmtoarea Hormuz”.

Oficialii iranieni au anunţat că cele două nave vor fi folosite pentru operaţiuni de patrulare şi de atac.

Ieri, preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a inaugurat primul bombardier nepilotat cu rază lungă de acţiune al Iranului. Ahmadinejad a spus că bombardierul a fost construit în scopuri defensive şi de descurajare a atacurilor.

Dușanbe: evadarea unui grup de islamiști condamnați pentru tentativă de lovitură de stat

Autorităţile din Tadjikistan anunţă că 25 de militanţi islamişti au evadat noaptea trecută din închisoarea din capitala Duşanbe şi au omorât cel puţin cinci gardieni. Autorităţile din Tadjikistan au anunţat că deţinuţii fac parte dintr-un grup de 50 de persoane condamnate pentru tentativă de lovitură de stat şi au fost condamnaţi săptămâna trecută de la 10 la 30 de ani de închisoare.

Mainz: perfuzii infectate la secția de terapie intensivă - moartea a doi copii în vîrstă sub un an

În Germania, la clinica universitară din oraşul Mainz au decedat doi bebeluşi, unul de două luni, altul de opt luni, după ce au primit perfuzii infectate cu o bacterie încă necunoscută. În total au fost infectaţi unsprezece copii, iar unul dintre ei este în stare gravă. Toţii copiii erau internaţi în secţia de terapie intensivă. Perfuziile erau preparate în farmacia clinicii. Procuratura oraşului Mainz investighează cazul.

IMAS dă astăzi publicității Barometrul de opinie

Intr-un interviu cu Europa Libera, Doru Petruți, managerul general al Institutului de Marketing si Sondaje (IMAS), a declarat ca in sondajul ce va fi dat publicitatii astazi nu vor fi prezentate si cifre legate de credibilitatea liderilor sau partidelor politice, dar ca o majoritate a moldovenilor spun ca viata lor nu s-a schimbat in bine in ultimul an. Domnul Petruti ne-a declarat si ca asupra IMAS au fost facute presiuni pentru a se schimba unele date ale sondajelor realizate.
Barometrul de opinie al IMAS, ce va fi dat publicitatii astazi publicitatii a fost realizat in perioada 26 iulie - 12 august pe un esantion reprezentativ.

Patriarhul Kiril al Rusiei s-a întîlnit cu Vladimir, mitropolitul Moldovei

Patriarhul Rusiei Kiril a declarat că biserica pe care o conduce se roagă pentru „orientarea politică a Moldovei să contribuie la păstrarea unităţii Sfintei Rusii”. Potrivit unui comunicat al bisericii ortodoxe ruse, patriarhul Kiril a făcut declaraţia la întrevederea cu mitropolitul Moldovei, Vladimir avută sâmbătă la mânăstirea Solovki din Rusia.
Patriarhul Kiril explică în comunicat că, deşi în Moldova nu se vorbeşte o limbă slavă, el o vede ca parte a Sfintei Rusii, care ar fi o noţiune spirituală situată de asupra celor etnice, politice sau lingvistice. Într-un aparent comentariu asupra situaţiei politice din Moldova, patriarhul Kiril i-a spus mitropolitului Vladimir că nici un partid politic „care ameninţă cu dezmembrarea, nu vor putea rupe această unitate” spirituală.

Lideri ai opoziției ruse arestați la demonstrații de protest la Moscova

Duminică, la Moscova, în ciuda unei prezenţe masive a poliţiei în piaţa Puşkin, 2000 de oameni s-au adunat pentru a protesta faţă de intenţiile autorităţilor de a construi o şosea, defrişind pădurea Himki din apropiere de Moscova. Protestul a fost organizat in jurul unui concert al solistului Iuri Sevciuk, concert ce a fost interzis de autorităţi. Trupele OMON au împiedicat pătrunderea în piaţa a instalaţiilor de sunet pentru concert, iar Sevciuk a cintat, fără sonorizare, citeva dintre melodiile sale. Inaintea concertului poliţia l-a arestat pe un proeminent apărător al drepturilor omului, Lev Ponomariov. Poliţia a împiedicat şi o demonstraţie separată, a liderilor opozitiei care au încercat să pornească într-un marş pe străzile Moscovei cu un uriaş drapel al Federaţiei Ruse, sărbătorind astfel Ziua Drapelului, zi ce marchează înlocuirea drapelului sovietic cu secera si ciocanul cu actualul steag al Federatiei Ruse in trei culori. La aceasta manifestaţie a fost arestat Boris Nemţov împreuna cu alti 20 de protestatari. Boris Nemtov a îndeplinit funcţia de vicepremier în perioada preşedinţiei lui Boris Yeltin. Simbătă 3000 de oameni au protestat impotriva premierului Putin la Kaliningrad.

Pakistanul mulțumește pentru ajutoarele financiare internaționale

Ministerul pakistanez de externe a multumit comunităţii internaţionale pentru ajutorul de peste 800 de milioane de dolari în donaţii acordat Pakistanului pentru întrajutorarea victimelor celor mai grave inundatii din istoria acestei ţări. Principalele ţări donatoare au fost Statele Unite si Marea Britanie, iar ministerul de externe de la Islamabad a apreciat gestul de solidaritate al ţărilor Occidentale în actualele condiţii de criză financiară globală. Zeci de mii de oameni pakistanezi din provincia Sindh au fost evacuaţi în ultimele ore datorită noilor inundatii de pe rîul Indus.

33 mineri izolați în subteran la o mină din Chile sînt în viață

Cei 33 de minerii rămaşi la 5 august în adîncuri din cauza unui accident la mina de aur şi cupru San Esteban din localitatea Copiapo, din Chile, sunt in viaţă – au constatat echipele de salvare, primind un mesaj scris de minerii ramaşi în adîncuri. Echipele de salvare au trimis hrană, apă şi oxigen dar se estimează ca ar putea să dureze cîteva luni pînă cînd minerii vor putea fi aduşi la suprafaţă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG