Linkuri accesibilitate

Ştiri

Moscova: militantul pentru drepturile omului Mihail Schneider condamnat la 3 zile de detenție

Agenţia de ştiri RIA Novosti anunţă că militantul pentru drepturile omului, Mihail Schneider a fost condamnat la trei zile de detenţie pe motiv că a participat duminică la un marş neautorizat, la Moscova, cu ocazia Zilei Drapelului.

Împreună cu el au mai fost arestaţi activistul Lev Ponomariov, în vârstă de 70 de ani (condamnat miercuri la trei zile de detenţie), şi fostul vicepremier Boris Nemţov. Nemţov nu a fost condamnat pentru că poliţia nu a găsit suficiente dovezi împotriva sa şi a fost eliberat din arestul poliţiei la o zi după proteste.

Într-un interviu acordat Europei Libere înainte de a fi condamnat, Mihail Schneider a declarat că nu aşteaptă „nimic bun” de la proces.

100 de jurnaliști și artiști ucraineni militează pentru atribuirea de frecvențe naționale unor posturi tv independente

La Kiev, peste 100 de jurnaliţti și artişti au protestat în faţa unui tribunal local, în favoarea a două posturi de televiziune independente. În tribunal se discuta atribuirea unor frecvente naţionale pentru care mai concurează şi postul de televiziune al unui oligarh, care este şi directorul serviciului de securitate al guvernului ucrainean.

Kabul: președintele Karzai critică anunțarea calendarului retragerii trupelor americane

Preşedintele Afganistanului Hamid Karzai a criticat din nou decizia administraţiei americane de a stabili un calendar clar al retragerii. Ştiind că trupele americane vor pleca anul viitor, susţine Karzai, miliţiile Taliban au prins şi mai mult curaj, înmulţindu-şi atacurile.

Secretarul de stat american Clinton reafirmă sprijinul Statelor Unite pentru integritatea teritorială a Moldovei

Statele Unite vor continua să sprijine independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Republicii Moldova – se arată în mesajul de felicitări, trimis la Chișinău de Secretarul de stat Hilary Clinton, cu ocazia zilei Independenţei. Totodată, Clinton reafirmă sprijinul administraţiei americane pentru eforturile Moldovei de integrare europeană.

Președintele Medvedev suspendă proiectul autostrăzii Moscova - Sankt Petersburg

Preşedintele rus Dimitri Medvedev a oprit temporar proiectul autostrăzii Moscova – Sankt Petersburg, care presupunea distrugerea pădurii Khinki din apropiere de capitală. Medvedev a cerut guvernului să re-examineze proiectul.

Este una din puţinele dăţi cind autorităţile reacţionează la protestele populare, la care este adevărat, de această dată s-a adăugat şi partidul de guvernământ Rusia Unită.

Acțiune de evacuare a locuitorilor din trei orașe aflate în sudul Pakistanului

Trei oraşe din sudul Pakistanului, cu aproximativ 400 de mii de locuitori, au început să fie evacuate, din cauza inundaţiilor. Până acum, peste 17 milioane de pakistanezi au fost afectați de inundaţiile care au început cu o lună în urmă. Numărul victimelor este estimat la 1.500.

Între timp, Naţiunile Unite au anunţat să vor revizui măsurile de protecţie pentru lucrătorii lor din Pakistan, deoarece au fost ameninţaţi de miliţiile Taliban.

Kiev: ministerul de interne nu exclude asasinarea ziarisului Vasili Klimentiev, dat dispărut la 11 august

Ministrul de interne al Ucrainei a declarat că, potrivit datelor de care dispune, se pare că jurnalistul dispărut luna aceasta este mort şi că serviciile de securitate ar fi putut fi implicate în dispariţia lui. Vasili Klimentiev, redactorul publicaţiei Novi Stil, a fost dat dispărut pe 11 august. Ziarul este cunoscut pentru dezvăluirea unor cazuri de corupţie.

Moscova acceptă să revizuiască lista cu exportatorii moldoveni de legume și fructe

Serviciul sanitar rus a acceptat să revizuiască lista cu firmele din Republica Moldova care vor avea voie să exporte legume şi fructe în Federaţie. Ministrul agrculturii Valeriu Cosarciuc a precizat, într-o conferinţă de presă, că partea rusă a cedat după mai multe discuţii şi după intervenţia premierului Vlad Filat pe lângă omologul rus Vladimir Putin.

Cosarciuc nu a precizat câte companii vor fi incluse pe noua listă dar a declarat că in viitor va cere părţii ruse liberalizarea schimburilor comerciale. “Următoarea discuţie pe care o vom avea cu partenerii noştri externi este ca agenţii economici care se conformează acelor cerinţe pe care le cer importatorii să aibe dreptul să facă aceste relaţii comerciale fără ca să aibe nevoie să fie incluşi in diferite liste”, a declarat ministrul agriculturii.

Sondajul Vox populi - rezultate diferite de cele din barometrul IMAS

Potrivit ultimului sondaj “Vox populi” realizat de Asociaţia sociologilor şi demografilor, Alianta pentru Integrare Europeana a pierdut în popularitate, în timp ce partidul comuniştilor a crescut.

Daca duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, Partidul Comunistilor ar câştiga în jur de 30 la sută din voturi, urmat de liberal-democraţi cu 16,8 la sută şi de Partidul Democrat cu 10 la sută. Ar mai intra în parlament Partidul Liberal și Alianţa Moldova Noastră, aceleaşi 5 partide ca în actualul parlament.

Dacă ar avea loc alegeri prezidenţiale, cele mai mari şanse de victorie le-ar avea Vladimir Voronin , urmat de Marian Lupu şi Vlad Filat.

Rusia Unită cere reexaminarea proiectului noii autostrăzi Moscova – Sankt Petersburg

Partidul de guvernământ Rusia Unită i-a cerut preşedintelui Dimitri Medvedev să examineze cu atenţia proiectul noii autostrăzi Moscova – Sankt Petersburg care presupune acum distrugerea pădurii Khinki, din apropierea capitalei. Duminică, 2 mii de persoane au participat la un concert neautorizat de protest impotriva planului de a distruge pădurea.

Partidul Rusia Unită este condus de premierul Vladimir Putin.

Belgrad: Guido Westerwelle cere guvernului sîrb să accepte realitatea independenței Kosovo

Aflat la Belgrad, ministrul de externe german Guido Westerwelle a cerut Serbiei să accepte realitatea independenţei Kosovo. Şi a declarata, între altele “Cei care vor să fie acceptaţi în Europa trebuie să ducă o politică echilibrată” – o aluzie la cererea Serbiei de a fi admisă în Uniunea europeană. Procesul de aderare ar putea fi încetinit de problema Kosovo.

Paris: alți 300 de roma expulzați în România

Aflat la Paris, secretarul de stat român pentru integrarea minorităţi roma a avertizat că politica de expulzare a romilor, practicată în aceste zile de Franţa, ar putea “degenera în rasism”. Valentin Mocanu s-a întâlnit cu miniştrii de interne, al imigraţiei şi ministrul pentru afaceri europene.

Astăzi, un nou grup de aproape 300 de romi au fost expulzat înspre România.

Guvernul francez apreciază că în acest moment în Franţa sunt circa 15 mii de romi din alte ţări. Expulzarea romilor a fost criticată şi în Franţa, şi în străinătate.

Un sondaj dat astăzi publicităţii arată 48 la sută din francezi sprijină politica guvernului, 42 la sută sunt împotriva.

Fracțiunea socialistă din Parlamentul European critică politica Franței de expulzare a romilor

Grupul socialist din Parlamentul European, al doilea ca mărime, a condamnat politica Franţei de expulzare a romilor, afirmând că încalcă legislaţia europeană.
După liberalii din parlament, socialiştii cer şi ei Comisiei Europene şi Consiliului European să dea o declaraţie în care să critice politica franceză.

Socialiţii propun ca declaraţia să fie adoptată pe 6 septembrie, când are loc următoarea sesiune a parlamentului. Tot pe 6 septebrie, guvernul francez a invitat miniştrii de interne din 6 ţări ale uniunii la o discuţie informală, la Paris, pe tema politicii faţă de romi.

Experți ai Ministerului agriculturii vor discuta la Moscova problema exporturilor de legume și fructe moldovenești

Ministrul agriculturii, Valeriu Cosarciuc a anunţat că specialişti ai ministerului vor pleca astăzi în Rusia pentru a discuta cu serviciul sanitar rus din agricultură, Rosselihoznadzor, problema exportului de fructe şi legume.
Valeriu Cosarciuc a spus că autorităţile moldovene vor actualiza şi transmite astăzi Moscovei lista exportatorilor de legume şi fructe. Ea va include numai companiile care respectă standardele de calitate, a spus ministrul. Datele oficiale arată că Republica Moldova exportă în Federaţia Rusă peste 30 % din volumul total de fructe şi legume. Guvernul de la Chişinău a confirmat săptămâna aceasta că autorităţile ruse au redus lista companiilor cu drept de export în Rusia de la 177 la 33.

Președintele Coreei de Nord Kim Jong-il în vizită în China

Liderul nord-coreean Kim Jong-il s-ar afla într-o vizită în China, potrivit relatărilor de presă. Vizita a fost anunţată de agenţia de presă Yonhap din Coreea de Sud, dar ştirea încă nu a fost confirmată de Ministerul de Externe al Chinei. Se presupune că preşedintele nord-coreean este însoţit de fiul său. Presa a scris că Kim Jong-il ar avea probleme de sănătate în urma unui atac cardiac în 2008. Liderul nord-coreean a vizitat China în luna mai când s-a întâlnit cu preşedintele Hu Jintao.

Condamnare a unei acțiuni de viol în masă în conflictul din Congo

Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu relatările despre un viol în masă ca măsură represivă în conflictul armat din Republica Democrată Congo. Organizaţia Naţiunilor Unite a relatat recent că cel puţin 154 de civili din provincia Kivu de Nord au fost violaţi între 30 iulie şi 2 august. Secretarul de stat Hillary Clinton a declarat că Washington-ul va conlucra cu guvernul congolez şi cu ONU pentru ca vinovaţii să fie traşi la răspundere. Clinton a făcut referire la relatările că la violuri au luat parte aşa numitele „Forţe Democratice pentru Eliberarea Rwandei” şi militanţi ai grupării Mai Mai din estul Republicii Democrate Congo.

Milițiile talibane au luat cu asalt un centru de poliție din provincia Kunduz în Afganistan

Serviciul afgan al Europei Libere relatează că militanţi talibani au luat cu asalt o staţie de poliţie în nordul Afganistanului, omorînd opt poliţişti şi rănind unul. Guvernatorul provinciei Kunduz, Mohammad Omar a declarat că poliţistul rănit a ţinut piept asaltului din zorii zilei şi a împiedicat militanţii să preia controlul asupra clădirii din capitala regională. Un purtător de cuvânt al talibanilor a spus într-un interviu telefonic serviciului afgan al Europei Libere că autorii atacului sunt militanţii talibani.

Pentru deblocarea a 33 de mineri în Chile va fi nevoie de mai multe luni de construcție a unui tunel

Autorităţile din Chile le-au spus celor 33 de mineri blocaţi la sute de metri sub pământ într-o galerie prăbuşită că va fi nevoie probabil de mai multe luni pentru săparea unui tunel salvator. Ministrul sănătăţii, Jaime Manalich a declarat că minerii au reacţionat cu calm la acest anunţ. Autorităţile amânaseră transmiterea ştirii din cauza temerilor că le va afecta sănătatea mintală. Cei 33 de mineri au rămas blocaţi în mina de aur şi cupru pe 5 august. Un tunel îngust pentru alimente şi medicamente este singura lor cale de comunicare cu lumea exterioară.

Proteste la Moscova împotriva detenției militantului pentru drepturile omului Lev Ponomariov

Activişti ruşi au anunţat că vor organiza proteste astăzi la Moscova faţă de arestarea militantului pentru drepturile omului Lev Ponamariov. Activiştii intenţionează să picheteze Centrul de detenţie preventivă unde este închis Ponamariov. Declaraţia a fost făcută de unul dintre liderii „Frontului Civil Unit”, Denis Belunov, serviciului rusesc al Europei Libere. Lev Ponomariov, în vârstă de 70 de ani, a fost condamnat la trei zile de detenţie pe motiv că participat la un marş neautorizat, duminică, la Moscova, cu ocazia Zilei Drapelului, în pofida avertismentelor poliţiei.

Activiști ai Amnesty International reținuți de poliție la Moscova

Amnesty International anunţă că cinci dintre activiştii săi au fost reţinuţi ieri la Moscova în timpul concertului trupei rock irlandeze U2. Membrii Amnesty International au fost eliberaţi mai târziu fără să fie amendaţi.
Directorul organizaţiei Greenpeace de la Moscova, Ivan Blokov, a declarat Europei Libere că poliţia a demontat corturile amplasate de mai multe organizaţii internaţionale în preajma scenei şi a interzis activiştilor să împartă pliante.

Doar 33 de companii moldovene mai pot exporta legume și fructe în Rusia

Intr-un interviu in exclusivitate cu postul nostru de radio, ministrul moldovean al agriculturii Valeriu Cosarciuc a afirmat că în acest moment numai 33 de companii moldoveneşti mai pot exporta legume şi fructe în Federaţia Rusă, dar ca nu poate fi vorba de un embargo impus Moldovei de Moscova. Ministrul agriculturii a anunţat ca săptămîna viitoare va demara convorbiri cu oficialităţile din Romania pentru ca produsele moldoveneşti să poată intra mai agresiv pe piaţa româneasca.

Potrivit sondajului IMAS, premierul Vlad Filat se bucură de cea mai mare apreciere ca om politic printre moldoveni

Institutul de Marketing şi Sondaje a continuat ieri publicarea datelor unui sondaj de opinie pe care refuzaseră să le anunţe luni, afirmînd că ar fi fost făcute presiuni asupra companiei pentru a le modifica. Noile date arată că premierul Vlad Filat ar fi politicianul cu cel mai mare impact asupra alegătorilor, 70 % dintre ei avînd o părere „pozitivă” sau „mai degrabă pozitivă” faţă de activitatea primului ministru. El este urmat la mică distanţă de liderul democrat, Marian Lupu, apoi de primarul Chişinăului, liberalul Dorin Chirtoacă.
IMAS nu a publicat deocamdată date referitoare la activitatea opoziţiei şi nici opţiunile de vot ale cetăţenilor intervievaţi în sondaj în cazul alegerilor parlamentare sau prezidenţiale.

Modificare a Codului Penal în cazurile de evaziune fiscală aprobată de guvern la Chișinău

Guvernul a aprobat o propunere de modificare a Codului Penal care prevede pedeapsa cu închisoarea pentru persoanele fizice vinovate de evaziune fiscală.
Presa de la Chişinău speculează că această propunere legislativă făcută de centrul anticorupţie ar fi îndreptată împotriva lui Oleg Voronin, fiul fostului preşedinte, care nu poate fi tras la răspundere pentru presupusa ascundere a veniturilor.
Propunerea prevede până la doi ani de închisoare pentru cei care s-au eschivat de la plata impozitului pe venit sub 50 de mii de lei şi până la 5 ani de închisoare dacă impozitul neachitat atinge „proporţii deosebit de mari”.

CEC avertizează autoritățile locale asupra întocmirii prea lente și incorecte a listelor electorale pentru referendum

La mai puţin de două săptămâni până la referendumul constituţional, preşedintele Comisiei Electorale Centrale a avertizat autorităţile locale să sesizeze Procuratura, dacă nu se întocmesc rapid şi corect listele de alegători.
Eugen Ştirbu a lansat avertismentul la o întâlnire cu aleşii locali organizată la Chişinău de guvern. El a spus că numai 60 % dintre secţiile de vot au prezentat listele de alegători în format electronic, dar şi acelea „de proastă calitate”.

Statele Unite au sprijinit autoritățile de la Chișinău în arestarea celor trei moldoveni traficanți de uraniu

Un purtător de cuvînt al Departamentului de stat american, Mark Toner a declarat că Statele Unite vor continua să acorde asistenţă tehnică şi legală în cazurile internaţionale de contrabandă cu material nuclear. Mark Toner a vorbit despre sprijinul acordat Ministerului de interne de la Chişinău în recentul caz de trafic cu material radioactiv. Potrivit ministerului moldovean de interne în acest caz au fost arestate trei persoane in Republica Moldova si sunt bănuite în total 7 persoane, dintre care doi foşti ofiteri de poliţie şi un locuitor al regiunii transnistrene. Persoanele încriminate ar fi încercat sa vîndă aproape 2 kg de uraniu 238 unor ţări cu risc sporit pentru suma de 9 milioane de euro. Provenienţa uraniului confiscat va fi cercetată în Germania.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG