Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ministrul agriculturii Valeriu Cosarciuc va discuta exporturile de fructe și legume moldovenești în România

Luni, ministrul agriculturii Valeriu Cosarciuc se va deplasa în România pentru discuţii cu omologul sau de la Bucureşti despre exporturile de legume şi fructe. La întâlnirea de mâine vor participa şi reprezentanţi ai firmelor exportatoare din Moldova precum şi ai unor firme importatoare din România.

Ministrul de externe ceh critică politica Franței în chestiunea romilor

Ministrul de externe al Cehiei a criticat politica Franţei de a-i expulza pe romii, afirmând că aceasta lasă să se întrevadă o anumită doză de rasism în spate. Karel Schwarzenberg a declarat sîmbătă ziarului Lidove Noviny că „practica de a expulza cetăţeni români contravine spiritului şi legislaţiei din Uniunea Europeană”.
Schwarzenberg a criticat şi faptul că România şi Bulgaria, ţările de unde provin romii expulzaţi, nu sunt invitate la Paris în septembrie, unde va avea loc o reuniune informală a mai multor miniştrii de interne europeni, dedicată problemei roma.

Inaugurarea noii conducte ruse de export a petrolului în China

Premierul rus Vladimir Putin a salutat deschiderea unei conducte spre China, afirmând că este un pas important spre diversificarea pieţelor de desfacere pentru petrolul rusesc. Iniţial vor fi exportate anual 30 de milioane de tone de ţiţei siberian urmînd ca volumul să crească ulterior la 50 de milioane de tone. În acest moment, cea mai mare parte a exporturilor ruse de energie este destinată pieţei europene.

Armata pakistaneză încearcă să salveze orașul Thatta de inundație

Armata pakistaneză încearcă să salveze orasul Thatta din sudul ţării, ameninţat să fie inundat. Majoritatea celor 300 de mii de locuitori ai oraşului au plecat deja.
Ploile torenţiale din ultima lună au provocat cele mai grave inundaţii din ultimele decenii. Peste 17 milioane de pakistanezi sunt afectaţi. Fluviul Indus, care ameninţă acum orasul Tahtta, are un debit de 40 de ori mai mare decât cel normal.

Ziua Limbii Române aniversată pe 31 august la Chișinău

În Republica Moldova, pe 31 august va fi marcată „Limba noastră cea română”, ocazie pentru primăria Chişinău de a prezenta un mare concert în aer liber, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Tot de pe 31 august, la Biblioteca naţională se deschis Salonul internaţional de carte.

Hamid Karzai critic față de dezvăluirile unor ziare americane despre relațiile demnitarilor afgani cu CIA

Preşedintele afgan Hamid Karzai a criticat mediile americane pentru că au publicat informaţia că înalţi demnitari afgani sunt plătiţi de Agenţia centrală de informaţii, CIA. New York Times şi Washington Post relatează că CIA plăteşte pentru informaţii. Biroul preşedintelui Karzai nu a respins categoric aceasta informaţie, a criticat însă drept „iresponsabilă“ publicarea acestor informaţii.

Demonstrație a conservatorilor americani la Memorialul Lincoln de la Washington

Zeci de mii de oameni s-au adunat la Washington, la Memorialul Lincon pentru o demonstraţie organizată de Glenn Beck, prezentator la postul ultra conservator de televiziune FOX. Beck a vorbit despre „onoarea regăsită a Statelor Unite”, un discurs mai degrabă moralizator, decât politic. A fost prezentă şi fosta candidată republicană la funcţia de vice preşedinte, Sarah Palin.
Organizatorii au fost criticaţi pentru faptul că mitingul s-a desfăşurat în acelaşi loc şi în aceeaşi zi cu renumitul miting împotriva discriminării de acum 45 de ani, la care Martin Luther King a ţinut discursul „I Have a Dream”.

Organizația caritativă Oxfam atrage atenția asupra efectelor dezastruoase ale inundațiilor din Pakistan

Organizaţia caritativă internaţională Oxfam a declarat că în Pakistan trebuie să înceapă imediat recosntrucţia caselor. Dacă se pierde vremea, milioane de oameni vor fi obligaţi să petreacă iarna afară sau în tabere de corturi. Oxfam extimează că reconstrucţia caselor, şcolilor , drumurilor va costa miliarde de dolari. O altă mare problemă este riscul ca ţăranii să nu poate lucra câmpul la toamnă –ceea ce măreşte riscul unei serioase penurii alimentare.

Ceremonii în Statele Unite la cinci ani după uraganul ce a devastat New Orleans-ul

Se împlinesc cinci ani de cînd uraganul Katrina a devastat oraşul New Orleans din Statele Unite. La manifestările care vor comemora catastrofa va participa şi preşedintele Barack Obama. Aproape 2 mii de oameni au murit în timpul uraganului, milioane au rămas fără case.
Zona se reface greu iar acum, locuitorii din regiunea de coastă trebui să facă faţă şi poluării provocată de explozia platformei petroliere BP.

Ministrul de externe ceh condamnă politica de expulzări a romilor cetățeni români din Franța

Ministrul ceh al afacerilor externe, Karel Schwarzenberg a criticat sever expulzarea romilor din Franța în România. Intr-un interviuc cu cotidianul Lidové Noviny, Schwarzeneger a spus că „felul în care președintele Sarkozy îi expulzează pe cetățenii români este contrar spiritului și reglementărilor Uniunii Europene” și că „nu te poți reține să nu bănuiești că în acest gest un rol joacă și punctele de vedere rasiste”. Ministrul de externe ceh a deplorat faptul că dezbaterea europeană pe această chestiune se desfășoară „fără noile state” din Uniunea Europeană, între care și Cehia.

Barack Obama: Irakul este liber să-și urmeze drumul pe care îl dorește

Preşedintele american Barack Obama a declarat că retragerea tuturor trupelor combatante din Irak, la sfârşitul acestei luni este un moment important în procesul de a trece putere în mâinile autorităţilor locale. Irakul este liber să-şi urmeze drumul pe care-l doreşte, a mai declarat Obama iar până la sfârşitul anului viitor, toate trupele americane vor fi acasa. El a reamintit că retragerea din Irak a fost şi una din promisiunile făcute în campania electorală. Obama a făcut aceste declaraţii în discursul radiofonic săptămânal. Marţi 31 august, președintele american va ţine un discurs legat de retragerea din Irak.

Vladimir Putin a inaugurat șantierul unui nou centru de lansare spațială în Rusia

Rusia va avea un nou centru de lansare a misiunilor în spaţiu cosmic, situat în zona asiatică a federaţiei. Premierul Vladimir Putin a inaugurat astăzi şantierul care ar trebui terminat în 2018. Tradiţional, Rusia foloseşte centrul de lansare din era sovietică, de la Baikonur, astăzi în Kazahstan, căruia i s-a plătit peste 110 milioane de dolari chirie. Deşi situat într-o ţară prietenă, a declarat Putin, Rusia are nevoie de mai multă independenţă.

Valeriu Lazăr: problema exporturilor de fructe și legume în Rusia nu este de natură politică

Problema exportului de legume şi fructe spre Federaţia Rusă este mai degrabă una de afaceri decât politică, a declarat Europei Libere ministrul economiei Valeriu Lazăr. Demnitarul a precizat că în acest moment se negociază o nouă listă cu autorităţile sanitare ruse, care ar cuprinde în jur de 200 de firme.
Pe de altă parte, ministrul agiculturii Cosarciu a declarat tot Europei Libere că, în următoare fază a negocierilor cu Rusia, va cere liberalizarea schimburilor comerciale, respectiv eliminarea acestor liste centralizate.

Deputați ruși și ucrainieni vor participa la ceremoniile de aniversare a proclamării independenței regiunii separatiste transnistrene

La Moscova, ziarul Nezavisimaia Gazeta scrie că deputaţi ai Dumei de Stat a Rusiei şi Radei Supreme de la Kiev vor lua parte la festivităţile de la Tiraspol pe 2 septembrie, la împlinirea a 20 de ani de la proclamarea independenţei de către regiunea separatistă transnistreană. In Nezavisimaia Gazeta se mai scrie că ministrul rus de externe, Serghei Lavrov i-a cerut să participe şi ambasadorului rus în Moldova. Ziarul citează o telegramă trimisă de Lavrov liderului transnistrean Igor Smirnov, în care mulţumeşte pentru invitaţia la evenimentele festive.
La începutul lunii, ministerul moldovean de externe a cerut oficialităţilor ruse să se abţină de la participarea la festivităţile de la Tiraspol.

Comisia ONU anti-rasism critică politica guvernului francez de repatriere a romilor

Comisia împotriva rasismului din cadrul Naţiunilor Unite a criticat Franţa pentru politica de expulzare a romilor, afirmând că pare să fie un act de „repatriere colectivă”, ceea ce reprezintă o încălcare a drepturilor omului. Criticile au fost respinse imediat de guvernul francez, care a precizat din nou că, în majoritatea cazurilor, este vorba de repatrieri individuale şi benevole.
Comisia European impotriva rasismului si intolerantei din cadrul Consiliului Europei si-a exprimat şi ea, intr-o declaratie, îngrijorarea profunda cu privire la tratamentul migrantilor romi din Franta. O politica bazata pe stimulente pentru parasirea tarii nu este sustenabila, avertizeaza seful acestei Comisii, Nils Muiznieks intr-un interviu acordat Europei Libere.

Noi atacuri ale talibanilor asupra unor baze Nato din estul Afganistanului

În Afganistan, miliţiile Taliban au atacat două baze NATO din estul ţării. Potrivit forţelor aliate, în cursul ciocnirilor au fost ucişi cel puţin 10 membri ai miliţiilor iar alţii au fost luaţi prizonieri. Nici un soldat NATO sau afgan nu a fost rănit. Autorităţile locale susţin că la atac au participat 48 de militanţi iar miliţiile Taliban afirmă că 18 militari străini ar fi fost ucişi.

Între timp, Naţiunile Unite informează că anul acesta s-au întors acasă în jur de 100 de mii de afgani, care se refugiaseră în Iran şi Pakistan.

ONU își exprimă îngrijorarea față de pericolul de epidemii în Pakistan

Naţiunile Unite se declară îngrijorate de pericolul epidemiilor în Pakistan, unde milioane de oameni suferă de pe urma inundaţiilor. Epidemiile şi lipsa de alimente sunt pericolul cel mai mare iar copii, sunt cel mai des victimele.

Statele Unite vor acorda un ajutor umanitar Kirghistanului

Statele Unite vor acorda Kirghistanului un ajutor de peste 9 milioane de dolari. Banii, a precizat secretarul de stat Hillary Clinton sunt gândiţi ca un fond special pentru a face faţă problemelor legate de refugiaţi şi persoanele obligate să-şi părăsească temporar casele. În cursul ciocnirilor interetnice din iunie, sute de persoane au fost ucise, majoritatea etnici uzbeci.

Declarații belicoase ale ambasadorului Coreei de Nord în Cuba

Coreea de Nord este pregătită să lanseze „un sfânt război nuclear” dacă este atacată, a declarat ambasadorul Fenianului în Cuba. În aceeaşi zi însă, un alt oficial nord-corean declara că ţara sa este dispusă să reia discuţiile privind eliminarea armelor nucleare.

30 de ani de la înființarea sindicatului liber polonez „Solidaritatea”

Se împlinesc 30 de ani de la crearea primului sindicat liber din lumea comunistă, sindicatul polonez Solidaritatea. Într-un interviu cu agenţia AFP, liderul Solidarităţii, Lech Walesa declara că lumea încă nu a acceptat sfârşitul războiului rece. „Mai există structuri din acea perioadă care trebuie restructurate şi reorganizate ” a declarat Walesa, care a dat ca exemplul NATO.

Asasinarea în Kabardino-Balkariya a doi agenți ai serviciului rus de securitate FSB

În Rusia, autorităţile se află în căutarea asasinilor unui cuplu, soţ şi soţie, care lucrau pentru serviciul federal de securitate FSB. Cei doi agenţi a căror identitate nu a fost anunţată, se aflau în vacanţă în Kabardino-Balkariya, una din republicile nord caucaziene ale Federaţiei Ruse. Patru agresori mascaţi i-au capturat la o cafenea, i-au dus pe malul unui râu apropiat şi i-au împuşcat, incendiindu-le ulterior maşina.

Serviciul de presă al forţelor de securitate din Kabardino-Balkariya relatează despre un schimb de focuri în curs de desfăşurare între forţele de securitate şi un grup înarmat în capitala Nalchik. Din grupul asediat într-un bloc de locuit ar face parte şi cei răspunzători de asasinat.

Mihai Ghimpu de Ziua Independenței: „AIE este viitorul politic al Republicii Moldova”

Liderii alianţei de guvernare şi ai opoziţiei au luat parte la manifestările de Ziua Independenţei. Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a spus la concertul festiv din centrul Chişinăului că politicienii moldoveni nu au reuşit până acum să adauge la independenţa Republicii Moldova şi bunăstarea locuitorilor ei. „Suntem conştienţi că nouă ne-a revenit datoria de a schimba lucrurile. AIE este viitorul politic al Republicii Moldova”, a declarat Ghimpu.

La depunerea de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare, liderul opoziţiei comuniste Vladimir Voronin a pus sub semnul întrebării viitorul alianţei de guvernare. „Alianţele se formează şi se destramă, nu mai are mult nici AIE. Independenţa, în schimb, este o chestiune istorică”, a spus Voronin într-o declaraţie consemnată de agenţia Omega.

Deputați din Duma de stat și din Rada Supremă vor participa la festivitățile de la Tiraspol din 2 septembrie

Ziarul Nezavisimaia Gazeta de la Moscova scrie că deputaţi ai Dumei de Stat a Rusiei şi Radei Supreme de la Kiev vor lua parte la festivităţile de la Tiraspol pe 2 septembrie la împlinirea a 20 de ani de la proclamarea independenţei de către regiunea separatistă transnistreană.

Nezavisimaia Gazeta mai scrie că ministrul rus de externe, Serghei Lavrov i-a cerut să participe şi ambasadorului rus în Moldova. Ziarul citează o telegramă trimisă de Lavrov liderului transnistrean Igor Smirnov, în care mulţumeşte pentru invitaţia la evenimentele festive.

La începutul lunii, ministerul moldovean de externe a cerut oficialităţilor ruse să se abţină de la participarea la festivităţile de la Tiraspol.

Regimul de la Fenian îl eliberează pe Aijalon Gomes în urma medierii lui Jimmy Carter

Un american întemniţat în Coreea de Nord din luna ianuarie pentru pătrunderea ilegală în ţară a fost eliberat. Fostul preşedinte al Statelor Unite, Jimmy Carter a decolat astăzi de la Fenian împreună cu Aijalon Gomes, urmând să ajungă la Boston în cursul zilei. Departamentul de stat american a salutat eliberarea lui Gomes.

În timpul vizitei la Fenian, Jimmy Carter s-a întâlnit cu Kim Yong Nam, persoana numărul doi în ierarhia nord-coreeană. Oficialul nord-coreean a reafirmat interesul ţării sale pentru reluarea negocierilor internaţionale pe tema dezarmării nucleare.

Comisia ONU anti-rasism și Vaticanul critică expulzările colective de romi din Franța

Franţa şi-a apărat astăzi politica deportării romilor imigraţi din Europa de est şi a respins criticile internaţionale. Guvernul francez a emis o declaraţie în care spune că „respectă cu scrupulozitate legile europene”.

În dimineaţa zilei, comitetul anti-rasism al Naţiunilor Unite a spus că este îngrijorat de „discursurile politice de natură discriminatorie” în Franţa.

Vicepreşedintele comitetului, Pierre-Richard Prosper a spus că Franţa trebuie să evite deportarea colectivă a romilor şi că fiecare caz trebuie analizat în parte.

Vaticanul s-a alăturat criticilor spunînd că „nu pot fi făcute generalizări” pentru a deporta un întreg popor.

Joi, Franţa a repatriat încă 284 de romi veniţi din România, în ciuda cerilor internaţionale să pună capăt acestei practici.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG