Linkuri accesibilitate

Ştiri

Tiraspol: șeful misiunii OSCE Remler îi vizitează în detenție pe Ernest Vardanean și Ilie Cazacu

Potrivit agentiei Monitor Media, seful misiunii OSCE la Chisinau, Philip Remler i-a vizitat astazi in detentie preventiva la Tiraspol pe jurnalistul independent Ernest Vardanean si pe Ilie Cazacu. Potrivit ministerului securitatii din regiune, intrevederea ar fi fost solicitata de cei doi arestati si Philip Remler s-ar fi intilnit la Tiraspol si cu Vladimir Antiufeev, seful serviciilor de securitate din regiunea Transnistreana.

Ernest Vardanean si Ilie Cazacu sunt in detentie din aceasta primavara si amindoi sunt acuzati de procuratura locala de spionaj in favoarea Moldovei si inalta tradare. Familiile amindurora au facut apel la autoritatile moldovenesti si la cele internationale pentru eliberarea detinutilor. Ernest Vardanean si a recunoscut vinovatia intr-o inregistrare video difuzata de televiziunea regiunii separatiste, dar el a declarat apoi familiei ca marturisirea a fost facuta sub presiune.

Guvernul de la Priștina cere țărilor islamice să recunoască independența statului Kosovo

Pristina a facut un apel la natiunile islamice sa recunoasca oficial Kosovo. Apelul a fost facut de ministrul kosovar de externe Skender Hyseni la o intrevedere cu reprezentantii tarilor din Liga Araba si din Organizatia Conferintei Islamice de la Natiunile Unite. Independenta Kosovo a fost recunoscunoscuta pina acum de 69 de tari, printre care Statele Unite si majoritatea tarilor Uniunii Europene. Serbia, China si Rusia sunt printre tarile care nu au recunoscut independenta Kosovo. Moldova intra in aceeasi categorie.

Președintele pakistanez Zardari începe o vizită la Londra într-un context diplomatic tensionat

Presedintele Pakistanului Asif Ali Zardari incepe in aceasta seara o vizita in Marea Britanie. Pe agenda convorbirilor cu premierul David Cameron, recentele declaratii ale acestuia, facute in India in legatura cu sprijinul pe care Pakistanul l-ar acorda teroristilor. Intr-un interviu cu cotidianul Le Monde, presedintele pakistanez a spus ca fortele coalitiei internationale sunt pe cale sa piarda razboiul impotriva talibanilor din Afganistan, deoarece ar fi pierdut ceea ce el a numit „batalia pentru a cistiga inimile si mintile” localnicilor.

Schimb de focuri la granița israelo-libaneză - șase morți

Israelul a anuntat ca schimbul de focuri, soldate cu victime intre militari israelieni si libanezi la granita dintre cele doua tari reprezinta „o violare clara” a unei rezolutii a Consiliului de Securitate ONU. Israelul considera ca Libanul este raspunzator pentru acest incident si a avertizat asupra unor posibile consecinte, daca vor continua violentele. In schimburile de focuri au murit cel putin 3 militari libanezi, un jurnalist si doi militari israelieni. Libanul sustine ca militari isaelieni ar fi trecut granita, in timp ce Israelul afirma ca soldatii israelieni ar fi fost atacati in zona tampon dintre cele doua tari si a confirmat ca in incident a fost omorit si un ofiter de grad inalt.

Regimul de la Teheran refuză să grațieze o femeie condamnată pentru adulter, căreia i s-a oferit azil în Brazilia

Ministerul iranian de externe a anuntat ca respinge oferta de azil politic acordat de catre Brazilia femeii care este condamnata la moarte prin lapidare pentru adulter. Femeia se declara inocenta. Purtatorul de cuvint al externelor de la Teheran a declarat ca presedintele brazilian este un om sensibil, dar nu cunoaste toate datele acestui caz, dar ministerul i le poate oferi, pentru ca astfel sa fie inteleasa intreaga vina a femeii. Sakineh Mohamadi Ashtiani care urmeaza sa fie omorita cu pietre are 42 de ani si copii majori, iar executarea sentintei a fost aminata din cauza presiunilor internationale.

Grupul media german WAZ intenționează să se retragă din România

Grupul media german WAZ intentioneaza sa se retraga din Romania pina la sfirsitul acestui an, informeaza agentia Mediafax, citind o declaratie a directorului de operatiuni al grupului, Bodo Hombach, fost inalt comisar european. Grupul german de presa detine in Romania actiuni la ziarul Romania Libera. Potrivit sursei citate, Bodo Hombach a declarat si ca grupul nu vede un viitor pe piata media din Europa de Rasarit. WAZ detine actiuni in intreaga regiune balcanica - in Bulgaria, Serbia, Croatia, Macedonia si Ungaria.

Ministrul Cosarciuc: Nu există motive de îngrijorare în privința recoltei de grîu

Ministrul agriculturii Valeriu Cosarciuc a dat astazi asigurari la radio Moldova ca a fost recoltata, pina la inundatii, o cota de griu alimentar ca si in anii trecuti si ca nu exista motive de ingrijorare. In acest an, a spus ministrul agriculturii, Moldova are aproximativ 300 - 320 de mii de tone de griu, ceea ce ar fi suficient pentru intregul an.

Curtea Constituțională: Vladimir Voronin nu va putea candida pentru un nou mandat prezidențial

Liderul Partidului Comunistilor, Vladimir Voronin nu va putea candida pentru inca un mandat de presedinte, chiar daca procedura de alegere a presedintelui va fi schimbata. In opinia judecatorilor de la Curtea Constitutionala, mandatul lui Mihai Ghimpu fiind unul interimar, fara ca Ghimpu sa fi depus juramintul de presedinte, nu poate fi considerat ca un mandat ce intrerupe sirul celor 2 mandate de presedinte detinute consecutiv de Vladimir Voronin. Potrivit Constitutiei Republicii Moldova, o persoana nu poate detine mai mult de 2 mandate consecutive in functia de presedinte.

Vladimir Voronin a declarat ca nu vrea sa comenteze decizia Curtii Constitutionale, dar ca ea ar arata “panica regimului Ghimpu”. Intr-un briefing, Vladimir Voronin a lasat sa se inteleaga ca nu ar fi vrut sa candideze la presedintie cunoscind Constitutia Moldovei, dar ca este increzator in sansele partidului pe care il conduce in alegerile parlamentare anticipate.

Potrivit agentiilor de stiri moldovenesti, Voronin a spus ca partidul communist solicita in continuare boicotarea referendumului pentru modificarea Constitutiei si ca acest demers este sustinut.

Vlad Filat lasă să se înțeleagă că ar putea candida din partea PLDM la președinția țării

Premierul Vlad Filat a dat astazi de inteles mai limpede decât oricând ca ar putea candida la presedintie, daca referendumul din septembrie schimba procedura alegerii sefului statului. Vorbind la o conferinta de presa ca lider al Partidului Liberal-Democrat, Filat a spus ca formatiunea pe care o conduce va avea un candidat la sefia statului, candidat care va fi decis la un apropiat congres.

Declaratiile lui Filat au fost criticate aspru de liderul PD Marian Lupu, care a candidat fara succes la presedintie in parlament. El a spus ca Filat „incalca principiile” aliantei faurite anul trecut si ca acest lucru „nu va ramâne fara raspuns” din partea PD.

Demisia liderului comuniștilor din Kirghistan, care este acuzat de a fi pus la cale tulburările din sudul țării

Presedintele Partidului Comunist din Kirghistan si-a dat demisia din functie pentru ca a fost deschisa o investigatie penala impotriva lui. Iskak Masaliev a declarat presei la Biskek ca este acuzat ca ar pune la cale „dezordini in masa” si ca este impiedicat sa paraseasca capitala. Din aceste motive, el nu va putea sa isi organizeze corespunzator campania electorala pentru viitoarele alegeri parlamentare din 10 octombrie. Investigatia impotriva sa a fost declansata dupa ce a fost facut publica o convorbire telefonica dintre el si un consilier al fostului presedinte Kurmanbek Bakiev in care s-ar fi pus la cale dezordinile din sudul Kirghistanului. El a fost intemnitat timp de doua saptamini si este acum in arest la domiciului, pe perioada investigatiilor procuraturii.
Masaliev respinge acuzatiile ca fiind lipsite de temei.

București: FMI cere adoptarea pînă la mijlocul lunii septembrie a legii privind sistemul unitar de pensii

Fondul Monetar International a cerut guvernului Emil Boc sa se asigure ca legea privind sistemul unitar de pensii va fi adoptata de parlament pina la 15 septembrie, informeaza agentia Mediafax. La Bucuresti se afla pina maine o delegatie a FMI si a Comisiei Europene pentru o noua revizuire a acordului cu Romania. Consiliul director al FMI ar urma sa aprobe in luna septembrie acordarea celei de-a 6-a transe in valoare de 900 de milioane de euro din creditul convenit cu România. Imprumutul total al Romaniei la FMI si Comisia Europeana este de 20 de miliarde de dolari.

3 milioane de sinistrați în urma inundațiilor din Pakistan

Echipele de urgenta ale Natiunilor Unite dislocate in Pakistan in zona afectata de cele mai grave inundatii din istoria acestei tari au anuntat ca in jur de 3 milioane de oameni sunt sinistrati, iar numarul mortilor a ajuns la 1400. Crucea Rosie Internationala si Semiluna Rosie acorda ajutoare de urgenta in zonele calamitate. Secretarul general al ONU a promis un ajutor financiar de 10 milioane de dolari, la fel ca si Statele Unite. Marea Britanie a anuntat un ajutor umanitar de 8 milioane de dolari.

Val de acte de violență la Karachi - zeci de morți

Un val de violente motivate politic a lovit asta-noapte metropola pakistaneza Karachi, facind cel putin 45 de morti. Violentele au izbucnit dupa asasinarea unui deputat regional la 2 august, in timpul unei inmormântari, la o moschee. Cel putin 80 de persoane au fost ranite de focurile de arma trase in oras, iar zeci de de magazine si masini au fost incendiate. In cursul diminetii, la Karachi se auzeau inca impuscaturi. Autoritatile au ordonat inchiderea scolilor si universitatilor la Karachi si in alte orase pakistaneze. Agentiile de presa caracterizeaza violentele drept „etnice” si „religioase” sau „sectare”.

Curtea Constituțională a tranșat: Voronin nu poate candida la un nou mandat de președinte

Liderul Partidului Comunistilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin nu va putea candida pentru inca un mandat de presedinte, chiar daca procedura de alegere a presedintelui va fi schimbata.
In opinia judecatorilor de la Curtea Constitutionala, mandatul lui Mihai Ghimpu fiind unul interimar, fara ca domnul Ghimpu sa fi depus juramintul de presedinte, nu poate fi considerat ca un mandat ce intrerupe sirul celor 2 mandate de presedinte detinute consecutiv de Vladimir Voronin.

Vlad Filat ar putea candida la președinția statului din partea PLD

Premierul Vlad Filat a dat astăzi de înţeles mai limpede decât oricând că ar putea candida la preşedinţie, dacă referendumul din septembrie schimbă procedura alegerii şefului statului.
Vorbind la o conferinţă de presă ca lider al Partidului Liberal-Democrat, Filat a spus că formaţiunea pe care o conduce va avea un candidat la şefia statului şi va decide cine va fi el la un apropiat congres. Filat a mai spus însă că s-a săturat ca alţi lideri din AIE să-i spună ce funcţie să ocupe, semnalînd că nu vrea să rămână premier, aşa cum au sugerat unii din partenerii săi de coaliţie.
Declaraţiile lui Filat au fost criticate asupru de liderul PD Marian Lupu, care a candidat fără succes la preşedinţie în parlament. El a spus că Filat „încalcă principiile” alianţei făurite anul trecut şi că acest lucru „nu va rămâne fără răspuns” (din partea PD).

Producția de cereale a Rusiei prognozată la un nivel redus

Un oficial guvernamental rus a spus că Rusia a revizuit în jos cu milioane de tone prognoza recoltei de grâne pe anul curent, din cauza secetei extinse şi prelungite. Adjunctul ministrului agriculturii, Alexander Beliaev, a anticipat că producţia de cereale va fi de 70-75 de milioane de tone şi că o prognoză mai exactă va fi dată peste vreo două săptămâni, când începe recoltarea în Siberia.
Rusia este în mod tradiţional unul din marii exportatori de grâne ai lumii.

Val de incidente violente în Pakistan

Un val de violenţe motivate politic a lovit astă-noape metropola pakistaneză Karachi, făcînd cel puţin 37 de morţi. Violenţele au izbucnit după asasinarea unui deputat regional la 2 august, în timpul unei înmormântări, la o moschee. Cel puţin 80 de persoane au fost rănite de focurile de armă trase în oraş, iar zeci de de magazine şi maşini au fost incendiate. În cursul dimineţii, la Karachi se auzeau încă împuşcături.
Autorităţile au ordonat închiderea şcolilor şi universităţilor la Karachi şi în alte oraşe pakistaneze. Agenţiile de presă caracterizează violenţele drept „etnice” şi „religioase” sau „sectare”.

Jaf al unei bănci în Afganistan cu decapitarea paznicilor

În Afganistan şase paznici au fost decapitaţi în timpul unui jaf asupra unei bănci din nordul ţării. Sherjan Durani, purtător de cuvânt al poliţiei din provincia Balkh, a spus că victimele par a fi fost otrăvite înaintea decapitării. Omorurile au avut loc la o filială Kabul Bank din oraşul Mazar-e Sharif. Durani a spus că agresorii au furat echivalenul a aproape 270.000 de dolari, în monedă americană şi afgană.

Fidel Castro și-a publicat primul volum de memorii la Havana

Liderul revoluţionar cubanez Fidel Castro şi-a publicat primul volum al memoriilor – o carte de aproape 900 de pagini în care povesteşte lupta armată împotriva dictatorului Fulgencio Batista.
Castro a condus Cuba de la victoria revoluţiei la 1 ianuarie 1959 până în 2006, când s-a retras de la putere din cauza unor probleme de sănătate, cedîndu-i postul fratelui său, Raul. El şi-a prezentat cartea la Havana în prezenţa altor lideri ai revoluţiei, printre care comandanţii Ramiro Valdes şi Guillermo Garcia. Fidel Castro va împlini 84 de ani la 13 august.

Verdict așteptat al CC referitor la o posibilă candidatură a lui Voronin la președinție

Curtea Constituţională va decide astăzi dacă liderul partidului comuniştilor, Vladimir Voronin, mai poate candida pentru un mandat de preşedinte al ţării – o decizie care depinde de cum este văzut mandantul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu: dreptul unul întreg, încheiat prin noi alegeri sau drept un mandat interimar, care nu constitui distanţa legală necesară pentru Voronin ca să candideze a 3-a oară.
Potrivit legii, un politician nu poate deţine decât 2 mandate prezidenţiale consecutive. Preşedintele Curţii Constituţionale a declarat deja, la o conferinţă de presă, că fostul preşedinte al ţării, Vladimir Voronin, ar încălca norma Constituţională dacă şi-ar înainta candidatura pentru un al treilea mandat.

Vlad Filat prezintă astăzi poziția PLD față de alegeri din toamnă

Presedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat îşi va prezenta astăzi, într-o conferinţă de presă, poziţia faţă de „…referendumul constitutional, alegerile prezidentiale si parlamentare anticipate”.

Guvernul îl va sprijini pe Anatol Stati în disputa cu autoritățile din Kazahstan

Guvernul a promis că-l va ajuta pe omul de afaceri Anatol Stati într-o dispută cu autorităţile din Kazahstan, despre care şeful ASCOM spune că a fost provocată de fostul preşedinte Vladimir Voronin. Potrivit unui comunicat de presă de la guvern, Anatol Stati s-a întâlnit luni cu premierul Vlad Filat, care l-a asigurat de sprijinul executivului.
Stati susţine că în urma unei scrisori trimise la Astana în 2008 de Vladimir Voronin, autorităţile kazahe au interzis firmei ASCOM să extragă zăcăminte naturale. Stati se judecă acum cu statul kazah la un tribunal internaţional, iar în Moldova l-a dat în judecată pe Vladimir Voronin.

Vicepremierul Osipov critică reacția Tiraspolului în cazul independenței statului Kosovo

Vicepremierul responsabil cu reintegrarea ţării, Victor Osipov, a criticat astăzi reacţia transnistrenilor la recentul verdict al Curţii Internaţionale de Justiţie privind independenţa kosovarilor. Săptămâna trecută, Tiraspolul a salutat decizia instanţei internaţionale potrivit căreia kosovarii nu au încălcat legea când şi-au declarat independenţa de Serbia, în 2008. În reacţia transnistrenilor se mai cerea Naţiunilor Unite să procedeze la fel şi în privinţa lor.
Luni la Chişinău, la o conferinţă de presă, vicepremierul Osipov a spus însă că ONU nu recunoaşte state, ci doar le acceptă ca membre odată ce au fost recunoscute de un număr suficiente de alte ţări. Osipov a spus că apelul Tiraspolului este în aceste condiţii „nerezonabil”.

Barack Obama promite încheierea misiunii trupelor combatante din Irak la 31 august

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a spus că trupele combatante din Irak îşi vor încheia misiunea la 31 august, „potrivit programului”. Adresîndu-se la Atlanta unei asociaţii a veteranilor de război, Obama a mai spus că în ultima vreme violenţele din Irak au scăzut în intensitate şi că deja sute de baze americane au fost transferate irakienilor, iar echipamentele militare sunt în curs de evacuare.
În campania sa electorală, Barack Obama a promis că va retrage toate efectivele militare americane din Irak cel mai târziu la sfârşitul anului 2011. Luni, Obama a spus că la la sfârşitul lunii august, numărul militarilor aduşi acasă de când a devenit preşedinte va depăşi cifra de 90.000.

Peste două milioane de persoane afectate de inundații în Pakistan

În Pakistan, peste două milioane jumătate de persoane sunt afectate de inundaţiile, provocate de ploile sezoniere. Până acum, numărul victimelor se ridică la 1.5000 dar bilanţul este departe de a fi închis. Se estimează că aproape un milion de oameni au rămas fără case.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG