Linkuri accesibilitate

Ştiri

Moscova: „Decorarea grupului Ilașcu subminează eforturile de stabilire a încrederii între malurile Nistrului”

Potrivit unui comentariu al Minsterului rus de externe, citat de agentiile moldovenesti de stiri, autoritatile de la Moscova isi exprima ingrijorarea fata de actiunile politice care au loc la Chisinau si fata de faptul ca presedintia Moldovei a acordat Ordinul Republicii grupului Ilascu. In opinia Moscovei, grupul Ilascu ar fi comis atrocitati in timpul razboiului din 1992. Potrivit comentariului citat, Chisinaul ar submina astfel eforturile de stabilire a increderii intre cele doua maluri ale Nistrului si implicit ale rezolvarii conflictului transnistrean.

Pe de alta parte, liderul de facto de la Tiraspol, Igor Smirnov a declarat, citat de ziarul Komsomolskaia Pravda, ca Transnistria ar avea nevoie de mai multi pacificatori rusi, in contextul in care presedintele interimar de la Chisinau Mihai Ghimpu i-a decorat pe cei din Grupul Ilascu, fosti detinuti politici ai regimului de la Tiraspol si considerati de autorittile separatiste drept „teroristi”.

Sondaj Gallup: 53% din moldoveni sunt dornici să lucreze în străinătate

Fiecare al doilea cetatean al Republcii Moldova ar vrea sa lucreze temporar in strainatate, fiecare al treilea ar fi dispus sa plece definitiv, arata un sondaj Gallup care cerceteaza dorinta de migrare a cetatenilor din CSI. Cu 53 la suta moldoveni dornici sa lucreze in strainatate, Moldova are cei mai multi cetateni interesati sa migreze temporar, urmata de Armenia, cu 44 la suta si Belarus. Media in tarile CSI este 24 la suta.

Andrei Stratan ales în fruntrea Partidului Republican

Andrei Stratan, fost ministru de externe al Moldovei in perioada guvernarii comuniste, a devenit presedintele Partidului Republican, informeaza agentia InfoPrim Neo. Stratan a declarat ca a fost ales in aceasta calitate duminica, la congresul acestui partid.

Partidul Republican sustine participarea moldovenilor la referendumul din 5 septembrie si pledeaza pentru alegerea presedintelui de catre electorat, prin vot direct. Partidul Republican a fost infiintat in 1999 si nu a inregistrat nici macar un procent la alegerile de anul trecut, din luna aprilie.

Bișkek: președinta Otumbayeva recunoaște că drepturile uzbecilor au fost încălcate după tulburările din iunie

Presedinta Kirghistanului, Roza Otumbayeva a recunoscut ca dupa protestele violente din iunie, fortele de ordine au violat drepturile etnicilor uzbeci. Otumbayeva, citata de agentia France Presse, reactiona astfel la acuzatiile formulate mai demult de Natiunile Unite si de organizatii ale drepturilor omului la adresa violentei cu care fortele de ordine au actionat impotriva uzbecilor

Prelungirea cu un an a misiunii de asistență ONU în Irak

Consiliul de Securitate ONU a prelungit cu un an misiunea de asistenta ONU din Irak. Rezolutia a fost aprobata in unanimitate. Consiliul a cerut autoritasilor de la Bagdad sa formeze in fine un guvern, dupa alegerile din 7 martie, considerate in general libere si corecte. Pe primul loc s-a plasat blocul fostului premier Iyad Allawi, iar pe locul doi, partidului actualului premier Nuri Al Maliki. Nici unul dintre partide nu detine majoritatea in parlament si negocierile pentru formarea unui guvern sunt blocate.

Priștina: poliția kosovară preia paza mînăstirilor sîrbești din Kosovo

Comandantul fortelor NATO din Kosovo, generalul Markus Bentler a anuntat ca de astazi paza celor 9 importante biserici ortodoxe din Kosovo, considerate monumente istorice, va fi asigurata de politia kosovara, formata, in majoritate de etnici albanezi musulmani. Generalul Bentler a spus ca decizia a fost luata dupa discutii intense cu liderii locali din Kosovo.

Sirbii considera aceste minastiri drept leaganul civilizatiei si culturii sirbe.

Haga: Naomi Campbell depune mărturie la CIJ în dosarul lui Charles Taylor

Top modelul Naomi Campbell a aparut ca martor la Haga in fata Curtii Internationale de Justitie, in dosarul legat de fostul lider din Liberia Charles Taylor. Taylor este acuzat de crime de razboi si ca a furnizat arme rebeliilor din Sierra Leone in schimbul unor diamante neprelucrate. Cazul sau a fost adus in fata instantei internationale de Sierra Leone pentru rolul pe care Charles Taylor l-a avut in razboiul civil din aceasta tara dintre 1991 -2001, razboi civil soldat cu 120 de mii de morti.

Procurorii in acest caz cred ca Naomi Campbell a primit in 1997, dupa un dineu de gala in onoarea lui Nelson Mandela, de la Charles Taylor diamante neprelucrate. In marturia ei de astazi, Naomi Campbell a confirmat ca a primit niste pietre neslefuite, dar nu a stiut nici de la cine sunt , nici ca sunt diamante neprelucrate si nici ca a le poseda ar fi fost illegal. Top modelul a spus ca a dat aceste pietre, carora nu le-a dat importanta unui priten care sa le vinda si sa dea banii unor actiuni de caritate.

Charles Taylor sustine ca nu a avut niciodata diamante neprelucrate si ca nu i-ar fi oferit niciodata un astfel de cadou lui Naomi Campbell.

Premierul rus Putin anunță interzicerea exportului de grâne pînă la sfîrșitul anului

Premierul Rusiei Vladimir Putin a anuntat interzicerea exporturilor de griu din Federatia Rusa, incepind din 15 august si pina la sfirsitul acestui an. Masura a fost necesara, a spus premierul de la Moscova, pentru a evita preturile speculative si ca urmare a secetei si a conditiilor meteorologice nevaforabile. Potrivit expertilor, recolta de grane a Rusiei ar putea sa nu fie mai mare de 50 de milioane de tone, fata de dublu cit a fost anul trecut.

PLDM propune reducerea la 30 de zile a perioadei campaniei electorale

Partidul Liberal Democrat propune reducerea perioadei campaniei electorale de la 60 de zile la 30 de zile, a anuntat astazi, intr-o conferinta de presa prim vicepresedintele PLDM, Mihai Godea. In opinia PLDM, modificarea in Codul electoral ar putea fi operata imediat dupa referendumul din 5 septembrie, despre modul de alegere al presedintelui Moldovei. Mihai Godea a spus ca proiectul a fost deja depus la biroul permanent al Parlamentului si ca spera sa obtina sprijinul intregii Aliantei pentru Integrare Europeana. PLDM considera ca pe perioada campaniei electorale activitatea legislativului este diminuata si ca acest lucru creste neincrederea electoratului: o campanie mai scurta ar fi mai eficienta, sustin liberal democratii premierului Vlad Filat.

PCRM cere Curții de Apel să interzică organizarea de secții de votare suplimentare în străinătate

Partidul Comunistilor cere anularea unei hotariri a Comisiei Electorale Centrale de marti, referitoare la organizarea unor sectii de votare suplimentare pentru moldovenii aflati in strainatate pentru referendumul din 5 septembrie. PCRM a depus cererea sa la Curtea de Apel Chisinau.

Guvernul de la Chisinau a anuntat ca pentru referendumul de modificare a Constitutiei vor fi deschide in strainatate 80 de sectii de votare.

Vlad Filat: Autoritățile țărilor în care vor fi secții de votare pentru referendum, nu vor folosi listele de alegători pentru a verifica statutul moldovenilor

Premierul Vlad Filat a spus, citat de agentia Infoprim Neo, ca moldovenii care se afla in strainatate fara sa aiba acte legale in tarile in care se afla, nu vor risca sa fie expulzati daca se vor prezenta la referendumul din 5 septembrie. La urnele de votare din sectiile ce vor fi organizate, moldovenilor din strainatate li se va solicita doar actul de identitate din Moldova si nu ar exista riscul ca autoritatile din respectivele tari sa foloseasca listele de alegatori pentru a verifica statutul fiecarui moldovean care s-a prezentat la vot si eventual a-i expulza pe cei aflati in ilegalitate.

Consiliul Municipal Chișinău decide să solicite BERD un credit pentru modernizarea parcului de troleibuze

Bancii Europeane pentru Reconstructie si Dezvoltare ( BERD), Primaria Chisinau ii va solicita un credit de 10 milioane de euro pentru Regia de Transport Electric in vederea modernizarii parcului de troleibuze. Decizia de a solicita acest credit de la BERD a fost luata astazi de Consiliul Municipal Chisinau fara votul comunistilor si al consilierului neafiliat Valeri Klimenco. Proiectul presupune ca acest credit sa fie rambursat in decurs de 10 ani, iar troleibuzele vor fi aduse in mai multe transe, ultima fiind in primavara anului viitor.

Lidera mișcării ecologiste de la Himki arestată de poliția rusă

Yevghenia Chirikova, lidera miscarii de protest din Rusia impotriva distrugerii padurii Himki, din apropierea Moscovei, pentru construirea unei autostrazi, a fost arestata de politie, informeaza serviciul rusesc al postului nostru de radio. Chirikova a fost retinuta de fortele speciale de politie OMON, impreuna cu alti activisti ecologisti, la o conferinta de presa de la Centrul Independent de presa din Moscova. Politia a impiedicat–o sa vorbeasca cu jurnalistii. Incercarile colegilor nostri de a o contacta telefonic au fost inutile. Politia a spus ca a fost arestata in legatura cu niste documente, dar nu a dat mai multe detalii.

Victor Ianucovici - similitudini cu Caligula sau cu Alexandru Macedon?

Un sculptor din orasul Luhansk din estul Ucrainei a dezvelit un bust al presedintelui Viktor Yanukovici intitulat „Printre imparati”. Sculptorul Mikola Smatko a declarat ieri presei ca a ales acest titlu pentru ca, in opinia sa, actualul presedinte al Ucrainei face parte dintr-o serie de politicieni precum imparatul roman Caligula sau Alexandru Macedon. „Astazi este vremea lui Caligula, vremea destramarii relatiilor umane normale, vremea posibilei prabusiri a Ucrainei. Viitoarele generatii de ucrainieni care se vor uita la actuala epoca, a actualului presedinte Yanukovici, vor trebui sa decida daca el a fost asemanator lui Caligula sau lui Alexandru cel Mare”.

Bișkek: arestarea lui Urmat Barkitobasov, om politic din opoziție care a încercat să organizeze un miting de protest

Politia kirghiza a arestat un politician care a incercat sa organizeze un miting de protest in capitala Biskek. Impreuna cu politicianul Urmat Barkitobasov au fost arestati alti 26 oameni. Protestul organizat de Barkitobasov a avut loc la 15 km de capitala Biskek si la el au participat citeva sute de oameni. Politia a folosit gaze lacrimogene pentru a-i imprastia pe manifestanti si a-i impiedica sa ajunga in capitala unde avea loc un alt miting in sprijinul acestui politician si la care au participat mii de persoane. Demonstrantii de la Biskek au cerut ca protestatarii de la 15 km distanta de capitala sa poata sa vina la mitingul de la Biskek, sa fie anulate toate acuzatiile aduse lui Barkitobasov si ca el sa fie numit premier. Urmat Barkitobasov a fost un lider regional, intors recent din exil, dupa ce, acum 5 ani incercase sa organizeze o lovitura de stat.

Fiecare al doilea moldovean ar dori să lucreze în străinătate

Fiecare al doilea cetăţean al Republicii Moldova ar vrea să lucreze temporar în străinătate, fiecare al treilea ar fi dispus să plece definitiv, arată un sondaj Gallup care cercetează dorinţa de migrare a cetăţenilor din CSI. Cu 53% moldoveni dornici să lucreze în străinătate, Moldova are cei mai multi cetăţeni interesaţi să migreze temporar, urmată de Armenia, cu 44 % şi Belarus. Media în țările CSI este 24 %.
Armenii si moldovenii sunt de departe şi cei mai interesanţi să plece definitiv, 39 % din armeni şi 36 % din moldoveni – in Belarus deja, procentul scade la 20 %. In medie, 13 % din cetăţenii CSI ar emigra definitiv.

CEC a înscris 20 de partide și organizații-social politice participante la campania pentru referendumul de la 5 septembrie

Astăzi expiră termenul pînă la care partidele şi organizaţiile social-politice se pot înscrie la Comisia Electorala Centrala pentru participarea în campania de organizare a referendumului din 5 septembrie. Pâna acum CEC a înregistrat 20 de participanti.

PCRM cere anularea hotărârii guvernamentale de sporire a centrelor de votare din afara țării

Partidul Comunistilor cere anularea unei hotarâri a Comisiei Electorale Centrale din 3 august, prin care a fost modificată lista întocmită de guvern cu secţiile de votare în afara ţării. Juristul PCRM a declarat, citat de Info-Prim, ca CEC a depasit termenul legal de constituire a sectiilor de votare peste hotare.
Guvernul a anuntat anterior ca pentru referendumul constitutional din 5 septembrie în străinătate vor fi deschise 80 de sectii de votare.

Președinta Kirghistanului recunoaște acțiunile de violare a drepturilor minorității uzbece

Preşedinta Kirghistanului, Roza Otunbayeva a recunoscut că după protestele violente din iunie, forţele de ordine au violat drepturile etnicilor uzbeci. Otunbayeva, citată de agenţia France Presse, reacţiona astfel la acuzaţiile formulate mai demult de Naţiunile Unite şi organizaţii ale drepturilor omului la adresa violenţei cu care forţele de ordine au acţionat împotriva uzbecilor.

Între timp, la Bişkek, circa o mie de simpatizanţi ai unui fost preşedinte au demonstrate împotriva actualei puteri, cerând totodată amânarea alegerilor generale programate pentru octombrie. Grupul îl sprijină pe omul de afaceri şi lider politic Urmat Barikktobasov.

Coreea de Sud efectuează mari manevre militare anti-submarin

Coreea de Sud a început cele mai ample manevre anti-submarin din istoria sa. Manevrele sunt un avertisment la adresa Coreei de Nord, acuzată că în martie a torpilat un vas militar sud-coreean. La manevre participă 29 de vase militare, 4.500 de militari. Coreea de Nord a avertizat marţi că ar putea reacţiona cu forţă.

Peste 50 de victime urmare a valului de incendii din Rusia

Numărul victimelor incendiilor din Rusia s-a ridicat la cel puţin 50. În ultimele 24 de ore, a anunţat ministerul pentru situaţii de urgenţă, au fost stinse în jur de 300 de incendii dar au izbucnit alte 400. Numărul total al incendiilor s-ar putea ridica la aproape o mie. La Moscova, nivelul poluării a crescut de 10 ori din cauza fumului care face aerul de nerespirat.

Marian Lupu (PD) critic față de raporturile din cadrul AIE

Marian Lupu a criticat din nou situaţia din Alianţa pentru Integrare Europena, în cadrul căreia – în opinia sa – nu s-a discutat „serios si responsabil” despre viitor, despre cum vor acţiona partidele alianţei în campania electorală, despre stabilirea, eventual, a unui candidat unic la preşedinţie.
Într-un interviu acordat Europei Libere, Marian Lupu a vorbit şi despre relaţia de colaborare a Partidului Democrat cu Rusia Unită, partidul premierului Vladimir Putin, afirmând că face parte din strategia democraţilor de a asigura o relaţie normală cu partenerul strategic Rusia, care să apere interesele Republicii Moldova, mai ales cele economice.

Referitor al schimbarea modului de alegere a preşedintelui, Marian Lupu a declarat că în nici un caz nu doreşte o republică prezidenţială.

După alegerile generale anticipate, a mai declarat Marian Lupu în interviul cu Europa Liberă, partidul Democrat „va lăsa uşa larg deschisă negocierilor cu toate forţele democratice” inclusiv cele de stânga.
Liderul democrat a criticat iniţiativa liberal-democraţilor de reducere la jumătate a perioadei de campanie electorală, de la 60 la 30 de zile – iniţiativă care va fi prezentată astăzi într-o conferinţă de presă. Toate partidele trebuie să aibă o şansă să-şi prezinte programele, a susţinut Marian Lupu, şi nici un partid nu ar trebui să încerce să-şi creeze o poziţie privilegiată, făcând uz de „resurse administrative” în campania electorală.

O decizie oficială privind prelungirea arestului preventiv al lui Ernest Vardanean așteptată la 7 august

Un tribunal de la Tiraspol ar urma să ia o decizie oficială privind arestul preventiv în care se află jurnalistul Ernest Vardanean la 7 august. Securitatea transnistraenă a sfătuit-o pe Irina Vardanean, soţia ziaristului, să se aştepte la o prelungire a mandatului de arest. Irina Vardanean a mai declarat Europei Libere că a primit asigurări că situaţia sănătăţii lui Ernest Vardanean este bună.
Jurnalistul a fost arestat pe 7 aprilie, acuzat de spionaj în favoarea Republicii Moldova şi de trădare. Dacă este găsit vinovat, riscă o pedeapsă de 20 de ani închisoare, la fel ca şi Ilie Cazac, care se află în arest preventiv din martie. Ernest Vardanean şi Ilie Cazac au fost vizitaţi recent de şeful misiunii OSCE din Moldova, Philip Remmler. Biroul său de presă nu a putut însă da detalii despre vizită.

PLD își prezintă astăzi poziția privind derularea campaniei electorale

Partidul Liberal Democrat al premierului Vlad Filat îşi va prezenta astăzi, într-o conferinţă de presă, poziţia privind campania electorală. Liberal democraţii pledează pentru reducerea campaniei de la 60 la 30 de zile.
Cu două zile în urmă, tot într-o conferinţă de presă, premierul Vlad Filat a dat de inteles mai limpede decât oricând ca ar putea candida la presedintie, daca referendumul din septembrie schimba procedura alegerii sefului statului. Candidatura PLDM va fi decisă la congresul partidului, care va avea loc după referendum.

Chișinău: Comisia Electorală Centrală invită partidele să semneze Codul de conduită electorală

Incepînd de astăzi, Comisia Electorală centrală invită partidele şi presa să semneze Codul de conduită, privind desfăşurarea referendumului dar şi modul în care se relatează despre votul din septembrie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG