Linkuri accesibilitate

Ştiri

Guvernul de la Tbilisi critică vizita la Suhumi a președintelui rus Medvedev

Guvernul georgian a criticat vizita facuta astazi la Suhumi, in Abhazia de către preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, la doi ani de la războiul ruso-georgian. Vicepremierul Temut Yakobaşvili a declarat că vizita este menită să distragă atenţia ruşilor de la gravele probleme legate de incediile pădurilor, şi că aceasta vizita nu va schimba nimic in Caucaz.

Medvedev a avut convorbiri cu liderul de la Suhumi, Serghei Bagapsh. Medvedev a promis că va dezvolta încă şi mai mult relaţiile economice, politice si de securitate cu regimul de la Suhumi şi cu cel din Osetia de Sud. Dmitri Medvedeev a spus că decizia de a începe războiul împotriva Georgiei pentru Osetia de Sud, a fost „corectă”.

In localităţile Gori şi Tvingali, locul unor confruntări violente acum 2 ani, oamenii au aprins luminări în amintirea celor ucişi.

Intr-un mesaj adresat ţării sale, preşedintele Georgiei Mikail Saakashvili a spus că lupta georgienilor va continua pînă ce ultimul ocupant va părăsi Georgia si se va face dreptate georgienilor de toate etniile.

In ciuda acordului de încetare a focului negociat de Franţa, Rusia continua să păstreze în cele doua regiuni „de jure” ale Georgiei mii de militari rusi. Independenţa Abhaziei si Osetiei de Sud a fost recunoscuta numai de Rusia, Nicaragua, Venezuela si Nauru. Rusia ofera 99 % din bugetul Osetiei de Sud.
Mii de georgieni continua sa fie refugiati, dar guvernul le-a asigurat de acum 2 ani locuinte nou construite.

Moscova: opoziția susține că numărul victimelor caniculei și incendiilor este cu mult mai mare decît cel anunțat

In Rusia, incendiile de pădure provocate de caniculă continuă să se extindă în vestul ţării. La Moscova, poluarea este de 6 ori mai mare decit normal. Medicii de la Moscova spun, citati de agentia Associated Press, că au evitat să diagnosticheze pacienţii cu boli provocate de la inhalarea de fum de teamă să nu fie concediaţi.

Guvernul premierului Putin este criticat pentru modul în care a reacţionat la marile incendii de păduri şi la imposibilitatea de a le ţine sub control. Opozitia acuza autorităţile că neagă gravitatea situaţiei şi nu prezintă bilanţul real al pagubelor. Oficial, Rusia a anunţat 52 de victime ca urmare a incendiilor si caniculei. Opozitia spune că numarul victimelor este mult mai mare.

Astazi temperatura la Moscova a fost din nou de peste 34 de grade. Transportul aerian, feroviar si auto a fost grav afectat.

Istoricul britanic Tony Judt moare la 62 de ani

Proeminentul intelectual britanic Tony Judt, unul dintre cei mai respectaţi istorici ai Europei, a murit vineri, în vîrstă de 62 de ani. Autorul mai multor cărţi de referinţă despre istoria Europei postbelice, Tony Judt a făcut studii la Cambridge si Paris şi a fost recompensat cu o multitudine de premii printre care premiul Hannah Arendt si Erich Maria Remarque. Intr-un interviu acordat postului nostru de radio la 30 septembrie 2009, cunoscutul istoric spunea „intrebarea nu este dacă Rusia va încerca să-şi măreasca influenţa în Estul Europei ci cum anume o va face”, avertizind asupra lipsei de unitate şi de strategie pe termen lung a Uniunii Europene.

Ilie Ilașcu acuză Moscova de subminarea eforturilor de reglementare a conflictului transnistrean

Ilie Ilascu a lansat astazi o declaratie catre ministrul de externe al Federatiei Ruse, Serghei Lavrov, declaratie citata de pagina de internet a Ziarului de Garda. Ilie Ilascu a fost detinut politic al regimului de la Tiraspol si apoi parlamentar la Bucuresti si impreuna cu altti combatanti din razboiul de pe Nistru din 1992 a fost decorat cu Ordinul Republicii de catre presedintele interimar Mihail Ghimpu. Potrivit unui comentariu postat pe site-ul ministerului rus de externe, Moscova isi exprima ingrijorarea in legatura cu evolutiile politice de la Chisinau, sustinind ca prin gesturi precum cel al presedintelui Ghimpu s-ar pune in primejdie rezolvarea conflictului Transnistrean.

In replica, Ilie Ilascu spune ca „tocmai Federatia Rusa submineaza reglementarea consecintetor razboiului moldo-rus de la Nistru din anii 1991 – 1992, prin sustinerea economica, diplomatica, militara si informationala a regimului” de la Tiraspol. In opinia lui Ilie Ilascu unica solutie a reglementarii acestui conflict ar fi plecare urgenta a tuturor unitatilor militare ruse de pe teritoriul Reaublicii Moldova potrivit intelegerilor internationale.

Ilascu mai scrie si ca in raioanele din estul Moldovei in 1992 nu a fost un razboi „ fratricid”, asa cum apare in comentariul ministerului rus de externe, ci un razboi moldo-rus, „de agresiune a Federatiei Ruse asupra tinarului stat moldovean cu scopul de a-l dezmembra si mentine in sfera de influenta a Rusiei si a-i folosi teritoriul geostrategic impotriva statelor europene si NATO”.

Marian Lupu afirmă că, după anunțul recent al lui Vlad Filat privind candidatura sa la președinție, AIE nu mai există de fapt

Intr-un interviu cu postul de radio Golos Rosii, liderului Partidului Democrat Marian Lupu a declarat, in replica la recente declaratii facute de premierul Vlad Filat legate de posibilitatea candidaturii sale la functia de presedinte al Moldovei, dupa referendumul din 5 septembrie, ca „dupa astfel de declaratii putem constata ca de facto, Alianta Pentru Integrare Europeana nu mai exista.

Marian Lupu a spus, in acest interviu citat de site-ul Unimedia, ca ar exista multe lucruri, facute la initiativa Aliantei de care liderului democrat ii este rusine. Dintre toate partidele din Alianata, a mai declarat liderul partidului Democrat, Alianta Moldova Noastra ii este cel mai apropiat ideologic.

Astazi se implineste un an de la constituirea Aliantei pentru Integrare Europeana.

Mihai Saakaashvili: Georgienii vor continua lupta pentru reîntregirea teritorială a țării

La doi ani de la războiul ruso-georgian, preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev a făcut astazi o vizita surpriză in Abhazia, regiunea separatistă a Georgiei a cărei independenţă, ca si a Osetiei de Sud, a fost recunoscută de Rusia în războiului de acum 2 ani. Medvedev a avut convorbiri cu liderul de la Suhumi, Serghei Bagapsh. Liderul de la Kremlin a promis că va dezvolta încă şi mai mult relaţiile economice, politice si de securitate cu regimul de la Suhumi.

Intr-o apariţie televizată, preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev a spus că decizia de a începe războiul împotriva Georgiei pentru Osetia de Sud „a fost dificilă, dar corectă”.

In localităţile Gori şi Tvingali, locul unor confruntări violente acum 2 ani, oamenii au aprins luminări în amintirea celor ucişi.

Intr-un mesaj adresat ţării sale, preşedintele Georgiei Mikail Saakashvili a spus că lupta georgienilor va continua pînă ce ultimul ocupant al teritoriului ţării sale va părăsi Georgia si se va face dreptate georgienilor de toate etniile.

Liderul de facto din Osetia de Sud, Eduard Kokoity a vorbit si el despre durerile ce nu pot fi vindecate atît de usor după război.

Georgia a făcut cunoscut că în războiul de acum 2 ani au murit 228 de civili si 184 de militari, iar Rusia a anunţat drept pierderi 64 de militari si 162 de sud osetini într-un război de 5 zile, incheiat cu o întelegere negociată de Uniunea Europeană.

În baza înţelegerii, Rusia urma sa îşi retragă efectivele militare pe pozitiile de dinainte de război şi să permită accesul în cele doua regiuni unei misiuni UE de pacificare de 240 de militari. Niciuna din aceste prevederi nu a fost respectată de către Moscova.

Extinderea incendiilor de pădure în vestul Rusiei

In Rusia, incendiile de padure provocate de canicula continua sa se extinda in vestul tarii. La Moscova, poluarea este de 6 ori mai mare decit normal, iar fumul a provocat grave perturbari traficului aerian si terestru.

Președintele rus Medvedev în vizită la Suhumi cu ocazia aniversării războiului ruso-georgian

La doi ani de la razboiul ruso-georgian, presedintele Rusiei Dmitri Medvedev a facut astazi o vizita inopinata in Abhazia, regiunea separatistaa Georgiei a carei independenta a fost recunoscuta de Rusia ca urmare a razboiului de acum 2 ani. Medvedeev a avut convorbiri cu liderul de la Suhumi, Serghei Bagapsh. Medvedev a promis ca va dezvolta inca si mai mult relatiile economice, politice si de securitate cu regimul de la Suhumi.

Forțe NATO vor coordina operațiunile de salvare în zonele inundate din Pakistan

Ploile masive din Pakistan continua facind foarte dificile operatiunile de ajutorare. In multe zone ale acestei tari nu se poate ajunge decat cu elicopterul. Potrivit autoritatilor, 15 milioane de oameni au avut de suferit de pe urma inundatiilor. Alianta Nord Atlantica a fost chemata in ajutor si va coordona toate operatiunile de salvare si de ajutorare.

Atentate cu bombă la Basra - cel puțin 40 de morți

Mai multe explozii intr-o piata din Basra, al doilea oras ca marime din Irak, s-au soldat simbata cu cel putin 40 de morti. Agentiile internationale de presa spun ca numarul mortilor ar putea fi cel putin dublu. Statele Unite au anuntat ca trupele combatante vor parasi Irakul la sfirsitul acestei luni.

Insurgenții taliban asasinează 10 medici în provincia afgană Badakhsan

Investigatori afgani si internationali anchetează uciderea de catre militanti Taliban a 10 medici oftalmologi, 8 dintre ei straini, in provincia Badakhsan. Dintre medicii straini, 6 erau americani, unul dintre ei muncind si traind in Afganistan de 30 de ani, altul britanic si altul german. Asumindu-si aceasta crima, militantiile Taliban au spus ca medicii ar fi fost spioni americani si ca incercau sa ii converteasca pe musulmani la crestinism.

Alianța Atlantică anuntă moartea a cinci soldați din forțele dislocate în Afganistan

5 militari din fortele NATO din Afganistan au fost omoriti in cursul zilei de simbata: doi intre ei, cetateni americani. Anul acesta numarul militarilor NATO omoriti in Afganistan este de 422, iar al civililor de peste 1300.

Ploi cu caracteristici de potop în Cehia, Germania și Polonia - 8 morți

Datorita ploilor abundente din ultimele zile din Europa, 8 oameni au murit : 4 in Cehia, 3 in Germania si unul in Polonia. Autoritatile au cerut populatiei sa se retraga din zonele cu pericol de inundatii.

Inundații în Coreea de Nord și China

Inundatii grave in Coreea de Nord. Autoritatile comuniste nu au anuntat nici valoarea pagubelor si nici numarul victimelor. In China, ploile abundente au produs grave alunecari de teren. Mii de persoane au fost evacuate si 2000 sunt date disparute in provincia Guansu. In aceasta vara, numarul chinezilor morti in indundatii este oficial de 1100, dar alte sute de oameni sunt dati disparuti.

Vlad Plahotniuc posibil sponsor al PD

Preşedintele de onoare al partidului Democrat din Republica Moldova, Dumitru Diacov a declarat pentru Deutsche Welle că nu exclude posibilitatea ca domnul Vlad Plahotniuc să fi ajutat si Partidul democrat, aşa cum a fost ajutat şi de alti prieteni şi sponsori. Purtătoarea de cuvînt a omului de afaceri a respins aceste afirmatii, spunind ca omul de afaceri nu finanţează nici o organizaţie, nu este membru al nici unui partid şi nici nu intenţionează să fie.

Chișinăul pe primul loc în captarea de investiții străine

Potrivit centrului de analiză Expert Grup, capitala Republicii Moldova, Chişinău beneficiază de cele mai multe investitii străine. Capitala este urmată de raioanele Anenii Noi şi Briceni. Municipiul Bălţi se plasează pe poziţia a 5-a la investitii străine, iar pe ultimele locuri se plasează raioanele Cantemir si Bararabeasca. Informaţia este citata de postul de televiziune Publika.

Rusia acuză Statele Unite că nu respectă obligații de neproliferare nucleară

Rusia a acuzat Statele Unite, într-un raport al ministerului rus de externe dat astăzi publicităţii, că îşi încalcă obligaţiile asumate în legatură cu neproliferarea nucleară, obligaţii asumate prin tratatul START 1. In această săptămînă comitetul pentru relatii externe al Senatului american a amînat pentru jumătatea lunii septembrie discutarea prevederilor din cadrul tratatului START 2, de neproliferare nucleare şi de reducere a armamentelor.

Site-ul WikeLeaks va continua să publice documente secrete

Site-ul internet WikiLeaks a anunţat că va continua sa publice documente secrete despre activităţile unor guverne, în ciuda cererii exprimate de Statele Unite de a pune capăt publicării de documente militare secrete. Potrivit agentiei Associated Press, purtatorul de cuvînt al site-ului a spus că aducerea la lumină a documentelor secrete ajută publicul să înţeleagă mai bine politile guvernelor lor.

Trei oameni înecați într-o locuință din Germania de est

În Germania, trei oameni au fost omoriţi de apele care au pătruns cu furie în subsolul unei locuinţe din orasul Neukirchen, din estul acestei ţări.

Opt medici occidentali în misiuni umanitare au fost executați de talibani în Afganistan

In Afganistan, talibanii au anunţat că au omorit, ceea ce ei au numit „misionari creştini” in nordul ţării. Este vorba de opt medici oftalmologi implicaţi în actiuni umanitare in aceasta ţara: sunt șase americani, o britanică şi o nemţoaică. Cei opt au fost împuşcaţi într-o pădure.

Arestul preventiv al lui Ernest Vardanean prelungit cu încă 60 de zile

Pe 6 august, o judecătorie din Tiraspol a extins cu 60 de zile arestul jurnalistului Ernest Vardanean, prelungind astfel detenţia sa până la o jumătate de an. Soţia jurnalistului independent arestat de miliţiile transnistrene sub acuzaţia de spionaj a declarat Europei Libere că este dezămăgită de faptul că autorităţile moldovene nu reuşesc să-i pună soţul în libertate. Irina Vardanean ne-a mai spus că Ernest nu are nici acum acces la un avocat independent şi că familia este „disperată”. Irina Vardanean afirmă că nu a fost admisă la şedinţă, care a durat aproximativ 5 minute, dar a reuşit să schimbe câteva cuvinte cu soţul ei pe coridor. Ernest i-a spus că nu înţelege ce se întâmplă şi că se aştepta să fie judecat de acum în stare de libertate.

Declarații ale lui Andrei Ivanțoc despre războiul de pe Nistru din 1992

Andrei Ivanţoc, fost deţinut politic al regimului de la Tiraspol, în cadrul asa numitului Grup Ilaşcu a declarat pentru PRO TV, ca răspuns la îngrijorările exprimate de ministerul rus de externe legate de evoluţiile politice de la Chisinău şi de faptul ca preşedintele interimar Mihai Ghimpu i-a decorat pe cei din grupul Ilaşcu, că Rusia a fost cea care a declanşat războiul pe de Nistru din 1992. „N-am comis nici o crimă şi niciodată nu am fost terorişti şi nu mă gîndesc că voi fi vreodată”, a spus Ivanţoc pentru ProTV. „Noi am luptat nu cu armele, dar am convins lumea, am insistat ca şcolile de pe malul Nistrului să scrie in grafia latină, limba romana”, a mai spus Andrei Ivanţoc.

Ucraina de acord să reia circulația trenurilor pe ruta Chișinău-Odesa prin regiunea transnistreană

Ucraina a anunţat că nu va accepta relansarea trenului Chişinău-Odesa prin regiunea transnistreană, informează agenţia InfoPrim Neo, citind presa de la Kiev. Partea ucrainiană afirmă că atît căile ferate moldoveneşti cît şi cele din regiunea transnistreană nu sunt electrificate şi de aceea trenul electric Chisinau-Odesa nu poate să circule in aceasta zona in viitorul apropiat.

Aniversarea a doi ani de la războiul ruso-georgian

Astazi se împlinesc doi ani de la declanşarea războiului ruso-georgian. Războiul a durat cinci zile, iar trupele ruseşti au invadat mare parte a teritoriului georgian, după o scurta ofensivă georgiana în Osetia de Sud. La 12 august, a fost încheiat un acord de încetarea a focului, mediat de preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, din partea Uniunii Europene. La 26 august, Rusia a recunoscut independenţa celor doua regiuni separatiste ale Georgiei, Osetia de Sud si Abhazia. Rusia a promis să se retragă pe poziţiile de dinainte de conflict, ceea ce nu s-a întîmplat. Armata rusă şi-a mărit prezenţa în cele două regiuni. Pe pagina noastră de internet la europalibera.org vă invitam sa citiţi un comentariu pe tema situaţiei din Georgia după 2 ani de la acest război.

Doar 15% din ruși sprijin alipirea eventuală a Abhaziei și Oseției de Sud la Rusia

Potrivit unui sondaj dar publicităţii ieri de centrul Levada de la Moscova, şi citat de agenţia Interfax, numărul ruşilor care doresc alipirea celor doua provincii georgiene de Rusia este în scădere, faţă de anul trecut. Numai 15 % dintre ruşi susţin acest lucru. 46 % spun că cele doua regiuni trebuie să rămînă independente, iar 31 % dintre ruşi cred ca cele doua regiuni trebuie să fie în componenţa Georgiei. In ceea ce priveşte relaţiile dintre Rusia şi Georgia, 39% dintre ruşi cred că un război precum cel de acum doi ani s-ar putea repeta, in timp ce 36% exclud aceasta posibilitate. 56 % dintre ruşi cred că acest conflict a fost determinat de factori externi şi 64 % spun că liderii ţării lor au făcut tot ce au putut pentru a evita conflictul armat. Studiul a fost făcut între 2 şi 5 iulie, pe un eşantion reprezentativ de 1600 de persoane din 45 de regiuni ale Federaţiei Ruse.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG