Linkuri accesibilitate

Ştiri

Cairo - președintele Mubarak impune o interdicție de circulație pe timpul nopții

După demonstrațiile anti-guvernamentale din ultimele zile, preşedintele egiptean Mubarak a impus o interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii în toată ţara.

Casa Albă s-a declarat foarte îngrijorată de evenimentele din Egipt şi a cerut guvernului să respecte drepturile omului şi să redea accesul la Internet şi reţele sociale.

Ministrul de externe britanic a mărturisit că este foarte neliniştit de imaginile care vin din Egipt, în timp ce Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, aflat la reuniunea economică de la Davos, a declarat că libertatea de expresie şi adunare trebuie respectate.

Angela Merkel declară la Davos că dispariția monedei unice ar duce la dispariția Europei

După preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy, a venit rîndul cancelarei germane Angela Merkel să declare că “va apăra moneda unică europeană”. Aflată la Forumul economic internaţional de la Davos, Merkel a declarat “Euro este Europa de astăzi şi dacă dispare, dispare şi Europa”.

Angela Merkel a recunoscut că ţările Uniunii Europene au comis greşeli la introducerea monedei unice, când nu au creat un sistem de coordonarea a politicilor financiare si economice între ţările participante.

Premierul Filat reafirmă intenția AIE de a înainta candidatura lui Marian Lupu la președinție

Premierul Vladimir Filat a reafirmat intenţia fermă a AIE de a înainta candidatura lui Marian Lupu la funcţia de şef al statului. Declaratia a fost lansata in sedinta de astazi a Clubului de presa de la Chisinau.

Întrebat ce motive ar avea comunistii sa voteze candidatul aliantei, Filat a spus ca acestea se contin in lista de temeiuri de care s-a ghidat opozitia parlamentara atunci cind in aprilie 2005 l-a votat pe Voronin in functia de presedinte al Republicii Moldova.

Filat a lasat sa se inteleaga ca nu poate impiedica opozitia comunista sa lanseze versiuni potrivit carora ar exista sansa unei aliante PLDM-PCRM, dar o asemenea jonctiune ar fi posibila doar in cazul in care Partidul Comunistilor ar fi unul doctrinar care sa reprezinte cu buna credinta alegatorii cu convingeri de stinga.

Marian Lupu participă la ședința de bilanț a Colegiului SIS

“Controlul democratic asupra activităţii Serviciului de Informaţii şi Securitate şi colaborarea cu societatea civilă “ vor ajuta la modernizarea SIS, a declarat între altele preşedintele intermiar Marian Lupu la şedinţa de bilanţ a Colegiului SIS.

Conducerea SIS a declarat pe de altă parte că prioritatea instituţiei şi în acest an este prevenirea acţiunilor care ar putea pune în pericol ordinea democratică sau securitatea ţării.

Cairo: Hosni Mubarak dispune ca armata să intervină alături de poliție în combaterea demonstraților

În Egipt au continuat manifestaţiile împotriva regimului Mubarak. Pentru prima dată, armata a fost scoasă pe străzile capitalei, l-a ordinul presedintelui Mubarak, după cum a precizat televiziunea de stat. Se pare că parte din sediul central al partidului de guvernământ a fost distrus si incendiat. Proteste au fost in cel putin 11 din cele 28 de provincii ale ţării.

Prelungirea cu un an a misiunii germane din cadrul forțelor ISAF

Parlamentul german a aprobat prelungirea misiunii militare în Afganistan până în februarie 2012. Retragerea celor aproximativ 5 mii de miliatri va începe însă de la sfîrşitul acestui an, a decis parlamentul, daca situaţia din teren o va permite.

Guvernul olandez a primit aprobarea parlamentului să trimită militari şi poliţişti în nordul Afganistanului să antreneze trupele locale de poliţie.

Vicepremierul rus Sergei Ivanov: controlorii de zbor de la Smolensk au acționat conform legislației internaționale

Vice premierul rus Sergei Ivanov a atras atenţie Poloniei că dreptul internaţional absolvă de orice vină controlorii de zbor de pe aeroportul din Smolensk, unde cu un an în urmă s-a prăbuşit avionul preşedintelui polonez Lech Kacynski. Toate cele 96 de persoane de la bord au murit.

Ivanov a declarat televiziunii publice poloneze că jurisdicţia internaţională nu permite controlorilor să interzică o aterizare aşa că nu aveau cum să evite ce s-a întâmplat.
Este una din acuzaţiile care se aduce controlorilor ruşi deşi ancheta deschisă după accident i-a absolvit de orice vină. Partea rusă susţine că piloţii polonezii au cedat presiunilor pasagerilor când au încercat să aterizeze.

Președintele Senatului român Geoană: România are nevoie de sprijinul Moldovei pentru asigurarea securității la frontiera comună

Aflat la Chişinău, preşedintele Senatului român Mircea Geoana a declarat că România are nevoie de sprijinul Republicii Moldova pentru a asigura securitatea la frontiera comună, astfel ca România să fie acceptată cât mai repede în spaţiul Schengen.

„De ce este importantă aderarea la spatiul Schengen pentru România este evident. Este la fel de important si pentru Republica Moldova pentru că vom reuși să demonstram că România, cu sprijinul Republicii Moldova, știe să-si protejeze o frontiera atât de complexa si atât de lunga ca cea pe care o reprezinta frontiera noastra rasariteana”, a mentionat Mircea Geoana.

Exportul de mere pe agenda vizitei din februarie a ministrului agriculturii la Moscova

Seful serviciului de presa al Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare, Constantin Rotaru a declarat pentru Info-Prim Neo ca ministrul Vasile Bumacov va întreprinde în luna februarie o vizita de lucru la Moscova, unde va aborda si subiectul exporturilor de mere.
În total în Moldova sunt înregistrati 170 de exportatori legume si fructe, dintre care 90% exporta mere.

Curtea Constituțională de la Chișinău se va pronunța la 8 februarie asupra termenului alegerii președintelui

Curtea Constitutionala se va pronunta pe 8 februarie pe marginea sesizarii deputatilor comunisti Sergiu Sârbu si Artur Resetnicov care au solicitat precizarea termenului în care trebuie sa fie ales seful statului

Potrivit articolului 90 din Constitutie, în termen de 2 luni de la data la care a intervenit vacanta functiei de presedinte al Republicii Moldova se vor organiza alegeri pentru un nou presedinte.

Deputatii PCRM doresc să afle daca această prevedere este valabilă şi în cazul în care preşedinţia a fost asigurată prin interimat.

Tirana: demonstrație anti-guvernamentală în ciuda avertismentelor poliției

Mii de manifestanţi demonstrează la Tirana în pofida avertismentelor poliţiei. Manifestaţia este organizată în onoarea a trei protestatari antiguvernamentali, ucişi săptămâna trecută. Partidul socialist de opoziţie şi familiile celor trei victime conduc marşul spre sediul guvernului.

Cairo: noi ciocniri între demonstranții anti-Mubarak și forțele de poliție

În Egipt au continuat manifestaţiile împotriva regimului Mubarak şi ciocnirile demonstranților cu forțele de poliţie. Unele din ciocniri au avut loc la Cairo, în apropierea moscheei unde a participat la rugăciunea de vineri Mohammad ElBaradei, laureat al premierului Nobel pentru Pace şi fost şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. ElBaradei a spus de la sosirea în Egipt că este pregătit să conducă o traziţie paşnică a puterii.

Nelson Mandela afectat de o infecție respiratorie

Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela a trimis acasă după două zile de tratament la spital. Medicul şef al spitalului a spus că Mandela suferă de o infecţie respiratorie dar că fostul preşedinte, în vârstă de 92 de ani, poate continua tratamentul acasa.

Misiunea UE în Kosovo va deschide o anchetă în legătură acuzațiile la adresa premierului Thaci

Misiunea Uniunii Europene in Kosovo a anunţat că va ancheta acuzaţiile de trafic cu organe şi apartenență la o organizaţie mafiotă aduse împotriva premierului Hasim Thaci.
Acuzaţiile se găses în raportul Consiliului Europei, intocmit de elveţianul Dick Marty.
Thaci este acuzat că ar fi prevalat organe de la prizoneri făcuţi în timpul războiului de gherilă împotriava Serbiei, dus între 1998-1999 şi că şi-ar fi continuat activitatea mafiotă până astăzi.

Noile tarife la energia termică vor fi anunțate săptămîna viitoare

Noile tarife la energia termică vor fi stabilite la începutul săptămânii viitoare, a anunţat Inforprim Neo citându-l pe ofiţerul de presă ANRE Anatol Barbei.
Societatea Termocom a propus joi o creştere cu 12% a tarifelor la căldură. Gigacaloria ar urma să coste 930 de lei, faţă de 821 de lei în prezent. Solicitarea Termocom vine după ce ANRE a aprobat scumpirea gazelor natural în medie cu 12,2%, la cererea companiei Moldovagaz.

Nursultan Nazarbaiev dă asigurări populației Kazahstanului

Preşedintele din Kazahstan, Nursultan Nazarbaiev a spus astăzi într-o alocuțiune către naţiune că este gata să muncească cât de mult timp va fi nevoie.
Luna aceasta, Parlamentul de la Astana a aprobat ţinerea unui referendum privind prelungirea mandatului lui Nazarbaiev, care expiră la anul, până în 2020.
Nazarbaiev avea atribuţia promulgării deciziei, dar a trimis-o Curţii Constituţionale într-o încercare de a se distanţa de iniţiativa prezentată ca fiind „a poporului”.
Ideea referendumului a fost criticată de Statele Unite şi UE.
Nazarbaiev are 70 de ani şi se află la putere de peste două decenii.

Starea sănătății fostului președinte Mandela îi îngrijorează pe sud-africani

Liderii Africii de Sud au cerut cetăţenilor să nu intre în panică în legătură cu starea sănătăţii fostului preşedinte Nelson Mandela. Simbolul luptei anti-apartheid, în vârstă de 92 de ani, este într-un spital din Johannesburg pentru a treia zi.
Dar vicepreşedintele ţării Kgalema Motlanthe a insistat astăzi, într-o declaraţie oficială, că „din punct de vedere medical nu sunt motive de panică”.
Presa a relatat că Mandela are probleme respiratorii, probabil bronşită. Primul preşedinte de culoare al Africii de Sud a suferit de tubeculoză în închisoare, unde a petrecut 27 de ani în timpul apartheidului.

Incendiu grav pe un ferry-boat în Indonezia

Cel puţin 17 oameni au murit după ce un ferry-boat aglomerat a luat foc în Indonezia. Alţi 200 au fost răniţi, mulţi dintre ei după ce s-au aruncat peste bord ca să scape de flăcări.
Incendiul a izbucnit la scurt timp după plecarea navei din portul Merak, din Java, spre insula Sumatra. Cauzele nu sunt cunoscute.

PCRM a impus deputaților săi semnarea unui angajament de a vota în conformitate cu deciziile conducerii

Deputaţii comunişti au semnat ieri un angajament să voteze aşa cum le cere conducerea partidului, semnalând alianţei de guvernământ că nu-i vor da cele două voturi necesare pentru alegerea şefului statului.
Liderii comunişti au declarat presei că angajamentul este de fapt faţă de alegători, pe care deputaţii nu au voie să-i trădeze.
Dar preşedintele interimar Marian Lupu, el însuşi fost comunist, a spus că angajamentul este un fel de „militarizare” a partidului şi o dovadă că în interiorul lui există o criză de încredere.
Liderul comuniştilor Vladimir Voronin a spus în ultima vreme că PCRM ar putea fi de acord cu alegerea unui „preşedinte apolitic”, dar în nici un caz a candidatului actual al AIE Marian Lupu.

Creștere economică de 6,5% în primele nouă luni din 2010

Banca Naţională a anunţat că economia Moldovei a crescut cu 6,5% la sută în primele nouă luni ale anului trecut, motivul principal fiind creşterea consumului intern.
Într-un comunicat de presă citat de Moldpres, Banca Naţională semnalează că problema principală a economiei în această perioadă este inflaţia, ajunsă la 4.4% în decembrie. Ea se datorează mai ales creşterii preţului alimentelor şi al energiei.
Banca Naţională a mai anunţat că menţine la nivelul actual de 8% rata de bază a dobânzii anuale şi că este pregătită să adopte noi măsuri monetare pentru controlul inflaţiei, dacă va fi nevoie.

CEDO include Moldova printre statele cu „deficiențe majore și sistematice” în aplicarea deciziilor tribunalului internațional

Moldova se numără printre nouă ţări europene criticate ieri, la Strasbourg, pentru că întârzie aplicarea deciziilor Curţii Europene a Drepturilor Omului.
Celelalte ţări pomenite de preşedintele CEDO Jean-Paul Costa sunt Bulgaria, Grecia, Italia, Polonia, România, Rusia, Turcia şi Ucraina. Într-o cuvântare rostită în faţa parlamentarilor din ţările Consiliului Europei, la Strasbourg, preşedintele CEDO a spus că statele menţionate au „deficienţe majore şi sistematice” în aplicarea deciziilor curţii. Alte ţări „cu probleme” numite ieri de Jean-Paul Costa sunt Armenia, Azerbaidjan, Bosnia, Georgia şi Serbia.

In Egipt se anunță noi demonstrații de stradă

Egiptul se pregăteşte de noi demonstraţii de stradă ale adversarilor preşedintelui Hosni Mubarak. Organizatorii speră ca la protestele de astăzi să participe zeci de mii de persoane după obişnuitele rugăciuni musulmane de vineri.
Într-un interviu transmis pe internet, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a spus că violenţa nu este răspunsul potrivit la proteste şi a făcut un apel la reforme în Egipt şi în alte ţări arabe. Preşedintele Obama a spus că există valori esenţiale despre care americanii cred că sunt universale, ca libertatea de expresie. „Iar aceasta nu este mai puţin valabil pentru lumea arabă decât pentru noi, americanii”, a spus Obama.

Statele Unite vor introduce noi sancțiuni împotriva liderilor din Belarus

Statele Unite pregătesc noi sancţiuni împotriva conducerii Republicii Belarus, ca pedeapsă pentru reprimarea protestelor după alegerile prezidenţiale controversate de luna trecută.
Un diplomat american de rang înalt, Philip Gordon, a spus aseară în faţa unei comisii din Congres că printre altele vor fi impuse sancţiuni economice împotriva unor firme energetice importante pentru regimul preşedintelui Alyaksandr Lukashenka.
De asemenea, Statele Unite plănuiesc să reimpună o interdicţie de viză pentru Lukashenka şi alţi membri ai conducerii de la Minsk, în cooperare cu Uniunea Europeană. Vorbind despre vizele europene Lukashenka a spus ieri că a trăit fără ele zece ani şi este „bine, mersi”.

In Albani, opoziția socialistă organizează un miting împotriva guvernului

Opoziţia socialistă din Albania pregăteşte pentru astăzi un miting împotriva guvernului în capitala Tirana. Socialiştii spun că vor să cinstească memoria celor trei demonstranţi antiguvernamentali omorâţi în protestul de acum o săptămână.
Poliţia albaneză a avertizat că nu poate garanta „ţinerea paşnică” a demonstraţiei de astăzi.
Îngrijorate de creşterea tensiunilor în Albania, Statele Unite, UE şi OSCE le-au sugerat socialiştilor albanezi să-şi reconsidere decizia de-a ţine mitingul. OSCE i-a îndemnat pe premierul Sali Berisha şi pe liderul socialiştilor Edi Rama să reia dialogul.

Mii de persoane au demonstrat la Budapesta împotriva noii legi a presei

Câteva mii de oameni au demonstrat ieri din nou la Budapesta împotriva noii şi controversatei legi a presei introdusă de guvernul premierului de centru-dreapta Viktor Orban.
Legea a fost criticată aspru atît de ziarişti şi asociaţii pentru drepturile omului din Ungaria, cît şi de organizaţii internaţionale şi de guverne occidentale.
Noua lege, care prevede tot felul de noi pedepse pentru delicte de presă definite vag, a intrat în vigoare la 1 ianuarie, când Ungaria a preluat preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG