Linkuri accesibilitate

Ştiri

Un reporter al televiziunii publice franceze France 2 a fost ucis în Siria de explozia unei bombe

Un reporter al televiziunii publice franceze, France 2, a fost ucis în Siria de explozia unei bombe. Incidentul a avut loc la Homs, unul din centrele revoltei împotriva regimului preşedintelui Bashir al Assad. Alţi reporteri au fost răniţi de explozie. Toţi veniseră la Homs, într-un tur organizat de autorităţile siriene.

Au apărut doi candidaţi la funcţia de şef al statului, dar nici unul încă nu şi-a depus dosarul

Au apărut două candidaturi la preşedinţia ţării, în vederea votului din 15 ianuarie, dar nici unul nu şi-a depus încă dosarul la comisia specială pentru alegerea preşedintelui ţării.

Analistul politic şi fost vicepreşedinte PD Oazu Nantoi şi-a propus singur candidatura, în cadrul unei conferinţe de presă, prezentându-se drept candidatul de compromis pentru toate partidele politice.

Într-o primă reacție, un deputat comunist, Sergiu Sârbu a spus că Nantoi este cunoscut ca „anticomunist înflăcărat” și nu putea deveni „peste noapte” candidat apartinic de felul celui dorit de opoziție.

A doua candidatură, a lui Leonid Talmaci, fostul guvernator al Băncii Naţionale, a fost propusă de Partidul Comuniştilor.

Tehnic vorbind, numai Talmaci ar putea strânge în acest moment semnăturile a 16 parlamentari pentru a-şi înainta candidatura, Oazu Nantoi ne având sprijinul explicit la nici unui partid.

Cele două candidaturi vor fi discutate mâine de liderii Alianţei pentru Integrare Europeană. Tot mâine seară este expiră termenul limită pentru depunerea dosarelor.

Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse declară că formatul actual al forţelor militare de menţinere a păcii la Nistru este necesar pentru reglementarea paşnică a conflictului

Peste 300 de persoane au protestat la Vadul lui Vodă, cerând desfiinţarea postului de pacificatori, pe ambele maluri ale Nistrului.

Protestele au început după 1 ianuarie, când un tânăr din Pârâta a fost împuşcat mortal de un pacificator rus la postul de control de lângă Vadul lui Vodă.
Cu două zile în urmă, în cadrul Comandamentului Militar Unit s-a ajuns l-a înţelegerea ca militarii să fie dezarmaţi iar numărul lor înjumătăţit, ceea ce nu s-a întâmplat. De asemeni, bornele de beton, înlăturate cu două zile în urmă, au fost reinstalate unilateral de pacificatorii de pe malul stâng al Nistrului.

Astăzi, Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse a plasat pe pagina electronica a sa un comunicat în care se spune că „atât în Republica Moldova, cât şi în afara ei ar exista forţe care ar dori să tensioneze situaţia din Zona de Securitate de pe Nistru, iar mandatul operaţiunii de pacificare rămâne necesar şi are drept scop reglementarea conflictului pe cale paşnică”.

Premierul italian Mario Monti a cerut, la Berlin, mai mult sprijin financiar din partea UE şi a Germaniei

Germania rămâne cea mai puternică economie europeană, cu o creştere anul trecut de 3 la sută, arată ultimele date statistice care indică şi faptul că efectele crizei datoriilor din zona euro s-au făcut resimţite în al patrulea trimestru al anului 2011. Este poate şi motivul pentru care premierul italian Mario Monti, aflat la Berlin astăzi, a cerut mai mult sprijin financiar din partea Uniunii Europene şi a Germaniei în mod special pentru a compensa măsurile drastice de austeritate, adoptate de guvernul său. Cancelara Angela Merkel s-a declarat impresionată de planul de acţiune al Italiei, a treia economie europeană după Germania si Franţa, dar nu a promis nimic.

Uniunea Europeană a ameninţat Ungaria cu posibile sancţiuni dacă nu-şi modifică noua Constituţie

Uniunea Europeană a ameninţat Ungaria cu posibile sancţiuni dacă Budapesta nu modifică noua Constituţie prin care este limitată independenţa de acţiune a Băncii Centrale şi cea a judecătorilor, între altele. În câteva zile, s-a precizat la Bruxelles, vor fi prezentate concluziile analizei menită să stabilească dacă legislaţia ungară nu contravine celei europene.

Ucraina intenţionează să-şi reducă la jumătate consumul de gaze importat de la Gazprom

Ucraina intenţionează să-şi reducă la jumătate consumul de gaze anul acesta, la numai 27 de miliarde de metri cubi, ceea ce înseamnă că va avea nevoie şi de mai puţin gaz importat din Rusia. Ucraina a contractat deja de la Gazprom 33 de miliarde de metri cubi, dar spune acum că nu are nevoie decât de un pic peste jumătate în timp ce Gazprom insistă ca Ucraina să plătească tot gazul contractat indiferent daca-l foloseşte sau nu.

Încă un expert iranian în energie atomică a fost ucis la Teheran într-un atentat

Încă un expert iranian în energie atomică a fost ucis astăzi, la Teheran, într-un atentat. Victima este Mostafa Ahmadi Roshan, professor universitar şi angajat al instalaţiei nucleare de la Natanz. Autorităţile iraniene au pus imediat atentatul pe seară forţelor „imperialiste” subînţele fiind Statele Unite şi Israelul.

În Pakistan, un secretar în ministerul apărării a fost demis pentru că era mai influent decât ministrul apărării

Premierul Pakistanului Gilani l-a demis pe unul din cei mai influenţi oameni ai armatei din guvernul său care deţinea funcţia de secretar general în ministerul apărării. Se pare că ofiţerul în retragere Lodhi era mai puternic decât însuţi ministrul apărării. A fost demis pe motiv că ar fi creat tensiuni între diversele instituţii ale statului.

Legile anti-corupţie sunt ineficiente pentru că nu sunt aplicate cum trebuie, afirmă Transparancy International Moldova

Legile pentru combaterea corupţiei sunt ineficiente pentru că nu sunt puse în aplicare cum trebuie, arată Transparancy International Moldova în raportul de monitorizare a politicilor anti corupţie în 2011. Un alt motiv pentru care lupta împotriva corupţie nu dă rezultate, a declarat directoarea TI-Moldova, Lilia Carasciuc este că funcţionarii care trebuie să aplice legile dar nu o fac nu sunt traşi la răspundere. Raportul a analizat activitatea a trei ministere: Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi Ministerul Educaţiei precum şi activitatea Inspectoratului Fiscal Principal de Stat. Şi cele mai multe nereguli au fost constate la ministerul Educaţiei.

CCCEC a deschis un dosar penal pentru daunele de peste 2 milioane de lei aduse întreprinderii de stat Calea Ferată din Moldova

Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) a deschis un dosar penal pentru daunele de peste 2 milioane de lei aduse întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova”. Centrul a constatat că pe rutele Chişinău-Bucureşti şi Chişinău-Moscova în perioada 2009-2010 au fost transportaţi 23 de mii de pasageri fără bilet.

PCRM l-a propus candidat pentru funcția de președinte al statului pe Leonid Talmaci, fostul guvernator al Băncii Naționale

PCRM il propune pe Leonid Talmaci, fostul guvernator al Bancii Nationale la functia de sef al statului. Comunistii sustin ca au analizat mai multe candidaturi insa fostul guvernator al BNM este cel mai potrivit pentru aceasta functie.
„Candidatul este din afara Parlamentului, un profesionist recunoscut atat in Moldova, cat si in afara, care simbolizeaza statalitatea, stabilitatea si previzibilitatea politicilor, care prin autoritatea sa poate fi garantul statalitatii", a declarat Iurie Muntean. Totodata, grupul PCRM urmeaza sa propuna reprezentantilor AIE aceasta candidatura pentru a o discuta in cadrul intalnirii de azi. Daca Leonid Talmaci nu va fi sustinut de catre membrii AIE, Muntean a spus ca membrii PCRM oricum il vor sustine prin voturile lor.

Nouă acțiune de protest a sătenilor din r. Dubăsari la podul de la Vadul-lui-Vodă

Peste 500 de persoane s-au adunat astazi pe podul de la Vadul-lui-Voda, unde la 1 ianuarie tanarul Vadim Pisari a fost impuscat de un pacificator rus. Protestatarii cer lichidarea posturilor de pacificatori din Zona de Securitate de-a lungul Nistrului.
Un grup de lucru, in frunte cu presedintele raionului Dubasari, Grigore Policinschi a incercat sa discute cu militarii pacificatori despre scoaterea placilor de beton si dezarmarea sentinelelor. In cadrul Comandamentului Militar Unit s-a ajuns l-a intelegerea de a dezarma militarii din zona si a reduce numarul acestora, lucru care nu s-a intamplat. Placile de beton inlaturate de pe carosabil au fost reinstalate unilateral de catre militari din contingentul de pacificatori din partea regiunii transnistrene.
Au avut loc cateva provocari si altercatii. Actiunile de protest vot continua pana cand revendicarile populatiei din cele cateva satele vor fi satisfacute.

Oazu Natoi, fost lider PD, se anunță dispus să candideze pentru funcția de președinte al R. Moldova

Politicianul Oazu Nantoi a anunțat astăzi că le propune partidelor parlamentare ale puterii și opoziției să-i acorde semnăturile necesare pentru a candida la funcția de șef al statului. La o conferință de presă, Oazu Nantoi a spus că ar întruni calitățile necesare pentru a deveni candidatul de compromis căutat de fracțiunile parlamentare pentru alegerile repetate din 15 ianuarie.
Fost vicepreședinte al Partidului Democrat, Oazu Nantoi s-a retras anul trecut spunând că ar vrea să-și păstreze independența de opinie în privința politicii moldovene.
Într-o primă reacție, un deputat comunist, Sergiu Sârbu a spus că Nantoi este cunoscut ca „anticomunist înflăcărat” și nu putea deveni „peste noapte” candidat apartinic de felul celui dorit de opoziție.

Procuratura militară rusă anchetează incidentul de la Vadul-lui-Vodă

Ministerul rus de externe spune că incidentul de la 1 ianuarie la Vadul-lui-Vodă când un pacificator rus a împușcat mortal un tânăr este cercetat de procuratura militară rusă iar rezultatele sunt așteptate în trei săptămâni.
Într-o declarație publicată pe site-ul său, ministerul rus de externe spune că militarul a tras în mașina lui Vadim Pisari, ucigând tânărului de 18 ani pentru că vehiculul ar fi reprezentat „o ameninţare directă la viaţa militarilor aflați la postul de control”.
Diplomația rusă mai spune că incidentul nu ar trebui să pună la îndoială operațiunea militară de menținere a păcii, pe care Chișinău și Kievul ar dori-o transformată în una civilă sub mandatul OSCE.

Iranul acuză Israelul de uciderea unui specialist în domeniul nuclear de la centrala Natanz

Un om de știință iranian din domeniul nuclear a fost ucis astăzi de explozia unei mașini capcană despre care Iranul spune că ar fi fost organizată de Israel.
Agenția semi-oficială Fars relatează că victima, profesorul universitar Mostafa Ahmadi Roshan, lucra la uzina nucleară iraniană de la Natanz. Potrivit relatărilor de presă, atacatori pe o motocicletă au întrecut mașina lui Roshan pe o stradă din Teheran atașându-i din mers o bombă cu magnet.
Guvernatorul adjunct al Teheranului, Safarali Baratloo a declarat că atacul ar fi asemănător asasinării altui om de știință în ianuarie 2010 iar în spatele lui s-ar afla Israelul. Vicepreședintele iranian, Mohammad-Reza Rahimi a spus într-o declarație difuzată de agenția ISNA că ar fi opera „agenților puterilor imperialiste”.

Un observator algerian părăsește misiunea Ligii Arabe din Siria din cauza ineficienței acesteia în oprirea represalilor guvernamentale împotriva protestatarilor

Un observator al Ligii Arabe a părăsit Siria, spunând că a fost martorul unor scene grave de violență iar misiunea arabă de monitorizare nu a făcut nimic pentru a le preveni. Observatorul algerian, Anwar Malek a declarat presei că a petrecut 15 zile într-un epicentru al protestelor antiguvernamentale, orașul Homs, unde a văzut „scene de oroare” și ”cadavre arse”. Malek a spus că a părăsit misiunea pentru că se punea în serviciul regimului sirian prin faptul că nu-l împiedica să continue uciderea protestatarilor.
Misiunea de monitorizare trimisă de Liga Arabă la 26 decembrie a fost criticată pentru că nu ar face nimic ca să oprească persecuțiile. Marți, Națiunile Unite au spus că cel puțin 400 de oameni au fost uciși în Siria în ultimele două săptămâni de când situația este monitorizată de o misiune a Ligii Arabe. Până acum, ONU estima la cel puțin 5000 numărul total al morților în revolta începută în martie trecut.

Mitt Romney cîștigător necontestat al alegerilor primare republicane în statul New Hampshire

Rezultatele aproape complete ale alegerilor primare din statul nord-estic New Hampshire pentru nominalizarea candidatului republican la președinția Statelor Unite îl dau învingător clar pe Mitt Romney. După numărarea a peste 90 la sută din voturile exprimate marți, fostul guvernator din Massachusetts conduce confortabil cu 39 la sută, urmat cu 23 la sută de congresmanul din Texas, Ron Paul.
Victoria în New Hampshire ar fi a doua consecutivă a lui Romney în competiția internă din Partidul Republican în urma celei de săptămâna trecută în statul Iowa obținută la limită în fața lui Rick Santorum. Următorul stat în care alegătorii republicani vor vota pentru nominalizarea candidatului favorit este Carolina de Sud, unde alegerile primare se vor ține pe 21 ianuarie.

Autoritățile de la Chișinău au calificat drept provocare reinstalarea blocurilor de beton la postul de pacificatori de lângă Vadul lui Vodă

Autoritățile de la Chișinău au calificat drept provocare reinstalarea unilaterală, pe partea transnistreană, a blocurilor de beton la postul de pacificatori de lângă Vadul lui Vodă.
Biroul pentru reintegrare a spus că reinstalarea de marți dimineața contravine înțelegerilor din cadrul formatului tripartit de pacificare.
Blocurile de pe podul peste Nistru fuseseră înlăturate de comun acord de pacificatorii ruși, moldoveni și transnistreni după incidentul de pe 1 ianuarie, când un pacificator rus l-a împușcat mortal pe Vadim Pisari, un tânăr de 18 ani din satul Pârâta.

Piotr Stepanov a fost nominalizat la Tiraspol pentru funcția de prim-ministru

Noul liderul de la Tiraspol, Evghenii Șevicuk l-a nominalizat marți pe Piotr Stepanov la funcția de prim-ministru în republica secesioniste, funcție creată anul trecut. Din 2007, Stepanov conducea ministerul industriei în administrația lui Igor Smirnov iar până atunci fusese director al întreprinderii „Tiraspoltransgaz”.
Noul lider transnistrean, ales luna trecută, spune că una din prioritățile sale va fi redresarea situației economice dificile din stânga Nistrului.

Deputații AIE și cei ai comuniștilor se întîlnesc din nou oficial pentru a negocia o candidatură de compromis la președinție

Fracțiunile parlamentare ale coaliției de guvernare și opoziției comuniste se întâlnesc oficial astăzi pentru a doua oară ca să negocieze găsirea unui candidat de compromis la alegerile prezidențiale repetate, așteptate duminică.
Șeful negociatorilor comuniști, Iurie Muntean a declarat marți Europei Libere că partidul său are câteva condiții între care desființarea Alianței pentru Integrarea Europeană. „Cerem formarea unei noi majorități anticriză, de salvare națională și evident un nou guvern”
Un nou eșec la 15 ianuarie ar atrage alegeri parlamentare anticipate, dacă joi Curtea Constituțională menține valabilitatea primei tentative de la 16 decembrie trecut, la care deputații au încălcat procedura votului secret.

Mitt Romney și-a consolidat poziția de candidat republican la președinție după victoria în alegerile preliminare din New Hampshire

Presa americană estimează că Mitt Romney a obținut o victorie clară în alegerile primare din statul nord-estic New Hampshire pentru nominalizarea candidatului republican la președinția Statelor Unite.
Potrivit rezultatelor parțiale citate de televiziuni, fostul guvernator din Massachusetts ar conduce confortabil cu 36 la sută în urma votului de marți. Congresmanul din Texas, Ron Paul ar fi pe locul doi.
Victoria în New Hampshire ar fi a doua consecutivă a lui Romney în competiția internă din Partidul Republican în urma celei de săptămâna trecută în statul Iowa obținută la limită în fața lui Rick Santorum.

Departamentul de Stat american a cerut din nou demisia președintelui sirian Bashar al-Assad

Departamentul de Stat american a cerut din nou demisia președintelui sirian Bashar al-Assad și a denunțat ultimul discurs al acestuia drept încercare de a abate atenția populației de la problemele reale ale țării.
Assad a declarat marți că revolta antiguvernamentală de zece luni din țara sa ar fi rezultatul unei conspirații străine și a avertizat să pedepsească teroriștii și sabotorii din interior cu „o mână de fier”.
Marți, Națiunile Unite au spus că cel puțin 400 de oameni au fost uciși în Siria în ultimele două săptămâni de când situația este monitorizată de o misiune a Ligii Arabe. Până acum, ONU estima la cel puțin 5000 numărul total al morților în revolta începută în martie trecut.

Michael McFaul a depus jurămîntul în calitate de nou ambasador al Statelor Unite în Rusia

Secretarul de stat american, Hillary Clinton a primit jurământul lui Michael McFaul ca nou ambasador al Statelor Unite în Rusia.
La ceremonia de la Washington, Clinton a spus că relația cu Rusia este pentru Statele Unite „una din cele mai complexe și semnificative” iar pe McFaul l-a descris drept un expert în probleme rusești, un „gânditor și scriitor proeminent în materie de democrație”.
Nominalizarea lui Michael McFaul, care a fost consilier șef pentru Rusia și Eurasia în administrația Obama, a fost acceptată de Senatul american la sfârșitul anului trecut.

10 ani de la deschiderea centrului de detenție pentru suspecții de terorism la baza navală americană de la Guantanamo Bay în Cuba

Astăzi se împlinesc 10 ani de la deschiderea centrului de detenție pentru suspecții de terorism la baza navală americană de la Guantanamo Bay în Cuba, care a atras critici de încălcare a drepturilor omului la adresa Statelor Unite. Înființată de administrația președintelui George W. Bush, după atacurile teroriste din 2001 și invadarea Afganistanului, închisoarea este locul de detenție și interogare a suspecților de legături cu Al-Qaeda, talibanii și alte organizații considerate teroriste.
Președintele Barack Obama promisese să închidă centrul de detenție până în ianuarie 2010, dar nu a reușit. Potrivit estimărilor agenției Reuter, astăzi la Guantanamo se află 171 de deținuți.

O navă de patrulare americană a salvat șase marinari iranieni după ce nava lor de transport s-a defectat în Golful Persic

Pentru a doua oară în decurs de o săptămână, o navă americană a salvat marți un grup de iranieni aflați în dificultate pe mare.
Pentagonul spune că o navă de patrulare americană a preluat șase marinari iranieni după ce nava lor de transport s-a defectat în Golful Persic. Unul dintre ei suferise arsuri și a primit îngrijiri medicale. Întregul grup a fost transferat ulterior patrulelor de coastă iraniene.
Săptămâna trecută, o navă americană a salvat 13 pescari iranieni care erau ținuți în captivitate de pirați somalezi. Cazurile au loc pe fundalul tensiunilor ridicate între Statele Unite și Iran în chestiunea programului nuclear iranian.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG