Linkuri accesibilitate

Ştiri

La Chișinău s-a desfășurat un miting de protest antiguvernamental la apelul Comitetului pentru Apărarea Constituției și Democrației

La Chisinau a avut loc un protest impotriva politicii actualei puteri. Potrivit corespondentei noastre organizatorii acţiunii, Comitetul pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei au cerut demisia actualei puteri, a guvernului, presedintelui interimar, presedintelui Curţii Constituţionale şi a presedintelui Comisiei Electorale centrale cît şi alegeri anticipate. La finalul protestului organizatorii au dat publicităţii o rezoluţie în care cer, printre altele si renunţarea de către autorităţi la ideea organizarii unui referendum pentru modificarea Constituţiei.

Janez Janša, liderul PD, a fost confirmat de Parlamentul Sloveniei în funcția de prim ministru

Parlamentul sloven l-a ales pe Janez Janša în funcţia de premier. Janez Janša conduce Partidul Democratic, de centru dreapta. Parlamentul urmează să voteze şi asupra cabinetului şi odata ce guvernul va fi aprobat, se va pune capat unei perioade de instabilitate, declansaştă în luna septembrie, odată cu căderea fostului guvern. Vineri, agenţia de evaluare financiare Fitch a coborît ratingul Sloveniei cu doua puncte. Datoria publica a Sloveniei a ajuns la 44 % din produsul intern brut. Somajul este de 12 %. Slovenia face parte din zona tarilor care folosesc moneda unica europeana.

Proteste la Moscova ale automobiliștilor împotriva regimului Putin

Spijinitori ai mişcării „Pentru alegeri corecte” şi critici ai actualului regim, au organizat astazi la Moscova un protest neobişnuit, informează serviciul rusesc al postului nostrum de radio. Soferii au adaugat la masinile lor tot felul de panglici si baloane albe, sau au vopsit capota masinilor cu desene albe şi au mers pe „Inelul de aur” al capitalei Rusiei, incercuindu-l. Potrivit site-urilor de socializare, la protest au participat in jur de 2000 de vehicule.

Germania a cerut Iranului să nu sisteze livrările de petrol deja plătite către Italia și Grecia

Germania a cerut Iranului să dovedească reţinere şi să nu tensioneze şi mai mult relaţiile dintre Teheran şi lumea occidentală. Ministrul german de externe Guido Westerwelle a spus ca Uniunea Europeana nu va permite ca Iranul să nu îşi onoreze contractele cu petrol pe care le are cu Italia si Grecia. Uniunea Europeana a hotarit impunerea unui embargo asupra petrolului Iranian din 1 iulie, iar ca raspuns, Teheranul a anuntat că va dezbate in Parlament dacă să pună capat imediat livrarilor de petrol catre ţările Uniunii Europene. O astfel de posibilitate pentru Italia si Grecia, care au achitat petrolul deja, ar putea complica incă şi mai mult situaţia economică. Potrivit agentiilor iraniene de ştiri, dezbaterea de astazi din Parlamentul de la Teheran a fost aminată.

Cel puţin 16 soldaţi şi 3 civili sirieni au murit în timpul incidentelor violente prilejuite de intervenția armatei împotriva protestatarilor în suburbiile Damascului

Din Siria se relatează că cel puţin 16 soldaţi şi 3 civili au murit în timpul violenţelor de astazi din jurul capitalei Damasc. In violenţele de sîmbătă, care au dus la decizia Ligii Arabe de a-şi suspenda misiunea din aceasta tară, alţi 17 oameni au fost omoriţi. Potrivit Naţiunilor Unite, numarul persoanelor ucise în violenţele din ultimele 11 luni din Siria este de peste 5 400. Relatarile nu pot fi verificate independent deoarece jurnalistilor străini nu li se permite accesul in Siria.

La Davos s-au încheiat lucrările Forumului Economic Mondial

La Davos s-a încheiat Forumul Economic Mondial, aflat la cea de-a 42-a editie. In intervenţia sa, preşedinte Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde a spus că este nevoie de suplimentarea fondurilor organizaţiei şi că numai astfel pieţele financiare internaţionale îşi vor putea recîştiga încrederea. Statele europene au fost de acord să sprijine FMI cu 150 de miliarde de dolari, rămînind ca restul de 350 de miliarde să fie oferite de celelalte ţări ale lumii member ale organizaţiei. La reuniunea de la Davos au participat sefi de state si de guverne, economisti, importanţi oameni de afaceri şi filantropi.

Redacția unui săptămînal rus de opoziție din regiunea Perm a fost atacată cu un cocktail Molotov

Partidul liberal Yabloko din Rusia a anunţat pe site-ul său Internet că biroul unui ziar de opoziţie din regiunea Urali a fost ţinta unui atac cu cockail Molotov. Saptaminalul din regiunea Perm din Urali, Vecherny Krasnokamsk a relatat recent despre cazuri de corupţie în care a fost implicat primarul din localitatea Krasnokamsk. Acuzatii pe care acesta le-a negat. Potrivit site-ului mişcării liberale Yabloko, nimeni nu a fost rănit în atac.

Trupele siriene au fost desfășurate în suburbiile Damascului aflate sub controlul protestatarilor anti-prezidențiali

Mii de soldaţi sirieni au fost desfăşuraşi în suburbiile capitalei Damasc, care se află sub controlul protestatarilor. Potrivit activiştilor, 5 oameni au fost omoriţi în cursul operaţiunii.

Membrii Comitetului pentru Apărarea Constituţiei şi a Democraţiei protestează din nou la Chișinău cerînd demisia actualei guvernări

La Chisinau are loc un protest impotriva politicii actualei puteri. Potrivit corespondentei noastre la fata locului, in Piata Marii Adunari Naţionale, la orele 13, se aflau un număr redus de persoane, iar organizatorii acţiunii, membrii Comitetului pentru Apărarea Constituţiei şi a Democraţiei cereau demisia actualei puteri, a guvernului, presedintelui interimar, presedintelui Curţii Constituţionale şi a presedintelui Comisiei Electorale centrale cît şi alegeri anticipate. Potrivit corespondentei Europei Libere, protestatarii au venit din mai multe localităţi din ţară şi s-a anunţat că săptămâna viitoare un miting similar va fi organizat de Partidul Comunistilor.

Poliția moldovenească a arestat cinci persoane implicate în falsificarea de acte pentru obținerea cetățeniei române

Poliţia moldovenească a reţinut un grup criminal specializat în pregătirea şi depunerea de acte pentru obţinerea cetăţeniei române, informează agenţia Moldpres. Potrivit sursei citate, grupul, format din 5 persoane, solicitau între 600 si 2000 de euro pentru a furniza acte false cu ajutorul cărora se putea obţine cetăţenia Romaniei. Cei în cauză riscă o condamnare la doi ani de închisoare.

O echipă de inspectori ai AIEA poartă convorbiri la Teheran cu autoritățile despre programul nuclear iranian

O echipă de inspectori ai Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Energie Atomică se afla în Iran într-o vizita de 3 zile. Nu se aşteaptă ca echipa să viziteze vreuna din instalaţiile nucleare iraniene, dar va avea convorbiri cu autorităţile de la Teheran. Seful echipei de inspectori, Herman Nackaerts a făcut apel la autorităţile iraniene să colaboreze cu misiunea. In luna noiembrie, agenţia a dat publicităţii un raport în care se arăta că unele din instalaţiile nucleare iraniene au scop strict militar, o acuzaţie pe care Teheranul o dezminte.

Rusia a criticat decizia Ligii Arabe de a suspenda activitatea misiunii de observatori din Siria

Rusia a criticat astazi decizia Ligii Arabe de a suspenda activitatea misiunii de observatori din Siria. Decizia a fost anunţată ieri, după un alt atac violent al autorităţilor împotriva protestatarilor. Vineri, mai multe ţări arabe au depus un proiect de rezoluţie la Consiliul de Securitate ONU prin care cereau demisia presedintelui Bashar al-Assad si tranziţia la un guvern interimar, pînă la organizarea unor noi alegeri. Rusia se opune acestui plan, propunind propria rezoluţie în care dă vina pentru cei peste 5000 de morţi atît pe forţele de ordine cît şi pe opoziţie.

Abdulah Saleh, președintele Yemenului, a sosit în Statele Unite pentru a urma un tratament medical

Preşedintele Yemenului, Abdulah Saleh a ajuns in Statele Unite pentru tratament medical. După luni de proteste împotriva regimului său şi după ce a supravieţuit unei tentative de asasinat, Saleh a acceptat să părăsească puterea in luna noiembrie în schimbul garanţiei că nu va fi adus în faţa instanţei pentru omorirea demonstranţilor în perioada de proteste. Statele Unite au fost criticate pentru că i-au acordat viză de intrare.

Parlamentul iranian dezbate un proiect de lege ce interzice exporturile de petrol în UE

Parlamentul de la Teheran va vota astazi asupra unei legi prin care va interzice livrarea de petrol către ţările Uniunii Europene. Dezbaterea din Parlamentul de la Teheran este un raspuns la impunerea unui embargo de catre Uniunea Europeană asupra vinzărilor de petrol iranian. Embargoul european intră în vigoare in luna iulie a acestui an, după ce Iranul va incehia contractul deja achitat cu Grecia si Italia.

Mihail Gorbaciov se pronunță pentru organizarea unui referendum în vederea schimbării sistemului de guvernare în Rusia

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a cerut, pe site-ul publicaţiei Novaya Gazeta, al cărei acționar este, organizarea unui referendum pentru inlaturarea de la putere a regimului autocratic din Rusia. In opinia lui Gorbaciov, valul de proteste din Rusia arată că populaţia vrea o schimbare importantă a întregului sistem politic. Intre timp, ieri, in munţii Urali, peste 15 mii de oameni au manifestat in sprijinul lui Vladimir Putin, pentru un nou mandat de preşedinte.

Armata Chinei va rămîne sub controlul conducerii de partid comuniste

Presedintele Chinei comuniste, Hu Jintao a anunţat că armata ţării, care are efective de aproape 2 milioane şi jumătate de oameni, va continua să rămînă sun controlul partidului si nu al guvernului. In ultimul timp armata Chinei comuniste a achizitionat arme şi tehnologie militară de ultimă generaţie.

Ucraina și-a dublat în 2011 producția de electricitate exportată din care R. Moldova importă 10,3%

Producția de electricitate a Ucrainei a crescut în 2011 cu 2,2 miliarde de kWh, a anunțat Ministerul Energiei și Industriei Cărbunelui de la Kiev. Concomitent volumul electricității exportate a crescut cu 52,5% în raport cu anul 2010, echivalînd cu 3% din producția anuală.
Cei mai mari importatori de electricitate ucrainiană sînt la ora actaulă, în ordine, R. Belarus (39,8% din volumul total de energie exportată), Ungaria (38,4), R. Moldova (10,3%) și Slovacia (9,2%). Intre ceilalți importatori de energie din Ucraina sînt menționate Polonia, Rusia și România.

Numărul victimelor eșuării pachebotului italian Costa Concordia se ridică în prezent la 17

Echipele care pregătesc pomparea miilor de tone de carburant de pe epava pachebotului Costa Concordia, eșuat în largul coastelor provinciei Toscana și-au suspendat lucrărilor din cauza valurilor prea mari. In cursul zilei un al 17 cadavru, al unei femei, a fost descoperit în partea scufundată a navei eșuate la 13 ianuarie. Pachebotul transporta circa 4200 de persoane, la ora actaulă numărul celor dispăruți ridicîndu-se la 15.

Liga Arabă a decis suspendarea activității misiunii de observatori din Siria din cauza escaladării violențelor împotriva protestatarilor anti-prezidențiali

Liga Arabă a anunțat suspendarea cu efect imediat a misiunii sale de observatori din Siria, urmare a escaladării violențelor împotriva manifestanților anti-prezidențiale. In orașul Hama au fost descoperite trupurile a 17 bărbați arestați de forțele de securitate și executați pe loc, potrivit relatărilor opoziției. „Din cauza deteriorării grave a situației din Siria și a folosirii continue a violenței [...] a fost decisă întreruperea imediată a activității misiunii Ligii Arabe în Siria, în așteptarea prezentării situației în fața Comitetului Ligii”, a declarat Nabil Elarabi, secretarul general al organizației într-un comunicat de presă.
Pînă la noi dispoziții, membrii misiunii Ligii Arabe vor rămîne în Siria.
Potrivit informațiilor ONU, din martie 2011, circa 5000 de protestatari împotriva regimului al-Assad au fost uciși de forțele de securitate siriene.

Premierul Vlad Filat a apreciat drept pozitivă întîlnirea sa cu liderul transnistrean Evgheni Șevciuc

Premierul Vlad Filat a declarat vineri la Odesa, la o conferinţă comună cu Evgheni Şevciuk, noul lider al regiunii separatiste transnistrene, că întîlnirea celor doi „a fost o întrevedere bună şi că s-a convenit planul de acţiuni pentru perioada următoare”. La reuniunea de la Odesa nu s-a ajuns la nici o înţelegere privind posturile de pacificatori amplasate in zona de securitate. Vlad Filat a mai spus şi că problemele în care există divergenţe între cele două părţi „nu au fost ocolite”.

Consiliul Europei va susține o serie de proiecte de dezvoltare în regiunea transnistreană

Reprezentanţii Consiliului Europei au prezentat ieri autorităţilor de la Tiraspol o informație detailată legată de proiectele comune cu regiunea transnistreană, informează agenţia rusă Novîi Reghion. Potrivit sursei citate, Consiliul Europei va susţine proiecte în sfera învăţămîntului, sănătăţii, drepturilor omului, mass media, sport, turism, combaterea traficului de droguri şi dezvoltarea societăţii civile. Proiectele au fost prezentate părţii transnistrene de către Ulvi Akhundlu, șeful biroului Consiliului Europei din Moldova.

Ucraina se declară interesată de rezolvarea problemelor ce confruntă populația civilă din regiunea transnistreană

Purtătorul de cuvînt al ministerului ucrainian de externe a declarat citat de presa ucrainiană că Ucraina este interesată de rezolvarea problemelor cu care se confrunta populaţia din regiunea transnistreană şi consideră întilnirea de ieri de la Odesa intre premierul Moldovei si liderul nerecunoscutei republici nistrene drept un pas catre eficientizarea negocierilor oficiale in formatul 5 plus 2. Ucraina este mediator în conflictul transnistrean alaturi de Federaţia Rusa şi OSCE, iar Uniunea Europeana şi Statele Unite au statut de observatori. Urmatoarea reuniunea oficiala a formatului va avea loc la Dublin, in Irlanda, în luna februarie.

Compania Națională de Asigurări Medicale atrage atenția asupra depistării prea tîrzii a tumorilor cancerigene la femeile din Moldova

Numarul femeilor care mor de cancer in Republica Moldova creşte şi 40 % dintre decese se datorează faptului că maladia a fost depistată mult prea tirziu, informează Compania Naţională de Asigurari în Medicină. Dacă femeile s-ar prezenta mai curînd la medoc şi ar avea loc controale periodice de specialitate, mare parte dintre femeile aflate în procese pre-canceroase ar putea fi salvate.

Rusia dispusă să susțină în Consiliul de Securitate ONU proiectul de rezoluție al Ligii Arabe referitor la o tranziție pașnică spre un nou guvern în Siria

Consiliul de Securitate ONU a dezbatut proiectul de rezoluţie privind situaţia din Siria, avansat de Liga Arabă și de ţările europene. Proiectul de rezoluţie susţine planul Ligii Arabe care cere demisia preşedintelui Bashar al-Assad şi organizarea unei tranzitii paşnice la un guvern interimar înainte de noi alegeri. Ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin a declarat că rezoluţia cuprinde şi articole inacceptabile pentru partea rusă, dar ca este gata sa „se implice” în ea. Pina acum Rusia si China au opus veto oricăror încercari de a adopta o rezoluţie in Consiliul de Securitate în legatura cu situaţia din Siria. Potrivit ONU, in ultimele 10 luni de proteste si reprimari, peste 5000 de oameni au fost omoriţi.

Mai multe grupuri de opoziție din Armenia au decis să participe la alegerile parlamentare reunite într-un Bloc electoral

Mai multe grupuri şi partide de opoziţie din Armenia care formează Congresul Naţional Armenesc, au decis vineri să participe la viitoare alegeri parlamentare ca un bloc unic, prezentînd candidaţi comuni la scrutin.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG