Linkuri accesibilitate

Ştiri

Turcia a explicat de ce a forțat să aterizeze la Ankara un avion sirian de pasageri care zbura de la Moscova spre Damasc

Turcia a explicat de ce a forțat să aterizeze la Ankara un avion sirian de pasageri care zbura de la Moscova spre Damasc. Premierul turc Tayyip Erdogan a spus astăzi că aeronava transporta muniții trimise de o agenție rusească de stat ministerului sirian al apărării. Reuter relatează că ministerul rus de externe a refuzat să comenteze acuzația și că înaintea declarației lui Erdogan agenția de stat a armamentului din Rusia spusese că nu avea nici un fel de marfă la bordul avionului. Un oficial consular rusesc citat de Interfax a spus că marfa confiscată de turci nu era de proveniență rusă. Un reprezentant al companiei ”Syrian Air”, căreia îi aparține avionul, a declarat la Damasc că în cala aeronavei se aflau echipamente electrice de folosință civilă.

Cea mai mare companie din Grecia, Coca Cola Hellenic, a anunțat că pleacă din această țară

Cea mai mare companie din Grecia, Coca Cola Hellenic, a anunțat că pleacă din această țară, într-o nouă lovitură pentru un stat confruntat de mai mulți ani cu riscul falimentului. Compania de băuturi răcoritoare a spus că noul sediu va fi în Elveția și își va lista acțiunile la bursa londoneză, dar nu va închide fabricile din Grecia. Firma care are instalații de îmbuteliere în 28 de țări din lume, din Rusia până în Nigeria, va trebuie să renunțe la cuvântul ”Hellenic” din denumire. Compania a spus că pleacă din Grecia pentru că suferă pierderi mari din cauza crizei economice, dar a insistat că cetățenii greci nu vor avea de suferit de pe urma mutării. Recent, o altă mare firmă din Grecia, compania de lactate FAGE, s-a mutat în Luxemburg, invocând motive asemănătoare.

Candidatul republican la președinția Statelor Unite, Mitt Romney, și-a mărit avantajul în preferințele electorale

Candidatul republican la președinția Statelor Unite, Mitt Romney, și-a mărit avantajul în preferințele electorale față de președintele democrat în exercițiu Barack Obama. Un sondaj de opinie Reuters/Ipsos arată că pentru Romney ar vota 47% din respondenți, față de 44% pentru Obama. Autorii sondajului au spus că republicanul trece printr-o perioadă mai bună de campanie mai ales pentru că l-a dominat pe Obama în prima dezbatere a candidaților. Diseară vicepreședintele democrat Joe Biden va încerca să răstoarne situația în propria sa dezbatere cu candidatul republican la vicepreședinție, Paul Ryan. Următoarea dezbatere Obama-Romney este programată pentru marțea viitoare. Alegerile vor avea loc la 6 noiembrie

Statele Unite au desemnat un diplomat veteran în funcția de emisar în Libia

Statele Unite au desemnat un diplomat veteran pensionat în urmă cu peste un deceniu în funcția de emisar în Libia în urma morții ambasadorului Christopher Stevens într-un atac asupra consulatului din Benghazi, la 11 septembrie.

Departamentul de Stat a anunțat astăzi că Laurence Pope, fost ambasador american în Ciad, oficial de rang înalt în contra-terorism, a ajuns la Tripoli, unde va fi ”însărcinat cu afaceri”. Acesta este titlul acordat diplomatului care reprezintă o țară în absența ambasadorului.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Victoria Nuland a spus că prin numirea lui Laurence Pope Washingtonul își reafirmă devotamentul față de dezvoltarea relațiilor cu poporul libian.

Dirk Schuebel: apropiata vizită la Chișinău a președintelui Comisiei Europene este o nouă recunoaștere a progreselor Moldovei

Emisarul Uniunii Europene Dirk Schuebel a spus că apropiata vizită la Chișinău a președintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso este o nouă recunoaștere a progreselor Moldovei. „Cred că este un semnal foarte important, după vizita cancelarului german Angela Merkel. Este un nou semnal că Moldova se află pe drumul cel bun”, a spus Schuebel într-un interviu acordat Europei Libere după ce s-a anunțat că Barroso va vizita Republica Moldova în zilele de 29 și 30 noiembrie. Potrivit unui comunicat de presă de la guvern, Barroso va evalua în dialogul cu liderii moldoveni progresele făcute de Republica Moldova în cadrul Parteneriatului Estic.

Vlad Filat: AIE va continua să discute despre o revendicare a liberalilor care a tensionat în ultimele zile relațiile dintre partidele de guvernământ

Premierul Vlad Filat a spus că AIE va continua să discute despre o revendicare a liberalilor care a tensionat în ultimele zile relațiile dintre partidele de guvernământ. „Sunt situații în care apar punct de vedere divergente. Dar asta nu înseamnă că trebuie să dramatizăm, să căutăm ceartă și așa mai departe”, a spus Filat.

Remarca premierului liberal-democrat vine după ce liderul liberalilor Mihai Ghimpu a cerut ca biroul permanent al parlamentului să fie extins cu încă un loc, care să-i revină lui. Ghimpu a mai spus că rezervele aliaților politici față de această idee ar fi o dovadă că ei își caută un nou aliat, poate în persoana socialistului Igor Dodon.

Rata șomajului în Grecia a depășit pragul de 25%

Rata șomajului în Grecia a depășit pragul de 25%. Potrivit biroului de statistică elen ELSTAT, în iulie erau fără muncă 1,26 de milioane de greci, adică 25,1% din forța de muncă. De la un an la altul creșterea șomajului a fost de peste 7%. Grecia a evitat până acum intrarea în faliment grație creditelor de salvare de la FMI și UE, care au fost însă condiționate de reducerea cheltuielilor publice inclusiv prin concedierea unor angajați bugetari. Economiștii prevăd că la anul Grecia va trece prin al șașelea an consecutiv de recesiune economică, iar rata șomajului ar putea crește în continuare.

Televiziunea de stat din Turcia TRT a relatat că avionul sirian de pasageri interceptat de forțele aeriene turcești transporta echipamente militare

Televiziunea de stat din Turcia TRT a relatat că avionul sirian de pasageri interceptat miercuri de forțele aeriene turcești transporta echipamente militare. Un cotidian apropiat guvernului de la Ankara a informat că la bordul avionului de pe ruta Moscova-Damasc s-ar fi aflat 10 containere, cuprinzând printre altele receptoare radio, antene și echipamente despre care se crede că ar fi părți componente ale unor rachete balistice. Nici TRT, nici ziarul „Yeni Safak” nu au spus de unde au informațiile. Autoritățile turcești au spus până acum că la bordul aeronavei Syrian Air se aflau materiale care „nu sunt legitime înt-un avion de pasageri”. Damascul a numit interceptarea aeronavei „un act de piraterie”. Guvernul rus a protestat și el spunând că operațiunea ar fi pus în pericol viețile pasagerilor ruși.

Liderul unei mișcări creștin-ortodoxe din Rusia a propus ca în biserici să se organizeze lecții de arte marțiale sambo

Liderul unei mișcări creștin-ortodoxe din Rusia a propus ca în biserici să se organizeze lecții de arte marțiale sambo pentru prevenirea unor incidente de felul celui în care au fost implicate fetele din ”Pussy Riot”. Itar-Tass relatează că Ivan Otrakovsky, care conduce organizația ”Svyataya Rus”, a spus că recomandă folosirea forței fizice mai ales împotriva celor care caută să pătrundă cu gânduri necurate în altar și sacristie.

Otrakovsky este și inițiatorul unei așa-numite „miliții ortodoxe” la Moscova și în împrejurimi, care și-a asumat misiunea de a apăra locașurile de cult și cimitirele de eventuale profanări.

Premiul Nobel pentru Literatură 2012 a fost acordat scriitorului chinez Mo Yan

Premiul Nobel pentru Literatură 2012 a fost acordat scriitorului chinez Mo Yan, care, se spune în comunicatul oficial al Comitetului Premiilor Nobel de la Oslo, „cu realism halucinant îmbină poveștile populare, istoria și contemporanietatea".

Mo Yan este unul dintre cei mai cunoscuţi şi traduşi autori din China. Născut în anul 1955 într-o familie de ţărani în provincia Shandong, s-a înrolat în Armata de Eliberare Populară la 20 de ani. În aceeaşi perioadă a început să scrie primele povestiri. De atunci a scris mai multe romane şi culegeri de povestiri, incluzând „Sorgul roşu” (Red Sorghum - 1987), tradus în română de editura Humanitas, „Sâni bogaţi şi fese mari” (Big Breasts & Wide Hips - 1996), „Oboseală de viață, oboseală de moarte” (Life And Death Are Wearing Me Out - 2008) şi, recent, „Broasca” (Frog - 2009).

Nici un scriitor chinez nu a mai luat până acum Premiul Nobel pentru Literatură, deşi în anul 2000 scriitorul Gao Xingjian a fost distins cu acest premiu, după ce a devenit cetățean al Franței.

Pe lista caselor de pariuri, în top 10 cu cele mai mari şanse de a obţine Premiul Nobel anul acesta s-au aflat între alţii fost scriitorul japonez Haruki Murakami, cântăreţul şi autorul Bob Dylan, scriitorii Philip Roth şi Ismail Kadare.

La Chişinău a început Congresul diasporei. Premierul Vlad Filat anunţă că următoarea ambasadă va fi deschisa în Canada

Următoarea ambasadă a Republicii Moldova va fi deschisa în Canada, unul din motive fiind numărul important de moldoveni stabiliţi în această ţară, a declarat premierul Vlad Filat în cadrul congresului diasporei moldoveneşti, care a început astăzi la Chişinău.

La acelaşi Congres al diasporei, premierul a anunţat că va fi creat un birou al diasporei, care va fi subordonat Cancelariei de Stat. La cel de-al V-a Congres al diasporei participă peste 100 de delegaţi din 25 de state.

Congresul a fost deschis de reprezentantul diasporei moldoveneşti din Rusia, care este cea mai numeroasă, transmite Info-Prim Neo.

România va oferi Republicii Moldova 50 de mii de euro ajutor pentru atenuarea efectelor secetei

România va oferi Republicii Moldova, din bugetul de asistenţă pentru dezvoltare, 50 de mii de euro ca ajutor de urgenţă pentru atenuarea efectelor secetei din acest an, transmite Info-Prim Neo.

Rusia a cerut Turciei explicaţii de ce a forţat aterizarea la Ankara a unui avion de pasageri, care zbura pe ruta Moscova-Damasc

Rusia a cerut Turciei explicaţii de ce a forţat aterizarea la Ankara a unui avion de pasageri, care zbura pe ruta Moscova-Damasc. Autorităţile turce susţin că aveau motive de a crede că la bordul avionului era armament, destinat forţelor loiale preşedintelui Bashar al Assad. O parte din bunurile aflate în avion au fost confiscate, dar nu se ştie ce erau. După câteva ore, avionul şi-a continuat zborul spre Damasc.

Bob Dylan, Philip Roth şi Haruki Murakami în topul pretendenţilor la Premiul Nobel pentru Literatură

Astăzi va fi anunţat Premiul Nobel pentru Literatură, tradiţional cel mai contestat alături de cel pentru Pace. Lista pariurilor este condusă din nou de cântăreţul şi autorul Bob Dylan, urmat, ca de ani de zile, de Philip Roth. Şanse mari sunt date şi autorului japonez Haruki Murakami.

Amnesty International avertizează că în China se înmulţesc cazurile de evacuări forţate

Organizaţia Amnesty International avertizează că în China se înmulţesc cazurile de evacuări forţate, pentru a permite dezvoltarea unor proiecte imobiliare.

Şefa FMI a avertizat că economiile emergente, în special cele din Asia, sunt afectate de criza datoriilor din zona euro

La Tokyo, unde are loc reuniunea anuală a Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, şefa FMI a avertizat că economiile emergente, în special cele din Asia, sunt afectate de criza datoriilor din zona euro. Christine Lagarde a cerut guvernelor afectate să acţioneze cu mai mare hotărâre.

Președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barosso va face o vizită la Chișinău în perioada 29 - 30 noiembrie

Președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barosso va face o vizită la Chișinău în perioada 29 - 30 noiembrie. Anunțul a fost făcut de premierul Republicii Moldova Vlad Filat într-un discurs ținut în fața participanților la cel de-al cincilea Congres al Diasporei Moldovenești care se desfășoară joi în capitala Moldovei.

Volumul remitenţelor trimise în Moldova prin bănci a crescut în ultimele opt luni cu 2,7% faţă de perioada similară a anului trecut

Volumul remitenţelor trimise în Moldova prin bănci a crescut în ultimele opt luni cu 2,7% faţă de perioada similară a anului trecut, iar experţii se aşteaptă la o creştere per totalul anului comparativ cu 2011. Banca Naţională, citată de Moldpres, arată că s-a schimbat structura transferurilor după valute, ponderea transferurilor în dolari este iar mai mare decât cea a transferurilor în euro. Ca şi anul trecut, rubla este pe locul trei, dar acum cu 25 la sută din volumul total al remitenţelor faţă de numai 19 la sută anul trecut.

Astăzi va fi decernat Premiul Nobel pentru Literatură

Astăzi va fi decernat Premiul Nobel pentru Literatură, tradiţional cel mai contestat dintre premii pentru că rareori laureatul este acceptat de întreaga comunitate a criticilor sau de publicul larg. Între 1901 şi 2011, cele mai multe Premii Nobel au fost acordat unor scriitori de limbă engleză (26), urmează scriitorii francezi şi germani cu câte 11 premii fiecare. Şi încă o erată: Winston Churchill, premierul britanic din timpul celui de la doilea război mondial, este laureat al Premiului Nobel pentru Literatură din 1953, nu pentru Pace cum crede foarte multă lume. Fusese însă nominalizat pentru ambele premii.

Secretarul general NATO a declarat că alianţa şi-ar putea întări prezenţa militară în nordul Kosovo

Secretarul general NATO a declarat că alianţa şi-ar putea întări prezenţa militară în nordul Kosovo, acolo unde minoritatea sârbă refuză să accepte administraţia de la Pristina. Dar numărul total de militari în regiune nu se va mări, a asigurat Rasmussen la reuniunea miniştrilor apărării NATO.

Standard & Poor’s a scăzut nota solvabilităţii Spaniei aproape până la limita de jos

Agenţia internaţională de rating Standard & Poor’s a scăzut nota pe care o dă solvabilităţii Spaniei aproape până la limita de jos, unde se consideră că o ţară este de fapt falimentară. Până acum Spania a refuzat ajutorul financiar al Uniunii Europene tocmai în speranţa de a nu-şi pierde credibilitatea pe pieţele internaţionale, dar acum s-ar putea să nu mai poată împrumuta bani decât cu dobânzi inacceptabil de mari.

Turcia a forţat un avion de pasageri sirian să aterizeze la Ankara, bănuind că la bord s-ar afla armament din Rusia

Aviaţia militară turcă a forţat un avion de pasageri sirian să aterizeze pe aeroportul din Ankara, bănuind că la bord s-ar afla armament din Rusia. Avionul Airbus avea 37 de peroane la bord şi zbura între Moscova şi Damasc. După câteva ore, şi-a putut continua zborul, dar o parte din bunurile aflate la bord au fost confiscate. Nu se ştie ce erau şi de ce au fost confiscate.

Agenţia americană anti-doping afirmă că ciclistul Lace Armstrong, de 7 ori câştigător al Turului Franţei, şi echipa sa au organizat una din cele mai sofisticate reţele de dopaj

Agenţia americană anti-doping a dat publicităţii un raport în care se afirmă că ciclistul Lace Armstrong, de 7 ori câştigător al Turului Franţei, şi echipa sa au organizat una din cele mai sofisticate reţele de dopaj. În raport sunt citate teste de laborator, sunt prezentate facturi şi sunt transcrise convorbiri telefonice sau comunicări trimise prin poşta electronică, toate menite să demonstreze că Armstrong s-a dopat. Ciclistul nu a fost nici odată prins cu un test pozitiv, după o cursă dar acum a renunţat să se mai apere în justiţie.

Singura dezbatere între candidaţii la vicepreşedinţia Statelor Unite, Joe Biden şi republicanul Paul Ryan

În această noapte are loc singura dezbatere între candidaţii la vicepreşedinţia Statelor Unite, Joe Biden şi republicanul Paul Ryan. În acest moment, după prima dezbatere prezidenţială, candidatul republican Mitt Romney se bucură de o creştere în sondajele de opinie, fiind perceput drept câştigătorul clar al dezbaterii. Până la alegerile din 6 noiembrie, vor mai avea loc două confruntări între preşedintele Barack Obama şi Mitt Romney.

Pe 18 octombrie în Grecia va avea loc o grevă generală ca reacţie la noile măsuri de austeritate

Pe 18 octombrie, în Grecia va avea loc o grevă generală, ca reacţie la noile măsuri de austeritate. Guvernul trebuie să facă noi economii, în valoare de peste 17 miliarde de euro, dacă vrea să primească un nou credit din partea Uniunii europene, evitând astfel intrarea în incapacitate de plată.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG