Linkuri accesibilitate

Ştiri

Rectorul Academiei de Studii Economice Grigore Belostecinic a fost ales vicepreşedinte al PLDM

Consiliul Naţional Politic al Partidului Liberal Democrat l-a ales pe rectorul Academiei de Studii Economice Grigore Belostecinic in funcţia de vicepreşedinte al partidului . Consliul a decis şi excluderea din partid a lui pantelei Săndulache, implicat într-un scandal de corupţie. Partidul a luat cunoştiinţă şi de cererea lui Valeriu Cosaciuc de a se retrage din acest partid. La consiliu, preşedintele partidului, premierul Vlad Filat a prezentat raportul partidului său vorbind despre nevoia de a forma noi politicieni bine pregatiti. La şedinţa Consiliului Naţional politic al PLDM din martie, cu votul unanim al membrilor, în funcţiile de vicepreşedinţi au fost aleşi Valeriu Streleţ, Liliana Palihovici, Ion Balan, Vadim Pistrinciuc, Octavian Grama şi Iurie Ţap.

Convorbiri Marian Lupu - Aleksandr Torşin

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut astăzi o întrevedere cu Aleksandr Torşin, prim-vicepreşedintele Consiliului Federaţiei, camera superioara a legislativului rus, informează Moldpres. În cadrul întrevederii, Aleksandr Torşin a vorbit despre nevoia extinderii cooperării pe multiple planuri cu Republica Moldova şi a pledat pentru intensificarea colaborării pe dimensiunea interparlamentară, a grupurilor de prietenie existente în Legislativele ambelor ţări. Marian Lupu a vorbit şi el despre îmbunătăţirea relaţiilor dintre parlamentele celor două ţări. Preşedintele Parlamentului a mai vorbit despre interesul Moldovei de a colabora pe mai departe in cadrul structurilor Comunităţii Statelor Independente.

Procurorul general al Egiptului a anunţat că nu va demisiona

Procurorul general al Egiptului a anunţat că nu va demisiona şi că potrivit constituţiei, preşedintele Mohamed Mursi nu are dreptul să îl concedieze. Între miile de sprijinitori şi oponenţi ai noului preşedinte al Egiptului au avut loc ciocniri violente in piaţa Tahrir de la Cairo si peste 100 de oameni au fost răniţi.Politia nu a intervenit între cele două grupări. Oponenţii actualului preşedinte egiptean il acuză că în cele 100 de zile de cînd este la putere nu a reusit să îmbunătăţeasacă starea economei şi că , alături de Frăţia Musulmană ar căuta să islamizeze statul laic egiptean. Sprijinitorii săi spun că actualul preşedinte are nevoie de mult mai mult timp pentru a reuşi să îndrepte situaţia pe care a moştenit-o de la regimul fostului preşedinte Hosni Mubarak.

O explozie puternică la graniţa dintre Pakistan şi Afganistan s-a soldat cu moartea a peste 16 persoane

O explozie puternică la graniţa dintre Pakistan şi Afganistan s-a soldat cu moartea a peste 16 persoane. Autorităţile pakistaneze investighează cazul Explozia a fost provocată în apropierea sediului Comitetului Voluntarilor care sprijină guvernul de la Islamabad împotriva luptătorilor Taliban.

Administrația preşedintelui Barack Obama a acuzat Rusia că are o politică falimentară moral în Siria

Administrația preşedintelui Barack Obama a acuzat Rusia că are o politică falimentară moral în Siria. Departamentul de stat de la Washington şi-a exprimat îngrijorarea gravă faţă de faptul cu Moscova continuă să furnizeze regimului preşedintelui Bașar al-Assad echipamente şi materiale care ar putea să fie folosite împotriva oponenţilor regimului. Declşaraţia vine după ce Turcia a cerut unui avion de pasageri sirian care făcea ruta Moscova-Damasc să aterizeze la Ankara. Premierul Turciei a spus că avionul ducea muniţie şi echipamente militare regimului de la Damasc. Departamentul de stat american a spus că nu se îndoieşte că autorităţile turce au confiscat „material militar important” transportat de avion. Ieri ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că nu este vorba de echipament militar şi că avionul ducea părţi ale unui radar, fără a încălca nici o intelegere internațională.

Fiul fostului preşedinte din Kîrgîstan Maxim Bakiev a fost arestat la Londra

Fiul fostului preşedinte din Kîrgîstan Maxim Bakiev a fost arestat la Londra. El e acuzat că a delapidat milioane de dolari din fondurile statului, fiind arestat în baza solicitărilor venite de la autorităţile kîrghîze şi americane. Cum intre Marea Britanie şi Kîrgîstan nu exista acorduri de extrădare, Maxim Bakiev va fi deferit autorităţilor americane. Bakiev a fugit din Kîrgîstan in 2010, imediat după înlăturarea de la putere a regimului tatălui său.

Peste 100 de persoane au fost rănite la Cairo în urma ciconirilor dintre sustinătorii şi oponenţii actualului preşedinte Mohamed Morsi

Peste 100 de persoane au fost rănite la Cairo în urma ciconirilor dintre sustinătorii şi oponenţii actualului preşedinte Mohamed Morsi. Polția nu a intervenit între cele două grupări. Oponenţii lui Morsi il acuză că în cele 100 de zile de cînd este la putere nu a reusit să îmbunătăţeasacă starea economei şi că alături de Frăţia Musulmană ar căuta să islamizeze statul laic egiptean. Sprijinitorii săi spun că actualul preşedinte are nevoie de mult mai mult timp pentru a reuşi să îndrepte situaţia pe care a moştenit-o de la regimul fostului preşedinte Hosni Mubarak.

Ambasadorii Uniunii Europene au stabilit să lărgească sanctiunile impotriva Iranului

Ambasadorii Uniunii Europene au stabilit să lărgească sanctiunile impotriva Iranului, mai ales în privința comerțului, a tranzacțiilor financiare cu bancile iraniene și importului de gaze. Acest nou pachet de sanctiuni, care ar forma, potrivit unui diplomat european, „un ansamblu foarte robust", urmează să fie aprobat luni de miniștrii de externe comunitari. Uniunea Europeană va decide să îndrepte sancțiunile și spre sectorul telecomunicatiilor, luînd în colimator în special intreprinderile din acest domeniu care sînt bănuite ca susâin financiar regimul e la Teheran, a spus un diplomat citat de agenţia France Presse.

În România, biroul politic al PNL va lua o decizie cu privire la candidatura lui Gigi Becali sub sigla USL la alegerile parlamentare

În România, liderul Partidului Național Liberal Crin Antonescu a anunțat la postul de televiziune Antena 3 că biroul politic al PNL ar urma să ia luni o decizie cu privire la candidatura lui Gigi Becali sub sigla Uniunii Social-Liberale la alegerile parlamentare, precizînd că el este de acord cu aceasta.

Fosta șefă a guvernului de la Kiev Iulia Timoșenko a refuzat pentru a noua oară să se prezinte la noul proces care i s-a intentat

Fosta șefă a guvernului de la Kiev Iulia Timoșenko a refuzat pentru a noua oară să se prezinte la noul proces care i s-a intentat sub acuzația de evaziune fiscală. Serviciul Penitenciar din Ucraina a anunțat că Timoșenko, condamnată deja la șapte ani de închisoare într-un alt proces, a informat un tribunal din Harkov că nu se va prezenta la audierile programate pentru luni 15 octombrie. Autoritățile nu au spus dacă Timoșenko a motivat acest refuz. Procesul a fost amînat de șapte ori pînă acum din cauza problemelor de sănătate ale Iuliei Timoșenko. Guvernele occidentale susțin că noul proces intentat fostului premier ucrainean pare și el motivat politic, la fel cum a fost și acela în carte Timoșenko a fost deja condamnată.

Parlamentul de la Chişinău a ratificat amendarea acordului cu Uniunea Europeană privind ușurarea eliberării vizelor

Parlamentul de la Chişinău a ratificat amendarea acordului cu Uniunea Europeană privind ușurarea eliberării vizelor, semnat la Bruxelles în 27 iunie 2012. Modificările prevăd că moldovenii invitaţi în vizită de către rude de gradul unu care au domiciliul pe teritoriul Uniunii nu vor mai trebui să plătească taxa de 35 de euro pentru obținerea vizei, și vor mai trebui să prezinte la ambasadele respective mai puţine acte justificative. Modificările de referă între altele la eliberarea de vize multiple pe termen lung, de la unu la 5 ani. După ratificarea lui de către parlamentul de la Chișinău, acordul trebuie ratificat şi de Parlamentul European.

Guvernul modovean a retras din parlament proiectul de lege pentru introducere a vinietelor la automobilele înmatriculate în afara granițelor Moldovei

Guvernul modovean a retras din parlament proiectul de lege pentru introducere a vinietelor la automobilele înmatriculate în afara granițelor Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței legislativului de către ministrul justiţiei, Oleg Efrim, care nu a oferit detalii în plus. Iniţiativa guvernului a generat proteste, în special din partea moldovenilor care muncesc peste hotare şi vin acasă în vacanţe cu maşini înregistrate în străinătate.

Procurorii moldoveni au trimis în instanță 4 din cele 7 dosare penale deschise după evenimentele de la Bălţi din 5 august

Procurorii moldoveni au trimis în instanță 4 din cele 7 dosare penale deschise după evenimentele de la Bălţi din 5 august, relatează Info-Prim Neo. Ultimul dosar, înaintat vineri, a fost împotriva liderului Partidului Social Democrat, Victor Şelin, acuzat că a încălcat dreptului la liberă adunare.

JM Barroso: acordarea Premiului Nobel Pentru Pace Uniunii Europene este recunoașterea justificată a unui proiect unic

Președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a spus că acordarea Premiului Nobel Pentru Pace Uniunii Europene este recunoașterea justificată a unui proiect unic care lucrează pentru binele cetățenilor săi și al lumii. În declarația Comitetului Nobel Norvegian se spune că Premiului Nobel pentru Pace a fost acordat Uniunii Europene pentru rolul stabilizator pe care aceasta îl joacă în unificarea continentului european, într-o perioadă de grave dificultăți economice și de considerabile nemulțumiri sociale.

Duel aprins Joe Biden-Paul Ryan în singura dezbatere a candidaților la vicepreședinția Statelor Unite

Vicepreședintele Statelor Unite Joe Biden a apărat ferm politica economică și cea externă a șefului administrației de la Washington Barack Obama. În cadrul singurei dezbateri televizate dintre aspiranții la funcția de vicepreședinte în cursa pentru Casa Albă, adversarul lui Biden, republicanul Paul Ryan, a spus că politica externă a administrație Obama se dezintegrează, dînd ca exemplu recentul atac asupra consulatului american din Libia și uciderea ambasadroului Statelor Unite din această țară. Ryan a spus că un alt eșec al politicii externe a lui Obama este că nu a reușit să împiedice progresul Iranului în dezvotarea programului său nuclear. Joe Biden a spus că, din contră, sancțiunile impuse Iranului în legătură cu programul său nuclear sînt un succes al politicii externe a actualei administrații. Dezbaterea a avut loc în statul Kentucky.

Statele Unite continuă negocierile cu Rusia privind continuarea dezamorsării arsenalului nuclear și chimic al acestei țări

Statele Unite continuă negocierile cu Rusia privind continuarea dezamorsării arsenalului nuclear și chimic al acestei țări. Declarația a fost făcută de către purtătoarea de cuvânt a Departamnetului de Stat Victoria Nuland ca răspuns la relatările că Moscova dorește să înceteze colaborarea la așa-numitul Program Cooperativ de Reducere a Amenințărilor Nunn-Lugar. Acest proiect în valoare de miliarde de dolari, și finanțat de către plătitorii de taxe americani, a fost lansat la sfîrșitul Războiului Rece pentru ajuta Rusia post-sovietică, la vreme aceea cu mari probleme economice, să rezolve problema depozitelor sale de armament neconvențional răspîndite pe întregul teritoriu al fostei Uniunii Sovietice. Mai mult de 7500 de focoase nucleare au fost dezactivate pînă acum și mari cantități de material nuclear au fost puse la adăpost.

Rudele victimelor masacrului care a avut loc la Srebrenița în 1995 au dat în judecată Olanda la CEDO

Rudele victimelor masacrului care a avut loc la Srebrenița în 1995 au dat în judecată Olanda la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Aproximativ 8000 de bărbați și băieți musulmani au fost uciși de forțele sîrbilor bosniac în iulie 1995 într-o zonă protejată de un contingent olandez al trupelor ONU de menținere a păcii. Rudele victimelor s-au aadresat Curții de la Strasbourg după ce curtea sSupremă olandeză a decis că Națiunile Unite nu pot fi date în judecată la un tribunal național.

UE distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace 2012

Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2012 a fost acordat Uniunii Europene. În anunțul făcut de Comitetul Nobel Norvegian la Oslo se spune printre altele că Uniunea Europeană a reușit cu succes să întroneze pacea în Europa după cel de-al doilea război mondial, să reunifice continentul după căderea zidului de la Berlin, să încurajeze reconcilierea popoarelor din fosta Iugoslavie și reformele pentru democrație și drepturile omului în Turcia, țară candidată la aderare. Într-o primă reacție pe Twitter, președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a spus că legislativul Uniunii este „mișcat și onorat” de decizia anunțată la Oslo.

Vicepremierul Eugen Carpov se întâlnește astăzi la sediul misiunii OSCE din Chișinău cu ministra de externe a regimului de la Tiraspol, Nina Ștanski

Postul Publika TV a relatat că vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov se întâlnește astăzi la sediul misiunii OSCE din Chișinău cu ministra de externe a regimului de la Tiraspol, Nina Ștanski. Potrivit aceleiași surse, cei doi ar urma să discute mai ales despre măsuri de facilitatare a contactelor între agenții economici de pe cele două maluri ale Nistrului. Ultima rundă de negocieri oficiale în format 5+2 s-a ținut în septembrie la Viena. Atunci Moldova a acceptat să recunoască diplomele de studii transnistrene.

Procuratura din Bălți a trimis în instanță dosarul liderului social-democrat Victor Șelin

Procuratura din Bălți a trimis astăzi în instanță dosarul liderului social-democrat Victor Șelin pentru rolul jucat în perturbarea marșului unionist de la Bălți din luna august. Presa de la Chișinău scrie că lui Șelin i se încriminează încălcarea dreptului la întrunire. Nu este însă limpede ce pedeapsă vor cere procurorii. Potrivit legii, asemenea fapte se pot pedepsi cu doi ani de închisoare, dar și cu muncă în folosul comunității și amendă. Procurorii spun că Șelin a chemat public la pertubarea marșului unionist și ar fi pus la dispoziția contramanifestației neautorizate cantități mari de ouă pentru a le arunca în unioniști.
Procurorul municipiului Bălți Viorel Tureac a spus astăzi că mai sunt cercetați în calitate de bănuiţi liderul mişcării „Patrioţii Moldovei", Mihail Garbuz, care riscă o amendă de 600 de lei, liderul „Ligii Tineretului Rus", Igor Tuleanţev, şi liderul social-democraţilor din Bălţi, Oleg Topolniţchi.

Deputații plecați din fracțiunea comuniștilor au anunțat că-și înființează în Parlamentul de la Chișinău o fracțiune proprie

La o zi după ce liderul PCRM i-a numit din nou „trădători”, deputații plecați din fracțiunea comuniștilor au anunțat că-și înființează în Parlament o fracțiune proprie prin fuziunea grupurilor conduse de Igor Dodon și Vadim Mișîn. Din noua fracțiune, care ar urma să se numească „a deputaților neafiliați”, vor face parte toți cei șapte deputați care au plecat de la comuniști în ultimul an. Șefa fracțiunii va fi fostul premier Zinaida Greceanîi. Aseară într-o emisiune la EuroTV, Vladimir Voronin a spus că plecările din PCRM, inclusiv cea mai recentă, a deputatului Ion Ceban, nu fac decât să întărească partidul, care scapă astfel de „trădători”.

Scriitorul Mo Yan, laureat al Premiului Nobel și-a exprimat speranța că Liu Xiabao, activistul chinez distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 2010, „își va dobândi curând libertatea”

Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2012, scriitorul chinez Mo Yan, și-a exprimat speranța că Liu Xiabao, activistul chinez distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 2010, „își va dobândi curând libertatea”. Mo, care a făcut remarca astăzi la o conferință de presă în orașul din provincia Shandong, a fost criticat în trecut pentru că nu s-a solidarizat cu Liu, care a fost condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare pentru subminarea puterii în stat. Știrea că Mo Yan a câștigat ieri Premiul Nobel pentru Literatură a fost salutată de autoritățile Chinei prin intermediul Uniunii Scriitorilor, în care Mo este vicepreședinte. În urmă cu doi ani, conducerea de la Beijing a fost indignată de premierea lui Liu Xiabao.

În Indonezia a marcat astăzi a zecea aniversare a atacului terorist din 2002, soldat cu moartea a 202 oameni

În Indonezia a fost marcată astăzi a zecea aniversare a atacului terorist asupra unui club de noapte de pe insula Bali, soldat cu moartea a 202 oameni. Demnitari din Australia, Indonezia și Noua Zeelandă au onorat astăzi memoria victimelor, spunând că teroriștii nu și-au atins obiectivele. Dintre victimele exploziilor din stațiunea Kuta, 164 erau turiști străini, majoritatea australieni. Atacul din 2002 a fost pus pe seama rețelei teroriste sud-est asiatice Jemaa Islamiya. Ceremonia de astăzi s-a desfășurat în condiții de securitate sporită din cauza unor posibile noi amenințări teroriste cu ocazia aniversării.

Scriitorul chinez Mo Yan și-a exprimat speranța că Liu Xiabao, activistul chinez distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 2010, își va dobândi curând libertatea

Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2012, scriitorul chinez Mo Yan, și-a exprimat speranța că Liu Xiabao, activistul chinez distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 2010, își va dobândi curând libertatea. Mo, care a făcut remarca vineri la o conferință de presă în orașul din provincia Șandong, a fost criticat în trecut pentru că nu s-a solidarizat cu Liu, care a fost condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare pentru subminarea puterii în stat. Știrea că Mo Yan a câștigat ieri Premiul Nobel pentru Literatură a fost salutată de autoritățile Chinei prin intermediul Uniunii Scriitorilor, în care Mo este vicepreședinte. În urmă cu doi ani, conducerea de la Beijing a fost indignată de premierea lui Liu Xiabao.

10 ani de la atacul terorist asupra unui club de noapte de pe insula Bali, Indonezia, soldat cu uciderea a 202 oameni

În Indonezia a fost marcată vineri a zecea aniversare a atacului terorist asupra unui club de noapte de pe insula Bali, soldat cu uciderea a 202 oameni. Demnitari din Australia, Indonezia și Noua Zeelandă au onorat memoria victimelor, spunând că teroriștii nu și-au atins obiectivele. Dintre victimele exploziilor din stațiunea Kuta, 164 erau turiști străini, majoritatea australieni. Atacul din 2002 a fost pus pe seama rețelei teroriste sud-est asiatice Jemaa Islamiya. Ceremonia de astăzi s-a desfășurat în condiții de securitate sporită din cauza unor posibile noi amenințări teroriste cu ocazia aniversării.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG