Linkuri accesibilitate

Ştiri

Construcţia gazoductului Ungheni-Iaşi va începe în februarie 2013

Construcţia gazoductului Ungheni-Iaşi va începe în februarie 2013, s-a anunțat după întrevederea pe care premierul Vlad Filat a avut-o cu preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale a României Gheorghe Duţu. Într-un comunicat de presă al guvernului de la Chișinău, Gheorghe Duțu este citat cu declarația că în aproximativ 30 de zile partea română va anunța licitația de selectare a constructorului, și că gazoductul va fi terminat după 7 luni.

Comisarul european pentru energie Gunther Oettinger va vizita curînd Republica Moldova

Comisarul european pentru energie Gunther Oettinger va vizita curînd Republica Moldova, a anunțat guvernul de la Chișinău. Potrivit comunicatului de presă guvernamental, în cadrul unei convorbiri telefonice cu premierul Vlad Filat, Gunther Oettinger a repetat că Uniunea Europeană dorește sprijine în continuare republica Moldova în aplicarea proiectelor de întărire a securității sale energetice.

Ministrul de externe al Marii Britanii William Hague a spus că țara sa nu încearcă să schimbe regimul din Iran

Ministrul de externe al Marii Britanii William Hague a spus că țara sa nu încearcă să schimbe regimul din Iran prin sancțiunile impuse pentru programul nuclear al Teheranului. Hague a delarat Europei Libere că de poporul iranian depinde schimbarea conducerii iraniene, și că Marea Britanie nu se ocupă cu shimbările de regim. Șeful diplomației britanice a mai spus că țara sa nu se va angaja în a trasa Iranului o „linie roșie”, cum a cerut premierul israelian Biniamin Netaniahu comunității internaționale luna trecută. William a subliniat însă că disputa cu Iranul se transformă într-o criză care devine acută.

Miniștrii de externe din UE au decis menținerea sancțiunilor impuse regimului din Bielorusia

Reuniți luni la Luxemburg, miniștrii de externe din Uniunea Europeană au decis menținerea sancțiunilor impuse regimului din Bielorusia, fără a renunța însă la perspectiva ridicării lor, dacă Minskul își modifică politica. Uniunea Europenă a cerut din nou guvernului bielorus să oprească hărțuirea societății civile, a opoziției politice și a presei independente.

Fostul rege al Cambodgiei Norodom Sianuk a încetat din viață la vîrsta de 89 de ani

Fostul rege al Cambodgiei Norodom Sianuk a încetat din viață la vîrsta de 89 de ani. Născut în timpul regimului colonial francez din țara sa, Sianuk a fost o figură marcantă pe scena politică cambodgiană. A condus campania pentru independență, obținută în 1953, în timpul primei sale domnii între 1941-1955. A fost de asemenea figura dominantă a rezistenței împotriva regimului Khmerilor Roșii din anii 1975-70, în timpul căruia peste două milioane de cambodgieni au fost uciși prin muncă forțată, înfometare, expunerea la boli și execuții sumare. Norodom Sianuk s-a reîntors pe tron în 1993, și a abdicat în 2004 din motive de sănătate.

Federația Aeronautică Internațională a confirmat recordul realizat de austriacul Felix Baumgarten

Federația Aeronautică Internațională a confirmat recordul realizat de austriacul Felix Baumgarten care a sărit cu parașuta de la 39 de km distanță de pămînt, depășind în timpul saltului a depășit bariera sunetului. Potrivit unei oficialități a Federației, Baumgarten a atins viteza de 1.342 de km pe oră în timpul săriturii sale de duminică, care a avut loc în statul american New Mexico. Sportivul austriac, în vîrstă de 43 de ani, a purtat un costum de protecție presurizat, iar zborul său a durat peste nouă minute, din care 4 minute 20 de secunde în cădere liberă înainte de deschiderea parașutei. Baumgarten a depășit recordul stabilit de Joseph Kittinger, colonel al forțelor aeriene americane, care a sărit de la peste 31 de km înălțime. Kittinger deține însă în continuare recordul de cădere liberă, pentru că în saltul din 1960 s-a aflat în cădere liberă timp de 4 minute 36 de secunde înainte de a deschide parașuta.

România sprijină Republica Moldova să avanseze în cadrul dialogului pentru liberalizarea vizelor

Ministrul român de externe Titus Corlățean le prezintă în această seară omologilor săi din celelalte 26 de țări ale Uniunii europeane o propunere inițiată de România de a sprijini Republica Moldova să avanseze în cadrul dialogului pentru liberalizarea vizelor - sau, în jargon european, pentru „trecerea la faza a doua a planului de acâiune“. Corespondentul Europei Libere la Bruxelles Dan Alexe relatează că Propunerea a fost inițiată de autoritățile dela București, iar textul a fost semnat de majoritatea țărilor foste comuniste din Uniunea Europeană, anume de Bulgaria, Cehia, Slovacia, Ungaria și țările baltice.

Evgheni Șevciuk: în ciuda aplicării tacticii „pașilor mici,” în negocierile cu Chișinăul s-a realizat foarte puțin de la începutul anului

În ciuda aplicării tacticii „pașilor mici,” în negocierile cu Chișinăul s-a realizat foarte puțin de la începutul anului, a afirmat liderul regiunii transnistrene Evgheni Șevciuk în cadrul unei întrevederi cu o delegație condusă de reprezentantul special al Federatiei Ruse în reglementarea conflictului transnistrean, Aleksandr Troșin. Potrivit Unimedia, Șevciuk a spus că singurul moment pozitiv al negocierilor a fost cel legat de calea ferată, restul problemelor fiind în regim de așteptare. La rîndul său, Aleksandr Troșin a spus că situația care se creează în regiune „este una complicată”. Potrivit sursei citat, Troșin a adăugat că Rusia dă o atenție sporită dezvoltării regiunii transnistrene, și și-a exprimat speranța că problemele care există aici vor fi soluționate în spirit constructiv.

Serghei Gubarev: Rusia ar putea recunoaște independența Transnistriei dacă Moldova își pierde suveranitatea

Republica Moldova nu este atractivă pentru Transnistria din punct de vedere economic, politic sau al standardelor democratice, a afirmat liderul separatist de la Tiraspol Evgheni Șevciuk. Ziarul „Adevărul” de la București relatează că Șevciuk ar fi făcut acest comentariu în cadrul unei conversații pe marginea unei afirmații a ambasadorului rus cu misiuni speciale Serghei Gubarev. Potrivit sursei citate, Gubarev ar fi spus că Rusia ar putea recunoaște independența Transnistriei dacă Republica Moldova își pierde suveranitatea sau statutul de țară neutră.

Statul român va lua în 2013 măsuri de limitare a cumpărărilor de teren agricol de către străini

Statul român va lua în 2013 măsuri de limitare a cumpărărilor de teren agricol de către străini, după liberalizarea pieței la 1 ianuarie 2014. Anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii Daniel Constantin, care a declarat la o conferință de presă că măsurile sînt menite să preîntîmpine un fenomen de care, cităm potrivit Mediafax: „s-au speriat foarte mulți”.

În România, conducerea PNL a decis începerea negocierilor pentru un acord politic cu PNG al lui George Becali

În România, conducerea Partidului Național Liberal a decis începerea negocierilor pentru un acord politic cu Partidul Noua Generație al lui George Becali, şi cu Partidul Național Țărănesc - Creștin Democrat, aripa Ciorbea, pentru alegerile parlamentare din decembrie. Anunțul a fost făcut de liderul PNL Crin Antonescu, care a precizat că dacă aceste discuţii se vor încheia cu succes, iar formațiunea lui Becali va susţine candidaţii Uniunii Social Liberale, acesta va trebui să se înscrie într-un partid din USL pentru a candida el însuși din partea respectivei alianțe politice.

Premiul Nobel pentru economie pe 2012 a fost acordat lui Alvin E. Roth și Lloyd S. Shapley, amândoi din Statele Unite

Academia Regală de Științe din Suedia a anunțat că Premiul Nobel pentru economie pe 2012 a fost acordat lui Alvin E. Roth și Lloyd S. Shapley, amândoi din Statele Unite. Cei doi au primit premiul pentru activitatea lor în privința „teoriei alocațiilor stabile și practica designului de piață”

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au impus noi sancțiuni regimului sirian

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au impus noi sancțiuni regimului sirian, avizînd înghețarea bunurilor și impunerea interdicțiilor de călătorie pentru încă 28 de cetățeni sirieni și două firme. Numărul cetățenilor sirieni și al companiilor din Siria de pe lista neagră a Uniunii Europene se ridică acum la 181, respectiv 54. Este vorba de indivizi și firme care au furnizat regimului președintelui Bașar al-Assad echipamente folosite în reprimarea violentă a revoltelor din Siria.

Opoziția din Rusia susține că alegerile locale din Federația Rusă au fost marcate de fraude masive.

Opoziția din Rusia susține că alegerile locale din Federația Rusă au fost marcate de fraude masive. Potrivit rezultatelor parțiale, partidul Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin a cîștigat majoritatea mandatelor la scrutinul de duminică. La fel ca la alegerile parlamentare din decembrie 2011, și la cele prezidenâiale din martie, reprezentanții opoziției susțin că autoritățile au organizat o campanie de direcționare a voturilor către candidații care sprijină guvernul. Potrivit grupului de observatori electorali Golos, parțial finanțat de către Occident, a anunțat că s-au raportat sute de cazuri de fraude electorale. Președintele Dmitri Medvedev a respins însă aceste acuzații, spunănd că el nu are cunoștință de neregularități serioase.

Săptămânalul german „Der Spiegel” relatează că Iranul ar intenționa să blocheze strâmtoarea Ormuz prin inundarea ei cu petrol

Săptămânalul german „Der Spiegel” relatează că Iranul ar intenționa să blocheze strâmtoarea Ormuz prin inundarea ei cu petrol. Informația nu e confirmată din surse independente. Potrivit publicației germane, presupusul plan al autorităților iraniene are numele de cod „Ape noroioase” și e vorba de ciocnirea intenționată a unui petrolier de stîncile din strâmtoare care e cea mai importantă rută de transport al petrolului din lume. „Der Spiegel” nu dă sursa acestei relatări, dar precizează că serviciile occidentale de informații studiază planul iranian, despre care publicația germană susține că trebuie doar să fie aprobat de liderul suprem al Iranului, aiatolahul Ali Hamenei, pentru a fi pus în practică.

Iulia Timoșenko va continua să fie sub tratament la spitalul din Harkov

Medicul german al fostului premier ucrainean Iulia Timoșenco a spus că pacienta lui va continua să primească tratament la spitalul din Harkov. Doctorul Karl Max Einhaeupl a făcut anunțul duminică după ce a consultat-o pe Timoșenco la spital. El a mai spus că decizia continuării tratamentului a fost luată de comun acord cu medicii ucraineni și că starea sănătății pacientei este influențată negativ de stresul prin care trece din cauza proceselor în care este implicată. Timoșenco deja ispășește o pedeapsă de șapte ani de închisoare pentru abuz de putere, dar este cercetată și într-un dosar de evaziune fiscală.

Coaliția „Muntenegrul european” a obținut 46% din voturi la alegerile parlamentare din fosta republică iugoslavă

În fosta republică iugoslavă Muntenegru, coaliția de guvernământ a obținut lejer victoria la alegerile de ieri, dar nu va avea majoritate absolută în noul Parlament. Potrivit numărătorii neoficiale a unui centru independent de monitorizare, coaliția „Muntenegrul european” a obținut 46% din voturi la alegerile de ieri, ceea ce i-ar aduce 39 din cele 81 de locuri ale Parlamentului. Victoria, mai modestă decât cea din 2009, redeschide posibilitatea revenirii la putere a lui Milo Giucanovici, premierul țării în cea mai mare parte a ultimelor două decenii. Muntenegrul a început anul acesta negocierile de aderare la UE.

La Chișinău are loc astăzi ședința Consiliului Suprem de Securitate

Președintele Nicolae Timofti a convocat pentru această dimineață ședința Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit Moldpres, tema discuțiilor va fi situația criminalității în țară și activitatea organelor care trebuie să o combată. Vor prezenta rapoarte ministrul de interne, Dorin Recean, și procurorul-general Valeriu Zubco. Ar urma să fie audiați de asemenea ministrul justiției, Oleg Efrim, și directorul adjunct al Serviciului de Informații, Valentin Dediu.

„Noua Alianță Flamandă” a cîștigat numeroase locuri în alegerile locale din Belgia

Un partid care dorește divizarea Belgiei a câștigat multe din cursele electorale ale alegerilor locale de ieri, iar liderul lui Bart de Wever ar urma să devină primarul celui de-al doilea oraș ca mărime al țării, Anvers sau Antwerpen. Formațiunea numită „Noua Alianță Flamandă” a înregistrat rezultate bune mai ales în partea vorbitoare de olandeză a Belgiei.
Analiștii spun că victoria de ieri nu va duce la separarea Belgiei, dar va avea implicații importante în politica de nivel național.

Coaliția de centru-dreapta din Lituania, a premierului Andrius Kubilius, a fost înfrîntă în alegerile parlamentare de duminică

În Lituania sondajele la ieșirea de la urne arată că actuala guvernare a fost înfrântă la alegerile de duminică, pe fondul măsurilor de austeritate nepopulare. Fostă republică sovietică cu trei milioane de locuitori, Lituania a fost lovită din plin de criza financiară și abia acum revine la o creștere economică substanțială. Potrivit sondajelor, la scrutinul de ieri lituanienii și-au dat votul mai ales partidelor de stânga, în dauna coaliției de centru-dreapta a premierului Andrius Kubilius.

Turcia a interzis intrarea tuturor avioanelor siriene în spațiul ei aerian

Turcia a interzis intrarea tuturor avioanelor siriene în spațiul ei aerian. Măsura a fost anunțată duminică, după ce Damascul emisese o interdicție similară pentru aeronavele turcești. Relațiile turco-siriene s-au tensionat și mai mult după ce săptămâna trecută autoritățile turce au obligat un avion sirian de pasageri pe ruta Moscova-Damasc să aterizeze la Ankara sub suspiciunea că avea la bord materiale militare pentru guvernul președintelui Bashar al-Assad.

Congresul General Național al Libiei l-a ales pe avocatul pentru drepturile omului Ali Zidan în postul de premier

Congresul General Național al Libiei, adunare cu 200 de membri, l-a ales pe fostul membru al congresului și avocat pentru drepturile omului Ali Zidan în postul de premier. Zidan, care demisionase din Congres ca să poată candida, a primit 93 de voturi, adică majoritatea voturilor delegaților prezenți. Zidan a fost diplomat în regimul lui Muamar Gaddafi înainte de a trece în anii 1980 de partea celei mai vechi mișcări de opoziție libiene, pe care a coordonat-o de la Geneva. Alegerea lui Zidan a avut loc după ce săptămâna trecută Congresul l-a demis pe Mustafa Abushagur pentru că nu reușise să prezinte o listă a noului cabinet pe placul membrilor Congresului.

Partidul „Rusia Unită” are șanse să-și mențină pozițiile după alegerile locale de duminică în 77 din provinciile ruse

În Rusia politicienii loiali președintelui Vladimir Putin din partidul „Rusia Unită” au șanse să-și păstreze locurile în administrația locală în urma alegerilor de ieri ținute în 77 din cele 83 de regiuni ale țării. Una din cele mai urmărite curse electorale a fost cea din orașul Himki de lângă Moscova, unde activista Evghenia Cirikova s-a confruntat cu primarul în exercițiu, Oleg Șahov, sprijinit de Kremlin. Potrivit unui sondaj la ieșirea de urne, Șahov conducea cu 40% din voturi, față de cele 20% ale Cirikovei, cunoscută pentru protestele împotriva tăierii pădurii din Himki. Rezultatele oficiale sunt așteptate astăzi.

Austriacul Felix Baumgartner a stabilit un nou record de sărituri în cădere liberă de la 37 de km deasupra pămîntului

Austriacul Felix Baumgartner a sărit dintr-un balon ultra-ușor cu heliu de la o înălțime de 37 de kilometri deasupra pământului, stabilind un nou record la sărituri, în locul celui vechi de 52 de ani. Baumgartner, în vîrstă de 43 de ani, a aterizat cu bine, cu parașuta, într-un câmp din statul american New Mexico. Baumgartner a devenit și primul om care s-a deplasat cu o viteză mai mare decât cea a sunetului în timpul părții de cădere liberă a aventurii sale, înainte de a deschide parașuta.

Eurodeputatul polonez Jacek Saryusz Wolski a criticat presiunile Rusiei asupra Moldovei pentru a renunţa la acordurile energetice cu UE

Eurodeputatul polonez conservator Jacek Saryusz Wolski a criticat presiunile Rusiei asupra Moldovei pentru a renunţa la acordurile energetice cu Uniunea Europeană. Aflat la Chișinău la o reuniune a Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic, EURONEST, Wolski a lăudat Moldova pentru progresele făcute în procesul de democratizare si a cerut continuarea reformelor, spunînd că „uşa Uniunii Europene este deschisă”, dar că Moldova trebuie să îşi îndeplinească angajamentele asumate. Reamintim că Moscova a propus Moldovei diminuare serioasă a preţului gazelor naturale în schimbul renunţării la întelegerea energetică cu Uniunea Europeana. La reuniunea EURONEST din capitala Moldovei au luat parteparlamentari din Moldova, Armenia, Azerbaijan, Georgia și Ucraina.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG