Linkuri accesibilitate

Ştiri

Duma de Stat a Rusiei a aprobat un proiect de lege care extinde definiția „înaltei trădări”

Duma de Stat a Rusiei a aprobat astăzi un proiect de lege care extinde definiția „înaltei trădări” și asupra măsurilor de natură să submineze ”ordinea constituțională, suveranitatea, integritatea teritorială și de stat” a țării. Criticii spun că este o nouă măsură menită să suprime disidența față de regimul lui Vladimir Putin. În legislația penală actuală, ”înalta trădare” se referă doar la activitatea de spionaj care aduce atingere securității externe a Rusiei. Noul proiect propus de Serviciul Federal de Securitate, FSB, urmează a fi supus votului și în camera superioară a Parlamentului rus, Consiliul Federației, iar apoi trimis la promulgare președintelui Putin.

Emirul din Qatar a chemat palestinienii să-și depășească neînțelegerile interne

Emirul din Qatar a chemat astăzi palestinienii să-și depășească neînțelegerile interne care-i împiedică să aibă o strategie clară ”de rezistență și eliberare”.

Șeicul Hamad bin Khalifa al-Thani a făcut declarația în Fâșia Gaza vizitată de un șef de stat pentru prima dată de la preluarea puterii de către milițiile Hamas în 2007, când Autorității Palestiniene i-a rămas doar controlul asupra Cisiordaniei.

Mai multe încercări de a reconcilia fracțiunile palestiniene rivale au eșuat în ultimii cinci ani, inclusiv eforturile depuse anul acesta de Qatar.

Comisia Europeană a propus să i se dea Moldovei un răgaz pentru a-și scoate gazoductele de sub controlul Gazprom

Comisia Europeană a propus să i se dea Moldove iun răgaz de patru ani, din 2016 până în 2020, pentru a-și scoate gazoductele de sub controlul furnizorului rus Gazprom așa cum presupune pachetul energetic trei al Comunității Energetice Europene.

Marlene Holzner, purtătoarea de cuvânt a comisarului pentru energie a declarat Europei Libere că prin propunerea adresată țărilor membre, Comisia Europeană dă dovadă de flexibilitate, dar nu încurajează în vreun fel ocolirea tratatului energetic.

„Deocamdată este o propunere. Dar mesajul este că putem fi flexibili dacă Moldova are nevoie de mai mult timp ca să facă ceea ce trebuie să facă”, a spus Holzner.

Tratatul la care Moldova a aderat în 2010 a iritat Rusia, care a cerut în septembrie Moldovei să-l denunțe pentru că pune în pericol investițiile Gazpromului.

CEC a respins sesizarea PCRM care s-a plîns că nu-și poate înregistra candidații din cauza interzicerii secerii și ciocanului în viața politică

Comisia Electorală Centrală a respins astăzi sesizarea Partidului Comuniștilor care nu-și poate înregistra candidații la alegeri locale din câteva sate din cauza interzicerii secerii și ciocanului în viața politică.

Membrii CEC a decis astăzi că refuzul autorităților de circumscripție de a înregistra candidații comuniști cu simbolistica veche este justificat, din moment ce interdicția aprobată de parlament vara trecută a intrat în vigoare la 1 octombrie.

Opoziția comunistă spune că se va plânge în judecată. Scandalul a izbucnit în campania pentru alegerile locale anticipate care vor avea loc la 11 noiembrie în patru sate.

Emirul din Qatar a fost întâmpinat ca un erou în Fâșia Gaza

Emirul din Qatar a fost întâmpinat ca un erou în Fâșia Gaza. E prima vizită făcută de un șef de stat în acest teritoriu palestinian de la preluarea puterii de către milițiile Hamas în 2007.

Premierul Hamas, Ismail Haniyah care l-a întâmpinat la granița cu Egiptul pe șeicul Hamad bin Khalifa al-Thani a anunțat ulterior emiratului bogat în petrol a ridicat la 400 de milioane de dolari un fond destinat proiectelor de construcție în Fâșia Gaza.

Israelul și-a exprimat ”uimirea” că un emirat aliat cu Statele Unite cum este Qatarul ar lua partea Hamas în disputa grupării militante din Fâșia Gaza cu Autoritatea Palestiniană sprijinită de Occident.

Directorul general al BBC a negat în parlamentul britanic că ar fi contribuit la mușamalizarea scandaljului Savile

Directorul general al BBC George Entwistle a negat în parlamentul britanic că ar fi contribuit la mușamalizarea unui scandal sexual în care ar fi fost implicat un fost star TV.

Entwistle care a preluat șefia BBC-ului abia în august a recunoscut însă că scandalul de pedofilie implicându-l pe prezentatorul Jimmy Savile decedat anul trecut la vârsta de 84 de ani a redus încrederea publicului în această organizație media.

Poliția spune că Savile care a realizat showuri pentru copii ar fi hărțuit sexual și abuzat sute de femei și fete minore timp de peste 60 de ani, inclusiv în incinta BBC.

Concernul rus Gazprom a anunțat începerea producției la un enorm zăcământ de gaze, Bovanenkovskoye, în regiunea nordică Yamal-Nenets

Concernul rus Gazprom a anunțat începerea producției la un enorm zăcământ de gaze, Bovanenkovskoye, în regiunea nordică Yamal-Nenets.

Șeful Gazpromului, Aleksei Miller a spus la ceremonia de inaugurare că exploatarea zăcământului va crește treptat așa ca în 2017 să se obțină 115 miliarde de metri cubi de gaze pe an, un volum care depășește consumul anula al unei țări ca Germania.

Gazul produs la noul zăcământ este destinat exporturilor în Europa.

Comitetul pentru Investigații din Rusia a pus sub acuzare pe consilierul unui deputat al Dumei de Stat

Comitetul pentru Investigații din Rusia a pus sub acuzare pe consilierul unui deputat al Dumei de Stat, bănuit de implicare într-un complot pentru organizarea protestelor antiguvernamentale în masă.

Anchetatorii spun că Leonid Razvozzhayev s-ar fi predat de bună voie, mărturisind că un oficial georgian ar fi finanțat o demonstrație amplă a opoziției ruse din luna mai.

Dar avocata inculpatului spune că Razvozzhayev ar fi fost răpit săptămâna trecută la Kiev, adus la Moscova împotriva voinței sale și că ar fi fost torturat pentru a da mărturii. Ministerul ucrainean de externe a spus că va comenta presupusa răpire mai târziu.

Preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti, a propus Parlamentului candidatura lui Mihai Bălan la șefia SIS

Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti a propus Parlamentului candidatura lui Mihai Bălan la șefia Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), se spune într-un comunicat de presă al preşedinţiei de la Chișinău.
Mihai Bălan este ambasador în Israel și lucrează în Ministerul molodvean de Externe din1990.

Exporturile Republicii Moldova au scăzut în primele opt luni ale anului

Exporturile Republicii Moldova au scăzut în primele opt luni ale anului, a anunțat la o conferință de presă ministrul adjunct al economiei de la Chișinău, Octavian Calmîc. El a precizat că exporturile moldovene de la începutul lui 2012 au fost în valoare de un miliard 361 de milioane 4 sute de mii de dolari, sumă cu 0,1 % mai mică față de aceeaşi perioadă a anuluitrecut. Calmîc a mai spus că cea mai mare descreștere a exporturilor de anul acesta ale Moldovei s-a întegistrat în relația cu ţările europene.

La Chișinău a început un seminar de instruire în jurnalism online organizat de biroul OSCE din Moldova

La Chișinău a început un seminar de instruire în jurnalism online organizat de biroul OSCE din Moldova. Timp de două zile, jurnaliști online și profesioniști de presă din Belarus, Moldova și Ucraina vor fi instruiți cu privire la libertatea, profesionalismul și sustenabilitatea jurnalismului pe Internet. Într-un mesaj către participanții la seminar, reprezentanta OSCE pentru libertatea presei Dunia Miatovici cere guvernelor să respecte libertatea Internetului, după ce în regiune au fost înregistrate încercări de limitare a ei. „Dorim să arătăm jurnaliștilor că profesionalismul și solidaritatea comunității media din această regiune poate să facă multe în a apăra libertatea Internetului”, se mai spune în mesajul reprezentantei OSCE pentru libertatea presei Dunia Miatovici.

Emirul din Qatar se află într-o vizită de o zi în Fâșia Gaza

Emirul din Qatar se află într-o vizită de o zi în Fâșia Gaza. Este prima vizită a unui șef de stat în acest teritoriu palesintian dela preluarea puterii aici de către gruparea islamistă Hamas. Șeicul Hamad bin Halifa al-Thani este însoțit de soția sa și o delegație numeroasă din care face pare și premierul Qatarului. Conducătorul Qatarului, una din cele mai bogate în petrol state din zona Golfului, va lansa în Fâșia Gaza proiecte de construcție în valoare de 254 de milioane de dolari. Qatar are relații cordiale atît cu Statele Unite cît și cu Iranul, gruparea Hamas și Israel.

Directorul general al BBC George Entwistle este audiat în parlamentul britanic

Directorul general al BBC George Entwistle este audiat în parlamentul britanic. Entwistle trebuie să răspundă la întrebarea de ce BBC a suspendat difuzarea unui program în care Jimmy Savile, unul din cei mai populari prezentatori din Mare Britanie, era acuzat de pedofilie. Savile, care a încetat din viață anul trecut la vîrsta de 84 de ani, este acuzat de poliție că a abuzat de mai mult de 200 de fete timp de 60 de ani. Inițial, editorul emisiunii „Newsnight” Peter Rippon a anunțat că programul a fost suspendat din motive editoriale. BBC susține acum că această declarație a fost inexactă sau incompletă, și că Rippon a demisionat din funcție.

Agenția ONU pentru refugiați a anunțat că numărul refugiaților sirieni din Liban a depăși cifra de 100.000

Agenția ONU pentru refugiați a anunțat că numărul refugiaților sirieni din Liban a depăși cifra de 100.000. Potrivit purtătoarei de cuvînt Meliss Fleming cel puțin 101.283 de refugiați sirieni sînt înregistrați în Liban, mai mult de 105.000 în Iordania și 101.000 în Turcia. Fleming a făcut un apel pentru sprijindin partea comunitâții internaționale, spunînd că aceste țări nu ar trebui să fie lăsate să suporte singure această povară.

Comisarul european Štefan Füle a pledat la Berlin pentru admiterea Moldovei în UE

Comisarul european pentru extindere și bună-vecinătate a spus că Republicii Moldova trebuie să i se ofere perspectiva aderării la Uniunea Europeană. Vorbind luni la un Forum UE-Moldova la Berlin, Štefan Füle a declarat în finalul unui discurs laudativ la adresa reformelor moldovene că perspectiva aderării la UE este „cel mai puternic instrument de politică externă” al Bruxelles-ului, care ar trebui folosit și în cazul Moldovei. Füle a menționat în acest context articolul 49 din Tratatul UE, care spune că „orice stat european care respectă valorile europene și este gata să le promoveze poate depune cerere de admitere (în UE)”. Deocamdată Republica Moldova nu se numără printre țările pe care UE le consideră potențiali candidați, situate toate în vestul peninsulei balcanice. Potrivit unei transcrieri a discursului de la Berlin publicată pe site-ul de internet, comisarul european a lăudat transformările puse în aplicare de guvernul Moldovei, spunând că adoptarea legii împotriva discriminării este „o premieră” în țările Parteneriatului Estic.

China nemulțumită de afirmațiile candidaților americani la președinție în dezbaterea publică de luni pe teme de politică externă

China a criticat declarațiile făcute despre ea de candidații la președinția Statelor Unite, președintele Barack Obama și guvernatorul Mitt Romney, în ultima lor dezbatere dinaintea alegerilor de la 6 noiembrie. Astă-noapte atât democratul Obama, cât și republicanul Romney au promis o politică mai dură împotriva a ceea ce consideră a fi încălcarea de către China a regulilor comerciale. În replică un purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe a spus astăzi că politicienii americani, indiferent din ce partid fac parte, ar trebui să se abțină de la declarații de natură să mărească tensiunea din relația bilaterală.

William Hague avertizează împotriva centralizării excesive a UE pentru rezolvarea crizei financiare

Ministrul de externe al Marii Britanii a îndemnat țările din zona euro să-și rezolve criza datoriilor fără să dea puteri și mai mari Uniunii Europene. Vorbind la o conferință la Berlin, William Hague a recunoscut că zona euro, cu 17 membri, trece printr-o perioadă dificilă, dar a avertizat împotriva rezolvării crizei printr-o centralizare și mai mare la nivelul UE, care ar afecta și țările cu monede naționale, cum este Marea Britanie. Hague s-a arătat sceptic și față de ideea consolidării cooperării militare și diplomatice în UE, spunând că un bloc cu 27 de țări nu va reuși niciodată să ia decizii coerente în aceste domenii. Remarcile lui Hague vin pe fundalul chemărilor tot mai insistente din aripa dură a partidului conservator britanic la re-evaluarea relațiilor Marii Britanii cu Uniunea Europeană, din care face parte.

Măsuri de securitate speciale în Tunisia cu ocazia aniversării unui an de la primele alegeri libere

În Tunisia au fost luate măsuri de securitate speciale cu ocazia aniversării primelor alegeri de după așa-numita „Primăvară arabă”. Împlinirea unui an de la scrutin urma să fie marcată cu marșuri ale suporterilor noii conduceri. În ianuarie 2011 tunisienii l-au alungat de la putere pe dictatorul Zine El Abidine Ben Ali în prima revoltă din țările arabe nord-africane. Alegerile de la care se împlinește astăzi un an au fost câștigate de partidul islamist moderat Ennhada, dar tensiunile sociale care au provocat revolta din 2011 nu au dispărut cu totul, fiind complicate de rivalități religioase. În urmă cu o lună mii de protestatari au luat cu asalt ambasada Statelor Unite din Tunis și sediile opoziției politice.

Iranul amenință cu oprirea tuturor exporturilor de petrol

Iranul a spus că va opri toate exporturile de petrol dacă Occidentul înăsprește sancțiunile economice și că are un plan de supraviețuire fără venituri din petrol. Declarația citată de AP a fost făcută de ministrul iranian al petrolului, Rostam Qasemi și vine după ce Statele Unite, Uniunea Europeană și mai mulți aliați ai Occidentului din zona Asia-Pacific au suspendat importurile de petrol iranian pentru a forța Teheranul să coopereze cu comunitatea internațională în evaluarea programului său nuclear. Occidentul bănuiește Iranul că vrea să construiască arma atomică, dar iranienii neagă că ar avea asemenea intenții.

Comuniștii critică intenția majorității parlamentare de a impune noi reguli în Parlament

Comuniștii au criticat intenția majorității parlamentare de a impune noi reguli în legislativ, inclusiv aceea că opoziția nu va mai avea dreptul de a „calomnia” majoritatea sau de a bloca dezbaterile. Într-o declarație citată de Publika TV, deputatul PCRM Iurie Muntean a spus că noul regulament este o încercare de a „închide gura” opoziției și că el și colegii lui de fracțiune nu i se vor supune.
Proiectul de regulament înaintat astăzi comisiilor parlamentare înăsprește și condițiile în care se poate forma o nouă fracțiune parlamentară, la puțină vreme după ce fugarii din PCRM, în frunte cu Igor Dodon și Vadim Mișîn, au anunțat că își crează o nouă fracțiune.

Vlad Filat evocă dificultățile negocierilor cu Gazprom

Premierul Vlad Filat a spus după ce a vorbit ieri la telefon cu omologul său rus Dmitri Medvedev că negocierile pentru un nou contract între Moldova și Gazprom sunt dificile, dar el își menține optimismul. Într-un interviu acordat aseară Europei Libere, Filat a spus că amânarea aplicării unui acord energetic cu UE, după obiecțiile Rusiei, ar trebui să impulsioneze negocierile, dar a evitat să spună când s-ar putea ele încheia. Filat a mai spus că tratativele Moldovei cu Gazpromul nu vizează doar prețul gazelor, ci și alte aspecte ale relațiilor energetice, pe care nu le-a detaliat.

Vladimir Putin sugerează omologului său de la Kiev să atașeze Ucraina Uniunii Vamale a CSI

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a lăudat la o întâlnire cu omologul său din Ucraina avantajele Uniunii Vamale între țări din CSI. Vorbind la Moscova în prezența lui Viktor Ianukovici, Putin a spus că între economiile țărilor vecine există legături atât de numeroase și de puternice, încât o uniune vamală devine „naturală”. Liderul rus a adăugat însă că fiecare țară este liberă să-și promoveze interesele economice cum crede de cuviință. Înaintea acestei declarații, vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici spusese că dacă Ucraina vrea gaze rusești mai ieftine, ar trebui să intre în Uniunea Vamală alcătuită în prezent din Rusia, Kazahstan și Belarus.

A treia dezbatere televizată Obama-Romney s-a concentrat asupra politicii externe

În statul Florida din Statele Unite a avut loc a treia și ultima dezbatere a candidaților la președinție, președintele democrat Barack Obama și guvernatorul republican Mitt Romney. A treia dezbatere s-a concentrat asupra politicii externe a celor doi candidați. Obama l-a atacat de la bun început pe Romney pentru gafele făcute pe această temă în campanie, acuzându-l că vrea să reînvie politica anilor 1980, neînțelegând că Războiul Rece s-a terminat de peste 20 de ani. Dar Reuter notează că în cursul dezbaterii nici Obama, nici Romney nici nu au marcat vreo victorie vizibilă, nici nu au făcut mari greșeli. Înaintea ultimei dezbateri sondajele de opinie arătau că Obama și Romney se află la egalitate în privința șanselor de a fi aleși la 6 noiembrie, fiecare având cam 46% din preferințele electoratului. Dar Obama are un avantaj substanțial în statele decisive pentru alegeri, ca Florida, Ohio și Virginia.

Opoziția din Rusia a ales un nou Consiliu Coordonator

Suporterii opoziției rusești și-au ales o nouă conducere votând timp de trei zile pe internet și la câteva secții de votare. Petru cele 45 de locuri ale noului Consiliu Coordonator au candidat cam 200 de persoane. Organizatorii votului, care a fost întârziat sâmbătă de un atac al hackerilor, spun că și-au exprimat preferințele peste 80.000 de persoane. Cele mai multe voturi le-a obținut bloggerul anticorupție Alexei Navalny, preferat de peste 43.000 de alegători. Printre celelalte figuri proeminente din opoziție se numără Dmitri Bîkov și Garry Kaspoarov. Noua structură își propune să unească opoziția adesea fragmentată și să revigoreze protestele împotriva preșdintelui Vladimir Putin.

Șase oameni de știință și un funcționar public din Italia au fost condamnați la șase ani de închisoare pentru că nu au anticipat riscul cutremurului devastator din 2009

Șase oameni de știință și un funcționar public din Italia au fost condamnați la șase ani de închisoare pentru că nu au anticipat riscul cutremurului devastator produs în aprilie 2009. Ei vor trebui de asemenea să plătească peste 9 milioane de euro victimelor cutremurului care a distrus orașul medieval italian L'Aquila, omorând 309 oameni. Toți cei șapte condamnați făceau parte din Comitetul pentru Riscuri Majore care s-a reunit la L'Aquila cu șase zile înaintea marelui cutremur, după o serie de seisme foarte ușoare și a ajuns la concluzia că nu există pericolul unei catastrofe. Procesul a fost criticat de mulți oameni de știință din Italia și din alte țări, care au spus că amintește de procesele din Evul Mediu.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG