Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ministerul educaţiei de la Chişinău a dat o dispoziţie prin care li se interzice elevilor să dea interviuri presei fără acordul părinților

Ministerul educaţiei de la Chişinău a dat o dispoziţie prin care li se interzice elevilor să dea interviuri presei fără a avea acordul în scris al părinţilor. La fel, „personalul didactic nu este in drept să furnizeze presei informaţii despre elevii pe care îi au”. Ordinul Ministerului Educaţiei a apărut după ce presa a relatat despre abuzul sexual asupra unui elev din clasa a treia de către colegii săi mai mari. Ministerul Educaţiei mai cere ca presa să nu aibă acces în scoli şi instituţii de învătămînt fără acordul autorităţilor. Măsura a fost luată, potrivit ministerului, pentru a apăra dreptul minorilor la viaţă privată.

Un tribunal din Milano l-a condamnat pe fostul premier italian Silvio Berlusconi la un an de închisoare fermă

Un tribunal din Milano l-a condamnat pe fostul premier Silvio Berlusconi la 4 ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Dar, conform unei legi de amnistie din 2006, în final condamnarea s-a redus la un an de închisoare fermă. În același proces a fost condamnat la închisoare și Fedele Confalonieri, președintele trustului de presă al lui Berlusconi, Mediaset. Curtea a ordonat de asemenea ca acuzații să plătească autorităților fiscale din Italia suma de 10 milioane de euro. Sentința nu este definitivă, iar Berlusconi nu va trebui să-și ispășească pedeapsa dacă face recurs, cum se așteaptă.

Duma de stat de la Moscova a adoptat legea care-i obligă pe muncitorii migranți cunoască limba rusă

Duma de stat de la Moscova a adoptat legea care-i obligă pe muncitorii migranți cunoască limba rusă. Pentru a obţine drept de muncă migranţii sunt obligaţi să dea şi un examen de limbă rusă. Legea va intra în vigoare de la 1 decembrie anul acesta.

Înţelegerea de încetare a focului în Siria a fost încălcată

Înţelegerea de încetare a focului în Siria pe perioada sărbătorii musulmane de Eid al Adha negociată ieri de mediatorul international Lahdar Brahimi a fost încălcată şi au fost semnalate mai multe ciocniri in periferiile Damascului, la Homs şi Idlib. Armata siriană a anunţat că răspunde atacurilor forţelor rebele.

Familiile nevoiaşe din municipiul Chişinău pot depune, începând de luni, 29 octombrie, solicitări pentru compensarea cu 40% a facturii la căldură

Familiile nevoiaşe din municipiul Chişinău pot depune, începând de luni, 29 octombrie, solicitări pentru compensarea cu 40% a facturii la căldură. Persoanele care au beneficiat de compensaţie în sezonul trecut trebuie să-şi reînnoiască cererile până la sfârşitul lunii decembrie, iar cei care vor să beneficieze pentru prima dată pot depune solicitări până la sfârşitul sezonului de încălzire, transmite Info-Prim Neo. Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că cererile pentru compensaţii pot fi depuse de către familiile cu venituri de până la1450 lei lunar de persoană. Solicitările se depun la gestionarii fondului locativ sau la preturile de sector. Cetăţenii din suburbii pot depune cererile la primăriile locale. Primarul a mai spus că în cazul în care se va depista că persoanele au declarat date fictive despre venituri şi componenţa familiei, dosarele vor fi respinse. Primăria Chişinăului oferă compensaţii la căldură din anul 2008. Primarul Dorin Chirtoacă susține că numărul persoanelor care beneficiază de acest ajutor s-a dublat în ultimii patru ani.

Ministerul moldovean al economiei a reactualizat în scădere prognoza de creştere economică a Moldovei pentru 2012

Ministerul moldovean al economiei a reactualizat în scădere, de la 3% la 1%, prognoza de creştere economică a Moldovei pentru 2012. Info-Prim Neo îl citează pe vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul economiei, cu declarația că reactualizarea estimărilor pentru 2012 a fost făcută potrivit ultimelor date statistice, şi după ce instituțiile internaționale au revizuit în jos ritmurile de creştere economică la nivel regional şi mondial mai cu seamă în ţările Uniunii Europene.

A fost lărgite domeniile de activitate ale Comisiei parlamentare pentru drepturile omului şi relaţii interetnice de la Chișinău

Deputaţii moldoveni au adoptat un proiect de hotărîre prin care au lărgit domeniile de activitate ale Comisiei parlamentare pentru drepturile omului şi relaţii interetnice, informează Moldpres. Conform proiectului, în domeniile de activitate ale Comisiei parlamentare pentru drepturile omului şi relaţii interetnice va intra şi asigurarea reglementării juridice în domeniul migraţiei, monitorizarea aplicării legislaţiei privind şansele egale pentru femei, protecţia comunităţilor de cetăţeni moldoveni din străinătate, monitorizarea implementării cadrului legal în domeniul nediscriminării şi asigurarea cadrului legal privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

În localitatea Ungheni a fost deschis joi un Centru de informare european

În localitatea Ungheni a fost deschis joi un Centru de informare european, care are sediul în clădirea liceului Vasile Alecsandri. Potrivit agenţiei Moldpres, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău Dirk Schuebel a spus că oraşul Ungheni a pus în aplicare cele mai multe proiecte europene şi a folosit toate oportunităţile oferite de Uniunea Europeană, iar asta va incuraja alte investiții în acest oraş.

Dizidenții iranieni Nasrin Sotoudeh și Jafar Panahi au primit Premiul Saharov pentru libertatea de gîndire

Doi dizidenți iranieni, Nasrin Sotoudeh, avocată, și Jafar Panahi, regizor, au primit Premiul Saharov pentru libertatea de gîndire, ediția 2012, al Parlamentului European. Premiul poartă numele dizidentului și militantului pentru respectarea drepturilor omului, omul de știință Andrei Saharov, laureat al premiului Nobel pentru pace în 1975. Nasrin Sotoudeh este în greva foamei de o lună la închisoare, iar Jafar Panahi este în domiciliu forţat.

Unul din liderii opoziţiei ruse, Serghei Udalţov, a fost pus sub acuzare

Unul din liderii opoziţiei ruse, Serghei Udalţov, membru al grupării Frontul de Stînga a fost pus sub acuzare pentru că ar fi încercat să organizeze proteste de amploare masive împotriva regimului preşedintelui Vladimir Putin. Serviciului rusesc al postului de radio Europa Liberă/Libertatea transmite că în timpul interogatoriului de la Comisia pentru Investigații Udalţov a negat această acuzație.

Fostul candidat la preşedinţia din Belarus, Andrei Sannikau, a primit azil politic în Marea Britanie

Fostul candidat la preşedinţia din Belarus, Andrei Sannikau, a primit azil politic în Marea Britanie. Sannikau a fost arestat după alegerile prezidențiale din 2010 - în care a fost unul din contracandidații președintelui Aliaksandr Lukașenka - și a fost condamnat la 5 ani de închisoare. După ce a fost eliberat din închisoare în primăvatra acestui an s-a stabilit in Marea Britanie.

Maia Panjikidze: Georgia doreşte relaţii mai bune cu Rusia

Noul ministru de externe al Georgiei Maia Panjikidze a repetat că ţara sa doreşte relaţii mai bune cu Rusia, dar că ele nu se vor normaliza cît timp Rusia are misiuni diplomatice în Abhazia și în Osetia de Sud, considerate de Tbilisi și de comunitatea internaţională regiuni ale Georgiei. După războiul ruso-georgian din 2008, Moscova a recunoscut independenţa celor doup regiuni separatiste. Noua şefă a diplomaţiei georgiene a solicitat sprijinul comunităţii internaţionale pentru a căuta căi de dialog cu Moscova. Maia Panjikidze a repetat și că noul guvern georgian va continua eforturile de integrare în Uniunea Europeană şi în NATO, şi va urma același parcurs și în relaţia de parteneriat strategic cu Statele Unite.

Poliția din Chișinău a dezamorsat grenada ce ar fi fost montată în mașina fostului director-adjunct al Penitenciarului 13

Poliția a dezamorsat astăzi în capitală grenada pe care un fost oficial din sistemul penitenciar spune că a găsit-o în propria mașină astăzi dimineață pe strada Armenească. Potrivit Moldpres, grenada din mașina Mercedes a lui Albert Puiu, fost șef-adjunct al Penitenciarului 13 era montată în așa fel încât să detoneze la deschiderea portierei mașinii. Puiu a spus că a fost salvat de faptul că în momentul când se pregătea să intre în mașină l-a sunat la telefon soția și în loc să deschidă larg portiera mașinii, cum face de obicei, a întredeschis-o doar, observând apoi grenada.

Sindicatele au cerut anularea ordinului prin care Ministerul sănătății a extins lista medicamentelor vîndute doar cu rețetă

Sindicatele au cerut anularea ordinului prin care Ministerul sănătății a extins lista medicamentelor care se vor vinde numai cu rețetă de la medic. Confederația Națională a Sindicatelor, din care fac parte și angajații sistemului medical, a spus că decizia guvernului, intrată în vigoare la 19 octombrie, a avut intenții bune, dar a fost aplicată prea rapid, fără consultarea societății civile și a tuturor celor interesați. Un lider al sindicatului din poliție a spus astăzi că în loc să ducă la administrarea mai corectă a medicamentelor, restricțiile au încurajat contrabanda cu unele medicamente, mai ales din Ucraina, unde se vând fără rețetă.

Firmele off-shore nu vor mai putea să participe în capitalul social al instituţiilor financiare, întreprinderilor, organizaţiilor de importanţă strategică din R. Moldova şi al instituţiilor mass-media

Premierul Vlad Filat a spus că dorește interzicerea așa-numitelor companii off-shore, care își au sediul în străinătate și cad sub jurisdicție străină, dar își fac toți banii în Moldova. Potrivit unei propuneri guvernamentale, care va fi aplicată de un grup special de lucru creat de premier, firmele off-shore nu vor mai putea să participe în capitalul social al instituţiilor financiare, al întreprinderilor, organizaţiilor de importanţă strategică din Republica Moldova şi al instituţiilor mass-media, nici în procesele economice ce implică utilizarea banilor publici.
Potrivit serviciului de presă al Executivului, măsurile respective au drept scop combaterea corupției, evaziunilor fiscale și eliminarea fenomenelor ce favorizează economia tenebră.

Moscova dorește ca pînă în 2014, la Jocurile Olimpice de la Soci, UE să liberalizeze vizele pentru cetățenii ruși

Rusia spune că speră ca la vremea Jocurilor Olimpice de la Soci din 2014 rușii să nu mai aibă nevoie de viză pentru UE. Potrivit Itar-Tass, reprezentantul permanent al Rusie la UE, Vladimir Cijov, a spus că din punct de vedere tehnic pregătirile pentru renunțarea reciprocă la viză merg bine, dar s-a plâns că partenerii europeni ar ridica noi și noi obstacole „politice”. Oficialul rus a mai spus că renunțarea la vize nu va fi un „cadou” din partea UE, pentru că europenii vor câștiga la rândul lor dreptul de a intra fără viză în Rusia. În trecut diplomații ruși în frunte cu ministrul de externe Serghei Lavrov au spus că Bruxelles-ul nu vrea să renunțe la vizele pentru ruși înainte de a asigura acest avantaj țărilor din Parteneriatul Estic, printre care se numără și Republica Moldova.

Activistul opoziției ruse Serghei Udalțov a fost acuzat oficial de tentativă de provocare de dezordini în masă

Comitetul Investigativ din Rusia l-a învinuit oficial pe activistul de stânga Serghei Udalțov că ar fi încercat să provoace dezordini în masă. Udalțov va fi cercetat în libertate, dar va avea în continuare interdicție de a părăsi Moscova. Ea a fost impusă la începutul lunii curente, când era considerat doar suspect. Udalțov este al treilea activist rus cercetat de autorități pe baza dovezilor furnizate de un film documentar difuzat de televiziunea rusă de stat, fidelă Kremlinului. Alți activiști ruși au anunțat astăzi că mâine vor ține la Moscova un protest neautorizat împotriva învinuirilor pe care le consideră nefondate și împotriva torturii la care ar fi fost supus un alt suspect în cazul „dezordinilor în masă”. Leonid Razvozjayev.

UE își exprimă îngrijorarea față de legea rusă care redefinește termenul penal de trădare

Uniunea Europeană și-a exprimat îngrijorarea față de noua lege rusă care extinde definiția trădării. Într-o declarație despre proiectul legislativ aprobat deja de Duma de Stat, coordonatoarea politicii externe europene, Catherine Ashton a spus că ea „va mări posibilitățile acuzării și va reduce volumul dovezilor necesare” condamnării pentru trădare și spionaj. Ashton a mai spus că legea rusă „penalizează potențial contactele cu străinii cu până la 20 de ani de închisoare” și că împreună cu alte legi adoptate recent la Moscova va limita și intimida societatea civilă rusească. Oficialul european a mai spus că UE va urmări cu atenție implementarea noii legi, care are toate șansele să fie aprobată și de camera superioară a Parlamentului Federației Ruse.

Un atentator sinucigaș a detonat astăzi o bombă lângă o moschee din nordul Afganistanului

Un atentator sinucigaș a detonat astăzi o bombă lângă o moschee din nordul Afganistanului, omorând cel puțin 41 de oameni. Atacul de la Mayama, capitala provinciei Faryab, a avut loc când credincioșii se adunau la moschee pentru festivalul Eid ad-Adha, care începe astăzi și va dura patru zile. În moschee se aflau guvernatorul și șeful poliției din provincia Fayrab, dar ei au scăpat nevătămați. Oficialii locali spun însă că printre morți sunt mulți ofițeri de poliție și de armată. Atacul a avut loc la puține ore după ce președintele afgan Hamid Karzai, în mesajul tradițional cu ocazia sărbătorii care începe astăzi, a cerut insurgenților să „nu mai ucidă afgani”.

Armistițiul sirian cu ocazia sărbătorii musulmane Eid ad-Adha nerespectat de cele două părți semnatare

Activiștii sirieni pentru drepturile omului spun că armistițiul sirian cu ocazia sărbătorii musulmane Eid ad-Adha, intrat în vigoare vineri dimineață, a fost deja încălcat cu o ciocnire violentă între forțele guvernamentale și ale opoziției. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului spune că incidentul s-a produs înainte de prânz în jurul unei baze militare din orașul Maaret al-Numa, din nordul Siriei. Între timp Reuter a relatat că la Damasc trei oameni au fost uciși de focuri trase din tanc și de lunetiși. Conducerea Siriei a anunțat joi seară că nu va iniția operațiuni militare în cele patru zile de sărbătoare, dar își rezervă dreptul de a reacționa la eventuale atacuri. Majoritatea formațiunilor de opoziție, în frunte cu Armata Liberă Siriană, au promis și ele să respecte armistițiul negociat de emisarul internațional Lahdar Brahimi. Potrivit Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, în ciocnirile de astăzi din nordul țării au fost implicați rebelii din Frontul Islamist Al-Nusra, care au spus încă de alaltăieri că nu vor respecta armistițiul pentru că nu au încredere în guvern.

Parlamentul a aprobat joi trei numiri cheie de directori: Mihal Bălan la SIS, Viorel Chetraru la CNA și Anatol Donciu la CNI

Parlamentul a aprobat ieri, la cererea președintelui Nicolae Timofti, numirea în fruntea Serviciului de Informații și Securitate a lui Mihai Bălan, actual ambasador al Republicii Moldova în Israel. Bălan a fost numit cu voturile deputaților alianței de guvernământ. Socialiștii lui Igor Dodon au fost împotriva lui, spunând că ar fi o persoană angajată politic. Postul de director SIS a rămas vacant în urmă cu an, când premierul Vlad Filat a obținut demisia lui Gheorghe Mihai, pe care l-a acuzat că nu ar fi prevenit așa-numitele „atacuri raider” din sistemul financiar-bancar. Mihai Bălan este absolvent al Facultății de filologie, lucrează din 1990 la Ministerul de Externe și este tatăl renumitului cântăreț Dan Bălan.
Tot ieri, Parlamentul a aprobat numirea lui Viorel Chetraru în fruntea Centrului Anticorpuție și a lui Anatol Donciu la șefia Comisiei Naționale de Integritate.

Primarul Dorin Chirtoacă a anunțat suspendarea proiectului construcției unei noi mari biserici la Chișinău

Primarul capitalei a anunțat ieri suspendarea unui proiect de construcție controversat și organizarea de dezbateri publice pe tema lui. Dorin Chirtoacă a spus că s-a înțeles cu antreprenorul care vrea să ridice o biserică în fața clădirii Kentford să oprească proiectul, după ce săptămâna aceasta s-au pronunțat împotriva lui mai multe organizații cetățenești, îngrijorate că se va distruge un parc. Primarul, care a sprijnit din plin ridicarea edificiului, o copie mai mică a Sfintei Sofia de la Istanbul, a spus ieri că protestele îi creează o „stare de tristețe” și sunt „dezgustătoare” și s-a întrebat ce ar spune Ștefan cel Mare, care a ctitorit atâtea biserici și mănăstiri.

Aproape 70.000 de ucrainieni din R. Moldova vor putea vota duminică la alegerile parlamentare ucrainene, la Chișinău și la Bălți

Aproape 70.000 de ucrainieni din Republica Moldova vor putea vota duminică la alegerile parlamentare ucrainene, la secțiile deschise în ambasada de la Chișinău și în consulatul de la Bălți. Anunțul a fost făcut de ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojkov. Diplomatul ucrainean a spus că Kievul NU va deschide secții de votare în Transnistria, îndemnându-i pe alegătorii de acolo să vină la Chișinău sau la Bălți. În Transnistria au fost secții de votare cu ocazia ultimelor alegeri pentru Duma de Stat a Federației Ruse, în ciuda protestelor autorităților centrale de la Chișinău.

Noul premier al Georgiei, Bidzina Ivanișvili, declară că va promova integrarea euroatlantică, dar și o reluare a relațiilor cu Rusia

Noul premier al Georgiei, Bidzina Ivanișvili, a spus în Parlamentul care i-a dat votul că guvernul său va promova integrarea euroatlantică, dar va încerca și să repare treptat relațiile cu Rusia, înghețate după războiul din 2008. Ivanișvili a spus că Georgia va coopera cu aliatul său principal, Statele Unite, pe care l-a numit partener strategic și va încerca să pornească dialogul cu Federația Rusă prin mecanismele internaționale, prin tehnica pașilor mărunți. Noii lideri de la Tbilisi au spus în ultimele zile că deși doresc normalizarea relațiilor cu Moscova, nu se pune problema reluării relațiilor diplomatice, în condițiile în care trupele rusești ocupă o cincime din teritoriul Georgiei, adică regiunile separatiste Osetia de Sud și Abhazia.

Președintele Barack Obama a emis declarații în care îndeamnă electoratul din statele Washington, Maine și Maryland să aprobe căsătoriile între persoane de același sex

Președintele Statelor Unite și-a exprimat sprijinul pentru căsătoriile între persoane de același sex în trei state americane unde chestiunea va fi supusă votului popular în ziua alegerilor prezidențiale de la 6 noiembrie. Barack Obama a emis declarații în care îndeamnă electoratul din statele Washington, Maine și Maryland să aprobe egalitatea maritală, deja consfințită prin lege în alte șase state americane și în districtul Columbia, unde se află capitala federală. Spre deosebire de alte zece țări din lume, unde egalitatea maritală este garantată la nivel național, în Statele Unite decizia de a permite căsătoriile între persoane de același sex revine statelor componente ale federației.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG