Linkuri accesibilitate

Ştiri

Două mii de ucraineni ar putea vota estimativ la ambasada de la Chișinău

Ambasadorul Ucrainei la Chișinău a declarat presei moldovene că se așteaptă ca în jur de 2 mii de cetățeni ucraineni să voteze astăzi pe teritoriul Republicii Moldova la alegerile parlamentare ucrainene.

Ambasadorul Serghei Pirojkov a mai spus că a făcut totul ca votarea la secțiile de vot deschise la ambasadă și consulat să decurgă în condiții optime.

Se estimează că în Republica Moldova locuiesc aproximativ 70 de mii de cetăţeni ucraineni, majoritatea - în partea stângă a Nistrului.

La New York va fi închis metroul și suspendat transportul public înainte de uraganul Sandy

Autoritățile de la New York au anunțat că metropola își va închide metroul și își va suspenda serviciile de transport public cu trenul și autobuzul înainte de uraganul Sandy. Anunțul a fost făcut astăzi de guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo. Uraganul venind din larg, dinspre sud, este așteptat marți la țărmul Atlanticului în statul Delaware, unde se va ciocni cu două fronturi reci și va înainta în interiorul continentului. A fost decretate stare de urgență îm șapte state și capitala Washington, D.C. Uraganul Sandy a făcut deja peste 40 de victime în Caraibe.

Președintele Victor Ianukovici a votat pentru „unificarea Ucrainei și crearea unui stat puternic”

Președintele ucrainean, Victor Ianukovici a declarat că a votat astăzi la alegerile parlamentare pentru stabilitate, „unificarea Ucrainei și crearea unui stat puternic”.

Se așteaptă că formațiunea sa Partidul Regiunilor își va păstra majoritatea în urma alegerilor de astăzi, în ciuda nemulțumirilor populare față de mărirea taxelor și lipsa rezultatelor la combaterea corupției.

Rivala lui Ianukovici, fosta șefă a guvernului Iulia Timoșenko întemnițată anul trecut, le-a cerut din închisoare alegătorilor să respingă partidul prezidențial, spunând că, în caz de victorie, acesta va instaura „dictatura”.

Fostul star rock Garry Glitter a fost arestat în legătură cu ancheta de pedofilie împotriva unui fost prezentator BBC

Presa britanică relatează că poliția l-a arestat astăzi pe fostul star rock, Garry Glitter în legătură cu ancheta de pedofilie împotriva prezentatorului BBC, decedat anul trecut Jimmy Savile.

Glitter cu numele real Paul Gadd a ispășit trei ani de închisoare în Vietnam pentru abuz sexual împotriva fetelor minore.

Scandalul în jurul fostului prezentator de emisiuni pentru copii la BBC, Jimmy Savile a șocat publicul britanic. Decedat la vârsta de 84 de ani anul trecut, el este acuzat că a abuzat peste 300 de fete și tinere timp de câteva decenii.

Avocații premierului chinez au dezmințit că Wen Jiabao s-a îmbogățit spectaculos în perioada mandatului

Avocații premierului chinez au dezmințit că Wen Jiabao ar avea bogății ascunse și au respins drept ”denigrator” un articol din New York Times despre îmbogățirea lui spectaculoasă în perioada mandatului.

Într-o reacție rar întâlnită față de articolele din presa occidentală, avocații premierului chinez au publicat astăzi o scrisoare în ziarul "South China Morning Post", avertizând că-și rezervă dreptul să cheme în judecată ziarul american.

The New York Times a scris săptămâna aceasta că investițiile făcute de fiul, soția, mama și alte rude ale lui Wen valorează 2,7 miliarde de dolari. Ziarul n-a spus că premierul chinez ar fi făcut personal vreo investiție sau că acestea ar fi ilegale.

Alegeri parlamentare în Ucraina, primele de când țara este condusă de președintele Victor Ianukovici

Ucrainenii votează astăzi la primele alegeri parlamentare în peste un an și jumătate de când țara este condusă de președintele Victor Ianukovici.

Se așteaptă că Partidul Regiunilor al lui Ianukovici își va păstra majoritatea, în ciuda nemulțumirilor populare față de mărirea taxelor.

Lidera opoziției, Iulia Timoșenko a cerut din închisoare alegătorilor să respingă partidul prezidențial. Propriul ei partid, Patria, se luptă pentru voturi cu formațiunea „Udar” a pugilistului Vitali Kliciko.

Alegerile sunt monitorizate de numeroși observatori internaționali, inclusiv 700 din partea OSCE.

Trei lideri ai opoziției ruse reținuți sâmbătă de poliţie la proteste neautorizate la Moscova au fost puși în libertate

Trei lideri ai opoziției ruse reținuți sâmbătă de poliție la proteste neautorizate la Moscova au fost puși în libertate.

Aleksei Navalnîi, Sergei Udalţov și Ilia Iaşin au demonstrat împreună cu alți 200 de oameni pentru a cere eliberarea altor activiști ai opoziției cercetați penal în închisoare.

Între aceștia se află un fost consilier care lucra la Duma de Stat, Leonid Razvojaiev, pus sub acuzare pentru organizarea protestelor în masă împotriva președintelui Vladimir Putin în luna mai.

În Siria, rebelii şi forţele guvernamentale au continuat luptele şi în a treia zi a armistiţiului încheiat pe perioada unei sărbători islamice

În Siria a început a treia zi a unui armistițiu de patru zile pe perioada unei sărbători islamice, dar armistițiul a fost violat și de forțele guvernamentale, și de cele rebele, care n-au încetat luptele.

Activiștii sirieni spun că peste 200 de oameni au fost uciși în luptele din primele două zile de armistițiu.

Cel care a mediat, emisarul internațional în Siria, Lakhdar Brahimi spera că armistițiul va lansa procesul de pace după 19 luni de lupte.

40 de oameni au fost uciși sâmbătă în Irak într-o serie de atacuri îndreptate preponderent împotriva comunității șiite

40 de oameni au fost uciși sâmbătă în Irak într-o serie de atacuri îndreptate preponderent împotriva comunității șiite.

Două din cele mai puternice atacuri s-au produs în Sadr City, cartier șiit al Bagdadului, unde două explozii au ucis 22 de oameni și au rănit aproape 60.

În Pakistan, explozia unei bombe la intrarea într-un locaş de cult a ucis doi oameni și a rănit cel puțin 25

Din Pakistan se relatează că doi oameni au fost uciși și cel puțin 25 au fost răniți de o bombă detonată în mulțimea adunată la o sărbătoare religioasă în orașul Nowshera din regiunea Khyber Pakhtunkhwa.

Poliția spune că numărul victimelor poate crește. Bomba ar fi fost atașată de o bicicletă parcată la intrarea într-un locaș de cult și ar fi fost detonată de la distanță.

Nigeria: un atacator sinucigaș cu bombă a ucis astăzi trei oameni la o biserică catolică

Din Nigeria se relatează că un atacator sinucigaș cu bombă a ucis astăzi trei oameni la o biserică catolică în orașul nordic Kaduna.

Poliția spune că atacatorul a încercat să intre cu mașina în biserică, dar s-a oprit la barieră.

Orașul Kaduna din țara împărțită în nordul musulman și sudul creștin este scena mai multor atacuri ale islamiștilor din gruparea Boko Haram, care luptă împotriva guvernului din 2009, făcând aproximativ 2800 de victime.

Alegeri parlamentare duminică în Ucraina

Alegătorii ucraineni sunt chemați duminică la urne la primele alegeri parlamentare din mandatul președintelui Victor Ianukovici care conduce Ucraina de aproape doi ani. O alegătoare de la Kiev, Irina Sepp, spune că va vota ca să-și facă datoria civică, dar nu așteaptă nimic de alegeri și nu mai crede în politicieni.
Lupta se dă între Partidul Regiunilor al președintelui Ianukovici, coaliția de opoziție a rivalei sale întemnițate, Iulia Timoșenco, și gruparea UDAR a pugilistului, Vitali Klitschko. Uniunea Europeană a spus că alegerile sunt un test pentru democrația din Ucraina.

Poliția rusă a reținut trei lideri ai opoziției la o demonstrație neautorizată de la Moscova

Poliția rusă a reținut trei lideri ai opoziției la o demonstrație neautorizată în centrul Moscovei în sprijinul altor activiști arestați. Alexei Navalnîi, Ilia Iașin și Serghei Udalțov au fost arestați la manifestații diferite, la care cereau eliberarea unor activiști ai Frontului de Stânga și unui fost consilier din Duma de Stat, Leonid Razvozzhaiev.
Acesta susține că a fost răpit din Ucraina de anchetatorii ruși, adus la Moscova și forțat să depună mărturii că protestele anti-Putin din luna mai ale opoziției ruse ar fi fost finanțate din Georgia.

Parlamentul European anulează deplasarea unei delegații în Iran în imposibilitatea de a-i vizita pe laureații premiului Saharov

Parlamentul European spune că a anulat deplasarea unei delegații în Iran din cauza refuzului de ultim moment al Teheranului de a le permite europarlamentarilor să-i viziteze în închisoare pe doi disidenți, pe care intenționau să-i invite la Strasbourg: avocatul pentru drepturile omului Nasrin Sotoudeh și cineastul Jafar Panahi, care au fost declarați vineri câștigători ai premiului Saharov pentru libertatea de conștiință acordat anual de Parlamentul European
Președintele instituției, Martin Schulz a spus că în ciuda celor întâmplate Parlamentul European va continua să sprijine sociatatea civilă iraniană.

In ciuda armistițiului oficial în Siria continuă ciocnirile între forțele opoziției și cele ale regimului

Activiști sirieni spun că noi ciocniri între forțele opoziției și cele guvernamentale au făcut victime astăzi, în cea de-a doua zi a unui armistițiu de patru zile pe care-l violează ambele părți. Se relatează despre morți în provincia Damasc, orașul Alep în Nord, orașul Daraa în sud și Deir Ezzor în est.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, organizație cu sediul la Londra, a spus că nici o parte nu pare pregătită să oprească violențele. Armistițiul a fost mediat de emisarul internațional în Siria, Lakhdar Brahimi pentru patru zile, pe perioada unei sărbători religioase islamice, în speranța că poate lansa procesul de pace după 19 luni de lupte.

Numeroase victime în atacuri cu bombe și incidente violente în Irak

Din Irak se relatează despre aproape 20 de victime ale unor atacuri cu bombă și altor violențe care au avut loc astăzi. În unul din incidente, o mină în apropierea unui teren de joacă pentru copii în estul Bagdadului a ucis cel puțin șapte oameni, inclusiv câțiva copii.
O bombă plasată într-un autobuz cu pelerin șiiți a ucis cel puțin cinci oameni în orașul Taji, la nord de capitala irakiană. Unele relatări spun că pelerinii atacați erau iranieni. Alți cinci oameni ar fi fost ucis în orașul nordic Mosul.

Un nou protest tibetan prin imolare

Un tânăr tibetan abia trecut de 20 de ani și-a dat foc și a murit în vestul Chinei în al cincilea protest de acest fel față de autoritățile chineze care a avut loc săptămâna aceasta. Organizație cu sediul la Londra, „Tibetul Liber”, a declarat că tânărul Tsewang Kyab și-a dat foc vineri seara pe o stradă centrală din orașul Amuquhu în județul Xiahe.
În regiunile populate de tibetani, zeci de oameni au început să se imoleze după protestul din martie 2011 față de autoritățile chineze. Mulți au pledat pentru reîntoarcerea din exil a lui Dalai Lama, liderul spiritual tibetan.

BERD a revizuit în scădere prognozele de creștere economică în Moldova anul acesta

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a revizuit în scădere prognozele de creștere economică în Moldova anul acesta.

Într-un raport dat publicității vineri, BERD spune că economia moldoveană poate crește cu numai 1 la sută până la sfârșitul anului.

Vicepremierul responsabil cu economia, Valeriu Lazăr a declarat în aceeași zi că este de acord cu estimarea făcută de bancă și a spus că guvernul trebuie să coboare de la 3 la 1 la sută prognoza oficială de creștere.

Socialistul Igor Dodon spune că fracţiunea neafiliaţilor există de facto şi interdicţia înregistrării de noi fracţiuni n-o afectează

Majoritatea parlamentară a curmat vineri posibilitatea înregistrării unei noi fracțiuni compusă din deputați neafiliați ieșiți din PCRM în frunte cu Igor Dodon.

La două săptămâni de la anunțarea unei asemenea intenții, majoritatea a votat un amendament care prevede că fracțiunile pot fi create doar în primele 10 zile de la înființarea legislativului.

Amendamentul a fost propus de liberalii îngrijorați că fracțiunea transfugilor le poate face concurență. Socialistul Dodon a declarat că interdicția înregistrării formale nu-l afectează pentru că fracțiunea există de facto.

400 de mii de arbori și arbuști pentru Ziua înverzirii plaiului

Agenția „Moldsilva” spune că a pus la dispoziția autorităților locale și centrale aproximativ 400 de mii de arbori și arbuști pentru a fi plantați astăzi, de așa numita Zi a înverzirii plaiului.

Ministerul Mediului a spus că în campania de anul acesta vor fi înverzite 43 de hectare de teren și regenerate 242 de hectare de păduri.

Materialul săditor costă 1 milion de lei, cheltuieli suportate de Fondul Ecologic Naţional.

Primăria Chişinău va primi de luni cererile oamenilor nevoiaşi pentru compensația de 40% la căldură

Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă a anunțat că locuitorii nevoiași ai capitalei pot depune de luni 29 octombrie cereri pentru a primi compensația de 40 la sută la factura pentru căldură, acordată de municipalitate al cincilea an la rând.

Primarul a spus că cei care au primit compensaţia în sezonul trecut de încălzire trebuie să-şi reînnoiască cererile până la sfârşitul lunii decembrie, iar cei care o solicită prima dată o pot face pe toată durata noului sezon.

Cererile pot fi depuse la gestionarii de bloc, preturile de sector sau primăriile comunelor din municipiu de către familiile cu venituri de până la 1450 lei lunar de persoană.

Ziua tăcerii în Ucraina înaintea alegerilor parlamentare de mâine

Politicienii din Ucraina au încheiat aseară campania electorală înainte de alegerile parlamentare de duminică, primele de când țara este condusă de președintele Victor Ianukovici.

Lupta principală se dă între Partidul Regiunilor al șefului statului, o coaliție de opoziție condusă de fosta șefă a guvernului, Iulia Timoșenko, întemnițată într-un proces controversat cu un an în urmă, și gruparea UDAR condusă de renumitul pugilist, Vitali Kliciko.

Uniunea Europeană a avertizat vineri printr-o purtătoare de cuvânt a șefei politicii externe europene Catherine Ashton că alegerile sunt un test pentru democrația din Ucraina.

Noua ministră de externe a Georgiei spune că Tbilisi nu va restabili relații diplomatice cu Moscova, câtă vreme Rusia ocupă o parte din teritoriul georgian

Noua ministră de externe a Georgiei a declarat că guvernul său nu va restabili relații diplomatice cu Rusia câtă vreme Rusia ocupă republicile separatiste georgiene și are ambasade la Țhinvali și Suhumi.

Vorbindu-le vineri jurnaliștilor, Maia Panjikidze a spus că dialogul cu Rusia este totuși posibil chiar și în lipsa relațiilor diplomatice.

Coaliția Visul Georgian care a câștigat alegerile parlamentare la 1 octombrie, învingând partidul președintelui Mihail Saakașvili a promis să încerce normalizarea relațiilor cu Rusia, deteriorate de războiul ruso-georgian în 2008.

Avocații fostului premier italian Silvio Berlusconi, condamnat la un an de închisoare pentru fraude fiscale, vor depune recurs

Avocații fostului premier italian, Silvio Berlusconi, condamnat vineri la un an de închisoare pentru fraude fiscale urmează să depună recurs. Presa italiană relatează că recursul poate fi depus până la 10 noiembrie iar judecarea lui poate dura câțiva ani.

Un tribunal de la Milano l-a condamnat pe Berlusconi la patru ani de detenție, dar apoi a redus pedeapsa la un an, i-a interzis să dețină funcții publice timp de cinci ani și l-a obligat să achite împreună cu alți inculpați impozite de 10 milioane de euro.

În vârstă de 76 de ani, Berlusconi a fost găsit vinovat de umflarea cheltuielilor suportate de grupul său Mediaset pentru a evita plata impozitelor. Fostul premier italian, judecat într-un dosar paralel pentru că ar fi plătit o minoră pentru sex, a spus că este victima ”unor hărțuieli judiciare intolerabile”.

Armistițiul din Siria a fost marcat de violențe chiar din prima zi

Un armistițiu de patru zile în Siria a fost marcat de violențe chiar din prima.

Explozia unei mașini capcană la Damasc a ucis vineri 5 oameni și a rănit 30 în apropierea unui complex de locuințe pentru militari. Un alt atac cu mașină capcană a ucis trei militari în orașul sudic Daraa.

Armistițiul fusese mediat de emisarul internațional pentru pace în Siria, Lakhdar Brahimi pentru patru zile, pe perioada unei sărbători religioase islamice. Armistițiul a fost violat și în alte regiuni. Activiștii opoziției spun că vineri au murit aproximativ 70 de oameni în întreaga țară.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG