Linkuri accesibilitate

Ştiri

Vlad Filat: amânarea aplicării unor prevederi ale acordului energetic cu Uniunea Europeană până în 2020 nu e o excepție

Într-un interviu pentru „Europa Liberă” premierul Vlad Filat a explicat că amânarea aplicării unor prevederi ale acordului energetic cu Uniunea Europeană până în 2020 nu e o excepție, pentru că și alte țări din Uniune beneficiază de termene prelungite. Situaţia energetică a Moldovei este însă excepţională, a adăugat Filat, pentru că este dependentă de o singură sursă de energie, Gazprom, și nu are un sistem alternativ de gazoducte. Cât priveşte încheierea unui nou acord cu Gazprom, eventual până la sfârşitul anului, Filat a declarat „Europei Libere” că partea moldovenească este pregătită să semneze, lămurând însă înainte câteva aspecte: „Doar că apar anumite formule de calcul şi anumite înţelegeri ce vitează, spre exemplu, preţul gazului livrat, condiţiile de tranzit şi multe alte chestiuni în implementarea acestor prevederi. În cazul nostru, dincolo de acordul de livrare, urmează să soluţionăm problema ce ţine de garantarea investiţiilor Gazprom în Republica Moldova, ce ţine de administrarea datoriilor care sunt ale companiilor, în cea mai mare parte din stânga Nistrului şi unora din dreapta Nistrului faţă de Moldovagaz, în rezultat faţă de Gazprom şi să avem clarificată problema, fiind privită per ansamblu.”

Trei persoane au fost ucise și opt rănite în sudul Turciei de explozia unor obuze trase din Siria

Trei persoane au fost ucise și opt rănite în sudul Turciei de explozia unor obuze trase din Siria. Este ultimul dintr-o serie de incidente în care zone de graniţă ale Turciei au au de suferit de pe urma conflictului din Siria.

Preşedintele Nicolae Timofti a prezentat în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei reformele lansate de AIE în ultimii trei ani

Preşedintele Nicolae Timofti a prezentat în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei reformele lansate de AIE în ultimii trei ani în vederea atingerii standardelor europene în domeniul respectării drepturilor omului. El a repetat că autoritățile de la Chișinău doresc ridicarea monitorizării Republicii Moldova. În ce privește respectarea drepturilor omului, Timofti a subliniat că persistă problema raioanelor de est: „Perpetuarea conflictului transnistrean subminează securitatea naţională şi integritatea noastră teritorială, frînează dezvoltarea economică şi divizează societatea”. În acest context, Timofti a vorbit din nou despre „nivelul înalt de autoguvernare” pa care Transnistria l-ar putea primi în cadrul unei Republici Moldova reintegrate. El a cerut din nou, așa cum a făcut-o şi la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, retragerea trupelor ruseşti din Transnistria.

Partidele din AIE sînt de acord cu amânarea pînă în 2020 a aplicării unor prevederi din acordului energetic cu UE

Partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană sînt de acord cu amânarea pînă în 2020 a aplicării unor prevederi din acordului energetic cu Uniunea Europeană, pentru a permite negocierea unui acord mai avantajos cu concentrul Gazprom. Preşedintele parlamentului Marian Lupu a precizat însă la televiziunea publică de la Chișinău că nu se putea problema retragerii Republicii Moldovei din înţelegerea energetică europeană. Șeful Delegației Europene la Chișinău Dirk Schuebele a spus recet într-un interviu pentru „Europa Liberă” că la Bruxelles se va căuta o soluţie de compromis care să permită Moldovei să încheie un nou contract de livrare a gazelor cu Rusia.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia Gianni Buquicchio a reamintit politicienilor moldoveni că actul lundamental al țării lor trebuie revizuit

Preşedintele Comisiei de la Veneţia Gianni Buquicchio a reamintit politicienilor moldoveni că actul lundamental al țării lor trebuie revizuit, mai ales prevederea privind alegerea preşedintelui pentru a fi evitată o nouă blocare a sistemului parlamentar, cum a fost cazul anul trecut. Buquicchio a făcut aceată declarație în cadrul întîlnirii la Strasbourg cu preşedintele Nicolae Timofti, în marginea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Vlad Filat: toate reglementările legate de trecerea frontierei trebuie publicate din timp în Monitorul Oficial

Premierul Vlad Filat a cerut Serviciului Vamal să se asigure că toate reglementările și ordinele legate de trecerea frontierei să fie publicate din timp în Monitorul Oficial. Info-Prim Neo îl citează pe Filat cu declarația că agenţii economici au nevoie de predictibilitate, și că nu este normal ca lor să li se impună proceduri de care află doar în momentul când trec vama.

Guvernul de la Chișinău intenționează să reducă preţul benzinei şi al motorinei, pentru a mări concurenţa pe piaţa petrolieră

Guvernul de la Chișinău dorește să reducă preţul benzinei şi al motorinei, pentru a mări concurenţa pe piaţa petrolieră. Ministrul economiei, Valeriu Lazăr, este citat de Info Prim-Neo cu declarația că modalitatea de obţinere a licenţei pentru a activa pe piaţa petrolieră va fi ușurată. O altă restricţie ce va fi eliminată se referă la interzicerea importului fără licenţă a carburanţilor pentru consum propriu. Pentru a reduce preţul la benzina prin mai multă concurenţă, Lazăr propune şi schimbarea metodologiei, astfel încît Agenția Națională pentru Reglementare în Energie să nu fie obligată să accepte toate tipurile de cheltuieli, ci doar pe cele inevitabile activităţii de producţie.

Premierul Vlad Filat va cere administraţiei de la Tiraspol eliberarea lui Alexandru Ursu, poliţistul condamnat la 15 ani de închisoare în 2010

Premierul Vlad Filat va cere administraţiei de la Tiraspol eliberarea lui Alexandru Ursu, poliţistul condamnat la 15 ani de închisoare în 2010. Filat a făcut acest anunț după ce s-a întîlnit cu familia lui Ursu. Prezent și el la întîlnire, vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov a că spus că autoritățile moldovene împreună cu partenerii lor internaţionali au reușit să obţină reducerea la jumătate a pedepsei.

Premierul Vlad FIilat este cel mai influent politician moldovean al lunii septembrie, potrivit topului Institutului Politicon

Ultimul top al celor mai influenţi politicieni moldoveni ai lunii septembrie, întocmit de institutul Politicon, îl are din nou în frunte pe premierul Vlad Filat, urmat de primarul general al capitalei Dorin Chirtoacă şi de ministrul de externe Iurie Leancă. Preşedintele ţării, Nicolae Timofti este pe locul cinci.

Bidzina Ivanișhvilli a afirmat că apelul său ca preşedintele Mihail Saakașvili să demisioneze nu este un „ultimatum

Bidzina Ivanișhvilli, miliardarul care conduce alianţa de opoziţie Visul Georgian, câştigătoare a alegerilor generale de luni, a afirmat că apelul său ca preşedintele Mihail Saakașvili să demisioneze nu este un „ultimatum”. El adăugat că e dispus să dialogheze pentru binele ţării. Alegerile prezidenţiale sunt programate pentru anul viitor. Secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen a felicitat Georgia pentru organizarea acestor alegeri pe care le-a numit istorice, adăugând că procesul de democratizare trebuie să continue. Preşedintele Mihail Saakașili a recunoscut marți înfrîngerea formațiunii sale politice în alegeril parlamentare s-a recunoscut învins, făcând astfel posibilă prima tranziţie politică paşnică din istoria post-sovietică a Georgiei .

Guvernul din Lituania a anunţat că va da în judecată concernul rus Gazprom

Guvernul din Lituania a anunţat că va da în judecată concernul rus Gazprom şi va cere despăgubiri de aproape două miliarde de dolari pentru preţul nejustificat de mare la gaze. Este replica Lituaniei la refuzul concernului rus de a negocia un preţ mai mic. Plângerea a fost înaintată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm. Lituania este total dependentă de gazul rusesc, după ce a închis centrala nucleară construită în era sovietică.

Bazarul din Teheran a fost închis pentru că era plin de speculanți care schimbau bani ilegal, au anunțat autoritățile iraniene

Bazarul din Teheran a fost închis pentru că era plin de speculanți care schimbau bani ilegal, au anunțat autoritățile iraniene. Moneda iraniana rial s-a devalorizat cu 80 la sută față de dolarul american de la începutul anului, o consecinţă directă a sancţiunilor economice impuse de Occident, în încercarea de a obliga Iranul să renunțe la programul său nuclear despre care comunitatea internațională bănuieşte că ar avea o componentă militară. Situația dezastruoasă a monedei iranine a generat generat proteste împotriva cărora poliția a intervenit cu violență.

Toate centralele nucleare din țările Uniunii Europene au probleme și e greu de prevăzut cum vor reacţiona în situaţii extreme

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, toate centralele nucleare din țările Uniunii Europene au probleme și e greu de prevăzut cum vor reacţiona în situaţii extreme. Raportul, care urmează să fie dat publicităţii joi, mai spune că reparațiile la toate cele 143 de centrale nucleare de pe continentul european ar costa aproximativ de 25 de miliarde de euro.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov începe o vizită de două zile în Pakistan

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov începe o vizită de două zile în Pakistan, pe care o întreprinde în locul preşedintelui Vladimir Putin. Pe agenda discuţiilor cu oficialităţile de la Islamabad se află situaţia din Afganistan şi relaţiile bilaterale, în special cele comerciale.

Autoriritățile sârbe au interzis parada gay programată pentru sâmbătă

Autoriritățile sârbe au interzis parada gay programată pentru sâmbătă, împreună cu alte evenimente. Ministerul de interne de la Belgrad a explicat că evenimentele au fosg interzise pentru a se evita posibile tulburări și pentru a se asigura siguranța cetățenilor. Într-un interviu pentru „Europa Liberă”, unul din principalii organizatori ai parăzii gay Goran Miletic a condamnat interzicerea ei, și a spus că această interzicere demonstrează „unitatea dintre unitate stat și huligani”. În timpul zilei, Biserica Orotodoxă din Serbia a cerut autorităţilor să interzică parada comunităţii gay, iar Patriarhul Irinej a afirmat că homosexualii sînt o ameninţare la adresa culturii şi tradiţiei ortodoxe. Autoritățile sârbe au interzis parada gay de la Belgrad și în 2011.

Serghei Lavrov: „resetarea” relaţiilor cu Statele Unite anunţată de preşedintele Barack Obama nu poate dura la infinit fără riscul de a deveni un „eşec”

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat într-un interviu pentru „Kommersant” a declarat că „resetarea” relaţiilor cu Statele Unite, anunţată de preşedintele Barack Obama, în 2008 nu poate dura la infinit, fără riscul de a deveni un „eşec”. Lavrov a precizat că relaţiile ruso-americane se pot baza numai pe respect reciproc şi neamestec în treburile partenerului. Ministrul de externe a acuzat presa occidentală că distorsionează realitatea din Rusia şi a respins aserțiunea că trei dintre membrele trupei Pussy Riot ar fi fost condamnate la închisoare din motive politice.

La Denver are loc prima confruntare directă între candidații la alegerile prezidențiale americane Barack Obama şi Mitt Romney

La Denver are loc prima confruntare directă, dintr-un total de trei, dintre preşedintele Barack Obama şi contracandidatul său republican Mitt Romney. Ultimele sondaje de opinie îl pun pe Obama în faţă, dar la o distanţă suficient de mică pentru ca Romney să o poată reface. Cu puţine excepţii, una istorică fiind John F. Kennedy, alegerile prezidenţiale nu au fost câştigate în urma dezbaterilor directe. Următoarea confruntare dintre Obama și Romney va fi cu întrebări din public, iar ultima se va concentra pe politică externă.

PCRM ar intenționa să desfășoare sîmbătă un ming de protest împotriva interzicerii simbolurilor comuniste

Se relatează că partidul comuniștilor vrea să țină sâmbătă la Chișinău un miting de protest împotriva interzicerii simbolurilor sale, secera și ciocanul. Într-un apel citat de site-ul ziarului „Timpul” comuniștii spun că interdicția intrată în vigoare luni este o îngrădire a libertății de expresie și „un prim pas spre dictatură și nazism”. Interdicția folosirii în scopuri politice a simbolurilor comuniste a fost adoptată de Parlament în iulie, cu voturile deputaților Alianței pentru Integrare Europeană.

BERD a acordat un împrumut R. Moldova în valoare de 35 de milioane de euro pentru proiecte de eficiență energetică

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a împrumutat Republicii Moldova 35 de milioane de euro pentru proiecte de eficiență energetică de care ar putea beneficia și familiile cu probleme în plata facturilor. Potrivit declarațiilor făcute astăzi de reprezentanta BERD, Julia Otto, printre proiectele care vor fi finanțate din noul credit vor fi și cele legate de izolarea mai bună a clădirilor, instalarea sistemelor solare de încălzire a apei, a stațiilor cu schimbătoare de căldură și altele.
„Vrem să susţinem familiile din Republica Moldova. Multe din ele se confruntă cu problema achitării facturilor pentru energie, iar aceasta este o povară”, a spus Otto, citată de Info-Prim Neo.

Valeriu Grițco, ales judecător la CEDO, are cetățenie dublă, moldoveană și română

Presa de la Chișinău relatează că noul judecător al Republicii Moldova la CEDO, Valeriu Grițco, are dublă cetățenie, moldoveană și română. În vârstă de 57 de ani, Grițco are experiență de jurist de 25 de ani și urmează să lucreze la CEDO, cu sediul la Strasbourg, timp de nouă ani. Grițco a fost ales ieri în funcție de deputații Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, primind mai multe voturi decât cei doi contracandidați moldoveni, vice-ministrul Justiţiei, Vladimir Grosu şi avocatul Mihail Buruiană.

Trei bombe au explodat într-o piață centrală din orașul Alep în Siria făcînd numeroase victime

Trei bombe au explodat într-o piață centrală din orașul Alep, al doilea ca mărime din Siria, omorând cel puțin 40 de persoane și rănind 90. Explozia s-a produs în zona de vest a orașului, controlată de forțele guvernamentale, în vreme ce cartierele din est sunt dominate de rebeli. O televiziune pro-guvernamentală a spus că în atacurile sinucigașe din această dimineață, produse lângă Clubul Ofițerilor, au fost folosite două automobile încărcate cu explozivi. Activiștii sirieni pentru drepturile omului spun că majoritatea victimelor au fost militari din trupele guvernamentale. Un ziar sirian a relatat că ieri președintele Bashar al-Assad a vizitat orașul Alep și a promis că va trimite acolo 30.000 de militari pentru o ofensivă împotriva opoziției.

Cristopher Marut, noul trimis special american în Taiwan, îndeamnă la rezolvarea pașnică a disputei cu Japonia asupra unor insule din Marea Chinei de Est

Un emisar al Statelor Unite a îndemnat la rezolvarea pașnică a disputei asupra unor insule din Marea Chinei de Est, avertizând că escaladarea tensiunilor ar putea avea consecințe negative pentru China, Japonia și Taiwan. Potrivit DPA, apelul a fost lansat de Cristopher Marut, noul trimis special american în Taiwan. El vine după un schimb de focuri între ambarcațiunile pazei de coastă taiwaneze și japoneze în apropierea insulelor Senkaku, revendicate de Beijing, Tokyo și Taipei. DPA notează că incidentul pune într-o situație delicată Statele Unite, care consideră atât Japonia, cât și Taiwanul printre principalii lor aliați din Extremul Orient.

Premierul Rusiei invită la dialog politic alianța „Visul georgian”

Alianța „Visul georgian”, care pare să fi câștigat alegerile de luni din Georgia, a spus că a luat notă de invitația la dialog formulată de premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, dar este prea devreme să-i răspundă. Potrivit agenției Interfax, un purtător de cuvânt al alianței lui Bidzina Ivanișvili a spus că „Visul georgian” așteaptă deocamdată rezultatele oficiale ale scrutinului. Interfax relatează că premierul Medvedev a salutat rezultatul alegerilor georgiene și a spus că propriul său partid, „Rusia Unită”, ar fi gata de dialog privind viitorul relațiilor ruso-georgiene. Astăzi ministerul rus de externe a spus într-o declarație că speră ca schimbarea politică prefigurată în Georgia va duce la normalizarea relațiilor dintre Moscova și Tbilisi. Bidzina Ivanișvili promovează ca și președintele georgian Mihail Saakașvili integrarea țării în UE și NATO, dar și îmbunătățirea relațiilor cu Moscova, practic înghețate după războiul ruso-georgian din 2008.

Protestatari kirghizi au încercat să ia cu asalt Parlamentul de la Bișkek

Forțele de ordine din Kirghistan au folosit gaze lacrimogene, bastoane și gloanțe de cauciuc împotriva unei mulțimi care a încercat astăzi să intre cu forța în Parlamentul de la Bișkek. Unii din cei 2000 de protestatari au aruncat în polițiști cu pietre. Demonstranții, printre care se numărau lideri ai opoziției politice, dar și personalități din cultură și artă, cereau naționalizarea minei de aur Kumtor, care generează 12% din produsul intern brut al Kirghistanului și este administrată de firma Centerra, cu sediul la Toronto. În vară, Parlamentul de la Bișkek a aprobat suspendarea licenței canadienilor, pe fondul unor acuzații de fraudă. Centerra a negat învinuirea.

Președintele R. Moldova, Nicolae Timofti, va ține astăzi un discurs la sesiunea de toamnă a APCE la Strasbourg

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va ține astăzi un discurs la sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care are loc în perioada 1-5 octombrie la Strasbourg. Timofti va reprezenta Moldova la o reuniune internațională importantă pentru a doua oară de când a fost ales de parlament în fruntea statului. Luna trecută, el a participat ca toți liderii țărilor membre în ONU la sesiunea Adunării Generale a Națiunilor Unite. Ieri, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei l-a ales pe Valeriu Grițco judecător din partea Moldovei la CEDO.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG