Linkuri accesibilitate

Ştiri

Angela Merkel: Germania a fost un partener onest de negocieri în procesul apropierii Turciei de Uniunea Europeană

Cancelarul Germaniei Angela Merkel a afirmat că ţara sa a fost un partener onest de negocieri în procesul apropierii Turciei de Uniunea Europeană, în ciuda faptului că există dezacorduri între Berlin si Ankara. Turcia negociază de 25 de ani aderarea la Uniunea Eurooeană, iar premierul Regep Erdogan a spus că dacă țara sa nu va intra în Uniune pînă în 2023, şi-ar putea pierde interesul pentru aderare aderare. Turcia a cerut aderarea in 1987 si a dobîndit statutul de ţară candidată în 1999. Negocierile de aderare au ajuns in impas în 2005 din cauza disputelor legată de insula Cipru, care e divizată în nordul turc și sudul grec, și din cauzaopoziţiei Greciei, Germaniei și Franței.

Salariul conducătorilor întreprinderilor de stat nu va putea depăşi 3 salarii medii pe întreprindere

Salariul conducătorilor întreprinderilor de stat, ai celor cu capital majoritar de stat şi ai celor monopoliste nu va putea depăşi 3 salarii medii pe întreprindere. Un proiect de iniţiativă a fost aprobat de către guvern. Până acum plafonul era de 5 salarii medii. În acelaşi proiect se propune şi ca mărimea premiilor să fie limitată la 6 salarii de funcţie lunare pe an, ţinând cont de rezultatele activităţii economice a întreprinderilor. Valentina Buliga, ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, a menţionat că acest proiect este doar un prim pas în reglementarea salarizării conducătorilor întreprinderilor cu capital de stat.

Guvernul de la Chișinău a decretat că 2013 va fi declarat Anul Spiridon Vangheli

Guvernul de la Chișinău a decretat că 2013 va fi declarat Anul Spiridon Vangheli. Ministrul culturii Boris Focşa e citat de Moldpres cu declarația scriitorul Spiridon Vangheli va fi omagiat în acest fel pentru contribuţia sa la dezvoltarea literaturii pentru copii în Moldova şi în străinătate. Spiridon Vangheli a împlinit anul acesta 80 de ani.

Actele de corupţie în cazul evenimentelor sportive sau a evenimentelor la care se fac pariuri vor fi pedepsite penal

Actele de corupţie în cazul evenimentelor sportive sau a evenimentelor la care se fac pariuri vor fi pedepsite penal, potrivit unui proiect de lege aprobat de guvernul de la Chișinău. Potrivit agenţiei Info-Prim Neo, proiectul de lege spune că influenţarea sau instruirea unui participant la un eveniment propus pentru pariere să întreprindă acţiuni care ar produce un efect viciat asupra evenimentului respectiv, cu scopul de a obţine avantaje sub orice formă, se va pedepsi cu amendă sau cu închisoare de până la 3 ani.

Peste 100 de oameni și-au pierdut viața în America de Nord și în Caraibe în urma uraganului Sandy

Peste 100 de oameni și-au pierdut viața în America de Nord și în Caraibe în urma uraganului Sandy. În statele afectate din nord-estul Americii continuă operaţiunile de evacuare a rămășițelor și de evaluare a pagubelor. Aeroporturile și bursa din New York au fost redeschise miercuri. Pagubele sînt estimate la sume între 7 si 15 miliarde de dolari. Preşedintele Barack Obama a vizitat locurile cele mai afectate de furtuna tropicală Sandy, despre care se spune că a fost cel mai puternic uragan care a lovit vreodată coasta de nord-est a Statelor Unite.

O organizaţie de tineret rusească pro-Kremlin a cerut interzicerea biseticii mormone în Rusia

O organizaţie de tineret rusească pro-Kremlin a cerut interzicerea biseticii mormone în Rusia. Organizaţia a anunţat un miting pentru joi în faţa bisericii folosite de mormonii din Moscova. Proteste similare sunt programate la Sankt Petersburg, Samara, Novosibirsk. Pe pagina sa de internet, organizaţia Tînăra Gardă scrie că biserica mormonilor este „o sectă totalitară” şi că misionarii ei încearcă să obţină informaţii secrete din Rusia. vosibirsk. Pe pagina sa de internet, organizaţia îl acuză pe candidatul republican la alegerile prezidenţiale americane, guvernatorul Mitt Romney de sentimente anti ruseşti. Se crede că în Rusia există 20 de mii de persoane de religie mormonă.

Teofil Bauer: soluționarea conflictului din Transnistria trebuie să se facă în baza dreptului internațional

Soluționarea conflictului din Transnistria trebuie să se facă în baza dreptului internațional și cu condiția păstrării integrității teritoriale a Republicii Moldova, a spus ambasadorul Ucrainei la București, Teofil Bauer, într-un interviu pentru Hotnews.ro. Bauer nu a comentat situația fostului premier Iulia Timoșenko, care se află în închisoare de anul trecut, spunînd că e chestiune pe care doar justiția o poate rezolva.

Ambasadorul american la București Mark Gitenstein a atras atenția că eventuale modificări în legislația ANI nu ar fi binevenite

Ambasadorul american la București Mark Gitenstein a atras atenția că eventuale modificări în legislația Agenției Naționale pentru Integritate din România nu ar fi binevenite, și a spus că Parlamentul de la București și guvernul ar trebui să fie precaute în acest sens. Declarația a fost făcută pentru Hotnews.ro, care citează surse din Parlamentul României cu declarația că liderii grupurilor parlamentare ar fi convenit sa schimbe urgent legea ANI pentru a-i diminua din atribuții. Remarca ambasadorului american survine după ce ieri Senatul României a votat să mențină statutul de parlamentar al actorului Mircea Diaconu, deși, la solicitarea ANI, cea mai înaltă instanță din România, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că Diaconu este incompatibil cu funcția de senator deoarece de la 19 decembrie 2009 ocupă o altă funcție de stat, aceea de director al teatrului Bulandra de la București.

După numărarea a 98% din voturile la alegerile parlamentare din Ucraina, Partidul Regiunilor continuă să se afle în frunte

După numărarea a 98 la sută din voturile la alegerile parlamentare din Ucraina, Partidul Regiunilor, aflat la guvernare, continuă să se afle în frunte, cu 30 la sută din sufragii. Liderul acestui partid, președintele ucrainean Viktor Ianukovici, pare că va controla 188 din cele 450 de mandate ale Radei de la Kiev. E posibil ca formațiunea aflată la guvernare să încerce o alianță cu alte partide pentru a obține o majoritate simplă, de 226 de locuri.

Trimisul special al ONU în Siria Lahdar Brahimi s-a întîlnit la Beijing cu ministerul chinez de externe Jang Jieci

Trimisul special al ONU în Siria Lahdar Brahimi s-a întîlnit la Beijing cu ministerul chinez de externe Jang Jieci, în încercarea de a convinge China să se alăture eforturilor comunității internaționale de a pune capăt vărsărilor de sânge din Siria. Organizațiile pentru apărarea omului suțin că peste 35 de mii de persoane au fost ucise în Siria de la începerea revoltelor împotriva regimului președintelui Bașar al-Assad în martie 2011.

Recep Erdogan: Consilul de securitate ONU trebuie să decidă dacă e nevoie de impunerea unei interdicții asupra spațiului aerian sirian

Consilului de securitate ONU trebuie să decidă dacă e nevoie de impunerea unei interdicții asupra spațiului aerian sirian, a afirmat premierul turc Recep Erdogan. Vorbind miercuri la Berlin, Erdogan a calificat situația din Siria drept o catastrofă, și a cerut ajutorul Germaniei pentru a rezolva situația zecilor de mii de refugiați sirieni care trec granița în Turcia.

Secretarul de stat american Hillary Clinton a afirmat că independența statului Kosovo este „indiscutabilă”

Secretarul de stat american Hillary Clinton a afirmat că independența statului Kosovo este „indiscutabilă”. Doamna Clinton a făcut această declarație după ce s-a întîlnit împreună la Priștina cu coordonatoarea politcii externe și de securitate a Uniunii Europene Catherine Ashton. Clinton și Ashton au avut convorbiri cu premierul kosovar Hashim Thaci.

Consiliul Federației din Rusia a adoptat legea care lărgește definiția înaltei trădări

Consiliul Federației din Rusia a adoptat legea care lărgește definiția înaltei trădări. Legea va fi trimisă spre promulgare președintelui Vladimir Putin, care după toate probabilitățile o va semna. Legea mărește numărul activităților considerate a fi înaltă trădare prin includerea cooperării cu organizațiile internaționale despre care autoritățile de la Kremlin susțin că ar lucra împotriva „securității Rusiei”.

Transparency International Moldova: moldovenii consideră sistemul judecătoresc drept cea mai coruptă ramură a puterii de stat

Organizația Transparency International Moldova spune că sistemul judecătoresc este considerat drept cea mai coruptă ramură a puterii de stat de către cei mai mulți moldoveni, aproape 46%. Rezultatele unei cercetări sociologice publicate astăzi de organizație, mai arată că celelalte două puteri, Parlamentul și executivul sunt mai de încredere, fiind considerate cel mai corupte de doar 26 și respectiv, 23% din cetățenii de rând intervievați. Pintre oamenii de afaceri reputația judecătorilor este și mai proastă - îi consideră campioni la corupție aproape 52% dintre businessmeni, în timp ce mult mai puțini îi consideră corupți pe demnitarii și funcționarii din guvern sau pe parlamentari. Cercetarea mai estimează că în ultimul an moldovenii au dat mai puțină mită, 733 de milioane de lei, față de peste 900 de milioane în 2005, când și prețurile erau mai mici.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu poartă convorbiri la Paris cu François Hollande, președintele Franței

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a sosit la Paris pentru a cere sprijinul președintelui francez, François Hollande, la întărirea sancțiunilor internaționale împotriva Iranilui. Este prima întâlnire a lui Netanyahu cu Hollande de când președintele francez și-a început mandatul cu cinci luni în urmă.
Tot astăzii, ministrul israelian al apărării, Ehud Barak a declarat că o confruntare cu Iranul a fost evitată anul aceasta când Israelul a aflat că Iranul a direcționat către scopuri civile peste o treime din uraniul său îmbogățit până la un nivel mediu.
Barak a sugerat că acest lucru a îndepărtat cu „opt până la zece luni˝, adică până la vara viitoare, momentul când Iranul poate fi gata să încercre să construiască bomba atomică, un scop pe care Iranul spune, însă, că nu-l urmărește.

Președintele Putin a anulat discuția televiziată anuală în direct cu publicul rus

Președintele rus, Vladimir Putin a anunțat prin purtătorul său de cuvânt că nu va participa anul acesta la o tradițională discuție televizată în direct cu publicul. Purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov a declarat ziarului „Kommersant" că în locul dezbaterii Putin va da o amplă conferință de presă la sfârșitul lunii noiembrie. Putin a inaugurat în 2001 tradiția emisiunilor televizate la care răspundea întrebărilor cetățenilor primite în direct prin telefon sau legătură prin internet. Kremlinul nu a explicat motivul anulării emisiunii anul acesta, când președintele rus care și-a început al treilea mandat în luna mai s-a confruntat cu ample proteste stradale.

Lakhdar Brahimi a purtat convorbiri la Beijing cu ministrul chinez de externe, Jang Jiechi, pe tema conflictului din Siria

Emisarul Națiunilor Unite și Ligii Arabe, Lakhdar Brahimi a purtat convorbiri astăzi la Beijing cu ministrul chinez de externe, Jang Jiechi în căutarea sprijinului pentru eforturile de oprire a violențelor în Siria.
Luni, Brahimi s-a întâlnit la Moscova și cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. China și Rusia au blocat prin veto la Consiliul de Securitate ONU trei proiecte de rezoluție ocidentale, menite să exercite presiuni asupra regimului sirian, pentru a pune capăt violențelor de 19 luni, soldate cu zeci de mi de morți. Turneul lui Brahimi are loc pe fundalul eșuării unui armistițiu între forțele guvernamentale și cele rebele pe care l-a mediat pentru patru zile, de vineri până luni, pe perioada unei sărbători religioase musulmane.

Comisia Europeană regretă decizia de marți a Senatului român de a-l menține în funcție pe liberalul Mircea Diaconu

Comisia Europeană regretă decizia de marți a Senatului român de a-l menține în funcție pe liberalul Mircea Diaconu, în ciuda faptului că acesta are o hotărâre definitivă din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a găsit că se află în incompatibilitate cu mandatul de parlamentar. Agerpres îl citează pe purtătorul de cuvânt al executivului european Mark Gray cu declarația că decizia senatorilor români este în contradicție cu solicitarea Comisiei Europene, inclusă în ultimul raport din cadrul Mecanismului de Verificare și Control, ca membrii parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate să fie demiși din legislativ.

Votul de marți al Senatului României a fost criticat de mai multe organizații neguvernamentale și de către Agenția Națională de Integritate, care l-a reclamat pe Mircea Diaconu, de profesie actor, pentru că din data de 19 decembrie 2008 a exercitat simultan funcţia de senator şi pe cea de director-manager al Teatrului „C. I. Nottara" (funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale).

Directorul ANI Horia Georgescu a anunțat că instituția pe care o conduce se va adresa Consiliului Suprem al Magistraturii în legătură cu cazul Mircea Diaconu, atrăgînd atenția că e vorba de un conflict constituțional între două puteri ale statului.

Într-un articol publicat pe site-ul Contributors.ro, profesorul de drept constituțional de la Universitatea București Ioan Stanomir scrie că „votul de marți al Senatului României prin care o sentinţă a celei mai înalte curţi din sistemul judecătoresc a fost ignorată marchează un pas decisiv în direcţia lichidării în România a statului întemeiat pe domnia legii şi separaţia puterilor.”

Tentativă eșuată în autonomia găgăuză de alegere a președintelui Noii Adunări Populare

Noua Adunare Populară a autonomiei găgăuze a rămas fără președinte, marți, când încercarea celor 33 deputați locali de a-l alege a eșuat din cauza unui buletin de vot dispărut. Presa relatează că buletinul de vot, care-i putea aduce victoria omului de afaceri Dmitrii Constantinov susținut de mişcarea civică „Novaia Gagauzia”, a dispărut în timpul celui de-al doilea tur de scrutin.
„Novaia Găgăuzia” condusă de primarul de la Comrat, Nicolai Dudoglo a acuzat Partidul Comuniștilor și deputații loiali bașcanului Dmitri Formuzal că s-ar fi unit ca să torpileze alegerea lui Constantinov. Nu este limpede când va face Parlamentul de la Comrat ales în septembrie noua tentativă de a-și forma conducerea.

Europarlamentara Monica Macovei optimistă în privința Acordului de asociere a Moldovei la UE

Șefa delegației Uniunii Europene în Comitetul de Cooperare Parlamentară cu Republica Moldova, Monica Macovei și-a exprimat speranța că Chișinăul va avea un Acord de asociere cu Uniunea Europeană intrat în vigoare până la sfârșitul lui 2013. Vorbind după o nouă ședință a Comitetului la Chișinău, europarlamentara română a declarat Europei Libere, marți, că moldovenii sunt lăudați de Uniunea Europeană pentru viteza reformelor:
„Primiţi laude pentru că v-aţi făcut treaba, şi populaţia, şi cei de la putere. Dar asta nu înseamnă că trebuie să vă opriţi”.
Tot marți, Monica Macovei a vizitat liceul „Alexandru cel Bun" de la Tiraspol, unde a declarat că va monitoriza cum sunt respectate drepturile vorbitorilor de română în regiunea transnistreană.

Dorin Chirtoacă a anunțat retragerea autorizației de construcție și rezilierea contractului în cazul bisericii contestate la Chișinău

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă și-a schimbat radical poziția față de proiectul unei biserici din fața clădirii Kentford, anunțând marți retragerea autorizației de construcție și rezilierea contractului.
Primarul și-a schimbat poziția în urma presiunilor exercitate de apărători ai mediului și de către presa care a scris că în subsolul edificiului vor fi cavouri de vânzare.
Chirtoacă a spus că ar fi fost indus în eroare la început de planurile prezentate de investitorul Vladimir Russu, care l-a făcut că creadă că în biserică vor fi înmormântați doar „ctitorii” ei, nu sute de persoane, cum a scris ziarul „Timpul”.

Bilanț dezastruos pe coasta de est a Statelor Unite după trecerea uraganului Sandy

Bilanțul victimelor de pe coasta de est a Statelor Unite lovită, luni, de uraganul Sandy a crescut la cel puțin 45. În jur de 8 milioane de gospodării și firme rămân fără curent electric.
Cel puțin 18 decese au fost înregistrate la New York, unul din orașele afectate cel mai tare. Metroul inundat de la New York, multe aeroporturi și linii feroviare de pe coasta estică rămân închise.
Președintele Barack Obama și-a suspendat activitățile electorale cu doar o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale pentru a coordona răspunsul la cel mai puternic uragan care a lovit America dinspre Atlantic.

Guido Westerwelle se pronunță pentru reluarea negocierilor de aderare a Turciei la UE

Ministrul german de externe, Guido Westerwelle a făcut apel la reluarea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană.
Vorbind la deschiderea noii ambasade a Turciei la Berlin, în prezența premierului turc Recep Tayyip Erdogan, Westerwelle a spus marți că speră într-un „nou început” al negocierilor anul viitor. Ministrul german de externe este unul din avocații primirii Turciei în Uniunea Europeană, dar cancelara Angela Merkel și Uniunea Creștin-Democrată condusă de ea s-a opus. Negocierile cu Turcia, lansate oficial în 2005, trenează mai ales din cauza opoziției Germaniei și Franței.

Hillary Clinton: Ucraina trebuie să oprească derapajul de la democrație

Secretarul de stat american, Hillary Clinton s-a alăturat marți observatorilor occidentali sub egida OSCE care au spus că alegerile parlamentare din Ucraina au fost „un pas înapoi” de la democrație.
Vorbind marți în timpul unei vizite în Bosnia-Herțegovina, Clinton a spus că poporul Ucrainei merită mult mai multă democrație. Ea a îndemnat autoritățile de la Kiev să oprească derapajul.
Rezultatele aproape complete ale alegerilor de duminică arată că Partidul Regiunilor al președintelui Victor Ianukovici a obținut, doar pe listele de partid, peste 32 la sută din locuri în Rada Supremă. Partidul prezidențial speră că datorită victoriilor așteptate în circumscripțiile uninominale, va putea forma majoritatea chiar și fără a-și reînnoi alianța cu Partidul Comunist.

O delegație a UE condusă de Monica Macovei a vizitat astăzi Tiraspolulul după convorbiri cu liderii de la Chișinău

Europarlamentara din România, Monica Macovei care conduce delegația Uniunii Europene în Comitetul de Cooperare Parlamentară cu Republica Moldova a lăudat din nou reformele de la Chișinău. Ea a repetat laudele adresate moldovenilor într-un interviu cu postului nostru de radio după o nouă ședință a Comitetului: „Primiţi laude pentru că v-aţi făcut treaba, şi populaţia, şi cei de la putere. Dar asta nu înseamnă că trebuie să vă opriţi”.
Delegația Parlamentului European a vizitat astăzi și Tiraspolul după discuții purtate luni cu oficiali de la Chișinău.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG