Linkuri accesibilitate

Ştiri

Jumătate din poliţiştii rutieri din Republica Moldova vor fi înlocuiţi cu proaspeţi absolvenţi ai instituţiilor de profil

Jumătate din poliţiştii rutieri Republica Moldova vor fi înlocuiţi cu proaspeţi absolvenţi ai instituţiilor de profil, a anunţat astăzi ministrul afacerilor interne, Dorin Recean. Înainte de asta, presa a scris că doar unul din zece agenţii de circulaţie au trecut testele de evaluare iniţiate de ministrul numit în funcţie cu două luni în urmă.

„Vrem să avem oameni integri şi eficienţi în poliţia rutieră, ” a explicat Dorin Recean, care a anunţat totodată că din momentul preluării funcţiei, cel puţin 240 de poliţişti au fost disponibilizaţi sau au plecat.

Potrivit ministrului, 150 de absolvenți ai Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare” vor fi instruiţi în lunile următoare pentru a fi angajaţi pe locurile rămase vacante.

Human Rights Watch a declarat că activiștii pentru drepturile omului din Rusia sînt expuși unui climat ostil, care se va înrăutăți

Human Rights Watch (HRW) a declarat că activiștii pentru drepturile omului din Rusia sînt expuși unui climat ostil, care se va înrăutăți. HRW a mai spus că una din angajatele sale de la Moscova, cercetătoarea Tania Lokșina a primit câteva amenințăr cu moartea prin sms. Directorul executiv de la HRW Kenneth Roth a spus că e clar din aceste amenințări că există persoane care o urmăresc pe Lokșina, știu unde locuiește și ce face. Roth a adăugat că HRW nu va permite ca „niște amenințări ieftine și depravate” s-o împiedice să-și continuie activitățile în Rusia.

Cetăţenii străini care sînt sau care au fost victime ale traficului de fiinţe umane vor putea obţine permis de şedere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova

Cetăţenii străini care sînt sau care au fost victime ale traficului de fiinţe umane vor putea obţine permis de şedere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova, potrivit unei legi aprobate la prima lectură în Parlamentul de la Chișinău. Legea a fost înaintată legislativului de către ministrului de interne Dorin Recean, care le-a spus deputaților că pentru a obține acest drept persoanele respective trebuie să îndeplinească anumite condiții, între care și aceea de a coopera cu autoritățile pentru identificarea și aducerea în fața justiției a celor care se fac vinovați de trafic cu ființe umane.

Uniunea Europeană a condamnat bombardamentul sirian care a ucis miercuri cinci civili turci

Responsabila Uniunii Europene pentru politică externă și securitate Catherine Ashton a condamnat ferm bombardamentul sirian de miercuri care a ucis cinci civili pe teritoriul Turciei. Ca urmare a acestui atac, armata turcă a reluat joi dimineață tirurile de artilerie asupra unor poziții de pe teritoriul sirian, iar parlamentul de la Ankara a aprobat o lege care permite timp de un an guvernului turc să trimită trupe și să lanseze atacuri aeriene în Siria.

Diplomația rusă speră ca relațiile dintre Georgia și Rusia să se normalizeze după cîștigarea alegerilor de către opoziția georgiană

Într-o declarație a ministerului rus de externe se spune că Moscova speră ca schimbările care au avut în Georgia ca urmare a alegerilor generale din 1 octombrie să normalizeze relațiile dintre cele două țări. Purtătorul de cuvânt al externelor rusești Aleksandr Lukașevici a spus însă că Rusia va judeca Georgia după fapte, nu după vorbe. Lukașevici a făcut aluzie la o declarație a lui Bidzina Ivanișvili, liderului coaliției Visul Georgian, învingătoare în scrutinul de luni, care a afirmat că dorește să normalizeze relațiile țării sale cu Rusia.

Fosta președintă filipineză Gloria Macapagal Arroyo a fost arestată joi sub acuzația de jaf

Fosta președintă filipineză Gloria Macapagal Arroyo a fost arestată joi sub acuzația de jaf. Poliția a spus că Arroyo a fost arestată pentru că a complotat la jefuirea a aproape 9 milioane de dolari din fondurile loteriei de stat. Este al treilea mandat de arestare împotriva fostei președinte din Filipine, care a fost acuzată în trecut pentru fraudă, și pentru că a primit mită și comisioane ilegale în cadrul unui contract guvernamental dubios cu o firmă din China.

Campionul mondial de formula unu Michael Schumacher a confirmat că se retrage definitiv din competiții

Campionul mondial de formula unu Michael Schumacher a confirmat că se retrage definitiv din competiții la terminarea Campionatului Mondial de anul acesta. Anunțul lui Schumacher, acum în vîrstă de 43 de ani, a fost făcut înaintea Marelului Premiu al Japoniei, și pune capăt speculațiilor că pilotul german și-ar putea găsi o altă echipă după ce Mercedes a anunțat că nu-i va reînnoi contractul. Michael Schumacher a fost de șapte ori campion mondial la cursele automobilstice de formula unu.

Dmitri Peskov: Moscova nu se va conforma recomandărilor stipulate în rezoluția APCE privind situația din Rusia

Moscova nu se va conforma recomandărilor stipulate în rezoluția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind situația din Rusia, a anunțat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, citat de agenția Interfax. Marți, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a votat cu majoritate de voturi adoptarea unei rezoluții privind situația din Federația Rusă. Documentul prevede o monitorizare mai strictă a îndeplinirii angajamentelor asumate de către Moscova, și cere retragerea armamentului și trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova.

Sondaj de opinie: în Republica Moldova există un dezinteres pronunțat faţă de problema transnistreană

În Republica Moldova există un dezinteres pronunțat faţă de problema transnistreană, relatează agenția Info-Prim Neo citînd un sondaj de opinie dat publicității la Chișinău. În sondaj se spune că problema transnistreană e doar a noua în topul priorităţilor cetăţenilor din dreapta Nistrului. Sondajul este parte a studiului „Transnistria: o reintegrare treptată”, elaborat de către experţi ai Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” şi ai Programul „Wider Europe”. Expertul IDIS „Viitorul”. În opinia cercetătorului principal al Programului „Wider Europe” Nicu Popescu partea pozitivă a acestui dezinteres constă în mai puţină agitaţie naţionalistă în jurul zonei de conflict. Dezavantajul este însă că societatea moldovenească nu este dispusă să facă concesii semnificative.

PCRM şi PSD vor organiza împreună proteste în care vor cere referendum legat de aderarea Moldovei la uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan

Partidul Comuniştilor şi Partidul Social-Democrat vor organiza împreună proteste în care vor cere Parlamentului un referendum legat de aderarea Moldovei la uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Anunțul a fost făcut la o conferință de presă de către liderii celor două formațiuni politice Vladimir Voronin și Victor Șelin, relatează Info Prim Neo.

Igor Dodon: înființarea unui bloc politic de stânga cu doi ani și jumătate înainte de alegeri nu are rost

Liderul Partidului Socialist Igor Dodon a confirmat că miercuri seară a avut loc o întîlnire a reprezentanţilor a şase formaţiuni de centru-stânga din Moldova, dar e citat de PublikaTV cu declarația că înființarea unui bloc politic de stânga cu doi ani și jumătate înainte de alegeri nu are rost.

Potrivit sondajelor de opinie, prima dezbatere din cursa pentru președinția americană a fost cîștigată de candidatul republican Mitt Romney

Potrivit sondajelor de opinie, prima dezbatere din cursa pentru președinția americană a fost cîștigată de candidatul republican Mitt Romney. Un sondaj fulger național realizat de rețeaua CNN spune că aproape trei din patru adulți cred că Romney l-a învins pe președintele Barack Obama. Un alt sondaj, al rețelei CBS, arată că alegătorii indeciși au spus că Romney a ieșit învingător cu o marjă de doi la unu. Mai multe sondaje anterioare au sugerat că Romney este în urma lui Obama cu o lună înainte de scrutinul prezidențial. Dezbaterea de miercuri a fost urmărită de aproximativ 50 de milioane de americani, și este prima dintr-o serie de trei, înainte de alegerile prezidențiale de la 6 noiembrie. Dezbaterea de miercuri s-a concentrat pe problemele economiei americane și alte chestiuni care polarizează societatea, între care asistența medicală.

Armata turcă a lansat joi noi atacuri de artilerie împotriva unor poziții din Siria

Armata turcă a lansat joi noi atacuri de artilerie împotriva unor poziții din Siria, după ce bombardamente siriene au ucis miercuri cinci civili turci, două femei și trei copii. Parlamentul de la Ankara a aprobat la cererea guvernului o lege care permite timp de un an executivului să trimită trupe în Siria sau să lanseze bombrdamente aeriene aîn această țară. Un purtător de cuvânt al premierului Recep Erdogan a declarat însă că Turcia nu intenționează să declare război Siriei. Națiunile Unite și NATO au cerut Siriei să respecte integritatea teritorială a vecinilor săi, iar ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut guverului de la Damasc să declare public că mombardamentul de miercuri a fost accidental și că nu se va mai repeta.

Moscova a afirmat că agențiile de spionaj rusești nu sînt implicate într-o rețea ilegală bănuită că exporta tehnologie americană cu potențial militar în Rusia

Moscova a afirmat că agențiile de spionaj rusești nu sînt implicate într-o rețea ilegală bănuită că exporta tehnologie americană cu potențial militar în Rusia. Procurorii federali de la New York au pus sub acuzare miercuri 11 persoane în acest caz. Ministrul adjunct de externe al Rusiei Serghei Riabkov a spus că acuzațiile împotriva celor 11 sînt de natură penală și nu au nimic cu activitatea serviciilor secrete. 8 din cei 11 au fost deja arestați.

Memorial: autoritățile moscovite nu au aprobat organizarea în piața Pușkin a unui miting pentru a marca la 7 octombrie asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia

Organizația Memorial de la Moscova a anunțat că autoritățile moscovite nu au aprobat organizarea în piața Pușkin a unui miting pentru a marca asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia. Oficialitățile susțin însă că au sugerat ca adunarea să aibă loc în altă locație din capitală, pentru că la 7 octombrie în piața Pușkin a fost aprobat deja un miting anti-drog. Politkovskaia a fost ucisă pe 7 octombrie 2006 în scara blocului unde locuia la Moscova. 7 Octombrie este și ziua de naștere a președintelui rus Vladimir Putin, care împlinește anul acesta 60 de ani, iar aniversarea sa va fi marcată de adunări și marșuri ce vor avea loc la Moscova și în alte orașe rusești.

Muzeul Național din Sarajevo a fost închis după 124 de ani de la înființare

Muzeul Național din Sarajevo a fost închis după 124 de ani de la înființare. Muzeografii au spus că au fost forțați să facă asta din lipsă de fonduri. Guvernul Bosniei-Herțegovina, din care fac parte oficialități sârbe, croate și musulmane, nu oferă finanțare centralizată pentru instituțiile culturale la nivel de stat. Cei care critică închiderea Muzeului spun că ea se datorează Acordurilor de la Dayton din 1995, care au creat un sistem de guvernare divizat pentru a pune capăt războiului bosniac. Muzeul Național din Sarajevo are mii de obiecte de patrimoniu de mare valoare, între care și Haggadah de la Sarajevo, un manuscris iluminat evreiesc vechi de 650 de ani îîn valoare de 700 de milioane de dolari.

Preşedintele comisiei de finanţe din Parlament, Veaceslav Ioniţă, respinge criticile la adresa noii politici fiscale

Preşedintele comisiei de finanţe din Parlament, Veaceslav Ioniţă a respins, într-un interviu cu Europa Liberă, criticile care se aduc noii politici fiscale, care prevede între altele şi estimarea venitului indirect. Ioniţă a precizat că noua politică financiară , în general, ar trebui să aducă statutului un miliard de lei în plus, anul viitor. Venitul indirect nu va fi calculat decât pentru persoane care au cheltuieli anuale de peste 300 de mii de lei. De asemenea, remitenţele nu vor intra în calculul veniturilor indirecte.

Congresul diasporei va avea loc între 11 şi 13 octombrie la Chişinău

Congresul diasporei va avea loc între 11 şi 13 octombrie la Chişinău şi guvernul a informat că va sprijini financiar evenimentul cu 180 de mii de lei din fondul său de rezervă. Este al cincilea Congres al diasporei la care sunt aşteptaţi 80 de delegaţi din 30 de ţări, informează Info-Prim. Biroul Relaţiilor Interetnice dispune de 60 de mii de lei pentru organizarea congresului. Banii sunt alocaţi de către Organizaţia Internaţională a Muncii.

Artileria turcă a vizat noi ţinte in Siria, după ce miercuri, o rachetă siriană au ucis cinci cetăţeni turci

Artileria turcă a vizat noi ţinte in Siria vecină după ce miercuri, obuze trase de armata siriană pentru graniţă au ucis cinci cetăţeni turci. Potrivit unor cercuri ale opoziţie, în atacul de astăzi ar fi murit mai mulţi soldaţi sirieni. Guvernul turc a declarat că va cere parlamentului un mandate pentru armată de a acţiona în afara graniţelor dar un consilier al premierului Erdogan a precizat că Turcia nu va declara război Siriei lui Bashar al Assa. ONU şi NATO au cerut Siriei să respecte integritatea teritorială a vecinilor iar la Islamabad, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a cerut regimului de la Damasc să declare că bombardamentul de ieri a fost un accident care nu se va repete.

Potrivit sondajelor, prima dezbatere electorală din Statele Unite a fost câştigată de republicanul Mitt Romney, dar preşedintele democrat Barack Obama continuă să conducă în sondaje

La Denver, în statul Colorado, a avut prima dezbatere directă în cadrul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale americane din noiembrie.

Potrivit primelor sondaje, dezbaterea a fost câştigată de candidatul republican Mitt Romney, dar preşedintele democrat Barack Obama continuă să conducă în sondajele naţionale privind intenţia de vot.

Circa 50 de milioane de americani au urmărit dezbaterea care s-a axat pe economie, asigurări de boală, şomaj şi impozite.

Până la alegerile din 6 noiembrie mai sunt programate două dezbateri prezidenţiale şi una între candidaţii la vicepreşedinţie.

În Kirghistan, sute de persoane au protestat cerând eliberarea a trei membri ai opoziţiei parlamentare

În sudul Kirghistanului, sute de persoane au protestat cerând eliberarea a trei membri ai opoziţiei parlamentare. Cei trei au fost reţinuţi pentru rolul jucat în protestul violent de miercuri din capitala Bişkek, la care s-a cerut naţionalizarea celei mai mari mine de aur din ţară.

Ministrul de externe rus se află la Islamabad unde se va întâlni cu conducerea Pakistanului

Ministrul de externe rus se află la Islamabad unde se va întâlni cu conducerea Pakistanului. Discuţiile se concentrează pe dezvoltarea sistemului energetic, probleme de agricultură şi telecomunicaţii, Între timp, şeful armatei pakistaneze se află într-o vizită la Moscova.

Iranul bruiază din nou emisiunile posturilor de radio şi televiziune străine, inclusiv radio Farda din cadrul Europei Libere/Libertatea

Iranul bruiază din nou emisiunile posturilor de radio şi televiziune străine, inclusiv cele ale postului de radio Farda din cadrul Europei Libere/Libertatea.

Autorităţile americane, care administrează emisiunile spre străinătate, cred că bruiajul este legat de protestele de ieri de la Teheran, unde a fost închis Marele Bazar. Partea iraniană susţine că a închis bazarul pentru a pune capăt schimburilor ilegale de bani. De la începutul anului, ca urmare a sancţiunilor occidentale moneda naţională iraniana a pierdut 80 la sută din valoare în raport cu dolarul.

La Denver, în statul Colorado a avut loc prima dezbatere electorală între preşedintele Barack Obama şi contra-candidatul republican Mitt Romney

La Denver, în statul Colorado a avut loc prima dezbatere, din trei, între preşedintele Barack Obama şi contra-candidatul republican Mitt Romney. Dezbaterea s-a concentrat pe probleme economice şi sociale cum ar fi ajutorul social, şomajul sau asigurările de boală.

Ambasadorii NATO au avertizat Siria să „pună imediat capăt” acţiunilor agresive împotriva Turciei, stat membru al Alianţei

Turcia a anunţat că a atacat ţinte în zona de graniţă cu Siria, după ce un atac cu obuze, lansat din Siria, a ucis ieri cinci persoane. Secretarul general ONU a avertizat Siria că acest conflict intern, izbucnit cu 19 luni în urmă, riscă să destabilizeze ţările vecine, iar la Bruxelles, ambasadorii NATO au avertizat Siria să „pună imediat capăt” acţiunilor agresive împotriva unui stat membru al Alianţei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG