Linkuri accesibilitate

Ştiri

Vasile Bumacov: în sectorul viticol „muncesc mai mult de 200 de mii de moldoveni, care asigură 1/4 din exporturile de produse agro-alimentare din ţară”

In Moldova este sărbătorită astăzi Ziua Naţională a Vinului. Premierul Vlad Filat a acordat cu această ocazie un interviu în exclusivitate Europei Libere. La Ziua Vinului, care durează până duminică, a participat şi ministrul agriculturii Vasile Bumacov,care a declarant, între altele: „în acest sector muncesc mai mult de 200 de mii de moldoveni, care asigură 1/4 din exporturile de produse agro-alimentare din ţară”.

Ministrul american al apărării, Leon Panetta, i-a cerut preşedintelui afgan Hamid Karzai să nu mai critice forțele internationale Nato

Ministrul american al apărării, Leon Panetta, i-a cerut preşedintelui afgan Hamid Karzai să nu mai critice trupele internationale, care au eliberat ţara de miliţiile Taliban. Recent, preşedintele afgan a criticat trupele NATO că se retrag în bazele lor militare în loc de a lupta cu miliţiile radicale.

In Moldova este sărbătorită Ziua Națională a Vinului

In Moldova este sărbătorită astăzi Ziua Naţională a Vinului. Premierul Vlad Filat a acordat cu această ocazie un interviu în exclusivitate Europei Libere.

Intîlnire la Bender a grupurilor de lucru pe tema transportului feroviar și auto între cele două maluri ale Nistrului

La sediul misiunii OSCE din Bender s-au întâlnit grupurile de lucru de pe cele două maluri ale Nistrului care se ocupă de transportul feroviar şi auto şi infrastructura drumurilor. Între altele s-a discutat despre înregistrarea legală a transportului auto din regiunea transnistreană. Se caută o soluţie, relatează Moldpres, care să permită crearea unui registru comun de înregistrare a unităţilor de transport din regiunea transnistreană şi emiterea plăcilor de înmatriculare pentru acestea, în conformitate cu reglementările internationale.

Noi schimburi de artilerie la frontiera siriano-turcă

Pentru a patra oară în această săptămână, forţele siriene au tras un obuz peste graniţă, în Turcia iar armata turcă a reacţionat imediat. De această data, nimeni nu a fost rănit, spre deosebire de atacul de miercuri în care patru cetăţeni turci şi-au pierdut viaţa.
Atât Siria cât şi Turcia declară, pentru moment, că nu vor lăsa ca aceste incidente să escaleze într-un război.

Pacifiști pakistanezi și americani protestează în Pakistan împotriva atacurilor forței Nato cu avioane teleghidate

În Pakistan, un convoi de maşini, condus de fostul faimos jucător de cricker Imran Khan, a plecat de la Islamabad spre regiunea Waziristan, pentru a protesta împotriva atacurilor cu avioane teleghidate, care au loc în zona de granite cu afganistanul. Cum autorităţile au interzis intrarea caravanei în regiune, Khan a declarant că protestatarii, între care şi mulţi pacifişti americani, se vor opri când li se cere.

Preşedintele Armeniei a acuzat Azerbaidjanul că s-ar pregăti de un nou război în Nagorno-Karabach

Preşedintele Armeniei, Serz Sarkisian, a acuzat Azerbaidjanul că s-ar pregăti de un nou război pentru regiunea separatistă Nagorno-Karabach, controlată acum de Erevan. Într-un interviu cu agenţia Reuters, Sarkisian a declarant că guvernul azer a cumpărat în ultimul timp cantităţi imense de arme. Armenia şi Azerbaidjanul sunt în conflict, din cauza regiunii Nagorno-Karabach, de mai bine de 20 de ani. În 1994 a fost semnat un acord de pace, încălcat însă de multe ori de atunci.

Vladimir Putin: în anumite circumstanţe, intervenţia NATO poate fi benefică

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a declarant că Alianţa Nord-Atlantică este o rămăşiţă a Războiul Rece, dar că în anumite circumstanţe, intervenţia NATO poate fi benefică. Vorbind sodaţilor staţionaţi pe baza rusească din Tadjikistan, Putin a reamintit că Moscova priveşte cu scepticism orice încercare a NATO de a se extinde spre Est – referire la sistemul anti-rachetă, care este instalat acum în Euorpa de răsărit, inclusiv în România.

Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului a cerut Parlamentului ucrainean să nu adopte proiectul de lege împotriva homosexualității

Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului a cerut Parlamentului ucrainean să nu adopte proiectul de lege care criminalizează aşa zisa propagandă pro-homosexualitate. Proiectul de lege, care a fost aprobat în prima lectură, prevede până la cinci ani închisoare pentru persoane considerate că promovează homosexualitatea.

Rata şomajului în SUA a scăzut la 7,8%

Ultimele date statistice din Statele Unite arată că rata şomajului a scăzut la 7,8 la sută, cea mai mica rată de la începutul mandatulu preşedintelui Barack Obama. Administraţia susţine că a cerut atît în domeniul privat cît şi de stat peste 110 mii de locuri de muncă în septembrie. Datele bune privind şomajul vin la o lună înainte de alegerile prezidenţiale, în care Barack Obama se confruntă cu republicanul Mitt Romney.

Furnizorii de utilități din Moldova nu îi vor mai putea da în judecată pe rău-platnici dacă nu au contracte directe cu ei

Tribunalele din Moldova nu vor mai examina cererile de chemare în judecată înaintate de Termocom, Apă-Canal Chişinău şi Chişinău-Gaz împotriva consumatorilor pentru recuperarea datoriilor, dacă nu vor avea încheiate contracte directe, a anunțat preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, citat de Info-Prim Neo.

Aeroportul internațional Ruzyne din Praga a fost redenumit în mod oficial Vaclav Havel

Aeroportul internațional Ruzyne din Praga a fost redenumit în mod oficial Vaclav Havel. Ceremonia de redenumire a avut loc vineri, 5 octombrie, ziua de naștere a lui Vaclav Havel, primul președinte al Cehoslovaciei de după căderera comunismului, și primul președinte al Cehiei. Havel a încetat din viață în decembrie 2011.

La Odesa, în Ucraina a fost dezvelit un monument în onoarea lui Steve Jobs, co-fondatorul companiei Apple

La Odesa, în Ucraina a fost dezvelit un monument în onoarea lui Steve Jobs, co-fondatorul companiei Apple. Evenimentul a avut loc vineri, 5 octombrie, când se împlinește un an de la încetarea din viață a lui Jobs. Monumentul înalt de doi metri este construit din discuri compact și părți componente de computer, piese de biciclete și automobile, și are forma unei mâini cu mărul mușcat, simbolul companiei Apple, având o inimă în centru. Monumentul a fost ridicat în campusul Academiei Tehnice de Stat de la Odesa.

Victor Parlicov: în Moldova nu există atît problema preţurilor înalte pe piaţa produselor petroliere, cît problema preţurilor netransparente

În Moldova nu există atît problema preţurilor înalte pe piaţa produselor petroliere, cît problema preţurilor netransparente, se spune într-un comunicat al directorului general de la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Victor Parlicov, citat de Info-Prim Neo. Parlicov a explicat că în timp ce la panou este afişat un preţ, majoritatea tranzacţiilor se efectuează la preţuri mai mici, în baza tichetelor volumetrice şi cartelelor de reduceri. Declarația directorului ANRE vine ca reacție la
modificările operate de guvernulde la Chișinău în 3 octombrie la Legea cu privire la piaţa produselor petroliere. În opinia directorul ANRE, reducerea preţurilor se poate obţine dacă metodologia în vigoare este aplicată de către toate instituţiile statului. Potrivit surseicitate, ANRE a înaintat mai multe propuneri în scris ministerului economiei şi guvernului, cerîndu-le să oblige companiile petroliere să-şi vândă produsele doar la preţurile afişate pe panou.

Cetăţenii americani din Moldova votează prin corespondență la alegerile prezidențiale din țara lor

Cetăţenii americani din Moldova votează prin corespondență la alegerile prezidențiale din țara lor. Agenția Info-Prim Neo relatează că primul care și-a exercitat acest drept a fost ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, William H. Moser. După ce şi-a exercitat dreptul la vot la Centrul American de Resurse din capitală, într-o secţie de vot improvizată, William Moser a declarat că acum 28 de ani, când şi-a început cariera diplomatică, era foarte dificil pentru americanii de peste hotare să voteze. În prezent însă, datorită tehnologiilor, această procedură a deveni accesibilă, a spus ambasadorul Moser. El a adăugat că se aşteaptă ca viitorul preşedinte american, indiferent care va fi el, să susţină în continuare relaţiile cu Republica Moldova.

Președintele Parlamentului de la Chișinău Marian Lupu i-a interzis liderului PSD Victor Șelin să mai asiste la lucrările legislativului

Președintele Parlamentului de la Chișinău Marian Lupu i-a interzis liderului Partidului Social-Democrat Victor Șelin să mai asiste la lucrările legislativului, relatează Info-Prim Neo. Interdicţia vine după ce joi, 4 octombrie, Victor Şelin și liderul PCRM Vladimir Voronin, au anunţat că vor organiza proteste comune împotriva alianţei de guvernare, și că îşi unesc eforturile pentru a obliga Parlamentul să orgnizeze un referendum cu privire la intrarea Moldovei în uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Cei doi au făcut aceste declarații joi în holul Palatului Republicii.

Se relatează că artileria și aviația regimului de la Damasc au bombardat violent centrul orașului Homs

Se relatează că artileria și aviația regimului de la Damasc au bombardat violent centrul orașului Homs, unul din principalele centre ale revoltelor împotriva regimului președintelui Bașar al-Assad care au început mai mult de un an. Rebelii pretind că au capturat o bază aeriană cu un stoc important de rachete în apropiere de capitala siriană. Națiunile Unite estimează că cel puțin 20 de mii de oameni au fost uciși de la izbucnirea violențelor în martie 2011. Reprezentanții opoziției siriene susțin că e vorba de 30 de mii de victime.

Consiliul de securitate ONU a condamnat cu duritate atacul sirian care a ucis cinci persoane în Turcia

Consiliul de securitate ONU a condamnat cu duritate atacul sirian care a ucis cinci persoane în Turcia. Rezoluția a fost adoptată după o lungă negociere cu Rusia privind textul și tonul ei. Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au cerut ca astfel de încălcări ale legislației internaționale să fie oprite imediat și să nu se mai repete. Turcia a ripostat atacului cu mortiere sirian de miercuri cu slave de artilerie trase joi dimineața împotriva unor ținte din Siria. Siria și-a cerut între timp scuze pentru atacul de miercuri, iar premierul turc Recep Erdogan a afirmat că guvernul său nu dorește un război cu Siria. Joi, parlamentul a decis să permită armatei turce să facă incursiuni dincolo de graniță în Siria, în eventualitatea unor incidente similare.

În Georgia au început negocierile pentru transferul de putere

Guvernul președintelui georgian Mihail Saakașvili a început negocierile pentru transferul de putere către coaliția de opoziție Visul Georgian care a cîștigat alegerile parlamentare de la 1 octombrie. E foarte posibil ca negocierile începute vineri în parlament să ducă la desemnarea liderului acestei coaliții, omul de afaceri Bidzina Ivanișvili, pentru funcția de prim-ministru. Mandatul președintelui Saakașvili expiră peste un an, în octombrie 2013. Potrivit reformei constituționale care va intra în vigoare după ce Saakașvili nu va mai fi președinte, multe din prerogativele sale vor fi transferate primului ministru, care este ales de către parlament.

Poliția de la Baku a dispersat cu violență zeci de demonstranți care cereau eliminarea interdicției de a purta vălul islamic

Poliția din capitala Azerbaijanului Baku a dispersat cu violență zeci de demonstranți adunați vineri în fața clădirii ministerului educației. Mai mult de o sută de protestatari au pichetat ministerul cerînd eliminarea interdicției de a purta vălul islamic (hijabul) în școli. Protestarii aveau plancarde pe care scria „Libertate pentru hijab!” și „Islamul va învinge!” Zeci de polițiști au folosit bastoanele pentru a-i lovi pe demonstranți, mai mulți dinte ei fiind reținuți de forțele de ordine. Puteți vedea aici imagini de la acest incident.

Familiile care primesc ajutor din străinătate, de la un membru al lor, nu vor mai putea beneficia de ajutor social

Familiile care primesc ajutor din străinătate, de la un membru al lor, nu vor putea beneficia de ajutor social, a declart ministru muncii, Valentina Buliga, citată de Info-Prim Neo. Ministerul muncii va verifica eligibilitatea beneficiarilor prin sistemul informaţional automatizat „Asistenţa Socială”, care oferă acces la datele din sistemul informaţional Integrat al Poliţiei de Frontieră în partea ce se referă la evidenţa persoanelor plecate peste hotare. Potrivit ministrului muncii, informaţia despre ieşirea din ţară şi revenirea membrilor familiilor beneficiare de ajutor social va permite excluderea cheltuielilor nejustificate .
Info-Prim Neo precizează că securitate acestor date, potrivit unei decizii de guvern, va fi asigurată de Ministerul Muncii.

Marian Lupu: „Sîntem deschişi pentru intensificarea contactelor la nivelul negociatorilor politici” pentru reglementarea conflictului transnistrean

În cadrul unei întrevederi cu reprezentantul special pe probleme de mediere a păcii în regiune al Ministerului de Externe al Finlandei, Kimmo Kiljunen, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a declarat că negocierile privind rezolvarea conflictului transnistrean s-au intensificat în acest an.
Citat de Moldpres, Marian Lupu a precizat : „Sîntem deschişi pentru intensificarea contactelor la nivelul negociatorilor politici şi, în contextul consolidării climatului de încredere, pledăm pentru eliminarea tuturor barierelor pentru circulaţia liberă a cetăţenilor moldoveni între ambele maluri ale Nistrului. O soluţie viabilă a conflictului transnistrean urmează să fie bazată pe principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Regiunea transnistreană va beneficia de un statut special (autonomie largă) în componenţa statului reintegrat. Statul reîntregit urmează să fie unul funcţional, menţinînd integrarea europeană drept vectorul strategic de dezvoltare a ţării”.
Marian Lupu a pledat din nou pentru trasformarea actualei forţe de menţinere a păcii într-una civilă şi multinaţională.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a decis să permită condiționat candidatura unor preoți în alegeri

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a decis ca în cazuri excepţionale, când trebuie apărată biserica sau religia, clericii pot candida în alegeri. Nu vor avea voie să fie membri de partid, chiar dacă vor candida pe o lista de partid, iar Sinodul va avea ultimul cuvânt dacă un cleric va candida.

Peste 700 de persoane manifestează la Jalal-Abad, în sudul Kirghistanului pentru eliberarea a trei membri ai opoziției reținuți de autorități

Cel puţin 700 de persoane s-au adunat în oraşul Jalal-Abad, din sudul Kirghistanului, pentru a cere eliberarea a trei membri ai opoziţiei. Aceştia au fost reţinuţi miercuri, după protestele violente din capitala Bişkek, unde mai bine de o mie de manifestanţi au cerut naţionalizarea celei mai mari mine de aur in ţară, aflată în acest moment în posesia unei companii canadiene.

Proteste islamice la Baku în fața Ministerului eudcației

La Baku, în capitala Azerbaidjanului, peste o sută de persoane s-au adunat să protesteze în faţa Ministerului educaţiei şi au cerut să se permită în şcoli, baticul tradiţional musulman „hjiab”. Poliţia a dispersat, cu forţa, manifestaţia. Portul „hjiab”-ului în şcoli este interzis deşi Azerbaidjanul de o ţară predominant musulmană.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG