Linkuri accesibilitate

Ştiri

La 12 octombrie va fi deschis terminalul rusesc de la Breansk pentru importul de produse alcoolice din Moldova

Ca urmare a înţelegerilor premierul Moldovei Vlad Filat, președintele Federației Ruse Vladimir Putin şi premierul rus Dmitri Medvedev, autorităţile ruse au anunţat oficial că vor deschide în data de 12 octombrie terminalul de la Breansk pentru importul de produse alcoolice din Republica Moldova, se spune într-un comunicat de presă al guvernlui de la Chișinău. Va fi al patrulea terminal prin care producătorii din Republica Moldova îşi vor putea exporta producţia alcoolică în Rusia. Două terminale funcţionează dej aîn regiunea Moscova, iar unul la Sankt Petersburg.

Aproape 7000 de polițiști au fost desfășurați la Atena înaintea vizitei de marți a cancelarului Germaniei Angela Merkel,

Aproape 7000 de polițiști au fost desfășurați la Atena înaintea vizitei de marți a cancelarului Germaniei Angela Merkel, care se așteaptă să genereze proteste masive în capitala Greciei. Mulți dintre greci o acuză pe Merkel că îi forțează să accepte măsuri de austeritate aspre în schimbul unui ajutor financiar din parea Uniunii Europene și a Fondului Monetar Internațional. Grecia negociază în acest moment un pachet de măsuri de austeritate care implică tăierea cheltuielilor cu 13 miliarde 500 de milioane de euro, în schimbul primirii următoarei tranșe de 31 de milarde 500 de milioane de euro din ajutorul financiar.

Ministerul rus de externe şi-a exprimat nemulţumirea faţă de faptul că o staţie nouă de metrou din Sankt-Petersburg se va numi „Bucureşti”

Ministerul rus de externe şi-a exprimat nemulţumirea faţă de faptul că o staţie nouă de metrou din Sankt-Petersburg se va numi „Bucureşti" (Buharestskaia), relatează Jurnal.md, preluînd o știre de la Gazeta.ru. Potrivit sursei citate, într-o scrisoare adresată autorităţilor oraşului se spune că România este un stat care nu poate fi numit prietenos, iar relaţiile cu acesta stagnează. Diplomaţia rusă mai spune că România susţine NATO, iar aceste motive sunt suficiente pentru ca stației respective, care e în construcție, să i se dea alt nume. Jurnal.md mai scrie că decizia finală pe marginea acestei chestiuni trebuie să o ia administraţia din Sankt Petersburg. În luna iulie, comisia de toponimie a administraţiei din Sankt Petersburg a decis, după mai multe dezbateri, să menţină denumirea staţiei de metrou „Bucureşti” (Buharestskaia), în ciuda nemulţumirilor unor locuitori ai oraşului, argumentând că arhitectura staţiei, care va fi inaugurată în decembrie, cuprinde deja imagini cu capitala României.

Premierul turc Abdulalh Gul a declarat că în Siria se întâmplă „cel mai rău scenariu”

Premierul turc Abdulalh Gul a declarat că în Siria se întâmplă „cel mai rău scenariu”, și a cerut comunității internaționale să acționeze imediat. Vorbind presei la Ankara, Gul a mai spus că țara sa va continua să facă tot ce e necesar pentru a-și apăra granițele. Premierul turc a făcu aceste declarații după ce Turcia a lansat tiruri de artilerie ca răspuns la un nou atac cu mortiere din Siria în interiorul granițelor turcești. A fost a 16-a zi consecutiv în care armata turcă răspunde cu salve de artilerie la atacuri din parte siriană a graniței.

Autoritățile de la Erevan l-au acuzat pe un proeminent lider al opoziției de spălare de bani

Autoritățile de la Erevan l-au acuzat pe un proeminent lider al opoziției de spălare de bani, într-un proces despre care criticii spun că este motivat politic. Vartan Oskanian, fost ministru de externe, a fost acuzat de deturnarea unui milion 400 de mii de dolari donați fundației sale Civitas de un filantrop american în 2010. Parlamentul armean i-a ridicat lui Okanian imunitatea săptămâna trecută. El susține că acuzațiile împotriva sa sînt o persecuție politică menită să--i aducă pagube lui și partidului său Armenia Prosperă înaintea alegerilor prezidențiale programate pentru februarie 2013.

Vladimir Putin: cele trei membre ale trupei Pussy Riot și-au meritat pedeapsa de doi ani de închisoare

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat că cele trei membre ale trupei Pussy Riot și-au meritat pedeapsa de doi ani de închisoare, și că fostul om de afaceri rus Mihail Hodorkovski ar trebui să ceară să fie amnistiat. Putin a făcut aceste afirmații într-un film documentar difuzat la televiziune pe 7 octombrie, când a împlinit 60 de ani. În același film, Putin mai spune că actuala generație a liderilor opoziției ar trebuie să lase locul „unor oameni mai inteligenți și mai de substanță.”

Procuratura din Chișinău au trimis Judecătoriei Centru dosarul penal deschis pe numele unui profesor bănuit de pedofilie

Procuratura din Chișinău au trimis Judecătoriei Centru dosarul penal deschis pe numele unui profesor bănuit de pedofilie. Procurorul Dorin Compan este citat de presa din Moldova că profesorul de la Universitatea de Medicină a fost arestat în luna august şi dosarul conţine suficiente probe pentru a-l condamna la închisoare pînă la 20 de ani sau pe viaţă. Inculpatul este învinuit de procurori că ar fi instigat un fost angajat al Ministerului de Interne să racoleze băieţi cu vîrsta de 14-15 ani pentru raporturi sexuale. Potrivit procurorului Compan, profesorul universitar oferea minorilor cîte 50 de lei pentru servicii. Băieţii proveneau din familii socialmente vulnerabile din diferite zone ale Republicii Moldova. Inculpatul, care este cercetat în stare de arest, nu-și recunoaște vina.

Partidul Moldova Unită al lui Vladimir Ţurcan se alătură Partidului Socialiştilor al Igor Dodon

Partidul Moldova Unită al lui Vladimir Ţurcan se alătură Partidului Socialiştilor al Igor Dodon, se spune într-un comunicat PSRM, citat de Unimedia. Țurcan și Dodon au fost membri ai Partidului Comuniștilor. Țurcan a părăsit PCRM în 2009, iar Dodon în 2011.

La Luxemburg urma să fie lansat luni fondul financiar permanent de ajutor a zonei euro

La Luxemburg urma să fie lansat luni fondul financiar permanent de ajutor a zonei euro. Noul Mecanism European de Stabilitate va avea o capacitate de împrumut în valoare de 500 de miliarde de euro pînă în anul 2014. El va fi folosit la ajutarea economiilor europene cu probleme care vor fi obligate în schimb să aplice reforme fiscale și structrurale stricte. Mecanismul European de Stabilitate va funcționa în paralel cu actuala Facilitate Europeană de Stabilitate Financiară, pe care în cele din urmă o va înlocui.

Un raport al Camerei Reprezentanților avertizează că firmele Huawei și ZTE din China sînt o amenințare la adrese securității Statelor Unite

Un raport al Comisiei pentru informații din Camera Reprezentanților avertizează că principalele firme tehnologice din China Huawei și ZTE sînt un pericol pentru securitatea națională a Statelor Unite. Comisia recomandă ca organismele abilitate din Statele Unite să blocheze achizițiile și tentativele de fuzionare ale acestor companii chinezești pe teritorul american. Potrivit sursei citate, cele două companii sînt bănuite că ajută guvernul chinez să obțină informații sensibile, o acuzație respinsă de cele două companii.

Miliardarul georgian Bidzina Ivanișvili i-a desemnat pe membrii viitorului său cabinet

Miliardarul georgian Bidzina Ivanișvili, a cărui coaliție Visul Georgian a cîștigat alegerile parlamentare de la 1 octombrie, i-a desemnat pe membrii viitorului său cabinet. Pentru postul de ministru al apărăriri a fost propus Irakly Alasania, fost adjunct al ministerului apărării și fost ambasador al Georgiei la Națiunile Unite. La interne a fost desemnat Irakly Garibașvili, șeful fundației de cartitate Kartu a lui Ivanișvili. Fosta ambasadoare a Georgiei în Germania și Olanda Maia Panjikidze a fost nominalizată pentru postul de ministru de externe. Cabinetul lui Ivanișvili, care va ocupa funcția de premier, are nevoie de o majoritate simplă din cele 150 de mandate ale parlamentului de la Tbilisi. Coaliția sa a obținut 83 de locuri în alegerile generale.

Directorul general al SA „Apă-Canal Chişinău” nemulțumit de imposibilitatea recuperării datoriilor și a restanțelor la plăți

Datoriile înregistrate în capitală pentru consumul de apă sînt estimate la sute de mii de lei, iar singura pârghie legală pentru a le recupera este conlucrarea cu administratorii de blocuri. În ultimă instanţă se recurge şi la debranşarea blocurilor de la apă, a precizat la şedinţa Primăriei, directorul general al SA „Apă-Canal Chişinău”, Constantin Becciev, citat de Info-Prim Neo. Directorul a mai declarat că întreprinderea nu are cum să acţioneze în judecată consumatorii cu datorii.

PLDM aniversează cinci ani de la creare

PLDM a împlinit astăzi cinci ani de la lansare şi în această perioadă numărul susţinătorilor a crescut la fiecare scrutin, declarat premierul Vlad Filat, citat de Moldpres.

Un japonez și un britanic împart anul acesta Premiul Nobel pentru Medicină

A început sezonul premiilor Nobel şi primul, pentru medicină, a fost acordat japonezului Shinya Yamanaka şi britanicului John Gurdon pentru cercetările legate de celulele stem.

In Luxemburg este lansata astăzi noul Mecanism European de Stabilitate

Fondul european permanent de sprijin pentru ţările care au probleme financiare este lasat astăzi. Se numeşte, oficial, Mecanismul European de Stabilitate şi va avea un buget de 500 de miliarde de euro, care va fi aprobat astăzi de miniştii de finanţe din zona euro, reuniţi la Luxembourg.
Acest fond va înlocui eventual primul mecanism european de menţinere a stabilităţii financiare, creat pentru a face faţă primelor crize ale datoriei suverane din zona euro. Irlanda, Portugalia şi mai ales Grecia au fost deja sprijinite de acest fond. Următoare ţară care ar putea avea nevoie de ajutor financiar european este Spania.

Alianța „Visul georgian” a început să-și desemneze miniștri în vederea formării noului guvern post-alegeri

În Georgia, miliardarul Bidzina Ivanișvili, al cărui alianţă, „Visul georgian” a câştigat alegerile generale, a început să formeze noul guvern. Ministru al apărării va fi Irakli Alasani, fost ministru a apărării şi ambasador al Georgiei la Naţiunile Unite. Candidat pentru Ministerul de interne este Irakly Garibashvili, cel care ani de zile a condus fundaţia caritativă a lui Ivanișvili. Pentru portofoliul externelor, candidează Maia Panjikidze, fost ambasador în Germania şi Olanda. Și tot o femeie candidează pentru funcţia de ministru al justiţiei.
Noul Parlament se întruneşte pentru prima dată pe 21 octombrie. Ivanișvili vrea funcţia de premier, dar mai întâi trebuie să-şi recâştige cetăţenia georgiană, ceea ce nu va fi greu în actuala conjunctură politică.

Preşedintele Hugo Chavez a fost realeas pentru un al patrulea mandat la conducerea Venezuelei

În Venezuela, preşedintele Hugo Chavez a câştigat al patrulea mandat consecutiv, numai că de această dată a avut o concurenţă serioasă în candidatul opoziţiei, Henrique Capriles. Chavez a câştigat 54 la sută din voturi, Capriles cu 10 la sută ai puţin iar participarea la vot a fost de peste 80 la sută.

Companiile de înaltă tehnologie Huawei şi ZTE ar reprezenta un potenţial pericol pentru securitate Statelor Unite

În Statele Unite, comisia care supraveghează serviciile secrete dă astăzi publicităţii un raport în care avertizează că două mari companii tehnologice chienzeşti, Huawei şi ZTE reprezintă un potenţial pericol pentru securitate ţării. Comisia recomandă ca nici ogenţie federală să nu folosească produsele acestor două companii, care ar fi folosite şi pentru spionaj. Cele două companii au respins imediat acuzaţiile, iar un purtător de cuvânt al Ministerului de externe chinez a declarat că investiţiile făcute de cele două firme de telecomunicaţii au fost benefice şi pentru China şi pentru Statele Unite.

Valeriu Lazăr: în industria vinului, care reprezintă 3-4% din PIB, lucrează peste 200 de mii de persoane

Cu ocazia Festivalului Vinului, care a avut lor la sfîrşitul săptămânii, ministrul economiei Valeriu Lazăr a declarat că industria vinului reprezintă între 3 şi 4% din PIB, dar că această estimare este fără industriile adiacente, care trăiesc tot din producţia de vin. În acest „sector” lucrază circa 200 de mii de oameni, a declarat Valeriu Lazăr, Europei Libere.

La Chișinău s-a desfășurat o reuniune a Adunării Parlamentare a CIS

Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a declarat duminică, la reuniunea Comisiei permanente pentru chestiuni juridice a Adunării Interparlamentare CSI, că Republica Moldova va participa activ în structurile CSI. „Republica Moldova participă şi va participa activ la activitatea structurilor CSI, schimbul de experienţă şi elaborarea actelor normative model ajutîndu-ne în activitatea noastră legislativă", a menţionat Marian Lupu. Reuniunea Adunării Interparlamentare a avut loc la Chişinău.

La frontiera siriano-turcă s-a înregistrat un al cincilea schimb de tiruri de artilerie

Pentru a cincea zi consecutiv, armata turcă a replicat, cu o salvă de obuze la un nou atac sirian, peste graniță. De data aceasta, obuzul sirian a căzut în apropierea unui hambar, dar nici o persoană nu a fost lovită. Schimbul de focuri a început miercurea trecută, când un obuz sirian a ucis cinci cetăţeni turci. Ambele ţări au declarat că vor relaţii bune de vecinătate şi că nu vor începe un război.

Hugo Chavez a fost reales președinte al Venezuelei în alegerile desfășurate duminică

În Venezuela au avut loc alegeri prezidenţiale, primele în care preşedintele Hugo Chavez a avut o concurenţă serioasă în persoana tânărului guvernator Henrique Capriles. După 14 ani la putere, Chavez rămâne favorit, potrivit ultimelor sondaje de opinie. Primele rezultate parţiale arată ca Chavez a câştigat peste 54 la sută din voturi iar oponenetul său 44 la sută. Participarea la vot a fost de peste 80%.

In alegerile locale desfășurate în Bosnia-Herțegovina la Srebrenica se profilează victoria la primărie a unei candidate sîrbe

În Bosnia-Herţegovina au avut loc alegeri locale şi se pare că la Srebrenica, scena masacrului din 1995 împotriva musulmanilor, scrutinul a fost câştigat de candidatul sârb la primărie. La nivel naţional, se aşteaptă ca aceste alegeri să indice puterea diverselor partide, doi ani înainte de alegerile generale.

In Georgia se așteaptă anunțul primelor desemnări de miniștri de către alianța „Visul georgian”

În Georgia se așteaptă ca liderul alianţei „Visul georgian”, care a câştigat alegerile generale de săptămâna trecută, să numească primii membri ai noului guvern pe care ar urma să-l conducă, după ce reprimeşte cetăţenia georgiană.
„Visul georgian”, condus de miliardarul Bdizina Ivanișvili, a câştigat 83 de mandate în Parlamentul cu 150 de locuri, ceea ce înseamnă că, pentru prima dată în istoria post-comunistă a Gerogiei, nici un partid nu deţine majoritatea absolută. Ivanișvili a declarat că va continua integrarea europeană a Georgiei şi eventual apropierea de NATO, dar că vrea să normalizeze şi relaţiile cu Rusia.

Marea Britanie ar putea introduce controlul la graniţe pentru a bloca afluxul de imigranți din unele state membre UE

Ministrul britanic de Interne, Theresa May, susţine că Londra ar putea introduce controlul la graniţe pentru a bloca afluxul de imigranti din unele state membre UE, cel mai probabil România si Bulgaria, o propunere ce reprezintă o provocare directă pentru unul dintre principiile centrale ale UE, informează Mediafax.
Theresa May s-a declarat ingrijorată, duminică, intr-un interviu, de impactul asupra economiei britanice al unui nou val de imigranţi.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG