Linkuri accesibilitate

Ştiri

Polițistul Alexandru Lupu, deținut la Tiraspol din 2009, va fi eliberat de autoritățile transnistrene

Administratia separatista de la Tiraspol il va elibera pe politistul Alexandru Ursu, privat de libertate in 2009. Alexandru Ursu va fi eliberat dupa ce liderul separatist Evgheni Sevciuk l-a „gratiat" la insistenta mai multor ONG-uri, dar si a expertului ONU pentru drepturile omului, Thomas Hammarberg.
Contactat de site-ul Moldova.org, tatal politistului, Timofei Ursu a declarat ca inca nu este la curent cu aceasta veste si ca nu a reusit sa ia legatura cu Alexandru pentru a confirma informaţia. Mentionam ca Alexandru Ursu a fost „condamnat” la 15 ani inchisoare de catre instantele nerecunoscute din regiunea transnistreana, fiind acuzat de escrocherie, dupa ce si-a cumparat un apartament in orasul Tighina.

Aproximativ 6 mii de oameni au participat astăzi la un marș al naţionaliştilor ruși la Moscova pentru a marca Ziua Unităţii Naţionale

Poliţia din Moscova a apreciat că aproximativ 6 mii de oameni au participat astazi la un mars al naţionaliştilor pentru a marca Ziua Unităţii Naţionale. Organizatorii spun că 20 de mii de omanei ar fi participat la marş. Este pentru prima dată cînd autorităţile permit acest mars in capitala Rusiei. Unii dintre manifestanti au cerut demisia preşedintelui Vladimir Putin şi întărirea institutiilor democratice, dar si interzicerea imigraţiei din Asia Centrală şi impunerea de vize pentru locuitorii acestei regiuni si a Caucazului. Autorităţile au reţinut aproximativ 200 de participanţi in localitatea Ekaterinburg. Protestatari au fost reţinuti si la Sankt Petersburg şi Nizhny Novgorod. Ziua Unităţii Naţionale a fost proclamata sarbatoare naţionala de Vladimir Putin in 2005 şi ea marchează expulzarea armatelor poloneze din 1612. Sărbatoarea a fost interzisă în perioada sovietică.

Comuniștii chinezi l-au exclus din partid pe Bo Xilai, fost membru al Biroului Politic al CC

Partidul comunist chinez l-a exclus din rîndurile sale pe Bo Xilai, fost membru al Biroului Politic al Comitetului Central. Bo Xilai este implicat în moartea unui om de afaceri britanic, despre care procuratura crede că l-a ucis soţia politicianului chinez. Decizia a fost luată la şedinta de 4 zile, cu uşile închise a comitetului Central al partidului comunist chinez. Congresul partidului în care actualul şef al partidului, Hu Jintao, urmează să îi cedeze puterea vicepreşedintelui sau Xi Jinping este prevăzut să înceapă joi.

Premierul Italiei, Mario Monti, a făcut astazi o vizită neanunţată in Afganistan

Premierul Italiei, Mario Monti, a făcut astazi o vizită neanunţată in Afganistan, unde a avut convorbiri cu preşedintele Hamid Karzai despre colaborarea dintre Italia si Afganistan dupa anunţata retragere a tripelor combatante NATO din 2014. Italia are 3 500 de militari desfăşurati in Afganistan in cadrul operațiunilor NATO. Potrivit agenţiei France Presse, 52 de militari italieni au murit pînă acum in operaţiunile din Afganistan.

La Damasc mai multe persoane au fost rănite în urma unui atac cu bombă în apropierea unui mare hotel

Televiziunea siriana a relatat că o bombă a explodat lîngă un mare hotel din capitala Damasc. Potrivit relatarilor de presă, explozia s-a soldat cu răniţi. Hotelul a fost folosit anterior de echipele Naţiunilor Unite care au monitorizat evoluţiile din Siria încercînd, fără succes, să găsească o cale de a negocia un acord de încetare a focului între forţele guvernamentale ale preşedintelui Bashar al-Assad si trupele forţelor anti-guvernamentale.

O ceremonie de alegere a noului cap al Bisericii copte din Orientul Mijlociu s-a desfășurat în catedrala Abbasya de la Cairo

Biserica ortodoxă coptă din Orientul Mijlociu a ales astazi un nou cap al bisericii, pe episcopul Tawadros ca Papa al copţilor din această regiune. Ceremonia a avut loc la catedrala Abbasiya din Cairo. Papa este ales de creştinii copţi dintr-un numar de episcopi de un copil legat la ochi. Coptii sunt cea mai mare congregaţie creştină din Orientul Mijlociu, reprezentind in Egipt 10 % din populaţia de 83 de milioane.

77 de deputati iranieni au semnat o petiţie împotriva preşedintelui Mahmud Ahmadinejad, cerîndu-i să dea explicații în fața Parlamentului pentru situația din țară

Postul de radio de stat din Iran a anunţat că 77 de deputati au semnat o petiţie împotriva actualului preşedinte de la Teheran Mahmud Ahmadinejad, chemindu-l să dea explicatii în fata Parlamentului pentru situatia din ţară. Este o doua oara cind parlamentarii de la Teheran inaintează o astfel de petiţie preşedintelui in actualul său mandat. Ahmadinejad va trebui să răspundă întrebărilor legate de situatia economica din ţara, grav afectată de sancţiunile internaţionale impuse regimului de la Teheran.

Explozie a unei bombe în fața unei stații de poliție la Benghazi, în Libia

O bombă a explodat astazi în fata unei statii de politie din localitatea Benghazi din Libia. În ultimul timp politia şi serviciile de securitate din Bengazi au fost ţinta mai multor atacuri cu bombe. Luna trecută ambasadorul american in Libia, Chris Stevens şi alti trei americani au fost victimele unui atac terorist in aceasta localitate, oraşul de unde a pornit revolta împotriva liderului libian Muamar Gaddafi, soldată anul trecut cu îndepărtarea sa de la putere.

Situație încă dificilă la New York după pagubele cauzate de uraganul Sandy

New York-ul revine treptat la viaţa normală după uraganul Sandy de săptămîna trecută. Aproape un milion de oameni sunt încă fără energie electrică. Temperaturile sunt în scădere şi primarul Michael Bloomberg le-a cerut bătrinilor care nu au încălzire în propriile locuinţe să se mute în adăposturile special amenajate de autorităţi. 80 % din serviciile metroului din localitate au fost reluate.

Marșuri naționaliste în Rusia cu prilejul Zilei Unității Naționale

Naţionalişti ruşi participă astazi la o serie de marşuri de aniversare a Zilei Unităţii Naţionale. Autorităţile au reţinut 90 de participanţi in localitatea Ekaterinburg. La Moscova, autorităţile au permis ca marşul să aibă loc în centrul capitalei şi se relatează că 25 de persoane au fost reţinute pentru că purtau însemne naziste, care sunt interzise in Rusia. La Catedrala Isus Mântuitorul de la Moscova, patriarhul Kiril a ţinut un serviciu religios special pentru aceasta zi.

Barack Obama și Mitt Romney relativ la egalitate în preferințele alegătorilor americani cu două zile înainte de prezidențiale

Pina la alegerile prezidenţiale din Statele Unite mai sunt două zile şi cei doi candidaţi, actualul preşedinte democrat Barack Obama şi guvernatorul republican Mitt Romney, continuă mitingurile electorale în statele considerate „cheie” pentru acest scrutin. Sondajele de opinie ii arata pe cei doi candidaţi aproape la egalitate, cu un uşor avans pentru preşedintele Obama în statele „cheie”. Preşedintele american nu este ales prin votul popular ci prin cel al electorilor din fiecare stat, iar numarul electorilor este stabilit în funcţie de numarul de reprezentati pe care fiecare stat îl are in Congres. Va cîştiga acel candidat care va avea cel puţin 270 de voturi ale electorilor.

Preşedintele Obama în videoconferinţă cu guvernatorii statelor celor mai afectate de uraganul Sandy

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama caută să rezolve cât de urgent problemele legate de ajutoarele pentru coasta de est a Statelor Unite, afectată de furtuna Sandy. Într-o videoconferinţă cu guvernatorii statelor celor mai afectate - New York, New Jersey şi Connecticut, preşedintele Obama a cerut ca activitatea de ajutorare a celor aflaţi în nevoi să fie continuă pentru a se restabili curentul electric, aprovizionarea cu apă şi pomparea apei din zonele inundate. Preşedintele a spus şi că a fost chemată armata în ajutor. Uraganul Sandy, care a lovit coasta de est a Statelor Unite săptămâna aceasta, a provocat moartea a cel puţin 110 persoane în SUA şi Canada, potrivit bilanţului publicat vineri. Peste 3,5 milioane de locuinţe şi sedii de afaceri nu au electricitate, iar pagubele sunt estimate la zeci de miliarde de dolari.

Armata israeliana a anunţat că trei tancuri siriene ar fi pătruns în zona înălţimilor Golan

Armata israeliana a anunţat că trei tancuri siriene ar fi pătruns în zona înălţimilor Golan, informează agenţiile internaţionale de presă.

Angela Merkel: Uniunea Europeană este pe calea cea bună pentru a depăşi criza datoriilor

Cancelara Germaniei, doamna Angela Merkel a declarat astăzi la o reuniune regionala a partidului său creştin-democrat că actuala criză a datoriilor ar putea să mai dureze 5 ani, dar că Uniunea Europeană se află pe calea cea bună pentru a o rezolva. Fără a adopta însă masuri de austeritate, a spus cancelara Germaniei, Europa nu va putea să atragă investiţiile străine de care are nevoie.

Premierul Vlad Filat a subliniat importanţa apropiatei vizite la Chişinău a preşedintelui Comisiei Europene

Premierul Moldovei Vlad Filat a declarat în cadrul unei emisiuni la postul Moldova 1 că viitoarea vizită a preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso la Chișinău este una extrem de importantă, căci ea nu va fi numai de evaluare a rezultatelor obţinute de Moldova până acum pe calea apropierii de Uniunea Europeană, dar va stabili şi nişte obiective concrete pentru viitorul apropiat. Jose Manuel Barroso se va afla la Chişinău la sfârşitul acestei luni.

Liderul PL Mihai Ghimpu l-a apărat din nou pe Anatolie Donciu, noul șef al Comisiei Naționale de Integritate

Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, l-a apărat din nou vineri pe Anatolie Donciu, proaspătul șef al Comisiei Naționale de Integritate, despre care Ziarul de Gardă a dezvăluit că are o casă impunătoare la Chișinău, aflată lângă un teren public pe care l-a îngrădit și îl folosește drept curte. Nu este limpede din ce bani și-a construit Donciu casa, pentru că fostul procuror ales de majoritatea parlamentară săptămâna trecută să verifice averea demnitarilor nu și-a publicat el însuși declarația de avere. Dezvăluirile Ziarului de Gardă au avut deja un efect - și-a dat demisia Cristina Cojocaru, singura reprezentantă a societății civile în Comisia Națională de Integritate, care a spus că nu are siguranța că aceasta s-a creat legal.

Preşedintele Statelor Unite caută să rezolve problema penuriei de combustibil de pe coasta de est, lovită de uraganul Sandy

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama caută să rezolve problema penuriei de combustibil de pe Coasta de Est a Statelor Unite, afectată grav de uraganul Sandy. Şeful executivului american a ordonat Departamentului Apărării să intervină şi să furnizeze combustibilul necesar, cu atât mai mult cu cât prognoza meteo anunţă o nouă furtună în aceasta regiune săptămâna viitoare, cu temperaturi scăzute, ploaie şi chiar zăpadă. Uraganul Sandy, care a lovit Coasta de Est a Statelor Unite săptămâna aceasta, a provocat moartea a cel puţin 102 persoane în SUA şi Canada, potrivit bilanţului publicat vineri. Peste 3,5 milioane de locuinţe şi sedii de afaceri nu au electricitate, iar pagubele sunt estimate la zeci de miliarde de dolari.

Mai sunt trei zile până la alegerile prezidenţiale americane din 6 noiembrie

Mai sunt trei zile până la alegerile prezidenţiale americane din 6 noiembrie. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, confruntarea este extrem de strânsă între actualul preşedinte, democratul Barack Obama, şi contracandidatul său republican, Mitt Romney. Amândoi candidaţii au comentat rezultatele de ieri legate de crearea în luna octombrie a 171 de mii de locuri de muncă. În timp ce preşedintele Obama a vorbit despre o evoluţie pozitivă a economiei americane, guvernatorul republican a spus că rata şomajului de 7,9 % continuă să arate că economia este „într-o virtuală stagnare”. Chestiunile economice şi şomajul au constituit subiectele cele mai importante ale campaniei electorale americane din acest an.

Armata siriană a anunţat că a abandonat o bază din nordul ţării

Armata siriană a anunţat că a abandonat o bază din nordul ţării. Nu există o confirmare independentă a ştirii, dar se pare că abandonarea bazei militare s-ar datora avansării trupelor rebele în aceasta zonă. Baza este situată la 50 de km de Alep. Cel puţin 28 de militari sirieni ar fi fost omorâţi în atacurile de joi. Potrivit unor înregistrări video, ce nu au putut fi însă confirmate, rebelii i-ar fi executat pe militari. Naţiunile Unite au anunţat că această înregistrare video ar putea dovedi că rebelii au comis crime de război în atacurile asupra bazei militare abandonate acum de armata siriană.

Ministrul reintegrării din Georgia spune că Tbilisi ar trebui să recunoască documentele de identitate din Abhazia şi Osetia de Sud

Ministrul reintegrării din Georgia, Paata Zakareişvili a declarat astăzi că Tbilisi ar trebui să recunoască documentele de identitate emise de autorităţile din Abhazia şi Osetia de Sud. Intr-un interviu cu publicaţia rusească Kommersant, noul ministru a spus că recunoaşterea acestor documente ar da o mai mare libertate de mişcare locuitorilor din cele doua regiuni, care ar putea călători mai uşor în Georgia, Rusia şi între ele. Noul guvern de la Tbilisi a numit şi un nou emisar pentru normalizarea relaţiilor cu Moscova, în persoana fostului ambasador la Moscova din perioada regimului Şevarnadze, Zurab Abaşidze. Acesta a declarat serviciului rusesc al postului nostru de radio că trebuie schimbată formula de dialog cu Rusia şi că aşteaptă decizia Moscovei în acest sens.

Reprezentanta societății civile din Comisiei Naționale de Integritate (CNI), Cristina Cojocaru, a demisionat

Reprezentanta societății civile din Comisiei Naționale de Integritate (CNI), Cristina Cojocaru, a demisionat. În cererea de demisie Cristina Cojocaru scrie că această agenție nu-şi mai poate îndeplini mandatul cu care a fost investită de cetăţeni pentru că şi-ar fi pierdut legitimitatea în faţa lor, ca urmare a scandalului legat de declarația de avere a șefului acestei comisii, fostul procuror Antonie Donciu. Componența Comisiei Naţionale pentru Integritate a fost aprobată pe 22 iunie. Din această fac parte Ion Casian, propus de către PL; Leonid Morari - din partea PDM, Dumitru Prijmireanu - din partea PCRM și Lupu Vera - din partea PLDM. Cristina Cojocaru era la cincilea membru. Fiecare membru a fost ales pentru un mandat de cinci ani.

Parlamentul de la Chișinău a adoptat proiectul bugetului pentru anul 2013. Opoziţia a criticat legea

Parlamentul de la Chișinău a adoptat proiectul bugetului pentru anul 2013. Opoziţia a criticat legea, apreciind, între altele, că proiectul este „nechibzuit” şi „antisocial”. Cheltuielile sociale vor constitui 67,4% din totalul cheltuielilor publice, iar cele de ordin economic vor avea o cotă de 14,3%.

Luna trecută în Statele Unite au fost create 171 de mii de noi locuri de muncă, o cifră peste previziunile experților

Luna trecută în Statele Unite au fost create 171 de mii de noi locuri de muncă, o cifră peste previziunile experților. Şomajul in luna septembrie a fost de 7,9 %, în scădere cu 0,1 %. Datele date publicităţii vineri ar putea mări şansele preşedintelui Barack Obama de a fi reales la scrutinul din6 noiembrie. Contracandidatul său republican, guvernatorul Mitt Romney, crede însă că datele reamintesc că „economia americană este într-o stare de stagnare virtuală”. Economia si şomajul sunt temele principale ale campaniei electorale din acest si expertii cred că ele vor determina rezultatul alegerilor de săptămîna viitoare.

Mii de iranieni au marcat vineri 33 de ani de la criza ostatecilor de la ambasada americană din Teheran

Mii de iranieni au marcat vineri 33 de ani de la criza ostatecilor de la ambasada americană din Teheran. La 4 noiembrie 1979, 52 de americani au fost luati ostateci timp de 444 de zile. Au fost scandate lozici antiamericane şi arse drapelul Statelor Unite și cel al Israelului.

Parlamentul azer a mărit substantial amenzile şi pedepsele pentru participarea la mitinguri neautorizate

Parlamentul azer a adoptat amendamente la legea întrunirilor publice, mărind substantial amenzile şi pedepsele pentru participarea la mitinguri neautorizate. Astfel amenzile au crescut de la 650 de dolari la 10 mii de dolari, iar cine deţine cutite, explozibile sau arme de foc la aceste manifestatii vor fi pedepsiţi cu închisoare pînă la 3 ani. In fata parlamentului a avut loc un protest astazi faţă de modificarea legii, după cum informează corespondentii serviciului azer al postului nostru de radio.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG