Linkuri accesibilitate

Ştiri

La Bagdad, exploziile a două maşini capcană au ucis cel puțin 19 oameni

Două mașini capcană în Irak au ucis astăzi cel puțin 19 oameni și a rănit zeci într-o suburbie șiită a capitalei Bagdad.

Autoritățile spun că dublul atac în raionul comercial Karradah situat peste râul Tigru de Zona Verde a clădirilor oficiale a avut loc într-o oră de vârf când oamenii se întorceau acasă de la lucru.

Exploziile de azi au avut loc pe fundalul întețirii violențelor la Bagdad. Peste 100 de oameni au fost uciși la 23 iulie într-un val de atacuri împotriva comunității șiite puse pe seama unei grupări afiliate rețelei Al-Qaeda.

Președintele belarus Alyaksandr Lukaşenka a destituit astăzi doi oficiali de securitate

Președintele belarus, Alyaksandr Lukaşenka a destituit astăzi doi oficiali de securitate din cauza ursuleților de jucărie lansați recent din avion deasupra Minskului.

Președinția a anunțat demiterea general-majorului Ihar Rachkovski din fruntea Comitetului de Stat al Grănicerilor și a general-majorului Dzmitry Pakhmelkin de la comanda forțelor aeriene din cauza ”neîndeplinirii corespunzătoare a obligațiilor de serviciu”.

Presa a relatat că un avion suedez a survolat spațiul aerian belorus venind din Lituania la 4 iulie și a lansat deasupra capitalei ursuleți de jucărie însoțiți de texte în sprijinul disidenților și opoziției belaruse.

Statele Unite spun că 2011 a fost un an remarcabil în eforturile globale de a combate terorismul

Statele Unite spun că 2011 a fost un an remarcabil în eforturile globale de a combate terorismul, în ciuda temerii că mai rămân diverse riscuri.

Noul raport al Departamentului de Stat despre terorism în țările lumii, un studiu efectuat anual la cererea Congresului, spune că uciderea liderului Al-Qaeda, Osama bin Laden în luna mai anul trecut este principala reușită a operațiunilor din 2011.

Dar raportul atrage atenția că rețeaua teroristă reprezintă în continuare ”o amenințare serioasă” pentru securitatea națională a Statelor Unite. Afiliații rețelei se întăresc, inclusiv în Peninsula Arabă, grupări extremiste își găsesc refugiul în Pakistan, în timp ce finanțarea terorismului de către Iran este îngrijorarea ”predominantă”.

Şedinţă în deplasare a Guvernului, miercuri, la Bălţi

Guvernul se întrunește mâine în ședință în deplasare la Universitatea de Stat „Alecu Russo” de la Bălți, dar presa scrie că simpatizanții opoziției s-ar pregăti să protesteze vehement.

Premierul Vlad Filat a convocat ședința la Bălți, după decizia Consiliului Municipal controlat de comuniști de a organiza un referendum la 19 septembrie pentru a extinde autonomia orașului.

Primul ministru crede că decizia este ilegală și a cerut structurilor de forță să înceapă o anchetă.

Rezultatele finale ale referendumului din România vor fi date publicităţii miercuri

Biroul Electoral Central al României spune că va da publicității miercuri rezultatele finale ale referendumului de duminică, dar că nu așteaptă schimbarea semnificativă a prezenței la urne de 46,3 la sută.

Referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu ar trebui invalidat de Curtea Constituțională, dacă participarea este sub 50 la sută. Dar guvernarea social-liberală care l-a convocat a cerut Curții să actualizeze listele de alegători în speranța să schimbe rezultatul.

Traian Băsescu și-a chemat astăzi adversarii acuzați de lovitură de stat să renunțe, spunând că România se poate prăbuși economic din cauza disputei prelungite și pierderii credibilității.

Activiștii sirieni spun că elicopterele și artileria regimului au atacat și astăzi rebelii la Alep

Activiștii sirieni spun că elicopterele și artileria regimului au atacat și astăzi rebelii la Alep, dar că aceștia ar fi câștigat teren în cel de-al doilea oraș ca mărime din Siria.

Rebelii afirmă că ar fi respins forțele guvernamentale și ar controla sudul și sud-vestul orașului cu peste 2 milioane de locuitori.

Bătălia de la Alep, un test pentru ambele tabere la 16 luni de la izbucnirea conflictului, a ridicat îngrijorări la ONU privind populația civilă care s-ar refugia în număr mare cu miile din calea luptelor.

Autoritățile indiene spun că au restabilit parțial livrările de curent electric pentru cele 620 de milioane de oameni din nordul şi nord-estul ţării

Autoritățile indiene spun că au restabilit parțial livrările de energie electrică în nordul și nord-estul țării, după ce consumul excesiv a provocat colapsul în cascadă al rețelelor, lăsând astăzi fără curent jumătate de țară și 620 de milioane de oameni.

Imensa pană de curent a durat astăzi cel puțin patru ore, după ce rețeaua de Nord căzuse și luni. La New Delhi metroul s-a oprit pentru a doua zi consecutiv. Mulți indieni obișnuiți cu deconectările frecvente au folosit generatoare locale.

Incidentul a readus în actualitate starea deplorabilă a infrastructurii Indiei, țară care consumă tot mai multă energie grație creșterii economice impresionante.

Viceministrul agriculturii, Ștefan Chitoroagă afirmă că protestele fermierilor față de majorarea TVA în agricultură nu sunt justificate

Viceministrul agriculturii, Ștefan Chitoroagă a declarat agenției Moldpres că protestele de astăzi față de majorarea taxei pe valoare adăugată în agricultură de la 8 la 20 la sută nu au fost justificate.

În cel puțin 30 de localități, fermieri nemulțumiți de majorarea așteptată la anul și-au scos pe marginea drumurilor tractoarele împodobite cu pancarte împotriva politicilor fiscale ale guvernului.

Chitoroagă, cel mai înalt funcționar care a reacționat la protest, a repetat că fermierii vor primi înapoi majorarea de 12 la sută, iar îngrijorarea că statul nu le va restitui banii la timp, în decurs de o lună de la perceperea taxei, ar fi lipsite de temei.

Liderul transnistrean Evgheni Șevciuk dezminte că ar fi cerut Moscovei să înființeze o bază militară în stânga Nistrului

Liderul transnistrean, Evgheni Șevciuk a dezmințit relatările presei ruse că autoritățile de la Tiraspol ar fi cerut Moscovei să înființeze o bază militară în stânga Nistrului în locul misiunii de menținere a păcii.

Vorbind pentru agenția oficială rusă, Ria Novosti, Șevciuk a negat astăzi că ar fi discutat despre bază cu ministrul adjunct de externe al Rusiei, Grigori Karasin, care a vizitat Tiraspolul la sfârșitul săptămânii trecute. Liderul transnistrean a spus că instituțiile media care afirmă contrariul n-ar fi demne de încredere.

Karasin s-a aflat la Tiraspol la sărbătorirea a 20 de ani de la debutul misiunii de pacificare pe Nistru la care Rusia participă cu aproximativ 400 de militari. Șevciuk a repetat și astăzi că pacificatorii ruși trebuie să rămână pe Nistru, în ciuda cererii Chișinăului de a fi înlocuiți cu o misiune internațională civilă.

Unul din liderii protestelor anti-Kremlin, Alexei Navalnîi a fost pus sub acuzare pentru deturnare de fonduri

Unul din liderii protestelor anti-Kremlin, Alexei Navalnîi a fost pus sub acuzare astăzi pentru deturnare de fonduri de la o firmă de stat de cherestea, pe când era consilierul guvernatorului de la Kirov.

În vârstă de 36 de ani, bloggerul și avocatul anti-corupție a declarat că este acuzat de furtul a 16 milioane de ruble pentru care riscă 10 ani de închisoare, într-un caz datând din 2009.

Navalnîi a mai spus că i s-a interzis să părăsească Moscova și că procurorii au schimbat în mod ”absurd” esența acuzațiilor și au mărit de peste zece ori valoarea tranzacției care i se impută.

Rusia trimite 200 de învățători de limba rusă într-o regiune din nordul Tadjikistanului

Rusia trimite 200 de învățători de limba rusă într-o regiune din nordul Tadjikistanului în urma unei înțelegeri bilaterale de anul acesta.

Ministerele educației au semnat acordul după ce autoritățile ruse au decis să examineze muncitorii imigranți la cunoașterea limbii ruse.

Autoritățile ruse au mai anunțat astăzi că au deschis primul centru de examinare la St. Petersburg, unde for fi testați străinii care solicită permis de muncă în Rusia.

Candidatul republican la președinția Statelor Unite, Mitt Romney, în vizită la Varşovia, ultimul punct al turneului său

Candidatul republican la președinția Statelor Unite, Mitt Romney a descris astăzi Polonia drept un apărător al libertății într-o parte a lumii unde dorința de a fi liber mai este suprimată brutal.

Într-un discurs la Varșovia, Romney a spus că la est de Polonia poporul belorus suferă sub povara dictaturii. Despre Rusia, Romney a spus că înaintarea către o societate liberă și deschisă a fost odinioară promițătoare, dar a devenit nesigură.

Polonia este ultima destinație a unui turneu peste hotare întreprins de Mitt Romney. Contra-candidatul președintelui Barack Obama la alegerile prezidențiale din noiembrie a mai vizitat Marea Britanie și Israelul.

Numărul şomerilor în ţările din zona euro a atins un nou record, trecând de 17 milioane sau 11,2%

Uniunea Europeană spune că numărul șomerilor din cele 17 țări ale zonei euro a atins în luna iunie un nou record, trecând de 17 milioane sau 11,2 la sută.

Agenția de statistică Eurostat spune că numărul șomerilor în sona euro a fost în luna iunie cu 123 de mii mai mare decât în mai, atingând cel mai înalt nivel de când a fost introdus euro în 1999.

Cea mai mare rată a șomajului, de aproape 25 la sută, se menține în Spania, urmată de Grecia, Portugalia și Irlanda. Toate aceste țări au cerut până acum ajutoare internaționale pentru a-și întoarce datoriile.

Agricultorii moldoveni protestează împotriva intenției guvernului de a mări de la anul taxa pe valoare adăugată

Agricultorii din mai multe raioane protestează astăzi împotriva intenției guvernului de a mări de la anul taxa pe valoare adăugată (TVA) de la 8 la 20%. Fermierii nemulțumiți și-au scos tractoarele pe marginea drumurilor, fără să le blocheze, claxonează și poartă pancarte împotriva politicilor fiscale ale guvernului. Proiectul noii politici fiscale a fost aprobat de Parlament, dar încă nu a fost promulgat de președintele țării.
Într-un interviu acordat astăzi Europei Libere, președintele Uniunii Producătorilor Agricoli, Alexandru Slusari, și-a exprimat speranța că prin negocieri cu guvernul va fi abandonat intenția măririi TVA, pe care a calificat-o drept „nechibzuită”.

Dosarul de corupție al președintelui r. Basarabeasca, Ilie Cernăuțan, a fost trimis în instanță

Infoprim Neo relatează că dosarul de corupție al președintelui raionului Basarabeasca, Ilie Cernăuțan, a fost trimis în instanță, împreună cu cele ale vicepreședintelui raionului și altor doi funcționari.
Toți patru sunt acuzați că au cerut și au primit 20.000 de lei de la un om de afaceri ca să semneze recepția finală a unui imobil. Dacă vor fi găsiți vinovați, ar putea fi condamnați la închisoare de la 5 la 10 ani și amendă de la 20.000 la 60.000 de lei.
Cernăuțan a devenit președinte de raion candidând din partea Partidului Comuniștilor, care a declarat după arestarea lui și a colaboratorilor lui că întregul caz ar avea conotații politice, fiind o formă de oprimare a opoziției.

Funcționarii din r. Dondușeni acuzați că au inventat o grindină ca să obțină ajutoare de la stat

Funcționarii din raionul Dondușeni sunt acuzați că au inventat o grindină care ar fi lovit satul cu același nume ca să obțină ajutoare de la stat.
Moldpres relatează că oficialii locali ar fi prejudiciat statul de 150.000 de lei, cât au costat cele 15 tone de motorină primite ca să înlăture urmării calamității naturale care nu a avut loc.
Potrivit Moldpres, faptele incriminate s-au produs în anul 2009, iar funcționarii locali care au inclus Dondușenii fără motiv pe lista localităților afectate de grindină și furtună vor fi cercetați penal pentru abuz de putere sau abuz în serviciu.

Procesul fostului premier ucrainian Iulia Timoșenko amînat din nou în absența acuzatei

În Ucraina noul proces al Iuliei Timoșenko a fost amânat astăzi pentru a doua oară în ultima săptămână din cauza absenței de la tribunal a acuzatei, care are probleme de sănătate. Judecătorul a stabilit astăzi un nou termen, 14 august, după ce procurorii au cerut ca Timoșenko să fie audiată prin teleconferință de la spital.
Fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko a fost condamnată în octombrie anul trecut la 7 ani de închisoare pentru abuz de putere la conducerea guvernului. Noul proces se referă la delicte pe care le-ar fi sâvârșit mai înainte, pe vremea când era șefa unei mari companii energetice ucrainene.

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost pus sub acuzare la Moscova pentru pretinse prejudicii financiare aduse statului în 2009

Unul din liderii protestelor anti-Kremlin, Alexei Navalnîi, a fost pus sub acuzare într-un caz mai vechi de deturnare de fonduri și riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare.
În vârstă de 36 de ani, bloggerul și avocatul anti-corupție Navalnîi este învinuit că ar fi prejudiciat statul de 1,3 milioane de ruble (40.000 de dolari) în 2009, când în calitate de consilier regional ar fi mediat un contract păgubos pentru o companie de stat.
Navalnîi, căruia i s-au prezentat astăzi acuzațiile la un tribunal din Moscova, a primit și interdicție de a părăsi Moscova pe durata anchetei. La ieșirea din clădirea tribunalului, Navalnîi a spus că procurorii au schimbat în mod „absurd” datele cazului, față de ancheta inițială.

Coaliția de guvernămînt din Grecia nu a reușit să se pună de acord asupra măsurilor de austeritate cerite de creditorii străini

Coaliția de guvernământ de la Atena a recunoscut că nu s-a pus de acord asupra măsurilor de austeritate menite să economisească 11,5 miliarde de euro, prelungind termenul anunțării lor până luna viitoare.
Tot astăzi un purtător de cuvânt al guvernului elen a spus că partidele din coaliție s-au pus de acord asupra strategiei economice generale, care cere creditorilor externi amânarea cu doi ani a datei până la care trebuie aplicate reformele. Anunțul vine pe fondul vizitei la Atena a așa-numitei „troici” a creditorilor Greciei, alcătuită din FMI, Banca Centrală Europeană și Uniunea Europeană.

Colaps al resurselor de electricitare în India

Criza energetică din India a cuprins jumătate din suprafața țării astăzi, după colapsul rețelelor de Nord și de Est, lăsând în întuneric 600 de milioane de persoane într-una din cele mai mari pene de curent din istorie. Rețeaua de Nord a căzut mai întâi luni, fiind repusă în funcțiune după șase ore, dar astăzi colapsul s-a repetat, iar rețeaua de Est a căzut și ea.
La New Delhi metroul s-a oprit pentru a doua zi consecutiv, iar majoritatea semafoarelor nu funcționează. AP scrie că pana de curent readuce în actualitate starea deplorabilă a infrastructurii Indiei, țară care consumă tot mai multă energie grație creșterii economice impresionante.

Proteste stradale ale agricultorilor împotriva măririi TVA anunțate între orele 10 și 12

Agricultorii moldoveni au anunțat pentru astăzi proteste împotriva planului guvernului de a mări de la anul taxa pentru valoarea adăugată la produsele agricole, inclusiv la zahăr.
Luni, la o conferință de presă, liderii sindicatelor din agricultură au spus că protestele se vor ține între orele 10 și 12 și vor consta în parcarea mașinilor agricole pe marginea șoselelor, unde vor claxona periodic.
Guvernul spune că mărirea TVA de la 8 la 20% în 2013 va fi benefică pentru toată lumea, inclusiv pentru agricultori, pentru că statul va avea mai mulți bani din care să-i ajute. Fermierii spun însă că din noua schemă vor avea de câștigat numai intermediarii, adică exportatorii și procesatorii de materie primă agricolă.

Furtuna de luni după-amiază a lăsat fără curent electric cel puțin 18 sate și a făcut pagube de milioane la Chișinău

Furtuna de ieri după-amiază a lăsat fără curent electric cel puțin 18 sate, zona cea mai afectată fiind centrul țării.
În capitală ploaia care a durat numai câteva minute a făcut pagube de milioane, doborând copaci, inundând subsoluri și provocând viituri care au luat pe sus mașinile parcate.
Tot la Chișinău căderea unui copac peste liniile de înaltă tensiune a blocat timp de câteva ore circulația troleibuzelor.

Grigori Karasin condamnă interzicerea simbolurilor comuniste în Moldova

Vicepremierul rus Grigori Karasin a numit „blasfemie și batjocură” recenta interzicere de către Parlamentul moldovean a simbolurilor comuniste, secera și ciocanul.
Într-un interviu apărut luni în ziarul „Kommersant”, Karasin, care a vizitat Moldova zilele trecute, a spus că Rusia, țară care are secera și ciocanul pe steagul victoriei, nu poate rămâne „calmă” în fața unor asemenea interdicții.
Demnitarul rus a mai spus că a discutat situația creată cu președintele Nicolae Timofti și a spus că „forțele sănătoase de la Chișinău vor contesta interdicția” adoptată la 12 iulie.

Raport al Departamentului de Stat american: guvernul de la Chișinău a făcut progrese „modeste” în asigurarea drepturilor religioase

Într-un nou raport al guvernului Statelor Unite despre libertatea credinței în lume se spune că în anul trecut guvernul de la Chișinău a făcut progrese „modeste” în asigurarea drepturilor religioase, dar s-au înregistrat în continuare abuzuri și discriminări mai ales la adresa Martorilor lui Iehova, a musulmanilor, evreilor și a uniunii bisericilor penticostale.
Raportul Departamentului de Stat notează ca eveniment pozitiv înregistrarea oficială a islamului printre cultele din Moldova, după încercări zadarnice de un deceniu.

Centrul anti-corupție a intentat un proces împotriba lui Roman Revenco, fostul director al Serviciului de grăniceri

Centrul anti-corupție a pornit cauză penală pe numele fostului director al Serviciului de grăniceri, Roman Revenco, a relatat luni agenția de știri InfoPrim Neo. Potrivit agenției, ancheta a fost pornită în baza declarațiilor omului de afaceri Vladimir Volkov, care a spus că Revenco ar fi fost implicat în spălare de bani din fondurile europene.
Roman Revenco a fost demis din funcție de premierul Vlad Filat luna aceasta, cu ocazia transformării serviciului de grăniceri în poliție de frontieră.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG