Linkuri accesibilitate

Ştiri

Philip Gordon, asistentul secretarului de stat american pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, va avea o întrevedere luni cu Crin Antonescu, președintele interimar al României

Un înalt oficial american sosit la București pentru a exprima îngrijorările Statelor Unite față de periclitarea statului de drept în România se va întâlni luni cu președintele interimar, Crin Antonescu. Anunțul a fost făcut de administrația prezidențială astăzi, la sosirea lui Philip Gordon, asistentul secretarului de stat american pentru Afaceri Europene și Eurasiatice.
În săptămânile de când încearcă să-l demită pe președintele Traian Băsescu, Uniunea Social Liberală condusă de Antonescu și premierul Victor Ponta a primit mai multe îndemnuri din partea Statelor Unite și Uniunii Europene să respecte statul de drept și normele democratice.

Seism de gradul 6,2 în provincia Xinjiang din China

Un cutremur de 6,2 grade a avut loc astăzi în Regiunea Autonomă Uigură, în provincia Chinei Xinjiang, dar nu au fost semnalate deocamdată victime sau pagube. Cutremurul a avut epicentrul într-o zonă izolată la 280 de kilometri de orașul Hotan.
Xinjiang este o regiune întinsă cu o populație de 20 de milioane de oameni dintre care 9 milioane sunt musulmani de etnie uiguri.

In Israel este testat un sistem de avertizare prin SMS pentru cazuri de atacuri iminente cu rachete

Autoritățile din Israel au început astăzi testarea unui sistem prin care cetățenii vor fi avertizați prin SMS în cazul unui atac iminent cu rachetă asupra țării. Sistemul, care urmează a fi pus la punct luna viitoare, implică principalele trei companii de telefonie mobilă din Israel care vor trimite avertismentele abonaților în limbile ebraică, arabă, engleză și rusă.
Autoritățile israeliene spun că sistemul va avea scopul să protejeze cetățenii de eventuale atacuri din partea milițiilor Hezbollah din Liban sau din partea Iranului. În Israel, s-a întețit în ultimele luni retorica despre un atac preventiv împotriva Iranului bănuit de construirea armei atomice.

Convorbiri în Pakistan între oficialități afgane și un fost lider al talibanilor aflat în detenție

Din Afganistan se relatează că oficiali guvernamentali au purtat convorbiri secrete cu un fost lider al talibanilor aflat în detenție, Mullah Abdul Ghani Baradar. Agenția de știri Reuters citează un consilier pentru securitatea națională, Rangin Spanta spunând că discuțiile au avut loc în Pakistan cu două luni în urmă. Întâlnirea a fost confirmată de ministrul pakistanez de interne Rehman Malik.
Baradar a fost capturat în orașul pakistanez Karachi de forțele pakistaneze și americane în 2010. Autoritățile afgane și-au exprimat speranța că poate fi de ajutor la înlesnirea negocierilor de pace cu talibanii.

La Londra se încheie astăzi Jocurile Olimpice

Președintele Comitetului Internațional Olimpic, Jacques Rogge a lăudat astăzi buna organizare a Jocurilor Olimpice de la Londra aflate în ultima zi.
La ceremonia de închidere la noapte vor defila 4100 de sportivi, iar apoi Flacăra Olimpică va fi stinsă. Ștafeta va fi transmisă oficial orașului Rio de Janeiro care va găzdui Jocurile Olimpice de vară din 2016.

Bilanțul victimelor cutremurelor din Iran estimat la 227 de morți și 1380 de răniți

Autoritățile iraniene au revizuit în scădere bilanțul victimelor după cutremurele de pământ de sâmbătă, spunând că au murit 227 de oameni iar 1380 au fost răniți.
Ministrul de interne, Mostafa Mohammad Najjar a declarat jurnaliștilor că operațiunile de căutare a supraviețuitorilor s-au încheiat și că autoritățile își concentrează acum eforturile pentru adăpostirea și îngrijirea sinistraților în număr de 16 mii.
Ministrul a spus că au fost afectate jumătate din 600 de sate amplasate în regiunea lovită de cutremure, de 6,4 și 6,3 grade care s-au produs la scurt timp unul de celălalt în nord-vestul țării.

Incident în Strîmtoarea Ormuz cu avarierea ușoară a distrugătorului american „U.S.S. Porter”

Distrugătorul american „U.S.S. Porter" a fost avariat ușor la ciocnirea cu un tanc petrolier în apropiere de strâmtoarea Ormuz astăzi, dar și-a continuat călătoria fără ajutor. O declarația a flotei americane spune că nimeni nu a fost rănit la bordul celor două nave și că incidentul este investigat.
Aproximativ 20% din comerțul mondial cu petrol are loc prin strâmtoarea Ormuz care leagă Golful Persic și Oceanul Indian. Iranul a amenințat sporadic cu blocarea strâmtorii pentru a răspunde sancțiunilor americane și internaționale care i-au fost impuse din cauza programul nuclear„

In Iran continuă operațiunile de căutare a supraviețuitorilor celor două cutremure produse sîmbătă

Salvatorii iranieni caută supraviețuitor printre ruinele caselor distruse în nord-vestul Iranului de două cutremure de pământ puternice, care au făcut sâmbătă cel puțin 250 de morți și 1800 de răniți. Ministrul adjunct de interne, Hassan Qadami a spus că au fost afectate 110 sate. Se așteaptă că bilanțul victimelor va crește.
Situat într-o zonă seismică unde se întâlnesc câteva plăci tectonice, Iranul este scena unor cutremure frecvente, unele fiind devastatoare.

Philip Gordon, asistentul secretarului de stat american pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, în misiune la București

La București se află astăzi în vizită asistentul secretarului de stat american pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, Philip Gordon, pentru a exprima îngrijorările Statelor Unite despre periclitarea mecanismelor democratice și instituțiilor independente de către guvernul social-liberal.
În săptămânile de când Uniunea Social Liberală încearcă să-l demită pe președintele Traian Băsescu, guvernul Ponta a primit mai multe avertismente din partea Statelor Unite și Uniunii Europene să respecte statul de drept.

Rusia marchează 12 ani de la scufundarea submarinului nuclear Kursk în Marea Barenț

Rusia marchează astăzi 12 ani de la scufundarea submarinului nuclear Kursk în Marea Barenț. Flota rusă a coborât drapelele în bernă în memoria celor 118 marinari care și-au pierdut viața, iar la Moscova sunt depuse flori la un memorial în apropiere de Muzeul Central al Armatei.
Potrivit raportului oficial, Kursk, cel mai recent submarin nuclear construit în lume, a fost scufundat de explozia unei torpile proprii care s-a defectat.

Miniștrii de externe ai Ligii Arabe au amânat o întâlnire pe tema situației din Siria

Miniștrii de externe ai Ligii Arabe și-au amânat pe neașteptate astăzi o întâlnire pe tema Siriei, care urma să aibă loc la Jeddah în Arabia Saudită.
Secretarul general-adjunct al Ligii, Ahmed Ben Helli a declarat jurnaliștilor la Cairo că întâlnirea va avea loc altădată, dar nu a spus când. Liga Arabă critică aspru regimul sirian pentru perpetuarea violențelor.
Sâmbătă, la Istanbul, secretarul de stat american, Hillary Clinton a anunțat că Statele Unite și Turcia planifică operațiuni comune în sprijinul opoziției siriene care luptă de 17 luni împotriva președintelui Bashar al-Assad.

Ultima zi a Jocurilor Olimpice de la Londra

Astăzi este ultima zi a competițiilor la Jocurile Olimpice de la Londra, fiind disputate 15 medalii de aur. Ceremonia de închidere la care vor defila 4100 de sportivi va începe la miezul nopții, ora Chișinăului.
Ceremonia va include stingerea Flăcării Olimpice și transmiterea oficială a Jocurilor către Rio de Janeiro care le va găzdui în 2016. La închidere vor evolua formațiile britanice The Who și Spice Girls.

În noul accident de autobuz din raionul Telenești au fost rănite 15 persoane

Un nou accident de autobuz a făcut astăzi 15 răniți în raionul Telenești, în timp ce în satul Morenii Noi din raionul Ungheni sute de oameni au participat la înmormântarea victimelor accidentului de joi.
Poliția rutieră spune că în accidentul de azi la Telenești, un autobuz cu 26 de oameni a deraiat de pe drum, probabil din cauza frânelor proaste, și a intrat în acareturile dintr-o gospodărie din satul Enești.
Tot frânele proaste sunt versiunea principală a cauzei accidentului de joi de la Morenii Noi, unde 11 pasageri au murit iar 39 au fost răniți când autobuz supraîncărcat a deraiat într-o curbă, ieșind de pe drum. Asemenea accidentele frecvente au atras atenția asupra parcului învechit de autobuse lăsate să transporte pasageri fără controale tehnice riguroase.

Statele Unite și Turcia examinează impunerea unor zone de interdicție a zborurilor în Siria

Statele Unite și Turcia examinează impunerea unor zone de non-survol și alte măsuri în sprijinul forțelor rebele din Siria, care luptă de 17 luni împotriva regimului președintelui Bashar al-Assad. Declarația a fost făcut astăzi la Istanbul de secretarul de stat american, Hillary Clinton.
Clinton a spus că a căzut de acord cu ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, asupra unei planificări operaționale intensive. Clinton a spus că cele două țări au ca obiectiv comun să grebească sfârșitul violențelor și al regimului condus de Assad.

Congressmanul Paul Ryan, candidat la vice-președinția SUA din partea republicanilor

Candidatul republican la președinția Statelor Unite, Mitt Romney l-a ales drept coechipier pe congresmanul Paul Ryan, care va candida la funcția de vicepreședinte. Echipa de campanie a lui Romney a făcut astăzi anunțul la Norfolk, în statul Virginia.
În vârstă de 42 de ani, Ryan este șeful Comitetului pentru buget din Camera Reprezentanților. Împreună cu Romney, el se va confrunta cu președintele Barack Obama și vicepreședintele Joe Biden la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Un nou accident de autobuz a făcut astăzi 11 răniți în r. Telenești

Un nou accident de autobuz a făcut astăzi 11 răniți în raionul Telenești, în timp ce în satul Morenii Noi din raionul Ungheni sute de oameni au participat la înmormântarea victimelor accidentului de joi. Poliția rutieră spune că în accidentul de azi la Telenești, un autobuz cu 26 de oameni a deraiat de pe drum, probabil din cauza frânelor proaste, și a intrat în acareturile dintr-o gospodărie din satul Enești.
Tot frânele proaste sunt versiunea principală a cauzei accidentului de joi de la Morenii Noi, unde 11 pasageri au murit iar 39 au fost răniți când autobuz supraîncărcat a deraiat într-o curbă, ieșind de pe drum. Asemenea accidentele frecvente au atras atenția asupra parcului învechit de autobuse lăsate să transporte pasageri fără controale tehnice riguroase.

Asistentul secretarului de stat american pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, Philip Gordon va face o vizită în România pentru a exprima îngrijorările SUA față de acțiunile guvernului Ponta

Asistentul secretarului de stat american pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, Philip Gordon va face o vizită în România, duminică, din cauza îngrijorărilor că guvernul social-liberal pune în pericol mecanismele democratice și instituțiile independente ale țării.
Un comunicat al Departamentul de Stat spune că diplomatul american se va întâlni la București cu înalți oficiali guvernamentali pentru a pune în discuție aceste îngrijorări.
Nu este pentru prima dată când Statele Unite și Uniunea Europeană atenționează guvernul de la București asupra periclitării statului de drept în săptămânile de când încearcă să-l demită pe președintele Traian Băsescu.

Jose Manuel Barroso îi cere premierului Victor Ponta să respecte independența judecătorilor Curții Constituționale

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso i-a cerut într-o scrisoare premierului român Victor Ponta să depună toate eforturile ca să respecte independența judecătorilor Curții Constituționale și să se țină de promisiunile de a întări statul de drept.
În scrisoarea trimisă vineri, Barroso citează plângeri ale magistraților că sunt presați și intimidați într-un moment în care trebuie să-și dea verdictul asupra validării referendumului din 29 iulie despre demiterea președintelui Traian Băsescu.
Rezultatele anunțate după referendum de Biroul Electoral Central arată că prezența la urne a fost sub pragul de validare iar președintele a supraviețuit. Dar puterea social-liberală încearcă acum să revizuiască procentul participării.

Zi de doliu în r. Ungheni în memoria victimelor accidentului de autobuz de joi

În raionul Ungheni este declarată astăzi zi de doliu la înmormântarea victimelor accidentului de autobuz de joi, soldat cu 11 morți și 38 de răniți.
Autobuzul cu 17 locuri, care transporta aproape 50 de oameni din satul Morenii Noi la Ungheni, nu s-a înscris într-o curbă, nu a frânat şi s-a răsturnat de pe carosabil.
Zeci de răniți, dintre care doi în stare gravă rămân internați la spital. Printre victime se numără doi minori, primarul din Morenii Noi și soția acestuia. Guvernul a alocat câte 5000 de lei familiilor îndoliate pentru a acoperi costul înmormântării. Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate acoperă tratamentul răniților.

Premierul Filat critic față de propunerea de monitorizare parlamentară a politicii externe guvernamentale

Premierul Vlad Filat a descris drept ”năzbâtie” proiectul de lege pregătit de partenerii democrați și liberali, în care se cere ca Parlamentul să poată monitoriza mai strâns politica externă în general și în special negocierile purtate de Guvern cu Uniunea Europeană.
Într-un interviu vineri, la Europa Liberă, primul ministru le-a mai reproșat colegilor democrați din alianța de guvernare că ar fi fost sceptici în trecut față de integrarea europeană, dar acum ar dori să-și asume succesele guvernului.
Tot vineri, primul ministru a declarat agenției Moldpres că guvernul va sprijini oraşele Soroca, Ungheni, Orhei şi Cahul să devină municipii, spunând că fosta putere comunistă le-ar fi diminuat statutul. Filat a vorbit după ce consilierii comunişti de la Soroca au votat ca orașul lor să obțină un statut mai important.

UE intenționează să adopte noi sancțiuni la adresa autorităților din Belarus

Țările Uniunii Europene au sugerat vineri după reuniune la Bruxelles că ar putea impune noi sancțiuni autorităților beloruse, după expulzarea ambasadorului suedez de la Minsk săptămâna trecută. Președintele Comitetului Politic și de Securitate al Uniunii Europene, Olof Skoog a spus că sancțiunile și măsurile restrictive față de Belarus vor fi dezbătute în următoarele câteva luni.
Noul scandal diplomatic între Bruxelles și Minsk a izbucnit după survolul de la 4 iulie, când un mic avion al unei companii de publicitate suedeze a parașutat lângă capitala belorusă sute de ursuleți de pluș cu lozinci în apărarea libertății, inclusiv a celei de expresie.

Secretarul de stat american Hillary Clinton a sosit la Istanbul pentru consultări pe tema conflictului din Siria

Secretarul de stat american Hillary Clinton a sosit astăzi la Istanbul pentru convorbiri pe tema conflictului din Siria, avânt pe agendă întâlniri cu liderii turci și activiști sirieni. Vizita are loc după anunțul de vineri al autorităților americane că sancționează compania petrolieră siriană Sytrol și că adaugă organizația Hizballah pe lista celor vizate de sancțiunile contra Siriei.
Tot vineri, Marea Britanie a anunța că va furniza un nou lot de echipamente non-letale în valoare de 7,8 milioane de dolari opoziției siriene, care luptă de 17 luni contra regimului lui Bashar al-Assad.

Candidatul republican la președinția SUA, Mitt Romney, este așteptat să anunțe numele candidatului la vicepreședinție

Candidatul republican la președinția Statelor Unite, Mitt Romney este așteptat să anunțe astăzi că îl va avea coechipier pentru funcția de vicepreședinte pe congresmanul Paul Ryan. Romney urmează să facă anunțul pe o fostă navă de război la Norfolk, statul Virginia.
Deși numele candidatului republican la postul de vicepreședinte nu a fost dezvăluit oficial, presa relatează că a fost ales anume Ryan.

Trei militari americani uciși într-un atac al unui angajat afgan la o bază Nato

Un civil afgan angajat la o bază NATO din sudul Afganistanului a împușcat mortal trei militari americani, vineri noaptea, în raionul Garmsir din provincia Helmand. Tot vineri, în provincia Helmand, un polițist afgan a atacat alți patru militari americani pe care-i invitase la masă să discute chestiuni de securitate și a împușcat mortal trei dintre ei.
Forța internațională din Afganistan condusă de NATO nu a dezvăluit detalii, dar a spus că cele două incidente nu reflectă situația generală din țară.

Procuratura din Kazan a pus sub acuzare liderul unei secte compusă din 70 de oameni

Procuratura din Kazan a pus sub acuzare un bătrân musulman de 83 de ani, liderul unei secte compusă din 70 de oameni descoperiți de poliție că locuiau într-un buncăr subteran din apropiere de capitala Republici Tatarstan a Federației Ruse. Irina Petrova a declarat că șeful organizației, Fayzrahman Satarov le-a impus membrilor ei o viață izolată, interzicându-le să meargă la spital și să-și trimită copiii la școală.
Printre locuitorul buncărului s-ar număra aproximativ 15 copii. Liderul religios al musulmanilor din Tatarstan, imamul Rustem Zinnurov a spus că membrii sectei împărtășeau o interpretare greșită a Coranului impusă de Satarov, care s-a proclamat profet încă în 1964.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG