Linkuri accesibilitate

Ştiri

P. Gordon: nu a fost luată în discuție relocarea elementelor scutului antirachetă care urmează să fie amplasate în România

Asistentul secretarului de stat american Philip Gordon a spus la Bucureşti că relocarea elementelor scutului antirachetă care urmează să fie amplasate în România nu a fost luată în discuție. Gordon a afirmat acest lucru într-o întîlnire cu mai mulți jurnalişti români, după convorbirile despre criza politică din România pe care le-a avut cu preşedintele suspendat al țării Traian Băsescu, cu preşedintele interimar Crin Antonescu şi cu premierul Victor Ponta. Asistentul secretarului de stat american a mai spus la întâlnirea cu ziariştii că parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite e greu de pus în practică dacă există semne de întrebare cu privire la procesul democratic din această țară. Philip Gordon a mai spus că explicat că ar fi venit în Romania chiar dacă nu ar fi avut o misiune în Turcia, pentru că Statele Unite urmăresc foarte de aproape situația de pe scena politică românească, iar Washingtonul este foarte îngrijorat de evoluțiile de după referendumul privind demiterea lui Traian Basescu care a aavut loc în 29 iulie.

Rusia a criticat noile sancţiuni impuse de Statele Unite Iranului

Rusia a criticat noile sancţiuni impuse de Statele Unite Iranului, afirmînd că ele vor dăuna relațiilor Moscovei cu Washingtonul dacă vor afectata şi companiile ruseşti. Statele Unite au introdus sîmbătă pedepse pentru băncile, companiile de asigurări şi navele care ajută Iranul să îşi vîndă petrolul, incălcînd astfel embargo-ul impus Teheranului din cauza programului său nuclear. Occidentul bănuieşte ca Iranul vrea să construiască arme nucleare, o acuzaţie pe care Teheranul o neagă. Într-o declaratie a ministerului rus de externe măsurile americane sunt calificate drept „şantaj deschis” şi „o încălcare crasă a legislației internaţionale”. Moscova mai spune că astfel de presiuni asupra Teheranului vor dăuna discutiilor legate de programul nuclear îranian în formatul hexagonal. La aceste discutii participă Rusia, Statele Unite, China Marea Britanie, Franţa şi Germania.

Rebelii sirieni au anunţat că l-au capturat pe pilotul avionului prabuşit luni în estul Siriei

Rebelii sirieni au anunţat că l-au capturat pe pilotul avionului prabuşit luni în estul Siriei. O înregistrare video a cărei autenticitate nu poate fi confirmată independent îl arată pe presupusul pilot care cere armatei siriene să-l părăsească pe preşedintele Assad. Televiziunea de stat de la Damasc a spus că avionul s-a prăbuşit din cauza datorat unor problem tehnice în timpul unei misiuni obişnuite de antrenament. Între timp la Damasc şi Alep au continuat luptele.

În Siria continuă luptele la Damasc şi Alep

În Siria continuă luptele la Damasc şi Alep. Presa de stat siriană a anunțat că un avion de război s-a prabuşit în estul țării. Cu cîteva ore înainte rebelii au afirmat că ar fi doborît în aceeaşi zona un avion de război al armatei. Televiziunea de stat de la Damasc a spus că prăbuşirea avionului s-a datorat unor „probleme tehnice în timpul unei misiuni obişnuite de antrenament”. Un diplomat sirian de la Națiunile Unite a anunțat că apărăsit regimul preşedintelui Assad. Şeful agenției Națiunilor Unite pentru asistență umanitară Valerie Amos a anunțat că va face mâine şi poimăine un turneu în Siria şi Liban „din cauza înrăutățirii situației umanitare”. Potrivit ONU, peste două milioane de oameni au avut de suferit pînă acum din cauza acestui conflict care durează de peste un an si jumătate, iar dintre ei peste un milion sunt refugiați interni.

Primul ministru Vlad Filat va face o vizită la Moscova în 10-11 septembrie

Primul ministru Vlad Filat va face o vizită la Moscova în 10-11 septembrie, la invitaţia omologului său rus Dmitri Medvedev. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Filat a spus că agenda discuțiilor va avea chestiuni economice, dar ar urma să fie finalizate şi discuții legate de procesul migrațional şi de relația din domeniul energetic. Potrivit unui comunicat al guvernului Moldovei, e posibil ca Vlad Filat să fie prezent la ceremonia de deschidere a Zilelor Culturii Republicii Moldova în Federaţia Rusă.

Peste 2000 de locuri la admiterea în universități au rămas neocupate în Moldova, după al doilea examen

Peste 2000 de locuri la admiterea în universități au rămas neocupate în Moldova, după al doilea examen. Potrivit agenției Moldpres, cele mai multe locuri d au rămas vacante la Universitatea Alecu Russo din Bălţi, la Universitatea Pedagogică Ion Creangă, Universitatea de Stat din Moldova, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Stat din Tiraspol şi Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Specialităţile cu cele mai multe locuri neacoperite sînt: cibernetică şi informatică economică, fizică, chimie, matematică, biologie, filozofie, geologie, geografie, muzeografie, etc. La studii superioare de masterat, în total, în universităţi, au rămas neacoperite 1810 de locuri.

O comisie independentă a ajuns la concluzia că poliţia norvegiană ar fi putut reacţiona mai repede la atacurile din 2011

O comisie independentă care a investigat modul în care autorităţile norvegiene au gestionat atacurile din iulie 2011, soldate cu 77 de morţi a ajuns la concluzia că poliţia ar fi putut reacţiona mai eficient iar atacatorul Anders Behring Breivik ar fi putut fi arestat mai repede. Breivik a recunoscut că este autorul atacului cu bombă de la Osla soldat cu 8 morţi şi că apoi a ucis 69 de tineri pe insula Utoeya. Verdictul în cazul Breivik este aşteptat în această lună.

Şeful unei grupări rebele tadjice acuzat de asasinarea unei oficialități din serviciile de securitate s-a predat

Autorităţile tadjice au anunţat ca şeful unei grupări rebele acuzat de asasinarea unei oficialități din serviciile de securitate s-a predat în regiunea Gorno-Badakşan. Potrivit oficialităţilor tadjice în ciocnirile dintre forţele guvernamentale şi gruparea rebelă peste 70 de oameni au fost omorîţi.

Numărul celor ucişi în cele două seisme din Iran a ajuns la 336

Numărul celor ucişi în cele două seisme din Iran a ajuns la 336. Autoritățile continuă evacuarea persoanelor afectate de cutremurele de sâmbătă. Peste 3000 de oameni au fost răniți, iar autoritățile au declarat două zile de doliu național.

Organizația Cooperării Islamice discută la Mecca criza din Siria

Preşedintele Iranului Mahmud Ahmadinejad ia parte la reuniunea Organizaţiei Cooperării Islamice de la Mecca, Arabia Saudită, destinată crizei siriene. Teheranul şi Riadul au opinii diferite despre conflictul din Siria. Iranul este aliatul cel mai important al regimului Assad în regiune şi i-a promis preşedintelui de la Damasc sprijin complet. Riadul susţine opinia Occidentului şi cere încetarea ostilităţilor. Potrivit relatărilor agenţiilor internaţionale de presă la Damasc şi Alep luptele continuă. Se relatează de asemenea că un emisar al regimului sirian va vizita curîn China. China împreunp cu Rusia au votat împotriva impunerii de noi sancţiuni regimului de la Damasc.

CSM din România a cerut să se verifice dacă mai mulți lideri români nu încearcă influenţarea justiţiei

Consiliul Superior al Magistraturii din România a cerut Inspecţiei Judiciare să verifice dacă prin declaraţiile lor recente premierul Victor Ponta şi de alţi reprezentanţi ai puterii de la Bucureşti nu încearcă influenţarea justiţiei. Potrivit unui comunicat CSM citat de agenţiile româneşti de ştiri, se cere analizarea „intervenţiilor acestora în calitate de lideri politici şi formatori de opinie, prin declaraţii ce depăşesc limitele şi disciplina discursului public, cu potențial de intimidare şi de decredibilizare a justiţiei, ca putere a statului”.

Asistentul pentru Afaceri Europene şi Euroasiatice al secretarului de stat american a avut convorbiri cu conducerea României şi cu preşedintele suspendat

Philip Gordon, asistentul pentru Afaceri Europene şi Euroasiatice al secretarului de stat american Hillary Clinton a avut în cursul dimineţii o întrevedere cu preşedintele sespendat Traian Băsescu la sediul de campanie al acestuia. La întîlnire a participat şi ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein. În cursul zilei, diplomatul american s-a întîlnit cu preşedintele interimar Crin Antonescu şi în cursul după amiezii cu premierul Victor Ponta. Potrivit unei declaraţii a Departmentului de Stat, Philip Gordon se află la Bucureşti pentru a discuta cu autoritățile române despre„îngrijorările Statelor Unite cu privire la cîteva acţiuni ale guvernului român care care ameninţă mecanismul democratic de control şi echilibrul puterilor în stat şi slăbesc instituţiile independente”.

Inregistrarea sub pavilion moldovenesc a 12 nave maritime iraniene în lunile mai-iulie a fost anulată

Viceministrul Transporturilor, Boris Gherasim a confirmat astăzi Europei Libere că 12 nave maritime iraniene au fost înregistrate în Republica Moldova în lunile mai-iulie, anul acesta, dar a spus că înregistrarea sub pavilion moldovean nu mai este valabilă. Viceministrul Gherasim a declarat că autoritățile moldovene au anulat înregistrarea celor 12 vase de transport a mărfurilor solide, după ce au fost informate că navele sunt vizate de sancțiunile occidentale împotriva Iranului. Oficialul nu a precizat cine a cerut Moldovei să retragă înregistrarea vaselor iraniene.
Un portal maltez, Malta Independent Online, a scris, ieri, că Iranul ar fi transferat sub pavilion moldovenesc cel puțin opt nave pentru a evita sancțiunile internaționale care i-au fost impuse din cauza programului nuclear iranian.

Guvernul a anunțat că premierul Vlad Filat va vizita Moscova pe 10 și 11 septembrie

Guvernul a anunțat că premierul Vlad Filat va vizita Moscova pe 10 și 11 septembrie la invitația omologului său rus, Dmitri Medvedev. Primul ministru va pleca la Moscova la câteva săptămâni după vizita așteptată la Chișinău pe 22 august a cancelarei Germaniei, Angela Merkel. În 2010, ea și Medvedev au semnat un memorandum în sprijinul rezolvării problemei transnistrene.
Vlad Filat a declarat Europei Libere la sfârșitul săptămânii trecute că implicarea cancelarei Merkel „a fost și va rămâne un factor determinant în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.”

In România, CSM a cerut Inspecției Judiciare să verifice „posibila încălcare a independenței justiției"

În România, Consiliului Superior al Magistraturii s-a plâns astăzi că premierul Victor Ponta și alți politicieni ai Uniunii Social Liberale aflată la putere au făcut declarații de natură să intimideze justiția și să-i afecteze credibilitatea.
CSM a cerut Inspecției Judiciare să verifice „posibila încălcare a independenței justiției", dar nu este clar dacă o încheiere pozitivă poate atrage sancțiuni la adresa demnitarilor vizați, între care doi deputați și o europarlamentară.
Sesizarea CSM coincide cu vizita la București a unui înalt oficial al Departamentului de Stat american. Philip Gordon a sosit în România pentru a exprima îngrijorările Statelor Unite față de periclitarea statului de drept în săptămânile de când guvernul încearcă să-l demită pe președintele Traian Băsescu.

In Iran au fost declarat două zile de doliu în memoria celor uciși de cutremurele de pămînt de sîmbătă

Autoritățile iraniene au ridicat astăzi la peste 300 numărul oamenilor uciși de cutremurele de pământ de sâmbătă într-o regiune preponderent rurală din nord-vestul țării.
Ministrul sănătății, Marzieh Vahid Dastjerdi a declarat astăzi Parlamentului că peste 3000 de oameni au fost răniți. Numărul sinistraților rămași fără locuințe este estimat la 16 mii.
În regiunea lovită de cutremure în apropiere de orașul Tabriz au fost declarate două zile de doliu.

Liderul unei grupări rebele acuzate de asasinarea unui oficial de securitate de rang înalt s-a predat în Tadjikistan

Autoritățile din Tadjikistan spun că șeful unei grupări rebele acuzate de asasinarea unui oficial de securitate de rang înalt s-a predat în provincia estică Gorno-Badakhshan. Înainte de a se fi predat autorităților duminică, Tolib Ayombekov a declarat unei televiziuni locale că vrea să restabilească prin gestul său pacea și stabilitatea în regiune.
În ciocnirile între trupele guvernamentale și gruparea lui Aymbekov declanșate după asasinarea unui șef regional de securitate luna trecută și-au pierdut viața aproximativ 70 de oameni.

Philip Gordon, asistentul secretarului de stat american pentru Afaceri Europene și Eurasiatice se întîlnește astăzi cu președintele interimar român Crin Antonescu

Un înalt oficial american, sosit la București pentru a exprima îngrijorările Statelor Unite față de periclitarea statului de drept, se va întâlni astăzi cu președintele interimar, Crin Antonescu.
Anunțul a fost făcut de administrația prezidențială duminică, la sosirea lui Philip Gordon, asistentul secretarului de stat american pentru Afaceri Europene și Eurasiatice.
În săptămânile de când încearcă să-l demită pe președintele Traian Băsescu, Uniunea Social Liberală condusă de Antonescu și premierul Victor Ponta a primit mai multe avertismente din partea Statelor Unite și Uniunii Europene să respecte statul de drept și normele democratice.

Președintele Egiptului l-a demis pe comadandantul forțelor armate și pe șeful Marelui Stat Major

Duminică, președintele egiptean Muhammad Mursi i-a demis pe influentul comandant al forțelor armate, mareșalul Mohamad Hussein Tantawi și pe Șeful Statului Major, Sami Annan. Cei doi au condus Egiptul în fruntea unui Consiliul militar de tranziție după înlăturarea președintelui Hosni Mubarak la revolta din februarie trecut. Mursi a declarat că deciziile sale de duminică au fost luate spre binele Egiptului.
Ales președinte în iunie, islamistul Mursi a spus că armata va reveni acum la misiunea de bază de a apăra țara. De asemenea, el a anulat o declarație constituțională adoptată anterior de conducerea militară prin care puterile prezidențiale fuseseră reduse.

La Londra s-a desfășurat ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de Vară

La Londra s-au încheiat aseară Jocurile Olimpice de vară 2012 la o ceremonie spectaculoasă la care au luat parte peste 4000 de atleți împreună cu trupele rock britanice, The Who și Spice Girls.
Jocurile la a 30-a Olimpiadă au fost declarate închise de președintele Comitetului Internațional Olimpic, Jacques Rogge:
Înainte de ceremonia finală, Rogge lăudase organizarea jocurilor. El a spus că Londra a realizat ceea ce a promis: un campus olimpic și arene splendide. Olimpiada a adus 44 de recorduri mondiale și 117 olimpice.
În clasamentul medaliilor, Statele Unite se află pe primul loc cu 104, inclusiv 46 de aur. Cu 38 de medalii de aur și 87 în total, China se află pe locul doi. Țara gazdă, Marea Britanie a încheiat Olimpiada pe locul trei cu 29 de medalii de aur din totalul de 65.
Moldovei i-au revenit două medalii de bronz câștigate de halterofilii Cristina Iovu și Anatolie Cîrîcu.
Ștafeta Olimpică a fost transmisă oficial orașului Rio de Janeiro care va găzdui Jocurile Olimpice de vară din 2016.

Autoritățile din Iran acordă ajutor sinistraților după cutremurele puternice produse în nord-vestul țării

Spitalele supra-aglomerate din nord-vestul Iranului încearcă să facă față numărului mare de pacienți în urma cutremurelor de sâmbătă, care au făcut cel puțin 250 de morți și 2000 de răniți. Cutremurele de sâmbătă de 6,4 și 6,3 grade au avut loc în apropierea orașului Tabriz, au fost urmate de numeroase replici și au afectat jumătate din cele 600 de sate amplasate în regiune.
Ministrul de interne, Mostafa Mohammad Najjar a declarat că autoritățile își concentrează eforturile pentru a-i adăposti pe sinistrați în număr de 16 mii.

Philip Gordon, asistentul secretarului de stat american pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, va avea o întrevedere luni cu Crin Antonescu, președintele interimar al României

Un înalt oficial american sosit la București pentru a exprima îngrijorările Statelor Unite față de periclitarea statului de drept în România se va întâlni luni cu președintele interimar, Crin Antonescu. Anunțul a fost făcut de administrația prezidențială astăzi, la sosirea lui Philip Gordon, asistentul secretarului de stat american pentru Afaceri Europene și Eurasiatice.
În săptămânile de când încearcă să-l demită pe președintele Traian Băsescu, Uniunea Social Liberală condusă de Antonescu și premierul Victor Ponta a primit mai multe îndemnuri din partea Statelor Unite și Uniunii Europene să respecte statul de drept și normele democratice.

Seism de gradul 6,2 în provincia Xinjiang din China

Un cutremur de 6,2 grade a avut loc astăzi în Regiunea Autonomă Uigură, în provincia Chinei Xinjiang, dar nu au fost semnalate deocamdată victime sau pagube. Cutremurul a avut epicentrul într-o zonă izolată la 280 de kilometri de orașul Hotan.
Xinjiang este o regiune întinsă cu o populație de 20 de milioane de oameni dintre care 9 milioane sunt musulmani de etnie uiguri.

In Israel este testat un sistem de avertizare prin SMS pentru cazuri de atacuri iminente cu rachete

Autoritățile din Israel au început astăzi testarea unui sistem prin care cetățenii vor fi avertizați prin SMS în cazul unui atac iminent cu rachetă asupra țării. Sistemul, care urmează a fi pus la punct luna viitoare, implică principalele trei companii de telefonie mobilă din Israel care vor trimite avertismentele abonaților în limbile ebraică, arabă, engleză și rusă.
Autoritățile israeliene spun că sistemul va avea scopul să protejeze cetățenii de eventuale atacuri din partea milițiilor Hezbollah din Liban sau din partea Iranului. În Israel, s-a întețit în ultimele luni retorica despre un atac preventiv împotriva Iranului bănuit de construirea armei atomice.

Convorbiri în Pakistan între oficialități afgane și un fost lider al talibanilor aflat în detenție

Din Afganistan se relatează că oficiali guvernamentali au purtat convorbiri secrete cu un fost lider al talibanilor aflat în detenție, Mullah Abdul Ghani Baradar. Agenția de știri Reuters citează un consilier pentru securitatea națională, Rangin Spanta spunând că discuțiile au avut loc în Pakistan cu două luni în urmă. Întâlnirea a fost confirmată de ministrul pakistanez de interne Rehman Malik.
Baradar a fost capturat în orașul pakistanez Karachi de forțele pakistaneze și americane în 2010. Autoritățile afgane și-au exprimat speranța că poate fi de ajutor la înlesnirea negocierilor de pace cu talibanii.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG