Linkuri accesibilitate

Ştiri

2000 de polițiști vor asigura ordinea cu ocazia vizitei la Chișinău a cancelarului german Angela Merkel

Ministrul moldovean de interne Dorin Recean a spus că 2000 de polițiști vor asigura ordinea cu ocazia vizitei la Chișinău a cancelarului german Angela Merkel, programată pentru 22 august. Ministrul a mai spus că vor fi luate și alte măsuri speciale de securitate, pe care nu le poate face publice deocamdată. La Berlin, purtătorul de cuvânt al cancelarului Merkel a spus astăzi că pe parcursul vizitei organizată cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale se vor discuta legăturile moldo-germane, procesul reformelor din Moldova și eforturile pentru rezolvarea conflictului transnistrean.

Se înmulțesc apelurile internaționale pentru punerea în libertate a trupei Pussy Riot

Cu două zile înaintea verdictului în procesul celor trei membre ale trupei punk rusești Pussy Riot, acuzate de huliganism și ură religioasă, se înmulțesc apelurile internaționale la punerea lor în libertate. Potrivit agenției France Presse, o organizație numită Consiliul European al Artiștilor, care susține că are 200.000 de membri în 28 de țări, a anunțat că a trimis o scrisoare președintelui rus Vladimir Putin, cerându-i să renunțe la acuzații și să le elibereze de îndată pe Maria Alehina, Nadejda Tolokonnikova și Ekaterina Samuțevici. Mesaje de solidaritate cu cele trei membre ale trupei au venit în ultimele zile și de la celebrități din lumea muzicală cum sunt Madonna, Red Hot Chili Peppers, Faith No More și Bjork.

În Siria, un raid aerian al forțelor guvernului asupra unui oraș controlat de rebeli, Azaz, s-a soldat cu morți și răniți

Se relatează că în Siria un raid aerian al forțelor guvernului asupra unui oraș controlat de rebeli, Azaz, s-a soldat cu morți și răniți. Agenția Reuter citează un doctor din Azaz care spune că au fost uciși 30 de oameni în mai multe case distruse de bombardamentul lansat de un avion de luptă guvernamental. Agenția France Presse citează un martor ocular care a spus că ținta atacului a fost o zona locuită numai de civili. Potrivit agenției Reuter, în atac au fost răniți șapte libanezi pe care rebelii îi țineau ostateci, iar alți patru sunt dați dispăruți.

Soțul reginei Elisabeta a doua a Marii Britanii, Prințul Philip, a fost internat într-un spital din Scoția

Soțul reginei Elisabeta a doua a Marii Britanii, Prințul Philip, a fost internat într-un spital din Scoția în urma recidivei unei infecții a vezicii urinare care l-a ținut mai multe zile la pat în iunie, în timpul manifestărilor Jubileului de Diamant. Prințul în vârstă de 91 de ani, cunoscut și sub numele de Ducele de Edinburgh, a fost dus la spitalul din Aberdeen de la moșia regală Balmoral, unde își petrecea vacanța. Fost ofițer de marină, Philip s-a căsătorit cu Elisabeta în 1947.

Minorii nu vor putea frecventa după ora 22 cluburi de noapte, săli de internet, restaurante sau baruri decât însoțiți de un părinte sau tutore

Minorii nu vor putea frecventa după ora 22 cluburi de noapte, săli de internet, restaurante sau baruri decât însoțiți de un părinte sau tutore. Interdicția a fost aprobată astăzi de guvern, care a anunțat că localurile și persoanele care nu vor respecta noile reguli vor fi amendate cu sume de până la 12.000 de lei. La ședința de guvern de astăzi ministrul de interne Dorin Recean a precizat că interdicția nu va privi persoanele care sunt căsătorite, dar încă nu au 18 ani. Inițiatorul noii prevederi este deputatul democrat Iurie Bolboceanu, membru în comisia de educație a parlamentului, care spune că interdicția frecventării localurilor de către minori în timpul nopții va ajuta procesul educației și însușirea normelor morale printre tineri.

Noul șef al poliției rutiere a dat publicității reguli noi pentru agenții de circulație

Noul șef al poliției rutiere a dat publicității reguli noi pentru agenții de circulație, care printre altele nu mai au voie să fumeze, să mănânce sau să mestece gumă în timpul serviciului. Serghei Diaconu a mai anunțat într-o postare pe net că polițiștii nu vor mai putea opri mașinile fără motiv și nu le vor putea reține mai mult de trei minute dacă nu e nevoie de documentarea vreunei contravenții. În cazul încheierii procesului-verbal, șoferii nu pot fi reținuți de polițist mai mult de 15 minute. Altă prevedere spune că polițiștii nu vor putea avea în buzunar sau în mașina de serviciu mai mult de o sută de lei.

T. Băsescu pentru Vocea Rusiei: Moldova și România nu ar trebui să devină un singur stat

Într-un interviu apărut pe site-ul postului de radio rusesc Vocea Rusiei, președintele suspendat al României, Traian Băsescu, și-a repetat convingerea că în Moldova și România trăiește același popor. „Suntem același popor în două state independente”, a spus Băsescu, explicând de ce Bucureștiul a ușurat obținerea cetățeniei române de către moldoveni. Întrebat dacă Moldova și România ar trebui să devină un singur stat, Băsescu a răspuns „Nu”, adăugând că atunci când Moldova va adera la Uniunea Europeană, granițele dintre cele două state „nu vor mai avea decât o valoare istorică”.

Mai mulți tineri solidari cu Pussy Riot au fost arestați în urma unui protest la Moscova

Un activist rus pentru drepturile omului a spus că un angajat al ambasadei Rusiei de la Washington a aruncat pe fereastră ostentativ liste cu semnături în favoarea eliberării fetelor din trupa punk Pussy Riot. Serghei Nikitin, directorul filialei ruse a organizației Amnesty International, s-a declarat uluit de lipsa de profesionalism a diplomatului rus, care cu câteva clipe înainte primise semnăturile de la un grup de protestatari. Între timp la Moscova mai mulți tineri solidari cu Pussy Riot au fost arestați în urma unui protest pe treptele catedralei unde trupa punk și-a ținut micul concert anti-Putin în urmă cu câteva luni. Verdictul în procesul celor trei tinere artiste este așteptat vineri, 17 august.

ONU: forțele președintelui sirian Bașar al-Assad și milițiile pro-guvernamentale siriene au comis crime de război

Experții Națiunilor Unite spun că forțele președintelui sirian Bașar al-Assad și milițiile pro-guvernamentale siriene au comis crime de război și crime împotriva umanității. Este concluzia unui raport prezentat astăzi la Geneva Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, din care fac parte 47 de țări. În document se confirmă rolul forțelor guvernamentale siriene într-unul din cele mai mari masacre de la declanșarea conflictului, cel de la Houla, unde au fost uciși peste o sută de săteni, dintre care aproape jumătate erau copii. Raportul mai arată că forțele rebele din Siria au comis și ele crime de război, dar în proporție mult mai mică.

Sportivii moldoveni participanți la Jocurile Olimpice de la Londra vor fi recompensați în total cu 560.000 de euro

Sportivii moldoveni participanți la Jocurile Olimpice de la Londra, încheiate duminică, vor fi recompensați în total cu 560.000 de euro din fondul de rezervă al guvernului. Halterofilii Anatolii Cîrîcu și Cristina Iovu, medaliați cu bronz, vor primi câte 80.000 de euro. Premii bănești mai mici vor fi acordate altor șapte sportivi care nu au cucerit medalii, dar au avut rezultate bune. Festivitatea premierii sportivilor moldoveni va avea loc vineri, cu participarea premierului Vlad Filat. Republica Moldova s-a clasat pe locul 75 în clasamentul pe medalii al olimpiadei, la egalitate cu Grecia, Qatar și Singapore.

Iurie Ciocan: dorința multor localități de a organiza plebisicit pentru demiterea primarilor este „firească”

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a spus că dorința multor localități de a organiza plebisicit pentru demiterea primarilor este „firească”, dar și-a exprimat convingerea că ceea ce a numit „febra referendumurilor” se va stinge spre sfârșitul anului. Într-un interviu acordat agenției Moldpres, Iurie Ciocan a spus că cererile de organizare a referendumurilor vin după un an de la alegerile locale, adică după intervalul în care legea nu permite demiterea primarilor. Ciocan a mai spus că în afara cererii de referendum de la Onești, raionul Hâncești, CEC poartă discuții similare cu alte grupuri de inițiativă, din alte localități, pe care însă nu le-a numit în interviu.

Poliția germană a arestat patru pesoane suspectate de a fi încălcat embargoul impus Iranului

Poliția germană a arestat patru pesoane suspectate de a fi încălcat embargoul impus Iranului datorită neclarităților legate de programul său nuclear. Cei patru reținuți miercuri în zori la Hamburg și Oldenburg sunt bănuiți că au facilitat în 2010 și 2011 livrarea unor valve speciale pentru construcția unui reactor cu apă grea în Iran. Tot astăzi guvernul cancelarului german Angela Merkel a adoptat noi măsuri restrictive în privința exportului așa-numitelor ”mărfuri cu dublă folosință”, civilă și militară, impunând pedepse mai severe. Curtea de Apel din Odesa a aprobat extrădarea în Rusia a kazahului Ivan Pyanin, acuzat de complicitate într-o tentativă dejucată de asasinare a președintelui rus Vladimir Putin. Ieri, aceeași instanță aprobase extrădarea principalului suspect, Adam Osmayev. Pyanin și Osmayev au fost arestați de ucraineni după o explozie și un incendiu produse în ianuarie în apartamentul închiriat de ei la Odesa. În incident a murit un posibil complice, Ruslan Madayev. Procurorii ruși, care au cerut extrădarea suspecților, susțin că ei ar fi fost implicați și în alte delicte, neprecizate.

Curtea Supremă din Australia a respins extrădarea în Ungaria a unui cetățean acuzat că a comis o crimă de război în 1944

Cea mai înaltă instanță din Australia a decis împotriva extrădării în Ungaria a unui cetățean de 90 de ani acuzat că ar fi omorât în bătaie la Budapesta în 1944 un adolescent evreu care refuza să poarte steaua galbenă impusă de naziști. Tribunalul australian a motivat refuzul extrădării prin faptul că delictul de care este acuzat Charles Zentaianume „crimă de război”, nu exista în legea ungară din 1944. Verdictul Curții Supreme australiene a fost criticat de Centrul Simon Wiesenthal, specializat în căutarea criminalilor naziști. Șeful Centrului, Efraim Zuroff, a declarat că Australia nu a extrădat până acum nici unul din „mulții criminali de război naziști” care și-au găsit refugiu în acea țară.

Orașul-stat Hamburg a devenit primul din Germania care recunoaște oficial sărbătorile islamice

Orașul-stat Hamburg a devenit primul din Germania care recunoaște oficial sărbătorile islamice, ajutând angajații și studenții musulmani să le poată petrece în familie. Decizia este cuprinsă într-un acord încheiat între orașul din nordul Germaniei și comunitățile musulmane locale, după modelul unor înțelegeri deja existente cu asociațiile creștine și evreiești din oraș. Primarul Hamburgului, Olaf Scholz, a spus că speră ca exemplul orașului său să fie urmat și de altele. Hamburg are două milioane de locuitori, dintre care 150.000 sunt musulmani.

Fotbalistul clubului englez Bolton, Fabrice Muamba, a anunțat că se retrage din sportul de performanță

Fotbalistul clubului englez Bolton, Fabrice Muamba, a anunțat că se retrage din sportul de performanță după ce în martie a suferit un stop cardiac în timpul meciului cu Tottenham. Într-un anunț postat pe site-ul clubului Bolton, Muamba a spus că regretă că nu va mai juca fotbal la cel mai înalt nivel, dar ”are suficiente alte motive să fie mulțumit”. Însănătoșirea lui Muamba, după ce inima a încetat să-i bată vreme de 78 de minute, a fost considerată de medici un miracol, dar tot medicii l-au sfătuit să se retragă din sportul de performanță.

Carsten Wilms: Moldova „ocupă un loc aparte pe agenda de priorități a UE”

Emisarul Germaniei la Chișinău, Carsten Wilms, a declarat ziarului Adevărul că agenda vizitei de săptămâna viitoare a cancelarei Angela Merkel se va axa pe apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană și reglementarea conflictului transnistrean.
Dar șeful interimar al misiunii diplomatice germane a dezmințit speculațiile că vizita de la 22 august, prima a unui cancelar german la Chișinău, ar avea o agendă ascunsă în ceea ce privește reglementarea transnistreană.
Diplomatul a spus că Angela Merkel vine la Chișinău într-o vizită care nu include escale în alte țări pentru că Moldova „ocupă un loc aparte pe agenda de priorități a Uniunii Europene”.

Ministrul Educației: peste 1500 de locuri în colegii au rămas nesolicitate

Ministrul Educației a anunțat că peste 1500 de locuri în colegii au rămas nesolicitate, inclusiv 203 de locuri finanțate de la buget, din totalul de peste 11 mii în 41 de colegii de stat și private.
Colegiul Politehnic din Chișinău, libere 160 de locuri, este instituția de stat cu cel mai mare deficit de studenți după încheierea etapei suplimentare de admitere. Luni, ministerul Educației a confirmat că au rămas libere peste 2000 de locuri în universitățile moldovene.
Expertul în problemele învățământului de la organizația neguvernamentală Viitorul, Cornel Ciurea a declarat Europei Libere că deficitul de studenți s-ar explica, între altele, prin exodul peste hotare al tinerilor neîncrezători în calitatea studiilor pe care le pot obține acasă.

Demonstrație la Moscova în sprijinul membrelor arestate ale formației Pussy Riot

Aproximativ 20 de activiști ruși au demonstrat în fața Catedralei Hristos Mântuitorul la Moscova în sprijinul celor trei fete din trupa punk Pussy Riot.
Agenții de pază ai catedralei unde cele trei fete au pus în scenă în februarie o „rugăciune punk” denunțând colaborarea bisericii cu Vladimir Putin, o au încercat să disperseze protestul, intrând în altercații cu activiștii.
Nadejda Tolokonnikova, Maria Aliohina și Ekaterina Samuțevici au petrecut deja peste cinci luni în închisoare și sunt în așteptarea verdictului, după procesul încheiat la Moscova săptămâna trecută.

Explozie puternică la Damasc în apropierea unei clădiri a armatei siriene

O explozie puternică s-a produs astăzi în capitala siriană Damasc, în apropierea unei clădiri a armatei și unui hotel unde sunt cazați observatorii ONU. Televiziunea de stat relatează că explozia a fost cauzată de detonarea unei bombe și că trei oameni au fost uciși în apropiere de piața Ummayed. Observatorii ONU nu au putut fi contactați pentru confirmarea știrii.
Televiziunea din Dubai, Al Arabiya și agenția AFP relatează că rebelii din Armata Liberă a Siriei și-au revendicat responsabilitatea pentru atac.

Convorbiri între președinții Afganistanului și Pakistanului la summitul OCI de la Mecca

Președintele Afganistanului, Hamid Karzai a cerut astăzi omologului său pakistanez, Asif Ali Zardari să oprească atacurile lansate de Pakistan pe teritoriul afgan. Administrația președintelui afgan spune că cei doi au discutat marți la Mecca la summit-ul Organizației Cooperării Islamice și că Zardari a împărtășit îngrijorările lui Karzai despre situația de la graniță.
Președintele afgan ar mai fi spus că tirurile de artilerie de peste graniță au „un impact extrem de negativ” asupra atitudinii afganilor față de Pakistan. Cei doi ar fi căzut de acord să formeze o delegație comună care va vizita zonele de graniță.

Curtea Supremă din Australia s-a pronunțat împotriva extrădării în Ungaria a lui Charles Zentai

Curtea Supremă din Australia s-a pronunțat astăzi împotriva extrădării în Ungaria a unui presupus criminal nazist în vârstă de 90 de ani.
Charles Zentai este acuzat că ar fi unul dintre soldații unguri sprijiniți de naziști care au ucis în bătaie un adolescent evreu, Peter Balazs, la Budapesta, în 1994.
Zentai dezminte acuzațiile aduse de Centrul Simon Wiesenthal, care spune că băiatul de 18 ani a fost torturat până la moarte și aruncat apoi în Dunăre.

Ministerul Transporturilor a câștigat 1 milion de lei din înregistrarea provizorie lunile trecute a celor 12 vase comerciale iraniene

Ministerul Transporturilor a câștigat 1 milion de lei din înregistrarea provizorie lunile trecute a celor 12 vase comerciale operate de o companie iraniană și vizate de sancțiunile occidentale împotriva programului nuclear al Iranului. Șeful Direcției Transport Naval, Igor Zaharia, care a furnizat informația Europei Libere, a spus că înregistrarea navelor a fost anulată fără restituirea taxei percepute când s-a aflat că sunt operate din Iran.
Premierul Vlad Filat a declarat marți că înregistrarea s-a făcut din greșeală și că va cere astăzi în ședința guvernului ca, pe viitor, toate cererile de înregistrare sub pavilion moldovean să fie avizate în prealabil de ministerul de externe.

Valentina Buliga a repetat marți avertismentul la adresa firmelor care angajează muncitori la negru

Ministrul muncii, Valentina Buliga, a repetat marți avertismentul la adresa firmelor care angajează muncitori la negru că pot plăti amenzi aspre sau chiar pierde licența. La o conferință de presă, Buliga a spus că sancțiunile noi, valabile din 3 august, sunt de cinci ori mai mari, astfel că un director de firmă poate plăti până la 7000 de lei pentru un muncitori fără contract, iar compania este pedepsită cu amendă de 10.000 de lei.
Guvernul a estimat că statul pierde anual din cauza salariilor în plic 9 miliarde de lei, iar asigurările sociale - 5 miliarde.

In România, Curtea Constituțională cere guvernului să prezinte pînă la 21 august listele de alegători actualizate

Curtea Constituțională din România a decis aseară să apropie cu 10 zile, până la 21 august, termenul la care așteaptă de la guvern listele de alegători actualizate înainte de referendumul anti-Băsescu, pentru a decide dacă validează demiterea președintelui suspendat. Curtea a fost sesizată de Traian Băsescu, care a cerut grăbirea deciziei pentru a pune capăt incertitudinii politice.
Grăbirea deznodământului are loc după ce Statele Unite și Uniunea Europeană au avertizat guvernul social liberal că nu poate modifica post-factum listele de alegători ca să mărească prezența la urne și să-și atingă scopul de a-l înlătura pe Traian Băsescu.

Statele Unite interesate de arsenalul de arme chimice și biologice al Siriei

Ministrul american al apărării, Leon Panetta, a sugerat că Pentagonul nu examinează serios impunerea unei zone de non-survol în Siria, chiar dacă forțele guvernamentale siriene ar folosi tot mai mult aviația contra rebelilor.
Panetta a spus că preocuparea sa principală este să se asigure că arsenalul de arme chimice și biologice al Siriei nu este folosit. Ministrul american a mai acuzat Iranul că ar juca un rol tot mai mare în conflictul sirian, de partea președintelui Bashar al-Assad.
Fostul premier sirian, Riyad Hijab care a fugit săptămâna trecută în Iordania a declarat marți că președintele sirian controlează mai puțin de o treime din țară și că regimul s-ar descompune.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG