Linkuri accesibilitate

Ştiri

Consiliul de Securitate ONU a decis să încheie misiunea de monitorizare în Siria

Consiliul de Securitate ONU a decis astăzi să încheie misiunea de monitorizare în Siria. Dar a sprijinit menținerea unui oficiu civil de legătură la Damasc, în locul observatorilor militari care vor părăsi Siria în următoarele zile.

Ambasadorul francez la ONU, Gerard Araud, președintele în exercițiu al Consiliului, a spus că nu au fost îndeplinite condițiile pentru prelungirea misiunii de monitorizare, care expiră duminică.

Diplomatul a spus că s-au înregistrat puține progrese pentru oprirea violențelor și pentru a-l convinge pe președintele Bashar al-Assad să renunțe la folosirea armelor grele împotriva civililor.

Londra anunţă că nu-i va permite fondatorului WikiLeaks Julian Assange să iasă liber din țară

Ministrul de externe britanic, William Hague a declarat că autoritățile de la Londra nu-i vor permite fondatorului WikiLeaks, Julian Assange să iasă liber din țară.

Hague a declarat că Marea Britanie este hotărâtă să-l extrădeze în Suedia și că decizia de azi a Ecuadorului de a-i acorda azil lui Assange nu trebuie folosită de acesta pentru a se eschiva de la proces.

Fondatorul WikiLeaks, care a publicat zeci de mii de depeșe secrete ale diplomației americane, s-a refugiat de mai multe luni la ambasada Ecuadorului la Londra pentru a evita extrădarea în Suedia, unde este acuzat de crime sexuale.

11 persoane au fost ucise, între care 7 militari americani, după prăbuşirea unui elicoper NATO în provincia afgană Kandahar

11 persoane au fost ucise, între care 7 militari americani, după prăbuşirea unui elicoper NATO în provincia afgană Kandahar. Forța Internațională de Asistență de Securitate - ISAF cercetează cauzele incidentului. Talibanii, care își asumă frecvent responsabilitatea pentru pierderile trupelor internaționale, au afirmat și acum că ei au doborât elicopterul. Este primul incident de acest gen petrecut în Afganistan în decurs de un an. În august 2011, miliţiile Taliban au doborât un elicopter american de transport în august 2011, ucigând cele 38 de persoane aflate la bord, dintre care 25 erau militari americani din forțele speciale.

Ministrul francez de interne Manuel Valls avansează ideea deschiderii pieţei muncii pentru români şi bulgari

Ministrul francez de interne Manuel Valls a declarat că o soluție pentru problema romilor români şi bulgari din Franța poate fi anularea timpurie a restricțiilor pe piața muncii pentru cetățenii români și bulgari. Valls a făcut declarația în contextul dezbaterilor din guvernul socialist francez despre cum trebuie trataţi miile de romi care locuiesc în tabere improvizate în Franța și care se reîntorc după fiecare expulzare. Franța este una din țările Uniunii Europene care a refuzat să deschidă piața muncii pentru români și bulgari după aderarea celor două țări în 2007, optând pentru eliminarea treptată a restricțiilor până în 2014.

OSCE: portalul rus Regnum a publicat un document fals despre reglementarea transnistreană

Purtătorul de cuvânt al Misiunii OSCE în Moldova, Per Enerud, a declarat că documentul despre reglementarea transnistreană publicat de un portal rus și atribuit președinției irlandeze a OSCE este fals. Portalul Regnum a scris ieri că presupusul proiect prevede federalizarea Republicii Moldova. Autenticitatea documentului care purta antetul președinției irlandeze a OSCE și semnătura negociatoarei transnistrene Nina Ștanski a fost negată și de autoritățile de la Tiraspol. Ștanski este citată cu declaraţia că negocierile pe care le poartă periodic cu Chișinăul nu vizează statutul regiunii, ci numai rezolvarea unor probleme social-economice.

Mai mulţi activişti Amnesty International au demonstrat în fața ambasadei Rusiei la Chișinău

Mai mulţi activişti Amnesty International au demonstrat în fața ambasadei Rusiei la Chișinău în sprijinul membrelor trupei Pussy Riot, cerînd eliberarea lor din detenţie. Cele trei femei au fost arestate în martie, şi au fost judecate pentru că au cîntat în principala catedrală din Moscova o piesă împotriva regimului lui Vladimir Putin şi a sprijinului primit de acesta din partea Mitropoliei ortodoxe ruse. Ele riscă o pedeapsă de şapte ani de închisoare, dar procurorii au cerut trei ani. Sentinţa se va da vineri, 17 august. Amnesty International spune că cele trei femei sînt deținute politice şi a organizat manifestaţii în sprijinul lor în zeci de orașe rusești, europene, americane și chiar din America Latină.

Fostul ministru moldovean al apărării Valeriu Pasat va primi Premiul Național din partea guvernului Filat

Fostul ministru al apărării, Valeriu Pasat, care a iritat în 2010 guvernul Filat cu o campanie pentru predarea obligatorie a ortodoxiei în școală, va primi un Premiu Național din partea aceluiaşi guvern. Pasat este unul din 10 laureați ai premiului de 100 de mii de lei acordat înainte de Ziua Independenței. Guvernul nu a explicat care sunt meritele lui Pasat, pe care l-a criticat cu doi ani în urmă din cauza campaniei religioase de natură să încalce caracterul secular al statului. În perioada guvernării comuniste, fostul ministru a petrecut câțiva ani în închisoare pentru vânzarea avioanelor armatei. După schimbarea guvernului, Pasat a fost achitat și a putut reveni din Rusia unde era refugiat. Dar și-a stricat relațiile cu noua putere când a încercat să înființeze în 2010 un Partid Umanist împreună cu Mitropolia Moldovei.

Ecuadorul îi acordă azil politic lui Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks

Ministrul de externe din Ecuador a anunțat astăzi că țara sa îi acrordă azil politic lui Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks care a publicat zeci de mii de depeșe secrete ale diplomației americane. Ministrul Ricardo Patino a spus la Quito că Assange nu are încredere că va avea parte de un proces corect dacă este extrădat în Suedia, unde este acuzat de crime sexuale. Assange s-a refugiat la ambasada ecuadoriană de la Londra pentru a evita extrădarea. Ministrul Patino a acuzat astăzi Marea Britanie că ar fi „amenințat” Ecuadorul să nu-i ofere azil fondatorul WikiLeaks.

Patriarhul ortodox rus Kiril face o vizită în Polonia

Patriarhul ortodox rus Kiril face o vizită în Polonia. E prima vizită în această ţară a unui înalt prelat ortodox rus după ce Polonia și-a recâștigat independența față de imperiul țarist cu aproape un secol în urmă. Kiril și Arhiepiscopul catolic Jozef Michalik, șeful Conferinței Episcopale Poloneze, urmează să semneze la Varșovia un document oficial care îi îndeamnă pe ruși și pe polonezi să se reconcilieze şi să pună deoparte paginile întunecate ale istoriei lor comune. În cursul vizitei de patru zile, patriarhul rus se va mai întâlni și cu liderii bisericii ortodoxe autocefale din Polonia.

A fost difuzat portretul robot al unui presupus complice la atacul sinucigaș de la Burgas

Autoritățile bulgare au difuzat portretul robot al unui presupus complice la atacul sinucigaș cu bombă asupra autobuzului cu turiști israelieni la Burgas, sugerând că atacatorul nu a acționat de unul singur. Ministerul de interne a spus că deține informații că un bărbat cu păr tuns scurt, de culoare întunecată, are legătură cu atacul de luna trecută, în care au fost uciși cinci israelieni și un bulgar. Cu două săptămâni în urmă, anchetatorii bulgari au difuzat portrete robot ale atacatorului sinucigaș.

Talibanii din Pakistan și-au revendicat responsabilitatea pentru atacarea unei baze aeriene în centrul țării

Talibanii din Pakistan și-au revendicat responsabilitatea pentru atacarea unei baze aeriene în centrul țării. Un presupus purtător de cuvânt a declarat la Radio Mashaal, redacția pakistaneză a postului nostru de radio că 9 militanți care au luat parte la atac din orașul Kamra au fost uciși cu toții, dar a adăugat că pierderile nu-i vor face pe talibani să înceteze atacurile. În luptele care au durat peste două ore înainte ca armata să restabilească ordinea a fost ucis și un militar pakistanez. Se crede că la baza Minhas aflată la 70 de kilometri de capitala Islamabad s-ar putea afla o parte din arsenalul nuclear al Pakistanului.

ISAF: un elicopter NATO s-a prăbușit în sudul țării Afganistanului

Forța Internațională de Asistență de Securitate în Afganistan spune că un elicopter NATO s-a prăbușit în sudul țării astăzi. Au murit 11 oameni, inclusiv 7 militari străini. ISAF spune că investighează cauzele incidentului. Dar talibanii au trimis o declarație postului Radio Mashaal, redacția pakistaneză a Europei Libere/Libertatea, spunând că ei ar fi doborât elicopterul. În august trecut, talibanii au doborât un elicopter american în apropiere de Kabul, ucigând opt afgani și 30 de americani.

Iasraelul a terminat testarea unui sistem de avertizare a populației prin SMS în cazul unui atac cu rachete

Autoritățile israeliene au încheiat astăzi testarea unui sistem de avertizare a populației prin SMS în cazul unui atac iminent cu rachete asupra țării. Armata spune că prin sistemul care va funcționa de luna viitoare principalele trei companii de telefonie mobilă din Israel vor trimite avertismentele abonaților în limbile ebraică, arabă, engleză și rusă. El ar avea scopul să protejeze cetățenii de eventuale atacuri din partea milițiilor Hezbollah din Liban sau din partea Iranului, în vreme ce în Israel s-au înmulțit în ultimele luni declaraţiile despre un posibil atac preventiv împotriva instalațiilor nucleare iraniene.

Președinția interimară a României critică un interviu al președintelui Traian Băsescu în relație și cu raporturile moldo-române

Consilierul prezidenţial de la Bucureşti pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, a declarat portalului de stiri Hotnews.ro că „unirea Romaniei cu Basarabia s-a ratat în 1991, cînd fostul preşedinte Ion Iliescu a semnat tratatul de baza cu URSS, deşi la Chişinău exista un guvern unionist pregătit să facă paşi importanţi în această direcţie”. Domnul Tomac s-a referit la interviul acordat joi de preşedintele suspendat al României, Traian Băsescu, postului de radio Vocea Rusiei. În acel interviu Traian Băsescu spunea că România şi Moldova sunt două state independente, iar atunci cînd Moldova va fi acceptată în Uniunea Europeană „graniţele dintre cele două ţări nu vor mai avea decit valoare istorică pentru că cetăţenii Uniunii pot circula liber dintr-o ţară în alta”. Eugen Tomac a mai spus şi că subiectul unificării Moldovei cu România este unul care nu poate fi pus în discuţie „atît de simplist”, amintind însă că cele două ţări au semnat din aprilie 2010 un parteneriat strategic privind integrarea europeană.

O bază militară aeriană din Pakistan s-a aflat cîteva ore sub controlul unor militanți islamici

Opt persoane suspectate a fi militanţi islamici şi un militar pakistanez au fost omoriti în zorii zilei la o bază aeriana din Pakistan în urma unui atac violent al unor forţe rebele. Potrivit unei declaraţii de la baza aeriană, luptele au durat mai multe ore şi baza a fost recuperată de forţele militare pakistaneze numai după intervenţia unui comando de elită. Se bănuieste ca la baza militară unde a avut loc atacul s-ar afla o parte a arsenalului nuclear al Pakistanului.

Poliția de la Moscova anchetează cazul a 1200 de imigranţi ilegali din Vietnam

Directoratul general pentru Securitate economică din Rusia a anunţat că a descoperit 1 200 de imigranţi ilegali din Vietnam care lucrau într-o fabrică ilegală de îmbrăcăminte în apropiere de Moscova. Muncitorii erau constant sub supravegherea camerelor video, iar poliţia a confiscat echipamentele şi a fost deschisă o anchetă.

Alertă de bombă într-un avion pe cursa New York-Moscova

Reprezentanţi ai companiei aeriene ruse Aeroflot au anunţat că nu a fost găsită nici o bombă într-un avion care făcea o cursă New York-Moscova şi care a aterizat forţat în Islanda după ce echipajul a fost anunţat că ar exista o bombă la bord. Toti cei 256 de pasageri ai cursei sunt în siguranţă şi îşi vor continua zborul în aceasta noapte către Moscova.

Israelul a încheiat cu succes testele de avertizare anti-rachtă via SMS

Israelul a anunţat că s-au încheiat cu succes 5 zile de teste de avertizare prin SMS în eventualitatea unui atac cu rachete. Armata israeliană a anunţat că mesajele au fost trimise in ebraică, arabă, engleză şi rusă in Ierusalim şi în alte oraşe din Israel. Exerciţiul are loc pe fundalul creşterii speculaţiilor că ar putea exista un atac unilateral israelian împotriva obiectivelor militare iraniene unde Occidentul bănuieşte că s-ar construi arme nucleare. Teheranul neagă aceste acuzaţii. Intr-un interviu cu presa israeliană, ministrul apărării civile de la Ierusalim, Matan Vilnai, a spus că ţara sa este pregătită mai bine ca niciodată pentru eventualitatea unui război împotriva Iranului, care, potrivit experţilor, ar putea să dureze o lună şi să facă aproximativ 500 de victiome.

„Amnesty International Moldova” a protestat în fața Ambasadei Rusiei la Chişinău împotriva procesului „Pussy Riots”

„Amnesty International Moldova” a pichetat astăzi Ambasada Rusiei la Chişinău, cerând Moscovei să le elibereze pe membrele formaţiei de punk rock din Rusia, „Pussy Riot”. Potrivit Agenţiei „INFOTAG”, în jur de 10 activişti purtând haine de culori vii s-au adunat în faţa sediului ambasadei cu pancarte şi lozinci şi au scandat «Libertate pentru „Pussy Riot», cerînd respectarea libertăţii de expresie în Rusia şi criticînd acţiunile autorităţilor de la Moscova care le tin de luni de zile pe membrele formaţiei în detenţie preventivă.

Consiliul Suprem al Magistraturii din România își exprimă „profunda îngrijorare” faţă de recentele declaraţii al lui Crin Antonescu

In Romania, Consiliul Suprem al Magistraturii a dat un comunicat în care se exprimă „profunda îngrijorare” faţă de recente declaraţii făcute de preşedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu şi despre care CSM spune că ar avea „un potenţial de intimidare” şi ar dăuna credibilităţii Consiliului şi independenţei Justitiei. Crin Antonescu a declarat ieri, la palatul Cotroceni, că anchetele procurorilor în dosarele de frauda electorală la referendumul din 29 iulie pentru suspendarea preşedintelui ales Traian Băsescu, seamănă cu „anchetele procuraturii comuniste din anii 50 ai colectivizării forţate”.

Problemele cooperării bilaterale moldo-germane se află pe primul loc în agenda vizitei Agelei Merkel, cancelara Germaniei, la Chișinău

Ministrul moldovean de externe Iurie Leancă a declarat Europei Libere că problemele cooperarii bilaterale moldo-germane se află pe primul loc în agenda vizitei cancelarei Germaniei la Chisinau din 22 august. Iurie Leancă a mai spus şi că aceasta vizita este un semn al aprecierii şi sprijinului Germaniei pentru politicile reformiste ale Chişinăului.

Patriarhul Rusiei, Kiril, începe o vizită de 4 zile in Polonia

Patriarhul Rusiei, Kiril, începe astazi o vizita de 4 zile in Polonia, ţară predominant catolică. Este prima vizita a unui patriarh rus in Polonia, de la sfîrşitul primului război mondial. Momentul cel mai important al vizitei va fi semnarea unui document de iertare între cele două biserici, pentru atrocităţile comise de-a lungul istoriei lor comune. Documentul urmează să fie semnat mîine de patriarhul Kiril şi de arhiepiscopul Jozef Michalik, şeful conferinţei arhiepiscopilor Poloniei, la Castelul regal din Varşovia.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov se pronunțâ împotriva sancționării regimului Lukașenka de către UE

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care s-a aflat ieri la Minsk, a declarat că presiunile la care este supus Belarusul de către Uniunea Europeana nu sunt fără precedent, dar, in opinia şefului diplomaţiei de la Moscova, de fiecare dată Uniunea Europeană ar fi recunoscut ulterior că sancţiunile impuse nu ar fi dat rezultate, fiind „contraproductive”.

Măsuri speciale de securitate anunțate la Chișinău pe timpul vizitei cancelarului german Angela Merkel

Ministrul de interne Dorin Recean a spus că 2000 de polițiști vor asigura ordinea cu ocazia vizitei la Chișinău a cancelarului german Angela Merkel, programată pentru 22 august. Ministrul a mai spus că vor fi luate și alte măsuri speciale de securitate, pe care nu le poate face publice deocamdată.
La Berlin, purtătorul de cuvânt al cancelarului Merkel a spus astăzi că pe parcursul vizitei organizată cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale se vor discuta legăturile moldo-germane, procesul reformelor din Moldova și eforturile pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Intr-un interviu cu postul nostru de radio, ministrul moldovean de externe Iurie Leancă a declarat că aceasta vizita este un semn al aprecierii şi sprijinului Germaniei pentru politicile reformiste ale Chişinăului.

Organizația de Cooperare Islamică a suspendat calitatea de membru a Siriei

Organizaţia Cooperării Islamice i-a suspendat Siriei calitatea de membru al organizaţiei din cauza represiunii violente a protestelor de către regimul de la Damasc. Decizia a fost luată la reuniunea organizaţiei de la Mecca, în ciuda opoziţiei exprimată de Iran. Experții Națiunilor Unite au spus ieri, într-un raport al Consiliului ONU pentru drepturile omului, că forțele președintelui sirian Bashar al-Assad și milițiile pro-guvernamentale siriene au comis crime de război și crime împotriva umanității.
Raportul arată că şi forțele rebele din Siria au comis și ele crime de război, dar în proporție mult mai mică.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG