Linkuri accesibilitate

Ştiri

Noul emisar internaţional pentru Siria este fostul ministrul algerian de externe Lahdar Brahimi

Secretarul General ONU Ban Ki-moon a anunţat că noul emisar special pentru Siria a devenit fostul ministrul de externe al Republicii Algeriene, Lahdar Brahimi.

El l-a înlocuit în această misiune pe Kofi Annan, mandatul căruia expiră pe 31 august. Annan şi-a depus demisia în legătură cu eşecul planului său de pace pentru conflictul din Siria.

Brahimi a fost ministrul de externe al Algeriei în anii 1991-1993, şi a deţinut de mai multe ori mandatul de emisar special al ONU în Irak, Afganistan, Haiti şi Africa de Sud.

Reacţii internaţionale la condamnarea membrelor formaţiei ruse Pussy Riot

Sentinţa de condamnare a membrelor grupului punk Pussy Riot la doi ani închisoare pentru interpretarea într-o biserică din Moscova a unui cântec anti-Putin a stârnit reacţii negative în cancelariile occidentale şi în rândul activiştilor pentru drepturile omului.

Şefa politicii externe a Uniunii Europene Cathernine Ashton şi ambasada Statelor Unite ale Americii la Moscova au numit sentinţa drept „disproporţionată”.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a spus că este „o tendinţă periculoasă de limitare a libertăţii de expresie”.

Germania a numit decizia ca fiind una „distructivă”.

Şi organizaţia Amnesty Internaţional a condamnat decizia tribunalului, numind-o drept „o lovitură grea” asupra libertăţii cuvântului în Rusia.

Biserica rusă face apel la "compasiune în limitele legii" faţă de membrele grupului Pussy Riot condamnate azi la închisoare

Patriarhia Rusă a emis un comunicat de presă în care îndeamnă autorităţile „să dea dovadă de compasiune în limitele legii” faţă de membrele grupului punk Pussy Riot, condamnate azi la închisoare de un tribunal din Moscova, „în speranţa că ele vor renunţa să mai comită acţiuni de hulă”.

În declaraţia Sinodului bisericii ruse se conţine şi un îndemn către cei care s-au simţit jigniţi de „rugăciunea punk” a grupului Pussy Riot - piesa anti-Putin interpretată într-o biserică din Moscova, - să nu recurgă la acte de răzbunare şi violenţă.

Sinodul bisericesc a blagoslovit în schimb „acţiunile paşnice îndreptate spre apărarea poporului ortodox şi a sanctuarelor sale de urmă şi batjocură”.

Cele trei membre ale grupului punk Pussy Riot au fost condamnate azi de un tribunal din Moscova la câte 2 ani închisoare cu regim sever pentru huliganism şi ură religioasă. Membrele Pussy Riot spun că nu se simt vinovate pentru că rugăciunea lor inedită către Sfânta Fecioară, de a-l alunga pe Vladimir Putin de la putere, nu a urmărit să insulte biserica sau credincioşii.

Poliţia rusă a reţinut zeci de susţinători ai membrelor formaţiei punk Pussy Riot condamnate azi la închisoare

Poliţia rusă a reţinut zeci de oameni care au manifestat în faţa unui tribunal din Moscova în sprijinul membrelor formaţiei Pussy Riot condamnate astăzi la închisoare. Activiştii scandau „Jos inchiziţia” şi „Ruşine”.

Printre cei reţinuţi de poliţie sunt şi lideri ai opoziţiei. Unul dintre ei, Garri Kasparov, susţine că poliţiştii l-au bătut cu cruzime, poliţia însă afirmă că opozantul l-ar fi muşcat pe un subofiţer.

Cele trei membre ale grupului punk Pussy Riot au fost condamnate la câte doi ani închisoare cu regim sever pentru huliganism şi ură religioasă, după ce în campania prezidenţială au cântat într-o biserică capitala rusă un cântec anti-Putin.

Membrele Pussy Riot spun că nu se simt vinovate pentru că rugăciunea lor inedită către Sfânta Fecioară, de a-l alunga pe Vladimir Putin de la putere, nu a urmărit să insulte biserica sau credincioşii.

Apărarea a anunţat că fetele nu vor cere să fie graţiate, ci vor depune recurs.

Irak: valul de teroare de joi s-a soldat cu cel puţin 60 de morţi şi 250 de răniţi

Autorităţile irakiene au anunţat că valul de atacuri teroriste de ieri seara s-a soldat în toată ţara cu cel puţin 60 de morţi şi 250 de răniţi. Atacuri armate şi cu bombă s-au produs în 15 oraşe. Ziua de joi a fost una din cele mai sângeroase în Irak după plecarea în decembrie a militarilor americani. Valul de teroare a coincis cu sfârşitul lunii sacre la musulmani Ramadanul.

Pussy Riot nu vor cere graţierea, ci vor înainta recurs

Cele trei membre ale grupului punk Pussy Riot condamnate azi la 2 ani închisoare cu regim sever nu vor cere să fie graţiate, dar vor depune o cerere de apel. Declaraţia a fost făcută de avocatul Nicolai Polozov.

Un tribunal de la Moscova le-a condamnat astăzi pe Maria Aliohina, Nadejda Tolokonnikova şi Ecaterina Samuţevici la câte 2 ani de închisoare cu ispăşirea pedepsei, pentru huliganism şi ură religioasă.

Cele trei membre ale grupului Pussy Riot au fost arestate în martie, după ce în timpul campaniei prezidenţiale au cântat într-o biserică din Moscova un cântec anti-Putin.

Membrele Pussy Riot spun că nu se consideră vinovate şi că rugăciunea lor inedită către Sfânta Fecioară, de a-l alunga pe Vladimir Putin de la putere, nu a urmărit să insulte biserica sau credincioşii.

În timpul procesului, în faţa judecătoriei s-au adunat mii de oameni care au scandat „Libertate” şi „Rusia fără Putin”. Poliţia a reţinut mai mulţi susţinători ai formaţiei, printre care şi lideri ai opoziţiei. Înaintea procesului, în peste 20 de oraşe din lume au avut loc demonstraţii de solidaritate cu membrele grupului Pussy Riot.

Apel la reconciliere între biserica catolică poloneză şi biserica ortodoxă rusă

La Varşovia, în Palatul regal a fost semnată o declaraţie comună a bisericii catolice poloneze şi a celei ortodoxe ruse cu însemnul la reconciliere între popoare. Documentul a fost semnat de capul catolicilor polonezi Mitropolitul Josef Michalik şi Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii Kirill. Cei doi au lansat un apel la „iertarea nedreptăţilor şi tuturor relelor” săvârşite de cele două popoare unul împotriva altuia de-a lungul istoriei. Ieri, Patriarhul Kirill a fost primit de preşedintele Bronislaw Komorowski, care a spus că dialogul este un pas spre împăcare. Vizita Patriarhului Kirill este prima din istorie întreprinsă în Polonia de un şef al bisericii ortodoxe ruse.

O judecătorie din Moscova a menţinut interdicţia la paradele gay pentru următorii 100 de ani

O judecătorie din Moscova a lăsat în vigoare decizia autorităţilor de a interzice orice manifestaţie a minorităţilor sexuale din capitala rusă pentru următorii 100 de ani. Decizia s-a luată aseară, dar a fost făcut publică astăzi. În august 2011 activiştii gay au cerut primăriei Moscovei să le permită organizarea unor marşuri pe parcursul anului acesta, dar au primit refuz pe motiv că paradele gay ar putea provoca dezordini şi că împotriva lor ar fi majoritatea locuitorilor Moscovei. Acum reprezentanţii minorităţilor sexuale intenţionează să apeleze la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

În oraşul pakistanez Karraci, o explozie într-un autobuz a ucis un om şi i-a rănit pe alţi zece

În oraşul pakistanez Karraci, o explozie într-un autobuz a ucis un om şi i-a rănit pe alţi zece. Autobuzul transporta aproximativ 40 de studenţi şiiţi la o manifestaţie anuală anti-israeliană. În ajun, în localitatea Gilit din nord-vestul Pakistanului, oameni înarmaţi i-au dat jos dintr-un autobuz pe alţi 20 de şiiţi, i-au pus să se culce la pământ şi i-au împuşcat. Crima a fost condamnată aspru de Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite Ban Ki-moon. Potrivit activiştilor pentru drepturile omului, anul acesta numai la Karaci au murit în urma ciocnirilor violente pe motive etnice sau religioase peste 1110 de oameni.

Premii pentru sportivii moldoveni care au obţinut performanţe la Jocurile Olimpice de la Londra

Premierul Vlad Filat i-a premiat pe sportivii moldoveni care au obţinut performanţe la Jocurile Olimpice de Vară de la Londra. La o ceremonie oficială de la Guvern, Vlad Filat le-a mulţumit sportivilor pentru că au adus „un plus de valoare Republicii Moldova”. Valoarea premiilor variază între 7000 şi 80.000 de euro. Halterofilii Anatol Cîrîcu şi Cristina Iovu, care au câştigat la Londra medalii olimpice de bronz, au mai primit, din partea guvernului, şi actele de proprietate la câte un apartament cu 2 odăi în capitală.

Membrele formaţiei punk Pussy Riot au fost condamnate la doi ani de detenţie

Un tribunal de la Moscova le-a condamnat pe membrele formaţiei punk Pussy Riot la termene reale de detenţie. Maria Aliohina, Nadejda Tolokonnikova şi Ecaterina Samuţevici au fost pedepsite fiecare la câte 2 ani de închisoare cu regim special. Judecătoarea Marina Sîrova le-a declarat vinovate de huliganism şi ură religioasă.

Cele trei membre ale grupului Pussy Riot au fost arestate în luna martie, după ce în timpul campaniei prezidenţiale din Rusia au cântat într-o biserică din Moscova un cântec anti-Putin.

Membrele grupului Pussy Riot spun că nu se consideră vinovate şi că ruga lor inedită către Sfânta Fecioară Maria de a-l alunga pe Vladimir Putin de la putere nu a urmărit să insulte biserica sau credincioşii.

În timpul procesului, în faţa judecătoriei s-au adunat mii de oameni care au scandat „Libertate” şi „Rusia fără Putin”. Poliţia a reţinut mai mulţi susţinători ai formaţiei, printre care şi lideri ai opoziţiei. Înaintea procesului, în peste 20 de oraşe din lume au avut loc demonstraţii de solidaritate cu membrele grupului Pussy Riot.

Premierul Flad Filat cere evaluarea impactului investiţiilor şi asistenţei străine în Moldova

La Chişinău şi-a început vizita o misiune europeană de evaluare a domeniilor ce necesită o finanţare suplimentară din partea Uniunii Europene. Potrivit Info-Prim Neo, valoarea sprijinului adiţional oferit anul acesta de Uniunea Europeană Moldovei este de 28 de milioane de euro. Banii sunt destinaţi programelor realizate cu suport european, inclusiv în domeniul justiţiei, ocrotirii sănătăţii şi dezvoltării economice a zonelor rurale. La Chişinău urmează să vină şi o delegaţie din Japonia pentru evaluarea oportunităţilor de asistenţă. La şedinţa de astăzi de la Guvern a Comitetului pentru Planificare Strategică, primul ministru Vlad Filat a cerut să se facă o analiză a impactului investiţiilor şi asistenţei străine venite Moldova îndeosebi în proiectele energetice şi de infrastructură.

Pussy Riot au fost declarate vinovate de huliganism şi ură religioasă

O judecătorie din Moscova le-a declarat vinovate astăzi pe cele trei membre ale grupului punk Pussy Riot pentru huliganism şi ură religioasă. Instanţa nu a pronunţat deocamdată pedeapsa la care ar urma să le supună pe cele trei membre ale formaţiei. Maria Aliohina, Nadejda Tolokonnikova şi Ecaterina Samuţevici au fost arestate în luna martie, după ce în timpul campaniei prezidenţiale din Rusia au cântat într-o biserică din Moscova un cântec anti-Putin. Membrele grupului Pussy Riot nu se consideră vinovate şi spun că ruga lor inedită către Sfânta Fecioară Maria de a-l alunga pe Vladimir Putin de la putere nu a urmărit să insulte biserica sau credincioşii. În faţa judecătoriei unde continuă procesul s-au adunat mii de oameni care scandează „Libertate” şi „Rusia fără Putin”. Poliţia a reţinut mai mulţi susţinători ai formaţiei, între care şi lideri ai opoziţiei. Înaintea procesului, în peste 20 de oraşe din lume au avut loc demonstraţii de solidaritate cu membrele grupului Pussy Riot.

La Moscova se pronunţă sentinţa în dosarul formaţiei punk Pussy Riot, poliţia îi reţine pe liderii opoziţiei

Poliţia reţine suporterii formaţiei punk Pussy Riot veniţi în semn de solidaritate la judecătoria unde se pronunţă sentinţa împotriva celor trei membre ale grupului.
Poliţia reţine suporterii formaţiei punk Pussy Riot veniţi în semn de solidaritate la judecătoria unde se pronunţă sentinţa împotriva celor trei membre ale grupului.
La judecătoria din Moscova unde se pronunţă sentinţa în dosarul formaţiei punk Pussy Riot, poliţia a început să reţină oamenii care au venit să le sprijine pe cele trei membre ale grupului acuzate de huliganism şi ură religioasă. Printre cei reţinuţi sunt şi liderii opoziţiei Garri Kasparov şi Serghei Udalţov, care au fost luaţi de poliţiei în timp ce discutau cu presa.

Membrele grupului punk Pussy Riot Maria Aliohina, Nadejda Tolokonnikova şi Ecaterina Samuţevici au fost arestate în luna martie, după ce în timpul campaniei prezidenţiale din Rusia au interpretat un cântec anti-Putin într-o biserică.

În faţa judecătoriei de la Moscova s-au adunat mii de oameni care scandează „Libertate” şi „Rusia fără Putin”. Cu o oră înaintea începerii procesului, în peste 20 de oraşe din lume au început demonstraţii de solidaritate cu membrele grupului Pussy Riot, care riscă o pedeapsă penală de până la şapte ani închisoare pentru huliganism şi „ură religioasă”.

Bilanțul accidentului de autobuz de la Morenii Noi s-a ridicat la 13 morți după moartea unei profesoare la Spitalul de Urgență

Site-ul de știri Jurnal.md a scris că bilanțul accidentului de autobuz de la Morenii Noi s-a ridicat la 13 morți după ce o profesoară în vârstă de 42 de ani care-și pierduse un ochi în accident a murit la Spitalul de Urgență din capitală. Jurnal.md nu precizează cauza concretă a decesului și nici nu dă numele noii victime.
Dintre cele 50 de persoane aflate în autobuzul accident, numai două au revenit până acum la casele lor în urmă cu două zile. 25 de pasageri rămân spitalizați la Ungheni, iar 10 în capitală. Procurorii susțin că principalul vinovat de tragedie a fost șoferul autobuzului, care a murit la fața locului.

Premierul Vlad Filat i-a premiat pe sportivii moldoveni care au avut rezultate bune la Olimpiada de la Londra

Premierul Vlad Filat i-a premiat astăzi pe sportivii moldoveni care au avut rezultate bune la Jocurile Olimpice de la Londra. Medaliații cu bronz, Cristina Iovu și Anatol Cârâcu, au primit câte un apartament și 80.000 de lei, iar sume ceva mai mici au primit alți șapte olimpici care nu au obținut la Londra medalii, dar s-au clasat pe locuri fruntașe. În total, guvernul a acordat sportivilor 560.000 de euro din fondul său de rezervă.
Ca număr de medalii Republica Moldova s-a clasat pe locul 75 între țările participante la a 30-a olimpiadă de vară.

Iuri Luțenko, fostul ministru de interne al Ucrainei, condamnat la doi ani `nchisoare

Fostul ministru de interne al Ucrainei, Iuri Luțenko, a fost condamnat la doi ani de închisoare la capătul unui proces despre care opoziția de spune că ar fi motivat politic.
Un tribunal din Kiev l-a găsit astăzi vinovat pe Luțenko de neglijență într-un dosar legat de presupusa tentativă de otrăvire a fostului președinte Viktor Iușcenko, în vremea când acesta candida la șefia statului, în 2004.
Luțenko fusese deja condamnat o dată în februarie la patru ani de închisoare într-un alt proces, sub acuzații de deturnare de fonduri.

Poliția sud-africană a ucis peste 30 de mineri înarmați în confruntarea de joi de la mina de platină Lonmin PLC

În Africa de Sud autoritățile au spus că poliția a ucis peste 30 de mineri înarmați în confruntarea de ieri de la mina de platină Lonmin PLC.
Presa a relatat că polițiștii au deschis focul după ce minerii greviști au refuzat să predea săbiile, bâtele și alte arme și după ce forțele de ordine au epuizat alte mijloace de constrângere, ca tunuri de apă și gaze lacrimogene.
Partidele politice și sindicatele au cerut deschiderea unei anchete independente.
Violențele sunt cele mai grave produse în Africa de Sud după abolirea apartheidului și par să semnaleze adâncirea neînțelegerilor dintre partidul de guvernământ (Congresul Național African) și un electorat nemulțumit de sărăcie și șomaj.

Proteste și manifestații de solidaritate în întreaga lume cu grupul Pussy Riot

În lumea întreagă au loc proteste și manifestări de solidaritate cu membrele grupului punk rusesc Pussy Riot, care urmează să-și afle sentința vineri după-amiază.
La Sofia un grup de simpatizanți au pus cagule colorate precum cele purtate de Pussy Riot pe capetele un grup statuar dedicat Armatei Roșii.
Manifestări de solidaritate sunt programate cu o oră înaintea anunțării verdictului în peste 20 de orașe din lumea întreagă, de la Toronto până la Moscova.
Cele trei artiste militante, judecate pentru că au cântat un cântec anti-Putin într-o catedrală moscovită, riscă o pedeapsă de până la șapte ani de închisoare.

Șeful poliției norvegiene și-a anunțat demisia în urma criticilor în relație cu atentatele de anul trecut de la Oslo și de pe insula Utoya

Șeful poliției norvegiene, Oystein Maeland, și-a anunțat astăzi demisia în urma criticilor la adresa felului cum au reacționat oamenii legii la masacrul de anul trecut, soldat cu 77 de morți, asumat de extremistul de dreapta Anders Behring Breivik.
Demisia lui Maeland vine la câteva zile după ce un raport guvernamental afirma că poliția ar fi putut preveni cel puțin unul din atacuri, cel de pe insula Utoya, și ar fi putut limita efectul primului atac asupra unei clădiri guvernamentale din Oslo.

Un polițist afgan a întors armele împotriva aliaților, omorând doi militari americani

Din Afganistan se relatează că încă un polițist afgan a întors armele împotriva aliaților, omorând doi militari americani. Incidentul petrecut astăzi în vestul Afganistanului este al șaselea de acest fel din ulrimele două săptămâni. Potrivit AP, atentatorul, care a fost ucis cu focuri de armă, era membru al Poliției Locale Afgane, o structură de pază instruită de forțele internaționale, inclusiv de americani.
AP estimează la 36 numărul militarilor străini uciși anul acesta de atentatori purtând uniforma poliției sau armatei afgane.

Paul Enerud: documentul despre reglementarea transnistreană publicat de un portal rus și atribuit președinției irlandeze a OSCE este fals

Purtătorul de cuvânt al Misiunii OSCE în Moldova, Per Enerud, a declarat că documentul despre reglementarea transnistreană publicat de un portal rus și atribuit președinției irlandeze a OSCE este fals. Portalul Regnum a scris miercuri că presupusul proiect prevede federalizarea Republicii Moldova.
Autenticitatea documentului - care ar fi purtat și semnătura negociatoarei transnistrene Nina Ștanski - a fost negată și de autoritățile de la Tiraspol. Iar aseară, într-o emisiune la Publika TV, ministrul de externe Iurie Leancă a respins și el speculațiile din presa rusă: „Nu există aceste abordări secrete și aceste înțelegeri bilaterale în spatele R. Moldova. Spun acest lucru cu maximă responsabilitate”.

Valeriu Pasat laureat al Premiului Național acordat de guvern cu ocazia Zilei Independenței

Fostul ministru al Apărării, Valeriu Pasat, care a iritat în 2010 guvernul Filat cu o campanie pentru predarea obligatorie a ortodoxiei în școală, va primi un Premiu Național tot din partea guvernului.
Pasat este unul din 10 laureați ai premiului de 100 de mii de lei acordat înainte de Ziua Independenței. Guvernul nu a explicat care sunt meritele lui Pasat, pe care-l criticase cu doi ani în urmă din cauza campaniei religioase de natură să încalce caracterul secular al statului.
În perioada guvernării comuniste, fostul ministru petrecuse câțiva ani în închisoare pentru vânzarea avioanelor armatei. După schimbarea guvernului, Pasat a fost achitat și a putut reveni din Rusia unde se refugiase.

La Moscova este așteptat un verdict al tribunalului în procesul intentat de Biserică împotriva formației punk „Pussy Riot”

Un tribunal din Moscova urmează să pronunțe după-amiază sentința în procesul celor trei membre ale grupului punk Pussy Riot, acuzate de huliganism și ură religioasă pentru că au interpretat un cântec anti-Kremlin într-o biserică. În ajun au avut loc manifestări de solidaritate cu Maria Alehina, Nadejda Tolokonnikova și Ekaterina Samuțevici, în lumea întreagă, inclusiv la Chișinău.
În fața ambasadei Federației Ruse, câțiva membri ai organizației Amnesty International Moldova au scandat lozinci pentru eliberarea celor trei artiste, care riscă o pedeapsă maximă de șapte ani de închisoare.

Patriarhul Kiril al Moscovei și Intregii Rusii a început joi o vizită oficială în Polonia

Patriarhul ortodox rus, Kiril, a sosit joi într-o vizită în Polonia catolică, prima asemenea vizită de când polonezii și-au recâștigat independența față de imperiul țarist cu aproape un secol în urmă.
Kiril și Arhiepiscopul catolic Jozef Michalik, șeful Conferinței Episcopale Poloneze vor semna astăzi la Varșovia un îndemn către ruși și polonezi să-și ierte reciproc paginile întunecate ale istoriei comune.
În cursul vizitei de patru zile, patriarhul rus se va mai întâlni și cu liderii bisericii ortodoxe autocefale din Polonia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG