Linkuri accesibilitate

Ştiri

BNM a micșorat prognoza pentru rata inflației până la 3,7 %

Banca Națională a micșorat prognozele despre rata inflației, spunând că aceasta va atinge la sfârșit de an 3,7 %, față de așteptările mai vechi de 4,9 la sută.

Guvernatorul Dorin Drăguțanu a spus astăzi că rata inflației rămâne redusă mai ales pentru că nu se scumpesc puternic carburanții, iar majorarea tarifelor în transportul public a fost amânată.

Rata inflației încetinește pe fundalul încetinirii economiei. Guvernul crede că Produsul Intern Brut va spori anul acesta cu cel mult 3 la sută, în primul rând din cauza că se reduc comenzilor de export în țările Uniunii Europene afectate de criza datoriilor în zona euro. Tot pe seama crizei din zona euro este pusă și deprecierea leului față de dolar.

Kofi Annan: țările Consiliului de Securitate ONU se arată cu degetul, când poporul sirian are nevoie de ajutor

Emisarul special al ONU și Ligii Arabe pentru Siria, Kofi Annan a spus că demisionează și că nu mai vrea să-i fie reînnoit mandatul care-i expiră la 31 august.

Anunțându-și decizia la Geneva, Annan a spus între altele că țările Consiliului de Securitate ONU se arată cu degetul într-un moment în care poporul sirian are disperat nevoie de acțiuni din partea comunității internaționale pentru a pune capăt violențelor între regim și rebeli.

În Consiliul de Securitate, Rusia și China s-au opus de trei ori unor rezoluții pe tema Siriei care conțineau, la propunerea țărilor occidentale, avertismentul sancțiunilor față de regimul președintelui Bashar al-Assad.

La Bucureşti, Curtea Constituţională a anunţat o pauză până la 12 septembrie în dezbaterea privind rezultatele referendumului anti-Băsescu

Curtea Constituţională din România a anunțat că amână cu mai mult de o lună decizia de validare sau invalidare a rezultatelor referendumului pentru demiterea președintelui. Traian Băsescu, rămâne între timp președinte suspendat.

După două zile de dezbateri, Curtea a anunțat o pauză până la 12 septembrie timp în care așteaptă să fie actualizat numărul alegătorilor.

Actualizarea a fost cerută de puterea social-liberală în speranța că participarea la vot de numai 46,24 la sută va trece de jumătate, așa ca Băsescu să fie demis.

Kofi Annan renunță la misiunea de emisar special al ONU și Ligii Arabe pentru Siria

Kofi Annan renunță la misiunea de emisar special al ONU și Ligii Arabe pentru Siria, după ce avertizase că cele șase puncte ale planului său de pace nu sunt respectate mai ales de președintele Bashar al-Assad.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a anunțat într-o declarație că Annan l-a informat pe el și Liga Arabă că nu mai dorește să-i fie reînnoit mandatul care expiră la 31 august.

În declarația sa, secretarul general al ONU spune că au loc consultări cu Liga Arabă pentru a găsi un noi emisar pentru Siria. Ban mai declară că atât guvernul sirian, cât și forțele de opoziție se arată determinate în continuare să recurgă la tot mai multă violență.

Preşedintele rus Vladimir Putin va urmări luptele judo de la Jocurile Olimpice de la Londra

Premierul britanic, David Cameron a declarat după convorbiri purtate la Londra cu președintele rus, Vladimir Putin că țările lor doresc încetarea violențelor din Siria, soldate cu 18 mii de morți în 16 luni de conflict între rebeli și regim.

Vorbind în compania lui Putin, Cameron a spus că există unele diferențe de poziție între Rusia și Marea Britanie, dar ambele doresc oprirea conflictului și o Sirie stabilă.

Sosit pentru o zi la Londra în prima sa vizită în nouă ani, Vladimir Putin mai urmărește astăzi, la Jocurile Olimpice, câteva dueluri la judo la care participă luptători ruși.

Presa spaniolă relatează că presupușii teroriști arestaţi la Cadiz dețineau explozibil și otravă

Autoritățile spaniole spun că au arestat trei presupuși membri ai rețelei Al-Qaeda bănuiți că pregăteau un atac terorist în Spania sau într-o altă țară europeană.

Ministrul de interne, Jorge Fernandez Diaz a declarat la o conferință de presă la Madrid că poliția are ”indicii clare” că cei trei arestați miercuri în provincia Cadiz puteau planifica un atac, dar nu poate dezvălui mai multe deocamdată.

Presa spaniolă relatează că presupușii teroriști dețineau explozibil și otravă. Informații neverificate sugerează că doi dintre ei ar fi ceceni, iar al treilea turc. Un atac terorist în Spania pus pe seama Al-Qaeda a făcut 191 de victime în 2004.

Procesul de la Moscova împotriva Pussy Riot a fost întrerupt din cauza unei alarme false cu bombă

Procesul de la Moscova al celor trei tinere din organizația Pussy Riot acuzate de huliganism și insultarea credinței ortodoxe a fost întrerupt astăzi pentru câteva ore din cauza unei alarme false cu bombă în clădirea tribunalului.

Nadejda Tolokonnikova, Maria Alyohina și Yekaterina Samutsevici au fost arestate în martie, după ce au improvizat un concert împotriva lui Vladimir Putin în catedrala Hristos Mântuitorul la Moscova.

Dacă sunt găsite vinovate în procesul început luni, ele riscă șapte ani de închisoare. Numeroaselor apărători ai drepturilor omului care le sprijină pe cele trei tineri li s-au alăturat astăzi 12 muzicieni britanici, inclusiv membrii formației Pet Shop Boys, care i-au cerut președintelui rus să asigure un proces corect.

Șeful Băncii Centrale Europene a repetat că euro este un proiect ireversibil

Șeful Băncii Centrale Europene a repetat astăzi la o conferință de presă că euro este un proiect ireversibil și că banca este hotărâtă să facă totul ca să-l mențină ca monedă stabilă.

Mario Draghi a spus că angajamentul pentru moneda europeană unică este unanim în țările zonei euro. Dar a recunoscut că banca centrală a Germaniei are ”rezerve” față de achizițiile de bonduri guvernamentale, una din metodele avute în vedere pentru depășirea crizei datoriilor.

Draghi a promis să anunțe ”în următoarele săptămâni” măsuri concrete în sprijinul euro.

Ministrul de interne Dorin Recean spune că MAI va fi reformat şi va avea o nouă organigramă

Noul ministrul de Interne, Dorin Recean a declarat astăzi că ministerul pe care l-a preluat săptămâna trecută cu promisiunea să-l reformeze va avea o nouă organigramă până la sfârșitul lunii.

Vorbind după o ședință cui toți comisarii de poliție, Recean a sugerat că în timpul tranziției de la structura veche la cea nouă a ministerului angajații vor fi concediați și reangajați doar cei care vor trece un test de integritate și profesionalism.

Astăzi, ministrul l-a avertizat public cu demiterea pe comisarul sectorului Râșcani din capitală, Valentin Cucoș pe care l-a acuzat că ar încălca ”disciplina internă”.

Poliția din Bălți spune că a reținut un bărbat bănuit de vandalizarea monumentelor sovietice

Poliția din Bălți spune că a reținut un bărbat din localitate bănuit de vandalizarea monumentelor sovietice din oraș săptămâna trecută.

Potrivit televiziunii Publika, bărbatul de 45 de ani al cărui nume sau ocupație nu au fost dezvăluite ar fi fost prins în timp ce scria cu vopsea pe pereții unității militare din oraș. El va fi cercetat în stare de libertate.

Premierul Vlad Filat ceruse săptămâna trecută poliției să prevină vandalizarea unor monumente sovietice care comemorează ostașii căzuți în războaie. Însă Partidul Liberal Democrat al primului ministru a anunțat o inițiativă legislativă care va exclude din registrul monumentelor vestigiile ideologice ale regimurilor totalitare, cum sunt monumentele și busturile liderului bolșevic Vladimir Lenin și altor apologeți ai totalitarismului.

Două sportive moldovene au fost depistate pozitiv la testul de dopaj la Londra și excluse de la Jocurile Olimpice

Președintele Comitetului Național Olimpic, Nicolae Juravschi este citat de presă cu anunțul că două sportive moldovene au fost depistate pozitiv la testul de dopaj la Londra și excluse de la Jocurile Olimpice.

Juravschi a spus că Natalia Artîc înscrisă la competiția de aruncare a discului şi Marina Marghieva care concura la aruncarea ciocanului au consumat substanțe interzise și ar putea fi descalificate pe un termen de la 2 până la 4 ani.

Moldova a trimis la jocurile de la Londra 22 de sportivi. Singura medalie până acum a fost câștigată de halterofila Cristina Iovu, care a obținut bronzul în categoria de greutate de 53 de kilograme.

Autoritățile spaniole spun că au arestat trei presupuși membri ai rețelei Al-Qaeda

Autoritățile spaniole spun că au arestat trei presupuși membri ai rețelei Al-Qaeda bănuiți că pregăteau un atac terorist în Spania sau într-o altă țară europeană.

Ministrul de interne, Jorge Fernandez Diaz a declarat la o conferință de presă la Madrid că poliția are ”indicii clare” că cei trei arestați în provincia sudică Cadiz ar fi planificat un atac.

Presa spaniolă relatează citând surse ale poliției că presupușii teroriști dețineau explozibil și otravă. Informații de presă neverificate sugerează că doi dintre ei ar fi ceceni, iar al treilea turc. Un atac terorist în Spania pus pe seama Al-Qaeda a făcut 191 de victime în 2004.

Forţele afgane spun că au nimicit cinci insurgenţi ce plănuiau un atac masiv la Kabul

Oficiali afgani și ai trupelor NATO spun că cinci insurgenți care plănuiau un atac masiv la Kabul au fost uciși după confruntări de șapte ore într-un raid al forțelor afgane.

Un purtător de cuvânt al Directoratului Național pentru Securitate de la Kabul a spus că militanții înarmați cu veste sinucigașe, rachete și mitraliere planificau să captureze o clădire înaltă din centrul capitalei afgane.

După neutralizarea militanților despre care se crede că ar fi asociați cu rețeaua Haqqani, militarii afgani au descoperit în ascunzișul lor un mini-van plin cu explozibil.

Președintele rus, Vladimir Putin a sosit la Londra în prima sa vizită în Marea Britanie în nouă ani

Președintele rus, Vladimir Putin a sosit la Londra în prima sa vizită în Marea Britanie în nouă ani urmând să discute despre situația din Siria cu premierul David Cameron și să urmărească la Jocurile Olimpice câteva dueluri la judo.

Purtătorul de cuvânt al liderului rus, Dmitry Peskov a declarat miercuri că Putin va repeta poziția Moscovei că situația din Siria trebuie aplanată pe calea dialogului între regim și rebeli.

Relațiile dintre Rusia și Marea Britanie au fost marcate în ultimii ani de numeroase neînțelegeri, de la spionaj, la drepturile omului. Cea mai cunoscută dispută, nerezolvată încă, se referă la asasinarea prin iradiere în 2006 la Londra a fostului spion rus și critic al Kremlinului Alexandr Litvinenko.

Interpol a cerut țărilor membre să răspândească imaginea robot a presupusului atacator sinucigaș din Bulgaria

Organizația Interpol a cerut astăzi țărilor membre să răspândească imaginea robot a presupusului atacator sinucigaș din Bulgaria care a ucis 5 turiști israelieni și un șofer bulgar de autobuz cu două săptămâni în urmă.

Interpolul spune că a emis o Notă Neagră folosită la căutarea informațiilor despre cadavrele neidentificate, cerându-le celor 190 de țări membre să afișeze imaginea în locuri publice în speranța să identifice suspectul.

Pe fotografia elaborată la computer este înfățișat un tânăr în jur de 30 de ani, cu piele deschisă la culoare, frunte înaltă și păr castaniu întunecat, pieptănat peste cap. Experții bulgari au reconstituit imaginea folosind rămășițele presupusului atacator recuperate din autobusul aruncat în aer.

La București, conducerea Institutului Cultural Român și-a anunțat demisia

La o conferință de presă desfășurată astăzi la București, conducerea Institutului Cultural Român și-a anunțat demisia în bloc, în semn de protest față de măsurile punitive adoptate de guvernul Ponta și parlamentari.

Directorul ICR, Horia Roman Patapievici, a declarat între altele, citat de hotnews.ro: „În viziunea guvernului Ponta, în 2012 arhitectura care a permis construcția autonomiei ICR afectează sentimentul de apartenență la națiunea română a celor stabiliți în străinătate. [...] Față de această modificare dramatică, față de această lovitură adusă culturii române, conducerea ICR înțelege, în semn de protest, să îsi dea demisia.”

Ultimul atac al forţelor guvernamentale asupra unui cartier din Damasc a făcut cel puțin 35 de victime

Activişti sirieni relatează că cel puţin 35 de persoane au murit în ultimul atac al forţelor guvernamentale asupra unui cartier din Damasc. Mai mult, Observatorul pentru drepturile omului, organizaţie cu sediul la Londra, susţine că mule persoane au fost torturate înainte de a fi executate. Televiziunea de stat siriană afirmă că „zeci de rebeli şi terorişti au fost ucişi „ în atacul de la Damasc.

La Moscova a fost reluat procesul împotriva a trei membre ale grupului punk „Pussy Riot”

La Moscova a fost reluat procesul împotriva celor trei membre ale grupului punk „Pussy Riot” acuzate de huliganism şi insultarea credinţei ortodoxe.
În februarie, membrele formației „Pussy Riot” au pătruns în Catedrala Hristos Mântuitorul, din Moscova, unde au improvizat un concert de protest împotriva preşedintelui Vladimir Putin. Din martie, cele trei interprete se află în detenţie preventivă şi riscă acum şapte ani de închisoare.

Un partid al opoziției înregistrat de Ministerul de justiție în Rusia

Ministerul rus de Justiţie a înregistrat partidul de opoziţiei, Partidul Libertăţii Poporului (PARNAS). Partidul este activ din decembrie 2010 când a fost înfiinţat de fostul premier Mihail Kasianov, fostul vicepremier Boris Nemtsov şi de politicienii Vladimir Milov şi Vladimir Rîşkov.
Până acum, ministerul a refuzat să înregistreze noul partid, invocând probleme de ordin birocratic. În replică, fondatorii partidului au vorbit de motive politice. Acum, partidul este înregistrat drept Partidul Republica din Rusia – Partidul Libertăţii Poporului.

Procuratura R. Başkortostan din Rusia i-au acuzat de extremism pe autorii unui site pe internet în limba tătară

Procuratura din Republica Başkortostan (anterior Bașkiria), din Rusia, i-au acuzat de extremism pe autorii unui site pe internet în limba tătară şi au închis pagina respectivă. Portalul publicase un articol în care acuza autorităţile ruse că duc o politică de asimilare a minorităţii tătare. Ziarul publicat de patronii aceluiaşi portal a fost închis din iunie, tot sub acuzaţia de extremism.

Primarul Vasile Panciuc de la Bălți afirmă că „ar fi logic să se renunțe la referendum” după modificarea statutului administrativ al localității

Primarul municipiului Bălți a spus că va cere consilierilor municipali să renunțe la ideea ținerii unui referendum pe tema autonomiei, după ce guvernul Filat a anunțat ridicarea statutului administrativ al orașului. Primarul Vasile Panciuc a spus că „ar fi logic să se renunțe la referendum”.
Decizia modificării statutului municipiului, care mai trebuie aprobată de Parlament, a fost anunțată la şedinţa de guvern, ţinută ieri la Bălţi. Premierul Vlad Filat a promis și alte măsuri de îmbunătățire a vieții din Bălți, insistând că referendumul plănuit pentru luna septembrie trebuie anulat. In caz contrar, va fi atacat în justiţie.

PD propune modificarea sistemului de asigurări medicale

Partidul Democrat propune modificarea sistemului de asigurări medicale. Potrivit proiectului, o parte din suma plătită pentru poliţa de asigurare va intra pe un cont personal, din care se vor acoperi servicii medicale neasigurate. O initiative salutată de asiguraţi, relatează Publika TV, dar criticată de medici care susţin că noul mecanism ar complica întregul sistem.

Curtea Constituţională din România reia dezbaterile privind recunoaşterea rezultatelor referendumului

Curtea Constituţională din România reia astăzi dezbaterile privind recunoaşterea rezultatelor referendumului de duminică pentru demiterea preşedintelui ţării. Curtea a examinat şi trei contestaţii ale Uniunii social-liberale de la guvernare, privind regulile după care s-a desfăşurat referendumul.
Rezultatul final al votului, prezentat miercuri de Biroul Electoral Central, arată că la referendum au participat mai puţin de 50 la sută plus unu din cei înscrişi pe listele electorale. Aşa că referendumul ar trebui anulat. În aceste condiţii, preşedintele suspendat Traian Băsescu şi-ar putea relua funcţia.

Cel puţin 90 de persoane ucise în confruntările de miercuri din Siria

În Siria, la Alep, continuă luptele grele între forţele guvernamentale şi cele rebele. Între timp au avut loc ciocniri serioase şi la Damasc. Potrivit grupărilor de opoziţie, cel puţin 90 de persoane au fost ucise în confruntările de miercuri. Pentru vineri, Franţa a cerut convocarea Consiliului de Securitate ONU la nivel ministerial pentru a discuta situaţia din Siria.

Președintele Vladimir Putin vizitează Londra

Pentru prima dată în ultimii 9 ani, preşedintele Vladimir Putin va fi la Londra pentru convorbiri cu premierul David Cameron legate de situaţia din Siria. Este de aşteptat ca Putin să reafirme poziţia Rusiei şi anume că diplomaţia trebuie să mai aibă o şansă. Preşedintele rus va urmări cu această ocazie şi meciurile de judo din cadrul Jocurilor Olimpice.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG