Linkuri accesibilitate

Ştiri

Poliţia rusă caută alte două membre ale formaţiei punk Pussy Riot

Poliţia rusă caută alte două membre ale formaţiei punk Pussy Riot după ce trei membre ale formaţiei au fost condamnate de un tribunal din Moscova la 2 ani de închisoare pentru huliganism motivat religios. Poliţia rusă nu a spus nici cîti oameni caută şi nici dacă ar putea fi aduşi in faţa justiţiei. In februarie 5 femei, membre ale formaţiei au cîntat o melodie anti Putin în catedrala Isus Mîntuitorul de la Moscova.

Traficul din Chişinău va fi restricţionat marţi şi miercuri la Chişinău

Din cauza vizitei cancelarului Germaniei Angela Merkel la Chişinău, marţi şi miercuri traficul va fi restricţionat, informează Info Prim Neo, citând un comunicat al primăriei. Este vorba de străzile de perimetrul Pieţei Marii Adunări Naţionale, al Grădinii Publice Stefan cel Mare, şi de străzile Nicolae Iorga şi Maria Cebotari. Primăria Chişinău recomandă locuitorilor oraşului să folosească transportul în comun şi nu maşinile particulare. Angela Merkel soseşte mâine la Chişinău la invitaţia premierului Vlad Filat.

Germania se află pe locul 5 în topul ţărilor cu care Moldova are schimburi comerciale,

Germania se află pe locul 5 în topul ţărilor cu care Moldova are schimburi comerciale, iar volumul importurilor germane în Moldova reprezinta 7,8 % din totalul importurilor Moldovei. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în Republica Moldova funcţionează 168 întreprinderi cu capital german.

Ministrul turc de externe: Naţiunile Unite ar trebuie să creeze o zonă de securitate în Siria

Ministrul turc de externe Ahmet Davutoglu a declarat cotidianului turcesc „Hurriyet" că Naţiunile Unite ar trebuie să creeze o zonă de securitate în Siria pentru a putea ajuta numărul din ce în ce mai mare de refugiaţi care şi-au părăsit locuinţele din cauza luptelor dintre armată şi forţele anti-guvernamentale. Şeful diplomaţiei Ankarei ar dori ca refugiaţii să aibă zona de securitate în Siria, pentrui a nu mai ajunge în Turcia, unde se află deja 70 de mii, mulţi dintre ei veniţi în ultimele săptămîni, după intensificarea luptelor dintre trupele guvernamentale şi rebeli.

Curtea Constituţională din România a primit datele solicitate de la guvernul Victor Ponta

Curtea Constituţională din România a primit datele solicitate de la guvernul Victor Ponta, informează Agerpres. Preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, a declarat presei că toate aspectele legate de referendumul din 29 iulie pentru demiterea presedintelui traian Băsescu vor fi lămurite, dar nu a vrut să răspundă dacă este posibilă mîine o nouă amînare a deciziei Curtii Constituţionale. Hotărîrea referitoare la validarea sau invalidarea referendumului din 29 iulie trebuie luată cu votul a 6 judecători din 9.

Premierul român Victor Ponta a anunţat că numărul românilor care locuiesc legal în străinătate este de 3 milioane 52 de mii

Premierul român Victor Ponta a anunţat că numărul românilor care locuiesc legal în străinătate este de 3 milioane 52 de mii, fără însă să precizeze dacă aceştia ar trebui sau nu ar trebui să fie scoşi de pe listele electorale şi în baza cărei legi. Întrebat ce se va întîmpla dacă referendumul privind demiterea preşedintelui Traian BVăsescu este invalidat de Curtea Constituţională, Ponta a spus că aceasta ar fi o soluţie „nedreaptă”, şi că în acest caz „Traian Băsescu se întoarce la masa verde”.

Partidul Naţional Liberal din Moldova îi cere Angelei Merkel să se implice în rezolvarea problemei transnistrene

Partidul Naţional Liberal din Moldova, partid extraparlamentar, solicită într-o scrisoare adresata cancelarului Angela Merkel să se implice în rezolvarea problemei transnistrene dar şi in ceea ce lidera acestui partid extraparlamentar, Vitalia Pavlicenco, numeşte „voinţa politică pentru unificarea a două state româneşti”, prin anularea pactului Ribbentrop-Molotov şi la lichidarea consecinţelor acestuia.

Misiunea Naţiunilor Unite în Siria a luat sfîrşit

Misiunea Naţiunilor Unite în Siria a luat sfîrşit oficial, la miezul nopţii. Ea fusese creata de Consiliul de Securitate ONU în luna aprilie în încercarea de a pune în aplicare un plan de pace pentru Siria propus de fostul emisar al Naţiunilor Unite pentru această ţară Kofi Annan. Misiunea formată din 300 de observatori a fost suspendată în luna iunie, cînd luptele între armată şi forţele anti-guvernamentale au crescut în inetnsitate. Nici una dintre părţi nu a respectat înţelegerile la care au ajuns cu Kofi Annan, iar după acest eşec, postul de emisar al Naţiunilor Unite pentru Siria a fost preluat de diplomatul algerian Lahdar Brahimi.

Şeful statelor majore reunite ale armatei americane se află în Afganistan

Şeful statelor majore reunite ale armatei americane, generalul Martin Dempsey, se află în Afganistan pentru convorbiri cu liderii forţelor coaliţiei internaţionale şi cu ofiţeri afgani. Vizita survine pe fundalul creşterii atacurilor asupra militarilor din forţele internaţionale comise de militari afgani. În ultimele două săptămâni 10 militari străini au fost ucişi de membri ai trupelor de securitate afgane, ultimul din această serie de atacuri avînd loc duminică în provincia Kandahar.

Membrele trupei Pussy Riot nu intenţionează să ceara graţierea din partea preşedintelui Vladimir Putin

Avocaţii celor trei membre ale trupei Pussy Riot au anunţat că cele trei artiste nu intenţionează să ceara graţierea din partea preşedintelui Vladimir Putin. Cele 3 tinere au fost condamnate vineri la 2 ani de închisoare pentru huliganism motivat de ură religioasă. În luna februarie formaţia a cîntat o melodie anti-Putin in catedrala Isus Mîntuitorul de la Moscova.

Preşedintele Bielorusiei Aleksandr Lukaşenka l-a demis pe ministrul de externe Serghei Martinau

Preşedintele Bielorusiei Aleksandr Lukaşenka l-a demis pe ministrul de externe Serghei Martinau şi l-a înlocuit cu Uladzimir Makei, şeful administraţiei prezidenţiale. Martinau a fost ministrul de externe al regimului de la Minsk din martie 2003. Nu au fost date explicaţii oficiale pentru aceasta schimbare.

Trei membri ai unei organizatii islamiste din Tatarstan au fost ucişi în explozia unui autoturism capcană

Autorităţile din Tatarstan au anunţat că trei membri ai unei organizatii islamiste care pregăteau un atac terorist au fost ucişi în explozia unui autoturism capcană. Potrivit oficialităţilor din aceasta republică a Federaţiei Ruse, explozia ar fi avut loc din greşeală, pe autostrada Kazan-Zelenodolsk. Incidentul survine după ce muftiul Tatarstanului a fost rănit într-un atac asupra maşinii sale, iar adjunctul său a fost împuşcat la sfîrşitul lunii trecute. Cei doi clerici cunoscuţi pentru poziţia lor moderată. Responsabilitatea asupra atacurilor împotriva celor doi a fost asumată de o grupare numită „Mujahedinii din Tatarstan”.

Garry Kasparov a repetat că acuzaţia pe care i-o aduce procuratura că a lovit un poliţist e o minciună

Fostul campion de şah şi lider al opozitiei din Rusia Garry Kasparov a repetat că acuzaţia pe care i-o aduce procuratura că a lovit un poliţist e o minciună. Kasparov a fost reţinut vineri în faţa tribunalului unde s-a judecat procesul trupei Pussy Riot.

Proteste la Harkov împotriva legii care dă limbii ruse statut de limbă oficială

Poliţia din oraşuş ucrainean Harkov i-a împiedicat pe protestatari să ia cu asalt clădirea consiliului local pentru a-i împiedica pe membrii consiliului să voteze şi să aprobe legea care acordă limbii ruse statut de limbă oficială regională. Sute de protestatari au fost opriţi de poliţie , iar consiliul a votat in favoarea legii. Legea a fost semnată de preşedintele Victor Ianukovici la începutul acestei luni. Critici ai preşedintelui şi ai legii spun că este un pas spre „rusificarea” Ucrainei şi un atac împotriva suveranităţii ţării.

Opoziţia din Ucraina a anunţat că au fost adunate peste 300 de mii de semnături pentru darea în judecată a preşedintelui Viktor Ianukovici.

Opoziţia din Ucraina a anunţat că au fost adunate peste 300 de mii de semnături pentru darea în judecată a preşedintelui Viktor Ianukovici. Opoziţia îl acuză pe preşedinte de „crime împotriva poporului ucrainean”, de semnarea „ilegală” a mai multor legi, printre care şi controversata lege a limbilor regionale, şi de presiuni exercitate asupra justiţiei şi Curţii Constituţionale.

Nouă activişti homofobi ruşi cer daune de 10 milioane de dolari pentru că s-ar fi simţiţi lezaţi de concertul Madonnei la St. Petersburg

Nouă activişti împotriva minorităţilor sexuale din Rusia au anunţat că au adus cazul căntăreţei Madonna in faţa justiţiei pentru că s-ar fi simţit lezaţi de sprijinul pe care artista l-a acordat homosexualilor în concertul său de la Sankt Petersburg. Celebra cîntăreaţă a cerut ruşilor să respecte drepturile minorităţilor sexuale şi să nu le fie teamă să facă acest lucru. Cei nouă cer daune de 10 milioane de dolari. Judecătoria de district la care a fost depusă plîngerea urmează să decidă la sfîrşitul săptămînii dacă o acceptă. Cererea este formulată şi împotriva organizatorilor turneului cîntăreţei şi a sălii de concerte unde a avut loc

Premierul Filat a îndemnat liderii opoziției comuniste să participe la discuțiile pe care Angela Merkel le va purta cu grupurile parlamentare

Premierul Vlad Filat a îndemnat liderii opoziției comuniste să participe la discuțiile planificate de Angela Merkel cu grupurile parlamentare în timpul vizitei pe care cancelara Germaniei o întreprinde miercuri la Chișinău.
Filat a declarat astăzi jurnaliștilor că liderii comuniștilor ar trebui să ia parte la discuții dacă „a mai rămas puțină rațiune” și „se gândesc la țară”.
PCRM nu a anunțat cum va proceda în timpul vizitei Angelei Merkel. Dar liderul comuniștilor, Vladimir Voronin boicotase discuțiile cu vicepreședintele Statelor Unite, Joe Biden care a vizitat Chișinăul în martie anul trecut.

Membrele formației „Pussy Riot” refuză să ceară grațierea de la președintele Vladimir Putin

Avocații celor trei membre ale formației „Pussy Riot” de la Moscova au declarat că acestea refuză categoric să-i ceară președintelui Vladimir Putin să le grațieze, după condamnarea la doi ani de închisoare. Unul din avocați, Nikolai Polozov a spus însă că verdictul de vineri va fi contestat, inclusiv la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
Cele trei tinere arestate în martie au fost găsite vinovate de huliganism și insultarea credinței ortodoxe pentru că au interpretat un cântec anti-Putin în principala catedrală ortodoxă de la Moscova în februarie. Lideri internaționali, între care cancelara germană Angela Merkel, au spus că sentința este excesivă.

Militanta ecologistă Evghenia Cirikova va candida în alegeri pentru primăria din Himki, lîngă Moscova

Lidera mișcării ecologice de apărare a pădurii de la Himki a anunțat că va candida în octombrie la primăria acestei localități din apropierea Moscovei.
Evghenia Cirikova a spus că a luat decizia la solicitarea suporterilor săi, care au ajutat-o să protesteze față de decizia autorităților să taie pădurea pentru a construi autostrada Moscova - St. Petersburg. Campania condusă de Cirikova a amânat planurile autorităților ruse.

Misiunea de observatori ONU în Siria s-a încheiat astăzi în mod oficial

Misiunea observatorilor ONU în Siria s-a încheiat în mod oficial, odată cu expirarea mandatului său la miezul nopții trecute, lăsând locul unui oficiu civil de contact la Damasc. Înființată în aprilie de Consiliul de Securitate ONU, misiunea a avut rolul să monitorizeze un armistițiu între forțele guvernamentale și rebeli, precum și aplicarea unui plan de pace mediat de emisarul internațional Kofi Annan.
Nici o parte din conflict nu a respectat armistițiul iar activitatea observatorilor pe teren fusese suspendată la mijlocul lunii trecute din cauza escaladării violențelor.

Un congresman american din Partidul Republican se scuză pentru un incident survenit în Israel

Un congresman american din Partidul Republican și-a cerut scuze pentru că s-a scăldat în pielea goală în Marea Galileei din Israel în timpul unei petreceri anul trecut. Kevin Yoder, ales în statul Kansas, a spus că regretă că a sărit în apă fără costum de baie. Alți legislatori americani care au luat parte la petrecere au spus că au înotat îmbrăcați în semn de respect față de importanța religioasă a lacului unde se spune că Isus a mers pe apă.
Incidentul petrecut în august 2011 a fost făcut public duminică de către publicația online „Politico".

Regizorul britanic Tony Scott s-a sinucis

Regizorul de la Hollywood, Tony Scott, faimos pentru filme ca „Top Gun", a murit duminică după ce a sărit de pe Podul Vincent Thomas de peste portul din Los Angeles. Poliția spune că versiunea privilegiată a cauzei morții regizorului, în vîrstă de 68 de ani, este sinuciderea.
Regizorul de origine britanică a devenit faimos în anii 1980 cu filmele sale de acțiune, între care „Crimson Tide", „Days of Thunder" și „Beverly Hills Cop II."

Militanții opoziției ruse au marcat la Moscova puciul eșuat din 1991

Activiștii opoziției ruse au marcat duminică la Moscova puciul eșuat din 1991 împotriva liderului sovietic Mihail Gorbaciov. Activiștii au comparat puciștii de atunci care au încercat să oprească perestroika cu actuala conducere de la Kremlin. Ei l-au acuzat pe președintele Vladimir Putin că ar realiza o lovitură de stat insidioasă.
Aniversarea a avut loc după sentința de vineri împotriva celor trei fete din trupa Pussy Riot. Ele au fost condamnate la doi ani de închisoare pentru „rugăciunea punk” anti-Putin, interpretată în principala catedrală ortodoxă de la Moscova înaintea alegerilor prezidențiale din martie.

Gu Kailai condamnată în China la moarte, cu comutarea pedepsei în închisoare pe viață

Un tribunal din estul Chinei a condamnat-o astăzi la moarte cu suspendarea pedepsei pe soția unui lider comunist dizgrațiat, găsită vinovată de asasinarea unui om de afaceri britanic.
Gu Kailai a recunoscut că l-a otrăvit pe Neil Heywood în noiembrie trecut din cauza unei dispute de afaceri. Pedeapsa capitală suspendată este înlocuită de obicei în China cu închisoare pe viață.
Scandalul în jurul crimei a compromis cariera partinică a soțului condamnatei. Bo Xilai și-a pierdut funcția de lider local de partid și a fost suspendat din biroul politic.

Țările Americii Latine și-au exprimat solidaritatea cu Ecuadorul în cazul Julian Assange

Țările Americii Latine și-au exprimat „solidaritatea” cu Ecuadorul în fața „amenințărilor” la adresa ambasadei ecuadoriene de la Londra, unde s-a refugiat fondatorul Wikileaks, Julian Assange. Marea Britanie a spus că ar putea anula statutul diplomatic al ambasadei pentru a-l aresta pe Assange și a-l extrăda în Suedia, unde este acuzat de crime sexuale pe care le neagă.
Vorbind duminică din balconul ambasadei Ecuadorului, Assange a acuzat din nou Statele Unite că l-ar vrea pedepsit pentru publicarea a zeci de mii de depeșe secrete ale diplomației americane.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG