Linkuri accesibilitate

Ştiri

Cancelarul Germaniei Angela Merkel a lăudat progresele reformelor din Republica Moldova

Cancelarul Germaniei Angela Merkel a lăudat progresele reformelor din Republica Moldova, spunând că țara are ”o perspectivă europeană”. După ce s-a întâlnit cu premierul Vlad Filat la Chișinău Angela Merkel a mai spus că actualul format 5+2 în care se negociază problema transnistreană este adecvat și a insistat asupra măsurilor de sporire a încrederii și comunicării între cetățenii de pe cele două maluri ale Nistrului. Pe agenda vizitei de jumătate de zi a cancelarului german se mai află un discurs la Palatul Republicii și o vizită la beciurile de la Cricova, înainte de plecarea programată pentru ora 21.

Liderul PCRM Vladimir Voronin a luat parte la întâlnirea liderilor parlamentari cu cancelarul german Angela Merkel,

Liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, a participat la întâlnirea liderilor parlamentari cu cancelarul german Angela Merkel, nerepetând gestul de anul trecut, când a boicotat vizita la Chișinău a vicepreședintelui Statelor Unite, Joseph Biden.

Dar după întâlnirea în cinci de astă-seară cu Merkel, Voronin i-a înmânat o scrisoare deschisă în care îi reproșează că nu i-a acordat o întrevedere separată și că oferă sprijin actualei puteri de la Chișinău, pe care Voronin o numește în document ”juntă nedemocratică”.

Liderul comunist a scris de asemenea că AIE și președintele Nicolae Timofti doresc distrugerea statului moldovean prin unirea lui cu România.

Premierul Greciei Antonis Samaras a început o serie de întâlniri cu liderii europeni

Premierul Greciei Antonis Samaras a început o serie de întâlniri cu liderii europeni în încercarea de a câștiga timp pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Samaras s-a întâlnit astăzi la Atena cu premierul din Luxemburg Jean Claude Juncker, care prezidează ședințele miniștrilor de finanțe din zona euro.

Premierul elen se va întâlni vineri la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel, iar sâmbătă va purta discuții la Paris cu președintele Franței, Francois Hollande.

Partenerii europeni fac presiuni asupra lui Samaras pentru a reduce treptat până în 2015 cheltuielile bugetare cu 11,5 miliarde de euro. Dacă Atena nu oferă garanții în acest sens, i s-ar putea refuza o nouă tranșă de credit de 31,5 miliarde de euro, fără de care ar putea intra în faliment și ieși din zona euro.

„Forbes”: Angela Merkel este considerată al doilea an la rând cea mai puternică femeie din lume

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, este considerată al doilea an la rând cea mai puternică femeie din lume. Tot ca anul trecut pe locurile următoare în clasamentul revistei americane Forbes” se află secretarul de stat american Hillary Clinton, apoi președinta Braziliei, Dilma Rouseff.

Revista notează printre meritele cancelarului german faptul că reușește să mențină unitatea Uniunii Europene pe fondul crizei din zona euro. Iar Hillary Clinton este lăudată printre altele pentru comportamentul în vremea crizei provocată de publicarea neautorizată a depeșelor diplomatice americane pe site-ul de internet WikiLeaks.

Autobuzul implicat în accidentul de la Morenii Noi din 9 august avea întregul sistem de frânare uzat

Un procuror din Ungheni a spus că autobuzul implicat în accidentul de la Morenii Noi din 9 august, soldat cu moartea a 13 persoane, avea întregul sistem de frânare uzat.

Potrivit site-ului Unimedia.md, experții au stabilit că în clipele dinaintea prăbușirii autobuzului de pe șosea nu funcționa nici frâna de mână, nici cea de motor și nici măcar volanul, ceea ce l-a împiedicat pe șofer să evite ieșirea de pe carosabil.

Aceeași sursă a informat că atât șoferul, decedat în accident, cât și mecanicul companiei auto știau că starea autobuzului este dezastruoasă. Mecanicul este audiat în prezent în calitate de bănuit, riscând o pedeapsă de până la trei ani de închisoare.

Cel puțin 30 de copii au fost răniți, unii dintre ei grav, într-un accident pe o autostradă din sudul Germaniei

Polițiștii germani spun că cel puțin 30 de copii au fost răniți, unii dintre ei grav, când autobuzul în care călătoreau s-a răsturnat pe o autostradă din sudul Germaniei. Un purtător de cuvânt al poliției bavareze a spus că este posibil ca șoferul să fi pierdut controlul asupra autobuzului în timpul unei averse de grindină, lângă orașul Freising.

Autobuzul era înregistrat în orașul german Dachau, de lângă Muenchen, și ducea copiii acasă după o călătorie de vacanță.

Polițiștii au mai spus că în urma răsturnării autobuzului, pe autostradă s-au ciocnit între ele mai multe vehicule, dar nu este limpede dacă acele accidente au făcut sau nu victime.

Poliția a arestat un profesor de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Chișinău într-un posibil caz de pedofilie

Poliția a arestat un profesor de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Chișinău într-un posibil caz de pedofilie.

Potrivit procuraturii, care nu-i dă numele, profesorul este bănuit că ar fi întreținut relații sexuale cu trei băieți minori, cu vârste de 14 și 15 ani, pe care i-ar fi recrutat cu ajutorul unui fost polițist de la biroul combaterii traficului de persoane. Fostul polițist, care este și el acuzat de relații sexuale cu minorii, a fost deja trimis în judecată, împreună cu alte persoane bănuite de complicitate.

Acestea sunt primele învinuiri de pedofilie făcute publice după ce parlamentul a aprobat la insistența liberalilor o lege care impune castrarea chimică a pedofililor.

Europarlamentarul britanic Graham Watson crede că Moldova ar putea adera la UE cam în zece ani

Europarlamentarul britanic Graham Watson crede că Republica Moldova ar putea adera la Uniunea Europeană cam în zece ani. Într-un interviu acordat Europei Libere cu ocazia vizitei sale la Chișinău, politicianul britanic a mai spus că acordul de asociere, care ar putea aduce mai apoi eliminarea vizelor europene, s-ar putea semna înainte de sfârșitul anului viitor.

Watson a mai declarat că progresele Moldovei pe calea integrării europene o vor ajuta să-și rezolve conflictul separatist odată ce transnistrenii vor vedea ce beneficii aduc reformele în restul țării.

Guvernul german a salutat invalidarea referendmului pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu

Guvernul german a salutat decizia de marți a Curții Constituționale din România de a invalida referendmul pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu, spunând că ea reprezintă ”o șansă” pentru statul de drept.

La o conferință de presă la Berlin, purtătorul de cuvânt Steffen Seibert a spus că guvernul german ”salută acest verdict limpede” și cere ”tuturor părților implicate să-l respecte”.

Oficialul german a aminitit că premierul român a promis să respecte decizia Curții Constituționale și a adăugat că la Berlin Victor Ponta va fi judecat ”după faptele lui”.

Președintele Egiptului, Mohamed Mursi, va vizita Statele Unite la 23 septembrie

Președintele Egiptului, Mohamed Mursi, a anunțat că va vizita Statele Unite la 23 septembrie, pentru prima oară de când a preluat puterea în luna iunie. Statele Unite au fost aliatul apropiat al Egiptului în epoca președintelui alungat de la putere Hosni Mubarak și oferă anual guvernului de la Cairo asistență militară și de altă natură în valoare de peste un miliard de dolari.

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a spus în iulie că l-a invitat pe Mohamed Mursi la o întâlnire cu ocazia sesiunii Adunării Generale ONU, dar data vizitei nu fusese atunci anunțată.

Agenția Reuter notează că prima vizită oficială a președintelui Mursi a fost în Arabia Saudită.

Rusia a acuzat oOccidentul că încurajează opoziția siriană să lupte cu arma în mână împotriva conducerii de la Damasc

Rusia a acuzat oOccidentul că încurajează opoziția siriană să lupte cu arma în mână împotriva conducerii de la Damasc.

Într-o declarație a ministerului de externe de la Moscova se spune că puterile vestice ”nu fac nimic pentru a convinge rebelii să intre în dialog” cu regimul președintelui Bashar al-Assad, făcând astfel imposibilă soluționarea pe cale politică a crizei.

Aliată tradițională a Siriei, Rusia s-a opus în ultimele luni adoptării unor sancțiuni mai aspre împotriva regimului de la Damasc, împreună cu China, care are ca și ea drept de veto în Consiliul de Securitate ONU.

Guvernul Franței va reduce temporar și cu foarte puțin taxele pe benzină și motorină

Guvernul Franței a anunțat că va reduce temporar și cu foarte puțin taxele pe benzină și motorină pentru a ușura povara prețurilor record la carburanți.

În timpul campaniei electorale, președintele socialist Francois Hollande a înfuriat companiile petroliere promițând limite pentru scumpirea carburanților, dar ieftinirea ulterioară a acestora a înlăturat chestiunea de pe agenda noii administrații.

Acum, însă, când prețul benzinei la unele stații franceze a ajuns la doi euro pe litru, guvernul a început să asculte din nou plângerile șoferilor.

Administrația socialistă de la Paris exclude însă o eventuală înghețare a prețurilor benzinei și motorinei, pe o perioadă

O femeie a călătorit vreme de 18 ore cu avionul de la Lahore la Paris și înapoi pentru că a dormit prea profund

Din Pakistan se relatează că o femeie a călătorit vreme de 18 ore cu avionul de la Lahore la Paris și înapoi pentru că a dormit prea profund. AFP scrie că femeia nu s-a trezit când avionul pakistanez a ajuns pe aeroportul Charles de Gaulle și a făcut fără să vrea calea întoarsă.

Compania aeriană pakistaneză a spus că investighează cum a fost posibil ca femeia adormită să nu fie observată de nimeni în cele două ore cât avionul a rămas la Paris, înainte de a zbura înapoi spre Pakistan.

Femeia a fost în cele din urmă trimisă înapoi la Paris, cu o cursă a altei companii aeriene - dar a fost obligată să plătească biletul suplimentar.

Potrivit regulilor companiei aeriene pakistanteze, este datoria călătorului să părăsească aeronava odată ce a ajuns la destinație.

Antonis Samaras pledează pentru o perioadă mai lungă de aplicare a reformelor financiare cerute Greciei

Premierul Greciei, Antonis Samaras solicită prelungirea perioadei în care țara sa trebuie să aplice măsuri dificile de reducere a cheltuielilor și reformă, în schimbul ajutoarelor pentru rambursarea datoriilor. Într-un interviu publicat astăzi de cotidianul german „Bild", Samaras spune că Grecia are nevoie de un răgaz pentru a relansa economia și mări veniturile la buget. Grecia s-a angajat să reducă cheltuielile cu 11,5 miliarde de euro în doi ani pentru a putea primi un nou împrumut salvator de 31,5 miliarde de euro în septembrie și a evita incapacitatea de plată.
Premierul grec a cerut prelungirea înainte de convorbirile pe care le va purta astăzi la Atena cu președintele zonei euro, Jean-Claude Juncker și cele cu liderii francez și german de la sfârșitul săptămânii.

Rusia a fost admisă oficial în Organizația Mondială a Comerțului

Rusia a devenit oficial, astăzi, a 156-a membră a Organizației Mondiale a Comerțului, după aproape două decenii de negocieri. Până, astăzi, Rusia a fost cea mai mare economie a lumii în afara organizației care stabilește regulile comerțului internațional. Aderarea Rusiei a devenit oficială la 30 de zile de la ratificarea de către Parlamentul rus.
În ciuda aderării, regulile OMC nu se vor aplica relațiilor comerciale ale Rusiei cu cea mai mare economie a lumii, Statele Unite. Washingtonul nu a anulat încă barierele prevăzute de amendamentul Jackson-Vanik impuse Uniunii Sovietice în 1974 pentru încălcarea drepturilor omului.

Unui congresman american i se cere să părăsească echipa de campanie a lui Mitt Romney din cauza unor comentarii ofensatoare la adresa femeilor

Candidatul republican la președinția Statelor Unite, Mitt Romney i-a cerut unui congresman din partidul său să părăsească echipa de campanie din cauza comentariilor ofensatoare la adresa femeilor.
Congresmanul Todd Akin a șocat duminică lumea politică americană când a spus că femeile care sunt „violate cu adevărat” concep rareori pentru că organismul lor are capacitatea să prevină asemenea sarcini.
Akin și-a cerut scuze pentru această declarație, dar a refuzat să părăsească campania. Într-o declarație scrisă, Mitt Romney i-a spus lui Atkin să accepte sfatul republicanilor din propriul stat Missouri și să renunțe. Scandalul a izbucnit înaintea Convenției Republicane care începe luni și care-l va nominaliza oficial pe Romney în calitate de candidat la președinție la alegerile din noiembrie.

Dezbatere la nivel înalt despre viitorul Kosovo în Consiliul de Securitate ONU

Serbia și Kosovo și-au trimis prim-miniștrii la Consiliul de Securitate ONU la New York la o dezbatere la nivel înalt despre viitorul Kosovo, dar ambele părți își mențin vechea poziție.
Înainte de vizită, șefa guvernului sârb, Ivica Dacic a repetat, marți, că țara sa nu va recunoaște niciodată, în nici o circumstanță independența Kosovo proclamată în 2008 de etnicii albanezi majoritari.
Premierul kosovar Hashim Thaci a spus că țara sa a fost recunoscută de aproape jumătate din țările ONU iar integritatea ei teritorială „nu va fi pusă vreodată în discuție.

Adam Osmayev, arestat în Ucraina sub bănuiala că a complotat pentru a-l asasina pe președintelui rus, ar intenționa să ceară azil în Georgia

Bărbatul arestat în Ucraina sub bănuiala că a complotat pentru a-l asasina pe președintelui rus, Vladimir Putin primăvara aceasta ar putea cere azil în Georgia. Declarația a fost făcută de soția lui Adam Osmayev aflat în închisoare la Odesa.
Autoritățile ucrainene au anunțat pe de altă parte că, la cererea Curții Europene pentru Drepturile Omului, au suspendat extrădarea lui Osmayev în Rusia.
De origine cecenă, suspectul a fost arestat la Odessa în februarie la cererea autorităților ruse, iar un tribunal din orașul ucrainean a încuviințat extrădarea.

Cancelara Germaniei, Angela Merkel sosește într-o scurtă vizită la Chișinău

Cancelara Germaniei, Angela Merkel sosește în după amiaza zilei de astăzi într-o scurtă vizită la Chișinău, prima vizită a unui cancelar german în Republica Moldova.
Pe agenda discuțiilor cu premierul Vlad Filat, cu președintele Nicolae Timofti și cu liderii grupurilor parlamentare se află reformele pro-europene aplicate de autoritățile moldovene, precum și reglementarea transnistreană.
La orele serii, șefa guvernul de la Berlin va rosti un discurs în fața a o mie de invitați la Palatul Republicii.
Cu o zi înaintea vizitei, noul ambasador german, Matthias Meyer, care i-a înmânat scrisorile de acreditare președintelui Timofti, a declarat că Germania vede în Republica Moldova o țară cu perspective europene clare.

CSM i-a ridicat imunitatea magistratului Ion Busuioc de la Judecătoria Centru

Consiliul Superior al Magistraturii i-a ridicat imunitatea, marți, magistratului Ion Busuioc de la Judecătoria Centru a capitalei ca procurorii să-l poată cerceta penal pentru uciderea unui bătrân de 69 de ani într-un accident de circulație. Busuioc a lovit cu mașina bătrânul și vaca acestuia, la 17 august, în satul Ratuș, pe traseul Chișinău – Soroca, ucigându-i pe amândoi.
Presa amintește că Busuioc este unul dintre cei trei judecători care i-au achitat pe fostul ministru de Interne Gheorghe Papuc şi ex-comisarul Capitalei Vladimir Botnari, acuzaţi în dosarul 7 aprilie.

Premierul român Victor Ponta a declarat că guvernul său va respecta decizia Curții Constituționale de invalidare a referendumului

Premierul român Victor Ponta a declarat că guvernul său va respecta decizia de marți a Curții Constituționale care-l repune în funcție pe președintele, Traian Băsescu din cauza prezenței reduse la referendumul de demitere.
Guvernul social liberal aflat la putere din luna mai a fost criticat aspru de Uniunea Europeană și Statele Unite pentru încălcarea statului de drept și democrației în lupta contra președintelui suspendat.
Aseară, premierul Ponta și președintele interimar, Crin Antonescu au spus că Uniunea Social Liberală pe care o conduc nu renunță la această luptă, dar că nu vor tergiversa procedurile de repunere în funcție a lui Traian Băsescu.

Statele Unite sceptice în privința unei retrageri de la putere de bunăvoie a președintelui al-Assad

Statele Unite și-au exprimat scepticismul profund că regimul sirian ar fi pregătit să discute despre plecarea de la putere a președintelui Bashar al-Assad. Declarația a fost făcută de purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland, după aluzia de marți la Moscova a vicepremierului sirian, Qadri Jamil.
Jamil ar fi sugerat că demisia lui Assad poate fi discutată pentru aplanarea conflictului cu rebelii, dar nu ca precondiție pentru negocierile de pace.

Generalul american Martin Dempsey s-a întâlnit la Bagdad cu premierul irakian Nuri al-Maliki

Șeful statelor majore reunite ale armatei americane, generalul Martin Dempsey s-a întâlnit, marți, la Bagdad cu premierul irakian Nuri al-Maliki, la opt luni după ce ultimul militar american a părăsit Irakul. Dempsey este citat cu declarația că s-a discutat despre situația din Siria, interesul Irakului de a extinde instruirea forțelor irakiene de către cele americane și achiziționarea de armament din Statele Unite.
Oficialul american a sosit la Bagdad de la Kabul, unde avionul său a fost lovit de o rachetă a talibanilor la baza Bagram.

Hackeri necunoscuți au atacat pagina internet a Tribunalului din Moscova care a condamnat membrele formației Pussy Riot

Hackeri necunoscuți au atacat marți pagina de internet a tribunalului din Moscova care le-a condamnat la doi ani de închisoare pe trei membre ale grupului punk feminist „Pussy Riot”.
Hackerii au postat pe site-ul Tribunalului Hamovnicesky mesaje de solidaritate cu trupa punk, un video muzical gay al cântărețului bulgar Azis, precum și sunetul celui mai recent cântec al „Pussy Riot”, întitulat „Putin aprinde flăcările revoluției”.

CSM i-a ridicat imunitatea magistratului Ion Busuioc de la Judecătoria Centru

Consiliul Superior al Magistraturii i-a ridicat imunitatea magistratului Ion Busuioc de la Judecătoria Centru a capitalei, pentru ca acesta să poată fi cercetat penal pentru uciderea unui bătrân de 69 de ani într-un accident de circulație.

Presa îl citează pe Busuioc recunoscând că a lovit cu mașina bătrânul și vaca acestuia, la 17 august, în satul Ratuș, pe traseul Chișinău - Soroca.

Magistratul spune că vaca i-a ieșit în cale pe neașteptate, că pe stăpânul ei nu l-a observat și că nu a putut evita impactul. Presa mai amintește că Busuioc este unul dintre cei trei judecători care i-au achitat pe fostul ministru de Interne Gheorghe Papuc şi ex-comisarul Capitalei Vladimir Botnari, acuzaţi în dosarul 7 aprilie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG