Linkuri accesibilitate

Ştiri

Seif al-Islam Gaddafi, fiul fostului lider libian, va fi judecat luna viitoare în orașul Zintan

Procurorii din Libia au anunțat că Seif al-Islam Gaddafi, fiul fostului lider libian ucis va fi judecat luna viitoare în orașul Zintan, în ciuda cererii de a fi extrădat Tribunalului Penal Internațional de la Haga.

Un purtător de cuvânt al procuraturii generale libiene a anunțat că ancheta penală împotriva lui Seif al-Islam a fost încheiată.

Tribunalul de la Haga a cerut extrădarea acestuia sub acuzația de crime de război comise în conflictul de anul trecut care l-a înlăturat pe Muammar Gaddafi de la putere. Seif ceruse și el să fie judecat la Haga, iar Tribunalul își exprimase îngrijorarea față de corectitudinea unui proces în Libia.

Armata siriană îşi continuă ofensiva în periferiile din sudul capitalei Damasc

Din Siria se relatează că trupele guvernamentale sprijinite de tancuri, elicoptere și artilerie au continuat pentru a doua zi astăzi ofensiva la periferiile sudice ale capitalei Damasc.

Este cea mai puternică ofensivă de când armata anunțase că a eliberat zona de rebeli luna trecută.

Activiștii relatează despre zeci de morți în cartierele majoritar sunnite Daraya și Al-Hajar Al-Aswad. Din orașul nordic Alep, se relatează că forțele guvernamentale au revenit în trei cartiere predominant creștine care erau controlate de rebeli de câteva zile.

Serviciul Secret American vrea să instruiască ofiţeri moldoveni care luptă împotriva infracţiunilor economice

Reprezentanți ai Serviciului Secret American i-au propus astăzi premierului Vlad Filat ca ofițerii moldoveni care luptă cu infracțiunile economice să fie instruiți în Statele Unite, iar experți americani să vină la Chișinău.

La întrevederea primului ministru cu Marcus L. Snipe şi Darrel White la guvern a luat parte și Viorel Chetraru, directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției.

Un comunicat al guvernului spune că premierul Filat a pledat pentru instituționalizarea acestei colaborări. Dar comunicatul nu precizează dacă oferta Serviciului Secret american care face parte din Departamentul de Securitate Internă a fost acceptată explicit.

Parlamentul României a programat pentru luni ședința în care să ia act de eșecul referendumului

Parlamentul României a programat pentru luni ședința în care să ia act de eșecul referendumului de demitere a președintelui Băsescu, invalidat de Curtea Constituțională din cauza prezenței reduse la vot.

Întrunirea Parlamentului este o procedură cerută de lege pentru restabilirea lui Traian Băsescu în funcție, în urma crizei politice despre care președintele suspendat a spus că țintea în independența justiției.

Uniunea Social Liberală aflată la putere a rechemat deputații din vacanță abia după ce Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat demisia judecătoarei Mona Pivniceru așa încât aceasta să poată deveni ministră a justiției înainte de repunerea în funcție a lui Traian Băsescu, care ar fi trebuit să o confirme.

Ministerul britanic de externe îi îndeamnă pe politicienii români să respecte decizia de marți a CCR

Ministerul britanic de externe îi îndeamnă pe politicienii români să respecte decizia de marți a Curții Constituționale, care a invalidat referendumul de demitere a președintelui Traian Băsescu.

Un purtător de cuvănt al diplomaţiei birtanice este citat cu decaraţia că Foreign Office îi încurajează pe politicienii de la Bucureşti. „Într-o perioadă de incertitudine economică este cricial pentru politicienii din toate partidele să păstreze încrederea în România demonstrînd că statul de drept, independenţa justiţiei şi lupta împotriva corupţiei func ţionează”, se spune în declraţia externelor de la Londra.

Un mesaj asemănător a transmis miercuri guvernul Germaniei, prima ţară occidentală care luna trecută a atras atenţia că acţiunile guvernului român împotriva președintelui Traian Băsescu pun în pericol domnia legii și angajamentele europene ale României.

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez François Hollande discută la Berlin situația Greciei

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez François Hollande discută la Berlin situația Greciei, care a cerut un răgaz pentru reducerea cheltuielile bugetare.

Convorbirile îde la Berlin au loc înainte ca Merkel şi Hollande să se întâlnească separat în următoarele zile cu premierul grec, Antonis Samaras.

La începutul săptămânii, Samaras a recunoscut public că țara sa ar dori să i se dubleze până la 4 ani termenul în care s-a angajat să aplice măsuri de austeritate în schimbul pachetelor de împrumut de 240 de miliarde de euro. Fără acces la aceste fonduri Grecia riscă incapacitatea de plată și posibila ieșire din zona euro.

David Cameron: eventuala utilizare de către regimului sirian a armelor chimice în confruntările cu rebelii este „complet inacceptabilă”.

Premierul britanic David Cameron s-a alăturat președintelui american Barack Obama declarând că eventuala utilizare de către regimului sirian a armelor chimice în confruntările cu rebelii este „complet inacceptabilă”.

Oficiul lui Cameron a mai anunțat că Marea Britanie, Franța și Statele Unite au discutat căi de a sprijini opoziția siriană aflată la 17 luni de luptă cu regimul lui Bashar al-Assad. Pe de altă parte, ministerul rus de externe a acuzat puterile occidentale că ar ”instiga deschis” opoziția siriană la lupta armată.

Din Siria se relatează între timp despre continuarea violențelor. Organizația Amnesty International a declarat că civilii din Alep, al doilea oraș ca mărime, au de suferit enorm din cauza violențelor, mai ales din cauza forțelor guvernamentale care folosesc arme de mică precizie ca bombe neghidate, proiectile de artilerie și mortier.

Cel puțin patru oameni au fost ucişi în Slovenia după prăbușirea unui balon cu aer cald în apropierea capitalei Ljubljana

Cel puțin patru oameni au fost ucişi în Slovenia după prăbușirea unui balon cu aer cald în apropierea capitalei Ljubljana.

Balonul cu 32 de oameni la bord s-a aprins când încerca să aterizeze forțat din cauza unei furtuni. Agenția STA relatează că balonul a lovit un copac în timpul aterizării.

Cel puțin 18 pasageri inclusiv șase copii au fost răniți. Un pasager a declarat presei că gondola în care se aflau a lovit pământul din mare viteză aruncând unii oameni peste bord, iar apoi a decolat din nou în flăcări înainte de a se opri de tot.

Serviciul anti-drog din Rusiaa confiscat în regiunea Moscova peste 200 de kilograme de heroină din Afganistan

Serviciul anti-drog al Rusiei a anunțat că a confiscat în regiunea Moscova peste 200 de kilograme de heroină din Afganistan, cea mai mare captură din ultimii câțiva ani.

Șeful serviciului, Vasili Iurcenko a spus că poliția a avut informații operative despre încărcătura aflată la bordul unui tren care venea din capitala tadjikă Dușanbe.

Iurcenko a mai spus că autoritățile ruse au reușit să desființeze o grupare criminală tadjikă de trafic cu heroină în Rusia.

Doi bărbați bănuiți că au săpat un tunel pe sub granița Ucrainei cu Slovacia au fost arestaţi în Ucraina

Serviciul ucrainean pentru securitatea statului spune că a reținut doi bărbați bănuiți că au săpat un tunel pe sub granița Ucrainei cu Slovacia.

Cei doi ar fi fost arestați săptămâna aceasta în orașul Evpatoria din Crimeea.

Grănicerii slovaci și ucraineni au descoperit tunelul luna trecută, bănuind că putea fi folosit pentru traficul de bunuri și persoane. Pe teritoriul ucrainean tunelul se întindea pe 70 de metri.

Tânărul care a încercat să arunce o sticlă incendiară asupra mașinii premierului Vlad Filat a fost reținut de poliție

Poliția spune că a reținut un tânăr care ar fi aruncat o sticlă incendiară asupra mașinii premierului Vlad Filat, la sfârșitul vizitei de ieri în Moldova a cancelarului german Angela Merkel. Potrivit unui comunicat al poliției, incidentul a avut loc miercuri în jurul orei 22 pe strada Mihai Viteazul din Chișinău, în apropierea fabricii ”Bucuria”. Relatând astăzi despre incident Publika TV a informat că polițiștii l-au reținut pe suspect înainte de apuca să arunce sticla, al cărei conținut i s-a vărsat pe propria geantă și a luat foc.
Un consilier guvernamental, Eugen Onică, a declarat agenției Reuter că nimeni nu a fost rănit în atac.
În comunicatul să de presă de astăzi poliția susține că „alte incidente nu s-au înregistrat” în cursul vizitei Angelei Merkel. Ministrul de interne Dorin Recean a mulțumit cetățenilor pentru răbdarea de care au dat dovadă ieri și alaltăieri, când mai multe artere de circulație din capitală au fost închise din cauza vizitei.

La Chișinău Centrul anti-corupție a efectuat astăzi 35 de percheziții în relație cu cazuri de corupție și luare de mită de către polițiști

Centrul anti-corupție spune că a efectuat astăzi 35 de percheziții în capitală, inclusiv la sediul Poliției Rutiere din Chișinău, pentru a documenta acuzații de corupție împotriva a șase polițiști. Potrivit unui comunicat de presă, printre ei se numără adjunctul șefului poliției rutiere Chișinău.
Polițiștii care vor fi cercetați penal sunt bănuiți de mai multe fapte de corupție, inclusiv că ar fi cerut mită pentru a nu pedepsi infracțiuni rutiere, de la conducerea în stare de ebrietate la parcarea neregulamentară.
Deocamdată nici unul dintre polițiști nu a fost arestat.

Europa marchează Ziua de Comemorare a Victimelor Stalinismului și Nazismului

Astăzi este Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Stalinismului și Nazismului. Ea se marchează începând din 2008, când a fost instituită de Parlamentul European. Data de 23 august a fost aleasă în amintirea zilei când în 1939 s-a semnat Pactul Ribbentrop-Molotov între Uniunea Sovietică și Germania, care și-au împărțit atunci sferele de influență în Europa de răsărit.
Declarația din 2008 a Parlamentului European spune că „nazismul și stalinismul constituie crime de război și crime împotriva umanității”.

Producția de grîne a Rusiei afectată serios de secetă

Rusia și-a revizuit în jos prognoza pentru recolta de grâne de anul acesta, mărind temerile experților că prețurile alimentelor vor crește la scară globală. Ministrul rus al agriculturii, Nikolai Fiodorov, a spus că din cauza secetei țara sa va recolta probabil 75 de milioane de tone de grâne, față de 94 de milioane anul trecut.
Seceta din vară și înghețurile timpurii din iarna trecută sunt considerate motivele principale ale recoltei slabe de grâne nu doar din Rusia, al treilea producător din lume, ci și din alte țări est-europene, inclusiv Ucraina, Republica Moldova și România. O recoltă săracă este așteptată și în Statele Unite din cauza secetei fără precedent în ultimele aproape șase decenii.

Ministrul finlandez al afacerilor europene, Alexander Stubb, a avertizat împotriva unei noi împărțiri a Europei pe criterii economice

Ministrul finlandez al afacerilor europene, Alexander Stubb, a avertizat împotriva unei noi împărțiri a Europei, de data aceasta între nordul prosper și sudul îndatorat. „Nu vrem un nou zid al Berlinului”, a spus Stubb într-un interviu acordat presei suedeze și citat de AFP.
Declarațiile ministrului finlandez vin după ce un partid de dreapta influent din țara sa a sugerat că zona euro ar trebui împărțită în două, pentru a apăra țările cu politici fiscale prudente de impactul datoriilor sudicilor. Alexander Stubb a insistat în același interviu că Finlanda nu va pierde nici un euro ajutând Grecia, care își va plăti datoriile și va rămâne în uniunea monetară.
Între timp, premierul Greciei Antonis Samaras a spus ziarului german de mare circulație „Bild” că declarațiile unor politicieni de la Berlin care îndeamnă Atena să iasă din zona euro „nu sunt deloc folositoare”.

Familia regală britanică solicită presei să nu publice fotografiile indecente cu prințul Harry apărute pe un site american

Familia regală britanică a avertizat ziarele din Marea Britanie să nu publice fotografii cu prințul Harry în pielea goală în compania unei tinere într-un hotel din Las Vegas. Un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham a confirmat că familia a contactat Comisia de Plângeri de Presă, insistând că publicarea fotografiilor este un atac la dreptul prințului la viață privată.
Un oficial al familiei regale a confirmat că fotografiile apărute mai întâi pe un site din Statele Unite sunt autentice.
Prințul Harry, în vârstă de 27 de ani, pilot în aviația militară britanică, s-a aflat la Las Vegas în vacanță cu prietenii.

Angela Merkel, cancelara Germaniei a avut întrevederi la Chișinău cu premierul Vlad Filat, cu președintele Nicolae Timofti și cu liderii partidelor parlamentare

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a făcut miercuri o vizită de jumătate de zi la Chișinău, unde a lăudat reformele pro-europene și a promis sprijin sporit pentru rezolvarea conflictului transnistrean.
Merkel s-a întâlnit cu premierul Vlad Filat, cu președintele Nicolae Timofti, dar și cu liderii partidelor parlamentare, inclusiv cu comunistul Vladimir Voronin. După discuțiile în grup, Voronin i-a înmânat o scrisoare deschisă în care îi reproșează că nu i-a acordat o întrevedere separată și că oferă sprijin actualei puteri de la Chișinău, pe care Voronin o numește în document „juntă nedemocratică”. Liderul comunist a scris de asemenea că AIE și președintele Nicolae Timofti doresc distrugerea statului moldovean prin unirea lui cu România.

Autobuzul implicat în accidentul de la Morenii Noi din 9 august avea întregul sistem de frânare uzat

Un procuror din Ungheni a spus că autobuzul implicat în accidentul de la Morenii Noi din 9 august, soldat cu moartea a 13 persoane, avea întregul sistem de frânare uzat.
Potrivit site-ului Unimedia.md, experții au stabilit că în clipele dinaintea prăbușirii autobuzului de pe șosea nu funcționa nici frâna de mână, nici cea de motor și nici măcar volanul, ceea ce l-a împiedicat pe șofer să evite ieșirea de pe carosabil.
Aceeași sursă a informat că atât șoferul, decedat în accident, cât și mecanicul companiei auto știau că starea autobuzului este dezastruoasă. Mecanicul este audiat în prezent în calitate de bănuit, riscând o pedeapsă de până la trei ani de închisoare.

Un profesor de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Chișinău a fost arestat într-un caz de pedofilie

Poliția a arestat un profesor de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Chișinău într-un posibil caz de pedofilie. Potrivit Procuraturii, care nu-i dă numele, profesorul este bănuit că ar fi întreținut relații sexuale cu trei băieți minori, cu vârste de 14 și 15 ani, pe care i-ar fi recrutat cu ajutorul unui fost polițist de la biroul combaterii traficului de persoane. Fostul polițist, care este și el acuzat de relații sexuale cu minorii, a fost deja trimis în judecată, împreună cu alte persoane bănuite de complicitate.
Acestea sunt primele învinuiri de pedofilie făcute publice după ce Parlamentul a aprobat la insistența liberalilor o lege care impune castrarea chimică a pedofililor.

Cca 300 de persoane au demonstrat la București în Piața Universității împotriva președintelui Traian Băsescu

Aproximativ 300 de persoane au blocat miercuri seară circulația în piața Universității din centrul capitalei României, cerând a doua zi la rând demisia președintelui Traian Băsescu. Potrivit Agerpres, manifestanții au scandat lozinci și împotriva unei judecătoare de la Curtea Constituțională despre care se crede că a înclinat votul de marți în favoarea lui Băsescu, invalidând referendumul pentru demiterea lui.
Tot ieri, premierul Victor Ponta, unul din principalii arhitecți ai suspendării lui Băsescu, a spus că va respecta atribuțiile președintelui, dar nu-i va permite să se amestece în nici un fel în munca guvernului. Ponta a mai spus că odată revenit la Cotroceni Traian Băsescu va fi „mai rău, mai ranchiunos şi mai răzbunător”.

Franța va ridica o serie de restricții pe piața muncii pentru cetățenii români și bulgari ca o măsură vizînd în primul rînd romii

Guvernul francez a hotărât să extindă lista meseriilor în care pot fi angajați liber cetățenii români și bulgari, pentru a-i ajuta pe romii din cele două țări aflați în taberele de la marginea orașelor Franței.
Zilele trecute se specula că Franța va ridica cu totul restricțiile pe piața muncii pentru români și bulgari, la care este datoare să renunțe, potrivit regulilor Uniunii Europene, cel mai târziu la sfârșitul anului viitor.
Decizia de ieri a cabinetului de centru-stânga de la Paris, salutată și de UE, vine după ce guvernul și-a atras critici în urma desființării la 9 august a unor tabere de romi din nordul țării și deportării în România a 240 de romi din zona orașului Lyon. Criticii au spus atunci că odată veniți la putere socialiștii se comportă la fel de rău cu romii ca administrația conservatoare a fostului președinte Nicolas Sarkozy.

Ministerul de externe al Rusiei a respins criticile internaționale în cazul formației Pussy Riot

Ministerul de externe al Rusiei a respins criticile internaționale legate de procesul trupei punk feministe „Pussy Riot”, spunând că asemenea critici sunt motivate politic și cuprind elemente de „conflict între civilizații”. Miercuri, într-o declarație de presă purtătorul de cuvânt al externelor de la Moscova, Alexander Lukashevich a spus că verdictul de vinerea trecută a prilejuit „un nou val” de critici occidentale nefondate.
Trei membre al trupei punk au fost condamnate la doi ani de închisoare pentru că în februarie au protestat vreme de mai puțin de un minut în mod neatorizat în catedrala Mântuitorului din Moscova, cerându-i Maicii Domnului să-l îndepărteze pe Vladimir Putin de la putere.

Premierul Greciei Antonis Samaras a început o serie de întâlniri cu liderii europeni în relație cu criza datoriilor

Premierul Greciei Antonis Samaras a început o serie de întâlniri cu liderii europeni în încercarea de a câștiga timp pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Samaras s-a întâlnit ieri la Atena cu premierul din Luxemburg Jean Claude Juncker, care prezidează ședințele miniștrilor de finanțe din zona euro.
Premierul elen se va întâlni vineri la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel, iar sâmbătă va purta discuții la Paris cu președintele Franței, Francois Hollande. Merkel și Hollande urmează să discute criza datoriilor astăzi.
Partenerii europeni fac presiuni asupra lui Samaras pentru a reduce treptat până în 2015 cheltuielile bugetare cu 11,5 miliarde de euro. Dacă Atena nu oferă garanții în acest sens, i s-ar putea refuza o nouă tranșă de credit de 31,5 miliarde de euro, fără de care ar putea intra în faliment și ieși din zona euro.

Cancelarul Germaniei Angela Merkel a lăudat progresele reformelor din Republica Moldova

Cancelarul Germaniei Angela Merkel a lăudat progresele reformelor din Republica Moldova, spunând că țara are ”o perspectivă europeană”. După ce s-a întâlnit cu premierul Vlad Filat la Chișinău Angela Merkel a mai spus că actualul format 5+2 în care se negociază problema transnistreană este adecvat și a insistat asupra măsurilor de sporire a încrederii și comunicării între cetățenii de pe cele două maluri ale Nistrului. Pe agenda vizitei de jumătate de zi a cancelarului german se mai află un discurs la Palatul Republicii și o vizită la beciurile de la Cricova, înainte de plecarea programată pentru ora 21.

Liderul PCRM Vladimir Voronin a luat parte la întâlnirea liderilor parlamentari cu cancelarul german Angela Merkel,

Liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, a participat la întâlnirea liderilor parlamentari cu cancelarul german Angela Merkel, nerepetând gestul de anul trecut, când a boicotat vizita la Chișinău a vicepreședintelui Statelor Unite, Joseph Biden.

Dar după întâlnirea în cinci de astă-seară cu Merkel, Voronin i-a înmânat o scrisoare deschisă în care îi reproșează că nu i-a acordat o întrevedere separată și că oferă sprijin actualei puteri de la Chișinău, pe care Voronin o numește în document ”juntă nedemocratică”.

Liderul comunist a scris de asemenea că AIE și președintele Nicolae Timofti doresc distrugerea statului moldovean prin unirea lui cu România.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG