Linkuri accesibilitate

Ştiri

Senatorul american Joseph Lieberman: există dovezi „clare” că Iranului încearcă să construiască bomba atomică.

Senatorul american independent Joseph Lieberman a declarat astăzi în timpul unei vizite la sediul central al Europei Libere la Praga că există dovezi „clare” că Iranului încearcă să construiască bomba atomică.

Într-un interviu cu Radio Farda, serviciul iranian al postului nostru de radio, Lieberman a mai spus că un succes al Iranului pe această cale va reprezenta un pericol internațional.

Senatorul a spus că în Occident există un consens despre faptul că Iranul ar fi îmbogățit deja suficient uraniu pentru a construi cinci bombe atomice de mici dimensiuni. Acest lucru poate determina țări cum sînt Statele Unite să examinarea unor acțiuni mai severe pentru a convinge Iranul să renunțe la programul său nuclear, dacă sancțiunile internaționale nu-și fac efectul, a spus Lieberman.

Două activiste Pussy Riot căutate de poliție au părăsit Rusia

Trupa punk din Rusia, Pussy Riot, a anunțat că două activiste ale sale care erau căutate de poliție au plecat în străinătate din cauza „pericolelor”, dar alte 12 rămân în țară.

Pussy Riot a scris pe rețeaua de socializare online Tweeter că cele două activiste vor „recruta feministe străine pentru a pregăti noi acțiuni de protest”.

Trei membre ale trupei Pussy Riot au fost condamnate luna aceasta la doi ani de închisoare pentru huliganism și insultarea ortodocșilor din cauza protestului anti-Putin organizat în februarie în principala catedrală de la Moscova.

Ministrul iranian de externe a cerut țărilor nealiniate să respingă „politica egoistă de interferență” în afacerile lor

Ministrul iranian de externe Ali Akbar Salehi a cerut țărilor nealiniate să respingă „politica egoistă de interferență” în afacerile lor.

Salehi a vorbit la Teheran în deschiderea unui summit al Mișcării de Nealiniere din care fac parte 120 de țări în dezvoltare, de la gigantica Indie la insule minuscule din Caraibe.

Teheranul a spus că va folosi summit-ul la care participă 35 de șefi de stat și de guvern ca să întărească Mișcarea de Nealiniere împotriva „dominației occidentale”. La summit, Iranul urmează să anunțe un plan de pace în Siria.

Vicepreședintele sirian Farouk al-Şaraa și-a făcut apariția în public la Damasc risipind zvonurile că ar fi părăsit regimul

Vicepreședintele sirian Farouk al-Şaraa și-a făcut astăzi prima apariție în public de la mijlocul lunii iulie, risipind zvonurile că ar fi părăsit regimul și ar fi fugit în străinătate.

Jurnaliștii l-au văzut pe al-Şaraa intrînd în biroul său de la Damasc unde l-a întîlnit pe șeful Comisiei pentru Securitatea Națională și Politica Externă a Iranului Alaeddin Borujerdi.

Borujerdi se va întâlni la Damasc și cu președintele sirian, Bașar al-Assad, urmând ca Iranul să anunțe un plan de pace pentru Siria.

Neil Armstrong, primul om care a pășit pe Lună, s-a stins din viață la vârsta de 82 de an

Fostul astronaut american, Neil Armstrong, primul om care a pășit pe Lună, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani din cauza unor complicații după ce fusese operat de inimă.

Comandant al misiunii Apollo 11, Armstrong a pășit pe Lună la 20 iulie 1969, rostind celebrele cuvinte: „un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”.

Armstrong a petrecut aproape trei ore pe Lună împreună cu astronautul Edwin "Buzz" Aldrin. Misiunea Apollo 11 a fost ultimul zbor în spațiul al lui Armstrong. În total, 12 americani au fost pe Lună între 1969 și 1972.

Cel puțin trei cetățeni moldoveni sînt printre cele șapte victime ale unui accident de circulație care a avut loc în Rusia.

Autoritățile ruse au identificat cel puțin trei cetățeni moldoveni printre cele șapte victime ale unui accident de circulație care a avut loc sâmbătă în regiunea Kaluga din Rusia.

Un microbuz înmatriculat la Hâncești, care transporta pasageri la Moscova, s-a tamponat cu un camion. Șase oameni, între care cel puțin trei moldoveni, se află la spital.

Premierul Vlad Filat a cerut ministerului de Externe să elucideze circumstanțele accidentului în vederea ajutării victimelor.

Osetia de Sud și Abhazia sărbătoresc sâmbătp patru ani de la recunoașterea independenței lor de către Rusia

Osetia de Sud și Abhazia, republicile separatiste ale Georgiei, sărbătoresc astăzi patru ani de la recunoașterea independenței lor de către Rusia și alte câteva țări după războiul ruso-georgian din 2008.

În Osetia de Sud, președintele Leonid a înmânat premii ”cetățenilor care au contribuit la stabilirea și întărirea suveranității” iar speakerul Stanislav Koriev a vorbit despre”națiunea eroică” sud-osetină.

În Abhazia, ministrul de externe Viaceslav Cirikba a avertizat că încă nu s-a încheiat conflictul cu Georgia, care își revendică ambele republici.

În Ungaria, partidul de extremă dreapta Jobbik a cerut minorității rome să renunțe la ceea ce a numit crime și parazitism

În Ungaria, partidul de extremă dreapta, Jobbik a cerut minorității rome să renunțe la ceea ce a numit crime și parazitism.

La o manifestare a suporterilor săi la Budapesta, liderul Jobbik Gabor Vona a spus că orice persoană de etnie romă care nu se conformează cererii trebuie să părăsească țara. Guvernul de centru-dreapta a condamnat demonstrația.

Tensiunile în jurul minorității rome de aproximativ 700 de mii de oameni au sporit în Ungaria pe fundalul recesiunii economice și creșterii șomajului în această țară cu 10 milioane de locuitori.

Activiștii din Siria spun că într-un oraș din apropierea Damascului au fost descoperite cel puțin 200 de cadavre

Activiștii din Siria spun că într-un oraș din apropierea Damascului au fost descoperite cel puțin 200 de cadavre, între care câteva femei. Activiștii susțin că victimele au fost împușcate de la mică distanță de forțele guvernamentale într-o ofensivă la Daraya, unde bilanțul se ridică la cel puțin 270 de morți.

Formațiunea opoziției, Consiliul Național Sirian a cerut ieri intervenția Ligii Arabe și Națiunilor Unite pentru a preveni o ”catastrofă” în Homs, provincie din centrul țării asediată de săptămâni de trupele guvernamentale.

Iranul găzduiește începând de sâmbătă un summit al Mișcării de Nealiniere

Iranul găzduiește începând de sâmbătă un summit al Mișcării de Nealiniere din care fac parte țări în dezvoltare ca gigantica Indie sau insule minuscule din Caraibe.

Și-au anunțat prezența aproximativ 35 de șefi de stat sau de guvern. Teheranul a spus că va folosi summit-ul ca să întărească Mișcarea de Nealiniere împotriva „dominației occidentale”.

Printre invitați se numără și secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. El a rezistat presiunilor diplomatice de a boicota evenimentul după ce președintele iranian, Mahmud Ahmadinejad a numit din nou Israelul o „tumoare canceroasă” care nu-și are locul în Orientul Mijlociu.

Guvernatorul Băncii Naționale Dorin Drăguțan a estimat că economia Moldovei va înregistra anul aceasta creștere 0

Guvernatorul Băncii Naționale Dorin Drăguțan a estimat că economia Moldovei va înregistra anul aceasta creștere 0, în ciuda speranțelor guvernului că va spori cu 3 la sută. Drăguțan a făcut declarația, astăzi, televiziunii Publika.

„În baza datelor pe care le avem acum credem în acest an creșterea va fi cu mult mai mică decât cea prognozată de către Guvern, mult mai mică. S-ar putea să fie în jurul cifrei 0”.

Drăguțan a spus că la mijlocul lunii septembrie sunt așteptate datele statistice pentru trimestrul doi, care vor cuprinde și evoluțiile din agricultură. Biroul Național de Statistică a spus că în primul trimestru economia a crescut cu doar 1 la sută, față de creșterea anuală de 6,4 la sută din 2011.

Președintele francez François Hollande a afirmat că Grecia trebuie să rămână în zona euro

Președintele francez François Hollande a afirmat că Grecia trebuie să rămână în zona euro și că acestei dezbateri trebuie să i se pună capăt.

Hollande i-a mai spus, însă, premierului grec Antonis Samaras, astăzi, la Paris că Grecia trebuie să „demonstreze încă o dată” că are un program credibil de reducere a cheltuielilor pe care-l va aplica până la capăt și pe care populația îl poate suporta.

Premierul grec cere prelungirea de la doi la patru ani a perioadei în care Grecia s-a angajat să-și micșoreze deficitul în schimbul accesului continuu la ajutoarele europene și internaționale. Cancelara Germaniei, Angela Merkel insistă că programul de austeritate trebuie să rămână neschimbat.

Președintele ucrainean vrea ca țara sa să devină membru observator al Organizației de Cooperare de la Șanhai

Președintele Ucrainei, Victor Ianukovici i-a cerut astăzi la Soci omologului său rus, Vladimir Putin sprijinul ca Ucraină să devină membru observator al Organizației de Cooperare de la Șanhai.

Agențiile de știri care relatează de la întâlnirea celor doi președinți nu spun dacă s-a discutat și despre proiectul Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan, față de care Ucraina este reticentă.

Putin și Ianukovici și-au promis însă să folosească din plin noile oportunități de cooperare care li se deschid în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului, la care a aderat și Rusia, săptămâna aceasta.

Informații contradictorii despre moartea unui lider al unei grupări militante din Pakistan

Se relatează că un avion american fără pilot l-ar fi ucis marți pe comandantul cheie al rețelei militante Haqqani din Pakistan, Badruddin Haqqani.

Rude ale acestui au declarat postului BBC că el a murit marți în regiunea tribală Waziristanul de Nord. Dar un purtător de cuvânt al talibanilor pakistanezi, Ihsanullah Ihsan, a negat moartea lui Haqqani într-o declarație la Radio Mashaal, serviciul pakistanez al postului nostru de radio.

Moartea lui Haqqani nu a fost confirmată de autoritățile americane sau pakistaneze.

Un lider de frunte al talibanilor din Pakistan a fost ucis într-un atac aerian al ISAF în Afganistan

Forța internațională condusă de Statele Unite în Afganistan a anunțat că a ucis vineri într-un atac aerian un lider de rang înalt al talibanilor pakistanezi.

Maiorul american Martyn Crighton a spus că Mullah Dadullah, liderul talibanilor pakistanezi din regiunea tribală Bajur, a fost ucis în provincia afgană învecinată, Kunar.

Un purtător de cuvânt al guvernatorului din Kunar a adăugat că împreună cu Dadullah au fost uciși alți 12 insurgenți.

Principala grupare a opoziției din Siria a cerut ajutor pentru a preveni o catastrofă în orașul Homs

Principala grupare a opoziției din Siria a cerut astăzi Națiunilor Unite și Ligii Arabe să intervină pentru a preveni o catastrofă în orașul Homs.

Un membru al Consiliului Național Sirian, Naji Tayyra a declarat că forțele guvernamentale ar fi tăiat toate căile de aprovizionare ale locuitorilor din Homs, asediați de peste 80 de zile.

Homs este unul din bastioanele revoltei antiguvernamentale începută în martie 2011. Apelul la intervenție vine în timp ce nou emisar al ONU și Ligii Arabe se pregătește să reia eforturile internaționale de mediere a păcii în Siria.

Poliția ucraineană a reținut un suspect în urma unei alarme false cu bombă în trenul Chișinău-Moscova

Ministerul de interne spune că poliția ucraineană a reținut un bărbat de 46 de ani în urma unei alarme false cu bombă azi dimineață în trenul care se îndrepta de la Chișinău spre Moscova.

Purtătorul de cuvânt, Eugeniu Onică a declarat presei moldovene că trenul a fost oprit pentru câteva ore de verificări în gara Vălcineț, raionul Ocnița, înainte de a intra în Ucraina.

În trenul care se deplasa în sens invers, de la Moscova spre Chișinău, autoritățile ucrainene au arestat pe teritoriul ucrainean un cetățean rus în stare de ebrietate, care le-ar fi anunțat prin telefon despre bombă. După verificări, ambele trenuri și-au continuat drumul, având o întârziere de aproximativ șase ore.

Liderul PSD Victor Șelin va fi pus sub acuzare în legătură cu violențele din 5 august

Procuratura de la Bălți a anunțat vineri că liderul Partidului Social Democrat, Victor Șelin este citat în instanța de judecată la 3 septembrie, când va fi pus sub acuzare în legătură cu violențele din 5 august.

Procurorul Viorel Tureac a declarat presei că până la înfățișarea în instanță, Șelin are interdicție de a părăsi Republica Moldova. El este cercetat penal sub bănuiala că a violat dreptul la libertatea întrunirilor când și-a condus simpatizanții împotriva marșului unioniștilor la Bălți. Politicianul social-democrat este cea mai proeminentă figură cercetată penal pentru violențele de la Bălți. Șelin spune că ar fi persecutat politic.

6 polițiști ai poliţiei rutiere din Chișinău, au fost reținuți pentru 72 de oare

Procuratura Anticorupție a anunțat vineri că i-a reținut pentru 72 de ore pe 6 polițiști ai poliţiei rutiere din Chișinău, după zeci de percheziții efectuate joi.

Polițiștii între care șeful adjunct al poliției rutiere din capitală sunt suspectaţi de abuz de putere, trafic de influenţă, corupere pasivă şi activă.

Procuratura Anticorupţie a mai spus că în acest caz au existat scurgeri de informaţii şi s-a dispus deschiderea unui nou dosar penal pentru amestecul în înfăptuirea actului de justiţie şi în urmărirea penală cu folosirea situaţiei de serviciu.

Vladimir Putin: naționaliștii profită de libertățile democratice în Rusia pentru a săvârși acte de violență motivate etnic

Președintele rus, Vladimir Putin a declarat că naționaliștii profită de libertățile democratice în Rusia pentru a săvârși acte de violență motivate etnic, iar autoritățile fac prea puțin pentru a-i opri.

Putin a vorbit la o primă ședință a unui consiliu prezidențial pentru relațiile Interetnice, care a avut loc vineri, la Saransk, capitala regiunii Mordovia.

Cu o zi mai devreme, microbiști naționaliști au atacat la Moscova și St. Petersburg suporterii unei echipe de fotbal din republica nord-caucaziană Daghestan. În ultimii ani, Rusia unde conlocuiesc peste 200 de naționalități a fost scena unor violențe interetnice.

Fondatorul WikiLeaks Julian Assange în atenția Organizației Statelor Americane

Miniștrii de externe din Organizația Statelor Americane au cerut vineri la Washington Marii Britanii și Ecuadorului să continue dialogul despre soarta fondatorului WikiLeaks, Julian Assange.

Refugiat la ambasada ecuadoriană de la Londra cu două luni în urmă, Assange a obținut azil politic în Ecuador, dar nu poate părăsi Marea Britanie.

Autoritățile britanice spun că-l vor aresta pe australian imediat ce iese de pe teritoriul ambasadei pentru a-l extrăda în Suedia. Autoritățile suedeze vor să-l cerceteze pentru presupuse crime sexuale, dar Assange spune că ar fi persecutat pentru publicarea a zeci de mii de depeșe secrete ale diplomației americane pe WikiLeaks.

Premierul grec Antonis Samaras a avut convorbiri la Paris cu președintele francez François Hollande

Premierul grec Antonis Samaras a avut convorbiri la Paris cu președintele francez François Hollande despre măsurile de salvgardare a Greciei îndatorate.

Samaras cere să fie prelungit de la doi la patru ani termenul în care țara sa trebuie să aplice reducerea de cheltuieli pentru a-și menține accesul la împrumuturile salvatoare de 240 de miliarde de euro.

Vineri, premierul grec i-a prezentat cererea cancelarei germane Angela Merkel, care discutase în prealabil situația Greciei cu liderul francez. Atât Merkel cât și Hollande au spus că Grecia trebui să rămână în zona euro, dar și să-și respecte angajamentele asumate în schimbul ajutoarelor din partea Uniunii Europene și Fondului Monetar Internațional.

Noul emisar al ONU și Ligii Arabe în Siria s-a întâlnit la New York cu secretarul general al Națiunilor Unite

Noul emisar al ONU și Ligii Arabe în Siria, Lakhdar Brahimi s-a întâlnit vineri la New York cu secretarul general al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon. Vizita diplomatului algerian la sediul ONU a fost prima sa apariție publică de când a acceptat să preia misiunea de a încerca să medieze pacea între președintele sirian și rebeli. Brahimi a declarat că preocuparea sa principală va fi soarta și interesele poporului sirian, adăugând că predecesorul său, Kofi Annan, n-a reușit să-și îndeplinească misiune de pace pentru că nu a primit suficient sprijin din partea comunității internaționale.

Poliţia de la New York a împuşcat mortal un bărbat înarmat care a deschis focul la intrarea în Empire State Building

Se relatează că poliţia de la New York a împuşcat mortal un bărbat înarmat care a deschis focul la intrarea în Empire State Building. Potrivit martorilor oculari şi unor surse ale poliţiei, o persoană a fost ucisă cînd atacatorul a deschis focul, dar această informaţie nu a fost confirmată încă în mod oficial. Poliţia anchetează motivele acestui atac, şi deocamdată nu nu există indicii că ar fi vorba de un atac terorist. Incidentul s-a petrecut într-o zonă foarte aglomerată din New York, unde turiştii stăteau la coadă ac să intre în Empire Statel Building.

6 colaboratori ai Secţiei poliţie rutieră a Comisariatului General de Poliţie Chişinău au fost reţinuţi pentru 72 de ore

6 colaboratori ai Secţiei poliţie rutieră a Comisariatului General de Poliţie Chişinău au fost reţinuţi pentru 72 de ore. EI sînt suspectaţi de abuz de putere, trafic de influenţă, corupere pasivă şi activă. Potriviti Info-Prim, Procuratura Anticorupţie de la Chişinău a anunţat vineri că în acest caz au existat scurgeri de informaţii legat de ancheta poliţiştilor, şi s-a dispus deschiderea unui nou dosar penal pentru amestecul în înfăptuirea actului de justiţie şi în urmărirea penală cu folosirea situaţiei de serviciu, transmite Info-Prim Neo.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG