Linkuri accesibilitate

Ştiri

Un elicopter al armatei siriene s-a prăbuşit luni după ce aparent a fost lovit în timpul confruntărilor dintre forţele guvernamentale şi rebeli la Damasc

Un elicopter al armatei siriene s-a prăbuşit luni după ce aparent a fost lovit în timpul confruntărilor dintre forţele guvernamentale şi rebeli la Damasc. Televiziunea de stat a recunoscut că incidentul a avut loc, dar nu a precizat cauzele lui. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, care a anunţat primul ştirea, relatează elicopterul s-a prăbuşit în cartierul Joba al capitalei siriene unde au avut loc schimburi d efocuri violente între trupele guvernamentale sprijinite de elicptere de aslat şi rebelii din opoziţia anti Başar al- Assad.

Activişti ai opoziţiei siriene acuză forţele guvernamentale că au comis un nou masacru

Activişti ai opoziţiei siriene acuză forţele guvernamentale că au comis un nou masacru, după ce armata obţinut controlul suburbiei Daraya din apropiere de Damasc acum trei zile. Potrivit surselor opoziţiei, numărul celor ucişi variază între 300 şi 600. Numărul exact al victimelo rnu poate fi confirmat din surse independente din cauza restricţiilor impuse presei independente în Siria.

Lituania i-a acordat postmortem fostului preşedinte rus Boris Ielţîn cea mai înaltă distincţie a ţării, Marea Cruce Vytis

Lituania i-a acordat postmortem fostului preşedinte rus Boris Ielţîn cea mai înaltă distincţie a ţării, Marea Cruce Vytis, pentru sprjinul acordat independenţei Lituaniei şi pentru contribuţia sa la dezvoltarea relaţiilor dintre cele două foste republuicii sovietice. Văduva lui Ielţîn, Naina, a primit distincţia de la preşedinta Dalia Grybauskaite, în cadrul unei cermonii care a avut loc luni la Vilnius. Grybauskaite a spus cu această ocazie că sub guvernarea lui Ielţîn, Rusia a înţeles şi a sprijinit aspiraţiile spre independenţă ale Lituaniei.

Traian Băsescu îşi va relua mandatul de şef al statului român

La Bucureşti, decizia Curţii Constituţionale privind invalidarea referendumului privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu a fost citită în plenul Parlamentului, ceea ce înseamnă că Traian Băsescu îşi va relua mandatul de şef al statului român, după ce documentul va fi publicat în Monitorul Oficial. Reamintim că Băsescu a fost suspendat la sfârşitul lunii iunie de Parlament printr-o procedură controversată, care a fost criticată de susţinătorii săi interni şi de majoritatea cancelariilor străine. Decizia de suspendare a fost supusă unui referendum la 29 de iulie, care a fost însă invalidat de Curta Constituţională din cauză că la el nu s-au prezentat peste 50 la sută dintre românii cu drept de vot. Dar, peste 80 la sută dintre cei pest 46 la sută dintr ecei care au votat s-au pronunţat pentru demiterea lui Traian Băsescu

Ministerul român de externe salută aniversarea a 21 de ani de de la proclamarea independenţei Republicii Moldova

Într-un comunicat al externelor de la Bucureşti se spune că Ministerul român de externe salută aniversarea a 21 de ani de de la proclamarea independenţei Republicii Moldova. Comunicatul adaugă că în mesajul de felicitare adresat lui Iurie Leancă, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, ministrul român de externe Titus Corlăţean a subliniat momentul de excelenţă atins în relaţia bilaterală, şi a dat asigurări că diplomaţia română va sprijini de deplin toate Chişinăului „menite să susţină traiectul european al Republicii Moldova”.

Secretarul de stat american a transmis cele mai bune urări moldovenilor cu ocazia aniversării a 21 de ani de independenţă

Departamentul de stat american a dat publicităţii o declaraţie în care se spune că, în numele preşedintelui Statelor Unite Barack Obama, secretarul de stat Hilary Clinton e încîntată să transmită cele mai bune urări moldovenilor, cu ocazia aniversării a 21 de ani de independenţă, la data de 27 august. „Statele Unite sprijină ferm indepedenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, şi noi aplaudămrecentele eforturi ale liderilor acestei ţări pentru rezolvarea conflictului transnistrean. vom continua să vă sprijinim în adopatrea reformelor economice şi politice cu scopul de a deveni un membru democratic şi prosper al comunităţii europene. Felicitări din noui la douăzecişiunu de ani de independenţă, şi cele mai bune urări la această sărbătoare fericită, se spune în comunicatul Departamentului de stat American.

Preşedintele Moldovei Nicolae Timofti a depus flori la monumentul „Maica Îndurerată" de la complexul memorial „Eternitate"

Cu prilejul Zileri Independenţei, preşedintele Moldovei Nicolae Timofti a depus flori la monumentul „Maica Îndurerată" de la complexul memorial „Eternitate". E a declarat că independenţa este importantă pentru orice om şi desigur pentru fiecare ţară, adăugînd, între altele, citez: „libertatea noastră înseamnă faptul că fiecare din noi poate să-şi organizeze viaţa aşa cum şi-o doreşte.”

Un locotenent de poliţie de la comisariatul din Râşcani a reţinut pentru luare de mită

Un locotenent de poliţie de la comisariatul din Râşcani a reţinut pentru luare de mită. Publika TV anunţă că el e anchetat penal pentru că a cerut şi a primit 500 de euro de la o persoană acuzată de maltratare care i-a cerut să oprească începerea urmăririi penale împotriva sa.

O zi de luni neagră în Afganistan

17 civili au fost găsiţi decapitaţi, 10 militari afgani au fost ucişi şi 2 militari NATO împuşcaţi mortal luni în Afganistan. Potrivit oficialităţilor de la Kabul, civilii, între care două femei, au fost găsiţi în provincia Helmand, iar cei 10 soldaţi au fost ucişi într-un atac asupra unui punct de control, comis de militanţi Taliban cu ajutorul unora din militarii acelui punct de control. ALşi cinci soldţai au fost daţi dispăruţi după incident. Între timp, ALianţa Nord Atlantică a anunţat că doi militari NATO au fost ucişi de un militar afgan, în timpul unui nou incident de tip „verde-pe-albastru”, cum sunt denumite atacurile soldaţilor din armata afgană împotriva militarilor NATO.

Ceremonii oficiale prilejuite la Chișinău de serbarea celei de a 21 aniversări a independenței R. Moldova

La Chișinău, în fața statuii lui Ștefan cel Mare, a avut loc deschiderea oficială a festivităților de aniversare a Zilei Independenței Republicii Moldova. Ceremoniile de depunere de coroane s-au desfășurat cu participarea Președintelui Nicolae Timofti, a președintelui Parlamentului, Marian Lupu și a premierului Vlad Filat. La ceremonii au fost prezenți diplomați străini acreditați la Chișinău, membri ai administrației locale și o serie de parlamentari din opoziție.

Trei state americane declară starea de urgență la apropierea furtunii tropicale Isaac

In trei state americane, Louisiana, Alabama și Mississippi, a fost decretată starea de urgență pentru a se face față furtunii tropicale Isaac. Potrivit Centrului american de supraveghere a uraganelor, furtuna care a făcut pagube pe coasta Floridei, s-ar putea transforma în următoarele 24 de ore într-un uragan.

Un elicopter al armatei siriene a fost doborît astăzi la Damasc

Potrivit organizației Observatorul sirian pentru drepturile omului, lupte violente între forțele guvernamentale și combatanți rebeli ar fi în curs de desfășurare în mai multe cartiere din nord-estul Damascului. Televiziunea oficială siriană a anunțat că un elicopter s-a prăbușit în apropierea unei moschee situată într-un cartier din estul capitalei. Omar al-Quabuni, purtător de cuvînt al Brigăzii rebele de la Badr, a declarat Agenției France Presse că membri ai acestei formațiuni militare sînt cei care au doborît elicopterul, într-un act de răzbunare după masacrul civililor de la Daraya.
Duminică seară, președintele Bashar al-Assad a declarat din nou că va înfrînge rebeliunea „cu orice preț”, după o întîlnire cu un emisar iranian care făcuse apel la o deschidere de convorbiri cu rebelii, apreciind că situația militară s-ar afla în „impas”.

Recesiunea din Spania confirmată de Institutul Național de Statistică de la Madrid

Institutul Național de Statistică de la Madrid a anunțat că Spania nu a înregistrat în 2011 decît o creștere economică de 0,4% și nu de 0,7%, cum se anunțase anterior. Faptul ar confirma situația dezastruoasă a economiei spaniole și recesiunea în curs. Previziunile pentru anul acesta vorbesc de o reducere a Produsului Intern Brut de 1,5%, iar pentru 2013 de încă 0,5%.
Spania a primit în iunie aprobarea pentru o linie de credit europeană
de pînă la 100 de miliarde de euro, în sprijinul băncilor sale, iar suma ar uma să fie deblocată în săptămînile ce urmează.

Un nou atac sîngeros în Afganistan împotriva militarilor Nato

Doi militari din forța internațională Nato și zece soldați afgani au fost uciși într-un nou atac efectuat de un recrut afgan în provincia Laghman, situată la est de Kabul. Un purtător de cuvînt Nato a confirmat incidentul anunțînd că „un membru al armatei naționale afgane a întors arma împotriva soldaților din forța Nato. Atacatorul a fost ucis de militarii Nato”. In ajun, în aceeași zonă fuseseră descoperite cadavrele a 17 afgani decapitați.

Moldova serbează astăzi 21 de ani de independență

Astăzi se aniversează 21 de la proclamarea independenţei Republicii Moldova. Festivităţile încep cu depuneri de flori la monumentul lui Stefan cel Mare şi Sfint şi vor continua pînă seara la ora 22, cind ca acea loc un concert cu Geta Burlacu şi Stefăneţ Marcel Orchestra. Concertul va fi precedat de un foc de artificii în Piaţa Marii Adunări Naţionale.
In mesajul său de felicitare transmis preşedintelui Moldovei, Nicolae Timofti, preşedintele Statelor Unite Barack Obama a repetat că ţara sa sustine cursul de reformă politică şi economică din Moldova şi sprijină găsirea unei soluţii conflictului transnistrean.

Patru state americane au declarat stare de urgență din cauza furtunii tropicale Isaac

Patru state americane au declarat stare de urgenta din cauza furtunii tropicale Isaac, care se îndreaptă spre coasta Statelor Unite. Este vorba de Louisiana, Mississippi, Alabama şi Florida. Sute de zboruri au fost anulate şi producţia de petrol şi de gaze din regiune a fost afectată, ca măsură de securitate. In insulele Caraibe, furtuna a provocat pagube însemnate, iar in Havai cel puţin 6 oameni au murit. In Cuba s-au produs inundaţii. Partidul Republican din Statele Unite a fost nevoit să îşi amîne cu o zi convenţia naţională care are loc la Tampa, in Florida.

Arhipelagul japonez Okinawa afectat de un puternic taifun

Un puternic taifun a lovit arhipelagul japonez Okinawa ieri, paralizind transporturile şi lăsînd peste 75 000 de gospodării fără electricitate. Viteza rafalelor de vînt a atins pînă la 250 de km pe oră. Potrivit meteorologilor, taiful ajunge astazi in Marea Chinei de Est şi mîine în Coreea de Sud.

Bashar al-Assad, președintele Siriei, vorbește din nou de un „complot străin împotriva ţării”

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad a spus ieri că ţara sa va învinge, ceea ce el a numit „complotul străin împotriva ţării”, care, în opinia sa, ar avea ca ţintă nu numai Siria, dar întreaga regiune. Declaraţiile au fost făcute după o întrevedere pe care a avut-o la Damasc cu presedintele consiliului de securitate naţională al Iranului, Aladin Barujerdi. Opoziţia siriană a anunţat că au fost descoperite peste 300 de cadavre în apropiere de Damasc şi a acuzat trupele guvernamentală că au masacrat populaţia. Potrivit activiştilor sirieni, cei care au fost ucişi în acest „masacru”, ar fi fost omoriţi în execuţii rapide.

Regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud au aniversat duminică patru ani de independenţă

Regiunile separatiste ale Georgiei, Abhazia şi Osetia de Sud au aniversat ieri 4 ani de independenţă recunoscută de Rusia. Recunoaşterea independenţei celor doua regiuni secesioniste de către Moscova a urmat războiului ruso-georgian din august 2008. In Osetia de Sud liderii „de facto” ai regiunii au vorbit despre „naţiunea lor eroică” şi despre „întărirea suveranităţii”. In Abhazia , auto-intitulatul ministru de externe Viaceslav Cirikba a avertizat că în Georgia se mai află oameni care doresc alipirea Abhaziei la Georgia şi că acest conflict nu este „terminat”. Numai Rusia, Venezuela si două insule din Pacific au recunoscut independenta celor două regiuni secesioniste ale Georgiei.

Senatorul american Joseph Lieberman afirmă că există dovezi „clare” că Iranul caută să construiască arme nucleare

Intr-un interviu cu postul nostru de radio, senatorul independent american Joseph Lieberman, a spus că există dovezi „clare” că Iranul caută să construiască arme nucleare şi că dacă Teheranul reuşeşte acest lucru „ar fi o ameninţare pentru întreaga lume”. In interviul acordat postului nostru de radio, la sediul nostru central de la Praga, influentul senator american a spus că există consens internaţional asupra capacităţilor actuale nucleare ale Iranului, care ar putea construi cinci arme nucleare de dimensiuni mici. Lieberman a mai spus şi că dacă noile sancţiuni impuse regimului de la Teheran nu vor da rezultate, Statele Unite şi aliaţii lor ar putea lua în considerare acţiuni mai drastice, şi că „nu are nici un sens să aşteptam pînă ce Iranul va avea arme nucleare ca să trecem la acţiuni militare. „ Trebuie să fim pregătiţi, dacă toate celelalte acţiuni diplomatice, sancţiuni economice, dau greş”.

Camera Deputaților şi Senatul se întrunesc la București pentru citirea hotărîrii CC privind invalidarea referendumului din 29 iulie

In Romania, Camera Deputatilor şi Senatul se întrunesc astazi pentru citirea hotaririi Curtii Constituţionale privind invalidarea referendumului din 29 iulie. Potrivit presei de la Bucuresti se aşteaptă ca în cadrul şedinţei liberalii, aflaţi la putere împreună cu social-democraţii, să avanseze o propunere prin care Parlamentul ar urma să decidă asupra valabilităţii deciziei Curtii Constituţionale. Liderul Social-Democraţilor, Victor Ponta a declarat săptămîna trecută că partidul său nu va boicota şedinta de astazi a Parlamentului. Fără aceasta formalitate administrativă, preşedintele suspendat al Romaniei, Traian Băsescu nu se poate întoarce in funcţia sa de preşedinte, aşa cum a decis Curtea Constituţionala cu 6 voturi din 9.

Premierul României, Victor Ponta pleacă în Africa de Sud pentru a participa la Congresul Internaționalei Socialiste

Premierul Romaniei Victor Ponta pleacă astazi in Africa de Sud, unde are loc Congresul Internaţionalei Socialiste. Potrivit unui comunicat al guvernului de la Bucuresti, Victor Ponta va sta in Africa de Sud pînă joi şi are pe agenda convorbiri cu preşedintele de la Cape Town, Jacob Zuma.

ICR acuză guvernul României de dezinformare a publicului și reducerea drastică a bugetului

Institutul Cultural Roman precizează într-un comunicat citat de agenţia Mediafax că activitatea sa a fost blocată de reducerea bugetului cu peste 30 % şi îl acuză pe premierul social democrat de la Bucureşti că dezinformează publicul cu privire la valoarea bugetului acestei institutii. Reducerea bugetară decisă de premier înseamnă că „blochează activitatea institutului, compromite parteneriatele aflate deja in derulare şi afectează credibilitatea instutuţiei construită cu un efort deosebit din 2005 încoace”. Printre acţiunile ICR care sunt afectate de aceasta reducere drastică bugetară se numără suspendarea sprijinului acordat unui numar de 7 publicaţii din Republica Moldova si Ucraina. In comunicatul ICR se arată că „întreruperea brutală a contractelor cu partenerii străini contravine interesului naţional al Romaniei”. ICR il acuză pe premierul Victor Ponta că a dezinformat spunind şi afişînd pe site-ul guvernului declaraţia acestuia potrivit căruia bugetul ICR ar fi fost mai mare decit al Ministerului Culturii. ICR precizează că în timp ce, din 2010 încoace, bugetele sale au fost reduse la fiecare rectificare bugetară, cele ale Ministerului Culturii au crescut la fiecare rectificare. Astfel, bugetul Ministerului Culturii în acest an este de peste 713 milioane de lei iar cel al ICR de aproape 28 de milioane şi jumătate de lei.

Senatorul american Joseph Lieberman: există dovezi „clare” că Iranului încearcă să construiască bomba atomică.

Senatorul american independent Joseph Lieberman a declarat astăzi în timpul unei vizite la sediul central al Europei Libere la Praga că există dovezi „clare” că Iranului încearcă să construiască bomba atomică.

Într-un interviu cu Radio Farda, serviciul iranian al postului nostru de radio, Lieberman a mai spus că un succes al Iranului pe această cale va reprezenta un pericol internațional.

Senatorul a spus că în Occident există un consens despre faptul că Iranul ar fi îmbogățit deja suficient uraniu pentru a construi cinci bombe atomice de mici dimensiuni. Acest lucru poate determina țări cum sînt Statele Unite să examinarea unor acțiuni mai severe pentru a convinge Iranul să renunțe la programul său nuclear, dacă sancțiunile internaționale nu-și fac efectul, a spus Lieberman.

Două activiste Pussy Riot căutate de poliție au părăsit Rusia

Trupa punk din Rusia, Pussy Riot, a anunțat că două activiste ale sale care erau căutate de poliție au plecat în străinătate din cauza „pericolelor”, dar alte 12 rămân în țară.

Pussy Riot a scris pe rețeaua de socializare online Tweeter că cele două activiste vor „recruta feministe străine pentru a pregăti noi acțiuni de protest”.

Trei membre ale trupei Pussy Riot au fost condamnate luna aceasta la doi ani de închisoare pentru huliganism și insultarea ortodocșilor din cauza protestului anti-Putin organizat în februarie în principala catedrală de la Moscova.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG