Linkuri accesibilitate

Ştiri

Uraganul Isaac afectează convenţia naţională a Partidului Republican din Statele Unite

Mitt Romney va pleca în Florida marţi, cu două zile mai devreme decît data programată, din cauza furtunei tropicale Isaac care afectat convenţia naţională a Partidului Republican. Punctul culminant al convenţiei din oraşul Tampa era programat pentru joi, când Romney ar fi trebuit să accepte oficial nominalizarea pentru candidatura la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Republicanii au fost nevoiţi să suspende prima azi a convenţiei, programată pentru luni, din cauza urganului care se deplasează spre Golful Mexic şi ameninţă statul Lousiana, din vecinătatea Floridei

Guvernul de la Sofia şi Gazprom au stabilit aspectele tehnice ale parcursului bulgar din Magistrala Sudică

Guvernul de la Sofia şi Gazprom au stabilit marţi aspectele tehnice ale parcursului bulgar din Magistrala Sudică. În 2010 firma bulgară de stat Energy Holding şi Gazprom au căzut de accord să deruleze împreună un proiect de planificare, construire şi operare a traseului bulgar din Magistrala Sodică, o conductă rusească de 3.600 de km. Magistrala Sudică, care va transporta pe sub Marea Neagră gaz rusesc spre Europa, va fi complet operaţională în 2018. Tot luni, ministrul bulgar al economiei şi energiei Deyan Dobrev a anunţat că a semnat cu Gazprrom o înţelegere de ieftinire cu 11 procente a gazului rusesc pe care îl cumpără.

Comisia Europeană a luat notă de reinstalarea în funcţie a preşedintelui României Traian Băsescu

Comisia Europeană a luat notă de reinstalarea în funcţie a preşedintelui României Traian Băsescu şi consideră că procesul de respectare a cadrului juridic şi constituţional este acum complet. Portrivit unui purtător de cuvînt de la Bruxelles, executivul Uniunii Europene va rămâne însă vigilent în privinţa evoluţiilor din România prin intermediul Mecanismului de Verificare şi Control.

Omul de afaceri român Dinu Patriciu a fost achitat de Tribunalul Bucureşti în dosarul Rompetrol

Omul de afaceri român Dinu Patriciu a fost achitat de Tribunalul Bucureşti în dosarul Rompetrol, în care procurorii au cerut pedeapsa maxima, de 20 de ani de inchisoare, pentru infracţiuni printre care delapidare, spălare de bani şi manipularea pieţei. Potrivit agenţiei Mediafax, sentinţa nu e definitive, iar instanta i-a achitat şi pe ceilalţi 11 inculpati din între care care se află şi controversatul jurnalist şi om de afacer Sorin Rosca Stănescu.

Consilierii comunişti i-au cerut primarului Dorin Chirtoacă să interzică desfăşurarea unui nou Marş al Unirii la Chişinău

Fracţiunea PCRM din Consiliul Municipal Chişinău i-a cerut primarului general Dorin Chirtoacă să interzică desfăşurarea unui nou Marş al Unirii în capitală în luna septembrie. Marşul, anunţat pentru 16 septembrie, este organizat de Platforma "Acţiunea 2012", care au anunţat că la manifestaţie sînt aşteptate peste 10.000 de persoane. Potrivit unui comunicat citat de Publika TV, consilierii comunişti au atras atenţia că alte ONG-uri, dar şi partide neparlamentare au declarat că nu vor permite desfăşurarea marşului şi şi-au îndemnat susţinătorii să iasă în stradă.

Calea Ferată din Moldova va lansa în septembrie o nouă cursă feroviară Ungheni-Iaşi

Calea Ferată din Moldova va lansa în septembrie o nouă cursă feroviară Ungheni-Iaşi. Trenul va pleca de la Ungheni la ora 10:30 şi se va întoarce în jurul orei 19:00. Directorul general al CFM Vitalie Struna a declarat pentru Info-Prim Neo că decizia a fost luată în urma mai multor solicitări ale studenţilor care doresc să facă naveta. El a adăugat că lansarea noii curse va permite stabilirea legăturii feroviare cu alte oraşe mai îndepărtate. Odată ajunşi la Iaşi, călătorii vor putea lua trenul, prin Suceava, spre centrele universitare din Cluj şi Timişoara.

Petrecăreţii de la Ziua Independenţei au lăsat în urma lor mormane de gunoi la Chişinău

Doi bărbaţi riscă să rămână fără permis de port-armă şi o amendă între 800 şi 1000 de lei după ce au încercat să intre înarmaţi la manifestările organizate în Piaţa Marii Adunări Naţionale cu ocazia Zilei Independenţei. Informaţia a fost prezentată marţi la o şedinţă a Primăriei Chişinău de şeful poliţiei municipale, Silviu Muşuc, care a mai spus că în timpul manifestărilor de luni au fost înregistrate 12 contravenţii, în mare din cauza consumului exagerat de alcool şi în locuri interzise. Contravenienţii riscă de la 100 la 200 de lei. Potrivit Info-Prim Neo, şeful poliţiei municipale a mai spus că cele cîteva mii de persoane care au celebrat Ziua Independenţei la Chuşinău la 27 august au lăsat în urma lor mormane de gunoi.

Avocaţii Iuliei Timoşenko au prezentat cazul fostului premier ucrainean la CEDO

Avocaţii Iuliei Timoşenko au prezentat cazul fostului premier ucrainean la Curtea Europeană a Drepurilor Omului. Timoşenko susţine că punerea sa sub acuzare pentru abuz în serviciu şi condamnarea la şapte ani de închisoare care a urmat au fost motivate politic, că nu a fost făcută o expertiză judiciară a încarcerării sale, că este încarcerată în condiţii neadecvate şi că nu a avut acces deplin la îngrijiri medicale. Audierea de la Starsbourg a avut loc cu o zi înainte de prezentarea recursului lui Timoşenko împotriva condamnării sale la un tribunal ucrainean.

Catalonia e a treia provincie a Spaniei care cere ajutor financiar de la guvernul central pentru a nu intra în faliment

Catalonia e a treia provincie a Spaniei care cere ajutor financiar de la guvernul central pentru a nu intra în faliment. Regiunea din nord-estul Spaniei a anunţat marţi că are nevoie de un pachet de salvare de 5 miliarde de euro, dintr-un fond special de 18 miliarde de euro înfiinţat de guvernul de la Madrid. Celelalte doup regiuni car eau certu ajutor sînt Valencia şi Murcia. Datoriile celor 17 provincii spaniole au generat pe pieţele financiare temerea că Spania va fi nevoită să ceară din nou ajutorul partenerilor săi din zona euro, după ce a primit deja 100 de miliarde de euro pentru salvarea sistemului său bancar.

Primăria Chișinăului intenționează să suplimenteze cu 30% numărul autobuzelor și troleibuzelor pe rutele din capitală în cazul unei greve a șoferilor de microbuze

Primăria Chișinăului spune că va mări cu 30% numărul autobuzelor și troleibuzelor pe rutele din capitală la 3 septembrie, dacă șoferii de microbuze vor face grevă pentru mărirea tarifelor.
Șeful direcţiei transport public, Adrian Boldurescu a declarat astăzi că scumpirea unei călătorii cu microbuzul de la 3 la 5 lei nu este acceptabilă atât timp cât transportatorii nu îmbunătățesc confortul pasagerilor.
Majorarea a fost cerută de 16 firme de transport cu microbuzul. Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă îi avertizase anterior pe transportatori că vor fi sancționați pentru supraîncărcarea microbuzelor și opririle neregulamentare.

Traian Băsescu, președintele României și-a reluat atribuțiile oficiale la Palatul Cotroceni

Președintele României, Traian Băsescu a revenit astăzi la palatul prezidențial după 53 de zile de la suspendarea din funcție la 6 iulie de către Uniunea Social Liberală aflată la putere.
Luni, Parlamentul a luat act de decizia Curții Constituționale despre eșecul referendumului din 29 iulie pentru demiterea președintelui. Decizia Curții a fost publicată în Monitorul Oficial luni seara, ultima procedură legală necesară ca Traian Băsescu să-și reia atribuțiile.

Liderii opoziției ruse îl acuză pe președintele Putin că ar duce o viață asemenea unui „monarh din Golful Persic”

Liderii opoziției ruse au dat publicității un raport în care îl acuză pe președintele Vladimir Putin că duce un stil de viață opulent, asemănător „unui monarh din Golful Persic sau unui oligarh extravagant”.
Titlul ironic al raportului, „Viața unui sclav la galeră” este o aluzie la descrierea pe care a făcut-o cândva Putin vieții de președinte. În raportul care include numeroase fotografii se spune că Putin are la dispoziție 20 de reședințe, zeci de avioane, mașini luxoase și iahturi.
Autorii raportului, Boris Nemțov și Leonid Martynyuk spun că în cei 12 ani de când Putin se află la putere, privilegiile președintelui au crescut semnificativ.

Acord între Bulgaria și concernul rus Gazprom asupra aspectelor tehnice ale construcției conductei de gaze South Stream

Bulgaria și concernul rus Gazprom au căzut de acord asupra aspectelor tehnice ale conductei de gaze South Stream care va traversa teritoriul bulgăresc. Șeful Gazprom, Alexandr Medvedev a semnat luni protocolul tehnic la Sofia. Ministrul bulgar al economiei și energiei, Deyan Dobrev a semnat în aceași zi un acord prin care concernul rus a oferit Bulgariei o reducere de 11% la prețul gazelor furnizate din aprilie până la începutul anului viitor.
În 2010, compania bulgară de stat Energy Holding și Gazprom au înființat, cu cote egale, o întreprindere mixtă, care va construi și opera segmentul bulgăresc al conductei. Ea se va întinde în total pe 3,600 de kilometri și va trece pe fundul Mării Negre, urmând a fi pe deplin operațională din 2018.

Un tribunal israelian respinge acuzațiile de ucidere premeditată de către armată a activistei americane pro-palestiniene Rachel Corrie

Un tribunal din Israel a decis că armata n-a fost de vină pentru moartea unei activiste americane, Rachel Corrie, care a fost strivită de un buldozer în 2003, când protesta față de distrugerea caselor palestinienilor la Rafah, oraș din Fâșia Gaza. Părinții activistei au acuzat armata israeliană de uciderea premeditată și ilegală a fiicei lor de 23 de ani. Acțiunea civilă împotriva Ministerului Apărării a fost adusă în fața instanței după ce o anchetă militară a constatat nevinovăția armatei.
Tribunalul din orașul nordic Haifa a respins însă plângerea familiei. Instanța descrie moartea activistei drept „incident regretabil”, dar spune că armata nu poate fi învinuită pentru că decesul a survenit într-o „acțiune pe timp de război”.

Proteste violente în capitala Kirghiziei la ambasada R. Belarus, cerînd extrădarea fostului președinte Bakiev

Zeci de oameni au atacat astăzi ambasada Republicii Belarus din capitala kirghiză Bishkek, cerând ca autoritățile de la Minsk să-i extrădeze pe fostului președinte Kurmanbek Bakiev și pe fratelui acestuia Janysh. Printre protestatarii care au spart cu pietre geamurile și mobilierul ambasadei s-ar număra rude ale oamenilor morți în revolta anti-Bakiev din aprilie 2010.
Fostul președinte kirghiz a obținut cetățenia belorusă și nu poate fi extrădat, dar fratele acestuia se află în altă situație. Vinerea trecută, ministerul de la externe de la Bishkek și-a rechemat ambasadorul de la Minsk în semn de protest față de refuzul autorităților beloruse de a-l extrăda pe Janysh Bakiev. Frații Bakiev sunt judecați în absență pentru moartea a aproape 100 de oameni în timpul revoltei antiguvernamentale.

Mesajul prezidențial de Ziua Independenței a fost adresat și locuitorilor din stînga Nistrului

Președintele Nicolae Timofti le-a spus locuitorilor din stânga Nistrului în mesajul de Ziua Independenței marcată luni că țara lor este Republica Moldova. În mesajul festiv, președintele spune că locuitorii regiunii transnistrene se vor putea bucura împreună cu toți cetățenii moldoveni de așteptatele beneficii ale integrării europene – călătorii fără vize și comerț fără taxe cu Uniunea Europeană.
Tuturor concetățenilor șeful statului le-a atras atenția că cel mai important lucru acum, o dată ce Republica Moldova a ales direcția integrării europene, este să accepte să se conducă de reguli limpezi, nu de înțelegeri obscure care generează corupție.

Acordul de frontieră cu România va fi ratificat de Parlamentul Moldovei în sesiunea de toamnă

Speakerul Marian Lupu spune că acordul de frontieră cu România semnat în 2010 și aflat în Parlament din iulie anul trecut va fi ratificat în sesiunea de toamnă-iarnă care va începe luna viitoare. Lupu a declarat jurnaliștilor de Ziua Independenței că a informat-o despre apropiata ratificare și pe cancelara Angela Merkel, care s-a interesat de soarta tratatului săptămâna trecută la Chișinău.
Acordul cu România este un document tehnic care stabileşte marcajele la graniță și colaborarea între vameșii și polițiștii de frontieră de pe ambele maluri ale Prutului.

Centrul Anticorupție îl va demite pe ofițerul Vasile Șeremet

Conducerea Centrului Anticorupție a anunțat luni că va demite cel puțin un ofițer de-al său, pe Vasile Șeremet reținut în stare de ebrietate la volan de către Poliția Rutieră. Reținerea lui Șeremet duminică noaptea a avut loc într-un moment delicat în care Procuratura și Centrul anticorupție au reținut la rândul lor șase polițiști ai Poliției Rutiere din Chișinău, anchetați penal pentru mită.
Poliția Rutieră spune că ofițerul anticorupție se numără printre cei cinci polițiști reținuți în cadrul operațiunii Nopțile Albe. În total, 139 de oameni au fost prinși beți la volan de la demararea operațiunii la 17 august.

Președintele Traian Băsescu revine astăzi la Cotroceni după 53 de zile de suspendare

După 53 de zile de suspendare, președintele României, Traian Băsescu poate reveni de astăzi la palatul prezidențial, la o zi de la îndeplinirea tuturor procedurilor legale pentru repunerea sa în funcție.
Luni, parlamentul României a luat act de decizia Curții Constituționale despre eșecul referendumului din 29 iulie pentru demiterea președintelui, iar decizia Curții a fost publicată în Monitorul Oficial.
Ședința de luni a Parlamentului a avut loc după câteva ore de suspans încordat, în care Uniunea Social Liberală aflată la putere în România era pe punctul să o boicoteze și să amâne repunerea președintelui Băsescu în funcție.

La Kiev este așteptată o decizie judiciară privitoare la apelul înaintat în cazul Iulia Timoșenko

O instanță superioară de la Kiev va decide miercuri asupra apelului depus de Iulia Timoșenco împotriva condamnării la șapte ani de închisoare pentru abuz de putere pe când conducea guvernul.
Avocații Iuliei Timoșenco susțin că acordul de achiziția a gazelor din Rusia în legătură cu care a fost condamnată clienta lor pentru că ar fi acceptat prețuri exagerate n-a încălcat legea.
În vârstă de 51 de ani, Timoșenco spune că este victima persecuțiilor politice din partea președintelui Victor Ianucovici. Un alt proces împotriva ei, în care este acuzată de evaziune și fraudă se va relua în septembrie.

Apel depus la un Tribunal din Moscova împotriva verdictului de condamnare la închisoare a membrelor formației Pussy Riot

Avocații celor trei membre ale formației punk din Rusia, Pussy Riot au spus luni că au depus apel împotriva condamnării lor la doi ani de închisoare pentru insultarea ortodocșilor și huliganism. Avocatul Nikolai Polozov a spus că apelul a fost depus la Tribunalul Orășenesc de la Moscova.
Maria Aliohina, Nadejda Tolokonnikova și Ekaterina Samuțevici au fost condamnate luna aceasta pentru protestul lor anti-Putin din februarie din principala catedrală ortodoxă de la Moscova.

Președintele american Barack Obama a declarat stare de urgență în Louisiana din cauza furtunii tropicale Isaac

Președintele american, Barack Obama a declarat stare de urgență în Louisiana care se pregătește împreună cu alte state de pe litoralul Golfului Mexic de furtuna tropicală Isaac. Declararea stării de urgență face disponibile fonduri federale în caz de nevoie. Guvernatorii statelor Louisiana, Florida, Mississippi și Alabama declaraseră și ei stare de urgență.
Uraganul Issac a trecut prin sudul Floridei, îndreptându-se spre țărmul nordic al Golfului Mexic și amenințând între altele orașul New Orleans unde uraganul Katrina a ucis aproximativ 1800 de oameni cu șapte ani în urmă.

Șase soldați și trei pușcași marini au fost pedepsiți administrativ din cauza a două incidente în Afganistan

Statele Unite spun că șase soldați și trei pușcași marini au fost pedepsiți administrativ din cauza a două incidente care au ultragiat locuitorii Afganistanului anul acesta. O înregistrare video apărută în ianuarie înfățișa pușcași marini urinând pe cadavrele talibanilor uciși. Celălalt incident se referă la arderea a 100 de exemplare ale Coranului în februarie la un centru de detenție din Afganistan.
Cel puțin 30 de oameni au murit în revoltele provocate în Afganistan de cele două cazuri. Pedepsele concrete pentru militarii americani implicați nu au fost anunțate, dar pot include tăierea soldei sau coborârea în rang.

Suprafața acoperită de gheață a planetei s-a redus până la 4,1 milioane de kilometri pătrați din cauza fenomenului încălzirii globale

Cercetătorii americani spun că gheața din Oceanul Arctic s-a topit până la un nivel record vara aceasta pe fundalul încălzirii globale cauzate de emisiile nocive. Suprafața acoperită de gheață s-a redus până la 4,1 milioane de kilometri pătrați, fiind cu 70 de mii de kilometri mai mică decât recordul precedent înregistrat în 2007.
Un centru specializat al agenției americane NASA care a dat publicității aceste date, luni, precizează că suprafața acoperită de gheață se poate reduce și mai mult în săptămânile următoare pentru că punctul culminant este atins de obicei în septembrie.

Un elicopter al armatei siriene s-a prăbuşit luni după ce aparent a fost lovit în timpul confruntărilor dintre forţele guvernamentale şi rebeli la Damasc

Un elicopter al armatei siriene s-a prăbuşit luni după ce aparent a fost lovit în timpul confruntărilor dintre forţele guvernamentale şi rebeli la Damasc. Televiziunea de stat a recunoscut că incidentul a avut loc, dar nu a precizat cauzele lui. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, care a anunţat primul ştirea, relatează elicopterul s-a prăbuşit în cartierul Joba al capitalei siriene unde au avut loc schimburi d efocuri violente între trupele guvernamentale sprijinite de elicptere de aslat şi rebelii din opoziţia anti Başar al- Assad.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG