Linkuri accesibilitate

Ştiri

Minskul spune că nu l-a expulzat pe ambasadorul Suediei, că a decis doar să nu-i prelungească acreditarea

Autorităţile din Belarus spun că nu l-au expulzat pe ambasadorul Suediei la Minsk, ci au decis pur şi simplu să nu-i prelungească acreditarea. Ambasadorul Stefan Eriksson a lucrat la Minsk timp de şapte ani. Secretarul de presă al externelor din Belarus, Andei Savinyh, a declarat că Minsk-ul este deschis dialogului, numai dacă Stockholmul nu va încerca să tensioneze situaţia.

Despre expulzarea ambasadorului suedez a anunţat pe Twitter ministrul de externe al Suediei Carl Bildt. Potrivit lui, diplomatul a fost expulzat pentru că a fost „prea activ în declaraţii despre nevoia respectării drepturilor omului”. Ministrul a calificat acţiunile Minskului drept revoltătoare şi a anunţat că şi ambasadorul belarus la Stockholm şi alţi doi membri ai ambasadei nu mai sunt persoane dorite în Suedia.

Hillary Clinton a îndemnat Sudanul de Sud şi Sudanul să depăşească toate divergenţele

Secretarul de stat american Hillary Clinton a îndemnat autorităţile Sudanului de Sud şi cele ale Sudanului să depăşească toate divergenţele privind controlul asupra regiunilor bogate în zăcăminte de petrol de la graniţa între cele două ţări. Hillary Clinton a făcut declaraţia în timpul unei vizite întreprinse în Sudanul de Sud, care a sărbătorit astăzi un an de la proclamarea independenţei sale. După discuţii cu autorităţile, secretarul de stat american şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu soarta acordurilor de pace din 2005 care au pus capăt unui lung şi sângeros război civil.

Marea Britanie a promis să sporească sprijinul ne-militar oferit rebelilor sirieni

Marea Britanie a promis să sporească sprijinul ne-militar oferit rebelilor sirieni. Ministrul de externe britanic William Hague şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu demisia emisarului special al ONU pentru Siria, Kofi Annan, despre care a spus că va influenţa negativ eforturile diplomatice de rezolvare a crizei siriene. Se relatează că ofensiva trupelor guvernamentale a continuat şi astăzi împotriva zonelor controlate de rebeli la Alep şi în capitala Damasc. Potrivit activiştilor, în luptele de ieri şi-au pierdut viaţa 180 de oameni, inclusiv civili.

Coreea de Nord, lovită de inundaţii devastatoare, a cerut sprijinul de urgenţă al Naţiunilor Unite

Coreea de Nord a cerut sprijinul de urgenţă al Naţiunilor Unite pentru aprovizionarea ţării cu produse alimentare, după recentele inundaţii devastatoare. Autorităţile nord-coreene spun că peste 100 de oameni şi-au pierdut viaţa şi zeci de mii de oameni au rămas fără casă. Inundaţiile din Coreea de Nord au fost precedate de o secetă îndelungată. Crucea Roşie a anunţat că va oferi nord-coreenilor un ajutor financiar de 300 de mii de dolari.

Suedia şi Belarus îşi expulzează reciproc ambasadorii

Ministrul de externe al Suediei Carl Bildt a spus că ambasadorul suedez la Minsk a fost exilat din Belarus. Carl Bildt a postat anunţul pe Twitter cu observaţia că diplomatul a fost „prea activ în declaraţii despre nevoia respectării drepturilor omului”. Ministrul a calificat acţiunile Minskului drept revoltătoare şi a anunţat ceva mai târziu că şi ambasadorul belarus la Stockholm şi alţi doi membri ai ambasadei nu mai sunt persoane dorite în Suedia şi că vor trebui să părăsească ţara.

Noul şef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat este Nicolae Vicol

Noul şef al Inspectoratului Fiscal de Stat este Nicolae Vicol. El a fost numit la scurt timp după ce premierul Vlad Filat anunţase că-l va demite din această funcţie pe Nicolae Platon. Printre motivele de nemulțumire, premierul a menționat scăderea în ultima vreme a încasărilor la bugetul de stat. Noul şef al Fiscului Nicolae Vicol deţinut până cum funcţia de şef al secţiei control fiscal regional nord.

Traian Băsescu spune că din postura de preşedinte suspendat nu poate să-şi dea demisia

Preşedintele suspendat al României Traian Băsescu a declarat că principala lui prioritate nu este revenirea la Cotroceni, ci constatarea eventualelor procese de fraudare a referendumului pentru demiterea sa de duminica trecută. Întrebat la o conferinţă de presă dacă îşi va da demisia, Traian Băsescu a spus că din postura de suspendat nu are cum să-şi dea demisia. Totodată, el a criticat propunerea premierului Victor Ponta de a-i elimina din listele electorale pe cei aproape o jumătate de milion de români cu domiciliul în străinătate.

CEC a respins iniţiativa social-democrată pentru referendumul de aderare a Moldovei la viitoarea uniune eurasiatică

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins iniţiativa organizării unui referendum pentru aderarea Republicii Moldova la viitoarea Uniune vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

CEC a respins peste 85 la sută din semnăturile adunate de Partidul Social Democrat, autorul iniţiativei, sau 197 de mii din cele 231 de mii de semnături.

Social-democraţii şi-au exprimat protestul faţă de decizia autorităţii electorale, sugerând că ar fi ţinta unei campanii de discreditare.

Preşedintele CEC, Iurie Ciocan a arătat că la verificarea listelor au fost descoperite numeroase semnături duble, ale minorilor şi chiar semnături în numele unor persoane decedate.

Chişinău a interzis importul de carne de porc din regiunea Zaporojie a Ucrainei

Autorităţile sanitar-veterinare ale Moldovei au interzis importul de carne de porc din Ucraina, a doua zi după ce în regiunea Zaporojie s-a anunţat despre existenţa unui focar de pestă porcină africană.

Ministrul agriculturii Vasile Bumacov a declarat agenţiei Moldpres că interdicţia se aplică exclusiv producţiei din regiunea Zaporojie.

Moldova menţine în vigoare un embargou impus anul trecut importului de carne de porc din Rusia, unde din cauza pestei porcine africane în ultimii cinci ani au fost sacrificate peste 500 de mii de animale, pagubele depăşind 53 de milioane de dolari.

Chişinăul a anunţat că interdicţia pentru regiunea Zaporojie se va menţine până la lichidarea focarului.

Premierul Filat se declară nemulțumit de activitatea Inspectoratului Fiscal Principal de Stat și își anunță intenția de a-l demite pe Nicolae Platon

Premierul Vlad Filat a declarat după o vizită la Ministerul Finanțelor că este nemulțumit de administrația fiscală și a anunțat că-l va demite pe șeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Nicolae Platon. „Domnul Platon va fi demis, dar va continua să activeze în altă parte. Unde anume, vom vedea, pentru că are calități”, a spus Filat, citat de Unimedia.md.
Printre motivele de nemulțumire, premierul a menționat scăderea în ultima vreme a încasărilor la bugetul de stat.

CEC afirmă că peste jumătate din cele 230 de mii de semnături adunate de PSD pentru un referendum în favoarea adeziunii la Uniunea euroasiatică sînt false

Se relatează că președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a anunțat că listele cu semnături pentru organizarea unui referendum, adunate de Partidul Social Democrat, conțin „abateri grave”. Presa electronică de la Chișinău îl citează pe Ciocan cu afirmația că în Chișinău Victor Șelin, liderul PSD, „a adunat semnături cu datele din buletine de identitate nevalabile sau inexistente”, iar la Sângerei „doar trei din 171 de liste sunt valabile”.
Publika TV spune că potrivit constatărilor Comisiei peste jumătate din cele 230.000 de semnături ar fi „false”.
Ciocan nu a spus însă dacă referendumul se va ține sau nu.
Social-democrații vor să consulte populația asupra posibilei aderări a țării la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Decizia finală asupra ținerii sau nu a referendumulu aparține Parlamentului.

Fostul președinte al Mongoliei, Nambar Enkhabayar, condamnat la patru ani de închisoare pentru corupție

Un tribunal din Mongolia l-a condamnat la patru ani de închisoare pe fostul președinte al țării Nambar Enkhabayar, găsit vinovat de fapte de corupție. În vârstă de 54 de ani, Enkhabayar a fost premier, iar apoi președinte timp de aproape un deceniu, până în 2009.
Tribunalul de la Ulan Bator a stabilit că în vremea cât s-a aflat la putere și-a însușit bunuri destinate unei mănăstiri și a privatizat ilegal un hotel, săvârșind și alte fapte de corupție.

Circa o mie de sirieni, inclusiv un general de brigadă, s-au refugiat în Turcia în ultimele 24 de ore

O oficialitate turcă a anunțat că aproximativ o mie de sirieni, inclusiv un general de brigadă, s-au refugiat în Turcia în ultimele 24 de ore din calea violențelor în creștere. Sosirea noului grup de refugiați aduce la 45.500 numărul sirienilor care și-au găsit adăpost în Turcia vecină de la izbucnirea conflictului armat în primăvara anului 2011.
Se crede că printre refugiații din Turcia se află cel puțin 25 de generali de armată.

La Chișinău este așteptată decizia CEC în privința validității semnăturilor în favoarea referendumului de integrare a Moldovei în Uniunea Rusia-Kazahstan-Belarus

Comisia Electorală Centrală ar urma să se pronunțe astăzi asupra validității semnăturilor în favoarea unui referendum privind integrarea Moldovei într-o grupare economică dominată de Rusia.
Ieri, un grup de adversari ai inițiativei, reuniți în Consiliul Național pentru Participare, au repetat la o conferință de presă că referendumul nu trebuie să se țină, pentru că ar fi ilegal.
Inițiativa referendumului pentru intrarea Moldovei în Uniunea Vamală Rusia-Kazahstan-Belarus aparține Partidul Social Democrat, care spune că a strâns peste 200.000 de semnături, predate pentru verificare autorității electorale.

Ministrul de interne Dorin Recean anunță primele măsuri de reformare a structurii ministerului său

Noul ministrul de Interne, Dorin Recean a declarat că ministerul pe care l-a preluat săptămâna trecută cu promisiunea să-l reformeze va avea o nouă organigramă până la sfârșitul lunii.
Vorbind după o ședință cu toți comisarii de poliție, Recean a sugerat că în timpul tranziției de la structura veche la cea nouă a ministerului angajații vor fi concediați și reangajați doar cei care vor trece un test de integritate și profesionalism.
Ieri, ministrul l-a avertizat public cu demiterea pe comisarul sectorului Râșcani din capitală, Valentin Cucoș pe care l-a acuzat că ar încălca „disciplina internă”.

Adunarea generală ONU intenționează să voteze o rezoluție critică la adresa incapacității membrilor Consiliului de Securitate de a se pune de acord asupra situației din Siria

Adunarea Generală a Națiunilor Unite ar urma să se întâlnească astăzi pentru a vota o rezoluție fără valoare de lege, propusă de Arabia Saudită, privind situația din Siria. Potrivit agenției Reuter, în document Consiliul de Securitate ONU este criticat pentru pasivitatea față de criza siriană, iar președintelui sirian Bashar al-Assad i se cere să plece de la putere pentru a permite începerea tranziției politice.
Reuniunea ONU vine la o zi după ce emisarul ONU și al Ligii Arabe pentru Siria, Kofi Annan, și-a anunțat demisia, pe fondul escaladării confruntărilor armate din Siria.

Noi întrevederi la Londra între premierul David Cameron și președintele Vl. Putin

Premierul Marii Britanii, David Cameron, îl va primi astăzi la Londra pe premierul Rusiei, Dmitry Medvedev. Ieri, premierul conservator britanic a urmărit competiția de judo din cadrul Jocurilor Olimpice împreună cu președintele rus Vladimir Putin, cunoscut pentru pasiunea lui pentru judo.
Înaintea partidei, Cameron și Putin au discutat la reședința premierului britanic situația din Siria, recunoscând că țările lor au în această privință viziuni diferite.
Vizita lui Putin la Londra este prima din ultimii nouă ani, marcați de răcierea relațiilor ruso-britanice mai ales din cauza unui scandal de spionaj.

Putin se exprimă la Londra clement față de judecarea la Moscova a membrelor formației punk „Pussy Riot”

Aflat în vizită la Londra, președintele rus Vladimir Putin a spus că fetele din formația punk Pussy Riot, judecate pentru huliganism, nu ar trebui să fie pedepsite „prea sever”. Putin a mai spus că speră ca tribunalul să ajungă la un verdict „corect”.
Nadejda Tolokonnikova, Maria Alyokhina și Ecaterina Samutsevich au fost arestate în martie după ce au improvizat un concert anti-Putin într-o catedrală ortodoxă din capitala rusă.
În ciuda protestelor din lumea întreagă, ele riscă pedepse de până la șapte ani de închisoare.

Trei membri ai rețelei teroriste internaționale al-Qaeda arestați în Spania

Autoritățile spaniole spun că au arestat trei presupuși membri ai rețelei Al-Qaeda bănuiți că pregăteau un atac terorist în Spania sau într-o altă țară europeană.
Ministrul de interne, Jorge Fernandez Diaz, a declarat la o conferință de presă la Madrid că poliția are „indicii clare” că cei trei arestați în provincia sudică Cadiz ar fi planificat un atac.
Presa spaniolă relatează citând surse ale poliției că presupușii teroriști dețineau explozibil și otravă. Informații de presă neverificate sugerează că doi dintre ei ar fi ceceni, iar al treilea turc. Un atac terorist în Spania pus pe seama Al-Qaeda a făcut 191 de victime în 2004.

Statele Unite înving Nigeria la baschet la un scor nemaîntîlnit 153-76

La Jocurile Olimpice de la Londra echipa de baschet a Statelor Unite, alcătuită din stelele competiției nord-americane NBA, a stabilit aseară un nou record olimpic învingând Nigeria cu 153-76. Au fost cele mai multe puncte înscrise vreodată la un meci de baschet masculin la olimpiadă. Vechiul record data din 1988, de la olimpiada de la Seugl, unde Brazilia învinsese Egiptul cu 138-75.

Cinci sportivi moldoveni în competiție astăzi la Jocurile Olimpice

Cinci sportivi moldoveni vor concura astăzi la Jocurile Olimpice de la Londra. Tânărul Dan Olaru, de numai 15 ani, va concura la tir cu arcul, Sergiu Marghiev la aruncarea ciocanului.

BNM a micșorat prognoza pentru rata inflației până la 3,7 %

Banca Națională a micșorat prognozele despre rata inflației, spunând că aceasta va atinge la sfârșit de an 3,7 %, față de așteptările mai vechi de 4,9 la sută.

Guvernatorul Dorin Drăguțanu a spus astăzi că rata inflației rămâne redusă mai ales pentru că nu se scumpesc puternic carburanții, iar majorarea tarifelor în transportul public a fost amânată.

Rata inflației încetinește pe fundalul încetinirii economiei. Guvernul crede că Produsul Intern Brut va spori anul acesta cu cel mult 3 la sută, în primul rând din cauza că se reduc comenzilor de export în țările Uniunii Europene afectate de criza datoriilor în zona euro. Tot pe seama crizei din zona euro este pusă și deprecierea leului față de dolar.

Kofi Annan: țările Consiliului de Securitate ONU se arată cu degetul, când poporul sirian are nevoie de ajutor

Emisarul special al ONU și Ligii Arabe pentru Siria, Kofi Annan a spus că demisionează și că nu mai vrea să-i fie reînnoit mandatul care-i expiră la 31 august.

Anunțându-și decizia la Geneva, Annan a spus între altele că țările Consiliului de Securitate ONU se arată cu degetul într-un moment în care poporul sirian are disperat nevoie de acțiuni din partea comunității internaționale pentru a pune capăt violențelor între regim și rebeli.

În Consiliul de Securitate, Rusia și China s-au opus de trei ori unor rezoluții pe tema Siriei care conțineau, la propunerea țărilor occidentale, avertismentul sancțiunilor față de regimul președintelui Bashar al-Assad.

La Bucureşti, Curtea Constituţională a anunţat o pauză până la 12 septembrie în dezbaterea privind rezultatele referendumului anti-Băsescu

Curtea Constituţională din România a anunțat că amână cu mai mult de o lună decizia de validare sau invalidare a rezultatelor referendumului pentru demiterea președintelui. Traian Băsescu, rămâne între timp președinte suspendat.

După două zile de dezbateri, Curtea a anunțat o pauză până la 12 septembrie timp în care așteaptă să fie actualizat numărul alegătorilor.

Actualizarea a fost cerută de puterea social-liberală în speranța că participarea la vot de numai 46,24 la sută va trece de jumătate, așa ca Băsescu să fie demis.

Kofi Annan renunță la misiunea de emisar special al ONU și Ligii Arabe pentru Siria

Kofi Annan renunță la misiunea de emisar special al ONU și Ligii Arabe pentru Siria, după ce avertizase că cele șase puncte ale planului său de pace nu sunt respectate mai ales de președintele Bashar al-Assad.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a anunțat într-o declarație că Annan l-a informat pe el și Liga Arabă că nu mai dorește să-i fie reînnoit mandatul care expiră la 31 august.

În declarația sa, secretarul general al ONU spune că au loc consultări cu Liga Arabă pentru a găsi un noi emisar pentru Siria. Ban mai declară că atât guvernul sirian, cât și forțele de opoziție se arată determinate în continuare să recurgă la tot mai multă violență.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG