Linkuri accesibilitate

Ştiri

Fracţiunea PLDM va readuce pe agenda de lucru a legislativului iniţiativa de condamnare a tuturor regimurilor totalitare

Fracţiunea PLDM va readuce pe agenda de lucru a legislativului iniţiativa de condamnare a tuturor regimurilor totalitare, anunţat preşedintele fracţiunii, Valeriu Streleţ, la o conferinţă de presă. Condamnarea tuturor regimurilor totalitare şi interzicerea utilizării simbolicii acestora sînt abslot necesare, a mai spus Streleţ, adăugînd că proiectul de condamnare a regimului comunist, în varianta care a fost votată la sfârşitul sesiunii parlamentare precedente la propunerea Partidului Liberal, lasă loc pentru foarte multe interpretări.

Rebelii sirieni pretind că au doborît un avion de luptă al regimului din SIria în provincia Idlib

Rebelii sirieni pretind că au doborît un avion de luptă al regimului din SIria în provincia Idlib din apropierea graniţei cu Turcia. O grupare rebelă intitulată Brigada Martirilor Sirieni a spus într-o declaraţie că avionul a fost doborît în apropiere de oraşul al-Thayabiya. Un comandant al Armatei Siriene Libere de la Idlib a declarat pentru France Presse că aparatul de tip MiG a fost doborît cu arme autiomate imediat după ce a decolat de pe un aeroport militar din provincie. Informaţia nu a putut fi confirmată din surse independente.

Regina Elisabeta a Marii Britanii a declarat deschise Jocurile Paralampice Londra 2012

Regina Elisabeta a Marii Britanii a declarat deschise Jocurile Paralampice Londra 2012, în cadrul unei ceremonii la care au participat peste 3000 de artişti. Preşedintele Jocurilor de la Londra Sebastian Coe a spus audienţei de pe Stadionul Olimpic din capitala britanică „Pregătiţi-vă să fiţi inspiraţi, pregătiţi-vă să fiţi uimiţi, pregătiţi-vă să fiţi emoţionaţ!” Preşedintele Comitetului Paralampic Internaţional Phlip Craven a afirmat că această competiţie este „o celebrare a spiritului uman care a avut „energia de a ne schimba pe fiecare dintre noi”. Jocurile Paralimpice, în cadrul cărora se întreg sportive cu dizabilităţi fizice, au loc după Jocurile Olimpice. Peste 4200 de sportivi, din 166 de ţări - un număr record – se vor întrece în cele 11 zile de concurs.

Poliţia rusă susţine că mesajul „Free Pussy Riot” a fost scris probabil cu sîngele a două femei ucise la Kazan

Poliţia rusă susţine că mesajul „Free Pussy Riot” a fost scris probabil cu sîngele a două femei ucise la Kazan, în camera unde au fost găsite cadavrele acestora. Crima a avut loc probabil la sfîrşitul săptămînii trecute. Avocaţii trupei Pussy Riot au condamnat acest anunţ al poliţiei, spunănd că este o „provocare abominabilă”. Trei dintre membrele trupei au fost condamnate la 2 ani închisoare pentru huliganism, după ce au cântat o melodie de protest împotriva lui Vladimir Putin în principala catedrală ortodoxă din Moscova.

Premierul Filat a avut întrevederi cu şeful Delegaţiei Europene şi cu ambasadorul Statelor Unite

Vizita cancelarului german, Angela Merkel, la Chişinău şi stadiul reformelor s-au aflat între temele discutate de premierul Vlad Filat cu şeful Delegaţiei Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel, şi cu ambasadorul american la Chişinău, William Moser, se spune într-un comunicat al executivului moldovean. Potrivit sursei citate, Dirk Shuebel a afirmat că vizita Angelei Merkel a fost un mare succes. Premierul Filat a a spus că puternicul mesaj de susţinere primit în tinmpul acestei vizite va ajuta conducerea moldoveană să ajungă mai repede la îndeplinirea obiectivelor sale. În timpul întrevederii premierului cu ambasadorul William Moses, acesta din urmă a spus că Statele Unite susţin în continuare reformele întreprinse de guvern pentru modernizarea ţării şi apropierea de Uniunea Europeană, dar şi în alte domenii importante.

Politicienii moldoveni sunt îndemnaţi să coboare de pe baricade şi să conlucreze în folosul cetăţenilor ţării

Politicienii moldoveni sunt îndemnaţi să coboare de pe baricade şi să conlucreze în folosul cetăţenilor ţării. Îndemnul a fost făcut în contextual acţiunii „Independenţa pe biciclete” a Clubul Cicliştilor Amatori de al Chişinău, sprijinită de Partidul Comunitar „Democraţia Acasă” şi de Partidul Verde Ecologist. A fost vorba de un marş al bicicliştilor pe traseul Chişinău – Cimişlia – Comrat – Hânceşti – Chişinău.

Vineri, 31 august, începe a 21-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte de la Chişinău

Vineri, 31 august, începe a 21-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte de la Chişinău. Ea este consacrată aniversării a 180 de ani de la înfiinţarea ibliotecii Naţionale din Moldova (BNRM) şi Anului Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, Vor fi prezentate peste 5 mii de titluri şi vor avea loc peste 30 de acţiuni culturale, lansări de carte, mese rotunde, expoziţii tematice şi ateliere de creaţie. Salonul se va desfăşura pînă la data de 4 septembrie.

Statele Unite şi Uniunea Europeană şi-au exprimat regretul pentru respingerea recursului Iuliei Timoşenko

Statele Unite şi Uniunea Europeană şi-au exprimat regretul pentru respingerea recursului Iuliei Timoşenko împotriva condamnării sale la 7 ani de închisoare pentru abuz în serviciu. Purtătoarea de cuvînt a Departamentului de Stat Victoria Nuland a repetat că Washingtonul este îngrijorat în legăturile cu procesele motivate politic din Ucraina, iar Michale Mann, purtătorul de cuvînt al lui Catherine Ashton, responsabila pentru politica externă şi de securitate a Uniunii Europene, a cerut autorităţilor ucrainene să „elimine efectele justiţiei selective”.

Secretarul general al ONU a criticat la Teheran Iranul pentru negarea Holocaustului și a dreptului la existență al statului israelian

Secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, i-a criticat la Teheran pe liderii iranieni pentru „declaraţiile lor scandaloase” prin care neagă Holocaustul şi dreptul la existenţă al statului Israel. Intr-un discurs ţinut astazi la Teheran, la summitul ţărilor nealiniate, Ban a spus că respinge ameninţările de distrugere ale unui membru ONU la adresa unui altuia. Negarea dreptului la existenţă a unui stat membru al ONU este „peste măsură de rău”. Ban a cerut Iranului şi să respecte rezoluţiile ONU, care cer să opreasca procesul de îmbogăţire a uraniului, avertizînd că tensiunile internaţionale asupra acestui subiect ar putea duce la război.

Ali Hamenei declară că Iranul nu ar intenționa să dezvolte arme nucleare

Liderul spiritual suprem al Iranului, ayatolahul Ali Hamenei a declarat că ţara sa nu va renunţa niciodată la dreptul de a dezvolta energia nucleară, dar că ţara nu vrea să construiască arme nucleare. In discursul său la întîlnirea la vîrf a ţărilor nealiniate, Hamenei a spus că deviza Teheranului este „energie nucleară pentru toţi, arme nucleare pentru nimeni”. La reuniunea de două zile găzduită de Iran se aşteaptă ca unul din subiectele importante să fie războiul din Siria. Iranul este unul dintre prietenii din regiune ai regimului presedintelui de la Damasc, Bashar al-Assad. La reuniune participă şi presedintele Egiptului, Mohamed Morsi, şi cel al Afganistanului, Hamid Karzai.

Egiptul solicită o „intervenție rapidă” în Siria, dat fiind caracterul „opresor” al regimului al-Assad

Preşedintele Egiptului, Mohamed Morsi, a calificat regimul sirian drept unul „opresiv” şi a cerut o „interventie rapida”. Declaraţia a fost făcută în discursul său de la Teheran, al Miscării Ţărilor Nealiniate. Delegaţia siriana a părăsit în semn de protest lucrările reuniunii. Este prima vizita a unui preşedinte egiptean in Iran în ultimele trei decenii. Egiptul îi susţine pe rebelii suniţi în lupta lor pentru răsturnarea regimului de la Damasc.

Congresul socialiștilor europeani ar urma să se desfășoare în altă capitală decît Bucureștiul din cauza semnelor de întrebare la adresa guvernului Ponta

Partidul Socialist european ar putea să ia decizia de a muta congresul care ar fi trebuit să aibă loc la Bucureşti, la Bruxelles, informează portalul Euractiv, citind surse din cadrul Partidului Socialist European. Potrivit acestui portal, decizia ar fi determinată de îngrijorarea socialiştilor europeni privind „legitimitatea democratică a premierului Romaniei, Victor Ponta”. Surse din partidul socialist european au declarat că liderii lor nu ar dori sa fie găzduiţi de un lider atit de controversat ca Victor Ponta, dar înţeleg că schimbarea locului de desfăşurare a congresului ar putea însemna o lovitură puternică pentru liderul socialistilor români înaintea alegerilor parlamentare din decembrie, din România. Congresul socialistilor europeani este planificat între 28 -29 septembrie, iar decizia iniţială de a-l organiza Bucurestiul a fost luată în noiembrie 2011.

Carnea din Moldova supusă din nou unui regim de testare înainte de a intra pe piaţa rusă

Carnea din Moldova este supusă din nou unui regim intensiv de testare înainte de a intra pe piaţa rusă. In comunicatul serviciului federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Federaţia Rusă, citat de site-urile moldoveneşti, se spune că au fost depistate anumite microorganisme într-un lot de carne refrigerată de vita provenind din Moldova.

Prim-vicepreşedintele Parlamentului Moldovei, Vlad Plahotniuc va face o vizită în Statele Unite

Prim-vicepreşedintele Parlamentului Moldovei, Vlad Plahotniuc va face o vizită în Statele Unite între 2 şi 7 septembrie. Potrivit mediilor de informare din Moldova, Vlad Plahotniuc ar urma să aibă întrevederi la Departamentul de Stat, la Congres şi la Fondul Monetar Internaţional. Intrevederile vor avea ca tema colaborarea economică dintre Moldova si Statele Unite şi ajutorul financiar pe care Chisinăul îl poate aştepta de la Washington pentru diferite proiecte de dezvoltare.

In România, Dan Voiculescu amenință cu o nouă procedură de demitere a președintelui Traian Băsescu

Intr-un interviu acordat agenţiei romane de ştiri Agerpres, preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, spune că ar fi posibilă o nouă încercare de suspendare a preşedintelui Romaniei, Traian Băsescu. In opinia sa un astfel de demers ar fi „legal” şi cel mai bun moment ar fi sfîrsitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie. Voiculescu a spus că o astfel de procedura este constituţională şi a fost deja validată de votul celor care au votat în referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui.

Vasile Bumacov: guvernul speră în obținerea de ajutoare de la donatori pentru a compensa efectele secetei în agricultură

Intr-un interviu cu Radio Europa Liberă, ministrul moldovean al agriculturii, Vasile Bumacov, a declarat că seceta din acest an a afectat toate culturile, intre care şi aproape o treime din cele de toamna. Ministrul a spus că situatia din agricultură va fi discutată marți la şedinta guvernului şi că speră să se obţină ajutoare financiare din partea donatorilor. Domnul Bumacov a mai spus că, în ceea ce priveşte preturile la produsele de panificaţie, vor funcţiona legile economiei de piaţa - „cind marfa este mai puţină, preturile se majorează” -, dar că populaţia nu trebuie să intre în panică pentru că nu vor fi scumpiri „care să producă panică”.

Regina Elisabeta a II-a a deschis aseara oficial Jocurile Paralimpice de la Londra

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a deschis aseara oficial Jocurile Paralimpice de la Londra, într-o ceremonie fastuoasa la care au asistat peste 60 de mii de oameni. Spectacolul desfăşurat sub sloganul, „sa fii puternic, in situaţii care îti sunt potrivnice”, a implicat 3000 de persoane, majoritatea voluntari si majoritatea cu dezabilităţi. Timp de 11 zile, sportivi cu dezabilităţi vor concura în 20 de discipline sportive. Participă peste 4 200 de sportivi din 166 de ţări. Moldova are doi halterofili care vor concura la proba de triatlon forță, Larisa Marinenkova şi Ştefan Roşca.

Președintele Georgiei se angajează să mențină stabilitatea după incidentul luării de ostateci de către militanți islamici veniți din Dagestan

Preşedintele georgian Mikail Saakaşvili a promis că nu va permite ca instabilitatea din ţările vecine să ajungă în Georgia. Intr-o declaraţie făcută aseară, preşedintele de la Tbilisi a spus că potrivit informaţiilor serviciilor speciale, majoritatea militanţilor care au luat ostateci georgieni in strîmtoare Lopota au fost omoriţi. Nu se ştie exact câţi ostateci au fost luaţi, dar autorităţile georgiene afirmă că 11 militanţi şi 3 soldaţi au fost omoriţi în operaţiunea de eliberare a ostatecilor. Se relatează că militanţii au intrat in Georgia din Dagestanul învecinat. Motivele luării de ostateci nu sunt încă clare.

Petrolierul elen capturat de pirați în largul coastelor statului Togo are la bord 23 de marinari ruși

Ministerul rus de externe a confirmat faptul că la bordul petrolierului grecesc capturat marţi pe coastele statului Togo, se afla şi 23 de cetăţeni rusi. Potrivit sursei citate, cei 23 de membri ai echipajului nu ar fi in pericol. Petrolierul era încărcat cu 50 de mii de tine de petrol şi motorină.

SUA și UE și-au exprimat dezamăgirea față de respingerea recursului depus de Iulia Timoșenko

Statele Unite şi Uniunea Europeană şi-au exprimat dezamagirea în legatură cu respingerea recursului înaintat de fostul premier Iulia Timoşenko Curtii Supreme de Justitie. Purtătoarea de cuvînt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland a repetat îngrijorările Washingtonului că acest caz este unul motivat politic. Un purtător de cuvînt al coordonatoarei politicii externe a Uniunii Europene a spus la rindul său că Uniunea este îngrijorată de „modul selectiv” în care funcţionează justiţia in Ucraina. Doamna Timoşenko este în detenţie pentru 7 ani, fiind acuzată de abuz în serviciu în perioada in care a fost premier si a semnat un contract energetic cu Rusia, care, in opinia procurorilor ar fi „dăunat intereselor naţionale” ale Ucrainei. Timoşenko spune că este vorba de o răzbunare politică din partea actualului preşedinte Viktor Ianukovici.

In Statele Unite continuă Convenţia Naţională Republicană la Tampa

In Statele Unite continuă Convenţia Naţională Republicană la Tampa, in Florida şi cu puţin timp în urmă a rostit un discurs candidatul acestui partid pentru funcţia de vicepreşedinte al Statelor Unite, Paul Ryan. Discursul său a fost dominat de chestiuni economice, afirmînd că „Statele Unite nu trebuie să mai cheltuiască banii pe care nu îi are şi că America are nevoie „de o schimbare la conducere”. Paul Ryan este coechipierul lui Mitt Romney in alegerile prezidenţiale americane din luna noiembrie.

Uraganul Isaac degradat la rangul defurtună tropicală

Uraganul Isaac a mai pierdut din intensitate şi din forţă, fiind catalogat acum drept o „furtună tropicală”. Intensitatea vintului este de 110 km pe oră. In statul Louisiana si şi New Orleans au fost impuse noi măsuri care să asigure securitatea oamenilor.

Proteste la Kiev împotriva respingerii recursului Iuliei Timoşenko

Cîteva sute de susţinători ai fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko au demonstrat paşnic în faţa Curţii Supreme de la Kiev, după ce Curtea a respins recursul lui Timoşenko împotriva sentinţei de 7 ani închisoare pentru abuz de putere. Timoşenko e în detenţie din octombrie 2011, şi susţine că judecarea şi condamnarea sa au resorturi politice. Luni, avocaţiei Iuliei Timoşenko au depus dosarul său la Curtea Euorpeană a drepturilor omului.

Trei ofiţeri de securitate georgieni au fost ucişi şi alţi cinci răniţi într-un schimb de focuri cu un grup de militanţi

Trei ofiţeri de securitate georgieni au fost ucişi şi alţi cinci răniţi într-un schimb de focuri cu un grup de militanţi în regiunea Lapota. Potrivit ministerului georgian de interne, toţi cei 11 militanţi au fost ucişi; ei intraseră în Georgia din Daghestan, Federaţia Rusă, iar în timpul luptei forţele de securitate georgiene au reuşit să elibereze şase civili georgieni luaţi ostateci şi ţinuţi în două grupuri separate. Oficialităţile georgiene au anunţat că se încearcă elieberarea unui al treilea grup de ostateci. Nu e clar care au fost motivele acesti luări de ostateci.

AIEA a înfiinţat un grup special de lucru care să afle dacă Teheranul a lucrat sau lucrează în secret la construirea armei atomice

Agenţia ONU pentru Energie Atomică (AIEA) a înfiinţat un grup special de lucru care să afle dacă Teheranul a lucrat sau lucrează în secret la construirea armei atomice. Agenţiile internaţionale de ştiri relatează că anunţul apare într-un document intern al AIEA, care mai spune că experţi în armament, analişti de contrainformaţii şi alţi specialişti au început să lucreze la acest proiect din 10 august. Potrivit aceluiaşi document noua unitate se va concentra şi pe aplicarea înîelegerilor dintre AIEA şi Iran, care include şi monitorizarea siturilor nucleare iraniene. Teheranul neagă că programul său are o variantă militară, şi că are scopuri pur civile.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG