Linkuri accesibilitate

Ştiri

Numărul şomerilor din cele 17 ţări care fac parte din zona euro a ajuns la un număr record de 19 milioane în iulie

Potrivit unui nou raport al agenţiei pentru statistici a Uniunii Europene Eurostat, numărul şomerilor din cele 17 ţări care fac parte din zona euro a ajuns la un număr record de 19 milioane în luna iulie, adică o rată a şomajului de 11,3 la sută, cea mai înaltă de la crearea monedei europene unice în 1999. Rata şonajului în întreaga Uniune Europeană este de 10, 4 la sută, adică 25 de milioane de persoane fără loc de muncă. Spania continuă să aibă cea mai înaltă erată a şomajului, de 25,1 la sută.

Principalul suspect în crima de la Kazan a încercat să inducă în eroare ancheta scriind un mesaj despre trupa Pussy Riot la locul crimei

Poliţia rusă a anunţat că principalul suspect în crima de la Kazan a încercat să inducă în eroare ancheta scriind un mesaj despre trupa Pussy Riot la locul crimei. Cadavrele a două femei, mamă şi fiică, au fost găsite joi într-un apartament din Kazan, iar pe un perete era scris, aparent cu sânge, mesajul „Free Pussy Riot”. Poliţia spune că suspectul, Igor Danilevky, lector la universiattae din Kazan, a scris mesajul despre Pussy Riot pentru a da impresia că asasinatul a fost o ucidere „ritualică”. Recent trei din membrele trupeio punk Pussy Riot au fost condamnate la 2 ani de închisoare fiind acuzat de huliganism după ce au cîntat o melodie împotriva lui Vladimir Putin în principala catedrală din Moscova

Mai mulţi administratori ai comunităţilor online din Belarus au fost reţinuţi de poliţie şi KGB

Centrul pentru drepturile omului Vyasna din Belarus a anunţat că mai mulţi administratori ai comunităilor online din această ţară au fost reţinuţi de poliţie şi KGB. Vyasna şi rude ale tinerilor ar relatat că apartamentele lor au fost percheziţionate şi unele din computerele lor au fost confiscate. După ce au fost interogaţi câteva ore, trei dintre ei au fost eliberaţi iar alţi doi au fost condamnaţi la cinci respectiv şapte zile de închisoare pentru „huliganism minor”.

Iranul respinge raportul ONU care acuză Teheranul că şi-a intensificat activităţile de îmbogăţire a uraniului

Oficialităile iraniniene au denunţat un recent raport al ONU care acuză Teheranul că şi-a intensificat activităţile de îmbogăţire a uraniului. Un parlamentar iranian este citat de agenţia de ştiri ISNA cu declarţia că publicarea raportului în săptămîna cîdn Iranul găzduieşte summitul Mişcării de Nealinere „nu înseamnî nimic altceva decît că e vorba de o manevră politică. În cel mai nou raport al său, Agenţia ONU pentru Energie Atomică spune că republica islamică şi-a îmbunătăţit rapid capacitatea de îmbogăţire a uraniului la instalaţia subterană de la Fordow. Teheranuil respinge acuzaţiile Occidentului că încearcă să construiască bomba atomică sub acoperirea unui program nuclear civil.

Conducerea de la Chişinău a depus flori cu ocazia sărbătorii naţionale Limba Noastră

Preşedintele Moldovei Nicolae Timofti, premierul Vlad Filat şi alţi oameni politici de la Chişinău depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică Ştefan cel Mare, cu ocazia sărbătorii naţionale Limba Noastră. Cu acest prilej, consilierul preşedintelui României Eugen Tomac a citit un mesaj din partea lui Traian Băsescu, în care acesta felicită Republica Moldova cu ocazia sărbătorii Limba Noastră. În mesaj, şeful statului român dă asigurări că România va susţine Republica Moldova necondiţionat în continuare în parcursul său european.

Preşedintele Nicolae Timofti a decorat Biblioteca Naţională cu Ordinul Republicii

Preşedintele Nicolae Timofti a decorat Biblioteca Naţională cu Ordinul Republicii, în semn de preţuire pentru contribuţia substanţială a a cesteui instituţii la salvarea patrimoniului naţional documentar. Timofti a înmânat această distincţie conducerii BNM în cadrul ceremoniei, care a avut loc cu ocazia împlinirii a 180 de ani de la crearea Bibliotecii Naţionale. Pe data de 22 august Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a împlinit 180 de ani de la înfiinţare

La Chişinău a început a 21-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte

La Chişinău a început a 21-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte. Ediţia din acest an e consacrată aniversării a 180 de ani de la înfiinţarea Bibliotecii Naţionale din Moldova (BNRM) şi se înscrie în seria de manifestări care îi omagiază pe Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, În cadrul Salonului de Carte sînt prezentate peste 5 mii de titluri şi sînt programate peste 30 de acţiuni culturale, lansări de carte, mese rotunde, expoziţii tematice şi ateliere de creaţie. Salonul se va închide pe 4 septembrie.

Fondul de carte în Republica Moldova este reînnoit o dată la 57 de ani

Fondul de carte în Republica Moldova este reînnoit o dată la 57 de ani, iar din cele peste 16 milioane de titluri de pe rafturile bibliotecilor publice, doar 7 milioane sunt în grafie latină, a afirmat directoarra adjunctă a Bibliotecii Naţionale aţionale Vera Osoianu, citată de Info-Prim Neo. E a adăugat că achiziţiile de carte au numărat în 2011peste 295 de mii de titluri, dintre care peste 229 de mii în limba română. Rata medie de reînnoire, după recomandările UNESCO, este de 250 de cărţi la o mie de locuitori. În Republica Moldova această rată este de 80 de cărţi la mia de locuitori. O rată foarte scăzută, în comparaţie cu Finlanda, de exemplu, unde ea este de 411 cărţi pentru o mie de locutori”. Tot UNESCO recomandă ca fondul de carte să fie înnoit o dată la 7-10 ani.

Mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Limbii Române transmis Chișinăului de președintele Traian Băsescu

Preşedintele României, Traian Băsescu a transmis astazi, de Ziua Limbii Romane, un mesaj de felicitare moldovenilor, spunind că are un profund respect pentru aceasta sărbatoare şi pentru modul în care moldovenii au păstrat vie limba şi conştiinţa românească. Traian Băsescu i-a asigurat pe moldoveni că ţara sa va susţine şi pe mai departe, „necondiţionat” Republica Moldova în parcursul său european. „Ne dorim ca românii de pe o parte şi alta a Prutului să fie din nou împreună în cadrul Uniunii Europene”, se arată în declaraţia şefului statului roman.

Marian Lupu ales ca unul din cei 32 de vicepreședinți ai Internaționalei Socialiste la reuniunea acesteia din Africa de Sud

Preşedintele Parlamentului de la Chisinau, Marian Lupu, a fost ales de Internaţionala Socialistă, care s-a întrunit in Africa de Sud, drept unul din cei 32 de vicepreşedinţi ai acestei organizatii. Este funcţia cea mai înaltă pe care a obţinut-o pînă acum un politician moldovean pe arena internaţională. Si premierul Romaniei Victor Ponta a fost ales tot într-o functie de vicepreşedinte. Internaţionala Socialistă grupează 143 de partide socialiste, social democrate şi laburiste din lume.

Procuratura din Belarus a reținut și interogat timp de cîteva ore pe administratorii site-urilor opoziției

Centrul pentru apărarea drepturilor omului din Belarus, Vyasna, a anunţat că serviciile de securitate i-au arestat pe administratorii comunităţilor on-line ale opoziţiei. Este vorba de patru tineri din Minsk şi unul din localitatea Vitsebsk. Potrivit informaţilor deţinute de Vyasna, în apartamentele tinerilor au avut loc perchezitii şi unele computere au fost confiscate. După citeva ore de interogatorii, tinerii au fost eliberaţi, cu excepţia unuia, care a fost arestat pentru 5 zile pentru ceea ce Procuratura a considerat a fi „huliganism minor”.

Grevă a personalului de cabină al companiei Lufthansa pe aeroportul de la Frankfurt

Un representant al sindicatului personalului de cabină de pe avioanele companiei Lufthansa a anunțat că membrii sindicatului aflați pe aeroportul de la Frankfurt vor intra astăzi în grevă timp de opt ore, inaugurînd astfel o campanie de grevă mai amplă după întreruperea negocierilor cu direcția companiei pe tema reducerii salariilor.

Fostul preşedinte kirghiz Askar Akaiev și-aa cerut iertare pentru „greşelile personale” pe care le-a făcut la nivel economic şi politic

Fostul preşedinte kirghiz Askar Akaiev a cerut iertare pentru „greşelile personale” pe care le-a făcut la nivel economic şi politic în perioada 1990-2005 cît a fost preşedinte al acestei ţări Central Asiatice. Akaev a făcut declaraţia într-un interviu cu Europa Libera, în ajunul zilei independenţei Kirghistanului, sărbătorită astazi. Akaev a fost alungat de la putere de protestele populaţiei în 2005 şi de atunci locuieşte la Moscova. Preşedintele care l-a înlocuit în urma acestor proteste Kurmanbek Bakiev a fost la rîndul său înlăturat în mod violent de la putere şi trăieste în exil în Belarus fiind căutat de autorităţile kirghize pentru că ar fi răspunzător de moartea a aproximativ 100 de protestatari si pentru corupţie.

ONU solicită comunității internaționale să ofere mai multe ajutoare umanitare celor afectați de conflictul din Siria

Naţiunile Unite cer comunităţii internaţionale să ofere mai mult sprijin umanitar Siriei. Solicitatea a venit din partea adjunctului secretarului general al ONU, Jan Eliasson în cadrul discursului său la întîlnirea cu ministrii de externe ai ţărilor Consiliului de Securitate ONU. La şedinţă au lipsit şefi diplomaţiilor din China şi Rusia, două ţări ce se declară împotriva adoptării de măsuri mai ferme împotriva regimului de la Damasc. In ultimul an şi jumătate, de cînd a început conflictul între forţele guvernamentale şi cele anti guvernamentale, peste 25 de mii de oameni au fost omoriţi.

Secretarul general ONU a criticat negarea Holocaustului și a dreptului la existență al Israelului de către autoritățile din Iran

Secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, i-a criticat la Teheran pe liderii iranieni pentru „declaraţiile lor scandaloase” prin care neagă Holocaustul şi dreptul la existenţă al statului Israel. Intr-un discurs ţinut la Teheran, la summitul ţărilor nealiniate, Ban a spus că respinge ameninţările de distrugere ale unui membru ONU la adresa unui altuia. Negarea dreptului la existenţă a unui stat membru al ONU este „peste măsură de rău”. Ban a cerut Iranului şi să respecte rezoluţiile ONU, care cer să opreasca procesul de îmbogăţire a uraniului, avertizînd că tensiunile internaţionale asupra acestui subiect ar putea duce la război.

Statele Unite studiază cu atenţie noul raport ONU despre programul nuclear iranian.

Casa Albă a anunţat că studiază cu atenţie noul raport al Naţiunilor Unite despre programul nuclear iranian. Raportul agenţiei ONU pentru energie atomică spune că Teheranul şi-a dublat capacitatea de a îmbogăţi uraniu, instalaţiile aflîndu-se într-un bunker subteran. Agenţia mai arată în acest raport ca toate rundele de discuţii cu reprezentantii Teheranului „nu au adus rezultate concrete”. Purtătorul de cuvint al Casei Albe Jay Carney a spus că mai există o şansă de dialog diplomatic, dar că aceasta şansă nu va fi „deschisă la infinit”.

Candidiatul republican la președinția SUA, Mitt Romney și-a prezentat viziunea politică asupra Americii la Convenția Națională de la Tampa

In Statele Unite, in Florida, se încheie Conferinţa Naţională a Partidului Republican, de opoziţie. In urmă cu mai puţin de o oră, candidatul acestui partid la preşedinţia Statelor Unite, Mitt Romney a vorbit despre viziunea sa asupra Americii viitorului. Tema dominantă a discursului lui Mitt Romney a fost legată de crearea de locuri de muncă, nevoia iniţiativei particulare şi a investitiilor private în economia americană, pentru a se depăşi problemele economice ale ţării. Romney a promis şi că va „uni America”, dacă va fi ales preşedinte la alegerile din luna noiemebrie. In ultima zi a convenţiei actorul Clin Eastwood, „vorbitorul surpriză” al Convenţiei s-a adresat adunării, vorbind despre nevoia creerii de noi locuri de muncă şi de schimbare in politica americană. Eastwood i-a asigurat pe republicani că la Hollywood exista multi artişti cu vederi conservatoare şi republicane.

Orientul Mijlociu și Africa, zonele cele mai afectate de creșterea prețurilor la alimente în urma secetei din acest an

Banca Mondială a anunţat că seceta din Statele Unite şi Estul Europei a determinat creşterea preţurilor la alimente cu 10 % în luna iulie. In opinia experţilor băncii, zonele cele mai afectate de creşterea preţurilor sunt Orientul Mijlociu şi Africa, unde „sănătatea şi bunăstarea a milioane de oameni este ameninţată”.

Premierul român Victor Ponta ales între cei 32 de vicepreședinți al Internaționalei Socialiste

Şeful socialistilor romani şi actualul premier al Romaniei, Victor Ponta a fost ales la reuniunea Internaţionalei Socialiste unul dintre cei 32 de vicepreşedinţi ai organizaţiei. Anunţul a fost făcut pe pagina personală de facebook a politicianului roman. Potrivit aceleiasi surse, citată de presa din Romania, congresul socialiştilor europeni, prevăzut iniţial să aibă loc la Bucuresti, a fost mutat la Bruxelles. Liderul socialistilor din parlamentul European, Hannes Swoboda a declarat că decizia de schimbare a locului de desfăşurare a acestui congres a fost luată pentru că socialistii europeni „nu doresc ca acest eveniment important să fie umbrit de condiţiile de puternică divizare politică din Romania”.

Catherine Ashton și Laurent Fabius și-au anulat participarea anunțată la reuniunea diplămației române de la București

Catherine Ashton, inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi de securitate, nu va veni la Bucuresti, la reuniunea diplomaţiei române de săptămăna viitoare, a anunţat Ministerul român de externe. Aceasta vizită fusese iniţial anunţată de fostul ministru de externe Andrei Marga. Si ministrul francez de externe Laurent Fabius a anunţat că nu va participa la reuniunea de la Bucuresti din 3 -4 septembrie. Potrivit site.ului de ştiri hotnews.ro la reuniune vor fi prezenţi secretarul general al OSCE, Lamberto Zannier, ministrul moldovean al justiţiei Oleg Efrim şi ministrul georgian de externe Grigol Vashadze.

Parlamentul Uzbekistanului a aprobat propunerea președintelui Karimov de interzicere a bazelor militare străine pe teritoriul național

Parlamentul din Uzbekistan a aprobat ieri propunerea preşedintelui Islam Karimov de a se interzice prezenţa bazelor militare străine pe teritoriul ţării. In luna iunie, Uzbekistanul s-a retras din Tratatul de Securitate Colectivă, o organizaţie care grupează mai multe ţări foste sovietice şi care este dominată de Rusia. Secretarul organizaţiei Nikolai Bordyuja a declarat luna aceasta ca decizia Tașkentului de a părăsi aceasta organizaţie de securitate „va avea consecinţe negative pentru Uzbekistan”, dar nu a dat mai multe amanunte.

Pentagonul intenționează să-l aducă în instanță pe autorul cărții despre uciderea lui Osama Bin Laden

Pentagonul a anunţat că ia în considerare posibilitatea să îl aducă în faţa justiţiei pe autorul cărţii „Nu a fost o zi uşoară”, un fost membru al echipelor speciale de intervenţie americane care a participat la operaţiunea de ucidere a lui Osama Bin Laden . Pentagonul susţine că autorul cărţii a încălcat acordurile legate de divulgarea secretelor militare. Scrisă sub pseudonimul Mark Owen, cartea urmează să iasă pe piaţa luna viitoare, dar fragmente au fost publicate în presa americana. Cartea oferă o varianta diferită a modului în care a fost omorit liderul reţelei teroriste Al Quaeda, decit versiunea oficială oferită de administraţia preşedintelui Barack Obama. Autorul cărţii susţine că Osama Bin Laden nu era înarmat în momentul în care a fost omorît în mai 2011.

Un mesaj într-o sticlă de acum 100 de ani găsit în mare

Un pescar din Scoţia a găsit un mesaj intr-o sticlă aruncată în ocean acum aproape 100 de ani. Mesajul a fost aruncat in mare in 1914 de către un grup de oameni de ştiinţă pentru a analiza traiectoria curenţilor maritimi din jurul Scoţiei. Mesajul oferea o recompensă de șase peny celui care o găseşte şi care poate o poate localiza. Această monedă nu mai există în circulatie.

Fracţiunea PLDM va readuce pe agenda de lucru a legislativului iniţiativa de condamnare a tuturor regimurilor totalitare

Fracţiunea PLDM va readuce pe agenda de lucru a legislativului iniţiativa de condamnare a tuturor regimurilor totalitare, anunţat preşedintele fracţiunii, Valeriu Streleţ, la o conferinţă de presă. Condamnarea tuturor regimurilor totalitare şi interzicerea utilizării simbolicii acestora sînt abslot necesare, a mai spus Streleţ, adăugînd că proiectul de condamnare a regimului comunist, în varianta care a fost votată la sfârşitul sesiunii parlamentare precedente la propunerea Partidului Liberal, lasă loc pentru foarte multe interpretări.

Rebelii sirieni pretind că au doborît un avion de luptă al regimului din SIria în provincia Idlib

Rebelii sirieni pretind că au doborît un avion de luptă al regimului din SIria în provincia Idlib din apropierea graniţei cu Turcia. O grupare rebelă intitulată Brigada Martirilor Sirieni a spus într-o declaraţie că avionul a fost doborît în apropiere de oraşul al-Thayabiya. Un comandant al Armatei Siriene Libere de la Idlib a declarat pentru France Presse că aparatul de tip MiG a fost doborît cu arme autiomate imediat după ce a decolat de pe un aeroport militar din provincie. Informaţia nu a putut fi confirmată din surse independente.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG