Linkuri accesibilitate

Ştiri

In Spania au fost arestați doi cetățeni ruși de etnie cecenă sub acuzația de terorism

Doi cetăţeni ruşi, etnici ceceni, au fost arestaţi în Spania fiind acuzaţi de terorism. Potrivit informațiilor de presă, se pare că posedau materiale explozive. Au fost reţinuţi împreună cu un cetăţean turc, şi el acuzat de posibila apartenenţă la o organizaţie teroristă.

Pakistanul acuză membri ai guvernului afgan că ar sprijini un cunoscut lider al reţelei teroriste al-Qaeda

Autorităţile pakistaneze au acuzat membri ai guvernului afgan că ar sprijini un cunoscut lider al reţelei teroriste al-Qaeda, care a organizat o serie de atacuri în Pakistan. Potrivit Ministerului de interne de la Islamabad, liderul al-Qaeda s-ar fi refugiat cu doi ani în urmă în Afganistan, în zona de graniţă.

Președintele Afganistanului acceptă demitrea de către Parlament a miniștrilor apărării și de interne

Preşedintele afgan Karzai a declarat că acceptă decizia Parlamentului de a-i demite pe miniştrii apărării şi de interne. Cei doi rămân în funcţie până vor fi găsiţi înlocuitori. Demiterea urmează unei serii de atacuri împotriva unor înalţi demnitari dar şi ciocnirilor dese de la graniţa cu Pakistanul.

Administraţia regiunii transnistrene interzice importul cărnii de porc din Ucraina din cauza riscului de infestare cu pesta porcină africană

Administraţia regiunii transnistrene a emis o restricţie pentru importul cărnii de porc din Ucraina ca urmare a pericolului de răspândire a pestei porcine africane (ASF), relatează agenţia de ştiri „Novâi Reghion”, citată de Info-Prim Neo. „Pentru prima dată în aproape 50 de ani, în regiunea Zaporojie din Ucraina s-au depistat adevărate focare de pestă porcină africană. Primele informaţii oficiale despre această afecţiune au parvenit pe data 1 august. Astăzi am luat măsuri imediate pentru a preveni răspândirea ASF în regiune", a declarat reprezentantul conducerii de la Tiraspol, Fedot Ţibulskii.

Potrivit unui expert financiar, proiectul de lege PD privind modificarea sistemului de indexare a pensiilor conține calcule eronate

Proiectul de lege privind modificarea sistemului de indexare a pensiilor propus recent de Partidul Democrat nu corespunde principiilor unicităţii, egalităţii şi solidarităţii garantate de stat şi conţine calcule eronate. De această părere este Maria Creminscaia, expert pe probleme financiare şi social-economice din cadrul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), citată de Info-Prim Neo.
Democraţii propun ca pensiile mai mici de 1500 lei să fie indexate cu un coeficient calculat în baza creşterii anuale a preţurilor de consum, la care se vor adăuga 50% din creşterea anuală a salariului mediu pe ţară. Pensiile care depăşesc 1500 de lei urmează a fi indexate cu un procent care acoperă 100% inflaţia.

Marea majoritate a pensionarilor din R. Moldova primesc pensii mai mici de 1000 de le

Potrivit datelor Casei Naţionale de Asigurări Sociale, în jur de 600 de mii de persoane, adică marea majoritate a pensionarilor din ţară, primesc pensii mai mici de 1000 de lei, sumă ce acoperă minimul de existenţă în proporţie de circa 66%.

Simpatizanţi ai Iuliei Timoșenko, fostul premier ucrainean, au marcat un an de la încarcerarea ei

Simpatizanţii fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko au marcat un an de la încarcerarea politicienii. La Kiev, manifestanţii au intins un afiş de 20 de metri pe care era scris „Iulia – Libertate”. Iulia Timoşenko a fost arestată în august 2011, judecată pentru abuz de putere şi condamnată la șapte ani închisoare. Între timp i s-a deschis un nou dosar penal pentru evaziune fiscală.

Halterofilul moldovean Anatol Cîrîcu medaliat cu bronz la Olimpiada de la Londra

Halterofilul moldovean Anatol Cîrîcu a cucerit sîmbătă seara medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Londra în limitele categoriei de greutate de pînă la 94 de kilograme, relatează trimisul special al agenţiei Moldpres de la Londra.

Ministerul agriculturii neagă zvonurile despre o intenție de impozitare aproducătorilor de vinuri de casă

Ministerul agriculturii a respins informaţiile apărute în presă că ar pregăti un proiect de lege pentru taxarea producătorilor de vin de casă. Ministerul, citat de Moldpres, a mai precizat că oricum impunerea unei taxe nu este în competenţa sa.

Marș al unor organizații unioniste în orașul Bălți

Mai multe organizații participă la Bălţi la marşul unioniştilor. Potrivit organizatorilor, marşul urmărește să promoveze ideile unioniste, dar şi să atragă atenţia opiniei publice asupra încercărilor Partidului Comuniştilor de a destabiliza R. Moldova prin tentative de desprindere administrativă, după modelul regiunii transnistrene.

Lupte grele între forțele guvernamentale și rebeli la Alep, în Siria

La Alep, centrul economic al Siriei, au continuat luptele grele intre forţele guvernamentale şi rebeli. Se pare că armata a folosit din nou tancuri şi elicoptere de luptă. Potrivit BBC, în jur de 20 de mii de militari sunt masaţi la Alep.

Turneul diplomatic al secretarului de stat american Hillary Clinton continuă săptămîna viitoare în Turcia

Potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Hillary Clinton va fi săptămâna viitoare în Turcia pentru convorbiri legate de situaţia din Siria.

Circa 20 de persoane ucise în luptele dintre forţele guvernamentale şi rebelii kurzi în Turcia

În sud-estul Turciei, aproape 20 de persoane au murit în luptele dintre forţele guvernamentale şi rebelii kurzi. Cu două săptămâni în urma, armata a lansat o mare ofesinva împotriva luptătorilor Partidului Kurd al Muncii (PKK), după o serie de atacuri similar cu cel de astăzi.

Un militant islamic şi-a asumat responsabilitatea pentru atacul din Tatarstan împotriva unui important cleric musulman

Un militant islamic şi-a asumat, într-un mesaj video, responsabilitatea pentru atacul de luna trecută, din Tatarstan, împotriva unui important cleric musulman. Liderul comunităţii musulamne locale a fost grav rănit.

Paradă a comunității gay la Hanoi în Vietnam

Pentru prima data la Hanoi, în Vietnam, a avut loc un mars al comunităţii gay. La marşul organizat de comunitatea LGBT au participat circa 100 de persoane, iar poliţia nu a încercat să intervină. Sâmbătă, peste o mie de persoane au participat la un mars similar la Ho Chi Minh.

Un nou sondaj CBA-Axa: PCRM se menține pe primul loc în opțiunile electoratului

Potrivit unui nou sondaj CBA-Axa, Partidul comuniştilor se menține pe primul loc în opțiunile electoratului. Dacă ar avea loc alegeri generale duminică, aproape 32% din alegători ar vota cu comuniştii, 20% cu Partidul Liberal Democrat şi aproximativ 8 % cu democraţii şi liberalii.

Forţele rebele din Siria încearcă să ocupe sediile televiziunii de stat de Alep şi Damasc

În Siria continuă luptele acerbe, forţele rebele încercând să ocupe sediile televiziunii de stat de Alep şi Damasc. Potrivit opoziţiei, luna iulie a fost cea mai violentă de la izbucnirea rebeliunii, în martie anul trecut. Observatorul pentru Drepturile Omului, organizaţie cu sediul la Londra, susţinte că peste patru mii de persoane, majoritatea civili, au fost ucise.

Sud-africanul Oskar Pistorius, un alergător handicapat, a primit dreptul de a intra în competiție la Jocurile Olimpice

Sud-africanul Oskar Pistorius este primul alergător cu ambele picioare amputate care are dreptul să alerge la Jocurile Olimpice, într-o cursă cu sportivi care nu sunt handicapați. Pistorius aleargă astăzi în finale de 400 de metri individual și este membru al ştafetei sud-africane de 400 dr metri.

De astăzi, candidații la admiterea în universitate se pot înscrie pentru a doua sesiune de examene

Astăzi începe a doua etapă a depunerii cererilor pentru un loc la facultate. Dosarele se pot depune până pe 8 august. Cele mai multe locuri disponibile au rămas, după prima etapă de admitere, la Universitatea de Stat din Moldova. Pentru tinerii care se vor înscrie în turul doi de admitere, mai există 212 locuri la buget şi aproximativ 300 de locuri cu taxă.
La Universitatea Tehnică, au mai rămas disponibile 200 de locuri în bază de contract, pentru 14 specialităţi din cele 60 propuse iniţial de instituţie. Aici, locurile bugetare au fost acoperite în totalitate.
La Academia de Studii Economice va fi organizată cea de-a doua etapă de admitere pentru prima dată. Tinerii vor lupta pentru cele peste 200 de locuri cu taxă, la şase specialităţi ale Facultăţii Tehnologii Informaţionale.

CEC a anulat aproape 200 mii de semnături ale grupului condus de liderul PSD, Victor Șelin

Comisia Electorală Centrală a anulat aproape 200 mii de semnături ale grupului condus de liderul PSD, Victor Șelin, adunate în cadrul campaniei pentru organizarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia - Belarus - Kazahstan. Victor Șelin a condamnat decizia CEC, susținând că ar fi fost influențată din afara țării.

La București, Curtea Constituţională se va reuni la sfârşitul lunii august pentru a rediscuta validarea referendumului de demitere a președintelui Băsescu

În România, Curtea Constituţională a decis ca se va reuni la sfârşitul lunii august, cu două săptămâni mai devreme decât anunţat iniţial, pentru a decide dacă validează sau nu rezultatele referendumului privind demiterea preşedintelui ţării. Curtea aşteaptă listele actualizate ale personalor cu drept de vot, după ce Ministerul de interne a anunţat că nu-şi asumă responsabilitatea pentru lsitele existente. Una din probleme este dacă cetăţenii români, stabiliţi în străinătate, vor fi sau nu trecuţi pe aceste liste.

Rusia şi China au criticat rezoluţia ONU referitoare la Siria

Rusia şi China au criticat rezoluţia despre Siria adoptată vineri, afirmând că subminează eforturile de soluţionare a crizei. Înaintată de Arabia Saudită, rezoluţia – care are un caracter strict consultativ – critică atât misiunea ONU din Siria cât şi regimul preşedintelui Bashar al-Assad. Potrivit estimărilor ONU, circa 19 mii de persoane au murit în cursul ciocnirilor dintre armată şi forțele rebele.

R. Belarus avertizată de Comisia Europeană pentru expulzarea ambasadorului Suediei

Coordonatoarea politicii externe europene, Catheerine Ashton a avertizat guvernul belarus că ţara riscă să fie sancţionată pentru expulzarea vineri a ambasadorului Suediei.

Premierul spaniol Mariano Rajoyva promite să analizeze măsurile decise de BCE pentru a salva moneda unică europeană

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat că va analiza cu atenţie, înainte de a lua vreo decizie, măsurile decise de Banca Centrală Europeană pentru a salva moneda unică europeană. În principiu, Banca a a anuţat că va cumpăra, la nevoie, bonduri emise de ţările îndatorate dar numai dacă acestea se nagajează să ia noi măsuri de austeritate.

Minskul spune că nu l-a expulzat pe ambasadorul Suediei, că a decis doar să nu-i prelungească acreditarea

Autorităţile din Belarus spun că nu l-au expulzat pe ambasadorul Suediei la Minsk, ci au decis pur şi simplu să nu-i prelungească acreditarea. Ambasadorul Stefan Eriksson a lucrat la Minsk timp de şapte ani. Secretarul de presă al externelor din Belarus, Andei Savinyh, a declarat că Minsk-ul este deschis dialogului, numai dacă Stockholmul nu va încerca să tensioneze situaţia.

Despre expulzarea ambasadorului suedez a anunţat pe Twitter ministrul de externe al Suediei Carl Bildt. Potrivit lui, diplomatul a fost expulzat pentru că a fost „prea activ în declaraţii despre nevoia respectării drepturilor omului”. Ministrul a calificat acţiunile Minskului drept revoltătoare şi a anunţat că şi ambasadorul belarus la Stockholm şi alţi doi membri ai ambasadei nu mai sunt persoane dorite în Suedia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG