Linkuri accesibilitate

Ştiri

Premierul Vlad Filat spune că cei ce se fac responsabili de violenţele de la Bălţi vor fi traşi la răspundere

Premierul Vlad Filat susţine că ciocnirile de duminică, de la Bălţi au fost provocate şi a informat că 50 de persoane sunt cercetate. Mai mult, Vlad Filat a declarat că organizatorii manifestaţiilor sunt responsabili şi vor fi traşi la răspundere în conformitatea cu legea. Marşul unionist organizat ieri la Bălţi a fost întrerupt cu brutalitate de simpatizanţii unor partide şi grupări autoproclamate stataliste. Poliţia deşi prezentă în număr mare nu a reuşit să păstreze situaţia sub control.

Noul şef al Fiscului Nicolae Vicol spune că prioritatea sa este o administraţie fiscală eficientă

Noul şef al Inspectoratului Fiscal, Nicolae Vicol, a declarat că priorităţile sale sunt crearea unei administraţii fiscale eficiente, combaterea evaziunii fiscale multinaţionale şi a evaziunii prin intermediul firmelor fantomă. Pe de altă parte, Vicol a promis un tratament preferenţial pentru cetăţenii care vor să-şi legalizeze afacerile şi crearea unui ghişeu unic pentru eliberarea patentelor.

Fuga fostului premier sirian Riyad Hijab a fost confirmată de surse iordaniene

În Siria, televiziunea de stat a anunţat demiterea premierului Riyad Hijab care s-a refugiat cu toată familia în Iordania. Fuga fostului premier a fost ulterior confirmată de surse iordaniene. Hijab conducea guvernul din 23 iunie.

La sediul televiziunii de stat, de la Damasc a avut loc astăzi un atac cu bombă. Mai multe persoane au fost rănite. Explozia se înscrie într-o serie de atacuri teroriste care au avut loc la Damasc pe fundalul agravării ciocnirilor dintre rebeli şi forţele guvernamentale.

Scenaristul rus Valentin Chemyk a decedat la vârsta de 77 de ani

Scenaristul rus Valentin Chemyk a decedat la vârsta de 77 de ani. Chemyk a scris scenariile multor filme de succes din era sovietică dar cel mai cunoscut este „Moscova nu crede în lacrimi”, film care a câştigat premiul Oscar în 1981.

Primarul Dorin Chirtoacă îngrijorat că organizatorii violenţelor de la Bălţi ar putea acţiona şi în Chişinău

După violenţele de la Bălţi, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă se arată îngrijorat că organizatorii violenţelor ar putea acţiona şi în Chişinău. Potrivit edilului, în spatele evenimentelor de la Bălţi ar fi acţionat grupuri bine organizate şi nu exclude că acestea ar putea avea interese şi în Chişinău. În acest context, primarul le-a cerut subalternilor să facă o evaluare a situaţiei în municipiu, pentru a evita un asemenea pericol, transmite Info-Prim Neo.

ONG-urile media condamnă provocatorii şi forţele politice care au instigat la violenţe la marşul de la Bălţi

Organizaţiile neguvernamentale de media sunt solidare cu jurnalista Victoria Ocară de la Jurnal TV, agresată, duminică, 5 august, la Bălţi, în timp ce relata despre marşul unionist şi contra-manifestaţii. Între timp, ministerul de interne a anunţat că un bărbat de 26 de ani din Bălţi a fost reţinut, fiind bănuit că ar fi agresat-o pe jurnalista de la Jurnal TV. Dacă este găsit vinovat riscă să fie amendat sau condamnat până la trei ani închisoare.

ONG-urile media condamnă totodată provocatorii şi forţele politice care au instigat la violenţe şi au împiedicat exercitarea dreptului constituţional la libertatea de exprimare în cadrul unei manifestări autorizate conform legii.

Declaraţia este semnată de către Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia Presei Electronice, Uniunea Jurnaliştilor din Moldova, Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Comitetul pentru Libertatea Presei.

La universităţile de stat şi particulare au rămas peste 4.700 de locuri neocupate

La universităţile de stat şi particulare au rămas peste 4.700 de locuri finanţate de la buget sau cu contract neocupate aşa că se va organiza o a doua rundă de admitere, are va dura până pe 8 august. 526 de locuri sunt cu finanţare de la stat. Specialităţile cel mai puţin căutate sunt biologia, agronomia şi pedagogia.

În România, premierul Victor Ponta a numit cinci miniştri noi

În România, premierul Victor Ponta a numit cinci miniştri noi, după ce azi dimineaţă ministrul de interne Ioan Rus şi ministrul delegat pentru administraţie au demisionat, ca rezultat al scandalului listelor electorale folosite la referendumul pentru demiterea preşedintelui ţării.

Astfel, Mircea Dusa (PSD) a fost propus pentru Ministerul de Interne, Radu Stroe pentru funcţia de Ministru Delegat pentru Administraţie, Titus Corlatean (PSD) la Ministerul de Externe, Dan Şova la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul şi Mona Pivniceru la Ministerul Justiţiei. Premierul a precizat că propunerile au fost acceptate de preşedintele interimar Crin Antonescu.

La sfârşitul lunii, Curtea Constituţională trebuie să decidă dacă validează sau nu rezultatul referendumului din 29 iunie, privind demiterea preşedintelui ţării. În momentul de faţă, rezultatul arată că la vot nu au fost prezenţe 50 la sută plus unul din persoanele cu drept de vot, ceea ce însemnă că Traian Băsescu ar trebui să-şi reia funcţia. Dar Curtea a cerut verificarea listelor electorale actualizate pentru a se pronunţa.

În Siria, televiziunea de stat a anunţat demiterea premierului Riyad Hijab care s-a refugiat în Iordania

În Siria, televiziunea de stat a anunţat demiterea premierului Riyad Hijab care s-a refugiat cu toată familia în Iordania. Hijab conducea guvernul din 23 iunie.

La sediul televiziunii de stat de la Damasc a avut loc astăzi un atac cu bombă. Mai multe persoane au fost rănite. Explozia se înscrie într-o serie de atacuri teroriste care au avut loc la Damasc pe fundalul agravării ciocnirilor dintre rebeli şi forţele guvernamentale.

Israelul a cerut autorităţilor egiptene să întărească măsurile de securitate în zona Sinai

Israelul a cerut autorităţilor egiptene să întărească măsurile de securitate în zona Sinai, după ce cel puţin 15 militari egipteni au fost ucişi într-un atac sinucigaş, petrecut în zona de graniţă cu Israelul. De la căderea regimului lui Hosni Mubarak, Israelul se plânge mereu de problemele de securitate de la graniţa egipteană.

Premierul rus Dmitri Medvedev cere mai mulţi bani, oameni şi echipamente pentru a stinge incendiile din Siberia

Premierul rus Dmitri Medvedev a cerut mai mulţi bani, oameni şi echipamente pentru a stinge sutele de incendii care devastează pădurile din Siberia şi Asia îndepărtată. Pentru moment, 210 de mii de persoane sunt implicate în lupta cu focurile din păduri.

Atac cu bombă în capitala Ceceniei asupra unui post de poliţie

La Groznîi, capitala Ceceniei, a avut loc un atac cu bombă la un post de poliţie. Mai multe persoane au fost ucise, nu se ştie cu exactitate câte, şi cel puţin patru au fost rănite.

La Hiroshima au fost marcaţi 67 de ani de la explozia primei bombe atomice

La Hiroshima au fost marcaţi 67 de ani de la explozia primei bombe atomice. Zeci de mii de persoane au participat la ceremonia organizată în parcul memorial, în apropierea epicentrului exploziei. Bomba atomică, lansată pe 6 august 1945, a distrus cea mai mare parte a oraşului . În jur de 140 de mii de persoane au fost ucise.

Doi locuitori din Bălți arestați de poliție sub acuzarea de agresiune împotriva unei ziariste și a unui polițist în cursul manifestațiilor de duminică

Ministerul de interne spune că a identificat și reținut ieri seara doi locuitori ai orașului Bălți acuzați de lovirea cu o piatră a unei jurnaliste și agresarea unui polițist în timpul tulburărilor de duminică. Cei doi riscă până la 5 și respectiv 3 ani de detenție.
Potrivit unui comunicat de presă, poliția a operat arestările după consumarea violențelor, în care simpatizanți ai partidelor de stânga, vorbitori de limbă rusă, au atacat la Bălți un marș al unioniștilor. „Acțiunea 2012” compusă din organizații pro-românești și-a întrerupt prematur marșul organizat pentru a comemora 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Țarist.
Poliția spune că a izolat în mulțime aproximativ 50 de peroane violente care aveau asupra lor „obiecte interzise” ca briciuri și lanțuri de metal. Mai mulți participanți la violențe au fost reținuți pentru cercetări, iar unii au fost eliberați. Poliția dă asigurări că instanțele de judecată se vor pronunța „în cel mai scurt timp”, asupra fiecărui caz în parte.
La mitingul și contra-mitingul de la Bălți ar fi luat parte câteva mii de oameni. Un marș de mai mici dimensiuni însoțit de incidente avuse loc cu două săptămâni în urmă la Cahul.

Demisia a doi miniștri în România pe fondul unor presiuni politice considerate „inacceptabile”

În România, ministrul Administrației și Internelor, Ioan Rus și-a dat astăzi demisia spunând că este supus unor „presiuni inacceptabile” după referendumul controversat pentru demiterea președintelui suspendat, Traian Băsescu. Ministrul Uniunii Social Liberale a spus că împreună cu el și-a dat demisia și ministrul delegat pentru Administrație, Victor Dobre, responsabil direct cu organizarea referendumului din 29 iulie.
Ioan Rus și-a anunțat demisia în timp ce ministerului său i s-au cerut post-referendum liste actualizate ale alegătorilor. Puterea social-liberală speră că recalcularea va rezulta într-o prezență mai mare la urne suficientă pentru a-l demite pe Băsescu. Ministrul demisionar a spus astăzi că presiunile au venit din partea a numeroși politicieni, „de la Traian Băsescu la Crin Antonescu”, președintele interimar.

Sonda spațială americană Curiosity a început să transmită imagini de pe planeta Marte

Cel mai sofisticat aparat trimis vreodată pe Marte, robotul Curiosity al Agenției Spațiale Americane a ajuns cu succes azi dimineață pe suprafața planetei roșii, după o coborâre plină de suspans prin atmosfera rarefiată. Curiosity va explora timp de doi ani un crater din emisfera sudică încercând să afle dacă vecina Pământului a putut susține viața sub forma microorganismelor în trecut. Cu un buget de 2,5 miliarde de dolari, este cel mai costisitor proiect de până acum.
Robotul cântărind aproape o tonă, de dimensiunea unei mașini mici, a fost coborât pe suprafața pietroasă cu ajutorul unor cabluri, în urma unor manevre sofisticate folosite în premieră. Președintele american Barack Obama a spus că ajungerea lui Curiosity pe Marte este un o realizare istorică.

Explozie a unei bombe într-o clădire a Televiziunii de stat siriene

Presa oficială din Siria relatează că o bombă a explodat astăzi într-o clădire a televiziunii de stat, făcând victime. Nu este limpede în ce oraș se află clădirea, dar televiziunea cu sediul central în capitala Damasc a continuat emisia.
Activiștii sirieni relatează între timp că forțele regimului au bombardat câteva cartiere ale orașului nordic Alep azi dimineață, după ce în violențele de duminică ar fi muri 131 de oameni, inclusiv 79 de civili. Bilanțul nu poate fi verificat din surse independente, după ce Națiunile Unite au renunțat să mai facă estimări.

Simpatizanți ai social-democraților, comuniștilor și partidului „Patrioții Moldovei” au atacat dumincă participanții la un marș al unioniștilor la Bălți

Sute de simpatizanți ai social-democraților, comuniștilor și partidului „Patrioții Moldovei” au atacat un marș al unioniștilor, duminică, la Bălți, împiedicând manifestarea „Acțiunii 2012”.
Unioniștii care comemorează 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Țarist au fost evacuați de către poliție pentru a nu fi bătuți. Cel puțin un polițist și un jurnalist au fost răniți cu pietre.
Ministrul de interne, Dorin Recean a lăudat poliția pentru că a împiedicat escaladarea tensiunilor, formând cordoane între unioniști și cei care i-au atacat. Ministrul a mai spus că au fost deschise două dosare penale și a promis tragerea la răspundere a instigatorilor.

Mohamed Morsi se angajează să pedepsească teroriștii care au atacat grănicerii la un punct de frontieră între Egipt și Israel în Sinai

Președintele Egiptului, Mohamed Morsi, a promis în cursul nopții să restaureze controlul deplin la Sinai, unde bărbați înarmați au atacat un punct de trecere a graniței cu Israelul, ucigând 16 grăniceri.
Morsi a spus după o ședință cu șefii serviciilor de securitate că cei care au săvârșit crima vor fi urmăriți oriunde s-ar afla.
Autoritățile israeliene au spus că atacatorii au încercat ulterior să intre în Israel cu două vehicule. Unul a sărit în aer la punctul de trecere, iar celălalt a fost distrus de aviația israeliană. Un înalt oficial de securitate egiptean este citat cu declarația că atacatorii erau „jihadiști” care s-au infiltrat din Fâșia Gaza.

Atac înarmat împotriva credincioșilor la un templu sikh din statul Wisconsin în SUA

Un bărbat înarmat a împușcat mortal șase oameni, duminică, la un templu sikh din statul american Wisconsin și a fost el însuși ucis într-un schimb de focuri cu poliția.
Atacul a avut loc când câteva zeci de credincioși s-au adunat la slujba de duminică la templul din orașul Oak Creek. Atacatorul despre care nu au fost difuzate alte informații a tras de mai multe ori și într-un polițist, aflat acum la spital cu răni grave.
Președintele Barack Obama a spus că este profund întristat de cele întâmplate. Incidentul s-a petrecut la două săptămâni după atacul soldat cu 12 morți la un cinematograf din Colorado.

Premierul italian Mario Monti se declară sceptic în privința ieșirii zonei euro din criza datoriilor

Premierul italian Mario Monti a declarat că Europa s-ar putea „dezintegra psihologic” din cauza crizei din zona euro care creează resentimente în țările membre. Într-un interviu publicat duminică de ziarul german „Der Spiegel”, Monti a spus că această dezintegrare trebuie oprită.
Premierul italian a făcut declarația la încheierea noii misiuni de evaluare a finanțelor grecești, compusă din experți ai Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene și Fondului Monetar Internațional. Negociatorul șef, Poul Thomsen a spus că negocierile cu Grecia pentru aplicarea măsurilor de austeritate în schimbul ajutoarelor salvatoare au înregistrat „progrese bune” și că vor fi reluate în septembrie.

Demonstrație la Kiev a susținătorilor fostului premier al Ucrainei, Iulia Timoșenko

Simpatizanţii Iulie Timoșenko au marcat, duminică, la Kiev, un an de la încarcerarea fostei șefe a guvernului. Manifestanţii au întins un afiş de 20 de metri pe care era scris „Iulia – Libertate”.
Iulia Timoşenko a fost arestată în august 2011, judecată pentru abuz de putere şi condamnată la șapte ani închisoare în octombrie anul trecut. Între timp i s-a deschis un nou dosar penal pentru evaziune fiscală.

Tribunalul Național din Spania a pus sub acuzare doi ruși de origine cecenă

Tribunalul Național din Spania a pus sub acuzare doi ruși de origine cecenă pentru apartenență la o organizație teroristă și posesiune de explozibil.
Eldar Magomedov și Mohamed Ankari Adamov au fost arestați săptămâna trecută împreună cu turcul Cengiz Yalcin.
Poliția spaniolă a spus că cei trei suspecți ar fi pregătit un atac terorist în Spania sau în altă țară europeană.

In Spania au fost arestați doi cetățeni ruși de etnie cecenă sub acuzația de terorism

Doi cetăţeni ruşi, etnici ceceni, au fost arestaţi în Spania fiind acuzaţi de terorism. Potrivit informațiilor de presă, se pare că posedau materiale explozive. Au fost reţinuţi împreună cu un cetăţean turc, şi el acuzat de posibila apartenenţă la o organizaţie teroristă.

Pakistanul acuză membri ai guvernului afgan că ar sprijini un cunoscut lider al reţelei teroriste al-Qaeda

Autorităţile pakistaneze au acuzat membri ai guvernului afgan că ar sprijini un cunoscut lider al reţelei teroriste al-Qaeda, care a organizat o serie de atacuri în Pakistan. Potrivit Ministerului de interne de la Islamabad, liderul al-Qaeda s-ar fi refugiat cu doi ani în urmă în Afganistan, în zona de graniţă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG