Linkuri accesibilitate

Ştiri

O organizație de jurnaliști cu sediul la Viena a condamnat agresarea ziaristei de la Jurnal TV

O organizație de jurnaliști cu sediul la Viena a condamnat agresarea ziaristei de la Jurnal TV Victoria Ocară la ciocnirile de stradă de duminică de la Bălți.

Într-un comunicat de presă al Organizației de Media Sud-Est Europeană (SEEMO), structură afiliată Institutului Internațional de Presă, este descris incidentul în care Ocară a fost lovită cu o piatră în timpul confruntării dintre manifestanții unioniști și adversarii lor.

Secretarul-general SEEMO Oliver Vujovic a spus că speră ca agresorul, despre care se relatează că a fost arestat, va fi deferit justiției.

Președintele Ucrainei Viktor Ianukovici a semnat controversata lege privind funcționarea limbilor

Președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a semnat controversata lege privind funcționarea limbilor, promițând că luna viitoare va propune amendamente care să pună capăt disputelor. Anunțul a fost făcut de o purtătoare de cuvânt a președinției de la Kiev, care nu a dat detalii despre modificările pe care le-ar dori șeful statului.

Legea a fost aprobată de parlamentul Ucrainei după dezbateri la care s-au înregistrat încăierări între deputați, soldate cu o rănire.

Ea prevede că ucraineana va rămâne singura limbă de stat, dar în 13 din cele 27 de regiuni ale țării alte limbi larg-răspândite, inclusiv rusa și româna, vor avea statut de limbi regionale.

CEC de la Kiev a înregistrat listele electorale ale opoziției unite fără liderul formațiunii Iulia Timoşenko

Comisia Electorală Centrală din Ucraina a înregistrat listele electorale ale opoziției unite fără liderul formațiunii, Iulia Timoşenko și fără fostul ministru de interne, Iuri Luţenko.

Ministrul ucrainean al justiției, Oleksanr Lavrionovici, a spus astăzi că persoanele care ispășesc pedepse cu închisoarea nu pot concura pentru fotoliile parlamentare.

Timoşenko a fost condamnat anul trecut la șapte ani de închisoare pentru abuz de putere, iar Luţenko ispășește o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru un delict asemănător.

Generali ruşi îl acuză pe premierul Dmitri Medvedev de comportament indecis în războiul cu Georgia din 2008

Câțiva generali în retragere din Rusia îl acuză pe premierul rus Dmitri Medvedev că în primele ore ale războiului cu Georgia, de la a cărui declanșare se împlinesc patru ani, s-a comportat ”indecis”.

Generalii fac acuzația la adresa lui Medvedev, care era pe atunci președinte, într-un film documentar intitulat ”Ziua pierdută”, postat pe internet.

Unul din autorii filmului, fostul șef al marelui stat major Iuri Baluievski, a spus că Medvedev nu a dat ordinul de luptă decât când a fost somat să o facă de către premierul de atunci, Vladimir Putin, redevenit între timp președinte. Medvedev l-a demis pe Baluievski la două luni după război, invocând neînțelegerile dintre general și ministrul apărării, Anatoli Serdiukov.

Curtea de Conturi: un importator de carburanţi a fost scutit în secret de milioane de lei de către guvernarea comunistă

Curtea de Conturi a sugerat astăzi că o firmă particulară din domeniul carburanților a fost scutită de plata către stat a sute de milioane de lei în baza unui acord secret încheiat cu fostul guvern comunist.

Potrivit Moldpres, raportul Curții prezentat astăzi la Chișinău arată că SRL Bemol Retail a fost iertată de taxe de import valorând peste 380 de milioane de lei, dintre care 153 de milioane anul trecut.

Prezent la ședința Curții de Conturi, viceministrul economiei, Octavian Calmîc, a spus că acordul secret dintre guvernul comuniștilor și Bemol Retail a fost într-adevăr încheiat și a fost ratificat chiar de parlament.

Viceministrul a mai spus însă că în prezent acordul ”nu se află la ministerul economiei”.

Sarah Attar a devenit prima alergătoare din Arabia Saudită la Jocurile Olimpice

Sarah Attar a devenit astăzi prima alergătoare din Arabia Saudită care și-a reprezentat țara la Jocurile Olimpice, concurând la Londra în calificările probei de 800 de metri.

Sportiva de 19 ani purtând o cagulă albă, o bluză verde cu mâneci lungi și legging negru, a fost ovaționată generos de publicul de pe stadionul olimpic, chiar dacă a terminat ultima dintre cele opt concurente.

Attar, care are cetățenie dublă, saudită și americană, și studiază la o universitate din Los Angeles, a intrat în competiția olimpică în urma compatrioatei sale Wodjan Ali Seraj Abdulrahim Shaherkani, care a concurat în proba de judo.

Este prima oară când toate țările reprezentate la Jocurile Olimpice, inclusiv țările musulmane conservatoare Arabia Suadită, Qatar și Brunei, au inclus în delegație femei.

Cele trei membre ale grupului punk rusesc Pussy Riot nu-şi recunosc vina

Cele trei membre ale grupului punk rusesc Pussy Riot și-au făcut astăzi pledoaria finală la tribunalul din Moscova care ar urma să-și anunțe verdictul la 17 august.

În declarațiile lor finale, tinerele autoare ale unui protest anti-Putin în catedrală nu s-au recunoscut vinovate, spunând că nu fac decât să lupte pentru libertate într-un regim politic tot mai represiv.

Ekaterina Samuţevici a spus că ea și colegele sale se așteaptă să fie găsite vinovate, să fie înfrânte de mașinăria juridică, dar de fapt vor învinge, pentru că toată lumea a văzut că dosarul lor este fabricat.

”În ochii comunității internaționale, Rusia este din nou foarte diferită de imaginea pe care o prezintă Vladimir Putin”, a mai spus acuzata.

Membrele grupului Pussy Riot se află în arest de cinci luni sub acuzația de huliganism, pentru care pedeapsa maximă este de șapte ani de închisoare.

Președintele Nicolae Timofti a spus că membrii etniilor minoritare trebuie să cunoască mai bine limba oficială

Președintele Nicolae Timofti a spus că Republica Moldova se numără printre țările care apără cel mai mult limbile etniilor minoritare, dar a insistat că membrii acestora trebuie să cunoască mai bine limba oficială.

Într-un interviu acordat agenției Info-Prim Neo, președintele a spus că nu înțelege cum unii elevi care au altă limbă maternă decât cea oficială nu reușesc să învețe limba statului nici în zece ani de zile.

”În opinia mea, încă de pe băncile școlii, fiecărui copil trebuie să-i fie educat respectul pentru limba oficială. Spre binele lui”, a spus Nicolae Timofti.

Președintele și-a exprimat în același interviu părerea că în Republica Moldova ”nu există o problemă între etnii”.

Guvernul de la Chişinău ar putea apela la partenerii externi pentru ajutorarea agricultorilor afectați de seceta

Premierul Vlad Filat a spus că guvernul ar putea apela la partenerii externi ai țării pentru ajutorarea agricultorilor moldoveni afectați de seceta și arșița din această vară.

Vorbind astăzi la o ședință de guvern, Filat a spus că asemenea condiții neprielnice pentru agricultură nu s-au mai înregistrat din anul 1961 și i-a cerut ministrului agriculturii să evalueze pierderile pricinuite agricultorilor.

Vlad Filat a spus că ajutoarele pentru fermieri trebuie să vină rapid, pentru a-i ajuta să facă față campaniei agricole de toamnă.

Iniţiatorii referendumului pentru aderarea la uniunea eurasiatică s-au plâns pe CEC preşedintelui Nicolae Timofti

Membrii grupului de inițiativă pentru referendumul privind aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan au criticat astăzi Comisia Electorală Centrală, care le-a respins recent lista de semnături în favoarea consultării populare.

Într-o scrisoare adresată președintelui țării, prezentată astăzi la o conferință de presă, grupul de inițiativă spune că prin invalidarea listelor „Comisia Electorală Centrală a spulberat orice încredere din partea populației și a devenit un organ dictatorial” în slujba puterii.

Săptămâna trecută CEC a spus că marea majoritate a semnăturilor prezentate de social-democrați în sprijinul referendumului erau falsificate și că lista nu poate fi luată în considerare.

Reuniune de urgenţă a ambasadorilor UE după expulzarea diplomaţilor suedezi din Belarus

Ambasadorii Uniunii Europene vor ține o întrunire de urgență după ce Republica Belarus a expulzat toți diplomații suedezi de la Minsk, în ceea de Stockholmul numește o răzbunare pentru apărarea drepturilor omului.

Într-un scurt mesaj Twitter, ministrul de externe suedez, Carl Bildt, a numit decizia Minskului o dovadă că președintele autoritar Aliaxandr Lukaşenka „se teme tot mai mult de libertățile civile”.

Disputa dintre Belarus și Suedia vine după ce la 4 iulie o companie privată suedeză a lansat deasupra Belarusului sute de ursuleți de pluș atârnați de mini-parașute și purtând în mâini inscripții în favoarea drepturilor omului.

Vladimir Putin: Moscova s-a pregătit de un eventual atac georgian cu mult timp înainte de 8 august 2008

Președintele rus Vladimir Putin a spus astăzi, când se împlinesc patru ani de la declanșarea scurtului război cu Georgia, că Moscova s-a pregătit pentru un eventual atac georgian cu mult timp înainte.

În remarci televizate, Putin a spus că un plan preventiv fusese pus la punct de armata rusă cu aproape doi ani înainte de conflict și că Moscova a antrenat din timp luptători din Osetia de Sud, în eventualitatea unui atac georgian.

În august 2008, încercarea Georgiei de a prelua cu forța controlul asupra regiunii sale separatiste Osetia de Sud a fost zădărnicită de intervenția trupelor rusești, ajutate de forțe militare locale.

Comitetul Internațional Olimpic a confirmat că șapte sportivi din Camerun au dispărut la Londra

Comitetul Internațional Olimpic a confirmat că șapte sportivi din Camerun au dispărut, iar un oficial din delegația cameruneză la Jocurile Olimpice a opinat că ei vor probabil să înceapă o viață nouă în Marea Britanie.

Atașatul de presă camerunez de la Londra, Emmanuel Tataw, a spus agenției AP că și în trecut sportivii din țara sa au profitat de olimpiade ca să rămână în țările-gazdă, de pildă în Australia sau în Grecia.

Cei șapte sportivi africani au vize de ședere britanice până în luna noiembrie. Tataw a spus că ei au părăsit satul olimpic în toiul nopții, fără să înștiințeze pe nimeni, și că toți își încheiaseră deja participarea la competițiile olimpice.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, va efectua o vizită la Chișinău la 22 august

Premierul Vlad Filat a anunţat că Angela Merkel, primul cancelar al Germaniei care va vizita Republica Moldova, va veni la Chișinău pe 22 august. Primul ministru a spus la ședința Guvernului că programul vizitei încă nu a fost stabilit definitiv, dar că el va include apariții publice ale liderei celei mai puternice economii europene. Agenda discuțiilor între liderii moldoveni și Angela Merkel va include chestiunea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană și rezolvarea problemei transnistrene.

Guvernul a acceptat demisia lui Ilie Boian de la conducerea Serviciului Hidrometeo de Stat

Guvernul a acceptat astăzi demisia lui Ilie Boian de la conducerea Serviciului Hidrometeo de Stat, la o zi după apariția imaginilor video care-l înfățișează agresând sexual două femei la locul de muncă.
Boian, care a depus cerere de demisie marți, este citat astăzi de situl Inprofunzime cu declarația că imaginile difuzate prima dată de Publika TV n-ar fi trebuit să apară înainte de judecarea sa. După apariția înregistrării, Ministerul de Interne și Procuratura Generală au dezvăluit că Boian a fost acuzat de două femei, presupuse subordonate, de hărțuire sexuală în 2010 și februarie 2012, iar dosarul său a fost trimis Judecătoriei Centru din Chișinău.

Premierul Filat consideră că incidentele de la Bălți au fost menite să destabilizeze R. Moldova

Premierul Vlad Filat a declarat că autorii tulburărilor de duminică de la Bălți ar dori să destabilizeze Republica Moldova și să o abată de la obiectivul de integrare europeană.
Este prima reacție a primului ministru după evenimentele de la Bălți, unde sute de simpatizanți ai partidelor de stânga conduși de social-democratul Victor Șelin au atacat și împiedicat un marș al unioniștilor.
Filat a cerut poliției care a deschis câteva dosare penale să-i aducă în fața justiției pe cei care au provocat violențele spunând că unii din ei „încearcă să se ascundă după paravanul de preşedinte de partid”.

Verdictul în procesul împotriva membrelor formației Pussy Riot anunțat pentru 17 august

Tribunalul de la Moscova care le judecă pe cele trei fete din grupul Pussy Riot a anunțat că va pronunța verdictul la 17 august. Nadejda Tolokonnikova de 22 de ani, Maria Aliohina de 24 și Ekaterina Samuțevici de 29, sunt judecate pentru protestul înscenat într-o catedrală ortodoxă în februarie, unde s-au rugat pe muzică punk Fecioarei Maria să scape Rusia de președintele Vladimir Putin.
În detenție din luna martie, cele trei au cerut ieri tribunalului să le achite, spunând că acuzațiile de ură religioasă sunt false și nedovedite. Dar procurorii au cerut să fie condamnate la câte trei ani de închisoare.

Premierul Pakistanului, Raja Pervez Ashraf, convocat de Curtea Supremă pentru a da explicații

Premierul Pakistanului, Raja Pervez Ashraf a primit astăzi o citație la Curtea Supremă, unde este așteptat la 27 ca să explice de ce nu a redeschis ancheta de corupție împotriva președintelui țării. Este un nou episod al luptei între puterea judecătorească și cea politică din Pakistan. Cu două luni în urmă, instanța l-a descalificat pe premierul precedent, Yusuf Raza Gilani care și-a pierdut funcția din cauza refuzului să-l cerceteze pe șeful statului.
Curtea Supremă cere ca premierul pakistanez să ceară în scris autorităților din Elveția să redeschidă cazul președintelui Asif Ali Zardari.

Ministrul de externe al Iranului recunoaște că parte a iranienilor capturați în Siria de rebeli au fost militari

Ministrul de externe al Iranului, Ali Akbar Salehi este citat cu declarația că unii iranieni din grupul celor 48 capturați de rebeli în Siria sâmbătă sunt foști militari iranieni pensionați. Dar Salehi a insistat într-o declarație citată de agenția de știri ISNA că toții militari se aflau în Siria în pelerinaj în scopuri exclusiv religioase.
Oficialul iranian a vorbit după o vizită în Turcia unde a căutat sprijin pentru eliberarea iranienilor. Rebelii sirieni care luptă împotriva președintelui Bashar al-Assad sprijinit de către Iran spun că i-au capturat pe iranieni pentru că aceștia s-ar fi aflat într-o misiune de recunoaștere.

Membri ai conducerii Băncii Naționale a Serbiei și-au dat demisia în semn de protest față de politica guvernului socialist

Trei membri ai consiliului de conducere al Băncii naționale din Serbia și-au dat demisia pe fundalul disputei despre independența instituției sub noul guvern condus de socialiști. Printre demisionari se numără și președintele consiliului Bosko Zivkovic. Înaintea celor trei demisionaseră guvernatorul băncii, Dejan Soskic și adjunctul său Bojan Markovic.
Demisiile în lanț au loc în vreme ce agenția de rating Standard & Poor's a coborât marți calificativul pentru Serbia cu un punct procentual, până la dublu B cu minus. Una din explicațiile aduse de agenție se rezumă la încercările guvernului de a controla banca centrală, sfidând criticile aduse de Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană.

Termenul de închisoare al lui Platon Lebedev, asociat al lui Mihail Hodorkovski, a fost redus de un tribunal rus la nouă ani

Un tribunal din regiunea Arhanghelsk a Federației Ruse a micșorat termenul de detenție a lui Platon Lebedev, fostul asociat al magnatului petrolului, Mihail Hodorkovski. Termenul a fost redus de la 13 ani, la 9 ani și opt luni, avocatul lui Lebedev spunând că, în aceste condiții, clientul său va putea fi eliberat condiționat în martie anul viitor.
Lebedev și Hodorkovski, care au condus compania Yukos, au fost arestați în 2003, acuzați de fraudă și condamnați la 9 ani de închisoare. În 2010, detenția le-a fost prelungită printr-o nouă condamnare pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Serghei Diaconu, fost consilier guvernamental, este noul șef al Poliției rutiere

Ministrul de interne, Dorin Recean l-a schimbat din funcție marți pe șeful poliției rutiere Sergiu Armașu cu juristul Serghei Diaconu, care a fost consilier cu reforma structurilor de drept la cancelaria guvernului.
Numit el însuși ministru cu numai două săptămâni în urmă, Recean le-a spus agenților de circulație că noul lor șef are misiunea să schimbe percepția oamenilor despre „corupția omniprezentă” în rândurile poliției rutiere.
După preluarea funcției, Diaconu a declarat presei că tuturor angajaților poliției rutiere li se va cere să semneze o declarație prin care s-ar obliga să-și dea demisia fără proces dacă sunt prinși cu mită.

Purtătorul de cuvânt al guvernului a confirmat că premierul Vlad Filat și soția sa au depus cerere de divorț

Purtătorul de cuvânt al guvernului a confirmat că premierul Vlad Filat și soția sa, Sanda au depus cerere de divorț, după o căsnicie de 20 de ani. Igor Volnițchi a declarat presei marți că primul ministru și soția sa, cu numele adevărat Nadejda, nu doresc să comenteze decizia pe care ar fi luat-o de comun acord.
Cererea de divorț a fost depusă la Judecătoria Centru din Chișinău la sfârșitul lunii iunie. Cei doi s-au căsătorit în 1992 și au doi copii, Luca de 17 ani și Iustina de 12 ani.

Ministerul de externe a confirmat că Simion Niculin a fost reţinut în aprilie în Ucraina pentru spionaj

Ministerul de externe a confirmat că cetățeanul moldovean, Simion Niculin a fost reţinut în aprilie în Ucraina pentru spionaj.
Ministerul a spus marți, într-un comunicat lapidar, că ia măsuri pentru a-i acorda asistență consulară și apăra drepturile.
Ediția ucraineană a ziarului rus Kommersant a scris că moldoveanul 38 de ani se află în închisoare la Kiev și este cercetat pentru spionaj în favoarea Chișinăului. Nikulin ar fi fost angajatul agenției de știri Moldpres și al ziarului „Nezavisimaia Moldova”, lucrând și la centrul de presă al Comisiei Unificate de Control.

Madonna se pronunță la Moscova pentru eliberarea membrelor formației punk Pussy Riot

Starul american Madonna a protestat marți la concertul de la Moscova pentru eliberarea din închisoare a celor trei fete din grupul Pussy Riot, aflate în închisoare de aproape șase luni și judecate pentru huliganism și insultarea ortodocșilor. Având scrise pe spate versurile unui cântec al Pussy Riot, Madonna le-a spus fanilor săi că vine dintr-o țară unde-și poate exprima liber opiniile, chiar dacă guvernul nu este de acord cu ele.
La procesul lor care a continuat marți la Moscova, membrele grupului, care au interpretat un cântec anti-Putin în principala catedrală ortodoxă rusă în februarie, au cerut să fie achitate, dar procurorii spun că ar trebui să fie pedepsite cu câte trei ani de închisoare.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG