Linkuri accesibilitate

Ştiri

La București au ajuns cu avionul aproximativ 200 de romi expulzați din Franța

La București au ajuns cu avionul astăzi aproximativ 200 de romi expulzați din Franța, declarând presei că doresc să se întoarcă acolo cât mai curând.

Poliția franceză a evacuat astăzi două tabere de romi din apropierea orașului Lille. Romii fără acte care au acceptat repatrierea benevol au primit câte 300 de euro de adult și 150 de copil.

Ministrul francez de interne, Manuel Valls a justificat raidurile spunând că traiul a sute de oameni în condiții insalubre prezenta un pericol pentru sănătatea publică. Un val de expulzări forțate în 2010 sub fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a atras critici ale Uniunii Europene la adresa Franței.

Premierul rus Dmitri Medvedev este îngrijorat de imigrarea masivă a chinezilor

Premierul rus, Dmitri Medvedev și-a exprimat astăzi îngrijorarea în legătură cu imigrarea masivă a chinezilor care se stabilesc în Extremul Orient al Rusiei, spunând că regiunea riscă să treacă sub altă stăpânire.

Medvedev a că ”Orientul Îndepărtat este într-adevăr îndepărtat” și că nu este bine ca acolo să se permită ”formarea unor enclave compuse din cetățeni străini”.

Autoritățile locale și presa relatează să regiunea se confruntă cu o situație demografică delicată la zonele de graniță unde fiecărui locuitor rus îi revin câte 10 chinezi.

Curtea de Apel de la Bălți a interzis referendumul pentru extinderea autonomiei locale la Bălţi

Curtea de Apel de la Bălți a decis astăzi la cererea guvernului să interzică referendumul de la 9 septembrie pentru extinderea autonomiei locale, cerut de Consiliul Municipal dominat de comuniști.

În schimb, guvernul a decis la o ședință specială la Bălți la 1 august să extindă competențele autorităților de acolo, spunând că repară o nedreptate făcută municipiului în trecut de puterea comunistă.

Astăzi premierul Vlad Filat a creat un grup de lucru care să elaboreze în trei luni legea despre statutul municipiului.

Două jurnaliste arestate şi amendate în Belarus

Două jurnaliste beloruse au fost amendate astăzi cu câte 360 de dolari pentru că și-au făcut poze cu ursuleți de pluș asemenea celor parașutați lângă Minsk luna trecută cu îndemnuri la libertate.

Iryna Kozlik și Yulia Darashkevich au fost arestate miercuri când se fotografiau în semn de solidaritate cu bloggerul Anton Surapin și antreprenorul Syarhey Basharymau.

Cei doi au fost puși sub acuzare în legătură cu desantarea ursuleților protestatari de către o firmă suedeză de publicitate. Președintele Alyaksandr Lukashenka și-a concediat doi generali care n-au împiedicat survolul de la 4 iulie și a expulzat ambasadorul suedez.

Cinci polițiști și trei militanți au fost uciși într-un schimb de focuri în Daghestan

Autoritățile ruse spun că cinci polițiști și trei militanți au fost uciși astăzi într-un schimb de focuri în Daghestan, republica turbulentă din regiunea nord-caucaziană a Federației Ruse.

Comitetul de Investigații al Rusiei spune că polițiștii au fost atacați la sosirea în satul Chanko să verifice relatările localnicilor despre un grup de militanți zăriți într-o pădure apropiată.

Violențele între presupuși militanți islamici și forțele de securitate în Caucazul de Nord fac zeci de victime în fiecare an.

Ministrul de interne Dorin Recean a cerut verificarea mai aspră a companiilor de transport de pasageri

Ministrul de interne, Dorin Recean a cerut verificarea mai aspră a companiilor de transport de pasageri și șoferilor după un nou accident azi dimineață în raionul Ungheni, soldat cu 10 morți și zeci de răniți.

Un autobuz care pleca din staul Morenii Noi către Ungheni cu 49 de oameni la bord nu a virat la timp și s-a prăbușit într-un șanț. Printre victime se numără doi copii, primarul satului şi soţia acestuia.

Ministrul Recean a spus la o conferință de presă că de securitatea la trafic este responsabilă nu doar poliția rutieră, ci și autoritățile locale care eliberează autorizații firmelor de transport.

Doi deputați liberali au cerut înființarea unei comisii care să inventarieze dosarele KGB-ului din RSSM

Doi deputați liberali au cerut înființarea unei comisii care să inventarieze dosarele KGB-ului din RSSM și să pregătească deconspirarea informatorilor și agenților printr-o viitoare lege a lustrației.

Deputații Ion Hadârcă și Valeriu Munteanu au înregistrat o inițiativă legislativă despre înființarea comisiei care ar trebui să prezinte un raport Parlamentului până la 1 noiembrie anul acesta.

În nota informativă atașată inițiativei, cei doi nu explică dacă au pregătit și o lege a lustrației. Mai multe foste țări comuniste din Europa centrală și de est au adoptat asemenea legi în anii 1990 pentru a elimina colaboratorii fostei poliții politice din funcții de demnitate publică în noile democrații.

Curtea de Conturi: firmele fantomă au prejudiciat bugetul de 287 de milioane de lei în 2011

Curtea de Conturi a estimat că firmele fantomă ar fi adus prejudicii de 287 de milioane de lei bugetului în 2011 prin neplata impozitelor, în creștere cu câteva zeci de milioane față de anul precedent.

La prezentarea unei analize a legislației actuale, Curtea care verifică acumularea și cheltuirea banilor publici a recomandat înăsprirea legilor pentru a diminua fenomenul.

Tudor Suhan, șef de directive la Curte a spus că anul trecut agenții fiscali au fost descoperit 36 de firme fantomă care intermediau tranzacții fără să plătească impozite.

Organizații ale societății civile din România protestează faţă de numirea în guvern a lui Dan Şova acuzat de diminuarea Holocaustului

Câteva organizații proeminente ale societății civile din România și-au exprimat protestul față de numirea în guvern a politicianului social-democrat Dan Şova, acuzat de diminuarea Holocaustului.

Organizațiile semnatare ale unei declarații de protest spun că Șova este pasibil de pedeapsă penală în conformitate cu o lege din 2006 care interzice negarea Holocaustului. Politicianul a afirmat public primăvara aceasta că nici un evreu nu a avut de suferit pe teritoriul României.

Premierul Uniunii Social Liberale, Victor Ponta nu a comentat deocamdată aceste critici care au venit și din partea comunității evreiești din România. Ponta l-a numit luni pe Șova în calitate de ministru delegat pentru relația cu parlamentul.

Președintele Siriei a numit un nou prim ministru în locul lui Riyad Hijab care a trecut de partea rebelilor

Președintele Siriei, Bashar al-Assad a numit astăzi un nou prim ministru în locul lui Riyad Hijab, care a trecut de partea rebelilor săptămâna trecută și a fugit cu familia în Iordania vecină.

Assad l-a numit premier pe Wael al-Halqi, fostul ministru al sănătății. În vârstă de 48 de ani, acesta este originar din orașul sudic Deraa unde a izbucnit revolta anti-regim cu 17 luni în urmă.

Iranul a anunțat între timp că găzduiește astăzi o reuniune pe tema Siriei la care ar participa ambasadori din 16 țări, inclusiv cel al Rusiei.

Teheranul a spus înainte de reuniune că schimbarea abruptă a regimului Assad ar avea consecințe "catastrofale” pentru Siria.

Un tribunal China a judecat-o pe soția unui fost lider comunist local acuzată de asasinarea unui om de afaceri britanic

Un tribunal din estul Chinei a judecat-o expeditiv astăzi, în doar o singură zi, pe soția unui fost lider comunist local, acuzată de asasinarea omului de afaceri britanic Neil Heywood în noiembrie trecut.

Gu Kailai nu a contestat acuzația că l-a otrăvit pe britanic cu ajutorul unui complice din cauza unei dispute de afaceri. Tribunalul din orașul Hefei nu a anunțat când va pronunța sentința.

Soțul inculpatei, Bo Xilai și-a pierdut în luna martie funcția de lider local de partid și a fost suspendat din biroul politic din cauza acestui proces proeminent, urmărit cu atenție la scară internațională.

Poliția franceză a descins la două tabere de romi în apropierea orașului Lille

Poliția franceză a descins astăzi la două tabere de romi în apropierea orașului Lille de unde a expulzat în România 200 de oameni, care s-ar fi aflat în Franța fără acte.

Este al treilea raid la tabere de romi din Franța săptămâna aceasta, care amintesc de expulzările operate de fostul președinte francez Nicolas Sarkozy și criticate de Uniunea Europeană.

Ministrul francez de interne, Manuel Valls a declarat că raidurile sunt legale și necesare pentru că traiul a sute de oameni în condiții insalubre le punea în pericol sănătate.

Un tribunal din Georgia l-a condamnat în absență la șase ani de închisoare pe un lider al opoziţiei

Un tribunal din Georgia l-a condamnat în absență la șase ani de închisoare pe un lider local al coaliției de opoziție "Visul Georgian" care se va confrunta cu partidul pro-prezidențial la alegerile de la toamnă.

Melik Raisian, liderul filialei sudice a coaliției de opoziție a fost găsit vinovat de estorcare de bani. Locul aflării sale nu este cunoscut.

Manana Kobakhidze, președinta "Visului Georgian", a declarat că Raisian a fost pus sub acuzare numai după ce s-a alăturat coaliției de opoziție a miliardarului, Bidzina Ivanishvili.

Procuratura Ucrainei intenţionează să o pună sub acuzaţie pe Iulia Timoșenko pentru complicitate la asasinarea unui deputat cu 16 ani în urmă

Procurorul general adjunct al Ucrainei este citat cu declarația că se planifică punerea sub acuzare a Iuliei Timoșenko pentru complicitate la asasinarea unui deputat cu 16 ani în urmă.

Renat Kuzmin a declarat ziarului ucrainean Segodnya că acuzațiile îi vor fi înaintate fostei șefe a guvernului când aceasta se va însănătoși pentru a se prezenta la tribunal. Acuzațiile se referă la mitralierea lui Yevhen Shcherban și soției acestuia în 1996.

În octombrie trecut, Timoșenko a fost deja condamnată la șapte ani de închisoare pentru abuz de putere, fiind cercetată și într-un dosar de evaziune fiscală. Ea este internată sub supraveghere la spital pentru tratarea durerilor de spate.

Preşedintele Nicolae Timofti a lansat un apel la calm şi reţinere în relație cu evenimentele de la Bălți

Preşedintele Nicolae Timofti a lansat un apel la calm şi reţinere, criticând grupările şi partidele care provoacă ciocniri agresive sau care cer „referendumuri locale şi naţionale pe teme confuze”. În opinia preşedintelui, în ultimele săptămâni „au fost activizate şi mobilizate grupuri agresive de persoane care au încercat, sub pretexte inventate şi invocând un patriotism fals, să provoace tensiuni sociale şi politice şi să destabilizeze astfel situaţia din ţară”. Iar cei care stau în spatele acestor tensiuni ar fi forţe care nu pot accepta că R. Moldova s-ar afla, în fine, pe drumul „de a se situa în rândul statelor civilizate din Europa”. În acest context, Timofti apelează nu numai la partidele politice să dea dovadă de cumpătare dar şi la tinerii tentaţi să-şi revendice drepturile în stradă, să păstreze calmul.

Procuratura generală a deschis două dosare penale pentru încălcarea legii privind organizarea şi desfăşurarea întrunirilor şi pentru încălcarea ordinii publice la Bălți

Procuratura Generală informează, potrivit Moldpres, că a deschis două dosare penale pentru încălcarea legii privind organizarea şi desfăşurarea întrunirilor şi pentru încălcarea ordinii publice, în legătură cu aletrcaţiile care au avut loc la Bălţi, duminică, între participanţii la marşul unionist şi adversarii acestora. Este vorba de un bărbat de 46 de ani din Bălţi şi de un tînăr de 26 de ani, ambii reţinuţi de poliţie.

Sesizare de violare a dreptului de întrunire al Organizației „Acțiunea 2012” depusă la Comisariatul din Bălți

Procuratura Generală informează că la Comisariatul de poliţie Bălţi a fost înregistrată o sesizare despre violarea de către persoane necunoscute din rîndurile Partidului Social Democrat şi Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a dreptului la întrunire al organizaţiei „Acţiunea-2012". În prezent, Procuratura municipiului Bălţi examinează şi plîngerile a 12 colaboratori ai poliţiei, care au fost agresaţi de manifestanţi în timpul menţinerii ordinii publice.

Alexandru Slusari, preşedintele UniAgroProtect, solicită reducerea la jumătate a cotei preconizate de mărire a TVA-ului

Alexandru Slusari, preşedintele Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli (UniAgroProtect), a declarat că ideea guvernului de a impune un impozit unic în agricultură este bună, dar că solicită reducerea la jumătate a cotei preconizate. Potrivit Info-Prim Neo, producătorii cer consultaţii cu guvernul înainte de elaborarea proiectului de lege.
Guvernul ar vrea să perceapă un impozit de 600 lei pentru un hectar de pământ pe an, în timp ce producătorii propun 300 lei pentru un hectar, după ce îniţial vorbeau de numai 180 de lei pe hectar, pe an.

În peninsula Sinai au avut loc noi ciocniri între forţele de securitate egiptene şi militanţi islamişti acuzați de terorism

În peninsula Sinai au avut loc noi ciocniri între forţele de securitate egiptene şi militanţi islamişti, relatează televiziunea de stat. Incidentul survine la o zi după ce armata egipteană a anunțat că a ucis 20 de militanţi într-un raid aerian în regiune. Duminică, persoane înarmate au atacat un port de grăniceri, la frontiera cu Israelul. 16 militari au fost ucişi. Şeful serviciilor de informaţii şi guvernatorul regiunii Sinai au fost astăzi demişi.

Statele Unite au declarat că sprijină eforturile Suediei de a promova drepturile omului în Belarus

Statele Unite au declarat că sprijină eforturile Suediei de a promova drepturile omului în Belarus şi se declară îngrijorate de conflictul diplomatic care a izbucnit între cele două ţări. Minskul l-a expuzat pe ambasadorul Suediei, după care şi-a retras corpul diplomatic de la Stockholm.
Conflictul a izbucnit după ce un avion privat a pătruns în spaţiul aerian belarus şi a lansat ursuleţi de pluş care purtau mesaje pro-democraţie. Uniunea Europeană a impus deja o serie de sancţiuni împotriva Belarusului, în scopul de a sancţiona încălcarea drepturilor omului şi reprimarea opoziţiei.

În China a început procesul împotriva avocatei Gu Kailia, soția unui fost important lider regional

În China s-a deschis procesul împotriva unei cunoscute avocate, Gu Kailia, soția unui fost important lider regional, acuză de a fi pus la cale uciderea unui cetăţan britanic, Neil Heywood. Soţul ei, despre care se specula că ar putea prelua o funcţie importantă în guvern, a pierdut în martie conducerea regiunii Chongqing după care a fost suspendat din Biroul Politic al Partidului Comunist. Mediile de stat au scris că procesul împotriva lui Gu va fi un test al măsurii în care China respectă domnia legii, dar mulţi analişti şi critici ai guvernului cred că este un proces politic, al cărui deznodământ a fost deja decis.

Organizația de Media Sud-Est Europeană (SEEMO) cu sediul la Viena cere trimiterea în justiție a agresorului ziaristei Victoria Ocară

O organizație de jurnaliști cu sediul la Viena a condamnat agresarea ziaristei de la Jurnal TV, Victoria Ocară, la ciocnirile de stradă de duminică de la Bălți. Într-un comunicat de presă al Organizației de Media Sud-Est Europeană (SEEMO), structură afiliată Institutului Internațional de Presă, este descris incidentul în care Ocară a fost lovită cu o piatră în timpul confruntării dintre manifestanții unioniști și adversarii lor.
Secretarul-general SEEMO Oliver Vujovic a spus că speră ca agresorul, despre care se relatează că a fost arestat, va fi deferit justiției.

Guvernul ar putea apela la partenerii externi ai țării pentru ajutorarea agricultorilor moldoveni afectați de secetă

Premierul Vlad Filat a spus că guvernul ar putea apela la partenerii externi ai țării pentru ajutorarea agricultorilor moldoveni afectați de seceta și arșița din această vară. Vorbind la o ședință de guvern, Filat a spus că asemenea condiții neprielnice pentru agricultură nu s-au mai înregistrat din anul 1961 și i-a cerut ministrului agriculturii să evalueze pierderile pricinuite agricultorilor. Vlad Filat a spus că ajutoarele pentru fermieri trebuie să vină rapid, pentru a-i ajuta să facă față campaniei agricole de toamnă.

Zalina Marghiev s-a calificat în finala probei de aruncare a ciocanului la Olimpiada de la Londra

La Jocurile Olimpice, Zalina Marghiev s-a calificat în finala probei de aruncare a ciocanului, care o să aibe loc vineri. Atleta din Moldova s-a calificat cu o aruncare de 72,19 metri.
La această disciplină urma să participe şi sora mai mare a Zalinei, Marina, dar ea a fost depistată pozitiv, în urma unui control antidoping, efectuat cu puţin înaintea Jocurilor Olimpice.

În Tatarstan a fost descoperită o sectă musulmană care trăia în catacombe

În Tatarstan a fost descoperită o sectă musulmană care trăia în catacombe. Membri sectei au fost acuzaţi de abuz, după ce printre locuitorii subsolurilor unei aparente moschee, au fost descoperiţi şi zeci de copii. Cel mai mic are câteva luni, cel mai mare este o fată de 17 ani, însărcinată. Unii nu au văzut lumina soarelul de la naştere.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG